Keresés

Részletes keresés

fák,juh Creative Commons License 2015.06.01 0 0 2662

Egyébként ez mi?

"mert szünet ledolgozás címén bent kellett maradnom kedd, csütörtök napokon 4-4 órával tovább."

Milyen szünetet kellett ledolgozni? Mert ha a munkaközi szünetet akkor az nem túlóra hanem rendes munkaidő, azaz akkor nem 48 órát dolgoztál hanem csak 40-et.

Viszont ha napi 8 órákat dolgozol akkor napi 20 perc munkaközi szünet jár ami egy héten csak 1.7 óra, azaz nem értem a kétszer 4 órát.

Előzmény: fák,juh (2661)
fák,juh Creative Commons License 2015.06.01 0 0 2661

99. §54 (1) A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje - a részmunkaidőt kivéve - négy óránál rövidebb nem lehet.

(2) A munkavállaló beosztás szerinti

a) napi munkaideje legfeljebb tizenkét óra,

b) heti munkaideje legfeljebb negyvennyolc óra

lehet.

(3) A 92. § (2) bekezdése alapján foglalkoztatott munkavállaló esetén - a felek írásbeli megállapodása alapján - a munkavállaló beosztás szerinti

a) napi munkaideje legfeljebb huszonnégy óra,

b) heti munkaideje legfeljebb hetvenkét óra

lehet. A megállapodást a munkavállaló a naptári hónap utolsó napjára, munkaidő-keret elrendelése esetén a munkaidő-keret utolsó napjára tizenöt napos határidővel felmondhatja.

(4) A munkavállaló beosztás szerinti napi vagy heti munkaideje a (2)-(3) bekezdésben meghatározott tartamot legfeljebb egy órával meghaladhatja, ha a téli időszámítás kezdete a munkaidő-beosztás szerinti munkaidőre esik.

(5) A munkavállaló beosztás szerinti

a) napi munkaidejébe a 107. § a) pontban meghatározott,

b) heti munkaidejébe a 107. §-ban meghatározott

rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

(6) A munkavállaló beosztás szerinti napi munkaidejébe az ügyelet teljes tartamát be kell számítani, ha a munkavégzés tartama nem mérhető.

(7) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás alkalmazása esetén a (2) bekezdés b) pontját és a (3) bekezdés b) pontját azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a beosztás szerinti heti munkaidő tartamát átlagban kell figyelembe venni.

(8) A 102. § (5) bekezdése szerint meghatározott munkarendet alkalmazó munkáltatónál - munkaidőkeret hiányában - a szombaton történő munkavégzéssel érintett naptári héten a (2) bekezdés b) pont és a (3) bekezdés b) pont nem irányadó.

100. § A munkáltató - a felek megállapodása alapján - a napi munkaidőt legfeljebb két részletben is beoszthatja (osztott napi munkaidő). A beosztás szerinti napi munkaidők között legalább két óra pihenőidőt kell biztosítani.

 

Ha nincs megállapodásotok és nem egyenlőtlen a munkaidőbeosztásod akkor elvileg nem kötelezhet túlórára.

 

 "Munkaidőkeret, vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén - a 101-102. §-ban foglaltakra tekintettel - a munkaidő a hét minden napjára vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható (egyenlőtlen munkaidő-beosztás)."

 

Tehát ha te hétfőtől péntekig dolgozol és mindennap ugyanakkor kezdesz akkor nem egyenlőtlen a munkaidőbeosztásod. A munkaidőkereted heti?

Előzmény: MySeee (2659)
mónkia24 Creative Commons License 2015.06.01 0 0 2660

Sziasztok!

 

Abban szeretnék tanacsot kérni,hogy most derült ki az adóbevallás során,hogy a munkáltatóm össze vissza jelentett be a múlt évben a tudtom nélkül!Most ez azért fontos mert táppénzre kellett mennem hosszabb időre és a bejelentett alapjàn szàmolják ki.Fiztési papírt hol kaptam hol nem és a munkaszerződésemet se kaptam meg már 3 éve hiába kértem,a válasz az volt mindig,hogy majd hozzák.Nekem azt mondták mindig,hogy a minimálbérre vagyok bejelentve,bár persze nem annyi volt a tényleges.

Kérlek segítsetek,hogy mit tehetek!Ilyen esetben lehet kártérítési igényem akár?

Köszönöm előre!

MySeee Creative Commons License 2015.05.23 0 0 2659

40 óra az általános munkaidőm, de ahogy azt írtam a kedd csütörtök +4 óra miatt meglett a 48 órám. 
A "rendkívüli munkaidő" résznél amit alább linkeltél, egyik egyik eset sem áll fent, pusztán túlvállalja magát a cég munkával. Azt olvastam a MTK-ben hogy a heti munkaidőm semmiképp sem haladhatja meg a 48 órát, ennek ellenére elrendelte a vezetőm, de írásban kértem hogy a későbbiekben tudjam bizonyítani ezt.
Arra lennék kíváncsi hogy érdemes e belefognom ebbe és tovább vinni az ügyet?
köszönöm

Előzmény: fák,juh (2658)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2658

Ha a heti munkaidőkereted 48 óra akkor csak rendkívüli munkaidőben foglalkozatathat ezen felül és csak bizonyos esetekben.

 

"

56. A rendkívüli munkaidő

107. § Rendkívüli munkaidő

a) a munkaidő-beosztástól eltérő,

b) a munkaidőkereten felüli,

c) az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó

munkaidő, továbbá

d) az ügyelet tartama.

108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni.

(2) Nem korlátozott a rendkívüli munkaidő elrendelése baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, elhárítása érdekében.

(3) Munkaszüneti napon rendkívüli munkaidő

a) a rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható munkavállaló számára, vagy

b) a (2) bekezdésben meghatározott esetben

rendelhető el.

109. § (1) Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el.59

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat arányosan kell alkalmazni, ha

a) a munkaviszony évközben kezdődött,

b) határozott időre vagy

c) részmunkaidőre jött létre.

 "

Előzmény: MySeee (2656)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2657

Azért azt nem mondanám, hogy teljesen HAMIS a megállapítás.

Ugyanis én is azt írtam, hogy nem munkaközi szünet. A pihenőt valóban félreérthetően írtam ugyanis a képernyő nézésre vonatkozó pihenőre gondoltam. Persze munkaidő az a 10 perc is amit le kell dolgoznia.

Idéztem a törvényt is, remélem elolvastad.

 

Előzmény: Törölt nick (2655)
MySeee Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2656

Sziasztok!

A heti munkaidő kerettel kapcsolatosan lenne egy kérdésem!
A héten már megvan a 48 ledolgozott órám, mert szünet ledolgozás címén bent kellett maradnom kedd, csütörtök napokon 4-4 órával tovább.
Ennek ellenére köteleznek rá hogy szombaton bemenjek még 8 órát dolgozni (rendkívüli munkavégzés címen) még ezen felül, mondtam hogy szeretném írásban kérni amit meg is kaptam, aláírtunk valami dokumentumot...
A kollektív szerződésünkben nincs olyan pont ami felül írná a heti max 48 órát!
A kérdésem az lenne hogy mennyire jogos ez? Ha nem megyek be szombaton lehet e 8 óra igazolatlan hiányzásom, vagy bármiféle retorzió?
Mit tegyek?

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.22 0 0 2655

"A képernyő előtti munkavégzésre plusz rendelkezések vannak a munkaközi szüneten felül. Tehát köteles vagy óránként 10 perc pihenőt biztosítani ami viszont nem számítandó bele a munkaközi szünetbe. Erre figyelj."

 

Ez teljesen hamis megállapítás. 

Az ominózus óránkénti szünet nem munkaközi szünet,nem "pihenő" hanem egy olyan időszak, amikor nem nézheti a képernyőt, de munkát kell végeznie. Például iratokat pakol, levelet borítékol, megbeszél a munkatársával, satöbbi.

Előzmény: fák,juh (2654)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.15 0 0 2654

Ha munkáltató vagy akkor te szabod meg, hogy ki, mit, mikor írjon le, azaz meghatározhatod, hogy a munkaközi szünet kezdő és befejező időpontját tüntessék fel a jelenléti íven.

 

"A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie."

 

Azaz, az összesen járó munkaközi szünetből köteles vagy 20 percet egybefüggően KIADNI, ugyanis a munkaközi szünetet a munkáltató kötelessége kiadni, viszont ő rendelkezik vele mint pl. a szabadsággal. A 20 percen felül lévő munkaközi szünetet pedig úgy adja ki ahogy akarja.

 

A képernyő előtti munkavégzésre plusz rendelkezések vannak a munkaközi szüneten felül. Tehát köteles vagy óránként 10 perc pihenőt biztosítani ami viszont nem számítandó bele a munkaközi szünetbe. Erre figyelj.

 

EüM rendelet.

 

"4. §3 (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg."

 

Részletesen:

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900050.EUM

 

Előzmény: lovasgeza (2652)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 2653

kozkeletu tevedes ez a 10 perces szunet, mert csak a kepernyonezesbol kell szunet neki, ami alatt viszont nyugodtan vegezhet mas munkat (tehat ez nem a mt szerinti szunet)

Előzmény: lovasgeza (2652)
lovasgeza Creative Commons License 2015.05.15 0 0 2652

Azon már én is gondolkoztam, hogy a munkaközi szünet kezdő és befejező idejét rá kell e írni a munkaidő beosztásra? Ha csak egy szünet lenne egy nap, akkor még meg is oldható, bár persze kérdés, hogy pont akkor tud / akar e kimenni az alkalmazott, és a másik kérdés, hogy ha nem, akkor mégis mi lesz? Gondolom semmi. Kimegy máskor, papíron, meg akkor ment ki. Csak ne pont akkor jönnön valami ellenőr. Nem tudom. De aztán ott van egy másik dolog, hogy van IT terület is (ja, amúgy munkáltató vagyok), ahol úgye a képernyő előtti munkavégzés miatt kötelező óránként 10 perces munkaközi szünetet kiadni. Ezt hogyan kellene vezetni a munkaidő beosztáson? Alapból azt is le kell dolgpoznia, hacsak másképp nem állapodok meg a munkavállalóval? Csak mert az 80 perc.

fák,juh Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2651

Értem.

Viszont ha előrt szünet kezdés van akkor miért is ne tudna elmenni?

 

Előzmény: Törölt nick (2650)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2650

es mit csinalsz akkor, ha eppen nem tud az eloirt idoben szunetre menni?

 

nem veletlenul kerdeztem, milydn terulet.

Előzmény: fák,juh (2649)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2649

Ha nem számít bele a munkaidőbe akkor bizony fel kell tüntetni a munkaközi szünet kezdetét és befejeztét. Ugyanis a munkáltató így tudja ellenőrizni, hogy mikor tölti a munkaközi szünetét. Mert ha ez nem lenne akkor a munkavállaló ha éppen nem csinál semmit akkor bármikor rámondhatná, hogy munkaközi szüneten vagyok.

Előzmény: Törölt nick (2647)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2648

A lényeg, hogy milyen megállapodásod van a munkáltatóval a munkaközi szünetet illetően.

Ha semmilyen akkor téged megillet a munkaközi szünet amely nem része a munkaidőnek. Tehát a napi munkaidőd annyival meghosszabbodik, vagy összeadva hóvégén ledolgozod.

Ha nincs megállapodásod és a munkáltatód hóvégén elismeri a jelenléti íved úgy, hogy ledolgoztad a kötelezően ledolgozandó órád akkor nem kell semmi különöset tenned.

 

"

  • érkezés 08:00
  • távozás: 16:00
  • munkaidő: 8 óra"

Ha így tüntetd fel és a munkáltatód kifizet, azaz ezzel elismeri a kötelezően ledolgozott óráidat akkor minden OK.

 A kérdés, hogy, hogy vagy megállapodva.

Előzmény: lovasgeza (2641)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2647

igen.

de nem szokták feltüntetni a szünet időpontját, hanem ahogy a munka megengedi. hiszen az egy műszakban dolgozók sem egyszerre mennek szünetre, valakinek maradnia kell.

milyen területről van szó?

Előzmény: lovasgeza (2646)
lovasgeza Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2646

Írtam 2 példát, azok jók szerinted?

Előzmény: Törölt nick (2645)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2645

akkor azon-

a ténylegeset

Előzmény: lovasgeza (2643)
Mike Stone Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2644

Hát nagyon sajnálom,hogy ilyen gyenge oldal ez.A semmiről nagyban van szó másról nem.Kár fenntartani az oldalt,piti ügyek miatt.

 

lovasgeza Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2643

De engem nem érdekel a jelenléti ív, munkaidő beosztást vezetek, és meg akarom ismerni a szabályos vezetésének módját. 

Előzmény: Törölt nick (2642)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2642

ne bonyolitsd

a jelenléti íven azt kell feltüntetni, amennyit ténylegesen benn volt a dolgozó.

Előzmény: lovasgeza (2641)
lovasgeza Creative Commons License 2015.05.14 0 0 2641

Az megfelelő eljárás lehet e, hogy abban az esetben, amikor a munkaközi szünet beleszámít a munkaidőbe, tehát nem kell azt ledolgozni, vagyis a munkaközi szünetet a munkaidő megszakítása nélkül adja ki a munkáltató (mert csak a munkavégzést kell megszakítani, nem a munkaidőt, legalábbis találtam ilyen értelmezést) akkor azt fel sem tüntetem a munkaidő beosztáson, tehát pl. így:

  • érkezés 08:00
  • távozás: 16:00
  • munkaidő: 8 óra

 

és abban az esetben, ha nem számít bele a munkaidőbe, tehát le kell dolgozni (így egyezett meg a munkavállaló, é a munkáltató) akkor pl. így jelzem a munkaidő beosztáson:

  • érkezés 08:00
  • munkaközi szünet kezdete: 12:00
  • munkaközi szünet vége: 12:20
  • távozás: 16:20
  • munkaidő: 8 óra

Jó így? Vagyis csak akkor kell feltüntetni, ha nem számít bele a munkaidőbe? Az Mt ugye azt írja elő, hogy nem számít bele, de ettől a munkavállaló javára el lehet réni, vagyis beleszámíthat.

 

 

Előzmény: fák,juh (2640)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.13 0 0 2640

86. § (1) Munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama.

(2) Előkészítő vagy befejező tevékenység: minden olyan feladat ellátása, amelyet a munkavállaló munkaköréhez kapcsolódóan, szokás szerint és rendszeresen, külön utasítás nélkül köteles elvégezni.

(3) Nem munkaidő

a) - a készenléti jellegű munkakört kivéve - a munkaközi szünet,

Előzmény: fák,juh (2639)
fák,juh Creative Commons License 2015.05.13 0 0 2639

52. A munkaközi szünet

103. § (1) A munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama

a) a hat órát meghaladja, húsz perc,

b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt

perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

(2) A beosztás szerinti napi munkaidőbe a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani.

(3) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés a munkavállalók számára legfeljebb hatvan perc munkaközi szünetet biztosíthat.

(4) A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni.

(5) A munkaközi szünetet legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően kell kiadni.

(6) A munkaközi szünetet a munkáltató jogosult több részletben is kiadni. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltaktól eltérhet, de az (5) bekezdés szerinti tartamban kiadott részletnek legalább húsz perc tartamúnak kell lennie.

 

 

A munkaközi szünet jár. A munkaközi szünet időtartamát alapesetben bele lehet számítani a munkaidőbe, de megállapodás kérdése. Kivételt képez a közalkalmazott vagy aki fizetését állami költségvetésből kapja, ugyanis ott kifejezetten tiltott a munkaközi szünet munkaidőbe történő beszámítása, azaz le kell dolgozni.

Előzmény: lovasgeza (2637)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.13 0 0 2638

8 órában 20 perc jár neki, de lehet 1 óra is. 

nem kell ledolgoztatni, megegyezés kérdése

Előzmény: lovasgeza (2637)
lovasgeza Creative Commons License 2015.05.13 0 0 2637

Sziasztok!

 

A munkaközi pihenőidőról lenne egy kérdésem.

 

Amennyiben munkaidő beosztásra szeretném felvinni a munkaközi pihenőidőt, akkor jól tudom e, hogy nem mindegy annak a hossza? Mármint attól függően másképp kell kezelni.

 

Pl. ha napi 8 órs munkaidőben 20 perces ebédszünetet tart a munkavállaló, akkor azt nem kell ledolgoznia, ha viszont 1 órásat tart, akkor az egész 1 órát le kell dolgoznia ugye?

 

Tehát első eset

  • érkezés 08:00
  • ebédidő kezdete: 12:00
  • ebédidő vége: 12:20
  • távozás: 16:00
  • munkaidő: 8 óra

Második eset:

  • érkezés 08:00
  • ebédidő kezdete: 12:00
  • ebédidő vége: 13:00
  • távozás: 17:00
  • munkaidő: 8 óra

Tehát a második esettel a munkáltató nyer 20 percet. Ezt jól tudom, vagy hogy van ez?

gyongy002 Creative Commons License 2015.05.05 0 0 2636

A segítségeteket szeretném kérni. A munkahelyemen mostanában többször felmerült "pletyka" szinten a téma, hogy a női munkaerőre itt nincs szükség. Mivel ez egy mindent szabályt betartó cég, ezért nem gondolom, h csak úgy kirúgnának 10 év után, csak azért mert nő vagyok. Viszont eszembe jutott, hogy ha felvennének egy férfit, az illető betanulhatna mellettem és aztán létszámcsökkentés okán elküldhetne. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudnám ezt jogilag kivédeni, akár utólag is tenni ez ellen valamit a védelmem érdekében.

Mike Stone Creative Commons License 2015.04.27 0 0 2635

A szakszervezet semmirevaló,ezt megtapasztaltam.Nem jogsegélyt kérnék,csak véleményt szerettem volna kérni,mit lehetne tenni.

Aszfaltot bámuló kisgyere Creative Commons License 2015.04.27 0 0 2634

Te sose dolgozol?

Előzmény: Törölt nick (2633)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.27 0 0 2633

fizettel surgossegi felarat?

Előzmény: Mike Stone (2631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!