Keresés

Részletes keresés

olaszpresszo.hu Creative Commons License 2018.01.07 0 0 174545

"Ugyanez a blokk? Milyen gépben van még ilyen blokk mint a TX-10-ben?

Én nem tudok ilyenről! "

 

Egy ős Illy kisgépem van, amiben ránézésre ugyanaz a blokk, mint amiről OImi tett fel fotót. POD-os gép, de olyan érdekesen karos megoldással.

 

Előzmény: Szabi32 (174529)
H_G Creative Commons License 2018.01.07 0 0 174544

Ha a matt alumínium jön be színként, olyanból nem nehéz találni egy jó évjáratú használt Gaggia Babyt, és úgy ez elég olcsó módja lenne a minőségi eszpresszóhoz jutásnak.

 

 

Előzmény: LazacX (174539)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.07 0 1 174543

Esetleg azt majd fontold meg a gépvásárlás előtt, hogy a már említett 58-as szűrőtartóval a későbbiekben könyebb lehet a szűrővásárlás. Mert a géphez kapott szűrőkosarak a legritkább esetben jók.

Előzmény: LazacX (174539)
Mylord3 Creative Commons License 2018.01.07 0 2 174542

"...Annyi különbséggel, hogy nem az általa javasolt CM702-est, hanem 4600.- ft-os felár fejében a CM800-ast...."

Egészen véletlenül nekem is az ez van. :-) ...és már előre látom a következő kérdésedet: hogyan kell ezt összerakni, hogy működjön is?? :)) Továbbra is javasolom neked, amit már a legelején írtam, aztán itt páran szintén mondták..., kezdésnek: Brikka! :-)

"...Csak nehogy az legyen, amin az elején elszörnyülködtem, hogy több 100 E ft-os gépkombóval főzök kávét."

Kérlek, felejtsd már el ezt a több 100 E ft-os hülyeséget, hogy csak ennyiért lehet jó KV-t készíteni otthon! 

Előzmény: LazacX (174539)
OImi Creative Commons License 2018.01.07 0 0 174541

Igen,új szerzemény.Jórészt inkább elméleti információim vannak.Szívesen foglalkozom hasonló dolgokkal,azért érdekel az átalakítás,felújítás.

Előzmény: Szabi32 (174531)
OImi Creative Commons License 2018.01.07 0 0 174540

Köszönöm a válaszod!

Az a helyzet,hogy ez a gép termoblokkos,nem bojleres.Ezért tettem fel  kérdést.A felső szelep mindig kinyit amikor eléri a felfűtési értéket,függetlenül a csapolástól.

Előzmény: PetAd90 (174530)
LazacX Creative Commons License 2018.01.07 0 0 174539

Meghoztam a döntést. Azt hittem, még pár napot gondolkodok rajta, de ennyi elég volt.

 

Akkor tényleg kipróbálom  az igazi presszó kávézást, és a nyomásfokozó nélküli manuális gép + őrlő kombinációra tettem le a voksom. _MrB_ javaslatát fogadom meg, bár tuti hogy ezt ő sem gondolta komolyan. :D:D Azaz most veszek egy olcsó darálót, aztán jó helye lesz annak a sufniban egy kis ideig. :D 

 

Annyi különbséggel, hogy nem az általa javasolt CM702-est, hanem 4600.- ft-os felár fejében a CM800-ast. Egész egyszerűen a színe miatt. :D Bár nyilván nem szín alapján vesz az ember műszaki eszközt. Ha nem kapok itt ellenvetést erre, ezt megrendelném a gyártó magyar webáruházából.

 

A kávéfőzővel meg majd lesz valahogy, azon még gondolkodom hogy (új esetén) Rancilio vagy Lelit, és azon belül melyik típus, illetve hogy új vagy használt (itt más márka is). Sanszos hogy új lesz, de ezt még nem tudom. Csak esztétikum szempontot nézve (nyilván csak képek alapján ) a Lelit nagyon szép. Csak nehogy az legyen, amin az elején elszörnyülködtem, hogy több 100 E ft-os gépkombóval főzök kávét. De ezen egyelőre nem akarok tovább vekengeni. 

Saughassy Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174538

Van műszerem, ha budapesti vagy, ramerhetunk.

Előzmény: Katoczi (174536)
coxycanon Creative Commons License 2018.01.06 0 1 174537

Szerintem se vegyél újat! Tudom a mai világba minden nagyon sűrgős lett.
Én is inkább azt tartanám jobb ötletnek amit írtak előttem is.
Brikka + örlő. Később Brikka még bárhol, bármikor jól szolgál.

Várj egy jó kis használt gépre!
Szerintem...

Előzmény: LazacX (174499)
Katoczi Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174536

Ha nem akarsz elmélyülni az apróságokban a kosár mérete annyira nem fontos. Akkor van jelentősége, ha váltogatnád a kosarakat, de abból ami írtál ez nem lényeges, a standard kávékat biztosan hozza az eredeti kosár is, és ha nagyon szeretnéd van precíziós kosár 57mm-en is. A hőfokszabályozó(PID) fontos a gépben, de közel sem annyira mint a daráló megléte. PID nélkül is van élet, pl a Silviában sincs gyárilag.

A daráló vsz nem ér annyival többet, nem hiszem, hogy érezhető lenne a különbség a Graefhez képest.

 

Mylord: igen, a Béla féle termoblokkos gép van nálam, egyelőre még nagyon ismerkedés fázisban vagyunk. Úgy tűnik kb 10 perc alatt üzemkész, a lefolyás beállítással még küzdök. OPV vagy nincs, vagy 12 bar körüli értéken áll. 

Előzmény: LazacX (174533)
H_G Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174535

OPV = overpressure valve, azt nem kell gyakran állítani.

 

Előzmény: LazacX (174533)
H_G Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174534

"-Az olaszpresszón olvastam, hogy nem szabvány kosármérete van, és a hozzáadott kosár alap minőségű, a kérdésem mint fentebb, ez nekem fontos lehet?"

 

Ezek szerintem nagyon fontosak, a kosár formája (különösen az egyszemélyesnél) drámai változást tud eredményezni. A nem-szabvány méret pedig szerényebb választékot jelent tamperből, pedig az a "nyél", amivel mindennap dolgozol.

 

Előzmény: LazacX (174533)
LazacX Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174533

Köszi, elolvastam.

 

A Lelit gépről szeretnék még kérdezni:

 

-"Lelit szett érdekes lehet annyiért, bár az örlő teljesítményét kicsinek tartom"

 

Ez mit takar? Megér 50 E ft-os felárat, vagy a korábban ajánlott 30 pár ezer forintos Graef is van ilyen?

 

-A hőfokszabályozós főző megér 40 E ft-os felárat egy magamfajta kezdőnek a normál 100 E ft-os képest?

 

-Az olaszpresszón olvastam, hogy nem szabvány kosármérete van, és a hozzáadott kosár alap minőségű, a kérdésem mint fentebb, ez nekem fontos lehet?

 

-Ugyanitt olvasva OPV beállítás nehézkes (azt sem tudom mi ez :)) , a kérdésem szintén ugyanez.

 

 

Előzmény: magyarlacko (174526)
H_G Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174532

Eszpresszóhoz az is csak esetleg és határeset (akárcsak az én Peugeot-m). Az igazán minőségi és eszpresszóképes kézi darálók, amiknek semmi szégyenkeznivalójuk nincs a gépiekkel szemben, a Lido, Pharos, HG One viszont messze nem ennyibe kerülnek sajnos.

 

Előzmény: jak01 (174525)
Szabi32 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174531

Szívesen!:-) Most került hozzád egyébként a gép? Próbálgasd, és majd meg látod!

Az is egy jó út a használatához, hogy bekapcs,,felfűt kb. 3 perc,,ez idő alatt mérsz,

darálsz tömörítesz, majd hűtőcsapolsz,,(a hosszát kell majd kitapasztalnod, a használt

kávéhoz..) Kiöntöd a vizet a csészéből, a szűrőt belerakod a karba, és csapolsz..

 

Előzmény: OImi (174528)
PetAd90 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174530

Szia!

 

Minden gépet érdemes PID-elni, de nem mindegyik gépre érdemes sokat költeni, vegyél egy olcsó PID-et és csináld meg magad, ha nem jön be eladhatod az egész PID pakkot kb annyiért amennyiért rendelted. PID-el a beállított hőfokon lesz a bojler, amikor indítod a csapolást, a termosztáttal két érték között ingadozik oda-vissza. Így nem kell szörfölgetned, de nem csodaszer, a bojlerbe ömlő hideg víz hatását csak korlátozottan tudja csökkenteni.

Nézd meg, hogy mikor nyit ki az a szelep, ha csapolás közben, akkor OPV, ez nem a legszerencsésebb megoldás egyébként, mert a meleg vizet vezeti vissza a bojlerből.

Előzmény: OImi (174504)
Szabi32 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174529

" Van nekem is egy hasonló gépem (ugyanez a blokk), "

Ugyanez a blokk? Milyen gépben van még ilyen blokk mint a TX-10-ben?

Én nem tudok ilyenről! Ebben volt a legnagyobb, ez után már a Turmixnál is

spóroltak, a TX-40-n már jóval kisebb volt!:-( Ugyan ez volt a különbség a

QM 0650 --> 0625-nél is sajnos..!:-(

 

Előzmény: olaszpresszo.hu (174507)
OImi Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174528

Köszönöm!

Azért gondoltam az opv-re mert a pumpa benne 20 bar-os. ulka ep4gw.Nyilván ki kell majd tapasztalnom.

Előzmény: Szabi32 (174527)
Szabi32 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174527

Kb.5 éve használok TX-10-t is. A hőmérsékletet hűtőcsapolással nagyszerűen belehet állítani,,

ki lehet tapasztalni, az adott kávéhoz megfelelően (arabica, robusta) És ennél a gépnél is, mint

a Saeconál, csak a duplaszűrőt érdemes használni !! Az OPV hiányát soha nem éreztem, simán

lehet vele olyan presszót tolni, hogy megáll benne a kanál!:-) Darálással, tömörítéssel be lehet

állítani, hogy szép lassú lefolyást adjon...Nekem van még egy Quick Mill 0625 is, na ebben van

OPV, és semmi különbséget nem veszek észre, a TX-10-el készített kávéhoz képest! A két gép

között, a termoblokk a különbség, a kis Turmix javára..:-) Sokkal sárkányosabb víz jön ki

belőle mint a QM-ből...

Az OPV beépítése egyébként nem lenne egyszerű mutatvány, mert nagyon kevés hely áll

rendelkezésre a TX-10-ben! De nagyon régen, mintha SiD szerelt volna bele,...visszakell

olvasni!

Előzmény: OImi (174504)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174526

Nézd, mit találtam neked:

http://www.kavekorzo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=210&Itemid=155

 

Elég korrekt leírás...

Előzmény: LazacX (174506)
jak01 Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174525

az általam linkelt zassenhaus daráló sem hozza az elvártat?

Előzmény: H_G (174523)
LazacX Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174524
Azt hiszem hogy bőséges és alapos tájékoztatást kaptam mindenről. Holnap napközben nem nagyon leszek netközelben, ráérek tűnődni ezeken.
H_G Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174523

"Egyébként örlő tekintetében igen jó minőségű eszpresszóképes kézi örlőket lehet kapni 10-15 körül."

 

Jó is lenne, de ez nem felel meg a valóságnak.

 

Előzmény: magyarlacko (174522)
magyarlacko Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174522

Szia,

 

Olaszoszágban készül mindkettő. A Rancilio és a Lelit is.

Mik az igényeid egyáltalán kávézás tekintetében? Használt gép nem jöhet szóba? Mondjuk egy Gaggia baby? 

 

Az előre őröltet hagyjuk. Az olyan, mintha vennél egy Ferrarit, de kínai gumit tennél rá, meg a falusi Szabó és társa kútnál tankolnád. Gurulni fog tőle, de hogy élvezni nem fogod, az biztos :)

 

A Lelit szett érdekes lehet annyiért, bár az örlő teljesítményét kicsinek tartom, meg az 57-es szűrőtartó nem a legelterjedtebb. Valószínűleg nehezebb hozzá szűrőt venni, bár manapság semmi sem lehetetlen.

 

Egyébként örlő tekintetében igen jó minőségű eszpresszóképes kézi örlőket lehet kapni 10-15 körül. Viszont tekergetni kell minden egyes kávé előtt.

 

Az előre őrölt kávéról és a Lelit darálóról alkotott véleményem szubjektív. Nem szentírás, valószínűleg mások másképp gondolják.

Előzmény: LazacX (174506)
Epsilon Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174521
Nos, én épp ezt a Lelit Annát vettem meg a Fred darálóval, de 1 hónappal ezelőtt még egy tizessel olcsóbb volt... Minden porcikájában minőségi darab, de amint írtam, nem olyan egyszerű a dolog, hogy betöltöm a kávét és megnyomok egy gombot... Első nap egy negyedkilós Manaresi Gold szinte felét elhasználtam, mire belőttem a darálási finomságot és mennyiséget, hogy elérjem a 9 báros, 25 mp-es 30 ml-t. Tudom, most többen mosolyognak, de hát mindenkinek ki kell járnia az iskolát :)
Időközben megtudtam, hogy a különböző kávékeverékeknek más és más az ideális vízhőmérséklet igénye, ehhez pedig jó ha van PID (digitális hőmérséklet szabályzó), ami plusz 30-40e Ft (van olyan változata is a Lelit Annának)
Előzmény: LazacX (174518)
LazacX Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174520

A kávéval való bíbelődés nem teher. A Szarvasit eddig is elmosogattam - törölgettem, és ott is kézzel kell kávét töltögetni bele. Sokszor használtam a szovjet darálócsodámat is, az is időtöltés volt. Jó pár youtube videót megnéztem a kávéfőzésről, nem tartom különösebb nyűgnek az ezzel való bíbelődést. Egy valamit leszámítva. Azt azért nehezen tudom megemészteni hogy egy kávé elkészítéséhez fél órát kell várni a bekapcsolás után első alkalommal. A bíbelődést a Brikkával nem az időpocsékolás miatt írtam. Lehetetlen, hogy ismét legyen még egy kotyogó szerű valamim. Tudom hogy ez nem kotyogó, de akkor is. Ilyen gázrezsós valami nem kell több.

Előzmény: Epsilon (174519)
Epsilon Creative Commons License 2018.01.06 0 1 174519
Igazi eszpresszót csak a megfelelő specifikációjú géppel és őrlővel tudsz készíteni. Ezek viszont bizony nem olcsók. Úgy jöhetsz ki olcsóbban, ha használtan veszed (az itt ismert és ajánlott uraktól, például). A Te esetedben sajnos az is közrejátszik, hogy a jelenlegi kávéfőződ a végét járja, így nem tudsz hónapokon át spórolni a megfelelő gép/őrlő párosra. Emiatt azt is kérdezed, hogy nem lehet-e olcsóbban kijönni, ha nem tökéletes, csak a mostani Szarvasinál jobb minőségű presszókávét akarsz inni. Nos, igen, vannak olcsóbb 'espresso' gépek, amik jobb eredményt produkálnak, mint a Szarvasi, de kérdés, hogy nem fogod-e megbánni, hogy ilyet veszel több tízezer forintból, ha pár hónap múlva úgy gondolod, hogy azt a pénzt amit arra költöttél, félretetted volna, és igazi eszpresszó gépet vettél volna egy kis takarékoskodás után. Ne felejtsük el, hogy ezek az 'olcsóbb' espresso gépek anyagminősége is silányabb, nemcsak a kávé, amit készítenek. Nos, tehát egy alternatíva: én 5 évvel ezelőtt kezdtem el kávézni egy barátnőm unszolására, aki nem akart egyedül kávézni. Így vettem itthonra egy ugyanolyan gépet, amit ő használt (30e Ft) volt, de míg ő őrölt Omniát használt, én vettem egy kézi kerámiakúpos őrlőt (10e FT) és szemes kávéból dolgoztam. A kézi őrlő sajnos nem tud olyan egyenletes őrlést produkálni, és a finomság is csak fokozatokban állítható, annál a gépnél be tudtam úgy állítani a finomságot, hogy 25 mp alatt kb. 40ml kávé jöjjön le. Ha finomabbra állítottam az őrlést, akkor befulladt. De meglepően finom volt a kávé. 5 év után ez a gép tönkrement, de szinte már nem is bántam, mert már érett bennem, hogy igazi espresso gépet vegyek, nem nyomásfokozósat, mint az a régi, ami tönkrement. Az új géphez viszont vennem kellett egy komolyabb őrlőt, amin fokozatmentesen lehet állítani a finomságot, és egyenletesen őröl. Nekem ez az új kombináció 140e-be került. Még eg dolog. Azt írod, hogy nem akarsz naponta többször gázrezsózni a Brikkával. Ne feledd, hogy a jó eszpresszó elkészitéséhez a karos gépet is fel kell fűteni, csészéket melegíteni, őrölni, tamperolni. A kávé elkészülte, elfogyasztása után érdemes kitakarítani a filtert, filtertartót, főzőfejet... És akkor még nem beszéltem arról, hogy ki kell kísérletezni, el kell sajátítani a helyes főzési technikát ahhoz, hogy tényleg megfelelő mennyiségű és finomságú, megfelelő erővel tamperolt kávéval elérd, hogy 25-30 mp alatt 30-40 ml tökéletes eszpresszó jöjjön le.
Előzmény: LazacX (174506)
LazacX Creative Commons License 2018.01.06 0 0 174518

Vagy mondjuk ilyet találtam Rancilio ára keresgélése közben, részemről (szintén) teljesen ismeretlen márkát: Lelit Anna PL41EM darálóval 150 E ft. Erről vélemény?

Előzmény: _MrB_ (174517)
_MrB_ Creative Commons License 2018.01.06 0 1 174517

És én magam részéről gépnél nem ragaszkodnék az új vételhez. Darálónál az olcsóbbaknál talán érdemes, drágábbaknál meg már jó árú használt lenne szintén.

Előzmény: _MrB_ (174516)
_MrB_ Creative Commons License 2018.01.06 0 1 174516

Hát... Én az összevisszáról váltottam egy Krups XP4020-ra anno az őskorban. Majd lett módosítva a nyomásfokozós karja, reanimálva a főző, beszerezve egy Iberital Challenge, majd ismét újraélesztve a Krups... majd megvéve egy használt, fórumtárs által importált ECM Casa prima.

 

Bánom-e azt a sok évet Krups-szal, szenvedve, kísérletezve, majd a tervezett avultatás miatt ott lebegő örökös parát, hogy ez az utolsó főzés vele? Nem.

 

Jobb lett volna egyből belecsapni? Magamat ismerve nem.

Kellene egy nagyobb, E61-es gép itthonra? Egyik felem szeretné, a racionális meg nem. :)

 

Te tudod. Mivel már ilyen-olyan módon régóta kávézol, át lehet ugrani a belépő szintet, de darálót soha. Ott nem kell egy Mazzer Kony-t lőni, ezek a kisebb kúposak, Graef, Iberital, Nemox, miegymás Lux-ok már bőven jók.

Gépileg meg... tetsszen, illjen az elképzeléseidbe. Szeresd használni. Hogy ez egy Rancilió, egy Rocket, vagy egy Gaggia... embere válogatja. :)

 

Előzmény: LazacX (174515)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!