Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem is van kenyérsütőgépem, de azt kizárólag dagasztásra használom.
Nagyon jól hangzik, hogy reggel a friss kenyér illatára ébredünk, de nagyon untam, hogy a keverőlapátot ki kellett bányászni a kenyérből, de azt is, hogy mindig érezni lehetett az élesztő ízét. Próbálkoztam kovásszal is, de azt meg nem lehet a kenyérsütőgépbe tenni, mert az rögtön beindul. Továbbá nem igazán szimpatikus a kockás kenyér, a beragadt keverőlapáttal.
Én a következőképpen sütöm a kenyeret, kétlapátos kenyérsütőgépet használva:
70 dkg liszt, 5 dl víz, (ez lehet 1 kg liszt és 7 dl. víz, de akkor több só és több étolaj kell hozzá, az aránynak megfelelően) csapott evőkanál só, fél dl étolaj, -én teszek hozzá kevés köménymagot is, - ezt a sütőgép (Hausmaster) 6-os programján 15 percig keverem, ezután leállítom.
Egy félliteres csészében 1/3 élesztőt (5dkg egyharmada) két kiskanál cukorral, pici vízzel és két kiskanál liszttel elkeverek, hogy az élesztő teljesen feloldódjon majd 40 fokon felfuttatom, (ne tegyük mikróba, mert az élesztő rögtön bedöglik, hiszen az egy élő organizmus, gomba, a mikrohullám megöli) ha a csésze majdnem megtelt, hozzáadom a keverőgépben levő viszonylag híg tésztához és ismét 15 percig keverem. (nem tovább, mert a gép elkezdi sütni)
Eddig használom a kenyérsütőgépet. Ezután egy margarinnal kikent, majd kilisztezett jénaiba öntöm a tésztát ( öntöm, - mert viszonylag híg, - vizes fakanállal kikotrom az egész tésztát) majd a tetejét szintén vizes fakanál hátával elsimítom, finoman, hogy ne kaparjam le a margarint a jénai oldaláról. Ezután 40 fokos sütőben megkelesztem (kb. 50 perc-1ó) addig, amíg a tészta kb. a jénai tetejével egy magasságba kerül. Ezután felkapcsolom a sütőt 200 fokra és beállítok 57 percet. A tészta ismét megkel, kiemelkedik a jénaiból. A teljes sütés vége előtt 2-3 perccel megkenem vízzel a tetejét, (szilikongumi ecsettel, ettől szép fényes lesz) majd a teljes idő leteltéig tovább sütöm. Ezután a sütőből kivéve a jénaiból kiborítom, - kiesik belőle, nem ragad bele, - becsomagolom 3-4 db tiszta konyharuhába és abban hagyom kihűlni. Ebben a konyharuhában tárolva 3-4 napig friss, nem szárad, nem morzsálódik, nincsenek benne nagy lukak, teljesen egyenletes az állaga, még a libazsír sem folyik át rajta. A héja nem ropogós, viszont könnyű szeletelni, nem esik ki a közepe, mint a bolti kenyérnek. A legolcsóbb lisztből sütöm, még soha nem volt a liszttel probléma. Az már előfordult, hogy az élesztő nem akart beindulni, de sajnos ha sokáig kel, akkor megsavanyodik, mire kisül.
Rendszerint előre megveszek 10x5 dkg élesztőt, mindegyiket 3 felé vágom - ez elég 70 dkg liszthez, - és egyenként fóliába lezárva lefagyasztom, így mindig van itthon élesztő.
Próbálkoztam már kovásszal is, de az nagyon macerás. Ezzel a megoldással, hogy az élesztőt először felfuttatom, semmilyen élesztő mellékíz nincs, és a kenyér nagyon szépen, egyenletesen kel, a tészta egyenletes, finoman lágy, nem savanyodik és nem morzsálódik, 3 napig eltartható a konyharuhában. Van fém kenyértartóm is, de abban megpenészedett a kenyér, és a vágási felület mindig megszárad. A konyharuhába csomagolva nincs ilyen probléma, szellőzik és mégsem szárad ki, csak forrón kell becsomagolni.
Én évek óta így sütöm a kenyeret, aki eddig megpróbálta, mindenkinek ízlett. Lisztet 10-20 kilónként veszek.
A kenyér formáját a jénai adja, aki a hagyományos formát szereti, annak jó az ovális jénai, nekem kerek van. Igaz, ebben sem igazi cipó formája van , mert sütéskor tovább kel és a teteje egy kissé nagyobb mint az alja, viszont a formáért messzemenően kárpótol az íze, az állaga és az eltarthatósága.
Sziasztok. Kaptam nemrég egy Net Haus Nh 4500-as kenyérsütő gépet. Sajnos se használati utasításom, se receptem nincs hozzá. Elsősorban használati utasításra lenne szükségem, de bármilyen segítséget szívesen fogadok. Segítséget előre is köszönöm. Éva
Vezérlőpult A LCD-kijelző Az LCD-kijelző mutatja a kiválasztott programot, valamint a többi programot idő. Az aktív programot jelzi a folyamatosan villogó kettőspont az idő kijelző. példa: Ebben az esetben, az 5-ös (a teljes kiőrlésű kenyér) lett kiválasztva keresztül gombot. A kijelzőn megjelenik az 5. 03:40. A kenyér súly látható formájában háromszög jel a jobb felső részén a kijelző, csak alatta a nagyobb kenyér szimbólum ( ). A kiválasztott barnulási szint jelenik meg a "közepes", mint azt a formájában háromszög szimbólum a felső középső részén a kijelző. A program teljes futási idő 3 óra és 40 perc. B időzítő / Programok 1., 3., 5., 7., 8. és 10. lehet indítani egy késleltetett időzítő beállítása, lehetővé téve a kiválasztott programot befejezni akár 13 órával később. példa: Azt akarod, hogy indítsa el a programot a 20h00, és azt szeretné, hogy kenyeret be kell fejezni at 7h30 a következő reggel. Ennek megfelelően a program teljes futási idő lesz 11 óra és 30 perc. - A gomb segítségével válassza ki a kívánt programot. - Nyomja meg a vagy amíg a kijelzőn megjelenik a teljes futási ideje 11:30. - A hozzávalókat utasításait követve részben Operation. Kerülje a közötti kapcsolatokat az élesztőt és folyadékok vagy só. ● A legjobb sütési eredményt lehet elérni, ha az összetevőket használnak, a helyes relatív mennyiségben, amely biztosítja, hogy a tészta nem emelkedik széle felett a baking- ón. Ezért azt javasoljuk, hogy csak a recepteket használnak, amelyek már korábban próbálta kielégítő eredménnyel. ● Ne használja az időzítő funkció, ha a recept használatára van szükség romlandó összetevők mint például a tojás, friss tej vagy gyümölcs. Az időzítő funkció is alkalmatlan receptek szükség arra, hogy bármely összetevőjére (pl diófélék, magvak és aszalt gyümölcsök) során második dagasztás. C Browning Sütés programok 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8 és lehetővé teszik egy előre kiválasztását a kívánt szintű pirítás; három beállítás áll rendelkezésre. A kiválasztott pirítási fokot látható a formájában háromszög szimbólum a felső középső részén a kijelző. LIGHT MEDIUM DARK D menü Nyomja meg a gombot, amíg a kívánt program jelenik meg az LCD-kijelző (A). A menü lehetővé teszi, hogy a 10 különböző programok közül választhat: 21
Control panel A LCD-display The LCD-display shows the selected programme as well as the remaining programme time. An active programme is indicated by the continuously flashing colon in the time display. Example: In this case, programme 5 (for WHOLEMEAL BREAD) has been selected via the button. The display shows: 5 3:40. The bread weight is shown in the form of a triangular symbol in the upper right part of the display, just beneath the larger bread symbol ( ). The selected browning level is shown as 'MEDIUM', indicated in the form of a triangular symbol in the upper centre part of the display. The total programme running time is 3 hours and 40 minutes. B Timer / Programmes 1, 3, 5, 7, 8 and 10 may be started with a delayed timer setting, enabling the selected programme to finish up to 13 hours later. Example: You want to start the programme at 20h00, and you would like your bread to be finished at 7h30 the next morning. Accordingly, the total programme running time will be 11 hours and 30 minutes. - Use the button to select the desired programme. - Press or until the display shows a total running time of 11:30. - Add the ingredients following the instructions given in the section Operation. Avoid any contact between the yeast and fluids or salt. ● The best baking results can be achieved only if the ingredients are used in their correct relative quantities, ensuring that the dough cannot rise above the edge of the baking- tin. We therefore recommend that only recipes are used which have been tried before with satisfactory results. ● Do not use the timer function where a recipe requires the use of perishable ingredients such as eggs, fresh milk or fruit. The timer function is also unsuitable for recipes which require the addition of any ingredients (e.g. nuts, grains or dried fruits) during the second kneading phase. C Browning Baking programmes 1, 2, 3, 4, 5, 6, and 8 allow for a pre-selection of the desired level of browning; three settings are available. The selected level of browning is shown in the form of a triangular symbol in the upper centre part of the display. LIGHT MEDIUM DARK D Menu Press the button until the desired programme is shown in the LCD-display (A). The menu allows for 10 different programmes to be selected: 21
Még annyit, hogy az is segítség lehet, ha az eredeti PDF fájl német nyelvű 7., vagy az angol nyelvű 22. oldalát kinyomtatod, aztán az ott előforduló szavakat kiszótárazod, és beírod magyarul. Ugyanis ez az oldal az egész készülék lelke. Ez adja meg, hogy az egyes gombok milyen típusú sütést adnak, és hogy miként fut le a program.
Szia, magyarul nem tudom előkeresni, ellenben találtam egy példányt az interneten sok nyelven: eredeti
Ebből kiszedtem Word dokumentumba a németet: német és az angolt: angol
A word dokumentumokra már rá tudod engedni a fordítót, mert a word 2010-nek (remélem a 2007-nek is) van beépített fordítója. Sajnos az eredményt nem tudom kimásolni, sem kinyomtatni. De hátha valaki tud rá egy jó megoldást.
Nem lesz könnyű a feladatod a fentiekkel, de azért talán valamennyit segít.
Csucsu, ellenőrizted, mit tanácsolsz? Mert a link dokumentum gyanánt egy "SEVERIN BM 3986 user guide provided through pdfretriever.com.exe" fájlt tölt le. És régi emlékeim szerint az ilyen .com.exe kiterjesztésű fájlok vírusveszélyt jelentettek. Szóval én nem nyitnám meg.
Egyébként volt idő (néhány éve), amikor a diplodocs.com oldalon valóban lehetett keresni használati utasításokat. (Nem kellett törődni a borzalmas magyarítással). Aztán ez a honlap egyszercsak elromlott, és helyette jelent meg több hasonló nevű, köztük az általad is megtalált diplotop.com oldal. De ezek már többnyire használhatatlanok.
Mindjárt a segítségeteket kérném, van egy SEVERIN BM 3986 os kenyér sütő gépem,de égen földön nem találok hozzá magyar leírást ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.
Alacsony hőmérsékleten nagyon-nagyon sokáig süti, egyébként gyakran veszek, nekem pont megfelel a német, néhány szeletes kiszerelés, mert egyedül én szeretem. Anno még a 80-as évek végén, a pozsonyi Duna híd (Új-híd) tornyában lévő forgó étteremben ettem ilyet először, isteni finom, szinte "fekete" kenyér ... már akkor is csak én ettem belőle:-))
"A kenyér durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos. Az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor édeskés, nem biztos, hogy elsőre mindenki kedvencévé szavazza, de ha megfelelő kiegészítők kerülnek hozzá, nagyon finom. A rozs egyébként az egyik legegészségesebb gabona, rengeteg ásványi anyagot és rostot tartalmaz, fogyasztásával jót teszünk a szervezetünkkel. Az eredeti német változatot kovásszal és kizárólag rozslisztből készítik, a sötét színét pedig onnan kapja, hogy rendkívül hosszú ideig sül, persze alacsony hőmérsékleten, hogy ne égjen meg."
PUMPERNICKEL (2 Brote im kleinen Kasten oder 4 Weck-Sturzgläsern á 750 ml) Sauerteig: 350 g feiner Roggenschrot 350 ml Wasser 50 g Anstellgut 16 – 18 Std bei Zimmertemperatur stehen lassen
Brühstück I: 200 g ganze Roggenkörner mit 200 ml kochendem Wasser einweichen - über Nacht kühl stehen lassen und am nächsten Tag in der dreifachen Menge Wasser 1 Std köcheln. Alles Wasser wegschütten
Brühstück II: 350 g mittleres Roggenschrot 350 ml Wasser Am Abend vorher ein Quellstück herstellen
Brotteig: 700 g Sauerteig 400 g Brühstück I 700 g Brühstück II 350 g feiner Roggenschrot 100 – 150 ml Wasser 25 g Salz 120 g Sonnenblumenkerne 100-120 g Rübenkraut
Die Zutaten in eine große Schüssel geben und miteinander vermischen. Nach und nach Salz, Wasser und Rübenkraut zugeben, bis sich der Teig von der Schüssel löst. Den Teig mit etwas Mehl bestäuben, mit einem Tuch abdecken und 30 Min ruhen lassen . Den Teig in 2 Backformen (25 cm Kastenform) hinein geben und zugedeckt 2 bis 3 Std. gehen lassen. Den Backofen auf 150°C vorheizen. Den Teig mit etwas Wasser bestreichen, die gesamte Form mit Alufolie ganz fest verschließen und in den Backofen auf die unterste Schiene stellen. Nach ca 1 Std den Backofen auf 120 ° runterschalten und das Brot insgesamt 14 Stunden (am besten über Nacht) backen. Dabei kann sich das typische Aroma voll entfalten. Das Brot sollte anschließend noch etwa eine Stunde im ausgeschalteten Ofen bleiben.
Bevor man das Brot anschneidet sollte man es unbedingt in ein Tuch oder Alufolie eingewickelt 24 h reifen lassen.
Es ist zwar eine wirklich lange Zubereitungs- und Backzeit aber das Ergebnis überzeugt und die Mühe lohnt sich, mMn, allemal.
Két dolog miatt vesznek az emberek kenyérsütőt (túl azon, hogy nem szeretik a bolti vicket-vackot):
1./ vagy nincs idejük a konyhában órákat tölteni, mert pl. minden nap 8-tól 5-ig dolgoznak + vagy egy óra míg hazaérnek és inkább a maradék időben pihennek, vagy játszanak a gyerekkel stb.
2./ nem bírja csuklójuk a dagasztást, ami cseppet sem könnyű ("vizes a padlás"... azaz akkor jó, ha már izzad a homlok)
Rám mind a két csoportból igaz valami ... ha van időm, abból nem szeretném az egészet a konyhában tölteni, plusz a csuklóm kb. azonnal kiakad, egyszóval nekem kb. tök mindegy, hogyan csinálták a dédimék (ha csinálták egyáltalán egy nagyvárosban is a kenyérsütést), úgy sem tudom utánozni, bármennyire is szeretném. Egyébként meg nem kiállításra készítem a kenyeret, ha lapos, akkor lapos (általában szerencsére nem az), ha kicsit "göröngyös", akkor olyan, a lényeg, hogy jól átsült, finom és természetes alapanyagokból készült legyen.
Lehet kísérletezgetni a liszttel, vízzel, arányokkal, ecettel, plusz sikérrel, meg mint tudom én még mivel, nem ugyanolyan az ízlésünk, van aki szeret mindig változtatni, másnak jó az állandóság is .... de az tény, hogy sütöttem már gyönyörű kenyeret BL55-ös tescos akciós lisztből is, egyszóval nem feltétlenül a kimondottan kenyérliszt garancia a jó kenyérre:-)
Ok. Akkor te süssél grammra. De feltétlenül szerezz be pl. egy légnedvesség mérőt is, hisz a liszt nedvessége felveszi a környezetét. Így már arról sem nagyon lehet fogalmunk, hogy a "száraz" liszt hány százalékos nedvességtartalmú.
Aztán utána szerezz be olyan liszteket, amiket ezeken a videókon látsz.
Te láttál már idős kenyérsütő asszonyt mérleget használni? Ők bizony poharazgattak, vagy még az sem. Nekem jó az a minőség, amit ők tudtak.