Keresés

Részletes keresés

Levike Creative Commons License 2000.02.21 0 0 18
Nem a zenet oli meg, hanem a bevetelkieses refven a zeneszeket, es ezaltal a zenet.
Ezt kepletesen kell erteni, te buta.. :)
Amit az elejen irtam, tartom most is, a kiadokat kene leanyazni, ok fizetnek fillereket a zenesznek, es ok tartjak ilyen irrealis magaslatokon az arakat.

Levi

Degeczi Creative Commons License 2000.02.21 0 0 17
Nem igazan ertek egyet.
A meg mindig csak nehany eFt-ba kerulo, de mar tobbutas, basszreflexes szg-hangszorok nemcsak a Sokolnal, de a legtobb hordozhato radiomagnonal is jobban szolnak, marpedig a munkahelyeken, munka kozben tobbnyire ilyenek elerhetoek. Oda tokeletes megoldas az MP3.
Otthon pedig a legtobben bizony szepen villogo mjuzikcentereket hasznalnak, azokra kotve meg mindig partiban van akar egy atlagos hangkartya is.
Aki hifi cuccon hallgat zenet, az valoban igyekszik magat az audio CD-t lemasolni - viszont a topic rajuk is ervenyes, sot, a cime szerint elsosorban rajuk.
Előzmény: SOWHAT (15)
Vandorr Creative Commons License 2000.02.21 0 0 16
Szerintem a CD-másolás nem öli meg a zenét. Mindig is több eredetit fognak eladni,mint másoltat. Az MP3 nem minőség, aki azt hallgatja, annak úgy kell.
Szerintem is nagyon drágák a CD. Mi két év alatt valami százat összegyűjtöttünk. (Ebben igen sok klasszikus is van, ami olcsó.) De le kellett állnunk, mert ez szenvedély és rámehet a gatyánk is.
Azt azonban nem értem, hogy a kazettára másolás miért nem illegális, és arról miért nincs szó. Azért magyarországon nem mindenkinek van CD-je. És az nem öli meg a zenét?

SOWHAT Creative Commons License 2000.02.21 0 0 15
Revoxnak igaza van ki az a perverz aki képes hosszutavon recsego szamotogepes sokol-quality hangfalbol zenet hallgatni ?!
Khelben Creative Commons License 2000.02.21 0 0 14
Hi!

Az mp3 szerintem is csak a kiadókat károsítja. A zenészeket sem kell sajnálni az elmaradt lemezbevételek miatt, keresnek ők eleget a koncerteken. A zeneboltokat és zenekiadókat teljesen meg kellene szüntetni, hiszen semmire nem jók, csak a pénzt szedik össze. A zenészek is jobban járnának az mp3 terjesztéssel, többen mennének koncertre.

PETYUS Creative Commons License 2000.02.17 0 0 13
Nem a zenét öli meg, hanem a zenéből élő(sködő) iparágakat.
A muzsika örök.
kanka Creative Commons License 2000.02.16 0 0 12
Sziasztok!

Nem tudom, honnan veszitek, hogy a masolas (es az mp3) megoli a zenet...
Nezzuk eloszor is a fizikai oldalat:
a CD -re felvitt zene digitalisan van tarolva, ami sosem lesz ugyanolyan, mint "eloben" (kiveve talan a szintetizatorral alkotott dolgokat)
ez csak egy dolog... a masik a hangkartya: milyen joo minosegu? mert nem egy 1-2-15-20 ezer forintos hangkartya fog neked jool szolni. Es mi a helyzet a hangszoroval?
Az mp3 ennek tomoritett formaja...
A zene, attol meg zene marad, hogy lemasoljak. Itt sirtok, hogy masoljak a zenet... egy *igazi* zenesz ennek kell, hogy legjobban oruljon! (zeneben nincsenek hatarok). Igeny van ra! Teccik az embereknek, kell nekik! Elobb - utobb talan meg meg is veszik :)
Hogy draga? A tej nem draga? megis reklamozzak... :) (hatha tobb fogy ugye...)

Tudjatok mi oli meg a zenet? a tatogas... ez az egyetlen. Egy *igazi* zenesz ki meri rakni a hangjat eloben is. A mostani olcso zenekaroknal gondoljatok ezt megteszik? Nezel egy koncertet, es elkeserito, fajdalmas, ahogy meg tatogni sem tudnak...
Voltam egyszer egy "eloadason", ahol meg a szintetizatort sem dugtak be :))
Szoval eloszor tanuljanak meg az enekesek enekelni, aztan rinyalhatnak, hogy nem kapnak penzt. De mire kapjanak, ha nem dolgoznak meg erte?

Udv
kanka

wamzer Creative Commons License 2000.02.11 0 0 10
Az van, hogy szerintem a zeneszek nem is igazan a cd-k bol szarmazo jogdijakbol, hanem a koncertjeikbol "gazdagodnak" meg. Eppen ezert en semmi erkolcsi gatlast nem erzek magamban ha egy boltban 5000 HUF ba kerulo cedet anyagkoltsegen atirok, a kiadok haszna pedig sehogy sem erdekel. Eszmeletlen nagy arressel dolgoznak, a magyar kereseti viszonyok kozott teljesen irrealis modon, elmehetnek a p..ba.
A szamomra fontosabb cdeket en is megprobalom originalba megvenni, igazat adok bogyonak, hogy a zenesz egyenisegehez, a zene ertelmezesehez hozzatartozik a boriton levo informaciohalmaz is, de nem vagyok krozus.

mp3 annyira nem nagy veszely, hallhatoan rosszabb minosegu, csak gepen lehet hallgatni, sot, meg elonyos is lehet annyiban, hogy valakihez igy jut el egy zene, es kesobb pont emiatt megy el egy koncertre, vagy megvesz egy boti cedet.

Amugy van egy topic, "A masolas megoli a zenet?" cimen.

SOWHAT Creative Commons License 2000.02.11 0 0 9
Eloszor is kuss legyen Kozsonak és Zoránnak: Aki a zenelesbol akar megélni az inkabb dögöljön éhen :)
Az imperialista kizsakmanyolo multikiadok mestersegesen magasan tartott árai miatt másolnak ennyi cdt :) Ha nem akarnanak még több Mercedest venni maguknak a kiadok adhatnak olcsobban is a cdket.Pont itt 5000 ft egy cd ahol a nyugati fizetesekhez kepest sokkal kevesebb az átlag jövedelem: hol élnek ezek? és akkor meg csodalkoznak hogy szarul megy a lemezeladas.A masik oldalon viszont eleg gáznak tartom ha valakinek a lemezgyüjtemé nagy részét mp3 és cdr teszik ki.Jo esetben ezek a formatumok csak ritkasag, nehezen beszerezhto, vagy ujdonsagok tarolosara megfeleloek.
Levike Creative Commons License 2000.02.11 0 0 8
Degeczi !

Van alapja annak, amit mondasz, megis, szerintem elhanyagolhato a veszely amit emlegetsz, olyan tulmeretezessel keszulnek az eszkozok. En peldaul egy 15 eves lejatszot hasznalok, mert ennek tetszik a hangja, es meg mindig ugy birja, mint egy Schaffhausen, akarmit adok neki. Egyebkent pedig, ha 5 ev alatt tonkremegy egy CDjatszo az irott lemezek miatt, nem nagy ugy, veszel masikat, ennyit meger a dolog, es nagysagrendekkel kevesebbe kerul, mint ha ebbol a penzbol eredeti CDket veszel, amik ugyanugy hasznaljak azert az optikat, es elobb utobb szintugy tonkremegy a lejatszod.

Levi

Levike Creative Commons License 2000.02.11 0 0 7
Oldfirehand !

Mindannyian orulunk, hogy TE megengedheted magadnak, hogy mindent ami megtetszik, megvegyel otthon CD-n. Szep es nemes cselekedet. Szegyellem is magam rendesen, hogy en nem tehetem meg. Nem azt mondom, hogy nincs eredeti CD-m, mert van, de a gyujtemeny nagyobbik resze masolt. Nem karositok vele senkit, mert ha nem masolhatnam le, nem vennem meg. A CD-k eloallitasi koltsege meglehetosen alacsony. Filleres nagysagrendu. Csak a kiadok gogje az ami ilyen magasan tartja az arakat. Ha 1000 Ft.lenne egy CD, mindjart mas lenne a szitu. El kene gondokodni a CD, es kazettaarakon is. A Kazetta elfogadhato aron van, a CD nem, holott a CD eloallitasi koltsege joval kisebb, mint a kazettae. Miert van ez ? Mondhatjuk, hogy a minoseg miatt, de ez senkit sem erdekel, ha egyszer olcsobb a cucc. Ilyen alapon szopjanak le. Mondhatjuk, hogy azert, mert a CD jobb minosegu, a kazetta gyengebb, es a szerzoi jogdijak a ketto atlagabol jonnek, es igy probaljak megoldani, hogy mindenkinek jo legyen. Igen am, de ez sem igaz. A CD megjelenese elott is normalis kazettaarak voltak.
Jott a CD, ami hiaba olcsobb, megis dragabb. Ertitek ti ezt ? Mert en nem. Illetve igen, ertem. Es ezert nem veszek tul sok gyari CD-t. Annak ellenere, hogy alapvetoen, az alapoknal igazad van, egy kicsit ugyerzem, a jelenlegi helyzetet es az egesz megvalositasat tekintve, hogy nem mas mint rongyrazas amit csinalsz, es a naladnal rosszabb korulmenyek kozott elo emberek erkolcsi elitelese. Nem mondom, hogy rosszul elek, de ha havi 10 cd-t kene megvennem, az mar betenne a jomodnak.....es ez nincs jol, mert en meg egesz jol allok, nalam szazszor tobb ember van, akinek rosszabb.
Ha valaki koca-zenehallgato, megvesz 1-2 aktualis slagerCD-t, 3mat egy evben, az rendben van, de mit csinaljanak a szenvedelyes rajongok, mint pl. en ? Tobb szaz CD-re ramenne a gatyam is.

Levi

Gagarin Creative Commons License 2000.02.11 0 0 6
Lehet, hogy itt is az lesz, ami a kultúra számos egyéb területén, vagyis polarizálódik a "popzene". Értem ezalatt, hogy bizonyos egynyári zenék kizárólag a neten jelennek meg, de valami módon pénzért letöltögethető, agyonkódolt formában, és a Nagy Testvér ezek illegális - értsd free - megjelenéseit vadássza majd kellő apparátussal, mire meg feltörik a kódokat, már senkit nem érdekel a dolog. A másik oldalon pedig majd az Iron Maiden, Pink Floyd és más, hasonló volumenű előadók az exkluzív közönségnek készítenek exkluzív felvételeket, nemritkán exkluzív szubvenciók igénybevétele mellett.

Visszatérve a lemezek árára: Az előállítás költségei valóban alacsonyak (1-2 USD között mozognak), de azt ma már mindenki tudja, hogy nem ez a lényeg. A kereskedő valóban 20-35% haszonkulccsal dolgozik, de egy lemez nettó nagykereskedelmi átadási árából (PPD) a következők jönnek le: 1-2% kulturális járulék, 9% szerzői jogdíj, 10-25% előadóművészi royaltie magyaroknál, vagy 25-40 %(!) licencedíj illetve royaltie külföldiek esetében, marketing (cca.20%), studióköltség, borító (láttam már olyat, amikor ennek nyomdai költsége magasabb volt mint a hanghordozó előállítása!), kiadói rezsi, gyártás; szóval a bolti 4500 Ft-os lemezből -900Ft áfa, -800Ft kereskedői árrés, -450Ft nagyker árrés = 2550 Ft PPD. Ebből a 2550-ből kell kifizetni a fentieket, ami már nem is hagy olyan frenetikus árrést a kiadó számára, és akkor ne felejtsük el, hogy a sikertelen kiadványokkal a kiadó bukik, és nem az önjelölt önmegvalósító művész a rózsaszínű ködből előbillegve.

Szóval az Mp3 nem öli meg a zenét, hanem átrendezi a lemezipart és a kiskereskedelmet, visszaszorítja CD-gyártást, eladhatatlanná teszi az egynyári előadók lemezein a slágerszám melletti további kilenc förmedvényt.

Degeczi Creative Commons License 2000.02.11 0 0 5
Nyilvan rovidebb az irott CD-k elettartama.
Ennel azonban sokkal erdekesebb, h akar a lejatszonak is betehetnek az irott lemezek!
A lezerdioda elettartama erosen fugg attol, h mekkora arammal hajtjak meg: a nagyobb erossegu aram ertheto modon roviditi azt. Hihetoen hangzik, h az irott CD-k gyengebb visszaverodese miatt az ilyenek lejatszasakor kenytelen erosebb fennyel olvasni a gep - azaz ettol rovidulhet az elettartama.
Kerdes, h ez tenyleg igy van-e, es ha igen, akkor megis mekkora lehet ennek merteke.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.11 0 0 4
Egyébként mit tudtok az írt CD-k élettartamáról? Nekem valaki azt mondta, hogy a másolt CD-k épp azért mert másoltak (és nem nyomottak, mint a gyáriak) nem túl nagy élettartamúak. Ez igaz?
cancel Creative Commons License 2000.02.11 0 0 3
Van egy jó megoldás a dologra.

Nem másolásvédett CD-kkel, meg egyéb baromságokkal kéne foglalkozni, hanem nem kéne olyan *&^*% drágán adni a CD-ket.

Még régebben olvastam a hírekben, és feljegyeztem az adatokat:
Valahonnan elloptak 3704 db Star Wars CD-t, melynek
a nagykereskedelmi értéke 2.5MFt, kiskereskedelmi, pedig 12MFt. Vagyis egy darab ára 680, ill 3240 Ft.

Na most kérdem ha a kiskereskedő 700-ért veszi, akkor miért nem elég neki 1000-ért adnia?
Erre persze még lehet, hogy rájön ilyen-olyan jogdíj,
meg adó, akárhogy is van teljesen aránytalan.
A CD-t kb az előállítási ár 10-szereséért kapod meg.
(Ennél már csak a software jobb üzlet egyes cégeknek.)

Másfelől meg párszáz forintért nem szórakozna senki a másolással. Amikor valaminek az árát mesterségesen felviszik, az mindíg maga után vonja az ilyen dolgokat. (Hányan keresték hülyére magukat az olajjal?)

Amerikai sztárok a jogdíjaikat a Mo-on eladott példányok után is az amerikai jövedelmek szerint kalkulálják. Nem ismerem az arányokat, de szerintem egy jogtiszta példányt kevesebben másolnak le, mint ahányszorosa az usa átlagkereset a magyarnak. (Legalábbis a CD-k nagyságrendileg ugyanannyiba kerülnek, és az előállítási költség elenyésző)

A zenészt különben is csak akkor károsítod, ha amúgy megvetted volna az eredeti áron a CD-t. De ahogy az már itt alant is említve volt leginkább nem ez a jellemző. (Nem mondom, hogy soha nem veszek CD-t, de pl. egy általam kevésbé ismert albumért nem fogok 3000-et kiadni, hogy hátha tetszik.)

MP3-mal meg úgy vagyok, hogy nem tudom berakni a HiFi toronyba, sem a discmanembe, úgy meg kényelmetlen.
Haverok pedig akik MP3-ban utaznak, ha valami megtetszik utána beszerzik Audio CD-n is. (Bár néha nem a lemezboltból.)

Majd ha én járok limuzinnal, meg magánrepülővel, a
zenész pedig BKV-val akkor lehet, hogy elhiszem, hogy
tényleg kell neki ennyi jogdíj ahhoz, hogy ne éhezzen.

ioio Creative Commons License 2000.02.11 0 0 2
Ezen hosszasan lehet vitatkozni.

Bevallom, hogy nekem tobb MP3 CD-m van mint audio.
Ami ha utana szamolunk, kb 100-szor tobb mp3-at jelent mint audio tracket.

Az hogy a kiadoknak mekkora veszteseg az nem nagyon erdekel, viszont a muveszeket sajnalnam, ha nagyobb veszteseguk lenne emiatt.

Van nehany ervem amivel mindket oldalt meg lehet tamogatni.
Az MP3-ban az a jo, hogy konnyen hozzajuthatsz zenekhez. Kedvedre hallgathatod, es nyugodtan eldontheted, hogy megveszed-e az albumot. Es itt jon a nagy kerdes, hogy ezek utan megveszi-e az ember a lemezt? En ugy vagyok vele, hogy igen, de csak akkor ha a zene valoban jo es tudom hogy nem unok ra egyhamar. Termeszetesen nem csak azert veszem meg, hogy "segitsek" az eloadonak, hanem mert a CD jobb mint az mp3.
Ezen megint lehet vitatkozni, hogy jobb valojaban. Szerintem igen, arrol nem is beszelve, hogy a neten valo sok osszevissza toltogetessel valamennyire romlik azok minosege. Egy-egy bajt nem sok de egy ido utan, mar jol lehet hallani azt is.
Ha az emberek igenyesek, kenyesek arra, hogy jo minusegu zenet hallgassanak, es valoban tetszik nekik a zene, netalan rajongoi az egyuttesnek, akkor nem "artalmas" az mp3, mert megveszik a CD-t.
En szereten az mp3-at, mert sok eloadot, es zenet ismertem meg vele, es sokkal jobban osztonzott a vasarlasra, mint a bolti meghallgatas.

Egyenlore ennyi, majd kesobb folytatom, (persze, csak ha lesz kivel vitatkozni)

ioio

bogyó Creative Commons License 2000.02.11 0 0 1
En szemely szerint nem akarok masolni CD-t, mert nagyon proszto dolognak tartom. Ha tetszik egy zene, megtisztelem az eloadot azzal, hogy kifizetem. Csak ugy, hogy meglegyen, soha semmit sem veszek.

Az, hogy annyira elterjedt az MP3, az relativ. Akkor lenne gaz, ha valaki megvenne mondjuk a Rammstein X albumat, de nem veszi meg, hanem letolti MP3-ban. Ha nem venne meg, viszont letolti, mert jo buli, akkor viszont a kiado nem esett el tenyleges beveteltol.

Az a kulonbseg az MP3 es a magnokazetta kozott, hogy mig a magnokazettak eseten x megvette a lemezt es n darab haverja lemasolta, addig az MP3-at kozel 200 millio ember letoltheti es akkor gaz van. A CD-masolas szinte ugyanaz, mint a kazettamasolas.

Szerintem a CD boritoja, grafikaja is hozzatesz a zenehesz (vagy elvesz, neha :-( ), ugyhogy nekem arra is szuksegem van. Ezert nem veszek soha gagyi magyar utannyomasokat sem.

b

Wisey Creative Commons License 2000.02.11 0 0 0
Hello!

Épp az Iron Maiden topicból jövök...
Tudod, igazad van. De szerintem sokunknak nincs pénze megvenni minden új CD-t. Megoldás még a használt CD, de hát nem lehet mindent így beszerezni. Én is szívesebben veszek eredeti CD-t, szívesen lapozgatom a bookletet és szebb a borító is, mint egy írható CD papírtokja... De egyszerűen nem győzném pénzzel. Tessék: itt az új Maiden album májusban, várhatóan 4000Ft tájékán. A maxi kijön áprilisban 1000Ft körül. Koncertjegy 4900Ft. Ezenkívül Stratovarius koncert (3200) és új album (4000 körül) is lesz... De ez persze csak saját probléma (minek ennyi koncert? :-)).
De tény: 1 eredeti lemez árából 3 másoltat is tudok szerezni.
Amúgy ez egy "mi volt előbb a tyúk vagy a tojás" eset. Tehát azért drága a lemez, mert a másolás miatt pénztől esnek el a kiadók, és ezt így próbálják behajtani. De ugyanakkor azért másolnak sokan, mert drága a lemez...
Attól félek, tényleg nincs megoldás. Arra ugyanis nem számítok, hogy egy új külföldi albumot 2500 forint körül adjanak...

Az mp3 még szerintem nem olyan komoly. Majd csak akkor, amikor széles körben elterjednek az mp3-lejátszó hifik...

OldFirehand Creative Commons License 2000.02.11 0 0 topiknyitó
Ezt a hozzászólás részletet egy másik topicból húztam át ide, mert szerintem sokakat érint
a probléma. Vitatkozzunk a szabadidőnkben is!

"Másrészről meg mélységesen elitélem a CD másolgatást.
Lehet hogy bunkóság, de az én véleményem, nem kötelező egyetérteni velem.
Szerintem a CD másolás és különösen az MP3-azás megöli majd a lemezkiadást. És akkor nem lesz mit másolnotok...
Megértem az indokokat (szegénység, beszerezhetetlenség, stb.), de akkor is ellene vagyok.
Valószínűleg azt mondjátok, hogy pld az Iron Maiden-nek nem a ti pénzetek fog hiányozni a kasszájából, de mi van akkor, ha mindenki így gondolkodik?
Sajnos ez világméretű tendencia, nem csak Mo-n van jelen, csak nálunk hatványozottan.
Tavaly olyan mértékben csökkentek világszerte a CD eladások, hogy a nagy lemezcégek (ld. pld. BMG) másolásvédett CD-kkel próbálkoznak. Elsőre csúfos bukta volt, mert nem minden CD játszó vitte a védett lemezeket, de fogadjunk, hogy még idén megoldják. Azután meg feltörik a védelmet, akkor új védelem lesz and so on..."

Még annyit hozzá, hogy nem tudok jó megoldást erre az egészre, csak a probléma felvetésben jeleskedem.

OldFirehand

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!