Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79070

Maradjunk abban, hogy ez egy érdekes történet...Feltehetően két politikailag igen tájékozott kamaszról lehetett szó, akik valahonnan kikövetkeztették, hogy a szobrot be akarják olvasztani, majd amikor már felnőtt fejjel úgy ítélték meg, hogy a helyzet politikailag megérett, visszavitték...

 

Az igazság valszeg a bírósági tárgyalás jegyzőkönyvében van, amihez nem valószínű, hogy valaha hozzájuthatunk!

Előzmény: Suheva (79068)
Suheva Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79069

Itt van

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:B0Es7aSwWTkJ:lexikon.katolikus.hu/S/szoborrombol%25C3%25A1s.html+&cd=11&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

 

Mivel hosszú, a lényeget ide másolom ki:

 

3. 1945-1949: a M. Komm. Párt és a Szocdem. Párt irányításával a m. tört. emlékművek többségét elpusztították. Ledöntötték pl. Tisza István, Andrássy Gyula, Prohászka Ottokár, stb. szobrait, az I. vh. hősi halottainak emlékműveit (pl. Békéscsabán a 101. gyalogezred obeliszkjét, melyet 1956. X. 30: ástak ki), a trianoni földaraboltatás emlékére emelt emlékműveket, kálváriákat (pl. a →Sátoraljaújhelyi Magyar Kálváriát). A szobrok fémanyagát többségében beolvasztották, s ezekből öntötték a hazai és nemzetk. „proletárhősök” (Lenin, Marx, Sztálin, stb) egészalakos és mellszobrait."

Suheva Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79068

Akkor miért vártak volna több, mint tíz évet a szobor "ellopói"? Ha a "haszonszerzés" igaz lett volna, akkor nem rejtegetik, hanem azonnal feldarabolják, s beolvasztják. Logikus, nem? Több, mint tíz év után vissza is vitték!!!!!!!!!!!!!!!!!

Akkor mi ebben a "haszon"??????????????????

 

Ja, még egy apróság: az iskolában tanították is, hogy a vas-és rézhiányt a szobrok beolvasztásából pótolták a háború után. Ez az egész országra kiterjedt. Lehet, hogy ott sem voltál azon az órán, amikor ezt tanították?

 

Üdv

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79067

Azért jó volna valami bizonyítékot találni arra, hogy Rákosiék be akarták olvasztani a szobrot!

 

Tud valaki olyan gödöllői szoborról, amit Rákosiék beolvasztottak? Mert én nem. Nekem a szüleim azt mondták, hogy akik ellopták a szobrot, azok akarták beolvasztani és értékesíteni, tehát ez lehet az említett haszonszerzés.

 

Magyarán, a hatalom beolvasztási szándéka feltételezés, a szobor ellopása viszont tény! :))

Suheva Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79066

Ha jól tudom, a szobor ledöntőiből már egyik sem él.

Tisztelettel adózom mindegyikőjüknek.

 

Üdv

Suheva Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79065

Igen, nekem is így mondta el aki csinálta a ledöntést, hogy sajnos megsérült a szobor a ledöntésekor. Na de ezt nem nappal, hanem éjszaka, és ugye nem szakemberekként, szakszerszámokkal tudták csinálni. Ezért sérült meg a szobor.

Éjszaka döntötték le a szobrot, lovaskocsira tették, s egy család pincéjébe vitték.

 

Üdv

Suheva Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79064

Mint mondottam, a szobrot egy családi ház pincéjében őrizték egy darabig, s onnan is egy másik családi házba kellett vinniük. Több, mint 10 évig őrizték. Mikor már elmúlt a beolvasztás veszélye, visszavitték a szobrot a parkba. Innentől fogva már elfogadható a történetük. Azt írták, igaz?, hogy a szobrot a parkban sérülten találták meg (1964 évet írunk).

Tényleg rendbe hozatták, s visszahelyezték.

Visszatérve 1951-re: akkor Rákosi ukászba adta, hogy minden régi szobrot be kell olvasztani. Ennek két célja volt, egyrészt a régi "polgári csökevények" eltüntetése, másrészt a háború utáni nagy nyersanyaghiányt (rézhiányt) a gyárakban ezzel pótolták. A Rákosi korszak 1956-tal véget ért.

Persze, hogy az  1964-s vezetés azt írta a jegyzőkönyvbe, hogy a szobrot ellopták. Azt viszont már nem írhatták bele, hogy a szobrot a beolvasztások miatt, megmentés céljából lopták el!!!!!!?????????Ugyanaz az eszmei, ideológiai világ maradt az újabb Kádár korszakban is. A város tisztségviselőinek a megye felé olyan magyarázatot, eljárási bizonylatot(jegyzőkönyvet) kellett bemutatniuk, hogy az megfeleljen az akkori rendszernek.

Az  AVO-s (1951-ben )világban kegyetlen megtorlás járt az ilyen dolgokért. Azok a családok is életveszélyben voltak, akik éveken át őrizték a szobrot. A "haszonszerzés" célja a legnagyobb ökörség abban a jegyzőkönyvben.

Milyen hasznuk származhatott belőle???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Üdv

 

 

 

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79063

..magam személyesen ismerem a szobor egyik ledöntőjét, megmentőjét..az ő elmondéása szerint ténylegesen a szobor megmentése volt a cél. és a szobron keletkezett sérülések a ledöntéskor keletkeztek..

 

..ma már azt sem tudom, ez az ember él-e még..  :-((((((    ..ő is és én is eljöttünk arról a helyről..ahol mindennapjainkat éltük a nyolcvanas évek elején..de most, hogy felmerült ez a téma, utána kérdezek..

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.19 0 0 79062

Értem, és akkor térjünk vissza Gödöllőre... Azt már tudjuk szerinted, hogyan került el a szobor a helyéről, de mégis azokkal az írásokkal nem tudsz azonosulni, amelyek a szobor visszahelyezéséről szólnak. Bizonyára erről is van elképzelés, illetve általában egy érdekes történetet végigmesélnek...  Az ismerősöd mit mesélt arról, hogyan került vissza a szobor a helyére?

Előzmény: Suheva (79061)
Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79061

Itt egy példa arra, hogy az 1950-s évek elején beolvasztásra ítélték a háború előtti szobrokat, s a lakosság mentette, amit lehetett. Vastagon aláhúzott mondatban van.

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xT8j4wen7Y0J:www.halisnagykanizsa.bibl.hu/seta/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a 

 

 


divatáruházára emlékezvén Szomolányi saroknak is nevezik. Itt volt üzlete ifj. Wajdits József nyomdatulajdonosnak is, aki könyv- és papírkereskedéssel is foglalkozott, s egy ideig a Zalai Közlöny kiadója volt. A ház előtt áll a Turul szobor, környéke a város kedvenc találkahelye. Istók János szobrászművész alkotását, a Turulmadarat és az országzászlót 1933 pünkösdjén impozáns ünnepség keretében avatták föl először. A szobrot és az országzászlót az 1950-es években eltávolították és beolvasztásra ítélték, de a gépgyár munkásai megmentették. Újraavatására 1990-ben került sor. Az utóbbi időben a Turul szobor előtti téren állnak a könyvheti sátrak.

Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79060

Ja, még egy apróság!

 

Szerinted hogyan lehetett volna 1951-ben hasznot húzni egy szobor ellopásból??!!! Eladni nem lehetett még darabjaira szedve sem. Sőt! Börtön, s meghurcoltatás járt akkor érte. Ezt a hazugságot is be lehetett mosni bárki agyába, akinek logikus gondolkodása sem volt, hogy " haszonszerzés céljából lopták el" ????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!???

 

Ja, még egy apróság: A XX. század végén és ebben a században már hihetőbb lenne, mivel rengeteg a fémkereskedés. De 1951-ben nem volt tolongás.

Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79059

Nem, nem a hivataloknak hiszek. A hivatalokban 1951-ben még kemény a diktatúra (Rákosy), 1964-ben  már egy puhább diktatúra (Kádár) rezsim ül. A Rákosy rendszer még a régi polgári jelképek, szobrok megsemmisítésén dolgozik. Az új diktatúra majd be fogja vallani, hogy "elvtársak hát mégsem úgy gondoltuk"?, főleg Gödöllőn, ahol a lakosság nagy tiszteletben tartotta Erzsébet királynőt, s nem akartak ujjabb bonyodalmakba kerülni miatta a lakossággal(1956 után). Kellett valami indokot mondani a nagyközönségnek, hogy a szobor miért, s hogyan kerül vissza a helyére.

 

A hivatalok mindig is az aktuális rezsimet szolgálták, s a közleményeikben is csak ez jelenhet meg.

 

Üdv

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79058

Amikor egy idősebb mesél a múltból akként, hogy ezt vagy azt a tárgyat el kellene menteni, az akkoriban szolid megfogalmazása volt az elcsenésnek... nem lehet, hogy itt van az eb elhantolva? 

Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79057

Más a köznéphez szóló "hivatalos" tájékoztatás , s megint más az igazság. Attól hallottam az igazságot, akik a szobrot "ellopták", megmentették az akkori rendszer pusztítása elől.

Az is hazugság, hogy a tolvajokat elfogták, s börtönbe zárták. A szobrot  másik gödöllői család őrizte a pincéjében, nem is azok, akik elvitték. Tehát a gödöllőiek összefogása mentette meg a szobrot

Valamit kellett írni a "hivatalos jegyzőkönyvbe", mivel a szoborbeolvasztás akkorra 1964-re már nem volt aktuális.

 

Üdv

Tejüvegzsebre Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79056

"A szobrot 1951-ben ledöntötték és elhurcolták; a tetteseket hosszú idő múlva lakossági bejelentés alapján fogták el. A szobor rossz állapotban került elő, a feje le volt törve, a melle behorpadva. A községi tanács ekkor úgy döntött, hogy engedélyezi újbóli felállítását, de a legnagyobb csendben, minden átadási ünnepség nélkül. A műalkotást Gesztesi József lakatos „hozta rendbe”, amit 1964. július 13-án állítottak vissza a helyére. Az 1964-es visszaállítás alkalmával is elhelyeztek egy időkapszulát a szobor alatt a következő szöveggel:

 

„Emlékirat. E szobrot barbár kezek 1951-ben egyéni haszonleséséből ledöntötték. A tettesek ellen bűnvádi eljárás indult és megbűnhődtek bűneikért. A Községi Tanács VB-je 1964 májusában megbízta Csiba József VB-tagot a visszaállítással. Hosszú huzavona után 1964 júliusában e megbízatásnak a nevezett eleget tett...""

 

(forrás: http://mult-kor.hu/cikk.php?id=32584)

 

 

"1987. december 7-én, a királyné születésének közelgő 150. évfordulójára összeállított visszaemlékezésében Csiba József felidézte, hogy az 1951-ben ledöntött és Gödöllőről elhurcolt szobor közel 13 évig hiányzott az Erzsébet-parkból."

 

(forrás: http://www.gvkik.hu/wiki/index.php5/Csiba_J%C3%B3zsef)HA jól tudom, Csiba József díszpolgár, nyughelye helyi védettségű...Azt még megjegyezném, hogy az írásokban hosszú huzavonának nevezik az 1964. májusától júliusig eltelt időszakot... a 13 éves "megmenekítéssel" szemben.

 

Előzmény: Suheva (79055)
Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79055

Üdv mindenkinek!

 

Az Erzsébet királyné szobor már rég nem lenne, mert beolvasztották volna, mint burzsoá és polgári jelképet a háború után.  Azért "lopták" el, hogy megmentsék. Féltve őrizték egy pincében. S mikor elmúlt a beolvasztásának a veszélye, akkor rakták vissza. A szobor megmentőinek ( az akkori 15-16 éveseknek) a "tolvaj" megbetűzés jár?

Börtönbe egyik sem került.

 

 

Ja, még egy apróság: A szobor megmentőit a köztudat zagyva mendemondái  tolvajként őrzi???????!!!!

 

Ez is egy politikai agymosás eredménye lehet!!!!!!

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79054

Jóestét!

 

Ha jól emlékszem a gyerekkoromra ( 1950-es évek ), a szobor megvolt, de úgy emlékszem a korona a sziklán nem volt ott....

 

Aztán, - ha jól rémlik - valaki vagy ellopta a szobrot, vagy levágott belőle darabokat..el is kapták és börtönbe került.

Előzmény: Suheva (79052)
Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79053

Hoztam egy képet. Kíváncsi vagyok a gödöllőiek közül felismeri e valaki, hogy hol van ez a fa?

 

.

Suheva Creative Commons License 2014.10.18 0 0 79052

Szép jó napot!

 

Hoztam egy gödöllői történetet, amit egy idősebb rokon mesélt. A II.Világháború után az akkori új rezsim minden polgári csökevényt ki akart irtani. Köztük volt az Erzsébet királyné szobrának beolvasztása is. Az akkori kamasz éveiben lévő rokonom a barátjával együtt, hogy megakadályozza ezt az akciót, leszedte a talapzatról a szobrot, s lovaskocsira rakva valamelyik gödöllői ház pincéjében rejtette el. A gödöllőiek csak akkor rakták vissza a helyére, mikor már elvonult a beolvasztás veszélye. De erről a gödöllőiek többsége nem is tud. Tabu téma volt.

 

Ebből a példából is kiderül, hogy az igazságokat leginkább az öregek ismerik. 

 

Üdv

Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79051

A távozás hímes mezejére lépek.

 

Üdv

Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79050

Mivel még mindig gyűjtöm a bejegyzéseket, ezért a régi topikban próbálkoztam, de nem engedett be.

 

Amiket itt össze-vissza írkálok, az már rég nem a mi városunk téma

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79049

.az index teszi ilyenné, nincs ott semmi hivatkozás, talán a .de miatt..

 

 

Előzmény: Suheva (79048)
Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79048

Nem tudom, mire hivatkoztál itt: benned..de

mert ezt az oldalt nem lehet behozni????

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79047

..ja, most is félreértés volt..  :-)))))))))))))

 

..miközben te egy index topikról beszélsz..én meg egy olyan oldalról, ahol írogattam volt..(blog)..  :-)))))))))))))

 

..én simán megnyitottam azt a topikot, de csak pár hozzászólást élt meg, nincs benne semmi jelentős..

Előzmény: Suheva (79045)
Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79046

..nehezen fogom, hogy ezt az érzés minek alapján ülepedhetett le benned..de nem vagyunk egyformák..

 

..egyszer, egy más jellegű írásom kapcsán, felhívott egy olyasvalaki, aki egyébként évek óta nem keresett..és szóvá tett valamit, amit nem értettem, sőt nem is igen akartam elhinni..állította, valakit rossz színben tüntettem fel..újfent elolvastam az inkriminált írást, és továbbra sem értettem, mi a kifogás ellene..hiszen az emberről, akiről pár sorban megemlékeztem, csupa szép és jó dolgot írtam..és ma is szívem egy csücskében őrzöm emlékét..de a kifogásolt részt átírtam..hiszen, mint mondottam, nem vagyunk egyformák..

Előzmény: Suheva (79044)
Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79045

Próbáltam arra a fórumodra belépni, de nem engedték meg. Igaz, mostanában nincs rajta nyüzsgés, de gyűjtögetem a hozzászólásaimat, hogy meg legyen a 200 kvótám, ami után már nyithatok topikot.

 

 

Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79044

Valami nagy nagy keserűség, sértődöttség jött belőled,  amikor a fiatalság került szóba. S utána néztem a régi nyitott fórumaidban. 

 

 

Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79043

..és az oldalra hogy keveredtél..?

Előzmény: Suheva (79041)
Bumburnyák Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79042

..nahát..hogy azt még olvassa valaki..

 

:-)))))))))))))))))

Előzmény: Suheva (79041)
Suheva Creative Commons License 2014.10.17 0 0 79041

Innen tudom: "Emlék úttörő éveimből (agyő Csill"

 

Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!