Keresés

Részletes keresés

Bonobo Creative Commons License 2000.01.23 0 0 286

Bocs, hogy most válaszolok. Alant inkognitóba vonult barátom véleménye szólt, de nem ellentétes teljesen az enyémmel sem, bár én mint magánzó nem rendelkezem akkora tapasztalattal munkaerok képességeivel mint o.

Zömi egy nagy szoftvercég igazgatója, USA partnereiknek készítenek legkülönfélébb szoftvereket, netest is, hagyományost is. Szerintem legalább 400 jelentkezot látott az elmúlt években. Mondandójának a lényege az volna, hogy hiába megtanulható az anyag, a többség gyenge, így a GDF papír a munkaeropiacon nem sokat ér (legalábbis ahol programozót keresnek), márpedig ez komoly szempont.

Bonobo

Előzmény: Meridian (274)
thomyka Creative Commons License 2000.01.23 0 0 285
Elnézést mindenkitől, de én a topikban nem igazán szeretnék résztvenni, ezért minden reakciót direktbe kérek.

Meridian
"Ami hátrány:
- nincs olyan feelingje, mint egy nappali tagozatos egyetemnek (diákélet, stb.)
- önállóan kell tanulni, senki nem hajcsárkodik rajtad...! /azért néha jól jönne egy kis magyarázat.../
- kevesebb gyakorlat van, az is rohamléptekkel történik! (ez legnagyobb baj) "

Tudod meridian a gdf tényleg gagyi, mert ahol egy windows '95 kollokviumi tantárgy lehet az egy sz.rt se ér. Arra jó, hogy felhigítsa a szakmát és devalválja. Ha több programozást akarsz, akkor menj az elte prog. mat.-jára.
Én másod diplomaként végeztem a szakmát és levelezőn. Gyakorlatot mi is csak megunknak szerezhettünk, máshol nem.

"Többnyire elégedett vagyok a GDF-el, és ami nagy előnye:
- ami pénzt kifizetsz azért azonnal megkapod (ujabban néha azért csúsznak) a teljes tananyagot, szemben sok más egyetemmel főiskolával, ahol silányak a tankönyvek...!
- ha nem sikerül elsőre a vizsgád vagy egyszerűen nincs pillanatnyilag rá időd, nincs baj "kötettlenül" lehet próbálkozni a továbbiakban - munka mellett ez így korrekt!
- a tananyagot szigorúan megköveteleik - leglábbis Bp-i tagozaton. "
Tudod ha valamit kifizetsz akkor azért illik megkapni a szolgáltatást. Ez nem előny, hanem kötelező dolog. Egyébként rájuk kell borítani.
Tudod a próbálkozásról az jut az eszembe, hogy "próbálkozni csak a nyúl szokott". Egyébként csak a szakma hígul, mint az előbb írtam.
Egyébként üdvözletem

Előzmény: Meridian (274)
sakic Creative Commons License 2000.01.23 0 0 284
Nagyon gagyi az a SULI, számos ismerősöm jár oda. Akit érdekel, megtanul programozni és jó infós lesz, de oda olyanok járnak, akiket ez nem érdekel, csak diplomát akarnak. Kevés a ivétel
micu Creative Commons License 2000.01.23 0 0 283
Köszi az infókat! Én egyenlöre a SUN JDK-val kísérletezgetek, de a a végeredmény elég gyászos, nem is annyira a sebesség, hanem a RAM felhasználás szempontjából.
Üdv: Micu
Előzmény: Werner Zsolt (282)
micu Creative Commons License 2000.01.22 0 0 281
Szia Zsolt!

A hozzászólásaidból arra következtetek, hogy otthon vagy a JAVA technológiában. Azt szeretném kérdezni töled, nem tudod véletlenül van-e Linuxra jelenleg valamilyen normális licenszü JVM a Kaffe kivételével ?
Üdv: Micu

Előzmény: Werner Zsolt (280)
micu Creative Commons License 2000.01.21 0 0 278
Ez nehéz ügy. A GDMF-en pedig különösen az. Aki onnan kijön, nagyon sokféle irányba elmehet. De ha csak egy sima programozást oktató sulit is nézel, láthatod hogy csak a programozásnak is van annyi féle aspektusa, hogy a dolgot elég nehéz lenne megvalósítani. Csak ügyvitelben dolgozhatsz nagygépen, unixokon / linuxon, W$ vagy szerencsétlen esetben DOS alatt, Cobol, RPG, Delphi, Visual Basic,C++, xBase, Java nyelveken. De ha be is ástad valmibe magad, nem biztos hogy fél év múlva nem kell átállnod valami teljesen másra. És akkor még mindig csak az ügyvitelen belül maradtunk, nem foglalkozva a programozás többi ágával, pl játékprogramok (na és azon belül is a grafika, vagy az MI, vagy a hálózati rész), esetleg a manapság divatos "hálózati programok" fejlesztéséröl (perl/C++/PHP/Java), stb. De ha a hardver irányából jössz, ott is legalább ennyi a lehetöség a specializálódásra. Szóval, szerintem meg kell tanulni programozni, elsajátítani a lehetö legfrissebb dolgokat (az oktatási rendszerek természetéböl adódóan úgyis legalább 5 éves elmaradásban leszel), majd elmenni valamerre. És ha mást kell csinálni, akkor majd arra állsz rá. Az igazi persze az, ha figyeled a szaksajtót, és folyamatosan képzed magad. Egy idö után már egyre könnyebb átállni egyik rendszerröl, API-ról, programnyelvröl a másikra.
Üdv: Micu
Előzmény: Meridian (277)
Meridian Creative Commons License 2000.01.21 0 0 277
Az előbb az utolsó mondat egy kicsit pongyola volt, de azt hiszem azért érthető (munkahelyről írogatok...:))
Ami még eszembe jutott:
A GDF-en lehetne egy 5. évet is tartani, speciálisan "informatikus" cégektől meghívott szakemberek segítségével megvalósítani a továbbképzést!
Mert ugye az alapokra ez a 4 év megtanít, de ez olyan mint amikor írni-olvasni megtanul az alsó iskolában a gyerek. Viszont utána van nyelvtan is, és elég sok fogalmazást is kell írni, mire leérettségizik az ember...
Na ebben a "fogalmazás" készség kialakításban segíthetnének a "INFO"-s szakemberek, így legalább biztosítani is tudnák a MEGFELELŐ utánpótlást!
Az oktatás rendszere nyitott, tehát itt már csak az anyagiak szólhatnak közbe.
Meridian Creative Commons License 2000.01.21 0 0 276
A kezdéskor nyomatékosan felhívták a figyelmet arra, hogy a számtech. nyelve angol. Ezért is kötelező angol nyelvvizsgát letenni (bár az egész távoktatásban ez a leggyengébb pont... sajnos), és hogy sok info-t csak angolul találunk meg (pl. interneten). A nyelvoktatáshoz kapcsolódóan: a 3. évtől szakirányú ("info"-s) az angol nyelvkönyvek, azaz szakszöveget (kellenne) tanulni...
Előzmény: Werner Zsolt (275)
Meridian Creative Commons License 2000.01.13 0 0 274
Hadd szóljak én is egy keveset a témához!
3. éves vagyok a GDF-en. Előtte jártam egy teljesen más egyetemre (EFE) másfél évet, majd otthagytam részben anyagi okok miatt...
Többnyire elégedett vagyok a GDF-el, és ami nagy előnye:
- ami pénzt kifizetsz azért azonnal megkapod (ujabban néha azért csúsznak) a teljes tananyagot, szemben sok más egyetemmel főiskolával, ahol silányak a tankönyvek...!
- ha nem sikerül elsőre a vizsgád vagy egyszerűen nincs pillanatnyilag rá időd, nincs baj "kötettlenül" lehet próbálkozni a továbbiakban - munka mellett ez így korrekt!
- a tananyagot szigorúan megköveteleik - leglábbis Bp-i tagozaton.

Ami hátrány:
- nincs olyan feelingje, mint egy nappali tagozatos egyetemnek (diákélet, stb.)
- önállóan kell tanulni, senki nem hajcsárkodik rajtad...! /azért néha jól jönne egy kis magyarázat.../
- kevesebb gyakorlat van, az is rohamléptekkel történik! (ez legnagyobb baj)

A tananyag összetételét illetően: lehetne több programozási tantárgy és persze info tantárgy is, kevesebb műszaki (nem infos), közgáz, és egyéb tantárgy kellene - persze megértem, hogy egy diploma megszerzéséhez ilyen ismeretek is kellenek - de nem villamosmérnök készülök.
Vagy egész egyszerűen 5 évesre tervezném és az 5. év speciális programozási feladatokkal foglalkozhatna csak!
Egyébként adatbázis kezelésben szerintem a max-ot nyújtja az iskola, a többi téren volna mit erősíteni (mármint a programozási részben) - ez lehet az oka annak, hogy Bonobo-nak rossz tapasztalatai vannak, nameg nagyon sokan jelentkeznek ergo sokan végzik el: 10 informatikusból csak egy szeret (tud) programozni, a többi f - ismerős nem??

Egyébként tényleg, mivel foglalkoztok Bonobo?

micu Creative Commons License 2000.01.13 0 0 273
>Nem megy a matek, sem a fizika ?
Valóban nem. Az integrálást és deriválást azért valahogy én is elsajátítottam a GDMF-en, bár azóta sem volt rá szükségem, így gyorsan feledésbe merült, mint annyi más felesleges dolog amit valaha megtanítottak nekem. De ettöl még lehetek egész jó programozó, elvégre soha nem matematikus, söt nem is fizikus akartam lenni. Nem azért mert hülye vagyok hozzá, csak egyszerüen nem érdekel. Mint ahogy még egy egész csomó dolog, az irodalomtörténettöl Kodály életrajzáig. Ha az ELTE-nek nem kellett csak olyan emberke, aki vágja a matekot és a fizikát, ám legyen. Nekem megfelelt a GDMF-is. Öszintén szólva az elhelyezkedés sem izgat különösképp, sok olyan hely van, ahol az ember képességeit nézik és nem a papírjait. Ha VALÓBAN meg akarsz tanulni programozni, azt a SZÁMALK-on is megteheted, ha szeretnél picit más területeken is otthon lenni, és ezek is ÉRDEKELNEK akkor rengeteget tanulhatsz a GDMF-en is. Ha nem, akkor tökmindegy hova jelentkezel, ha föl is vesznek, soha nem lesz belöled informatikus. Egy dolog van, ami magyarországon még elég nehezen jut el az agyakba: nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk. Ez elég közhelyesnek tünik, de tényleg így van. Egy feladat megoldásában a tudás számít, nem a kutyabör. És mondhat akárki akármit, ha egy progmatost nem érdekel a programozás, de valahogy megszerzi a diplomáját, öt év múlva nyomába sem fog érni annak a SZÁMALK-on végzett illetönek, akinek viszont ez a szenvedélye.

Üdv: Micu

Előzmény: Crock (269)
Charlie Drop Creative Commons License 2000.01.13 0 0 272
Sziasztok!

Ebben 1etértek, én sem vagyok full matekos, de szerintem kicsit konyítok a programozáshoz!
Az biztos, hogy kell 1fajta gondolkodásmód, de az iskolának az a feladata, hogy elősegítse ezt a gondolkodásmódot! :))
1ébként a saját tanáraimtól tudom, hogy jobb nem a GDF-en folytatnom tanulmányaimat, s én is ezen a véleményen vagyok!

Csak ennyit akartam mondani.

Üdv.:Ch.

Előzmény: micu (268)
kameleon Creative Commons License 2000.01.13 0 0 271
Hali!

A hozzászólásokat olvasva úgy döntöttem, hogy én is megírom a véleményemet és tapasztalataimat. Nem mintha azt várnám, hogy emberek megtérjenek, de lassan 1 éve, hogy elvégeztem a sulit (jelenleg polgári szolgálatosként dolgozom), és talán tovább tudom árnyalni a helyzetet. (;

Először is: én is láttam már olyan ominózus tartalmú hirdetést (konkrét címet, helyet én sem tudok).

1. A jelszó távoktatás (vidéki központban végeztem).
Nem tudom pesten hogy van, de minekünk azért elégszer az orrunk alá dörgölték, hogy nem az órán akarják megtanítani az anyagot! A lényeget elmagyarázták, annyit, hogy megértsük otthon a dolgokat! Ámen. Akit érdekelt a dolog, az nyüstölte otthon annyit, hogy egész jól belejött. És ez nem csak a gép mellett tanulandó tárgyakra vonatkozik.
Akit nem érdekelt a dolog, az nem kapott megajánlott jegyet, hanem járkált pótvizsgákra.
2. A tananyag.
Jó. Megadja a szakmához szükséges alapvető tudást. Ez azt jelenti, hogyha valahova belöknek informatikai helyre, akkor az esetek 80-90%-ban tudod, hogy miről van szó.
3. A számonkérés.
A lebonyolítás abszolut a helyi tanártól, megbízottól függ. Ez helyi sajátosság, de a vizsga formája elvileg ugyanaz.
4. Ha meg kell élni.
A jelenlegi helyemen és a jövőben várható elfoglaltságomnál is olyan tudásra fogok hagyatkozni, amelyet 95%-ban _nem_ az iskolán tanítottak. Az iskolatípus önálló tanulásra ösztönöz! A másik dolog, hogy a főiskolán tanultak nélkül sehol sem lennék, mert nem lenne mire építenem.
5. A szakma.
Nincsenek polihisztorok. Magyarul el kell tudni dönteni, hogy mit akarok csinálni, aztán szakosodom (esetleg adja magát a dolog). Egyfolytában szakkönyvek, folyóiratok, internet, stb.
akkor penge lehetsz.
6. Az IQ-m, problémamegoldóképességem alacsony???
Phuuu... Hát ha valaki úgy gondolja, hogy friss, ropogós diplomával oda lehet állítani egy nagy céghez úgy, hogy tanulta a programozást, de igazán nincsen benne gyakorlata, az a fellegekben él. Ha valaki úgy érzi, hogy a négy hétvége konzultáció programozót farag belőle, az (is) téved!!!
7. Nem volt elég fekete pontom, hogy bekerüljek a prof. képzőbe???
Nem volt elég...na és? Amíg a nappalis anyja, apja pénzén (izzadva) elsörözget, bulizgat a fővárosban, addíg én dolgozom, megházasodom, fizetem a tandíjat, programozok vállalkozásban, hálózatot építek, Linux-ozok, stb. (gondold ide).
8. Mit akarok? Megbántam?
Ha igazán akartam volna annak idején a nappalit, talán jobban tanultam volna...
Nem bánom, hogy nem kerültem oda. Azóta túl sok minden történt velem, a sorsom nekem tetsző módon alakul, úgyhogy _elégedett vagyok_.

Üdv
Kami

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.13 0 0 270
Elnézést kérek amiért nem olvastam végig a témát, csak rákerestem a 'Gábor Dénes' stringre. Nem az iskolához szeretnék hozzászólni, mert azt sajnos nem ismerem. Csak megütközést keltett bennem Gábor Dénes és a 'gagyi' szó együttes előfordulása, aminek szerintem soha az életben nem lett volna szabad megtörténnie.

Gábor Dénes a valaha élt legnagyobb tudós, problémamegoldó és gyakorlati szakember volt. Tisztán elméleti alapon kidolgozott egy olyan technikát, amelyre nem volt példa a természetben, és amelyhez akkor még nem volt eszközrendszere az emberiségnek. Nemcsak kiagyalta, de életében meg is valósította leghíresebb találmányát, amely azon kevesek közé tartozik civilizációnk nagy vívmányai közül, melyeknek nem az emberölés volt a motivációja. Gábor Dénes az igazságtalanul hanyagolt nagy magyarok egyike - ha nem a legnagyobbika -, méltatlan a nevét bármivel összefüggésbe hozni, ami 'gagyi'.

Ha az iskola méltó Gábor Dénes nevéhez, tessék azonnal abbahagyni a gyalázását. Ha az iskola nem méltó rá, tessék azonnal elvenni tőle ezt a nevet.

SLR

Crock Creative Commons License 2000.01.13 0 0 269
Helloka !

Ugy latszik, nehany embernek faj az igazsag.
A tanulok 85%-a azert jar a GDF-re, mert
normalis helyre nem veszik oket fel.
Nem megy a matek ? Sem a fizika ?
Semmibol nem tudsz felvetelizni ?
Meg a hozott pontok sem elegendok ? Ja ?
Akkor csak a GDF marad.
Hiszen a 8 altalanosert mar 120 pontot kapsz.

Amugy 4 ember van a kozvtlen kornyezetemben, aki odajar. CD-n megkaptak az anyagot, aztan nezhetik,
Fitus (aki egyebkent az egyik legjobb tanar), eloadasat mpeg-ben. Hat ez tenyleg jo.
Aki oda jar meg hulye lesz szidni.

Legyszi ne ussetek ki ilyen durvan. Szinte fajt.
Ez csak egy velmeny, ami nem megalapozatlan.

Egyszer nehany GDF-es veletlenul beult hozzank eloadasra. Nem tunt nekik fel, hogy ez nem az o eloadasuk. Valoszinu, hogy kepben voltak.

Hogy akkor mit keresek itt, a meg gyerebb SZAMALK-ban ? Engem sem vettek volna fol normalis helyre, de ezt a 2 evet raszantam a felkeszulesre. Ennyit megert.

Ha esetleg a lelkebe gazoltam nehany GDF-esnek, akkor bocs.

"Nagyarcu" Crock voltam,
Udv

micu Creative Commons License 2000.01.13 0 0 268
Kedves Zomi!
Még mindig nem válaszoltál hogy mivel foglalkoztok. Legalább annyit hogy hardverközeli programozás (driverek, rendszerközeli dolgok), játékprogramok, CAD, gazdasági informatika (könyvelés, készletgazdálkodás stb), egyedi szoftverek/tömegtermékek, platform (unix, W$, Mac). Egyébként programozókat szerintem nem lehet képezni, erre egyetlen iskola sem képes. Meg lehet tanítani a szintaktikát, a különbözö programtervezési eljárásokat (tanítják is), de az emberböl akkor lesz programozó, ha egyrészt az agya ezt lehetövé teszi, másrészt pedig sokat gyakorol. A programozás kb 10%-ban a programnyelvek szintaktikája, az API-k ismerete, 90%-ban pedig egyfajta gondolkodásmód, problémamegoldó képesség, ami azonban RADIKÁLISAN különbözik a matematikusok gondolkodásmódjától. Ez a gondolkodásmód pedig csak hosszú évek alatt, több tíz söt több százezer programsor leírása után jön létre, és optimális esetben állandóan fejlödik. Persze, az alapképességek hasonlóak mint a matematikusoknál, szükség van kreativitásra, koncentráló képességre, jól kell tudni elvonatkoztatni. De kiválóan programozhat még valaki attól mert nem kedveli a matematikát (pl mert egy pályaalkalmatlan pedagógus miatt egy életre megutálta).
Üdv: Micu
Előzmény: Bonobo (265)
Termon Creative Commons License 2000.01.13 0 0 267
Kivi

Crock hozzászólásán kissé felháborodtam , és gondoltam , na majd én odacsapok ennek a nagyarcnak. A te hozzászólásodat olvasva azt gondoltam , nekem már nincs mire reagálnom , mindent leírtál amit én akartam , csak úgy intellektuálisan kiütötted a gyereket.Gratula.

Termon

kivi Creative Commons License 2000.01.13 0 0 266
Kedves nagyarcú Crock!

Ez már az n+1-edik GDF topic. Sem ebben, sem az eddigiekben senki nem tudott egyetelen valódi példával sem szolgálni arról, hogy olyan hirdetést látott, ahol kizáró ok volt a GDF-es végzettség. "Ismerek valakit, aki hallota, hogy láttak valakit, akinek mondták........." Ez aztán a pontos info!
Az, hogy Te így érvelsz: Ugye, hogy volt ilyen újságcikk! , csak téged minősit, a főiskolát nem.
Azt mondod, hogy azok a tanárok oktatnak téged, akik a GDF-en is tanítanak? OK, elhiszem. De ők fikáznák a másik munkahelyüket? Ugyan már... Ha másért nem is, már csak azért sem tennének ilyet, mert ugye jó pénzt kapnak a munkájukért, nem áll érdekükben maguk alatt vágni a fát.
De ez csak mellékes indok. A fő érv az, hogy a tanárok 95%-a magasan kvalifikált, intelligens, jó szakember. Az ilyenek nem becsmérlik a másik iskolát, még akkor sem, ha történetesen lenne rá okuk. De ha mégis, akkor az a tanár emberileg egy nagy nulla, és ha téged tanít, akkor én csak sajnálni tudlak.

U.i. Negyedik éves vagyok a GDF-en, sok mindent tapasztaltam a saját bőrömöm. De érdekes módon, nem azok a tapasztalataim, amik a fikázóknak. Ha valóban olyan lenne amilyet Te írsz, akkor már az első év után abbahagytam volna, megspórolhattam volna párszázezer forintot stb. De nem tettem. És nem bántam meg.

Előzmény: Crock (264)
Bonobo Creative Commons License 2000.01.12 0 0 265

Kedves FcS és Jimmy Slade!

Valamiért mégis sokan -- látjuk itt a fórumon is, és állásra jelentkezok között is -- azt gondolják hogy ok a GDF elvégzésével programozók/programtervezok, illetve ilyen állásra jelentkeznek.

Nekem is úgy tunik, hogy a GDMF nem programozókat képez, vagy legfeljebb alapszintu programozói képességet ad (mondjuk bizonyos nyelvek szintaktikáját megtanítja). Természetesen mondjuk egy nagy (nem informatikai) cég 10 fos IT csoportjának egész más a feladata, és oda egész más "skillset" kell, ha a GDF feladata mondjuk ilyeneket képezni, az nagyon jó, és el is hiszem hogy ezt a feladatát az iskola tökéletesen ellátja -- és ez nem feltétlenül kevesebb, hanem más feladat --, csak akkor tudatosítani kellene a diákokkal, hogy a GDF diploma és az ott szerzett készség errol szól és nem másról.

Zömi

Előzmény: FcS (262)
Crock Creative Commons License 2000.01.12 0 0 264
Helló !

Baka-ohki

"Crock hozzaszolasat nem meltatom semmire"
Bezzeg én a tiedet.

"meg _senki_ sem latta azt az ominozus ujsagcikket"
Ugye, hogy volt ilyen újságcikk ! Ha valaki tudja, hogy hol, írja le. (annak aki nem hiszi)

"legtobben _csak_ ismerostol hallottak rosszat a sulirol"
Ugyan azok a tanárok tanítanak, akik a GDF-en.
Aszem, ez elég személyes tapasztalat.

"igazan orulok, hogy ezt a sulit csak a katonasag miatt csinalod"
Minek örülsz ??? Ha személyes problémád van, akkor
azt magánban is megírhattad volna.

Aki nem hallotta volna : A GDF gyér !
(Tök mindegy, hogy milyen okból jár oda az illető)

Üdv

Jimmy Slade Creative Commons License 2000.01.12 0 0 263
A GDMF NEM programozókat képez!
Előzmény: Bonobo (258)
FcS Creative Commons License 2000.01.12 0 0 262
Kedves Zömi!

Köszönettel olvastam soraidat, melyben rávilágítottál néhány dologra. Minden bizonnyal hosszabb kisérletezésen alapul az a logika, amivel szelektáltok. Hadd kérdezzem meg, ez a statisztika a Gábor Dénesen végzett, vagy a GDF-re járt emberekre vonatkozik? Mert végzett azért nem lehet olyan nagyon sok...

Más. Sokan azért választják ezt az iskolát, mert rendelkeznek a tudással, viszont munka mellett csak ezen az úton tudják legalizálni az ismereteiket. Nem biztos, hogy kevesek az ELTE felvételihez - csak az idejük kevés. Őket viszont - amennyiben nem érdekes az önéletrajzuk -, ki fogjátok hagyni.

Szerintem Te (illetve a vállalatod) elsősorban programozót keres, azt tényleg nem a GDF-en lehet találni. Viszont informatikai szakemberként egy jó képességű embernek piacképes választás lehet ez az iskola illetve az általa adott diploma.

FcS

Előzmény: Bonobo (258)
micu Creative Commons License 2000.01.12 0 0 261
Azért, ha nem titok, megírhatnád nagyjából mivel foglalkoztok (érdekelne, mi az a terület ahol nem kell a feladatot részletesen specifikálni, mielött programozásra kerül sor és az is, milyen lehet egy olyan feladat, amit csak kiváló programozó tud megoldani). Egy nagy elönyét látom egyébként az ELTE-nek, akik onnan kijönnek többnyire biztosak a dolgukban. Én ha elkészítek egy rendszert, mindig van bennem egy bizonytalanság, hogy jó megoldást választottam-e ? (pl odbc driveren keresztül kommunikáljak, ami adatbázisfüggetlen, vagy az adatbáziskezelöm natív lib-jén kereszetül ami gyorsabb de csak vele megy, CGI-t használjak a feladathoz, ami megbízható vagy java-t, ami gyorsabb és szebb eredményt ad de néha belefagy a böngészö, melyik platformot, feljlesztöezközt, programnyelvet válasszam az adott feladathoz, stb). Róluk viszont általában árad a magabiztosság, ök mindig tudják hogy a legjobb megoldást választották, az általuk fejlesztett dolog a lehetö legjobb, ezt öszintén irigylem tölük. Úgy hogy, ha ma lennék döntési helyzetben föleg e miatt próbálnám meg a progmat-ot, és esetleg az azt preferáló helyek miatt.
Micu
Előzmény: Bonobo (259)
micu Creative Commons License 2000.01.12 0 0 260
Én a magam részéröl a Gábor Dénesen, söt elötte a SZÁMALK-on végeztem (a GDMF-en még hátra van a záróvizsgám). Azért nem mentem az ELTE-re, mert a matek felvételire esélyem sem volt. Nem azért, mert hülye vagyok, csak mert úgy alakult, hogy soha nem foglalkoztam különösebben a matekkal. Ráadásul hamar rájöttem, hogy a programozásnak SEMMI köze a matekhoz, kivéve néhány speciális területet, de ennyi erövel indíthatának programozó-nyelvész szakot is, elvégre helyesírás-ellenörzö programot is írni kell valakinek. Eddigi pályafutásom során NEM találkoztam olyan programozási problémával, amit nem tudtam megoldani, bár néhány projectem megbukott, de ennek soha nem programozással kapcsolatos oka volt. Persze, sajnos van ott egy csomó olyan ember akit a dolog egyáltalán nem érdekel és a kreativitásuk=0, ezek jelentkeznek, valameddig el is jutnak, de szerintem nemigen fogják befejezni. Söt, ismerek olyan emberkét, aki van olyan programozó mint a magyar átlag, söt egy picit jobb is annál, mégsem fejezte be, mert elvérzett a villanytanon.
Üdv: Micu
Előzmény: Bonobo (259)
Bonobo Creative Commons License 2000.01.12 0 0 259

szobatudos:

A matematika/számítástechnika vitában nagyjából veled értek egyet, csak tágabban; valamiféle logikai IQ kell a számítástechnikához, ami nagyon erősen korrelál a matematikával.
A gyenge programozó és az erős között ott kezd jelentkezni a különbség, ahogy nehezedik a feladat. Először az tűnik fel hogy az erős 3 óra alatt, a gyenge 4 nap alatt oldja meg, majd eljutunk arra a nehézségi szintre ahol az erős 1 nap alatt oldja meg, a gyenge sose. És itt jellemzően valamiféle logikai képesség (problémamegoldás) van a háttérben, ami egyrészt nagyon korrelál a matematikával/fizikával (lásd BME, ELTE felvételi). Vannak olyan feladatok amiket jól megspecifikál valaki, és minimális önállósággal be lehet gépeltetni egy gyengébb szoftverfejlesztővel. Ez nálunk spec. ritka, de egy nagyüzemszerű szoftverfejlesztésnél azért kell jónéhány ilyen "gyenge" ember, gyakran több is, mint "erős". Elvben tán ezt a különbséget kellene a programozó és a programtervező matematikus szavakkal kifejezni; és valahol az orvos/nővér viszonyhoz hasonlít (mind presztizs, mind fizetés, kihívás szempontjából).

Az hogy valaki nem tud integrálni az vagy azért van mert sose próbált, vagy mert nem megy neki. Ha nem megy, az a logikai/matematikai/absztrakciós képesség hiányára utal, ami bizony a számítástechnikában is nagyon hiányozni fog.

Zömi

Előzmény: szobatudos (234)
Bonobo Creative Commons License 2000.01.11 0 0 258

Egy másik topicból vergődtem ide... Az asztal túloldalának a véleményét hadd fejtsem ki, hátha segít. Egy amerikai-magyar informatikai vegyesvállalat műszaki igazgatója vagyok, és rajtam keresztül folyik minden programozó felvétele.
A programozók felvételénél természetesen több dolgot figyelünk. Első kör az önéletrajz. Ebben két fontos dolog van: iskola és eddigi tapasztalat. Ha ez alapján behívjuk, akkor különböző (amerikai informatikai cégektől koppintott) módszerekkel teszteljük a jelölt képességeit.
Elsősorban általános problémamegoldó képességeket, nem tanult sablonok alkalmazását keressük, mert a nálunk végzendő munka is komoly kihívás, a számítástechnika meg gyorsan változik. Akinek van ilyen képessége, az bármilyen új nyelvvel, környezettel, fogalommal megbírkózik.

A tapasztalatunk a GDF/Számalk diplomásokkal statisztikailag nagyon rossz. Mindazonáltal kerülnek ki onnan is tehetséges emberek, találkoztam ilyennel, csak kevesen. Aki akar, nyilván megtanul bármit bárhol.

A nagy probléma (főleg az ott végzetteknek :-(() az, hogy az arány olyan rossz, hogy ma már nem engedhetjük meg magunknak, hogy az időnket (felvételi beszélgetés, próbaidő) GDF/Számalk diplomásokra pazaroljuk. Hacsak az önéletrajzban nem szerepel valami olyan tapasztalat vagy olyan dolog, ami felkelti az érdeklődésünket, az ilyen önéletrajzzal rendelkezőknek rutinból megköszönjük a jelentkezést, sajnos... Lehet, hogy néha így elengedjük a világ legjobb programozóját, de az esély olyan kicsi sajnos, hogy nemigen kapja meg a lehetőséget hogy bizonyítson.

Amikkel jó a tapasztalat, teljesség igénye nélkül, az természetesen az ELTE, BME, majd vidéki egyetemek, JATE, KLTE, stb. Meglepő módon nem feltétlenül prog-mat szakosok, valamilyen módon ezek az egyetemek (elsősorban az első kettő) nagyon jó problémamegoldó képességet és magas IQ-t adnak (vagy szelektálnak, nem tudom), ráadásul bármilyen "related" szakon. Azt kell hogy mondjam tapasztalatból, hogy egy számítástechnika iránt érdeklődő fizikus, villamosmérnök jellemzően nagyságrendekkel jobb szoftverfejlesztő/tervező lesz mint egy GDF-es.

Lehet, hogy bizonyos szempontból rossz példa vagyunk, mert a mércét magasra tesszük, és biztos vannak vállalatok IT feladatokkal, amire a GDF/Számalkon szerzett készség kiválóan megfelel. Ugyanakkor ismerek más "elit" cégeket, hozzánk nagyon hasonló véleménnyel.

Tehát, a tanácsom az, hogy mindenki a képességeinek megfelelő helyre menjen; a GDF papír erősebb helyen kevés; hiába tudnál bizonyítani ha már ott vagy (próbaidőn, próbamunkán vagy "felvételin"), nem kapsz lehetőséget. Ha az ELTE nem megy, legyen GDF, de tisztázd magadban a képességeidet -- nem véletlen hogy nem ment oda a felvételi -- ne gondold hogy te fogod megváltani a számítástechnikát...

(ahol kihagytam Számalkra ugyanez vonatkozik)

GDF-esektől/Számalkosoktól (tanár, diák) elnézést, ez van.

- Zömi (Bonobo barátom accountjáról sötétben bújkálva)

Baka-OhKi Creative Commons License 2000.01.11 0 0 257
Hi!

Crock hozzaszolasat nem meltatom semmire, hiszen meg _senki_ sem latta azt az ominozus ujsagcikket. Mellesleg ha penzugyesnek keszulsz, Crock, akkor igazan orulok, hogy ezt a sulit csak a katonasag miatt csinalod. Mindegy, igazad is van, de ez itt nem biztos, hogy jol vette ki magat.

Mindezt mondhatom azert, mert vegigolvastam az eddigi _osszes_ hozzaszolast ebben a topicban. Faj a szemem mar nagyon, de mivel ebbe a suliba szeretnek majd tanulni, gondoltam atnyalazom a listat.

Sajnos nem dobott fel az a teny, hogy legtobben _csak_ ismerostol hallottak rosszat a sulirol. Mindegy, most nincs energiam kielemezni az osszes hozzaszolast, de a merleg serpenyoje szamomra korulbelul kozepen helyezkedne el, ha nem ismernem annyira GDF kistestveret, a Szamalkot (a jelenlegit, nem az X evvel ezelotti minosegi oktatasu intezmenyt). Igy talan egy picit a negativ iranyba mozdult el a serpenyo, de hat mast nem tehetek: hulye vagyok, nem ertek semmihez, nem vesznek fel sehova, ezert igenis ide fogok menni. Nem fogom ellazsalni a dolgot, de ha az embernek nincs meg a kello tudasa ahhoz, hogy bekeruljon egy BME-re (pl. matekot gimiben nem ertette szerencsere), akkor igenis ez marad. A papir pedig akkoris papir lesz, foleg ha (ahogy masok is irtak) lesz mogotte tudas (mert sem ezidaig sem ezentul nem fordult/fordulhat elo, hogy egy programot ne en irjak meg).

Ami talan kellemetlen, hogy ha a nappali tagozatot valasztom, akkor eleg sok olyan eloadasra kell bejarnom, aminek ertelme nem tul sok lesz (raadasul _otthon_ kell megtanulnom majd rendesen az egeszet, tisztelet a kivetelnek - errol nem akarok vitatkozni, ezt tapasztalatbol tudom), de ha a munka mellett vegezheto tavoktatast valasztom, akkor meg lehet, hogy energiam nem lesz mindent megtanulni ami erdekel. Haat, mindenkinek megvan a maga problemaja, mint ahogy nekem is, de legalabb most mar korantsem latom _annyira_ "gagyinak" a GDF-et, mint ahogy eddig lattam.

hightower Creative Commons License 2000.01.11 0 0 256
Az "elismertet" úgy értem, hogy államilag meg ilyesmik.

Ha meg találkozok ilyen hirdetéssel, vagy a jelentkezésnél elutasítanak, akkor meg lebaszom az anyjukat, meg ilyesmik. Mást úgyse nagyon tehetnék.

Előzmény: Crock (255)
Crock Creative Commons License 2000.01.11 0 0 255
"és ugyanolyan elismert diplomát ad mint más."

Hm. Amikor újságban ilyen hírdetés jelenik meg, hogy "informatikust keresünk, GDF-esek kíméljenek"
akkor én nem mondanám ezt.

Amúgy én a kis GDF-be járok (=SZÁMALK).
Csak azért jöttem ide, mert máshova nem vettek föl
(majd idén). Arra jó, hogy a katonaságot megússzam. Egyébként szar. Egy pozitívum van :
Olyan Half Life partyk mennek, mint sehol.

Üdv,
Crock

hightower Creative Commons License 2000.01.08 0 0 254
Én is a GDF-re járok és még csak elsős vagyok.
Az biztos, hogy laza egy fősikola, de eddig nem zavart komolyabban mert hát van lehetőség mellette melózni, és ugyanolyan elismert diplomát ad mint más. Valahol szó volt róla, hogy vannak álláshirdetések, ahol kifejezetten GDF-est nem hajlandók felvenni (vagyvalamiezalényeg), én még nem láttam ilyet, majd ha látok esetleg qrvaanyázni fogok.
Ami most idegesít az, hogy mikromiafrancból februárig be vannak telve a vizsgák, programozásból szintén (mondjuk ebből még nem zavar nagyon, mert abszolút nem értek még semmilyen programozáshoz).
Na meg arra válaszoljon nekem valaki, hogy a SZÁMALKban a könyvtár kiknek van ott? Valamikor régen, tavaly bementem oda, mert csak egy nyugis helyet kerestem ahol lehet készülni matek vizsgára - amin sikerült is átmennem :))) - ezt meg is engedték, de meg lett mondva, hogy könyvet nem vihetnék el, meg abba az olvasószobába internetezni sem ülhetnék le, mert műszaki informatikára járok. Szerintük én csak az LSI könyvtárába mehetnék be.

Egy kicsit más, de GDF-el kapcs.
Nem semmi a gazdasági inf. Egyszer csak úgy benéztem egy előadásukra, és az még OK, hogy ott tényleg elég sok lány van, de min. 90%-uk szőke és tényleg elég jól néznek ki, az nem semmi.
Nem tud valaki valamit, hogy hogyan lehetne egy lányt onnan "becserkészni"? (azér semmi rosszra nem gondolok, csak éppen nincs barátnőm)

üdv. mindenkinek

kriiis Creative Commons License 2000.01.06 0 0 253
ej, mi a kő? sehol semmi véleményezési kényszer?
;-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!