Keresés

Részletes keresés

Axióma Creative Commons License 2009.07.27 0 0 341
Valamit rosszul szamolsz. Egyreszt az alltam is kamatozik. Masreszt a Hozam adatok az aszf-ben (Funda, talan 10. oldal alja) azok legutobbi szamitasaim szerint hibahataron belul korrektek, es 4 evesre 13% elerheto, persze csak a max. havidijassal, es regi tipusuval.
Előzmény: befekteto08 (339)
Axióma Creative Commons License 2009.07.26 0 0 340
Tevedsz. OTP LTP-hez annyi kozom, hogy ugyfel vagyok, a Fundanal voltam atmenetileg kepzesen, de tul keves kotes miatt kirugtak (megtartottam a foallasom). Szoval nem vagyok ott dolgozo... es igy elegedett ugyfeleim sincsenek.
Most nem tudom a viszontvalaszt megnezni, korlatozott a netem, de nem fogom elfelejteni!
Előzmény: maholnap_lawyer.com (338)
befekteto08 Creative Commons License 2009.07.26 0 0 339
Sziasztok,

Reálisak-e az alábbi adatok?
LTP MINDEN HITEL nélkül:
- 49 hónapra: kb 10,6%
- 96 hónapra: kb 6% hozam (betét kamat + állami támogatás)

???
Vagy ha kicsit még jobban utánaszámolok (HITEL NÉLKÜL):
- 49 hónapra: kb 6,5%
- 96 hónapra: kb 3,2% a hozam !!!!
(a betéti kamat minden esetben csak a befizetéstől évvégéig számolódik, tehát nem számolhatok éves szinten 12x20.000 Ft-nak a betéti kamatával)

Mit tudnátok ehhez hozzáfűzni?
Reálisak ezek az adatok? Ismételten leírom, minden hiteljáték nélkül!
Tehát ha nem kell a hitel, akkor bizony elég rossz befektetésnek tűnik 4-8 éves távon...
egy sima betét/állampapír hoz 10% körül....

Köszönöm a válaszokat!
üdv!
maholnap_lawyer.com Creative Commons License 2009.07.26 0 0 338

Viszontválaszoltam :-)   És nagyon tetszik, hogy értesz hozzá. Jót akarsz, azt látom, és szerintem is van létjogoszultsága a rendszernek. Csak amit el lehet rontani, azt sajnos - ebben a keserédes országban - el is rontják. Ebben az esetben MLM-mel, és gyorstalpalónál is gyorsabb (ugyanakkor alacsonyabb színvonalú) képzésekkel, no meg hajmeresztő back-office, és callcenter tevékenységgel. Örülök, hogy hozzáértők is dolgoznak ott. Sikereket, békés és elégedett ügyfeleket kívánok!

 

(kicsit off:) Ami most újabban izgat, az a lakásmaffia és a bankok (többsége) összefonódása. Döbbenetes dolgok történnek néhány hónapja, és egyre több újság, rádió és tv foglalkozik vele.

Előzmény: Axióma (336)
Csokis Creative Commons License 2009.07.23 0 0 337
Tegnap kaptam egy tockost az OTP-ben. Lejárt az 50 hónap, és kaptunk egy levelet, hogy ha akarjuk, hónap végéig még meghosszabbíthatjuk az LTP-nket egy (vagy több) évvel. Most éppen jól jönne a dolog, még akkor is, ha ezzel csökkenne a hozam, mert épp nem tudunk lakást venni, hát berongyoltam az Árkádba. (38 fokban, a város másik végéből egyszerű volt, de hát az ilyet csak ott lehet intézni, ahol nyitottam a számlát) Néni nézte, nézte, aztán közölte, hogy a gép nem enged semmiféle hosszabbítást, de most nem tud telefonon rákérdezni, mert az LTP-sek ilyenkor már hazamentek. Mára ígért visszahívást, kíváncsi vagyok rá, mi lesz?
Axióma Creative Commons License 2009.07.21 0 0 336
Valaszoltam:)
Előzmény: maholnap_lawyer.com (335)
maholnap_lawyer.com Creative Commons License 2009.07.21 0 0 335

Sziasztok!

 

A legkevésbé jó az LTP lakásvásárlásra, legfeljebb felújításra, bővítésre, ami nem kevesebb, mint négy-öt év múlva tervezett. Sok disznóság van ezen a fronton is, erről szól a blogom ezen írása. Sok huncutság van benne, de alapvetően vannak olyan élethelyzetek, amikor megoldás lehet ez is (kevés, de van). Amitől elromlik az egész, az az alacsony színvonalú képzések, az MLM-ből fakadó hátrányok miatt van. Nagyapám azt mondta, hogy "szarnak bajnak nincs gazdája". Itt is igaz, panasz esetén agyrém az intézkedés. A blogban linkeltem egy pár példát.

 

Alapos és lelkiismeretes tervezést kívánok a megfelelő pénzügyi megoldás kiválasztásához!

Axióma Creative Commons License 2009.07.17 0 0 334
Regi tipusunal tok mind1, ujnal attol fugg, hogy mi erdekel jobban: 1% beteti kamat es 3,9+1% kolcson, vagy 1,5% kamat es 4,5+1% kolcson. Ha a kolcsonresz nem erdekel, akkor egyertelmuen a regi kell (3% beteti, 6+1% kolcson). OTP-nel talan tobb kulonbozo futamido valaszthato, bar altalaban a legrovidebbet erdemes az adott sorozatbol, az meg mind 48 ho kornyeken van.
Előzmény: tothm (333)
tothm Creative Commons License 2009.07.16 0 0 333
Szerintetek melyik a jobb? Fundamenta vagy OTP?
A77 Creative Commons License 2009.07.15 0 0 332
Majd bemegyek ismét a bankba, hátha kifogok egy másik ügyintézőt mert ebből úgy kellett kihúzni minden mintha vallatáson lenne, csak ha kérdeztem valamit arra válaszolt éppen egy keveset semmi több.
Előzmény: Axióma (331)
Axióma Creative Commons License 2009.07.15 0 0 331
Epitkezesnel 1 ev van szerintem, nem 90 nap.
Ami a haz eladasakor ottmarad, mert be van epitve, ez az altalanos alapelv. Szerszambol csak a kopo (pl. ecset igen, furogep nem). Kerites/jakuzzi igen, de szonyeg amit feltekerhetsz es a valladra dobhatsz, az nem.
Előzmény: A77 (330)
A77 Creative Commons License 2009.07.15 0 0 330
A lakáskascélra (új ház építése) felhasználható összeg kiutalásától számított 90 napon belül számlákkal kell igazolni, mire költöttem a pénzt.
Ezzel kapcsolatban milyen előírások vannak?
Pl. ellenőrzik, hogy az mind be is lett építve a házba, vagy meg van határozva milyen (építő)anyagokról, szolgáltatásokról fogadnak el számlát?
Axióma Creative Commons License 2009.06.23 0 0 329
[Meg szerencse, azt hittem engem akarsz piszkalni vele.]
Előzmény: gajdailka (328)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.23 0 0 328
Nagyon sok a kérdőjel, a vidéki ingatlan egyre inkább leértékelődik, a végén annyit se ér, hogy szociális otthonba vonuljunk annak fejében. Máris sokkal szigorúbb a banki gyakorlat, ez a jövőt nézve csak fokozódhat.
A programozó miért épp lakások adásvételében látott fantáziát - hát nem tudom, csupán arra utaltam, akkor adott volt a lehetőség, más volt a csillagok állása. Egyébként gyakorolta szakmáját, az ingatlanosdi csak afféle ráadás volt. Nem másért említettem, csupán azért, hogy egy másik területen is kibontakoztatta tehetségét, az alapszakma mellett ebbe is belejött.
A lakáskasszás tudnivalókra azért szántam időt, hogy van-e esély, ha nincs, hát igy jártunk, másképp kell a jövőbeli stratégiát alakítani.
Előzmény: Axióma (327)
Axióma Creative Commons License 2009.06.23 0 0 327
Egy bank rakhat a lakasodra ket terhet, ha a fedezet birja. Bar ha ott is masodingatlan, akkor necces... igaz, ha mar most rajta van, akkor 5 ev mulva mikor ifjonc akar lakast realizalni, nagyon nagy valoszinuseggel ki lehet vonni a masikbol (felteve, hogy nem valami ongyilkos kombit valasztott a csaladalapito gyermek) - addigra mar a sajatja is el kene birja.
A nem programozasbol elo programozo hogyan jon ide? Vagy hogy minden programozonak 5 lakasa van? Vagy hogy amelyik tobbet keres mint amennyit kolt (ilyen nyilvan egyedulallobol nem csak programozo van), akkor miert pont lakasokba rakta?
Előzmény: gajdailka (326)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.23 0 0 326
Nem zúdítottam, hanem kérdeztem:
2 öreg+1 ifjonc együttes erővel mit tudna felmutatni. Ha nem megy, hát nem megy, más forgatókönyvet kell elővenni. A jelzálogról annyit: már le vagyok terhelve másik gyermekem által, aki családalapító már. Amikor ő keresgélt, találkoztam programozóval, aki adta-vette a lakásokat, s közben nem élt kenyéren és vizen, nem volt gyermeke, volt viszont több bpi lakása.
Mérlegeltem a lehetőségeket, ami a családomban igencsak szűkös, inkább "humánerőforrásban" testesül meg. Ha már a 30 nm elérhetetlen, akkor inkább nem kezdünk lakáskasszával, s teljesen másfelé kell fordulni. Most persze megkaphatom: ha nincs kenyerünk, együnk kalácsot.... Empátia....
Előzmény: Axióma (325)
Axióma Creative Commons License 2009.06.23 0 0 325
Ltp-re panaszkodas: ide zuditod a topicba, hogy milyen keves johet ossze ltp-bol.
Allampapir van hosszabb lejaratu is, azert pont a kincstarjegy jutott eszembe, mert a) likvid (adhato-veheto) b) rendszeres megtakaritas sok kis tetellel jon ossze, nem pedig egy adott nagyot kell fialtatni -- igy pl. az utolso evi gyujtemeny ugye nem lehet 5 eves c) ez maradt meg valami reklambol a fejemben [mielott a fejemhez vagnad: nem penzugyi szakember vagyok, csak egy programozo].
A jovokeped - bar ilyet me'g szakember se merne valoszinunek se, nem pedig kijelentesnek megengedni maganak - a te sajatod, cselekedj aszerint. Engedd meg, hogy mi meg maskepp gondoljuk.
Azt azert tovabbra is megkockaztatom, hogy egy most palyakezdo egyedulallo fiatalnak igenis irrealis 5 even belul egy 10M-s lakasba beulest megcelozni (legalabbis havi 60e mar kipreselessel megtakaritva esetben, mar az is szep az atlaghoz kepest). A legjobban ugy tudod segiteni, ha a sajat lakasodat - amig muszaj, mert sok a hitel - engeded fedezetkent felhasznalni, HA ifjonc tenyleg megbizhato es vallalja a torlesztoket. A piaciakat. Na meg azzal ha realisabb celt mutatsz (pl. kulvaros + bkv berlet).
Előzmény: gajdailka (322)
Csokis Creative Commons License 2009.06.23 0 0 324
De most épp arra lehet számítani, hogy nem lesz a lakásárakban big bang, sőt talán kicsit esnek is. Ráadásul most a banki hozamok lényegesen magasabbak, mint akárcsak egy éve is. (Ha valaki meg és tud a tőzsdén játszani, annak meg még nagyobbak.) Ezzel együtt nem mondom, hogy ne lépj le, ha van lehetőséged. Pár éve még kicsit lesajnáltam azokat, akik úgy döntöttek, hogy "mindenhol jobb, mint itthon". Ezt ma sem tartom igaznak, ott sem kolbászból van a kerítés, a lakáshoz jutás meg még reménytelenebb, mint itthon. De ha van lehetőséged egy rendes munkára, akkor tény, hogy sokkal kint rendesebb fizetést kapsz, mint itthon. Én két gyerekkel, bejelentett, rendes, stabil munkával (nejem hasonlóképp), idős szülőkkel és némi megteremtett egzisztenciával nem fogok ugrálni, túl nagy a kockázat. De akit lazább szálak kötnek ide, az ha tud, menjen. Nem hiszem, hogy kiürülne az ország, ugyanis a piac ebben is működik. Amikor nagyon látványosan kezd elfogyni egy-egy réteg, és nem marad más, csak a nyugdíjas, az alkesz, meg a munkanélküli, akkor az állam kénytelen lesz lépni. Sivatag, vagy lyuk még sosem maradt egy ország helyén. :-)
Előzmény: gajdailka (323)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.23 0 0 323
Ez a cél - egy garzonra való. De a közelmúltbéli történések semmiképp sem jelentenek garanciát, hogy a jövőben ugyanez a stratégia megismételhető. Rohamtempóban folyik az eddigi keretek átrendezése. Futtatják az agarat a műnyúl után, amit nem érhet el - hát persze, egy fiatal is mérlegel. Ha 5 év önsanyargatás után kapott megtakarításával csak szánakozó mosolyt kap, s még 30 nm-es garzonra sincs esélye (éppenséggel drágulás lesz ott, abban a piaci szegmensben, mert arra fog ösztönözni ősszel a lakástám.rsz), hát máshol és mást próbál.
Előzmény: Csokis (321)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.23 0 0 322
Hol szidtam én a lakáskasszát ? azért most már térjünk vissza a leirtakra , ilyenről egy szó sincs !
Nekem nincs célom, én vagyok az öregek egyike, nincsenek igényeim, meg jövőm se, nem fogok megtakaritani, hisz nincs miből. Maximum élettapasztalataimmal segithetem a fiókáimat, itt most felpörgetik az inflát Mo-n -> lépjen tovább, amig lehet, nézzen körül a tágabb horizonton. Mo-n az árak, értékek, közbiztonság, a gazdaság helyzete ingatag, éppen kivonulóban van innen a tőke.
Bérlemény a világ bármely táján akad. A kincstárjegy mennyiben jobb, mint bármi más, hisz rövid lejáratú ?
Előzmény: Axióma (320)
Csokis Creative Commons License 2009.06.23 0 0 321
Ez most -kicsit- más, de legalább az életből van: két albérlettel kezdtem, közben kuporgattam. Hitellel összejött egy garzonra való. (Akkor még se kedvezményes hitel, se LTP, viszont kicsit olcsóbbak voltak a lakások. Igaz, a fizetésem is a mai 20%-a volt.) Jó lepukkant volt, de legalább saját. Felújítottam, pár év múlva eladtam, és az akkor már létező LTP-t hozzátéve vettem olcsóbb környéken egy nagyobbat. Abba "nőtt" egy családunk (feleség, majd két gyerek), kinőttük. Újat venni -akkorát, amiben kényelmesen elférünk- egyelőre esélytelen, hát kiadtuk, és béreltünk egy nagyobbat. A két lakás (saját és bérelt) piaci ára közti szorzó 2x, a bérleti díjaik közti viszont csak 1,4x. Nem mondom, ha minden hónapban ki kéne perkálnom a 90e bérleti díjat, szomorú lennék, de a "kuporgatásnak köszönhetően" csak 25e-t kell, az meg kibírható. Szóval semmi sem reménytelen, csak nem szabad feladni. És ahogy elnézem, 6-7 milla körül már vállalható lakások vannak Pesten, amik beugrónak jók. Azért tudom, mert nekünk most jár le két LTP-nk. Tovább lépni kevés az 5,5 milla, viszont kell vele csinálni valami "lakáscélút", ezért én is egy garzont nézegetek.
Előzmény: gajdailka (319)
Axióma Creative Commons License 2009.06.23 0 0 320
Egyreszt mostansag lefele mennek az ingatlanarak. Masreszt nem csak Bp belvarosaban lehet elni. Harmadreszt ez az egesz akkor sem az ltp hibaja, senki nem allitotta, hogy csak ltp-vel osszehozhato egy teljes bp belvarosi lakas ara.
Az erdekes hozzaallast arra irtam, hogy azert az ltp-t szidod, mert ltp-vel nem tudod ezt a celodat elerni. Es? Csinalod magadnak az ltp-t, plusz a 40e-et berakod pl. kincstarjegybe. Arra persze nem kapsz kedvezo hitelt, de az onero osszegyulik, kamatostul. Es eleg lehet a beugrohoz. (Ha az ltp - legalabbis funda - csak egy hitelt ad ki egy lakasra, es az nem tobb 1,5 M-nal, akkor nem ker jelzalogot, tehat a 3,2 helyett 2,8-at kerve fedezet szempontjabol oneronek szamit, meg a kincstarjegyeid, arra mar boven hitelkepes vagy, raadasul az ltp-nel hosszabb futamidore, azaz velhetoen alacsonyabb havidijra.)
Előzmény: gajdailka (319)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.22 0 0 319
Kemény takarékosságot vállalna, ha lenne értelme normális mértékű saját erőt összeszedni. Egyterű garzonok is 10 mill-t meghaladják manapság !Szigorú aszkézis mellett volna, ha 5 év múlva esélye egy ilyen helyiségre, persze még újabb kölcsönt nyakába véve.
Ámde mit kezdhet 1.320 ezer+kölcsön 1900 = 3.200 e ft-tal, addigra jóval magasabb ár mellett !? Már egyre nagyobb saját erő kell. Érdekes hozzáállás, ha vki reális célokért - pl. egy 30 nm-es lakótérhez való beugróhoz szükséges summa összekuporgatásáért - szeretne küzdeni ?
Előzmény: Axióma (318)
Axióma Creative Commons License 2009.06.22 0 0 318
Azon kivul hogy nem is ertem a hsz-t, erosen polidili gyanus.
De ettol fuggetlenul is az ltp-t szidni azert, mert jo, de nem eleg jo nullarol egy lakast 4 ev alatt osszehozni, hat enyhen szolva is erdekes hozzaallas.
Előzmény: gajdailka (317)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.22 0 0 317
Nos, egy ifjú emberről van szó, akár a lakhatásra, akár a családalapításra gondol, az röviden összefoglalható: ha földönfutó marad, akkor legalább ne itt :(
Tudom, sokan benne ülnek ingatlanokban, s várják a bevándorlókat, nos ők lesznek a bérlők.

Előzmény: Axióma (316)
Axióma Creative Commons License 2009.06.22 0 0 316
Ecceru: kizarolag az ltp-bol, foleg eygedul nem lesz lakasa. De a havi 60e-nek nem csak az ltp az egyetlen lehetseges fialtatasi modja! [Egyebkent nevezett idosebb csaladtagok azt hiszem elvileg megkaphatnak az ltp hitelt, bar a harom egyutt azaz szumma 60% mar lehet hogy necces hogy felfer-e, foleg ha nem javulnak addig az altalanos hitelezesi szokasok.]
Mellesleg megjegyzem, hogy ertem en a belenk rogzodott "sajat"-ra va'gya'st, de egyreszt (ma legalabbis, Mo-on) olcsobb berelni; illetve ifjonc felteszem csaladot akar a lakasba tehat kapasbol 2 ifjonc kell osszedobja a lakast, nem egy. Es lehet az ltp-n kivuli hitelhez is folyamodni.
Előzmény: gajdailka (315)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.22 0 0 315
Köszönöm a válaszokat, tovább részletezem az elképzelést.
Havi 20 ezer lenne a fejenkénti megtakaritás, a szóbajöhető lakás kb. 10 milliós. A Funda honlapján a táblázat szerint a 4 és fél év elteltével 20 e ft sprórolás végül 1.320 ezret eredményez. Ehhez még 1.900 ezer hitel vehető fel kedvező kamattal. Az ifjú is, meg a két öreg ( akkor 62 éves, illetve 59 éves) is szeretné ezt felvenni, és egyesíteni ezeket, vagyis 3 * (1320+1900)=9.660 eft lenne, s ebből tán egy szerény garzont vehetne az ifjú. Akkor tehát muszáj 1/3-os arányt tartani a tulajdoni hányadban?
Havi 20 ezerrel nem érdemes belevágni (most is aszkéta módjára spórol az ifjonc, s tulajdonképpen övé a havi 3*20 ezres befizetés).... akkor inkább érdemes kivándorolnia, mert Mo-n soha nem lesz lakása.
Előzmény: Axióma (314)
Axióma Creative Commons License 2009.06.21 0 0 314
1. a lakastulajdon ara'nya ertelemszeruen nem lehet kevesebb, mint amennyi az o ltp-jebol szarmazo osszeg.
2. ha idos csaladtagot is beleveszel, akkor tovabbi hitelt nyilvan nem nagyon fogtok kapni (ados/adostars kell legyen a tulajtars, plusz az ados/adostars nem lehet tobb 65-70 evnel lejaratkor)
3. az all.tam. mar 4 ev utan jar (letezo legrovidebb futamido jelenleg 48+3 honap tudomasom szerint)
4. elore el kell donteni, hogy az ltp hitelet vajon akarod-e hasznalni, mert attol fugg, hogy melyik modozat a legjobb.
Előzmény: gajdailka (313)
gajdailka Creative Commons License 2009.06.21 0 0 313
Visszaolvastam pár oldalt, s tudom, már X alkalommal feltették a kérdést: érdemes-e lakáskasszás megtakarításba belevágni ? A Fundamenta-t érdemes választani ?Fiatal pályakezdőről van szó, akinek nincs lakása.
Ha jól értettem, a családban egyidejűleg többen köthetnek (akár öregek is) ilyesfajta szerződést, s ha lejár a 4 és fél év, akkor mindegyikre jár az áll.tám., s igy összeadva már elég jó eséllyel szerezhet lakást az ifjonc, mondjuk ő 91 %-ban tulajdonos, mig az öregek mondjuk 3-3-3 %-os tulajdoni hányadot fognak birtokolni.
Helytálló ez igy ?
WRC_555 Creative Commons License 2009.06.10 0 0 312
No, hát neked is hajráf :) sok szabadidőt!
Előzmény: Axióma (311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!