Keresés

Részletes keresés

scarabaeus Creative Commons License 2016.06.04 0 0 7838

"szerintem túl sűrű. Főleg az aláhúzásos linkekkel"

 

A 8 pixeles karakterekből a nagybetűk 7 pixelsort elvittek, így 1 pixelsor maradt a sorok közt (grafikus karaktereknél 0, de azoknál ez cél is volt). A listák ennyire voltak sűrűk. Ezért van benne egy Line spacing opció, ami még egy pixelsort beszúr, ugyan a grafikus karakterek szétcsúsznak, de a betűk is távolabb kerülnek egymástól:

 

Előzmény: tanárnéni kedvence (7836)
scarabaeus Creative Commons License 2016.06.04 0 0 7837

Különösen a 68000-es assembly kódok voltak nagyon jól áttekinthetők a tetszőlegesen felhasználható sok 32 bites regiszterrel, és a szépen, összetetten indexelhető címzésmódokkal! :-) Azt nagyon szerettem.

 

Plus4-nél viszont nagyon éltek a memóriakorlátok, a 3,5 KB VC20-ról továbbvitt szokások: egy sorba minél több utasítást írni, mivel egy újsor ugye +5 bájt, egy :-tal elválasztott utasítás viszont +1 bájt. NEXT után változónév, utasítások közé szóköz, sztring után " (ha nincs más) simán elhagyható. Az Archívum listában a sztringek amúgy is eléggé sifrírozottnak tűnnek, mert persze szerkesztett karakterek voltak (hogy a szóköz miért az X-re került, arra már nem emlékszem). A szövegfájlokban tárolt forráslistákkal a procedúrák nélküli, struktúrát tabulálással mutatni képtelen (hiszen rakhattunk szóközt a sorszám után, a rendszer kidobta) BASIC listákat nem lehet összevetni. A hello worldben próbáltam visszaadni az akkori attitűdöt (bár a REM eleve ellent mond ennek, és túl kevés utasítás van egy sorban, viszont DATA helyett sztringben van kódolva, ha nem is nibble szinten, hanem csak simán, karakter szinten adat, de így is keveset foglal).

Előzmény: tanárnéni kedvence (7836)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.06.04 0 0 7836

Bár engem nem foglalkoztat ez a téma, de szerintem túl sűrű. Főleg az aláhúzásos linkekkel.

 

<gdr>Ezek ugye nem forrásprogramok, hanem valami generált dolgok? Láttam már jobban áttekinthető gépi kódot. </gdr>

Előzmény: scarabaeus (7834)
siz Creative Commons License 2016.06.04 0 0 7835

Szép munka, gratula! :)

Előzmény: scarabaeus (7834)
scarabaeus Creative Commons License 2016.06.04 0 1 7834

'83-ban, 12 évesen kerültem egy 3,5 KB-os VC20 elé a város rádióklubjában, addig is műszaki dolgok érdekeltek, de akkor azon nyomban tudtam, hogy a programok írása és maga a számítógépekkel való molyolás az, ami engem érdekel, és ez így is lett az eltelt 33 évben. 1985-1989 közt Plus/4-re írogattam programokat, a programokban lévő BASIC fokozatosan átadta a helyét a gépi kódnak, az Archívumban $8000-re szorult, a BASIC ROM mögé (így a lejjebb elhelyezkedő rutinokhoz nem kellett RAM/ROM váltás), míg aztán 1989-re a Hexaéder már teljes egészében gépi kódban készült. 1990 végén aztán Amigát vettem, és 1991-ben már azon készült el a Hexahedron, azon már assemblert használva, nem a monitort, mint Plus4-en. :-)

 

1990-től PC-t is használva, először 1999-ben kapott el a nosztalgia, és áthoztam PC-re az amigás dolgaimat, forrásokkal egyebekkel, emulátorhoz, és mivel akkor még megvolt a lehetőségem, az akkor még működő deckemről bedigitalizáltam a Plus4-re írt programjaimat kazettákról, és a YAPE akkori verziójával szépen átmentettem őket PC-re. A VC20-as dolgaimat már nem tudtam megmenteni, az a kazetta eltűnt akkorra az ismerősök láncolatában.

 

2003-ban gondoltam arra, hogy kellene egy program, amivel a .prg fájlok BASIC tartalma megjeleníthető PC-n. Egy C64 fontot használva

csináltam is egy parancssoros minimál HTML generálót, a Plus4lst-t, Csabo kirakta azt a Plus4Worldre. Az ugró stb. utasítások sorszámait linkekké lehetett változtatni, elvoltam aztán a listáim nézegetésével.

 

Idén megint elkapott a nosztalgia, és bosszúsan láttam, hogy az akkori HTML listáim a mai böngészőkben nem a C64 fonttal mutatják a programlistákat, hiába installálom a fontot, és egyéb formázási gondjai is voltak, a HTML validátor is falnak ment tőle. Újraírtam a programot, már GUI-val, szintaxis kiemeléssel, előnézettel, formázással (pl. függő behúzás sorszámok kiemelésére) és webfont használattal, amivel akár online, mindenféle font installálás nélkül is használhatom a Commodore fontot. Mivel Gaia YAPE programja mindig is sokat jelentett nekem, az ő CRT emulált képernyőjén hoztam össze a logót. :-) Az új verziónak Plus4HTML nevet adtam.

 

Bő negyedszázad után először írtam megint Plus4 programot:-), hogy legyen egy Hello World a beállításhoz, addig is, amíg egy .prg-t be nem tölt az ember az ember a felületre.

Persze a visszafelé kompatibilitás miatt C64 stb. .prg-ket is fogad a program. A '80-as évek memóriakorlátai miatti szóközspórolást a program beállításaival ellensúlyozhatjuk:

 

 

 

Így néz ki ez böngészőben, dupla fontnagysággal, illetve itt az Archívum BASIC része, normál fontnagysággal.

 

Azokra gondolva, akiknek szintén vannak Plus4-re írt BASIC / részben BASIC programjai, ezt a verziót is elküldtem Csabo-nak, aki kirakta a Plus4Worldre: Plus4HTML.

 

IEC-ATA Creative Commons License 2016.06.03 0 0 7833

Ennyire nem vagyok zseni kódoló. :-)

Egy ilyen programot ismerek a plus4world.comról letölthető, de még nem sikerült használnom.

Működni működik, de a beszerkesztett programok nem indulnak nekem. De lehet, h én vagyok béna.

Előzmény: ergoGnomik (7829)
Lac+ Creative Commons License 2016.06.03 0 0 7832

Működik!!! Tök jó! Köszönöm.

Előzmény: Gaia (7831)
Gaia Creative Commons License 2016.06.03 0 1 7831

Kopipészteld egy text file-ba, UUE kiterjesztéssel (pl.), aztán nyisd meg a WinRAR-ban vagy töltsd fel ide és mentsd le:

http://www.webutils.pl/UUencode

Előzmény: Lac+ (7830)
Lac+ Creative Commons License 2016.06.03 0 0 7830

Sajnos nekem ez kínai....

Előzmény: tanárnéni kedvence (7827)
ergoGnomik Creative Commons License 2016.06.03 0 0 7829

Olyat nem tudnál készíteni, ami ad egy menüt több hasonló segédprogrammal amiből választani lehet és azt tölti be? Olyanokra gondoltam mint 1541/1551 turbó, fájl/lemez másoló, kazettás turbó másoló, lemez szektor/directory szerkesztő, tömörítő, ilyesmik. Már csak az érdekesség kedvéért. (Hadd örüljön az az érdekesség!)

Előzmény: IEC-ATA (7826)
Gaia Creative Commons License 2016.06.03 0 0 7828

Wow, a turbótöltőbe "cloak-olva" figyeli, hogy betöltötte már a memória azon részét, ahol patch-elni kell. Ez ügyes!

Előzmény: tanárnéni kedvence (7827)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.06.02 0 0 7827

Szoftverkulcsot tudok adni a próbához. Ezt uudecode-old, és futtasd a betöltés előtt, ha érdekel.

 

begin 664 tori-celli.prg
M`1`+$```GC0Q,S$```"M)1+):-`)J>J-)1*I"84!C3__3*D$HA6]#1"=(P'*
2$/>I3(VF!*DCC:<$J0&-J`1@
`
end

Előzmény: Lac+ (7821)
IEC-ATA Creative Commons License 2016.06.02 0 0 7826

http://data.hu/get/9762340/TSS3.bin

 

A 3PLUS1 low rom helyére betéve belapozódik és RUN-ra indul is.

Előzmény: Commodore-szerviz (7822)
Gaia Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7825

Aláírom, majdnem kétszer gyorsabb mint egy átlagos 1541-es turbo. Mégpedig úgy emlékszem azért, mert a GCR dekódolást felosztja a gép és a drive között, hogy a hatékonyabb párhuzamosítás érdekében (amíg a drive a szektort olvassa, a gép egyébként is csak várna, miért ne csinálhatná a dekódolást). Plusz még, hogy letiltja a képernyőt is. Menő volt nem letiltani, emlékszem, csak éppen lassú :)

Előzmény: ergoGnomik (7823)
Lac+ Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7824

Először is köszönöm a fáradozásodat! Ha analóg dolgokról van csupán szó, akkor az egyik barátom megszállotja ezen dolgoknak és ő szinte biztosan tud segíteni. Ha van energiád és megtennéd, hogy leírod pontosan, hogy mit kellene létrehozni, akkor én ráveszem a srácot. Talán célszerű lenne ezt a részét a dolognak privát e-mailben rendezni. A nevem alatt megtalálod a címemet.

Köszi még egyszer!!!

Előzmény: Commodore-szerviz (7822)
ergoGnomik Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7823

Én a TSS3 Turbo-nál nem ismerek gyorsabbat.

Előzmény: Commodore-szerviz (7822)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7822

Hát ez így most kicsit zsákutca, de jártam már így sokmindennel, ilyenkor kicsit hagyni kell, amig leülepszik a történet.

 

Sajnos ez sokkal inkább analóg elektronika, amiből kb erős kettes voltam, alapkapcsolások mennek, de amikor bejönnek összetettebb problémák, akkor eléggé minden elkezd mindennel összefüggni, jönnek a hol ilyen, hol olyan történetek, és eléggé elmegy az ember kedve.

 

Monitort javítani sem szeretek, de még szokott sikerülni, tévét szerelni viszont gyűlölök.

Jártam már úgy tévével, hogy úgy tünt, "ilyen nincs",...

.. a vicces ,hogy beadtam utána igazi tv szervizbe, ahol közölték ,hogy nekik sem megy, de "mert én  beleturkáltam"..

..végül el lett bontva a tévé, amit ráfordítottam azalatt kb vécépucolással megkerestem volna 2db zsírúj tévé árát.. :(

 

 

Más: Nem tud valaki gyorsban valami villám gyorstöltőt pluszira? Esetleg olyat, hogy maga a gyorstöltő autostartos és bele tudjam a filenevet kombinálni, csak nyomom, hogy dloadcsillag és pár mp alatt behuzza a főprogit..?

 

Sokat segítene, ha nem 38mp-et hanem pl 8-15 mp-et kellene várni két próba közt..

Az hogy a hkulcs zavarja majd, nyilvánvaló, de addig szépen lekapcsolom, majd a sima load problémát tesztelem külön.

 

Előzmény: Lac+ (7821)
Lac+ Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7821

Nagyon remélem, hogy megjön az ihlet, mert én már tűkön ülök, hogy végre kipróbálhassam élőben is az eredeti kazettámat. A korábbi napok bejegyzései alapján úgy éreztem, hogy már a célegyenesben vagyunk, ez persze csak érzés mert sajnos ehhez nem értek.

Előzmény: Commodore-szerviz (7819)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.06.01 0 0 7820

Részvétem. Én nem foglak lelkesíteni, mert mindig csak gondot okoztak az ilyen kütyük. És persze főleg annak, aki fizetett a szoftverért. PC-n is zavarták a nyomtatást a párhuzamos porti vackok, amíg ki nem lettek gyógyítva. Szóval, ha nem élvezed, minek kínlódni vele? Részemről a "2 bájtos" cracken kívül esetleg még egy "TSR" előtöltős crack a legtöbb, mi adható, bár értelme annak sincs. :)

Előzmény: Commodore-szerviz (7819)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7819

-Valami történik, mikor _csak_ föléviszem is. Nemtudom pontosan mi, de egyértelműen "más a műsor"

 

-Amit a szkópon is látsz, zajnak tönő egy ciklusnál is kisebb élek, beszűrődő ATN tüskék, amik talán a driveból,kábelból,tápbol,istentudja honnan jönnek, itt még nem okoznak bajt,..

.... viszont amint megszüntettem a stabil földet, stabil tápot, kitettem a cuccot csatlakozóra, olyanná vált a D tároló reakciója, hogy nemcsak ilyen zajszerűen rázizzen(ami egyébként illegális, a kimenetének vagy le kellene ugrani vagy hagyni ahol van) , hanem rendesen lefutónak veszi néha, és az szét...ssza az egészet.

 

Most evvel szívok, de szerintem egyelőre besokalltam:( 

Ha egy adott konfigban nem megy megbizhatóan az asztalomon, 4-6 alkatrészből, akkor ismeretlen gépek, tápok, drive-ok kábelok, paraméter szórások, stb..stb soha az életben nem lesz megbizható, hogy itt a rajz, nesze, megépíted, örökre 100% megy..

..jelenleg passz, ha lesz ihlet talán még molyolok vele:(

 

Előzmény: tanárnéni kedvence (7817)
bszggg Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7818

Állati dolgok vannak itt. Örülök, hogy legalább olvasásilag követhetem. :) Üdv!

 

tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7817

Igen, "folyamatosan" fut az ATN rángatás, és a DATA-tesztelés, nem is állítok mást. Csak annyit, hogy a menüválasztást kivéve DATA0-t vár, amihez nem kell hardverkulcs, mert egyetlen bitet kell átbillenteni, amit még csak nem is változtat meg a betöltés vagy a program futása (poke 1,1 - elég ironikus lenne, ha ennyi lenne az összes védelem). Nem egyforma távolságra teszteli a DATA0-t az ATN-pörgetéstől különböző helyzetekben, ezért nem megfelelő időzítéssel (vagy jelszintváltozással) előfordulhat, hogy elindul, de ha félrehúzod a mutatót, akkor már kiakad. Szerintem kb. 200 ciklusig kell kitartani a DATA0-t, hogy elhúzkodott mutató esetén se akadjon ki.

 

A képedre akartam is írni, hogy az még semmi. :) De aztán láttam, hogy továbbléptél. Egy gyorstüzelő joyjal kellene meglövöldözni az ikonokat (nem elég föléjük vinni a kurzort!) jobbra-balra, és utána lehet kijelenteni, hogy talán jó. :)

Előzmény: Commodore-szerviz (7816)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7816

Nemtudom, ez a visszafejtés így nekem nem kóser 100.00%-os.......folyamatosan rángatja az atn-t és el is várja a teljes data választ.

 

A menühöz közöm nincs, állok a nyíllal, fut a program, és az van a szkópon, amit a képen látsz. Tüske, válasz, ....tüske-válasz-tüske-válasz, folyton változó időközökkel(!!). És nem másodpercenként 1-2 szer hanem másodpercenként akár kb százszor. 

 

Ha csak akár egyetlen pillanatra nincs válasz, lehuzom a hardverkulcsot, vagy "lelövöm" bárhogy, abban a pillanatban szemét, és csikoz, és vége.

 

Ez pontosan az általad linkelt prg kiírva XM1541-el egy lemezre, (verify ellenőrizve természetesen),  és onnan ugyanazzal a drive-val +4be töltve.

 

Eleinte annyi "igazság" volt ebben a menü kérdésben, hogy már elindult,-nem kicsit hurráztam, sejtheted- mikor kezdett a h.kulcs ugymond "stimmelni".

De minden kattintás nékül(!) simán felmentem a nyillal a menüre, egyszerűen amint csak odaért(!) a nyil,-még nem kattintottam semmire- akkor kreccs,  megint becsikozott. Ezt eljátszottam párszor, stabilan hozta, nem véletlen és nem időfüggés vagy ilyesmi.

 

Aztán még hegesztettem rajta, és mostmár nem esik szét -talán- sosem.

 

De hajmeresztőeket csinál, látszik a szkópon, hogy néha egy, néha kettő, néha gyors egymásutánben rengeteg atn lerántás összevissza, és mindre várja a korrekt időzítésű választ is.

 

 

Mellesleg az életem ráment,  hogy nincs kéznél györstöltőm +4-hez, vagyis mindig a teljes töltést meg kellett várni...

Mondjuk annyiban "jó volt", már a végén, onnantol, hogy a kulcs életjeleket adott ,hogy tudható volt, a normál drive töltést nem zavarja, használható vele, és nem véletlenül 1x-2x, hanem rengetegszer ellenőrizve...

De ha 100x nem vártam végig a teljes betöltést tegnap, akkor 1x sem

 

 

 

Előzmény: tanárnéni kedvence (7815)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7815

"hogyha kattintassz a menüsorra, akkor tesztel"

 

Igen, akkor nézi, hogy ATN1-0-1 után általában több mint 900 ciklussal már DATA1 van-e. Minden más esetben DATA0-t vár. Ha csak az utóbbit vizsgálná, akkor annyi lenne a törés, hogy load előtt poke 1,9. :) Ki lehet próbálni az eredeti programmal: menüig nem omlik össze, lehet vonalazni, pöttyözni.

 

Az ATN1-0-1 után tesztel, ezért szerintem mindegy, hogy a felfutó vagy lefutó élet kezeled, amíg nincs más eszköz a buszon. De az ATN0 csak egy-két ciklusig él - nem tudom, analóg oldalról ez hogy néz ki. Persze ha nyomtatón-meghajtón keresztül csatlakozik a kulcs, akkor lehet bonyolultabb a helyzet.

 

A reset-kezelés szerintem el van rontva (lehet, hogy szándékosan, hogy összeomoljon?): 1015-re ugrik, de 100f-re kellene, ha újra akarna indulni.

Előzmény: Commodore-szerviz (7813)
Lac+ Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7814

Csak egy-két gondolat a korhűséghez:

- szerintem az a fontos, hogy működjön és a ma elérhető alkatrészekből megépíthető legyen

- a "ragaszkodás" gyaníthatólag azért sem menne, mert sajnos nem tudjuk, hogy mi volt az eredetiben

Előzmény: Commodore-szerviz (7813)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7813

Szerintem nem fog kelleni, ennyire már nem fogunk a korhűséghez(??) ragaszkodni.

Egyszerűen kap egy CMOS ic-t (pártiz ft, egy presszókávé drágább) és avval remélhetőleg menni fog.

 

Ha nem jó még úgy sem, akkor pár mikró tantálkondenzátort, ami tárolja az energiát a tüskék idejére, a resetnek meg mindegy, hogy megnyújtja egy kicsit amig a kondenzátor először feltöltődik.

Bár Aramir nem mért kondenzátort az eredetiben...., vagy arra utaló dolgot..

 

A felvett árammal csak az a probléma ,hogyha negativ tüske kerül a resetre, esetleg resetel a drive, ami egyébként meg  azonnal "elrontja", mert ez az átkozottság nekem folyamatosan teszteli a hardverkulcsot, a drive reset meg jó időre meghúz minden vonalat, azalatt nincs hardverkulcs válasz, össze is zuhan az egész.

 

A kód guruk valami olyasmit írtak lejjebb, hogyha kattintassz a menüsorra, akkor tesztel(?!?), de nekem a valóságban fizikai vason a szkóp egész mást mutat, folyamatosan ömlenek az atn tüskék, és amint nem válaszol időben a kulcs, már jön is a szemét, esik szét a program.

 

Resetre valami nagyon furcsán viselkedik, mintha resetvédett lenne, de ha szétesett, első vagy második reset után mégis visszajön a normális induló kép.

 

A szintekben IS félreértés volt, nem az atn H-ra hanem L-re kell működni, tehát az egyszerű inverteres  tranzisztoros áramkör már itt bukott.

 

Sőt, szerintem ez sosem lehetett tranzisztorokkal.

Ahogy kezdetben is gondoltuk az atn _felfutó éle_(!) után kell azonnal egy rövid időre lerántani a data-t, és NEM szintekre reagálni.

Csak így nem zavarja a normális kommunikációt, mert mikor az ATN-t elengedte a master, már lezajlott amit szeretett volna, közömbös, ha egy rövid időre a folyamat után clock nélkül leugrik a data. Szintvezérlésekkel pár egyszerű alkatrésszel ezt _így_ nem lehet megoldani.

 

 

 

Előzmény: siz (7810)
Lac+ Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7812

LEBORULOK ELŐTTETEK!!!

Előzmény: Commodore-szerviz (7809)
IEC-ATA Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7811

Erre csak azt tudom mondani, hogy "Sheme-t idézve":Basza-behu. :-)

Gratulálok! :-) Egész ügyes!

Előzmény: Commodore-szerviz (7809)
siz Creative Commons License 2016.05.31 0 0 7810

A clock-ot is lehet tápnak használni, nem? Azt mindig magasan tartja a Botticelli. Esetleg clock+reset együtt.

Előzmény: Commodore-szerviz (7809)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2016.05.30 0 2 7809

V0.01 prototipus

Ez még tápot kap, de a dolog ígéretesnek látszik;)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!