Keresés

Részletes keresés

elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 238
De ez egy olyan rendszer, amiben nagyon sok cég érdekelt.

Jól mondod. Például egy ismerősöm járt Magyarországon a nyáron, és büszkén mutatta, hogy az ötnormás amerikai mobiltelefonját tudja használni Magyarországon is, akármelyik szolgáltató hálózatában.

Ahhoz, hogy pl. Siemens fejállomást szereljenek, ahhoz a Siemensnek egyezttetni kell a szolgáltatóval. Már itt többmindenről lehet szó, mint pusztán szolgáltatás.

Lehetséges, de az antenna és a mobitelefon közötti kommunikációt ez nem érintheti, mert különben nem működött volna az amerikás mobiltelefon.

És akkor ne is beszéljünk, a szolgáltató, és a nagytestvér közötti kompromisszumokról. Ezeket nem igazán foglyák nyílvánosságra hozni.

Lásd fent: akármiben is állapodnak meg, az antenna és a mobitelefon közötti kommunikációt ez nem érintheti.
Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 237
Bocs igazad van, nem alkotmyánybíróság. De többről volt szó, mint fllottakövetés. Ezt viszont olyan embertől tudom, aki benne volt.
Előzmény: elemes (235)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 236
De a megoldás mindíg sokkal egyszerűbb, mint hinnénk.

Néha pedig sokkal bonyolultabb -- mint például ebben az esetben.
Előzmény: Törölt nick (227)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 235
re vodafone, egy ilyen hírt találtam
    Első fokon visszaélt a Vodafone
    Népszabadság • Munkatársunktól • 2006. június 26.

    A Vodafone megsértette négy dolgozójának személyiségi jogait azzal, hogy tavaly engedélyük nélkül a nap 24 órájában tárolta mobiltelefonjuk tartózkodási helyének adatait - döntött első fokon a Fővárosi Bíróság. A felperesek az ítélet előtt lapunknak hangoztatták: nem tudtak az akcióról, amihez így írásos engedélyt sem adtak.

    A Vodafone a perben úgy érvelt: az úgynevezett "flotta helymeghatározás" szolgáltatás tesztelése érdekében figyelték a munkatársakat. Erről lehetőségként már akkor tudtak a dolgozók, amikor megkapták a cégtől a SIM-kártyájukat. Ráadásul szerintük a telefon követése nem személyes adat. A bíróság azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy a "teszt" mindenképpen személyes adatkezelés volt, amihez az érintettek hozzájárulására lett volna szükség. Az egymásnak némileg ellentmondó vallomások szerint szóban tájékoztatták egyiküket a megfigyelésről. A többieket az informált munkatárs tájékoztatta volna, a tiltakozás pedig elmaradt, amit a cég beleegyezésként értelmezett. A bíróság ezt elfogadva azért marasztalta el a Vodafone-t, mert az szóban sem közölte, hogy a tartózkodási adatokat el is tárolja. Ráadásul az érintettek tavaly novemberben írásban tiltakoztak a nyomkövetés ellen, a megfigyelés azonban az év végéig tartott. A viták kirobbanását követően a Vodafone a sokak számára látható nyilvántartásban a lopottakra vonatkozó jelzéssel látta el az érintettek mobiljait, ami a bíróság szerint a jó hírnévhez fűződő jogokat sértette.

    A Vodafone közleményében továbbra is kitart amellett, hogy nem követett el jogsértést, így fellebbez. Szerinte az érintettek a tesztről "kellő" tájékoztatást kaptak: mind a szolgáltatás mibenléte, mind a tesztelés folyamata köztudomású volt - véli a mobilcég.
Ez nem alkotmánybíróság, hanem fővárosi bíróság, és nincs köze a lehallgatáshoz, csak a vodafone flottakövetés szolgáltatás teszteléséhez.
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 234
Sin-ról pedig muszáj beszélni, mert az egész digitális technika, az analógra épül.

Ez nem is kétséges, de ha egyszer a beszélgetést digitális formában továbbítja a hálózat, akkor semmi teteje nincs színuszokkal bíbelődni. Ott vannak a bitek, azokat észrevétlenül le lehet másolni.
Előzmény: Törölt nick (231)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 233
Én a lehallgatás technikai részéről szeretnék írni, elméleti síkon.

Ahhoz még nagyon sokat kell tanulnod. Azok az emberek, akik ismerik a lehallgatás technikai részét, nem lesznek túl közlékenyek. Ha valamilyen információ nem nyilvános, azt nem fogják neked elmondani, mert nem szabad elmondaniuk. Ha pedig az nformáció nyilvános, akkor megtalálod másutt is -- javaslom a szabványok tanulmányozását és a google intenzív alkalmazását. Angolul azért kell hozzá tudni, például legalább azt, hogy mi az angol szakkifejezés a lehallgatásra.

Mi volt ez a vodafone ügy...?
Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 232
Én is írtam egy-két dolgot, amit nem lett volna szabad, és tudok még nagyon sok olyat mondani, amit el sem hinnétek. Én sem hittem el amíg a saját szememmel nem láttam. De teljesen titokban nem tarthatom, mint ahogy egy volt titokminiszter is el, elszólta magát beszélgetés közben.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 231
Ebben nem értek veles egyett. Hiszen, ha valaki rendőrtisztire jár, írhat szakdolgozatot titkos akciókról. De lehet, hogy amint elvégezte a sulit, nem is lesz rendőr. A szakdolgozatot meg nem kötelező nyílvánosságra hozni. Én a lehallgatás technikai részéről szeretnék írni, elméleti síkon. Sin-ról pedig muszáj beszélni, mert az egész digitális technika, az analógra épül. Értem ez alatt, hogy szép, szép digitélis négyszögjel nem létezik. Hiszen sin-ből állítják elő. Tehát ha valami nem tökéletes, akkor támadható.
Előzmény: elemes (230)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 230
A mobiltávközlés és pláne a lehallgatás sokkal bonyolultabb dolog annál, hogy szakdolgozati témának válaszd. Leginkább pedig olyan "érzékeny" terület, amelyhez csak több év szakmai gyakorlat után lehet közel kerülni.

A lehallgatás természetéből adódik, hogy szabadlábon levő, aktív bűnözőkkel szemben használt eszköz. Elsőrendű szempont, hogy a megfigyelt személy semmiképpen ne szerezhessen tudomást a megfigyelés tényéről -- különben más kommunikációs csatornát fog választani (pl lecseréli a kártyáját vagy esetleg a telefonját is). Biztos vagyok benne, hogy a lehallgatásra olyan eszközöket használnak, amit kívülről nem lehet észrevenni, sem pittyegés, sem visszhang formájában.

Valamint arra is nagyon gondosan ügyelnek, hogy a lehallgatással kapcsolatos technikai információk ne jussanak ki a szolgálatoktól. Egy szakdolgozat pedig nyilvános...

A sinusokat meg szerintem nem érdemes belekavarni, hiszen magad is írod, hogy digitális. Ha pedig egyszer már digitális, akkor sokkal egyszerűbb a digitális jelfolyamot lemásolni vagy ilyesmi. Nem...?
Előzmény: Törölt nick (227)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 229
A szabványokról meg annyit, hogy valóban hozzáférhetőek, és bárki morzsáhat belőle. De ez egy olyan rendszer, amiben nagyon sok cég érdekelt. Ahhoz, hogy pl. Siemens fejállomást szereljenek, ahhoz a Siemensnek egyezttetni kell a szolgáltatóval. Már itt többmindenről lehet szó, mint pusztán szolgáltatás. És akkor ne is beszéljünk, a szolgáltató, és a nagytestvér közötti kompromisszumokról. Ezeket nem igazán foglyák nyílvánosságra hozni. Élő példa a Vodafone, aki első fokon pert vesztett az alkotmánybíróságon, még nyár elején. Azóta kussolnak az egészről.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 228
De arra gondoltam. De miután ez csak akkor következik be, amikor beszélsz (illetve néha gondol egyet a telo és rezegtet/selftest/), szóval nem folyamatosan. Viszont a térerőd állapotát folyamatosan lekövati. Tehát a telónak kommunikálnia kell, csak nem azon a sávon, amit beszéd közben biztosít.
Erre gy másik példa za, amikor nincs SIM a telefonban, tehát a nincs szolgáltató aktiválva. Ám, ha felhívod a 112-t, akkor gond nélkül beszélhetsz a mentők, stb.. -ekkel. Továbbképzése azt mondták, hogy ilyenkor a telefon megkeresi a legközelebbi tornyot, és sürgősségi hívást kér. Ilyenkor szolgáltatótól függetlenül biztosítani kell egy vonalat. Ezt a kérést, a térerő (mérő) vonalon kezdeményezi a telefon.
Előzmény: Aksi (220)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 227
Igen komolyan gondolom. Pont az lenne a lényeg, hogy egy nagyon bonyolult rendszerről van szó, és ilyenkor az embernek vannak kérdései, amiket szintén nagyon bonyolultan magyaráznak el. De a megoldás mindíg sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Na ezért érdekel maga a hálózat működése élesben, mert elveben nagyon sok mindenről írnak, cak a lényegi részéből hagynak ki sok mindent.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 226
Ha 900 MHz-en (de lehet akármelyik, az elv ugyanaz) kommunikál, akkor a vívő jel sin(w0t), ill cos(w0t) -nek kell lennie. De miután a diplexer folymatosan váltogat adás, és vétel között(az időt osszcillátor szabályozza), a jel felső ága az adás, alsó ága a vétel. Ja és mindez a frekitartományon belül egy sávban. Digitális jelről lévén szó, nem folytonos sin, ill cos van, hanem négyszögjelek. De mivel tökéletes négyszöget nem lehet előállítani az offset miatt, ezért Fourier tranzformálják. Így egy háromszöghöz hasonló jelet kapunk, (mondjuk minden páros freki sávban). Ezt eddig bármelyik főikolán, egyetem tanítják. De azt már nem, hogy (mondjuk páratllan freki sávban szabad hely van), már csak azért is, mert áthallás jön létre a sávik között. Na ezt használják ki a nagyok, és finomhangolással rászuperponálódnak a jelre.
A pittyegés azért van, mert amikor a kapcsolatépítés folyamatban van, még nem tudni, hogy létre is fog jönni. Majd miután létrejött, egy kis késéssel kapcsolódik. Ezt viszont hallania kell a megfigyelt személynek, hiszen ő már vonalban van.
A visszhang pedig azért jön létre, mert a (sin alsó része) vétel miatt visszakerül a feladóhoz a jel, és késik egy kicsit.
Ez nem pusztán fizika, hanem kőkemény matematika, jelek és rendszerek órán bárkinek leadják az alapjait.
Előzmény: elemes (222)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 225
tmobilnak tizennégy, asszem.
Előzmény: Aksi (212)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 224
Ha egy GSM, UMTSre képes mobilkészülékbe le lehet távolról tölteni valami speckó szoftvert, hogy aktíválhassuk azt amikor csak akarjuk azt egy szabvány specifikálni fogja (ami persze lehet hogy titkos).

Hmmm... ez érdekes kérdés, szerintem maguk a szabványok nem titkosak -- akármennyire is igyekeznek, az ilyesmi úgyis kitudódik. Más módon szokták védeni az ilyen csatornákat, leginkább úgy, hogy nincs olyan eleme a megfigyelési láncnak, amely nyilvánosan hozzáférhető lenne. Ha én terveznék ilyen rendszert, arra is nagyon vigyáznék, hogy a megfigyelt személy semmi módon ne értesülhessen a megfigyelés tényéről.
Előzmény: Aksi (216)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 223
Miután ez valóban egy nagy téma, és mobillehalgatásokból szeretném írni a szakdolgozatomat, ezért keresek olyan embereket, akik benne vannak a témában.

Ezt teljesen komolyan gondolod...?
Előzmény: Törölt nick (217)
elemes Creative Commons License 2006.12.04 0 0 222
zavart érzek az erőben, de ez túl sok egyszerre ahhoz, hogy részletesen belekössek mindenbe. a lehallgatáshoz lenne annyi megjegyzésem, hogy elég vacak lehallgatórendszer az, ami pittyegést meg visszhangot okoz :-)
Előzmény: Törölt nick (209)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 221
Szia Akksi!

Értem és kb erre gondoltam én is elvi alapokon (én ui. nem ismerem a szakirodalmat, de:) azért anno amikor elindult a GSM itthon, mintha az Nokia és az Ericsson szakértői kissé bonyolultabb eljárást meséltek volna, de ezek szerint ez is változik - hiszen az ellátási területre (cellák, cellahálózatok, akár LA-k..) eső kapacitás-szükséglet is vagy 5x-ösére nőtt azóta.

Annyit hozzáfűznék, hogy azért nyilván ez a paging (amit én broadcast-nak hívtam általánosságban), vagyis annak végpont-darabszámra való optimalizálása alapján pl. egy budapesti belvárosi terület önálló LA lesz, különben egyszerre túl sok PAGING akarna kimenni. Erre utaltam korábban.

És hát azt fenntartom, hogy ennek az "erőforrás takarékos" forgalmi üzemeltetésnek ára is van: azaz vélhetően elég sok a torlódott elérési kísérlet, amik aztán a már jelzett hangposta (vagy "érdekes" foglaltsági) esetkhez vezetnek a hívó szemszögéből...

Annyit meg kell még ehhez az egész témához jegyeznem: azért így már sokkal érthetőbb számomra, hogy a bő egy évvel ezelőtt GSM adapternek (azaz nem GSM berkekben fejlesztettem..) használt, amúgy márkás és kellemes modul (Motorola G20) esetében, azaz kötött helyű felhasználáskor, miért is volt napi átlagban 2-3 alkalommal olyan érdekes leregisztrálódás, amit (praktikusan) csak ki-bekapcsolással lehetett megszüntetni (full térerő mellett, legalább 3 BTS-re effektíve rálátással - akkor még - Westel900-as SIM-mel)... ;-)

Igyekszem megjegyezni ezt a metodikát - aztán majd 2-3 éven belül úgyis változik, nem?


Köszi a türelmed!
Robi
Előzmény: Aksi (212)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 220
Nem értelek, ez egyszerű fizika. Az adás közben (üzenetváltás a központtal) a mobil mágneses teret indukál, ami rászóródik a hangszóró tekercsére és ezt sugároza vissza a hangszóró. Vagy nem erre gondoltál?
Előzmény: Törölt nick (219)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 219
A hangzsórórecsegésre, hogy miért van, ugy tudom, hogy a telo olyankor hasonlítja össze az IQ jelet a valódi bejövő jellel. Amit odírtam, az csak hülyéskedés volt, nem komoly."Fikció"!!!!
Előzmény: Aksi (218)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 218
Ne haragudj, de szinte mindenütt, azért írtam hogy olvasd át még párszor, magad is rá fogsz jönni. Ha specifikus kérdésed van, akkor abban segíthetek itt a topikban. Viszont arra sajnos nincs időm, hogy álltalában mindent bebizonyítsak mert sajnos nekem se megy fejből.
Előzmény: Törölt nick (217)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 217
Miután ez valóban egy nagy téma, és mobillehalgatásokból szeretném írni a szakdolgozatomat, ezért keresek olyan embereket, akik benne vannak a témában. Legjobb lenne eme nemes ügy érdekében, ha meg is tudnám nézni a saját szemmel, hogyan is működik egy ilyen akció. De miután erre nincs lehetőségem, marad az infogyűjtése. Viszont szeretném ha megindokolnád, hogy hol hibáztam, mert a rébuszokból nem értek.
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 216
Igen, így gondoltam én is a hsz-id alapján :)

Higyjétek el ez egy borzasztó nagy terület, és rendkívül könnyű hülyeséget mondani. Ha az ember igazán precíz akar lenni, gyakorlatilag minden hsz előtt bele kell lapozni az aktuális szakirodalomba még egy szakmabelinek is. A szakirodalom meg legtöbbször nem ad választ egy csomó kérdésre, akkor meg lehet bogarászni a szabványt.. Na ahhoz kell aztán az elszántság :)

Ma már szerencsére ingyenes, íme: http://pda.etsi.org/pda/queryform.asp

És vissza központi kérdéshez:
Ha egy GSM, UMTSre képes mobilkészülékbe le lehet távolról tölteni valami speckó szoftvert, hogy aktíválhassuk azt amikor csak akarjuk azt egy szabvány specifikálni fogja (ami persze lehet hogy titkos). Ez szerintem akkor jelenik meg, ha a mobil gyártókat kötelezik a szoftvereik remote azaz távoli frissítésére. Jelenleg ilyenről nem tudok, viszont technikailag lehetséges és nem zárható ki hogy nincsenek már ilyen mobilok forgalomban. (Lentebb beollózott cikk azonban nem húzza ezt alá továbbra sem, bárhogy is hajaz erre az indexes cikk írója)
Előzmény: Törölt nick (214)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 215
Nos mindkettőtöknek igaza van, a digitális világban meg már nincs jelentősége a dolognak
Előzmény: Törölt nick (210)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 214
Pont az a bajom, hogy maga a rendszer működését szakirodalomból ismerem csak. Viszont maga a telefon működését egész jól, hiszen ezekt javítom 4 műszakban. Az utóbbi 1 hónapban pl. olyan telót, amit januártól fognak piacra dobni.
Előzmény: Aksi (213)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 213
kedves boci69,
Ajánlom a szakirodalmak olvasgatását. Ne haragudj, de szinte nincs egy olyan mondatod sem amiben ne állítanál valótlanságot. Nem kötekedni akarok, komolyan mondom.
Előzmény: Törölt nick (211)
Aksi Creative Commons License 2006.12.04 0 0 212
De kijelentem, ugyanis nincs rá szükség.

A mobil készülék figyel és ha másik körzetbe (LA) ér, akkor szól hogy hahó már itt vagyok (ez viszont egy elég nagy terület lehet akár Mo méret is, de aktuálisan mondjuk egy magyar szolgáltatónál van vagy 20-30 max)
Ha az előfizető hívást kap, akkor a központ kihajít egy ún. paging üzenetet az egész körzetre, ami kb "Lépjen ki a sorból aki a nevét hallja!". Nos erre szól a mobilod, hogy "Jelen!". Ezeket az üzenetváltásokat hallod a hangszóróból amikor a hívás felépül. Emiatt nem kell tudnia a rendszernek ennél közelebbről, hogy hol a mobil.
Előzmény: Törölt nick (208)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 211
199-hez.
De nem kapcsol ki a végfok. Visszafogja a funkcióját, de teljesen nem kapcsol ki. Gondolom észrevettétek, hogy néha van olyan, hogy full térerőt mutat a telo, és mégsincs hálózat. Jobban mondva ledob. Vagy beszélgetés közben SMS-t kaptok. Ez úgy lehetséges, hogy a telo kommunikál a tornyokkal folyamatosan, ez a térerő. Ez alapszolgáltatás, díjmentes, bár a szolgáltatók genyósága, hogy ezen megy az SMS is, azért viszont fizetünk. Amikor beszélsz, akkor viszont egy kódolt, biztosított csatornát kapsz. Na ezt hallod a hangszóróban, mert néha a torony kiosztja pihenő telóra,"bizonyos infocsere céljából".
Fikció:Mondjuk az elmúlt 1 óra beszédedet rögzítette belső memóriába a taló, és szép nagy csomag formájában kiküldi:))))))
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 210
Szia!

Vitatkoznom kel Veled: a nagy öreg BHG-s kollégáim eleget meséltek az általam már élesben nem "művelhetett" Rotary és a lépegetős rendszerek, de akár a kezdeti (!) Cross-Bar ügyeiről is és bizony ez a valósidejű visszakövetés (főleg az USA-ban) nem mese!

A hívó kényszerített tartása ("rosszakaratú megfogás") eleve csak Cross-Bar központoknál volt lehetséges, és csak a megfelelő kiépítés (felszereltség) esetében. Ahogy pl. az Ericsson eme félévszázados remekművei - ha hiszed, ha nem! - az első pillanattól tudták volna a DTMF (másképp: MFV) tárcsázást is elfogadni, cak épp nálunk kifejezetten tiltotta a politika (Sic!), és nem feltétlenül anagyi megfontolásból (bár a DTMF hívóműves készülékek nyugati import alkatrészigénye valóban indokolttá is tette, ha belegondolsz).

Egyébként a "rosszakaratú megfogás" esetén Cross-Bar (helyi) központnál 1992-ben is bizony kézzel kellett visszakövetni a hívóig (vagy a tranzitig, tandemig etc. majd ott tovább) a hívást.

És még ma is élnek olyan szakik hazánkban, akik az Általad lehetetlennek vélt lekövetést bizony rekordidők alatt tudták véghez vinni (ha a szakmában kérdezősködsz, akkot Tatábánya vagy Miskolc területén érdeklődj!) - persze ehhez speciális agy és nagyon komoly szakmai tudás, tapasztalat kellett (akkor is ;-D) !

Üdv!
Robi
Előzmény: elemes (207)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.04 0 0 209
192-es hozzászóláshoz.
egy bázisállomás a szabályok szerint 7 tornyot lát el. közvetlen kommunikáció nagyon ritkán van a bázisállomás és a telefon között. A telo simán tornyokkal, jelátalakítókkal, stb.. kommunikál. Alapvatően minden telefonbeszélgetést, sms-t, mms-t, stb.. rögzítenek. Ezeket programokkal megszűrik. Ha valaki gyanús, akkor kezdődik az igazi lehallgatás. Ezt egy volt titokminisztertől tudom. Én 2002-ben voltam Pesten tüntetni. Utána több mint 1 évig lehallgatták a telomat. Ezt pedig onnan tudom, hogy először minden ki, és bemenö hívásra egy pittyegést hallottam, és utána visszhangzott az egész. Az idő folyásával ez az esemény lekorlátozódott bizonyos tel. számokra. Egy rendőr ismerősömmel beszéltem, aki éppen a szakdolgozatát írta, titkos rendőri intézkedésekből, és ő szólt az érdekemben, hogy hagyjanak békén.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!