Miért hajtsam halálra a tornyot főleg mikor az előpárlatot választom le. 3 liter/ óra a párlat áttfojási sebessége. A vízköpeny aljàn van 10cm. Szerintem simán elfér a fűtőtest. A jövőben tervben van lecserélni az üstöt legalább egy 100 litetesre. Ezért szeretnék minnél nagyobb erőt. Èn azt szeretném megtudni hogy a 4" tornyok villanyos fűtésnél hány kW on szokott működni.
Úgy, hogy kevés a fűtőteljesítményed, amihez kevesebb defi víz kell.
Valószínűleg -ahogy már mások is említették- azért kínlódsz a fluktuációval, mivel elégtelen az üst egyensúlyi helyzete, emelni kéne a fűtési teljesítményt.
Az eddigi tapasztaltaim alapján nen sikerült több vizet átteresztenem mint 40l/óra úgy hogy a hűtővíz táplálta a defit. Most ha külön választom a táplálásukat akkor hogyan lesz kevés 5-50l/ órás mèrő magàra csak a defire?????
50l/perc semmire sem elég egy 4"-os definél, ha rendesen megküldöd az üstöt.
Én 0-160-asat használok.
Ha van hőmérőd a véghűtő kimenő víz mérésére, nem feltétlenül kell átfolyásmérő. Egyszerűbb esetben elég lehet az is, hogy a hűtő felső fele legyen kézzel megfogható, ami nálam kb. 45-50C fokos kimenő vizet jelent.
Bocsi. Még egy dologban szeretnék tőletek tanácsot kérni.
Mivel a gáz az utóbbi időben nagyon megdrágult ezèrt be szeretnék szerelni villanyos fûtést az üstbe. Az üst hasznos térfogata 50liter cefrét jelent és mèg 30 liter vizet a köppenyben mivel duplafalu. Milyen erősségů fűtőszálat ajánlottok. Én 6 vagy 9 kV osra gondoltam. Külön kapcsolódnának a fokozatok. Csak azt nem tudom hogy 3kV szabályzással elegendő e a 4" toronynak?
Sziasztok. Ujból alakítani szeretnèk az egylépcsős főzőmön.
Tegnap szőllőből készült előpárlatot finomítottam.
Az agyamra ment hogy minden hőhullámnál stabilizálnom kelett a deflegmátort. Valóban nem előnyös a hűtővíz vizével hűteni a defit...
Azt szeretném kérdezni hogy van e értelme a hűtőviz táplálására is rakni áttfolyásmèrőt. Én most be szeretnék rakni a nyomáscsökkentő után egy T idomot, és onnan egy külön ággal meghajtani vizzel a defit egy áttfolyásmèrőn keresztül. Milyen kapacításu áttfolyásmérő optimális a defi egyenes meghajtásánál? én 5- 50 liter/percre gondoltam.
Ha jól lezártad a cefrét, és kellően hűvös helyen állt, még lehet használható. Mindenesetre a cefre tetejét gondolkodás nélkül dobd ki (szaglás és megérzés szerint), ha szerencséd van, pépesítés után újraindulhat az erjedés. Milyen gyümölcsről van szó?
Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak.
Nyáron daráltad és most főzöd? :o Ott már nem csak a darálással lehet a baj...
Sziasztok! Új vagyok itt. Nyáron sajnos csak kézidarálóval tudtam ledarálni a gyümölcsöt. Kapott pektinbontót, fajélesztőt. Elkezdtem a lefőzést, de sajnos elég alacsony fokon jön csak. Ami keveset húsdarálón, az bezzeg jó. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e értelme a főzés előtt pépesíteni, vagy már mindegy?
A fűtéssel kapcsolatban még annyit hozzáfűznék, hogy a kisüstivel szemben, ahol a fűtés mértékét a hűtéssel tudod gyakorlatilag kompenzálni, az oszlopos főzőnek vannak korlátai ebból a szempontból, mégpedig a tálcák és az oszlop áteresztő képessége, amit nagyban meghatároz a kolonna átmérője, a buboréksapkák száma, kialakítása és nem utolsó sorban azok kéményeinek a felületének összege tányéronként. Nyílvánvaló, hogy egy adott oszlop egy bizinyos intenzitású fűtést "bír", különben hiába a arányosan nagy deflegmációt hozunk létre, a tálcák telítődni fognak.
Viton elég jó, de cserélni kell néha, érdekes módon a ko33-as tengelybe vállat koptat bele, hol érinti.
Kerámia csúszógyűrű az karbantartásmantesen működik pár éve, de ez meg szeret letapadni, ahogy kiszárad.
Legegyszerűbb megoldás, meg egy szint alá levitt köpenycső, az semmilyen tömítést nem igényel, cserébe tisztítani kell, csak alacsony fordulatot tud, csak akkor ha nagyon szűkek a lehetőségek.
"elenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. "
120-150-180-as fordulat, 200-as 3 tollas lapát, lemezből kivágva, behajtogatva, az átforgatja rendesen. Lapos vasat is meg lehet forgatni, meg bármit, mindegyik kelteni fog örvényt, de egy spéci geometria hatékonyabb lesz. Nagyon érdekes, ha jól működik a keverő és főzés közben leállítom, megváltozik a kifolyás, de nem kicsit, markánsan, keverés nélkül jóval kevesebb hőt vesz fel az üst a duplafal ellenére is. A keverő leállításakor a nyomás is megemelkedik egy kicsit.
Az éppen lehet, de a nagyobb fűtéshez, a megfelelő hűtést is kell társítani, hogy ne csökkenjen le a deflegmációd és legyen elég reflux, e nélkül nem csak kozmaolajod lesz, hanem zavaros ízek is jönnek.
A tornyos főző előnye, hogy tolhatod neki bátran a fűtést, hiszen van vízhűtésed, viszont a kettő beállítása összefügg.
Szürcs leírta hogy érdemes ezt beállítani, amikor megvagy az ep elválasztással, először a fűtést belövöd, majd ehhez a deflegmátor vizét addig emeled, amíg meg nem kapod a kifolyó 82%-os vagy amilyen éppen kifolyó középpárlatot szeretnél.
Ezen a deflegmátor beállításon tudsz végig menni, a fejhőmérséklet egyenletesen, lassan emelkedni fog, majd az UP megjelenésekor hirtelen lecsökken a kifolyó alkohol töménysége, ezzel együtt megemelkedik a fejhőmérséklet, ez jelzi, hogy már UP-ban vagy, ezt a pontot kell elkapni.
De szilikonból honnan kerítessz szimeringet? A fickó azért így opdotta meg mert az 1,5" -os tömítés az szilokonból van, a tengelyre pedig ahová a bonamid van felültetve alátekert fehèr tömítőszallagot.
Ötletes, de ez a persely és a hüvely közötti tömítést oldja meg nem a tengely és a persely köztit. Nekem a tengely mellett szökik az anyag. Nálam a bonamid persely satuval van belepréselve a triclamp csőbe, szóval ott biztosan nem megy át semmi.
Bocsi , hogy beleszólok, de vigyázz tul paszentos se legye legyen a furat, mert esetleg a hőtágulás miatt szorulhat ! Jó barátom így járt ! Esetleg a motor felé tömszelence? Nekem az nagyon bevált .
Nekem is hasonlóan van megoldva. Egy bonamid perselyben forog a tengely. Viszont nálam kifújt a tengely mellett.
Valószínűleg nem olyan pontos az illesztés, mint nálad.
Most agyalok két szimering beillesztésén, de lehet, hogy egyszerűbb lenne egy másik perselyt készíteni szűkebb furattal.
A keverőlapáttal is gondom van. Nem jó a keverés hatásfoka. Teli üstnél a cefre tetején nem látszik mozgás.
Jelenleg egy 230 x 30 -as saválló lemez a lapátom, amit hamarosan cserélek 300 x 50-esre. A motor 100-as fordulaton megy folyamatosan. Legjobb lenne egy propeller kialakítású lapát, csak egyelőre nem tudtam beszerezni ilyet.