Keresés

Részletes keresés

brumi26 Creative Commons License 2018.01.27 0 0 43238

Szerintem ez nem marketing ! Próbáltam a kérdésre válaszolni.

 

Csoportosíthatjuk a lézeres szemműtét módszereket ilyen módon is:

 

Egyénre szabott és nem egyénre szabott lézeres szemműtét módszer

 

A nem egyénre szabott, amikor nincs aberrométerük, de még hullámfront elemzést sem tud a technológia.

 

"A különbség olyan, mint egy konfekció öltöny és egy nagyon jó szabó által méretre készített öltöny között"

 

itt írnak a két műtéti módszerről:

http://www.lezeres-szemmutet-ar.hu/ar-ertek-viszony-negyedik-generacios-lezer-vegezheto-kezeles-szempontjabol

 

A fórumon olvasni, hogy csak kétféle módszer van: PRK és Lasik, ami 1998-ban még igaz állítás volt

 

Szipolykaa Creative Commons License 2018.01.26 0 0 43237

Hali

Amit írsz, az a marketing.

Valóban feloszthatók az eljárások (vagy módszerek :-D) nem lebenyesre (amikor a szemed felszínéről szedik le a felesleget), ill. lebenyesre (amikor egy belsőbb rétegből szednek le). Hogy az elnevezésbe beleveszik a klinika nevét vagy a lézer típusát, esetleg némi megtévesztést alkalmaznak (Epi-LASIK, ami LASEK), az olyan, mint amikor az ember azt a gyógyszert veszi meg azonos hatóanyaggal, amelyiknél szélesebben mosolyog a fejfájós nő a reklámban.

 

Nekünk a férjemmel 7-én lesz a vizsgálat, én már be vagyok tojva (emlékeztetőül: Supracor az Optimumban, öregszeműség megszüntetésére). Remélem, nem bukunk meg az alkalmasságin, mint lentebb egy topiktárs...

Előzmény: Zsakutca2 (43235)
brumi26 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 43236

Pont erre kérdeztem rá az alkalmassági vizsgálaton. 

Azt a tájékoztatást kaptam, hogy már nemcsak LASIK és PRK van (ez kb. 20 évvel ezelőtt volt így).

 

Azóta sokat fejlődött a tudomány, de továbbra is két fő csoport van:

A Lebenyes és a Nem lebenyes műtéti csoport

 

A nem-lebenyes csoportosításon belül , ahogy írtad, oda sorolják a LASEK és Epi-LASIK műtéti módszereket is, az összes PRK mellé. 

Nekem a "no-touch PRK"-t (emberi érintés nélküli PRK-t) ajánlották az alkalmassági vizsgálaton és nem bántam meg !

 

Nálam lézerrel távolították el a felső hámréteget. 

A hagyományos régi PRK-nál az orvos késsel kaparja le a hámréteget.

 

Arról győzködtek, hogy újabb, valami repülőpont lézeres technológiát alkalmaztak nálam (a no-Touch PRK-ban). Azaz hogy a hagyományos PRK-tól abban is fejlettebb, hogy ez a  technológia sokkal precízebb, biztonságosabb lézert használ.

 

Nem érdemes azon filózni, hogy műtéti módszer vagy eljárás,  mert a kettő jelentése azonos.

 

 

 

Zsakutca2 Creative Commons License 2018.01.26 0 0 43235

Sziasztok ! 

 

Érdeklődnék: szemüveges vagyok. Mínusz 6 Dioptria körüli értékeim vannak, -2.5 D cylinderrel.

  

Milyen lézeres szemműtét-módszert javasoltok a dioptria értékeimhez?  

 

Bele vagyok zavarodva a sok műtéti módszerbe, mivel laikus vagyok és nincs szemorvos a családomban.

 

A kérdésem:

Magyarországon hányféle lézeres szemműtét módszer van?

 

Azt olvastam, hogy van 2 főmódszer: a Lebenyes és a nem lebenyes módszer

 

Ezen belül vannak különböző műtéti módszerek:

 

Lebenyes eljárások: DiamondFEMTO, OptiLASIK, FemtoLASIK, IntraLASIK, LASIK, SASSZEM FEMTO, FEMTO HD, ZYOPTIX PLUS/ELITE, ZYPOTIX FEMTO PLUS/ELITE

 

Lebeny nélküli eljárások: PRK, No-touch PRK, Touch-Free PRK, PRK Plus, PRK Elite, cPRK, SASSZEM PRK, SASSZEM NO-TOUCH PRK, PRK hullámfront elemzés alapján, Epi-LASIK, LASEK, LASEK plus, LASEK elite, Epi-LASIK plus, Epi-LASIK elite, No-touch PRK

 

A műtéti eljárás és a műtéti módszer szó jelentése azonos?

 

Miért hívja az egyik klinika módszernek, a másik pedig eljárásnak?

 

A célom hogy ne legyek többé szemüveges és hogy szemüveg nélkül ugyanolyan jól lássak mint most szemüvegben. 

 

 

 

 

 

folkbela Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43234

PRK 1 hónapos kontroll:

Jobb szem: 125%
Szaruhártya: H 0

Bal szem: 80%
Szaruhártya: retikuláris H 0,5

A bal szememen a javítósejtek elkezdtek valamit szorgoskodni. Pedig napszemüveget hordok éjjel-nappal, borús időben is. A szemcseppet mindig pontosan cseppentem. A doktornő szerint nem dioptria, hanem még mindig a hámosodás velejárója. Rosszul töri a fényt a szaruhártya, más szögben esik rá a fény vagy mi. Elvileg minden jó lesz és elmúlik szerinte. Egyébként nagyon rendes volt. Azért kérdeztem rá, hogy nem dioptria visszaromlásról van-e szó, mert rám tette azt a vizsgáló szemüveget és tett bele lencsét amitől élesebben láttam, de azt mondta, hogy nem az.

Tudja esetleg valaki, hogy mit jelent ez a "retikuláris H 0,5"? Néztem a neten, hogy talán a Hanna-féle skála szerint valami osztályozás. Ugye a leletet az asszisztens adja ki, amikor a dokiktól már kijöttél és akkor láttam, hogy ez van ráírva.

folkbela Creative Commons License 2018.01.01 0 0 43233

Sziasztok!

 

Volt ilyen valakinek? Mik a várható esélyek? :)

 

12.12-én volt a PRK műtétem. A kontaktlencsét csak a 4. napon tudták leszedni, mert a jobb szememen maradt egy kis hámhiány, de a bal szememem hámosodott. Sebaj, visszamentem 4. nap is. Ekkor érdekes módon a jobb szemem hámosodott és a bal szememnél laza hámszövetet írtak. Szóval fordítva. :) Mindegy, leszedték a lencsét 11 óra körül. Indultam haza Pestről Békés megyébe, és 14 óra körül elkezdett iszonyúan fájni, szúrni a bal szemem. Nem tudtam létezni sem, nemhogy visszamenni Pestre. Az 1 hetes kontrollon azt írták a leletre, hogy a jobb szem hámosodott, a bal szemen pedig hámhiány lett (nem is láttam rá 2-3 napig). Vissza kellett mennem 10. napos kontrollra is. Akkor már jelentősen javult a bal szemem, hála az Oftaquix szemcseppnek, a Corneregélnek és a kedves doktornők tanácsainak. Ekkor a leleten a jobb szem hámosodott, a bal szem "vaskosabban" hámosodott volt írva. Ez csak a bevezető volt. :)

 

A kérdésem lényege: volt olyan valakinek, hogy az egyik szeme (nekem a jobb) a műtét másnapjától fogva tökéletes, nem is fájt meg semmi, de a másik szeme (nekem a bal) fájt (igaz már rég elmúlt), homályosabb, kicsit kettős látás van rajta (mint mondjuk a word árnyékolt betűtípusa)?

Lehet ekkora különbség két szem között?

Ugye már 3 hét telt el a műtét óta, de mikor fog elmúlni ez az apró kettős látás?

 

Köszönöm.

nóném1 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 43232

Örülök, hogy feltette valaki ezt az orvosválasztós témát, mert engem is régóta foglalkoztat a kérdés, hogy az ember klinikát, technikát, vagy orvost választ elsősorban?

Mondjuk a lézeres szemműtétnél az emberi tényező, az orvos szerepe - meglátásom szerint - egyre inkább visszaszorulóban van, ott már nagyon is a "robot" dolgozik. Persze az orvos irányítása nélkül biztosan nem menne a dolog:).

 

Ha azonban az orvosokról van szó, akkor jómagam inkább a specialistákban hiszek, mint a polihisztorokban, mert hát nekem egy db adott bajom van, amikor egy klinikához fordulok. Vagyis ha például az általad említett orvos egyszerre műt szürkehályogot és PRK-t is, meg femto-t is akkor inkább olyat választanék, aki mondjuk a femto-ban a leggyakorlottabb. Ha nekem femto műtétre van szükségem, akkor igyekszem megkeresni azt az orvost/klinikát, aki a legtöbb femtot csinálta, ha szürkehályogműtét kellene, akkor azt, aki a legtöbb ilyet végezte. Plusz az se mindegy, hogy milyen gépekkel, asszisztensekkel feltételekkel dolgozik.

 

 

Bizony összetett kérdés ez :).

Előzmény: KZS74 (43231)
KZS74 Creative Commons License 2017.12.13 0 0 43231

Sziasztok!

 

Én több éve műttettem meg a szemem, és minden tökéletes azóta is. Tudom, hogy azóta rengeteget változott és fejlődött a technika, és egyre több klinika van, próbálnak egyre jobb gépeket venni, technológiákat alkalmazni, most talán még nehezebb lehet választani, mint régen.

 

Amit szerintem mindenkinek tudnia kell, saját tapasztalatom alapján:

  • Bízzatok a klinikában! Ezt én azért mondom, mert több helyen is az orvosok szemészeti klinikán is dolgoznak és jó hátterük és szakmai tapasztalataik vannak.
  • Én nem hiszem, hogy "bevételért" megműtenének olyat, akit nem lehet, vagy ahol bármi kockázat van, hiszen a rossz hír sokkal hamarabb terjed, egyszerűen nem érné meg nekik sem szakmailg, sem anyagilag, hogy lejáratják magukat. Nem véletlen, hogy ilyen jól működnek ezek a blogok, itt valódi véleményeket olvashatunk!
  • Én anno azt mondtam magamnak, hogyha a szüleim tudták volna, hogy létezni fognak a mostani típusú autók, akkor vajon be mertek-e volna ülni a régi Ladába, vagy azt mondták volna, hogy "majd ha megérkezik a jobb technológia", mert ez veszélyes. Én így vágtam bele anno a kezelésbe, hogy akkor még nem volt elérhető a femto, és így is az akkor legjobb kezelést kaptam és a látásom tökéletes. :)

Én orvost választanék a helyetekben, olyat akiben megbíztok, mert nagy különbségek a lézerek és kezelések között szerintem már nincsenek. Nálunk a fél családot Nagymihály doktor úr műtötte, minket lézerrel, az apukámat szürkehályoggal. Én benne megbízom, de szerintem több klinkán több ilyen orvos van, aki jó háttérrel és tapasztalattal rendelkezik, találjátok meg azt aki nektek a legjobb. És ne féljetek! :)

 

Ti kit ajánlotok?

 

 

anonimus1 Creative Commons License 2017.12.12 0 0 43230

nemhiszem hogy beválalnám most egy évet minimum pihentetem a dolgot.

 

találtam egy blogot ahol szintén alkalmatlan volt egy hölgy és mégis megcsinálták a szemét és elég jol sikerült neki ahogy kivetem a blogbol.

 

szoval minéljoban utánanéztem enek az egész szemmütét dolognak annál több kérdésem van mégis.

 

a blog:  http://intralasikmutet.blogspot.hu/2010/04/vizsgalat-napja-2010-aprilis-14.html

 

nóném1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 43229

Ha valahol alkalmasnak nyilvánítanának, bevállalnád???

Előzmény: anonimus1 (43228)
anonimus1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 43228

értem mire gondolsz :) én is kiváncsiságbol küldtem el mindenkinek hogy hátha alkalmas leszek valahol de edig még csak a saint james válaszolt hogy küldjem el emilben is a leletet.elvileg ez végleges alkalmatlan álapot rákérdeztem vizsgálat után.

 

Előzmény: nóném1 (43226)
anonimus1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 43227

nem pluszos.  minuszos mindaketö -4,75 és -5,25

Előzmény: Törölt nick (43225)
nóném1 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 43226

Őszintén remélem, hogy sehol sem leszel alkalmas, már bocsánatot kérek :). Ennyire azért nem értek hozzá, de remélem van valamifajta kezelési alkalmassági minimum, amit nem írnak felül a bevételi érdekek. De ha valaki mégis bevállalja, az érdekes fejlemény lesz. Azt is leírtad a klinikáknak, hogy máshol már mértek és nem vagy alkalmas?

Előzmény: anonimus1 (43223)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.11 0 0 43225

Tehát ha jól látom, közel +1-es szemed lett, azaz olvasáshoz szemüveg kell?

Előzmény: anonimus1 (43222)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43224

Te jó ég... Látott az a szegény egyáltalán?

Amúgy minél rosszabb a szem, annál nehezebb eltalálni a nullát. Hogy később meg mi történik, az végképp nem a lézeren múlik.

Előzmény: Szipolykaa (43219)
anonimus1 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43223

kiváncsiságbol elküldtem emilben a leletet az öszes pesti látásjavito központba.kiváncsi vagyok valakinek megfeleleke mégis :)

anonimus1 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43222

aztmondták ez végleges álapot de egy év mulva tehetünk egy probát

dzoltan82 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43221

Nekem mindket szemem kb -4.0, 0.75 cilinderrel

 

Voltam vizsgalaton, azt mondtak lehet lezerezni, de mivel seruleseket lattak a retinamon, elkuldtek specialistahoz.

 

Mondta specialista, hogy nem veszes, de jo lenne kezelni a retina hibakat lezerrel, ne kovetkezzen be kesobb esetleges levalas.

Megcsinaltattam, kifizettem, most mar mehet a lezeres latasjavitas is.

Kolleganonel ugyanezt mondtak.

 

Kezdek ketelkedni benne, hogy szukseges volt e a retina lezerezes.

 

Valaki jart mar hasonloan?

 

(nem Magyarorszagrol van szo)

_chillout_ Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43220

A férjemnek (14 éve) a -12-es szemeire -4-et ígértek. 0 lett mindkettő, 3-4 év után enyhén visszaromlott, most kb -4-en áll, már évek óta.

Előzmény: Szipolykaa (43219)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.08 0 0 43219

Persze, vilagos. Ugyanakkor az o szamukra 0,5 dioptria elteres a celtol csodalatos eredmeny - csak szamomra nem, mert ugyanugy szemuveget kell hordanom utana... Meg nem volt a kezemben a szerzodes, de kb. 1,000,000 szazalek, hogy van benne valami aprobetu, miszerint ennyi meg annyi elteres elfogadhato (akit mar mutottek, esetleg megnezhetne a szerzodest).

Előzmény: andrisss8 (43218)
andrisss8 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43218

Az érdekük az is, hogy a szemedet véletlenül se rontsák el...

Előzmény: Szipolykaa (43209)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43217

Sajnálom :-(

Az Optimum honlapján írják az egyik módszerről, hogy vékony szaruhártya esetén is alkalmazható. És ott ingyenes a vizsgálat (azt hiszem). Egy próbát esetleg megér...

Előzmény: anonimus1 (43210)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43216

Köszönöm, mindenképpen jövök majd a beszámolóval (február). Becsszóra én is q. kíváncsi vagyok :-) Azt hiszem, a 49 évemmel ideális életkorban vagyok ehhez a beavatkozáshoz, jó lenne, ha a szemem is így gondolná.

Előzmény: Törölt nick (43215)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43215

Igen, sajnos az utolsó mondatodban van a nagy igazság, az idő ellenünk dolgozik.

Viszont mérlegelnem kell, hogy egy kb. +1-1.5-ös  rövidlátó szemet, mellyel távolba az egyik szemem 0,5-ös cilinder hibájával,

majd tökéletesen látok, de sajnos olvasáshoz a zavaró szemüveg macerát nem tudván megszokni, kockára tegyem egy nem tökéletes technikáért, ami

után meg lehet, hogy mínuszos szemüveget kell majd állandóra hordanom. Én mindig is tökéletesen látással rendelkeztem, ezért sem tudom elfogadni a szemüveget, és részmegoldást, még olvasáshoz sem, csak hát az idő a szemlencsém ellen dolgozik.

 

Kíváncsian várom majd a műtét utáni beszámolódat a Supracor kapcsán, melyet remélhetőleg közzé teszel. Sok sikert, szorítok.

 

 Én egyenlőre várok, még egy évet, azt meglátom, hátha lesz fejlődés a technikában, és mennyit fog még romlani a szemem.

Előzmény: Szipolykaa (43214)
Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43214

Errol en azt gondolom, hogy persze, mindig folyik fejlesztes, es mindig van jobb es modernebb. Ugyanakkor, mint magam is kutato, annak idejen akademiai teruleten, azt is tudom, mekkora resze hiheto egy tudomanyos szaklapban megjelent kozlemenynek (ez volt az egyik oka annak, hogy elhagytam az akademiai teruletet, es olyan helyre valtottam, ahol a vevo vilagosan megfogalmazott ohajait kell teljesiteni, nem pedig a kutatasaink eredmenyeit felturbozva szakfolyoiratoknak arulni). Persze, a FEMTO LASIK jobb, mint a LASIK, a Visumax pedig meg annal is jobb, es tutira van olyan szuperlezer, ami mellett mar az eddigiek is tulhaladottnak szamitanak, de... Azt gondolom, hogy a Supracornal tapasztalhato visszaeses nem azert van, mert rossz a lezer, hanem mert a szem maga is valtozik, es ez nem kiszamithato. Annyit tudok, hogy a Supracornal 0,5 dioptriaval tul szoktak tolni, hogy a kesobbi romlast kiegyenlitsek, valamit az is tudott, hogy a tavollatasra nezve kompromisszumokat tartalmazHAT ez a megoldas - ha belegondolsz, hogy milyen aron lat az ember kozepen elesen, ahhoz mit kell faragni kijjebb, akkor ez ertheto is - nem a lezer, hanem a geometria miatt.
Azonkivul ha mindig csak arra varunk, hogy legyen meg jobb es meg jobb, meg meg annal is jobb, akkor szepen meghalunk ugy, hogy nem csinaltattuk meg a latasunkat :-)

Előzmény: Törölt nick (43212)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43213

bocs, medical helyett, optimum a helyes cég

Előzmény: Törölt nick (43212)
Törölt nick Creative Commons License 2017.12.07 0 0 43212

Lógok az öreg-szeműség témában már a neten egy jó ideje.
Sajnos azt a megállapítást kell hoznom, hogy egyenlőre a mai legkorszerűbb 6.generációs technológiákkal sem létezik tökéletes megoldás, a jelenleg alkalmazott módszerekkel!

A magyarországi helyzet, meg talán annyiban rosszabb, hogy itt a korszerűnek mondott 4.generációs berendezések számítanak a legújabb technikáknak, talán valakinek van maximum 5. generációs  berendezése, de cáfoljatok meg kérlek.

Jó pár tanulmányt végig olvasva azt a következtetést lehet a szakcikkekből kihámozni (sajnos magyar nyelven ilyet egyet sem találni), hogy a tapasztalatok alapján fél évvel a műtétek után is átlag 0,5-1 dioptria hibával lehet számolni, persze ezt nem említik sehol, hanem ennek ellenkezőjét.

Amennyiben mégis dönteni kellene, talán a Medical-os Supracor eljárásnak adnék egy esélyt, a relatív olcsósága miatt, viszont jó lenne, ha egy újabb technika állnak rendelkezésükre a TECHNOLAS 217P Excimer Laser helyett, amit sajnos nem számít a legkorszerűbb gépnek a 2016.évi gyártási nyugdíjazással.

Előzmény: Szipolykaa (43204)
anonimus1 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43211

roszul irtam nem aberométer hanem szauhártya topográfia(pentacam)

Előzmény: anonimus1 (43210)
anonimus1 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43210

most jötem a focusmedical-bol alkalmaságin voltam.

hát én már a vizsgálat elején elbuktam :/

az aberométer a bal szememet hibásnak találta valamiért és nem javasolták a mütétet.

hát valahol örülök is meg nem is

Szipolykaa Creative Commons License 2017.12.06 0 0 43209

Pont a klinikán kap az ember bullshitet, hiszen nekik az az érdekük, hogy őket válassza.

(Szerintem.)

Előzmény: Andriss1980 (43208)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!