Keresés

Részletes keresés

Pillanatragasz Creative Commons License 2017.02.13 0 0 710

Láttam már olyan polikarbonátos könnxűszerkezetes üvegházat amit símán leraktak a földre s a szél fölborította.

Előzmény: CBNora (707)
CBNora Creative Commons License 2017.02.13 0 0 709

Igen, csak ki akartam emelni a dolog fontosságát!

Mondjuk nekünk még nem sok kedvünk lenne betonozni. Ásni még nem próbáltam, nem tudom, mennyire van átfagyva a föld, de a hó még nem olvadt le rendesen. Csak napközben pár órát nem fagy, ha süt a nap.

Előzmény: Kontroll-R (708)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.13 0 0 708

Szerintem is kell egy stabil alap, ezért is írtam, hogy akár a betonozásra is alkalmas a jelenlegi enyhe tél.

;-)

Előzmény: CBNora (707)
CBNora Creative Commons License 2017.02.12 0 0 707

Ezekhez a kész üvegházakhoz szerintem kell valamilyen stabil alap, mi zsalukővel alábetonoztunk egy sávot. A váz elég vékony anyagból van, ha valahol megsüllyed, törhet az üveg, vagy ami benne van. Így viszont már jó pár éve stabilan megvan.

Előzmény: Kontroll-R (706)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.12 0 0 706

Szia !

 

Semmivel nem vagy elkésve. Növényházat télen is lehet építeni, a szerkezeti anyagok nem fáznak, max. az emberek, akik dolgoznak vele. :))

Mostanában viszonylag enyhe az idő, tehát némi fagyálló adalékkal még betonozási munkák is végezhetők, amennyiben erre szükség van.

A helyedben én biztos megcsinálnám minél előbb, mert az a tapasztalat, hogy amikor berobban a tavaszi jó idő, akkor meg hirtelen annyi tennivaló lesz a kertben, hogy nem győzöd majd idővel.

Növényt úgyis csak akkor teszel majd bele, ha a kemény fagyok elmúlnak.

Előzmény: rocky_ (704)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.12 0 0 705

Szia !

 

Ha szabályos félköríves tetőben gondolkodunk, akkor nagyon egyszerű a válasz a kérdéseidre.

A kör kerülete: átmérő (d) x Pi (3,14)

A félkör ívhossza ennek pont a fele: (d x Pi)/2

Tehát 6m = d x 3,14/2  átrendezve az egyenletet l=2 x 6m /3,14 vagyis a 6 méteres csőhosszúsághoz tartozó hajó szélesség ez esetben kb. 3,8m.

Ha szabályos félkör ív lesz a tető amit ráhegesztesz 1-1 talajból 1m-re kiálló csőre, akkor középen a max. belmagasságod kb. 2,9 méter (d/2+1m emelés) lesz.

A fólia szélessége: 2 x 1m + 6m (talaj szinttől talaj szintig) + 2 x 0,5m a földelés céljára.

Ez így 9 m. Ilyen fólia gyári standard szélességben létezik. Ha jól tudom a TVK gyárt 8,5 m szélességűt is, ez esetben a méreteket némileg hozzá kell igazítani a fenti kalkuláció szerint.

Előzmény: jenos (703)
rocky_ Creative Commons License 2017.02.11 0 0 704

Hello

Uj vagyok az uveghazas temaban abszolult. Polikarbonat uveghazat rendeltem es azon tanakodtunk hogy mikor kellene uzemkessze varazsolni a jelenlegi idojarast nezve szerintetek ? Meg 1 jo hetig fagyosabb ejjszakai idot ir. El vagyunk kesve ha meg nincs osszerakva? (sima kis hazi termesztes a cel paradicsom.paprika.retek. stb..)?

jenos Creative Commons License 2017.02.10 0 0 703

Köszönöm a tanácsodat én is pont arra gondoltam hogy nem én fogom csinálni, már találtam szakembert rá. Ha sima félköríves fóliasátrat csináltatnék 6 méter hosszú colos vascsőből akkor milyen széles sátor lenne és milyen magas lenne? Én arra gondoltam hogy egy hat méteres csövet félkörívesen  meghajlíttatnák és egy-egy oldalon 1,5 m hosszú vascsővet hegesztetnék hozzá és a bordák 0,5 m mélyen lennének a földben! Erre milyen széles fólia kell rá ? Azért szeretném megemelni az oldalát mivel így jobban kitudnám használni a helyet meg így magasabb lenne a belmagasság ezáltal jobb a hőgazdálkodása. Kígyóuborka és folytonos növekedésű paprika és paradicsom lenne benne!

Előzmény: Kontroll-R (702)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.10 0 0 702

Halihó !

 

Szerintem az a 6m csőhossz kevés lesz ahhoz, amit szeretnél.

Fogj egy darab papírt és rajzold le az elképzelésedet, látni fogod, hogy a 6m semmiképpen nem adja ki a borda hosszát.

1-1 méter egyenes oldalfalat szeretnél a talajhoz képest ez eddig 2m. A bordákat a stabilitás érdekében ajánlaton leszúrni a talajba az plusz 2x40  cm. Csaknem a cső hosszának felét felhasználtad eddig és még át kellene hidalnod a 4,5 méteres oldaltávolságot, amit célként tűztél ki. Ha nagyon lapos háromszögű tetőt szeretnél (ami nagyon nem előnyös a csapadék miatt), akkor is kell még legalább 5-5,5 méter cső. Ha klasszikus íves tetőben gondolkodunk, akkor meg még több.

 

Nem akarom a kedvedet szegni, de a helyedben én elgondolkoznék azon, hogy mennyi  kudarctól kímélem meg magam, ha a fém szerkezet elkészítését inkább egy olyan szakemberre bíznám, aki ebben a témában jártas és rendelkezik a szükséges eszközökkel.

Neked meg megmaradna a kertészkedés öröme.

:-)

 

Előzmény: jenos (701)
jenos Creative Commons License 2017.02.09 0 0 701

Sziasztok Fóliasátor szeretnénk csinálni a tavasszal a méret az 10 m hosszú és olyan 4,5-5 méter széles lenne colos vascsőből. Kérdésem az lenne hogy az oldalfalakat egyenesre szeretném csinálni olyan 1 méterrel a föl felett azt hogyan lehetne megvalósítani, és mekkora fólia kell egy ilyen sátorra ? 6 méter hosszú a vascső ,  colos csövet kézzel meglehet hajlítani ?

szantojo Creative Commons License 2017.01.30 0 0 700

Valószínűleg polikarbonát lesz feltéve, mert az üveget macerásan tudnám csak rögzíteni a fa kerethez, és ami üvegem van elég vékony is. Fűtésben egyenlőre nem gondolkodok, de sok trópusi növényem telel jelenleg is a házban, lehet, hogy előbb utóbb oda is eljutok. Köszönöm szépen a tanácsokat mindenkinek!

rocky_ Creative Commons License 2017.01.28 0 0 699

sziasztok, nagyon új vagyok a témában, bocs ha hülyeségeket kérdezek majd :) :

 

nekem olyan kérdésem lenne, hogy tapasztalatotok alapján a kettő közül hova lenne érdemes tenni az üvegházat majdl (polykarbonát, 3,7*2,7 m - főleg alapdolgok; paradicsom, paprika, retek stb., saját célú felhasználása hobby szint):

 - 10órától 6ig egész nap tűző nap vagy

 - napkeltétől kb 2ig tűző nap, utánna diófa szűri a napot

 

- milyen hőfokon érdemes tartani majd a bennti hőmérsékletet

- érdemes-e venni automata ablaknyitót hozzá - https://www.mall.hu/kiegeszitok-uveghazakhoz/lanitplast-automatikus-tetoteri-ablaknyito

 

 

előre is köszönöm a válaszokat !

 

Nam Wan Creative Commons License 2017.01.20 0 0 698

Attól függ, mire használnád az üvegházat. Ha csak temperált hőmérséklet kell, akkor minimális fűtéssel és extra szigeteléssel plusz jól átgondolt tervvel megoldható viszonylag egyszerűen. Nekem földbe süllyesztett van, egy része trópusi fajoknak, a másik része csak temperált, thermo üveggel oldalán és a tetején, a legnagyobb fagyban is szuperül működött. Padlófűtés van benne. Azt gondolom, ha egzótákat tartasz, akkor a legdurvábbra kell gondolni, akkor is, ha az egy évben csak pár éjszaka. Ha nem, akkor az energiahatékonyság miatt szóba jöhet más alternatíva is. Én nem kockáztatok. Az a hordós megoldás felejtős. Aki javasolta, nincs tisztában a hosszan tartó tartós hideggel...

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.01.20 0 0 697

A polikarbonáttal annyi baj van csak, hogy elöregszik egy idő után. Viszont sokkal jobban hőszigetel mint az üveg, illetve ha nincs bontott üveged akkor olcsóbb is.
Viszont ha van bontott üveg és eddig megtette a fólia is, akkor az üvegnek van nagyobb létjogosultsága. 

Jbori Creative Commons License 2017.01.20 0 0 696

Polikarbonát jó, még mindig van alatta hagymám és salátám.

Előzmény: szantojo (695)
szantojo Creative Commons License 2017.01.18 0 0 695

Sziasztok,

 

A segítségeteket szeretném kérni. Hét éve építettem a képen látható fából készült, fűtetlen, fóliasátrat. Azóta a legnagyobb szeleknek is ellenáll (fólia rajta hagyva télen is), a szerkezete stabil.

Idén télen sajnos elfáradt a fólia és szétszakadt ezért tavasszal szeretném lecserélni. Megfordult a fejemben, hogy fólia helyett polikarbonát lapokat teszek rá vagy beüvegezem (sok cserélt ablakom van félretéve keretestül).

Szerintetek lenne értelme? Mi hasznom lenne belőle? A polikarbonát beengedi a szükséges fényt? Az üveg nem törik be könnyen, megoldható a rögzítése? Mérete kb. 3x5m.

 

Köszönettel,

Józsi

 

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.01.11 0 0 694

Nem vagyok nagy szakértő, de hasonló típusú üvegházat tervezem!
Az biztos, hogy nem működik úgy, ahogy anno pár éve elő lett adva! Annak a készítője már hirdeti is a saját üvegházát. Balhé is lett belőle!
A gond télen van, amikor nem süt a nap, vagy hosszabb ideig van tartós fagy. Akkor bedőlt a dolog. Fokozatosan áthűl a szerkezet, a víz és máris mínusz körül vagy az alatt vagy. Arra jó, hogy a fűtési-hűtési költséget csökkentsd. Persze nem mindegy mi a cél. Zöldség termesztés? Fagyérzékeny növények teleltetése? Nem mindegy! Előbbinek erősen korlátozva(tehát ne álmodj februárban paradicsomról, fűtés nélkül), utóbbinak teljes körűen használható kiegészítő fűtéssel!

Én utóbbinak akarom, de hőszigetelve és eleve jól szigetelő riolittufa rétegbe süllyesztve. 

Az áron szerintem abszolút nem spórolsz, még drágább is, viszont ésszerűbb és jobban használható mint a hagyományos 4 oldalas full üveg és talajszintre épített üvegházak. 

A videón látott üvegház élettartalma pedig max 10 év. Fából párás helyen soha semmit. Esetleg akácból, vagy vörösfenyőből... :) Sokkal jobb az aluprofil. 
Az üveg pedig a hőszigetelés szempontjából előnytelen...a polikarbonát viszont elöregszik idővel. Nehéz ügy... :)

Előzmény: Zolfie (693)
Zolfie Creative Commons License 2016.12.29 0 0 693

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék hogy földbe vájt, passzív üvegházról hol találok magyar vonatkozású infókat? Esetleg ha valaki az itt jelenlévők közül épített ilyet, vagy találkozott már ilyennel, az is érdekelne. Az egész lényege hogy az üvegház téli nap járása szerint van tájolva. Télen fűt, nyáron pedig hűt, hőközlőnek pedig hordókba töltött vizet használnak. A földszint magasságától számítva kb. 2,5 méterrel van az alap megsüllyesztve. A falak _/-formában vannak kialakítva a jobb súlymegtartás végett. A szigetelés pedig sokféle lehet, a lényeg hogy figyelembe kell venni a téli talajviszonyokat (pl. fagyás). Azért érdekelne, mert állítólag jelenleg ez az egyik legolcsóbb megoldás üvegház tekintetében.
Néztem ilyen jellegű tervrajzokat és találtam egy magyar videót is erről:

 


Viszont szeretnék minél több infót megtudni erről az üvegházfajtáról. Azért érdekelnének a magyar nyelvű infók, mert angolból sajnos nem vagyok túl perfekt, a fordítok meg semmit sem érnek.

Esetleg ha valaki az itt jelenlévők közül épített ilyet, vagy találkozott már ilyennel, az is érdekelne.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.11.01 0 0 692

Nagyon jó,  komoly alapot érdemes csinálni nek,i nem nőnek be a burjánzó növények az üvegházba s nem fog megsűlyedni viszont a hangyák szeretnek melléje bolyokat rakni. 

Előzmény: Attila610311 (691)
Attila610311 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 691

Folytatva a megkezdetteket:

A 2*5 m -es alap kész van. Igaz kissé túlbiztosítottuk az alapot. Akár rendes épület is mehetne rá. közel 2 m3 beton ment bele. Plussz a vasalás.

Eddig járok 50 eFt- nál. Ebbe az anyag és a munkadíj (persze nem az enyém) is benn van.

Jelenleg a beton köt. Én meg öntözgetem. :)

A vasas munkák majd következnek. Vezetem a költségeket. Kíváncsi vagyok, mennyibe fog a végén megállni.

 

Előzmény: Attila610311 (686)
Kontroll-R Creative Commons License 2016.10.24 0 0 690

Minden kapható ebben a témában is, csak az a kérdés, hogy mennyit szánsz rá...

Előzmény: Törölt nick (689)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.23 0 0 689

UP!

De jó, hogy megtaláltam ezt a topicot! Na először végigolvasom. A neten szinte semmi sincs, ami készen kapható, az meg picike.

Előzmény: Attila610311 (688)
Attila610311 Creative Commons License 2016.10.17 0 0 688

Az ablakok befogásánál vedd figyelembe a hőtágulást is! Ne legyen túl passzos, mert repedés, törés is lehet az üvegen miatta. 

v_szabcsi Creative Commons License 2016.10.15 0 0 687

Sziasztok! Kaptam 6db 1mx1,4 illetve 7db 1mx1m műanyag ablakszárnyat. Tokok nincsenek hozzá. Gondoltam üvegháznak jó lesz. A nagyobb oldalra, a kisebb lenne tető. Milyen vas szerkezet lenne az ideális? Illetve az alátámasztások hol kellenek? Az ablaktáblák a polikarbonáthoz képest baromi nehezek.

 

Attila610311 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 686

Sziasztok! Én is be akarok lépni az "üvegházasok" sorába. Remélem ettől nem leszek bigámista.  :)

Jelenleg egy kisebb fóliám van, de a nap és az idők nyomot hagytak rajta. Két éves.

A Diszkontmánia webschopon vettem. 10 m2-es volt. 

Ennek a helyére gondolok egy polikarbonátosat.

Az alapnak most készülök neki, mivel a paprika miatt még hagytam a fóliát.

Ezek a két, három fokos éjszakai hőmérsékletek azonban végezni fognak vele.

A szellőzés kialakítása érdekelne. Elég a két oldalas elöl - hátul szellőzés, vagy tető szellőző is kell?

Sávalapot terveztem, 1 zsalukő kiállással, 10-es zsalukővel.

Ahogy készül, majd dokumentálom.

Üdv mindenkinek

kek2000 Creative Commons License 2016.10.10 0 0 685

Üdv!

 

Megnéztem a gyártó oldalát meg a youtube-os videókat róla. Elég sok videót felraktak róla a gyártó. Összehasonlítják valami hasonlóval ami természetesen rosszabb mint az övéké. Sőt van olyan videó is ahol szándékosan nekiesnek mondjuk az meggyőző.  https://www.youtube.com/watch?v=nhKBxOUsaWU

Nekem ez az infó kevés ezért kértem volna tapasztaltból eredő válaszokat. Szerintem is elég gyengének tűnik az egész, a polikarbonát meg nyár és tél után szokta megmutatni mit tud. Mindenesetre nem szándékoztam látatlanban venni csak érdeklődtem. Én is hajlok afelé csinálok magamnak egyet. 

 

Iethau: Néztem már a tiedet is nagyon jól megcsináltad. Szeretnék valami hasonlót én is csinálni.  Felvetném veled a kapcsolatot privátban , lenne egy pár kérdésem? 

 

 

Iethau Creative Commons License 2016.10.10 0 0 684

Igen, meleg van a paradicsomnak a nyári tűző napsütésben. Amik abban a melegben kötöttek fürtök azok nálam megnyúltak és apró kis bogyók lettek (kb. harmada, negyede méret) a paradicsomok. Én árnyékoló megoldáson is gondolkozom, valami gyorsan ki-be tekerhetőt gondolnék. Olyan zöld árnyékoló hálóból.

Paradicsomból tegnap szedtem le az utolsó szemeket, vége. Paprikán is az utolsó darabokat  szedtem le, nem nőnek már, hideg van.

Előzmény: CBNora (683)
CBNora Creative Commons License 2016.10.10 0 0 683

Most látom, Nálad a másik ajtó nem megy, ott a kerítés...

Nekem 1 db. egy elem széles tetőablak van, azok nem szellőzik át. Nyáron túl meleg van bent a paradicsomnak. Az uborka és a padlizsán szereti, nyilván a paprika is ellenne ott, de az a fóliában van.

Előzmény: Iethau (681)
CBNora Creative Commons License 2016.10.10 0 0 682

Én inkább elöl-hátul tennék ajtót. A fóliánk ilyen, az elég jól átszellőzik. Az ajtó + 1 tetőablak szerintem is kevés.

Előzmény: Iethau (681)
Iethau Creative Commons License 2016.10.10 0 0 681

Pont a megfogalmazott dolgok miatt nem vettem tavasszal ebből a termékből :-) Inkább építettem egyet. A viharos időt már teszteltük, bírta. A hónyomást még nem, de megelőzendő a baj inkább alátámasztom 2 helyen belül télire.

 

Itt látható mit műveltem. Nem neked, inkább kek2000 olvtársnak linkelem. 

 

Tapasztalatom 1 szezon után: Kevés az 1 ablak az ajóval szemközti falon, jövőre készítek hozzá tetőablakot felfelé nyílót. Plusz amit említettem, hogy sűrűn ültettem a paradicsomot. Jövőre jobban figyelek erre. Csepegtető öntözést is fogok bele telepíteni, már csak a kényelem miatt is :)

Előzmény: Kontroll-R (679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!