Á, én már lemondtam az ízlésformálásról, neki kell megenni, rágódjon rajta, ha az ízlik. Mint ahogy a teljesen kiszárított rántottát és a mindkét oldalán megsütött "tükörtojást" is...
Mi 2-3 éves korában lazackaviárral kergettük. Mi csippentettünk belőle kb. egy-egy szemet, a többit ő elcsipegette, csak úgy, magában. 😁
Mostanság a steakre kapott rá, de ugye az ő kapacitásával egy egész adagot nem bír megenni. Azt viszont kijelentette, hogy apjával nem osztozik többször, mert a well done nem jó 😊
Nálunk az egyik vegán, de legalább magának főz. A másik így 15 éves korára elkezdett rákapni a halra, de csak lassan. Régebben csak a polipot, meg a tintahalat vette be szegénynek a gyomra. Kergettük is az asztal körül eleget.
Éjfélkor töltöttkáposzta, kenyér (ehhez a hagyományhoz Lőrincék is ragaszkodtak), esetleg virsli mustárral.
Na és hát mérhetetlen mennyiségű pálinka, sör és bor (általában nem a legjobb fajtából) - mindehhez a helyi szintiboy és népies zenekara szolgáltatta a talpalávalót, Rod Stewart és Clayderman egy szál se.
Akkortájt több vidéki lagziban is jártam, két alternatíva volt:
Vagy un. sátoros lagzi volt, amit tényleg bazi nagy sátrakban tartottak, és előtte a rokon hölgyek, valamint az erre szakosodott helyi főzőnők sütöttek-főztek egy hétig.
A másik verzió a helyi kultúrban/müvházban, esetleg étteremben tartott esküvő volt, ahol a kaját is meg lehetett rendelni, de a süteményeket/tortát ide is általában a rokonság vitt otthonról.
A sátoros lagzikban kaja volt rogyásig, sokszor annyit csomagoltak utána, hogy alig bírtuk elhozni, a második verziónál viszont fordult elő gikszer.
Így volt olyan, hogy azzal kalkuláltak az ételrendelésnél, hogy a meghívottak 20%-a úgysem megy el, a gyerekeknek meg elég fél adag, de pechük volt, mert mindenki elment és a gyerekek is zabáltak rendesen, így a kaja pillanatok alatt elfogyott, a násznép meg morgolódott rendesen - az ifjú párt meg évekig úgy hívták utána a faluban, hogy sóher Pista, meg szarrágó Zsuzsi....:)
A menü megbízhatóan az alábbi volt, szerintem ez lehetett Lőrincéknél is akkortájt:
- Előétel: pogácsa, sós aprósütemények
- Leves: valamilyen húsleves, legtöbbször újházi tyúkhúsleves benne főtt hússal (ehhez hgymás tört krumpli, paradicsommártás), sátoros lagzikban esetleg bazi nagy bográcsban készített gulyás
- Főétel: rántotthús, pecsenye, ilyen-olyan pörkölt, esetleg hurka-kolbász
- Köret: sültkrumpli, rizs, vegyes savanyúság
- Desszert: otthon sütött lakodalmas sütik, a helyi cukrászdából rendelt esküvői torta (általában puncs vagy csokoládé, esetleg oroszkrém).
Ha már ebbe a topicba írtad, azt azért jegyezzük meg, hogy erre a vidéki vacsorára azért elég kevesen nevezhettek be, belógni meg szinte lehetetlen volt....:)) (Arról nem lehetett olvasni, hogy az ifjúkori jóbarát ott volt-e, mindenütt csak Rákayról és Dzsudzsák diplomata főfocistáról írtak.)
Állítólag az egészet Andika szervezte, így gondolom a kaja is az ő ízlése szerint került összeállításra, nekem is karcagi birkapörkölt, pacal, sós burgonya kombó lóg ki a sorból, biztos Lőrinc és a helyi meghívottak ezt szeretik.
Nekem a desszertek közül hiányzik még valami jó tömény, falusi lagzikban felszolgált házi készítésű édesség, lenyomatni a berkát.
A gyerekmenűből a rántott csirke és bolognai spagetti mellől bántóan hiányzik a rántott sajt és halrudacska (szigorúan előre gyártott gyorsfagyasztottból) és a McDonald's hambi, magyar kölök csak ezeket eszi étteremben/vendégségben.
hehe, vagy ilyen ayce kategoria, amikor hajitjak ki a _maradekot_ hogy ez is szar izu. jojjon az a rantott csirekmell meg a bolognai, abban nem lehet csalodni, a zasszony is azt kesziti hetvegenkent.