Keresés

Részletes keresés

Elm Creative Commons License 2012.09.02 0 0 37124

Holnap kezdodik a WD projekt. Egy honapot tervezek igy most, aztan majd meglatom. Eddig mindenki azt modta, hogy fogyott, es szalkasodott vele. Hat, komoly sulyzos edzes nem lesz, de megprobalok nem fogyni nagyon... :o)

DrDGF Creative Commons License 2012.08.13 0 0 37123

Szia,

 

Én vagy 8 éve vagyok laktózérzékeny, el lehet vele éldegélni :)

Laktózmentes tej, tejföl, tejszín(pótló) kapható, vannak laktózmentes sajtok is, de iszonyú az ízük és drágák.

Az én tapasztalatom az, hogy - némileg leegyszerűsítve - minél szilárdabb egy tejtermék, annál kisebb a laktóztartalma. Szilárd sajtokat probléma nélkül tudok enni, még  camambert sajtot is, a krémsajtok viszont kiváltják a tüneteket. Magyarán a változás annyi, hogy laktózmentes tejet iszom (nem túl sokat, mert nem nagyon vagyok tejivó + kurva drága), tejföl értelemszerűen laktózmentes, tejszín helyett cucina (főzőtejszín), vagy hulala (sütéshez), sajtok mint fent. Ha jégkrémet vagy nem laktózmentes tejtermékkel készült ételt eszem, előtte elrágok 1-2 Lactase rágótablettát (háziorvos fel tudja írni), ez tartalmazza a belőlem hiányzó enzimet.

 

A lisztérzékenység egy másik téma, sokkal súlyosabb betegség, mert a laktóz"mérgezéstől" maximum lesz egy erős hasmenésed, a lisztérzékenység viszont a bélbolyhok elhalásával is járhat.

Előzmény: sz332 (37122)
sz332 Creative Commons License 2012.08.13 0 0 37122

Mivel a topicban sokan foglalkoznak étkezéssel, rögtön egy kérdés. Esélyes, hogy tejcukor-érzékeny vagyok, holnap megyek vizsgálatra. Ha a vizsgálat

megerősíti, és utána a lisztérzékenységet kizárják, akkor szerintetek hogyan kellene étkeznem? Olvastam mindenfélét a neten, orvosoktól is akár homlokegyenes

dolgokat, tejet alapvetően sosem szerettem, a sajtokat viszont igen. Mennyire fontos ezek fogyasztása úgy egyáltalán?

szomi_szomi Creative Commons License 2012.08.04 0 0 37121

Köszi a linkeket! Nagyon alaposan el kéne olvasni, mikor mit evett Bicserdy. Folyamatosan kísérletezett ugyebár.

 

Azt azért kiemelném, hogy fiatal korától fogva komoly erőedzéseket nyomott és szép eredményeket is ért el. Kíváncsi lennék, hogy követői között hány erőemelő volt?

 

Nem biztos, hogy a legfontosabb részlet, de hogy 35 éves korára visszanőtt 3 korábban kiesett foga, azt engedtessék meg, hogy enyhe kételkedéssel fogadjam. :)

 

Szóval enyhén bizonytalan vagyok, hogy a források mennyire hitelesek róla. De a szakdolgozat mindenképpen érdekes.

 

 

Előzmény: sz332 (37120)
sz332 Creative Commons License 2012.08.04 0 0 37120

Miután átment a topic étkezési tanácsadásba, mit gondoltok erről?

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bics%C3%A9rdy_B%C3%A9la

http://tilos.hu/upload/adasok/3392/Bicserdy-szakdolgozat.pdf

 

 

Elm Creative Commons License 2012.08.03 0 0 37119

Vajon mit szolna ehhez egy WD szerint taplalkozo? Aki ezt irja, annak meg soha az eleteben nem volt 3 oranal tobb szunet ket kajalasa kozott?

 

"Tízórai: gyümölcs

Bár kánikulában hajlamosak vagyunk nem enni semmit, ez nem jó taktika, mert ha leesik a vércukorszintünk, akár el is ájulhatunk. A tízórai ezért az egyik legfontosabb étkezés forróság idején, még véletlenül se hagyjuk ki."

 

"Uzsonna: gyümölcs vagy zöldség

Vacsoráig megint csak érdemes szinten tartani a vércukrunkat, nehogy este bezabáljunk, megterhelve ezzel az emésztőrendszerünket."

szomi_szomi Creative Commons License 2012.08.01 0 0 37118

A WD-t nem olvastam, nem próbáltam. Így nem szívesen mondok róla véleményt.

 

Úgy látszik nálad nem jött be ez a célmeghatározás. Szerintem ha nem is tökéletes, de mindenképpen érdemes elgondolkodni a dolgokon ilyen szempontból is.

Előzmény: Elm (37117)
Elm Creative Commons License 2012.07.31 0 0 37117

Bocs a kesoi valaszert, meg en is nyaraltam, meg sportolgattam a heten.


Nem, az eperol nincs szo benne egyaltalan. Mar ha eleg figyelmesen olvastam. De nem is megy bele igazan a reszletekbe ennyire, szerintem eleg feluleletesen atveszi o is az inzulinerzekenyseg+hormonalis valtozasok temat, es inkabb sok oldalon keresztul a tortenelmi peldakat ismerteti, szoval kevesbe tudomanyos es inkabb tapasztalati-torteneti az alap...

Ebben a "jol erzed magad" dologban van valami persze, sot, bizonyos ertelemben tenyleg csak ez szamit. Ezen a vonalon is el lehetne indulni persze. Nem tudom, en alapvetoen jol erzem magam, mondjuk inkabb elegedett vagyok, minthogy kicsattannek az eletoromtol, azert az talan tulzas lenne. Mindenesetre a mostani eatstopeat bojtoket tulajdonkeppen elvezem is, lehet, inkabb ebben az iranyba megyek el ovatosan, de azert a WD-t is legalabb kiprobalom majd valamikor a kozeljovoben.

Talan az a baj, hogy az, hogy valaki kicsattan az energiatol es jol erzi magat a boreben, az tulontul sok valtozo fuggvenye, nyilvan jelentosen a taplalkozastol is (bar siman el tudom kepzelni, hogy valaki kicsattan az eletoromtol a meki kajan is, ha egyszer neki a sport nem relevans az eleteben), de egy csomo minden mastol is, kezdve a sajat mikrokornyezetetvel (csalad, munka, penz, lakas, hobbi, kornyek, baratok, mittudomen), keresztul mindenfelen a nagyobb halmazokig (kit mi erdekel, politika, jotekonykodas, akarmi). Es van, amikor jonehany adottsag valakinek, es nem igen tud valtoztatni rajta egyszeruen...

 

Talan nem is az a lenyeg, hogy most kivaloan erezzem magam : nekem eleg lenne, ha most jol erzem magam, es ennyi idosen is meg legalabb igy erezzem magam majd... :o)

Na ehhez kell kitalalni az eppen megfelelo taplalkozasi, sportolasi, stresszmentes kornyezetet. Ami nem eppen konnyu, amig azt hiszi az ember, hogy fiatalon (kozepkoruan) ugyis mindent kibir...

Előzmény: szomi_szomi (37115)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 37116

:D akkor ebben maradtunk :D

Előzmény: izzy3 (37110)
szomi_szomi Creative Commons License 2012.07.24 0 0 37115

Engem nem annyira izgat a WD. Majd valamikor elolvasom, de jelenleg más könyvek és blogok jobban érdekelnek. Az epe működéséről, amit említettem, volt szó a könyvben?

 

Talán segít a célok meghatározásában egy másfajta megközelítés, amit több egészség/étrend/edzés témában irogató bloggernél is olvastam:

 

Olyan étrendet, edzésrendszert és úgy általában életmódot kell találni, ami mellett extra jól érzi magát az ember (Többek közt a "thrive" angol kifejezést használják legtöbbször erre). Akkor jó, ha kicsattansz az egészségtől és tele vagy energiával és életörömmel.

 

Ahogy az egyik blogger írja:

"I don’t want to feel good; I want to feel awesome."

Előzmény: Elm (37114)
Elm Creative Commons License 2012.07.24 0 0 37114

Kikerem magamnak az ektomorfot. Mezomorf vagyok en, csak vekonyak a csontjaim, hogy Eric Cartmant parafrezaljam... :o)

 

Gyumolcslevet keveset iszok (na jo felliteres csibrik volt, ugyhogy inkabb a ritkan a helyes megfogalmazas), azt is regota 1:1 vagy 2:1 aranyban  vizzel keverem, nekem a bolti gyumolcslevek mar ihatatlanul surunek tunnek, hozzaszoktam a izotoniasabba tetelhez, szerintem igy sokkal jobban oltja a szomjat. Tobbet egy csapasra : tobb viz a szervezetbe, kevesebb fruktoz, es tovabb is birja igy a zacsko, szoval olcsobb is... :o)

 

De kerdezek is. Elolvastam a WD konyvet. Sot, az edzos reszt kihagyva ketszer is, es ki is jegyzeteltem az erdekesebb reszeket, recepteket. Tetszik a konyv, olvasmanyos is, erdekes is, de azert jopar dologgal vitatkoznek benne, kivancsi leszek nehany dologhoz mit szolsz majd, ha elolvastad.

 

Mind1, a lenyeg, hogy elgondolkoztam rajta, hogy volna-e ertelme kiprobalni. A wd magyar blogjan is, meg a konyvben is arra van kihegyezve az egesz, hogy ezzel a rendszerrel az okori harcosidalt kozelitheted meg : eros leszel, izmos, szalkas. Es mellekesen, talan egeszsegesebb... bar ennek a definiciojaval meg ados vagyok. De mindenhol csodas atalakulasok, zsirbol fogyasok, a makacs zsirtol megszabaditasokat irnak az alkalmazok. Ami jo, csak nekem nincs ra szuksegem.

 

Szoval onmagaban be tudnam illeszteni a napirendembe talan, de nem tudom, van-e ertelme. Ezt ugy tudnam meg, hogy megnezem, mi a celom, es el tudom-e erni vele. De az a baj, hogy nekem igazabol nincs celom vele, vagy legalabbis nem tudom mi lenne az. Igen, ektomorfamorf vagyok, 174/62 mutatoval, nem nagyon izmos, de ugye nem is gyurok ra kifejezetten, a testzsirom szvsz 10% korul lehet, szoval inkabb hizni szeretnek, semmikeppen sem fogyni. Amikor az eat stop eat-be belekezdtem, akkor is 1-1,5 kg leugrott, foleg zsirbol, azota azt tartom, de az se volt a celom igazabol.

 

Kiprobaltam ket napon egy kicsit aluleveses napot, es hogy mit szol a gyomrom a tuleveshez, haaat, az is hatareset, a koplalassal nincs nagy gond, de a tuleves a mereteimbol adodoan nem lehet olyan, mint Bud Spencernek, szoval teleettem magam jo alaposan, kicsit kenyelmetlen volt, de az alvasban valoban nem zavart be, de annyit enni, hogy a napkozben elhagyott kaloriakat bepotoljam, szerintem nem nagyon tudnam. Mondjuk valojaban a WD sem a kaloriat korlatozza napkozben, inkabb csak a CH-t (bar eleg sok gyumolcsot enged enni), sot azt is napi 3-4-5 adagban is akar (ami ahhoz kepest fura, hogy a napi 5-6 normal etkezeses "gyuros" kajalast vegig szapulja), szoval nem koplalasrol van szo napkozben, de akkor is elegge kevesnek erzem a gyomorkapacitasomat egy esti lakomara. Esetleg a 4 oras ablakot kelloen kihasznalva az elejen-vegen egy egy nagyobb adag, talan...

 

Mindenesetre, bar nem eroedzek igazabol, azert a napi 2-3 ora kozotti (jellemzoen aerob) mozgas megvan, ezert a kaloria kell (egyik napi aulevesnel delutan majdnem leestem a bringarol ugy eleheztem), amennyit elhasznalok, azt egy nagyobb adagban keptelen vagyok potolni.

 

Talan telen, amikor nem bringaval kozlekedek, erdemesebb volna kiprobalni, csak az edzesekhez kell passzitani a 4 orat megfeleloen, es akkor mehetne.

 

De tovabbra sem vagyok biztos benne, hogy lenne ertelme.

Előzmény: szomi_szomi (37112)
DrDGF Creative Commons License 2012.07.24 0 0 37113

Újra megnyitottam, hátha ezúttal életben marad:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213272

szomi_szomi Creative Commons License 2012.07.24 0 0 37112

Azért azt leszögezném, hogy a frutiánizmussal kacérkodó, ektomorf terepfutók metabolizmusának sajátságairól nem sokat tudok. :-P

 

Mint azt már többször leírtam a fruktóznál az számít, hogy mekkora mennyiséget fogysztassz összességében és emellett az is számít, hogy mennyit eszel egyszerre és mennyi fruktóz fut be egyszerre a májhoz.

 

A gyümölcslé egyrészt a rágás és maga az evés élmény elhagyásával egyrészt lehetővé teszi, hogy jóval többet fogyassz fruktózból, mint ha természetes formájában azaz egyész gyümölcs formájában ennéd ugyanazt a fruktózforrást.

 

Másrészt a rágás kihagyásával, illetve biztos vagyok benne, hogy a rost egy részét is elhagyják ezekből a levekből, gyorsabban szívódik fel a fruktóz így nagyobb mennyiség éri el a májad egyszerre.

 

A fruktózt szinte teljesen ugyanúgy bontja le a máj mint az alkoholt és a részegséget okozó hatásokon kívül szinte ugyanazok a káros melléktermékek keletkeznek. Minél több a fruktóz egyszerre, annál rosszabb ez a folyamat.

 

Az egész gyümölcs emiatt kivétel, lassabb felszívódás és hamarabb eltelítődsz tőle így kevesebb összfogyasztás.

Előzmény: Elm (37086)
szomi_szomi Creative Commons License 2012.07.24 0 0 37111

Üdv mindenkinek!

Részemről beindulhat a téma itt is vagy saját topikban is. Hosszútávon szerintem jobb a saját topik.

 

Nálam az erőnövelés és az alakformálás összefügg. Ha erősebb vagyok, akkor határozottan jobban nézek ki. Nagyobbak és definiáltabbak az izmaim. De láttam már pár embert, akiken határozottan nem látszott (főleg ruhában), hogy mennyire erősek.

izzy3 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 37110

Lehet, hogy igazad van, ezen nem fogok megsértödni. :)

Előzmény: f_zsolt_01 (37109)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 37109

off

izzy3,

 

félreértés ne essék, senkit se szeretnék megbántani, de az a határozott érzésem, hogy felesleges. 

on

Előzmény: izzy3 (37107)
DrDGF Creative Commons License 2012.07.20 0 0 37108

Megérdeklődtem a moderátoroknál, azt az infót kaptam, hogy megette a fórummotor, újat kell nyitni helyette. Most nem vagyok otthon, és mobilnetről nem vacakolnék vele, de ha hazaértem, teszek még egy kísérletet :)

 

A testépítés topik szerintem nem váltja ki az erőedzést, mivel a testépítés elsődleges célja nem az erő, hanem az izomméret növelése, mások a célok, ennek megfelelően az eszközök is eltérnek némileg.

Előzmény: Ritchy (37089)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 37107

Topikfeltámasztás helyett szerintem egyszerübb itt kérdezni, aztán meglátjuk, sztem kapsz választ. Kizavarni biztos nem fog senki. :)

Előzmény: f_zsolt_01 (37106)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 37106

Hi, beleolvastam a testépítés topic-ba, igazat megvallva nem ezt kerestem, de ötletnek nem rossz, van egy halott súlyemelés, erőemelés topic itt: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9060091

 

fel kellene támasztani :D 

 

 

 

Előzmény: izzy3 (37102)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.18 0 0 37105

Az jó. Na akkor jó kúrát továbbra is. :)

Előzmény: szomi_szomi (37104)
szomi_szomi Creative Commons License 2012.07.17 0 0 37104
Csak a tavernákban lévő wifit tudom használni azt is csak telefonnal. A kúra extrém mennyiségű napfény elnyeléséből áll. :)
Előzmény: izzy3 (37101)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 37103

Búzamegvonás:

Nekem nem okozott "étvágycsökkenést", ahogy a wheatbelly blogon áll. Tény, hogy nem figyeltem a CH-ra, vagyis ettem gyümölcsöket/burgonyát/barnarizst (finomított cukrot viszont egyáltalán nem), de pont azt akartam tesztelni, hogy maga a BÚZA okozza-e ezt, ahogy a blogon áll. Hát, biztos én vagyok rosszul összerakva, de 3 napon is kiszámoltam mennyi kalóriát fogyasztottam, és kb annyi jött ki, mint a búzamegvonás elött (vagyis nem -440kcal). Az alvásom sem lett "mélyebb, zavartalanabb", söt, pár napja - a korábban említett túledzés miatt - rosszabb.

 

Alapjában semmi változást nem hozott, asszem találnom kell vlmi új teóriát, amit kipróbálhatok magamon. :)

izzy3 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 37102

Szerintem a testépítö kollégák be-be kukkantanak ide, de asszem van testépítö topik is, ahol a súlyzós edzésröl alaposan ki tudnak oktatni. :)

Előzmény: f_zsolt_01 (37100)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 37101

"Épp d vitamin kúrán vagyok, úgyhogy csak röviden"

A D vitamin akadályoz a gépelésben? :) Amúgy miért csinálsz kúrát?

Előzmény: szomi_szomi (37098)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37100

:D na jó megenyhültem :D, ettől függetlenül zavar, hogy eltünt a topic, mert jó lett volna az erőemelős/súlyzózós sporttársakkal egy kis eszmecserét folytatni :D

Megjegyzem nekem tegnap volt egy bő 2 órás mozgáselemzős/tanulós  edzésem, ezután mire hazaértem csak bezuhanni tudtam az ágyba :D. Súlyzós edzésnél nincs gond tudja az ember, hogy ha megtépem magam, akkor 24 óra biztos hogy kell a regenerálódásra.  Kb fél éve vagyok újra játékban és én se a kifejezett növekedésre koncentrálok, de tükörben mintha látnék már pozitív változásokat :D

 

Előzmény: Elm (37099)
Elm Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37099

Ugyanmar, hol volt az felhaborodas?

En 2x20km-t tekerek munkaba, es minden nap meg 1-1,5 orat csinalok valamit. Futok, erositek, gyogytornaszom, akarmit. Nekem kell. Nem kulonosebben intenziven, szoval edzes ertelemben (ami normal definicio szerint hosszabb tavon valamifele fejlodest is kell jelentsen) feltehetoleg tok feleslegesen. De en nem akarok fejlodni - legalabbis mindenkeppen nem, ha az is van, nem baj - egyszeruen elvezem a mozgast, es minden bizonnyal mar kialakultak a psziches fuggosegek bennem, mert egyszeruen hianyzik, ha nincs. Egyfajta kenyszerbetegseg.

 

Ma peldaul semmi sem volt, hiaba kelek holnap negykor, este kenytelen leszek csinalni par hasprest, hogy jol aludjak... :o))

 

Amugy meg : futni jo. A vilagon a legjobb. Hetvegen a Borzsonybe voltam, megfizethetetlen elmeny hatalmas szarvasokat megugrasztani hajnali hatkor a kihalt erdoben, kis vaddisznokon atugralni, ha mar nem vetted eszre es majdnem felrugtad (majd sprintet kivagni, nehogy anyu morcos legyen), mokusokat es nyulakat kergetni, es a kodben, a felhok felett nezni a szemkozti hegy mogott felkelo napot... most par hetig ha csak erre gondolok, mar kisimul a homlokom es megugrik a szerotoninszit magatol... :o)

Előzmény: f_zsolt_01 (37096)
szomi_szomi Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37098
Épp d vitamin kúrán vagyok, úgyhogy csak röviden:
Igen, akkor csak csodálkozás volt, de most olvastam Mark Sissontól a Primal Blueprint edzés elveit és megismerkedtem a "Chronic Cardio" fogalmával. :)

Eszembe is jutott rögtön a sok futóbolond, akivel itt találkoztam...
Előzmény: izzy3 (37097)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37097

Mondjuk lehet, hogy én értelmezem rosszul, de az nem felháborodás, csak értetlenség, hogy "minek még annyit futni is"...

 

Ezzel spec nem látok semmi problémát, te simán leírhatod, hogy mittomén, nem elég a heti öt edzés, vagy egyszerüen szeretsz futni (én ismerek olyat, aki egész nap röplabdázik a strandon, aztán még lejön jégkorongozni 2 órát, hogy "lehüljön kicsit").

 

Mindenki más, mindenkinek más a megfelelö edzésmennyiség. Én pl asszem túledzettem magam, mert nem tudok rendesen aludni + állandóan fáradt vagyok. A heti 2x jégkorong, bicaj melóba (16km / nap), Kettlebell ROP, fegyencedzés (fekvö+híd) valahogy túl soknak bizonyult. Most ebböl kell faragni. :)

Előzmény: f_zsolt_01 (37096)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37096

A (36948) hozzászólásban válaszoltam szomi korábbi felvetésére, mondjuk sajnálom, hogy az edzéssel foglalkozó topic nem működik, max magánlevelezésben megbeszéljük, nincs ezzel gond.

Előzmény: izzy3 (37095)
izzy3 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 37095

Erröl asszem lemaradtam... vagy nem felháborodásnak néztem. :)

Előzmény: f_zsolt_01 (37094)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!