Keresés

Részletes keresés

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145846

Nincs mérőm.

Előzmény: ROBI876 (145845)
ROBI876 Creative Commons License 6 napja 0 0 145845

Mèred az olaj hőfokát főzés közben? 140 C-ig nem szabadna odaégni semminek sem.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145843)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145844

A szilva után takartam ki a főzőt, mert nem hozta a várt eredményt, nem ízlett, gondoltam a deflegmáció hiánya miatt, hiába volt hibátlanul elkészítve a cefre.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145843)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145843

-Gázzal, -a láng eléri az üstfeneket, -igen növelem, -nem régóta,- régebben betakart sisakkal főztem, de nem ilyet, szilvát , az nem égett oda.

Előzmény: kupeci (145842)
kupeci Creative Commons License 6 napja 0 0 145842

 

Lehet boncolgatni.

-mivel fűtesz?

-milyen közel van a láng a fenékhez?

-Változtatod e a láng nagyságát főzés közben?

-Mennyi ideje főzöl ezen a módon?

-volt e időszak  amikor nem égett oda?

Egy dolog viszont biztos. Addig is amíg az apróbb részletekre is fény derül, a fűtést visszább kell venned!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145818)
Jolida Creative Commons License 6 napja 0 0 145841

Nem mondom. :-)

A tavalyi Excel tábláim mondják, hogy "poharazás" után -gyümölcstől és cefrétől függően- 70..74% a hígításra váró. :-p

Mindez úgy, hogy 50 alatt 5 fokonként gyűjtöm 35-ig (onnan az újrafelhasználandó vegyes jön amíg kedvem van még párolni).

A 45-ös még szinte midig belemegy, a 40-es változó, az alatt szinte sose.

Kajszi baracknál kapacitált a vejem, hogy  harmincig rakjuk bele, de ott már kiemelkedő íz/illat alig van, a mennyiség pedig elhanyagolható, így nem is éri meg.

Előzmény: Jocó0423 (145810)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145840

Az alszeszem 37 fokos 15 celsiuson ami, 39 fokosnak felel meg 20 celsiuson, túl nagy a deflegmáció? Ez miatt nem éghet le?

Előzmény: endrepp (145837)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145839

50perc , 1óra cefre függő.

Előzmény: endrepp (145837)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145838

Tudom, hogy feljön a tetejére, ezért buffogott.

Előzmény: Green Corner (145836)
endrepp Creative Commons License 6 napja 0 0 145837

Mennyi idő alatt indul meg?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145833)
Green Corner Creative Commons License 6 napja 0 0 145836

Saját tapasztalatomat mondtam, de egyszer szőlő, törköly főzés közben kapd le a tetőt,meg fogsz lepődni!:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145835)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145835

Kiázrt, hogy a fedélnek nyomódjon, mert kb 20 centire van a sisak teteje az üst szájától. Nagyon régi, 30-40 literes réz üst a sisakom.

Előzmény: Green Corner (145834)
Green Corner Creative Commons License 6 napja 0 0 145834

A héj  elemelkedik az aljáról a melegítés hatására, a turmixszolt, apró darabok meg le ülnek.

Nem azért bufog, mert darabos, hanem felszorul a tető belsejéhez a törköly,  a keletkező gőzök keresik az utat a távozásra  a vízzárba is befúj, nem csak a sisak felé távozik. Tegyél az üstbe kevesebb anyagot és úgy próbáld!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145831)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145833

Üstházam is van, tehát oldalról is kap fűtést, 50-es sörös.

Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145832

Persze, de itt az egész fenéken volt lesülés, nem csak itt ott.

Előzmény: endrepp (145829)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145831

A buffogást sejtettem, hogy azért csinálja mert darabos, azért csináltam a második főzést kocsány nélkül és turmixolva. A héj miért nem égett le mikor még egészben volt?

Előzmény: Green Corner (145828)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 6 napja 0 0 145830

Kocsány biztos nem volt benne összeturmixolva, mert olyasmi keverővel mint a festékkeverő először kis fordulaton kihalásztam belőle. Aztán daráltam.

Előzmény: Green Corner (145828)
endrepp Creative Commons License 6 napja 0 0 145829

X kilowattot be tudsz tuszkolni az üstbe nagy felületen és két tenyérnyin is, az utóbbi eredménye a leégés. Persze felfűtésben ezt észrevennéd.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145827)
Green Corner Creative Commons License 6 napja 0 0 145828

Nem olvastam azt félre, azért írtam az egyik lehetséges oknak az összeturmixszolt kocsányt,ami ezek szerint héj is. Az még jobban ragad, főleg egy kis cukorral. Közben válaszoltam a bufogás esetleges okára is.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145825)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145827

Nemsok üzemóra van az olajba, motorolaj, ha nem szállítaná a hőt akkor pont, hogy nem forralná fel az anyagot nem?

Előzmény: endrepp (145826)
endrepp Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145826

Ha régebben ilyen körülmények között nem égett le, akkor nem lehet, hogy az olajjal történt valami, nem szállítja el a hőt a gázégőtől. Hőközlő olajod van?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145823)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145825

Félreovlastad, az első főzés ment mindenestül, ott csak puffogás volt, leégés nem. A második főzésnél kiszedtem a kocsányt teljesen, és összeturmixoltam a szőlőhéjat egyebet ami benne maradt a cefrében.

Előzmény: Green Corner (145824)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145824

Több oka is lehet a leégésnek a te esetedben. Amire a legnagyobb esély látok az az összeturmixszolt kocsány,ami szépen leült az aljára és odakapott.Szőlő főzésnél a kocsány feljön a lé tetejére, képes a tetőt is nyomni és ezért volt a pufogás a vízzárba.Csak a sisak átmérőjében volt gőz áramlás. A másik ok a leégésre, az esetleges cukormaradvány a cefrében. Télen hideg időben nem forr ki rendesen a cefre, benne marad egy kis cukor és az nagyon tud ragadni, főleg a turmixszolt kocsánnyal.:( Inkább dobd ki a kocsányt, legalább nem lesz csersavas a pálinkád.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145818)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145823

Igen, tavaly ugyanígy jártam a narancsal, sajnos az elég durván leégett, nem csak lesült. :( Most megint az következne, de addig nem merem feltenni mig rá nem jövök miért sül le.

Előzmény: endrepp (145822)
endrepp Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145822

Maradék cukor kizárt?

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145821)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145821

Nos, én mielőtt az üstbe teszem mindig felkavarom teljesen a hordót amiben a cefre van, hogy minden főzés anyaga egyenletes legyen, ugye arrol értekeztünk, hogy a leégés, elképzelhető az miatt is, hogy tul nagy a sisakom deflegmációja, és ezért jobban kell fűtenem, amitt túlhevül az olaj?

Előzmény: rézműves1 (145820)
rézműves1 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145820

..."Duplaalju a készülék olajjal feltöltve, lekvár szerű lett de higitottam vízzel , ugy már nem volt sűrű, azért nem értem"...

 

Azt írod, hogy mégis lesült az aljára az anyag...ezt már többen is említették, mint "keserű" tapasztalatot, hogy a dupla olajos talp ellenére is lesült a cefre...az érdekes az, hogy ez általában vagy szőlőnél, vagy almánál fordul elő gyakrabban...erről már többször beszéltünk és azt hiszem, hogy ez nem lehet véletlen, pláne ha több főzet is van az említett anyagokból, akkor mindig az utolsó töltet ég le...ugyanis mindig az utolsóban van a legtöbb mag.

A sok mag eléggé le tud ülepedni (almánál is, meg szőlőnél is) és már a fűtés elején is képes kicsit odaragadni, amikor még nincs nagyobb áramlás...és ha már egy kicsit odaragadt, akkor már az onnan nem mozdul el és ezzel szép lassan létrejön egy viszonylag "hőszigetelő" réteg az üst alján a magokból, aminek következtében a cefre, nem képes "hűteni" az olajat, ami így túlhevül...ezt gyakran csak a keverő képes megakadályozni, mert még a lassú keverő sem hagyja leülni a magokat...

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145811)
Wuti91 Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145819

Így fogom én is csinálni. 80 mm-t hagyok az üst és az üstház között csak én 30 mm-es szigetelést rakok az üstházra, mert az maradt korábbról.

Előzmény: rézműves1 (145780)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145818

Na erre kéne rájönnünk közösen, sajnálom a jó anyagot leégetni kisérletezés gyanánt. :(

Előzmény: kupeci (145817)
kupeci Creative Commons License 2018.01.13 0 0 145817

Hát arra amit még nem tudunk ahhoz, hogy tudjuk mitől ragadt le ami leragadt!:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!