Keresés

Részletes keresés

lola31 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23442

Tehát kb. havi 120 db süteményt eszel? Azért az tényleg nem rossz.

 

Előzmény: Hepci (23440)
Hepci Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23441

Pár napja sétáltam arra. A boltja külleme nem csábít betérésre, így nem is tértem be.

Ha bent tényleg valami jó van, akkor pechem volt.

Előzmény: lola31 (23438)
Hepci Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23440

Mi vagy te, az adóhivatal? :D

De azért szívesen... tehát egy olyan helyen, ahol én már szívesen veszek sütit, egy darab sütemény minimum 600-700 Ft, de inkább több. Ritkám eszem egy darabot, és gyakran viszek másnak is. Többnyire leülve is fogyasztok, és nagyon ritkán fordul elő, hogy ne innék mellé kávét vagy forró csokit. Adok jattot. Ritka a hét, amikor nem látogatok cukrászdát legalább ötször, télen pl. csak a budaörsi Suhajdába beülök heti háromszor, a budafoki edzés után. És csúcsgasztronómiában utazó helyekre is beülök időnként szinte kizárólag süteményeket kóstolni, mint tettem pl. 2 napja a Tantiban.

Vélhetően eljutottál már gondolatban százig... de ha ennél is alaposabbat akarsz, az a helyzet, hogy mivel írogatni is szoktam ilyesmikről, gyakran fotózom és jegyzetelek...

 

Előzmény: lola31 (23439)
lola31 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23439

Nem sajnálom le a Zazzis hölgyeket, egyáltalán nem. Annyira nem, hogy nem is kértem rajtuk számon semmiféle szakmai múltat mint Mihályin. A Lehel úti réteses is csak a közös végzettség alapján került velük párhuzamba, Jogászok. Az biztos, hogy a réteses háromszor annyi ideje csinálja mint ők. Ennyi. Egyikkel sincs bajom. jó amit csinálnak, de nem elképesztő.

Azt viszont hogy kit tartok jó cukrásznak eldöntöm magam.

Ezt a havi 100 ezret bontsd már szét nekem, amit elköltesz a cukrászdákban átlagosan. Hogy jön ez ki?

Előzmény: Hepci (23437)
lola31 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23438

Megnézem ezt a Fischer bácsit. Nem ismerem.

Előzmény: sunrov12 (23436)
Hepci Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23437

Nincs semmi baj a Lehel úti rétesessel, szoktam ott rétest venni néha. Ennél jobbat ún. rétesesnél Budapesten nem ismerek, jó cukrászdában és étteremben ettem jobbat. Hogy mitől lehet jobb, azon megint lehet töprengeni, ugyanis amikor egy meglehetősen jó szakács és én kísérleteztünk rétessel 2009-ben, a mindkettőnknek tetsző minőség anyagköltsége kb. 250 Ft volt. A lehel úton pedig ma 290 Ft egy akkora rétes tetszőleges ízben...

Szerintem nagyon lebecsülöd a Zazzit, mértékadó cukrászok (kik azok?) aligha beszélnek róluk ilyen lesajnálva/amatőrözve. Egyáltalán, gyakran semmi alapját nem látom az igen határozott véleményeidnek, és ezzel most nem megbántani akarlak még véletlenül se. Tehát attól, hogy te megfordulsz egy cukrászda vendégterében X (mondjuk 50) alkalommal, attól a műhelyben zajló folyamatokról nem lesz halvány dunsztod se - tehát nem tudhatod, hogy Mihályi a "komolyabb" cukrász, Kolonics, Varga Margit, vagy éppen Auguszt Olga.

Előzmény: lola31 (23435)
sunrov12 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23436

Már megbocsáss, de a Lehel úti rétesest éppenséggel TE hoztad szóba...:) És ma már a Zazzi lányoknak is van annyi közük a cukrászathoz és letettek valamit az asztalra, mint a réteses időtlen idők óta...

 

Szerintem meg rétes száz-féle van és kétszáz-féle képpen csinálják és háromszázan esküsznek a saját metódusukra, miszerint csakis az "az igazi"...

 

Nekem pl. változatlanul ízlik Fischer bácsi rétese a Hollán Ernő utcában. A létező legklasszikusabb, szinte már ócska, igazi szocreál cukrászda,leülni se lehet benne, fele akkora sincs, mint a múltkor elsiratott Szalai, pedig mindíg tiszta és rendes és többnyire rendben is vannak a körülményekhez képest a sütijei...

(Nekem ide könnyebb eljutnom, mint a Lehelre, ahol nehezebb a közelben megállni...)

 

Előzmény: lola31 (23435)
lola31 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23435

Mi van a Lehel úti rétesessel? Ők aztán elég régóta csinálják jó minőségben. Több közük van a réteshez mint a Zazzis hölgyeknek a francia süteményekhez. Sok nagymama rosszabbat süt annál, mint amit ők.

Hol van egyébként jó rétes Budapesten szerinted?

Előzmény: Hepci (23433)
sunrov12 Creative Commons License 2017.05.31 -1 0 23434

Csak azt ne, hogy a "szakma csúcsán".... Szerintem nincs "a világ legjobbja" és nincs "Budapest legjobbja" és nincs "az ország legjobbja"... Vannak nagyon jók, vannak jók és vannak "kevésbé jók", ami meg kimaradt, az mind szar...

Előzmény: Hepci (23433)
Hepci Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23433

A Zazzi arra jó példa, hogy a szakma csúcsának megközelítéséhez gyakran elég a jó szándék. Szerintem egyébként a Zazzi jóval közelebb esik Mihályihoz és Kolonicshoz, mint a Lehel úti réteses a legjobb nagymama réteséhez, de ez is nyilván szubjektív.

A lényeg inkább annyi, hogy pusztán jó szándékkal (ha megveszed a jó alapanyagokat és 30 percet olvasol a neten) például jobb pizzát fogsz készíteni otthon, mint a magyar pizzériák 98%-a. Most akkor te lettél a szakma csúcsa? Nem, de a "szakma" olyan, amilyen. Az átlagos magyar cukrászda pedig talán az átlagos magyar pizzériánál is rosszabb, a cukrászati oktatásról nem is szólva.

Előzmény: sunrov12 (23431)
Hepci Creative Commons License 2017.05.31 0 0 23432

Hát, hogy is mondjam... szakember nyilván nem vagyok (Baracskay Angéla egyszer hosszas maszek levélben kért számon, hogy miként írhatok süteményekről, amikor nem ismertem fel, hogy X cukrászdában ő még Valrhona csokiból készítette Y süteményt, míg az utóda a "másolatot" Cacao Barryból, hahaha), ellenben cukrászdákban hagyok 100000 Ft körüli összeget. Havonta.

Nyilván lehet merengeni, hogy ez sok vagy kevés, és édességrajongó vagyok-e...

Előzmény: lola31 (23429)
sunrov12 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23431

Jaj ne légy már ennyire szigorú...:)  Ki a francnyavalya hasonlítja M.-t a Zazzis lányokhoz???? TE hiányoltad a mestereit, a tanulásának keserves éveit illetve nem találtál semmi nyomát ennek a heves elmerülésnek, erre hoztam egy látványos ellenpéldát az autodidaktizmusról...

 

Az biztos, hogy nem vagyok megszállottja sem a vitorlázásnak, se a gasztronómiának... Voltak és vannak hobbijaim, többnyire költségesebb dolgok, amiknek közös jellemzőjük, hogy nem vagyok és nem voltam egyiknek se a professzora és általában dafke igyekeztem a lehető legkedvezőbb árakkal evickélni, mert zsigerből utasítottam el és most sem kedvelem a két marokkal pénzdobálást. (Pláne, ha nincs is nagyon miből, de ne keveredjünk bele Perrier barátunk ellenkező irányú témafelvetésébe...)

 

Szóval azt szoktam és szokom volt mondani, hogy én mindíg szimpatizánsa vagyok ennek, vagy annak a témának. A hóóót hüjjénél és érzéketlen fatuskónál talán többet tudok és ismerek róla, de sose állítottam, hogy bárminek is a mestere lennék és megszállottan űznék bármit is...

 

Így a cukrászat legmélyebb mélységei sem izgatnak annyira, így igazán megítélni se tudom M. úr szar álproduktumait. Budapesti létünkre meg mi a francnak rohanjunk hozzá 30-40x, amikor drága és jó cukrászda hál 'istennek van Pesten is már jó néhány...

Akár le is bunkózhatsz, de nekem a M. süteményeinek minőségével különösebb gondjaim nem voltak és egyáltalán nem haragszom, ha végre valami mást akart csinálni, mint amit eddig a szakma túlnyomó többsége.

 

És ugyanígy vagyok az éttermekkel is. Én itt is csupán egy szimpatizáns vagyok, odahaza max. teát tudok magamnak csinálni...:)

 

De. Hogyan is hasonlítsam Zazziékat a Lehel úti réteseshez? Annyira ugyanaz a műfaj?  Vagy azért mert a rétesük ugyanannyira finom a maga kategóriájában, mint a Zazziék süti költeményei???

 

A lézerkardos sütit éppen itt említette pár éve, talán éppen Hepci barátunk, vagy valamelyik hasonló szaktekintély. Barátaink Szentendrén, a Barackvirág utcában laknak, alig pár km-re ettől az ominózus lézerkardos lelőhelytől, évek óta könyörgök nekik, hogy vigyenek már el oda, de saját szememmel még nem láttam azokat a borzalmas tojáshab költeményeket, amik úgy nézhetnek ki, mint amit lézerkarddal fazoníroztak... Ez a fogalom itt és ekkor a csipkelődő humor képviseletét próbálta szolgálni...:)

Előzmény: lola31 (23430)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23430

A lézerkardos asszociáció az étel állagára utal, nem Vácra vagy Leányfalura. Van aminek akkor jó az állaga, ha lézerkardszerűen vágható. Pl. a kenyér. Vagy bizonyos húsok stb.

Mihályit lelkes embernek, lelkes amatőrnek látod mint a Zazzis nőket? Két külön vonal, annak ellenére hogy a termék hasonló. A Zazzis nők rendben vannak. Őket inkább a Lehel úti réteseshez hasonlítsd, ne Mihályihoz. Jobban járnak.. Márton Mátyás is jogászként süti a rétest harminc éve. És kiválóan kiszolgál.

Hajón nem lehet ezt a dolgot megtanulni, ahogy a Bécsi kávézóban sem. Csak míves műhelyben.

Előzmény: sunrov12 (23428)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23429

Szinte biztos vagyok benne, hogy nem vagy alapvetően édességrajongó. Akik kívülről közeltik meg a sütemények világát azoknak jobban bejön az általad említett vonal. Még a Sugart is beleveheted, mert Horváthék mindenkinél hamarabb behozták ezt a design vonalat.

A bennfentes információk meg csak úgy születnek, ahogy mondtam. Sokat kell járni valahova. Az összes cukrászt akit felsoroltam a saját boltjában ismertem meg, és még másokat is. Mint vendég.

Előzmény: Hepci (23427)
sunrov12 Creative Commons License 2017.05.30 0 1 23428

1. Lézerkarddal formázott sütemény állítólag Leányfalun található...

2. Én azért annyira nem nézném le a lelkes embereket, még ha annyira szenvednek is valamiféle üldözési mániától... Egy szakmát nagyon jól meg lehet tanulni autodidakta módon is, nem kellenek hozzá feltétlenül nagy nevű mesterek... Egy hajón dolgozni nem éppen hátrány, bár annyit azért tudunk, hogy egy ilyen hajós lét során nem sok idő van kimenni olykor a partra és nézelődni, felszívni okosságokat stb. És a maga nevében  az a Bécsi kávézó se volt anno a minőség legalja...

 

Az autodidakta okosodásra legszebb példa a Zazzi esete. Hát őket se tanítgatta csiszolgatta éveken keresztül nagynevű mester.. Ezerszer elmondott, leírt történet az övék, én meg még jobban ismerem, mert az egyik Zazzi "lány" gimnáziumi osztálytársam volt és hát ösmertem valamennyire az előző életében is. Amikor az egyik 5 éves talin először kibökte, hogy mivel fognak foglalkozni friss nyugdíjasként, majdnem leestünk a székről...

Persze, nem voltak ők buta jányok, mindhárman diplomás értelmiségiek voltak, tudták, hogy hogyan kell valami ismeretlen dolgot már a kezdéshez tisztességesen megtanulni. Egyikőjük elment Franciaországba elvégezni egy pár napos, vagy pár hetes cukrász sulit, és belevágtak...

 

Előzmény: lola31 (23421)
Hepci Creative Commons License 2017.05.30 0 1 23427

Oké, ha van valami bennfentes ismereted Mihályival kapcsolatban, miszerint ő egy nagy PR-lufi, és a süteményeket nem is ő készíti, hanem a médiában egyáltalán nem szereplő segédje, B. VI. Béla, valamint M. úr rendszeresen megerőszakolja éjjel a műhelyében dolgozó serdületlen lányokat (és fiúkat)... de sajna egy cukrászdákba gyakran járó, a gasztroemberekkel való jópofizást viszont kerülő ember (én) csak a sütemények külleme és beltartalma alapján tud véleményt formálni. A beltartalom nyilván a felhasznált anyagokat és a sütemények ötlettartalmát jelenti - ebből az első érezhetően igen jó, a második meg nyilván szubjektív. Van még a szépség, ami szintén szubjektív, de a M-sütemények kétségtelenül szépek, és mintha körzővel-vonalzóval készültek volna, tehát nélkülözik a kisebb újhullámos helyek esetlegességének báját (?).

No most, én egyaránt rajongani tudok a legjobb magyar krémesért, flódniért és Eszterházy-tortáért, meg a legfranciásabb csupamousse-kreációkért. Ha tehát te a hagyományosabb sütiket kedveled inkább, azt simán megértem, de azért az általad felsoroltak közül az általam ismertek (Auguszt, Osváth, Schindele, Bergmann) és a Mihályi/Zazzi/Gerbeaud/Desszert.Neked vonulat nagyon nem egy szint. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az előbbiekben nagyon rég nem ettem egy emlékezetes süteményt se, míg az utóbbiak közül a legkevésbé kedveltben (Mihályi) is akadt élményt adó darab.

Előzmény: lola31 (23421)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23426

Itt van az étteremben tartott ellenőrzésről készült rekonstrukciós film.

Sajnos a Nébih egeret az utólag felvett jelenetben le kellett cserélni egy tízdollárosra, mert Szamóca művész úr nem vállalta az egér szétrágását és lenyelését. Ezért az egértetemet a bőrkabátos Nébihesek gondosan visszacsomagolták abba az uborkásüvegbe, amiben hozták.

 

https://youtu.be/e9YbA7SKC-A

Előzmény: nagypapi51 (23424)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23425

Erről az jut az eszembe, hogy egyszer tájékozatlanként egy nagyobb összeget szerettem volna elhelyezni egy(akkor éppen aznap csődbe menő) bankban. Nézem:-hát az utcán százméteres sor. -Mikorra fogok én végezni? De nagyon hamar ment. Amikor az ajtónál napozó biztonsági őrnek mondtam, hogy szeretnék pénzt betenni, akkor beszólt a fülesen, és egypercen belül három öltönyös úr jelent meg az ajtóban, és körberejongva kísértek be. Bent azután a számomra is kiderülő tények hatására inkább visszaléptem a tranzakciótól.

Előzmény: nagypapi51 (23424)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23424

...Te nem jársz rossz helyekre. Akkor ez jó hely?...

Nem tudom, most akartuk kipróbálni, szerencsénkre nem sikerült,

pedig  a helyszíni benyomásunk a külsőről jó volt.

Mondjuk, homályos gyanú már akkor befészkelte magát, amikor állandó tételként szerepeltette a rántott borjúlábat. (Inkább kocsma lehetett, mert a bejáratnál a "Két Diófa" kéri a távozókat, hogy a környéken lakók nyugalma érdekében ne hangoskodjanak)

 

Előzmény: lola31 (23416)
Mazsola0070 Creative Commons License 2017.05.30 -1 0 23423

És nézd meg ezek után a honlapját, olyan nagytotálok vannak a süteményeiről, hogy a mákszemek is látszanak:

 

http://mihalyipatisserie.com/desszert

 

Tényleg nem értem, hogy mi az oka a fotózás tiltásának, mi az a know-how, ipari minta, vagy a fene tudja mi, amit ennyire félt.

 

Nekem egyébként a cukrászda (nekem már csak azért is az) magyaroknak rendkívül könnyen kiejthető és megjegyezhető új neve tetszik.

 

Egyik szomszéd mondta pár hete, hogy hétvégén voltak Vácon a "patásszériában" (sic.), először azt hittem, hogy valami lovardában voltak, aztán pár perc beszélgetés után jöttem rá, hogy te jó ég, ezek a Mihályi bácsinál voltak. Aztán néztem a honlapjukat, akkor jöttem rá, hogy honnan ered a "patásszéria"....:))

 

 

Előzmény: sunrov12 (23406)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23422

Várjuk meg mit mond nagypapi. Hátha az igazság odaát van. :)

Előzmény: Caipi (23419)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23421

Én egyáltalán nem tartom ezt olyan magas szintnek a cukrászatban.

Elsősorban a megjelenésre, a design-re, a formára alapoz. A valóban jó sütemények teljesen másképp szépek, nem ilyen 3d nyomtatóval tervezettek és lézerkarddal szabottak.

Egyébként nem lehetett sose fényképezni nála boltban, legfeljebb korábban nem volt tábla.

Szerintem az hogy fasz, egyben szakmai kritika is az ő esetében.

Mert a Mihályi jelenség elsősorban a médiában volt tettenérhető és nem hátul a dagasztóasztalon(ami nincs is neki) Tehát nem tudunk arról beszélni hogy néz ki az emberünk valódi munka közben. Csak arról, hogy néz ki pofázás közben. Cukrászokat más oldalukról szoktam ismerni. Mellis, Bergmann, Osváth, Auguszt, Veress, Schindele, Igrínyi. Ezeket az embereket leginkább a sütő mellett lehetett látni, pedig elég nagyívű üzleteket is vittek vagy visznek mellette.

Mihályi nem ez a fajta cukrász, hanem a cukrászati közszereplés csirkefarhátja.

Azért tegyük már fel azt a kérdést, hogy ugyan hol tanulta volna meg a sütemények belső, intim világát?

A sütőipari vállalatnál? Vagy a Bécsi kávézóban eltöltött tíz év alatt? Netán a hajón?

Soha nem dolgozott egy normális helyen, csak ezeken a küllemre alapozó, de a valódi süteményektől távol álló helyeken.

A fentebb felsorolt cukrászok mind meg tudják mondani, hogy ki a mesterük.

Mihályié kicsoda?

Előzmény: Hepci (23418)
Caipi Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23420

Én eleinte rajongtam a Desszertszalonért, és voltunk is jó párszor, mivel DN sokat jár Vácra és környékére. Aztán felmentek annyira az áraik, hogy úgy éreztem, már nem stimmel az ár/ártékarány - azóta talán nem is voltunk. 

Előzmény: Hepci (23418)
Caipi Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23419

Két diófa, azonnal rákerestem a dologra, mikor megláttam a hírt az Indexen. Na ide ne menjünk. :) 

Előzmény: lola31 (23416)
Hepci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23418

Az, hogy Mihályi (nem ismerem személyesen) 1 arrogáns, nagyképű fasz, nem szakmai kritika...

Én tán háromszor voltam a cukrászdájában és egyszer se éreztem, hogy megérte volna az árát. Te minek mentél ötvenszer, mazochista vagy?

Viszont azt tudomásul vettem, hogy ez a szint (Desszert.Neked, Gerbeaud, Zazzi, Gresham Kávéház, etc.) kerülhet éppen ennyibe is, ha van, aki megfizeti - ezek közül még Mihályi Desszertszalonja nem is a legdrágább.

Előzmény: lola31 (23413)
Hepci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23417

Beszarás.

Ilyen táblát nem láttam, amikor utoljára (4 éve) jártam náluk. A kihozott sütik fotózásában se akadályoztak, de meglehet, hogy a 48-as cipőméretem és egyebek is szerepet játszanak benne. :)

Előzmény: sunrov12 (23406)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23416

Te nem jársz rossz helyekre. Akkor ez jó hely? Mi a neve? Mert a hivatalos közleményben megtalálható minden adat, a cím is, csak az étterem neve nem. Komolyan érdekelne, hogy miért pont ebből lett ekkora ügy.

Előzmény: nagypapi51 (23414)
seci Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23415

Tudod, Mehemed-tej :)

 

 

-seci

Előzmény: lola31 (23410)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23414

...A tulajdonos Lelkes Csaba. Evett már ott valaki?...

Épp egy órája káromkodtunk a bejáratánál; vidékről jövet ott szerettünk volna ebédelni.

Kertkapu zárva, épület ajtaja nyitva, több autó is állt előtte (nébihes nem)

 

 

Előzmény: lola31 (23408)
lola31 Creative Commons License 2017.05.30 0 0 23413

Mihályi egy nagyképű, arrogáns, túlértékelt fasz.

Legalább ötvenszer voltam a cukrászdájában, és egyszer se éreztem azt hogy megérné az árát. Pedig a legelején még sokkal de sokkal olcsóbb volt. Még arra is emlékszem, mikor a boltot építették.

Az más kérdés, hogy nyilván üzletileg jól csinálja, mert bármilyen drága is, de sokan járnak oda. 

Előzmény: Hepci (23404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!