Keresés

Részletes keresés

párnaf Creative Commons License 2014.04.22 0 0 155

Olvasgatom a másik topicodat is, a sötét jótékony hatását.

Most sötétben fogok fürödni.

Gondolkoztam még azon, hogy egy olyan gyereknek, aki ezelőtt 30 évvel volt 8-9 éves (én), tv-t alig nézett, még olvasni se tudott, viszont sokat volt a szabadban, annak miért kezdett el romlani a szeme?

És hogyan lehetett volna lassítani a folyamatot? Mármint a romlás folyamatát.

Pontosan az zajlik a lányomnál most, mint velem, csak neki még a számítógép is "betesz". Annyit próbálok nála elérni, hogy olvasni a gyengébb szemüveggel olvasson.

 

Előzmény: ghepard (153)
párnaf Creative Commons License 2014.04.22 0 0 154

"Hogy néha gyorsan is egymásután, azt még akkor se venni észre, mikor beszélgetek valakivel – ezt lehet olyan ügyesen csinálni, hogy ne vegye észre senki."

 

Na ezt hogy lehet??:)

Az ünnepek alatt nem voltunk itthon, sokat voltam a szabadban, monitort se néztem, még olvasni se olvastam, egész jó volt a szemem, de ez a nyamvadt nyomásérzékenység mindig meg van.

Ma már dolgoztam, kicsit rosszabb volt, de nem vészes.

Nem igazán pislogtam hétvégén.

Lehet, hogy már írtad 100x és lehet kérdeztem is: amikor "eldobtad" a szemüveged, akkor kezdtél el a szemszárazsággal is foglalkozni vagy egyik megelőzte a másikat?

Mert az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy ahogy egyre jobban láttál, úgy csökkent a szemszárazságod is, mert esetleg nem volt olyan fáradt a szemed?

Nem biztos, hogy van összefüggés a két dolog között, hiszen sokan panaszkodnak szemszárazságra annak ellenére, hogy jól látnak.

 

Előzmény: ghepard (153)
ghepard Creative Commons License 2014.04.16 0 0 153

Nem lát semmit, hisz mikor már itt van, akkor semmit se csinálok, csak pislogok és melózok, amit kell - de azt mindenki csinálja, hisz pislogni kell. Hogy néha gyorsan is egymásután, azt még akkor se venni észre, mikor beszélgetek valakivel – ezt lehet olyan ügyesen csinálni, hogy ne vegye észre senki.

 

Most hirtelen nem tudom, hogy mire érted, hogy pontosan mit csinálok.

 

Két szemmel olyan közelről már nem is lehet olvasni, akkor már egy szemmel kell próbálkozni. Én is úgy csinálom, de be se csukom a másikat – át lehet kapcsolni az agyat, hogy csak az egyiket vegye figyelembe és akkor nem kell erőlködni a másikat is oda fókuszálni. Az nézzen ahova akar, de a másikkal a szövegre koncentrálni. Én el tudtam érni, hogy szinte a papír hozzáért a szememhez és még mindig olvasni tudtam. Persze sok gyakorlás után. Csak úgy megjegyzem, hogy 2009 elején 120cm-nél kölebb semmit se tudtam elolvasni. Tehát akkor próbálkozz egy szemmel.

 

Az a nylonzacskó elég jó hasonlat, na én is így voltam az első napokban hetekben. Ha közelebb tettem a fejem a monitorhoz, akkor mintha rámhúztak volna nylonzacskót. De fokozatosan közelebb tudtam tenni. Kezdetben 130cm-re volt, mikor letettem a szemcsit. Ha jól emlékszem, kb 2 év kellett ahhoz, hogy mikor nem jól láttam, akkor már nem távolodnom kellett a monitortól – hanem kölebb tehettem a fejem, hogy jobban lássam. Na ez egész hihetetlen érzés volt. Bennem volt a reflex, ha nem tudom kivenni a szöveget, akkor hátrébb tettem a fejem, majd egy kis idő után visszatehettem. Aztán egyszercsak közelebb tehettem és jobban is láttam.

 

Hát megértem, hogy Te nehezebb helyzetben vagy, nagyon sok a D. Én meg tudtam oldani a melóban – igaz én csak kb 3D-ről indultam. De az se volt egyszerű azért, mint írtam is már párszor. Kemény volt a kezdet, de ha ez nincs, akkor most talán már 5D-s szemcsi lógna az orromon.

 

Igen nem kertelek, megmondtam, hogy ez bizony nem éppen kellemes érzésekkel is jár. Persze lehet finomabban is csinálni, kis adagokban fokozatosan menni lefelé, de ez talán van annyira idegölő, hogy talán még nehezebb kivitelezni és sokkal tovább is tartana. Én egyszerre vágtam neki, letettem a szemcsit és megpróbáltam kiheverni a rossz érzetet, meg a fájdalmat – a test meg alkalmazkodik az új feladathoz és aztán jobb lesz.

 

Hát hogy netán javulna a szemed azt Neked kellene észrevenned elsősorban. A fájásokon meg a rossz közérzeten én tudtam segíteni – ahhoz már meg voltak a tapasztalataim. Ahogy múltak a napok egyre jobban tudtam megtalálni a helyes arányt – hogy csináljak is valamit, de ne legyen utána annyira rossz.

 

Ha félsz, akkor nem jó belekezdeni valamibe, mert az már eleve rossz eredményt fog produkálni. Én például nem féltem, tudtam hogy rossz lesz, de mégis csináltam – mert azt is tudtam kb, hogy ez egy alkalmazkodási folyamat az új beállításokhoz.....

 

Na hát arra vigyáznod kellene, hogy akkor se legyen száraz a szemed, mikor valamivel kisérletezel – hát ez a legfontosabb legyen Neked, hisz ezt akarod elérni. Hát az rossz valóban, hogy nem tudhatja az ember, mi lesz jobb és mikor lesz rosszabb. Ezt nekem is ki kellett kisérleteznem magamon. MInden ember más, más dolgokat csinál, mást eszik iszik, máskor megy aludni, máshogy éli meg a stresszhelyzetet stb.

 

Egy dolog, hogy a saját termésed (könnyed) nem fog ártani sem, plusz még így feljavíthatod a saját könny termelését, eloszlását stb. Ellentétben a műkönnyekkel, melyek testidegen anyagok és egy cseppet se serkentik a saját könny termelését és eloszlását – inkább fékezik és háttérbe szorítják.

 

Na látod, ez az eset is nagyon frappáns. Aki szemcsit kezd hordani, annak gyorsabban fog romlani a látása. Ezt én is látványosan megtapasztaltam a 9 év alatt, mikor szemcsit hordtam. Újabb, erősebb szemcsivel csak még tetéztem volna a rosszabbodást. A sors azonban úgy adta, hogy meg tudtam tenni egypár dolgot, ami jó irányba mozgatta a dolgokat a szemeimben is. Még mindig sokat gondolok a látásra is és úgy a háttérben gondolkodom és próbálgatok bizonyos mozgásokat, helyzeteket, légzéskombinációkat stb

 

S mikor megszoktad az új szemcsit, miért nem jobb lett és miért kellett egy idő után erősebb és nem gyengébb? Miért rosszabbra fordult és miért nem jobbra a szemcsitől? Gondolom azért, mert máson nem nagyon változtattál az életedben. Tehát gyakorlatilag ugyanúgy foglalkoztattad a szemeidet, mint addig – és csak mentek a megadott irányban.

 

Az orvosok a beteg embernek is azt mondják, hogy kímélje magát, feküdjön, ha lázas, ha beteg stb. A szemre is azt mondják, hogy nem szabad erőltetni. De mit lehet a szemeken erőltetni? Esetleg csak azt, hogy minél jobban kiforgatjuk balra, jobbra fel le – de ez csak szemmozgás. Ha nem jól látunk, akkor azt hiszem, hogy elsősorban az agyat terheljük meg (ezért vis fáj a fejed), mert nem tudja elintézni, hogy jól állítsa be a sejteket. Nagy igyekezetbe kezd, de eleinte nem tud mihez kezdeni, de lassan alakulnak a dolgok a háttérben.

 

Igen, vannak dolgok, amiket látszólag tudunk befolyásolni és vannak olyanok, melyeket nem. De sok sok gyakorlás után néha észreveszünk olyasmit is, hogy egyszercsak tudunk befolyásolni olyan dolgokat is, melyekről nemrég még azt hittük, hogy az nem megy. Én például még elképzelni se tudtam, hogy hogyan mozgassam meg belülről a dobhártyámat, hogy ezt még egy másik ember is meghallja. Ma viszont simán megy. Fogalmam se volt, hogy hogyan láthatom a saját szemeim mikromozgásait – most gyerekjáték. El sem tudtam képzelni, hogy hogyan lehet elérni atlétikai világcsúcsot gyakorlatilag edzés nélkül (gerellyel próbálkozom) – azok nagyon magasan vannak. Ha netán sikerül, akkor ez is egy jó bizonyíték lesz számomra, hogy nem olyan rosszak azok a dolgok, amikkel kisérletezgetek. Még mindig közelítek hozzá, jelenleg 194cm a hátrányom.

Előzmény: párnaf (152)
párnaf Creative Commons License 2014.04.15 0 0 152

Nem látja a kolléganőd, ha gyakorolsz??

Ezt hogy érted? Pontosan mit csinálsz?

Sajnos ezt a gyakorlatot nem tudom megcsinálni, amit írsz, mert olyan közel kell tennem a papírt, hogy lássam a betűt, hogy ezt csak egy szemmel tudom megcsinálni.

Ahhoz, hogy mindkettővel lássam, nagyon be kéne bandzsítanom.

Ha nincs rajtam szemüveg, én kb. úgy látok, mintha te a szemed elé teszel egy nylonzacskót.

Kíváncsi lennék, hogy mi lenne, ha megtehetném, hogy itthon maradok mondjuk hetekig és csak a gyengébbik szemüveget használnám.

De nem tehetem meg, sajnos.

Csináltam olyat (amikor hetek alatt rohamosan romlott), hogy napközben a jó szemüveg volt rajtam, itthon a gyengébbik.

Borzasztó volt, fájt tőle a szemem, fejem, közérzetem is rossz volt.

De kibírnám, ha ez azzal járna, hogy esetleg javul a szemem.

CSak félek, hogy esetleg pont az ellenkezőjét érném el vele és romlana.

Megtehetném azt, hogy a kocsiban is ez lenne rajtam (kivéve, ha vezetek).

De tulajdonképpen elboldogulnék a munkahelyen is, legfeljebb közelebb húznám a monitort.

Abban viszont biztos vagyok, hogy mivel így erőlködne a szemem, szárazabb is lenne.

Ez a rossz, hogy nem tudhatom, hogy mi árt és mi használ.

Ezzel a pislogással úgy vagyok, hogy ha könnyesen csinálom, akkor valószínűleg nem ártok vele a szememnek, ellentétben a műkönnyekkel, amik mint már sokszor írtam, lókakit sem érnek.

Még egy érdekes dolog:

Kolléganőm mesélte, hogy gyerekkorukban egyszerre lett szemüveges az öccsével. Ő szépen hordta, egyre rosszabb lett, de az öccse egyszer elhagyta, nem foglalkoztak vele és nem romlott tovább a szeme.

A csajnak most olyan hármas körül van, az öccsének talán feles, de nem is hord szemüveget.

Persze nem vagyunk egyformák.

Gyerekkoromban mindig úgy zajlott egy szemüveg csere, hogy el kezdtem szarul látni, kaptam új szemcsit, húúúú, ezzel egy darabig tűélesen láttam, majd megszoktam és megint új szemcsi.....

Simán olvashattam volna a régi szemüveggel, de ezt a kutya se mondta.

És itt van még a kötőszövet erőssége is, ami megint alkati dolog és nehezen befolyásolható.

TEhát vannak általunk befolyásolható dolgok és nem befolyásolhatók. 

CSak nehéz rájönni, hogy mit is tegyünk.

ghepard Creative Commons License 2014.04.15 0 0 151

Mit csináljak még?

 

Hát mondjuk kíváncsi lennék, hogy volna e különbség a távolság között szemcsi nélkül. Első esetben úgy próbálnál olvasni mondjuk egy könyvet, hogy pont lefelé néznél. Tehát mondjuk ráteszed az asztalra, rátámaszkodsz, majd a fejed pont úgy hajtod, hogy pont lefelé nézz – és a szemeid pont a könyv egyik lapjának közepén legyenek. Most nézz a felső sorra pár mp ideig (2-4), majd menj a szemeiddel (de csak azokkal) az alsó sorra és nézd ugyanannyit, majd vissza az első sorra. Ne igen olvasd, csak nézd, hogy látod e a betűket. Ha túl közel kell lenned, akkor nem kell a felső/alsó sorig menni. Próbálkozz így kb 5-10 percet és nézd meg, hogy milyen messziről látod még. Közben nem fog kelleni annyit pislogni, de ha érzed, hogy kell, akkor pislogj, vagy csukd be a szemeid néhány mp-re, hogy legyen elég könny.

 

Na most ugyanezt úgy, hogy pont felfelé nézel. Erre nincs jobb ötletem, minthogy lefekszel és a kezeiddel magad felett tartod a könyvet – s így tudod fejjebb vagy lejjebb vinni. Így is próbálkozz 5-10 percet. Lesz e néhány centi különbség a kettő között? Persze nem kell próbálni, ha nem akarod, csak úgy kíváncsiságból mondom. A tippem az, hogy fekve valamivel messzebbről kellene látnod a betűket. Egy kis mindennapi gyakorlás után talán jóval messzebbről.......

Előzmény: párnaf (149)
ghepard Creative Commons License 2014.04.15 0 0 150

A mozgást is megszoknád. Hát sok minden befolyásolja az embert. A jó látásúaknál is vannak ingadozások a nap folyamán, csak azt nem figyelik és nem is nagyon veszik észre. Az idővel is mindenki hadilábon van, sokszor hallani, hogy nekem erre meg arra nincs időm. Vannak azonban dolgok, amiket helyettünk senki se tud megcsinálni.

 

Mondjuk nálam nem ijednek meg, mert semmit se vesznek észre és amúgy a kolléganőm 3 méterre ül tőlem.

 

Könnymirigy hogy 3 féle van. Kettő a szemek külső felső sarkában (az olajos és a vizes) és a kötőszövet sejtjeiben a szemhéjak azon részén, mely érintkezik a szemgolyóval belülről - ebben keletkezik az a nyákos. Az orrhoz közeli sarkokban nem könnymirigyek vannak, hanem az elvezető csatornák, melyeken a többletkönny távozik az orrba. Ezért ha sír az ember akkor az orra is csurog egy kicsit.

 

Hát szerintem asemhéjad azért is fájhat, mert kevesebbet mozgott és így rosszabb állapotban van. HA rajtad  aszemcsi, akkor az alatt sincs már akkora légmozgás és ezért ennél fogva is kevesebbet pislogtál. Ez nálam is így lehetett a 9 év alatt. Ahogy letettem a szemcsit végleg, onnantól azokkal a dolgokkal, amiket irogattam simán sikerült a szemszárazságot kiküszöbölni.

 

Hát kevesebb D a javulás felé indíthat. Már ideje, hogy ezt az orvosk is mondogatják. Te ezek szerint távollátáshoz is szemcsit viselsz és olvasáshoz is. Nekem már 3D kellett volna az olvasáshoz, mikor hirtelen letettem és 3 nap után el tudtam nélküle lenni egész nap. Igazad van, már a másfél is drasztikus lehet az első órákban napokban. De fokozatosan megszoknád és onnan megint mehetnél egy fokkal lejjebb. De ez nehezebb lenne, mint nekem volt - mert én egyszerre ugrottam szemcsiről szemcsinélküli helyzetbe. No meg Nálad sokkal hosszabb is lenne ez az út  - de talán nem lehetetlen. Van egypár sikertörténet, akinek ez sikerült. A legismertebb Meir Schneider, aki gyakorlatilag vakon született, valami 5 műtétten esett át és már semmit se tudtak tenni az orvosok. De rengeteg gyakorlással valami 17D-ről lement egész 2.5D-ig, ha jól emlékszem. Így valami 65-70%-os lett a látása. Így talán az egyedüli ember a világon, akinek van vaksági és autóvezetői igazolványa. Olvastam a könyvét, hogy hogyan sikerült.

Előzmény: párnaf (149)
párnaf Creative Commons License 2014.04.14 0 0 149

Tegnap kimentünk a sportpályára futni. Én csak gyorsan gyalogoltam, mert nekem az is elég megterhelő így kezdetnek.

Mivel ismerős volt a terep, egy idő után levettem a szemüveget és úgy "meneteltem" tovább.

Fújt egy kicsit a szél. Mindkettő szemem könnyezett és amikor nem a keresztfiam csacsogására figyeltem, akkor gyorspislogtam.

Ma elég rossz volt, de csak úgy délután 3-ig. Nagyon befolyásolják a frontok, ezt egyre többször megfigyelhetem.

Az idő nekem is probléma.

Írod, hogy munka közben is csináltad a gyakorlatokat. Én is szoktam olyat, hogy próbálok nem pislogni, amíg csak könnyes nem lesz a szemem. A pislogás az nem mindig kivitelezhető, még megijednének a kollégák.:)

Mit csináljak még?

Könnymirigy 2 helyen is van, ha jól tudom, egy a szem külső szélén és egy az orrhoz is közel.

Én is, ha könnyes a szemem, kicsit balra billentem a fejem, mert a szemem külső zuga fáj.

Elfelejtettem megkérdezni a doktornőt, hogy miért van az, hogy olyan, mintha inkább a szemhéjam fájna:S

Ja és azt mondta, hogy a legújabb állásfoglalás szerint az erősen rövidlátóknak olvasáshoz 3 dioptriával kevesebbet javasolnak. Ezt kissé soknak érzem. Nekem az, amivel olvasok, másféllel gyengébb, attól már nem kellene gyengébb szerintem.

 

Előzmény: ghepard (148)
ghepard Creative Commons License 2014.04.11 0 0 148

Nagyszerű. Ebből is látszik, hogy töröd a fejed a megoldásokon. Ezt én is csináltam, nagyobb sebességű mosgás nagyobb hűtés és párolgás, ami több könnyre készteti a szemet aztán. Még fokoztam azzal, hogy az asztalomon volt egy pohárban víz, azzal szoktam benedvesíteni a szemek környékét (ujjakkal, vagy ruhadarabbal, zsebkendővel) és aztán legyeztem. Így sokkal hűvösebb lett a légmozgástól és több könny is jött. Aztán saját nyálom egyszerűbb lett és tobább kitartott, már az is elég volt, ahogy csak úgy magától párolgott. De ezekkel is felhagytam pár hét után és újabbak után keresgéltem. Találtam egy egyszerű megoldást, mely azon alapult, hogy a többletkönny, vagy a nem jól szétterített - az orr közeli szemsarokban távozik le az orrba. Elferdítettem a monitort olyan 7-12 fokos szögben. Egyszezrűen úgy, hogy a támlapja jobb széle alá egy vastagabb ceruzát tettem. Így a jobb fele magasabban volt mint a bal fele. Plusz még a monitort úgy tettem magam elé, hogy a jobb széle pont egyvonalban volt a jobb szememmel. Így mindig egy kicsit balra kellett dőlnöm (így nem távozot annyi könny az orrba) és a szemeknek is sokkal többet kellett a bal felükön lenniük. Így pár nap után simán el tudtam érni, hogy egyhúzomban ellegyek akár 5 órát is a monitor mögött mindenféle pihenés vagy relax nélkül..... Két teljes évig így volt a monitorom, már vagy 7 hónapja visszatettem egyenesbe és szemközépre. Ha megint érezni fogom a szemsárazságot, viszateszem újra habozás nélkül. De már talán annyira jó a könnytermelésem meg az eloszlása, hogy nincs probléma.

 

Hát gondolom, hogy nem ez az egyetlen mód, de ez egyszerű és mindenkinek simán menne, ha egy kicsit gyakorolná. A megnyugvás mellett ezek mozgást és így életet visznek a szemekbe. Mikromozgásoktól is nagyon el tudnak lazulni, meg lehet olyan nyugalmi állapotba kerülni, hogy ellazul az egész test beleértve a szemek is. Sokszor elég pár mpre becsukni a szemeket. Ez nagyon nyugtató, próbáljunk úgy fordulni, hogy a legkevesbb fény érje a csukott szemeinket. Ilyenkor beállnak távolba és lenyugodnak.

Előzmény: párnaf (145)
ghepard Creative Commons License 2014.04.11 0 0 147

Na ez az, tehát saját magad is láthatod - hogy hiába teted fel a szemcsit, romlott tovább. Gondolom, mikor felnőttél és a szem is befejezte a növekvést stb - akkor jó ideig talán állandósult a D. S most már a kislányodon is láthatod ugyanazt a forgatókönyvet. Nekem magas, hogy ez ellen miért nem tesznek valamit, hisz a kicsiknél talán nagyon látványos javulás lenne elérhető, ha ésszerűen terheltetnék a szemeiket az iskolákban is. Ma már meg lehetne oldani, hogy ne kelljen nekik olyan sok percen át közelre nézni (füzetek, könyvek, mobil, nyomogatós játékok, számgép). Ez például Taiwanban olyan óriási méreteket öltött, hogy már az emberek 80-90%-ának látási problémája van, túlnyomó többségük rövidlátó........

 

Hát kellemes a frissítő légmozgás - de ezzel együtt nagyon megnő a párolgás is. Ha fúj egy kis szél, pláne melegben - a ruhák jóval hamarébb szárazak.

 

Rendbe fog jönni, ha figyelni fogsz és pislogsz is ahogy kell(ene). Ha mindig százar, akkor baj lehet tényleg, na de pont azt igyekszünk elérni, hogy ne legyen mindig száraz. Legjobb volna, ha sose volna száraz. Én néha néha mégis azon igyekszem, hogy egy kicsit kiszárítsam, aztán jobb lesz. Főleg pontosan lefelé nézéskor. Ekkor a könny nem csuroghat el, hanem pontosan a szem közepén gyűlik össze. Tehát a szaruhártya mmindig a legnedvesebb lesz és a száradás a szaruhártyán kívüli körvonalon, mintegy gyűrű kezd hatni. Ez jobban összeszorítja azt a régiót, amitől a szaruhártya íve nagyobb lesz (már a többletkönnytől is nagyobb)  - és ez meg a közellátásnak nagyon kedvez. Így olyan kicsi betűket is el tudok olvasni, ami talán másképp senkinek se sikerül. De ezzel a technikával még a papír struktúrája is kivehető és zépen látni, hogy a sima élű betűk nem is olyan sima élűek.

 

Az a zselés (nyíkos) jobb ha olyan is marad, ez tapad az epitheliumhoz, a szaruhártya felső rétegéhez. Aztán van a vizes réteg, ez a könny kb 90%-a. Na és efölött van az olajos, tehát ez érintjezik a levegővel. Ha ez felszakad, a vizes szinte rögtön el is párolog és érzed is. Na ezt kellene jobb belátásra bírnod. Ez meg a kisebb könnymirigyben termelődik, ez van alul és közvetlen felette van a vizes könnyet termelődő mirigy. A bal szemben a bal felső sarokban, a jobb szemnél a jobb felső sarokban. A bal szemnél tehát jobbra kanyarintva a fejet és a szemet - jobban szét lehet teríttetni a könnyet. A jobb szemnél azonban fordítva, bal felé kellene. De ha a jobb szemmel nincs probléma, akkor sokáig elviseli a jobbrakanyarintást pislantásnál, vagy szemkinyitásnál. 

 

Valóban sokszor nehéz eldönteni, hogy mi a jó vagy mi lesz rossz. Ezért ezt Neked kell eldöntened és kikisérletezned. Figyelembe kell mindig venni azt, hogy bármi újba fogsz kezdeni, az nem fog menni rögtön és gyakran rosszabb lesz a helyzet. De ahogy átáll a test az új kihívásra, megkezdődik a javulás.

Előzmény: párnaf (144)
ghepard Creative Commons License 2014.04.11 0 0 146

Egy szemorvosnak nem említetted még ezeket a dolgokat??

 

Nem, hisz nem is járok orvoshoz. Szemtrénereknek említettem egypár dolgot, de nem nagyon érti az ember, ha nem tapasztalja. De még úgy sem megy nagyon, ha mellettem van az ember és mutatom hogyan. Egyszerűen nem megy úgy, mint nekem. Itt van mellettem a kolléganőm, mikor látta (eltartott neki, míg észrevette), hogy egyszercsak nincs rajtam szemcsi. Úgy egy hónapra rá, hogy Ö is elkezdi szemcsi nélkül, pedig Neki cssak 1D-s. Hat hétig csinálta, kérdezgetett, csinálta - aztán feladta. Tudod mit mondott? Azt, hogy én nagyon akarom, ezért megy. Mondom jól van, akkor Te miért nem akarod? Ebben mondjuk igaza is van, tényleg nagyon akartam, hogy meg legyen, nagyon sokat tettem érte. Azt mondta, Neki erre nincs ideje. Nekem se volt több időm, mint bárki másnak  -úgy menet közben csináltam a dolgokat  - semmi többletidő nem kell hozzá. S még vagy 10 ember belekezdett itt a melóban ennek láttán, mind feladta 1-3 hét alatt. A velem egy dolgozószobában lévő kolléganőm bírta a legtovább, mint írtam - kb 6 hétig.

Előzmény: párnaf (139)
párnaf Creative Commons License 2014.04.10 0 0 145

Kitaláltam valamit!

Hogy hamarabb jöjjön a könny, a tágra nyitott szemem előtt legyezgetek a kezemmel. Mint mikor melegem van.

Nagyon hamar jön így, tök jó!

Meséltem egy kollégámnak erről a gyorspislogásról és mondta, hogy ez az egyetlen mód, hogy ellazuljanak a szemizmok. Valahol olvasta.

Előzmény: párnaf (144)
párnaf Creative Commons License 2014.04.10 0 0 144

Az első szemüveg 8 évesen kellett, akkor még csak mondjuk 0,75.

Aztán szépen lassan mindig romlott.

Ugyanez játszódik most le a lányomnál, sajnos.

Ő 12 éves, de már 6 fölött kell neki. Imád olvasni, sajnos a számítógép is jelen van, de ezt igyekszek nála korlátozni.

Sok minden változott, mielőtt el kezdett kényelmetlen lenni a lencse, mert először ez volt a kezdeti tünet.

Új irodaházba költöztünk, új iktatóprogramot kaptunk, 10 jegyű számokkal iktatunk, és maga a program is szerintem kényelmetlen a szemnek. De nem éreztem, hogy nem látom és erőlködnék.

Említettem az ablakot is, ami balra van tőlem és rohadt nagy.

amikor átköltöztünk, kb. egy éve, pont így tavasszal, mindig nyitva volt az ablak és az ajtó is.

Nem éreztem, hogy huzatban lennék, ill. éreztem, hogy jár a levegő, de kellemesnek találtam.

Lehet, hogy ez cseszett szét valamit a szememben, ami ha helyre is fog jönni, de nehezen, ez tuti.

Egyébként az a rész, ahol fáj, ott van is egy viszonylag vastag ér is.

De az orvos szerint minden rendben van a szememmel, kicsit száraz, de ennyi.

Na, tisztalap, előkerültél!:)

Csinálod még a pislogást?? Jobb a szemed??

Szoktam gyakran csinálni monitornál is, hogy visszatartom a pislogást, hogy gyűljön a könny. Most is ezt csinálom, míg írom.

Olvastam olyat, hogy ha mindig száraz a szemfelszín, akkor a kis kehelysejtek, amik a nyákosabb (mucin?) izét termelik, ezek lekopnak vagy elpusztulnak, valami ilyesmi és hogy sűrűbb lesz a könny összetétele.

Nem az összetétele, nem jól írom.

Próbálom akkor így: a szemem külső zugában szinte zselészerű anyag van. És ezt írták az okosok is.

Talán ha könnyet gyűjtök a szemembe és szétoszlatom (ezt egy balfelé bólintással szoktam csinálni), hátha "felhígítja ezt a zselés valamit és hátha nem olyan száraz a szem felülete.

Áááá, nekem ez nagyon nehéz, eldönteni, hogy jó-e, amit csinálok.

Nem pislogok: nem jó. De ha sűrűn pislogok, de szárazon, akkor csak smirglizem a szemem. Ezt ghepard is írta.

Szóval nehéz:(

Előzmény: ghepard (142)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 143

Igen, megértem, hogy nehéz - de ami nem mozog, vagy nem tudod mozgatni, az nem működik olyan jól. Lehet valamikor egyszer ráérzel a mikromozgásokra is.......

Előzmény: tiszta (?) lap (141)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 142

Tehát folytatom. Most már nagyon is értem, hogy miért írtad azt, hogy megelégednél azzal, hogy a szemszárazság elmúljon. Nem tudtam, hogy ekkora D-s szemcsit viselsz, azt nem írtad akkor. Az első szemcsi is már ilyen erős volt? 

 

Hát 2009 elején az történt, hogy már nagyon régtől oda volt a nyakam (2008 áprílisában a focin elszenvedtem egy nyaksérülést) és alig tudtam forgatni. Na az egyik gyalogtúrámon (sok volt a hó, ezért gyalog mentem, a bicaj otthon maradt) ugrott az eszembe, hogy tekerni fogom. Azért, hogy ne felejtsem el, elkezdtem hátrafelé menni, úgy ahogy már írtam. Ez végül rávezetett a látásom javítására is, mert mint írtam, otthon megleptés ért. 

 

Persze nem volt tippem, hogy mi is történt tulajdonképpen. De csinátam és a távollátásom gyorsan javult. De a közellátás egész más tészta. Mindig az járt a fejemben, hogy miért segít a hátrafelémenet a távolbalátásomon. Mindenféle járt az eszemben, légellenállás csökenése (mert akkor olyan kicsi vákuumban vannak a szemek), stabilabb hőmérséklet, kisebb légmozgás, meg úgy járkálva egész máshogy terhelődnek bizonyos izomcsoprtok a szemben is. Meg az is megfordult, hogy azért mert teljesen kiforgatom a nyakam és a szemek még odébb vanak - egész a végletekig feszülnek hátra. Ezek is mind mind besegítettek biztos a maguk részével. De meglehet a legnagyobb dobást az jelenti, hogy ilyenkor először látja jobban az ember a dolgokat. Ahogy távolodik, egyre rosszabbul veszi ki  arészleteket. De mivel csak másodpercek telnek el az agy még emlékszik arra, hogy mit is látott fél vagy 1,2,3  mp előtt. Ezért ebből a szempontból igencsak edződhetett. Na mikor ez belém hasított, mondom ezt ki kell próbálni úgy, hogy nem is fogok hátrafelé járni. A vonaton. Megteszi ez ugyanazt? Hát megtette. Tehát az segített  tetemes résszel, hogy távolodott tőlem a világ. Mit is csináltam a vonaton reggel? Elhatároztam, hogy nem fogok ülni, hanem leghátrébbra megyek. Az utolsó vagon hátulján lévő rekeszig, amin vannak ablakok is. Na és innen néztem ki a távolódó világra, a sínekre stb és próbáltam elolvasni a sínek melletti oszlopokon megjelenő számokat és követni, míg el nem mosódnak, majd jött az új oszlop. Innentől már nem is járkáltam hátrafelé csak itt ott. Ez mindennap olyan 40-50 perc is volt reggel, télen meg sötét is volt. Hogy nehezebb legyen, egy lábon próbáltam állni a döcögő vonaton. De ezt is befejeztem 3-4 hónap után. De mindmáig hátrafelé ülök a vonaton, persze ha lehetséges, tehát ha van olyan hely is szabad. A kezdeti távollátásom 2009 elején olyan volt, hogy az autó rendszámát 7-9 méterről tudtam valahogy kibogozni. Alig fél év alatt simán 40 méterről is olvasni tudtam. Legjobb eredményem olyan 57 méter volt. Neked persze sokkal nehezebb a helyzeted. De próbálkozhatsz ezzel a féleséggel is. Leteszed a szemcsit és megnézed magadnak a dolgot közelről, ahonnan lárod. Nézd pár mp-ig, majd távolodj tőle - lassabban is próbálj távolodni, gyorsabban is. Mikor lesz jobb. Az agyad be fog segíteni és lehet észre fogod venni, hogy el fog tolódni a határ messzebbre. Az agyad fogja tudni, hogy látni akarod messzebbről is és meg fogja próbálni teljesíteni ezt. S közben a pislogást és a könnytermelést annyira feljavítani, hogy ne jelentsen problémát. Nem egyszerű, de így lehet haladni lassan lassan. Hosszú élet még előtted lehet, akár 100 év is. Pár hónapot  lehet megérne ezzel bíbelődni, már csak azért is mert így kisebb az esély a szürkehályogra meg a zöldhályogra stb.......

Előzmény: párnaf (139)
tiszta (?) lap Creative Commons License 2014.04.10 0 0 141

Sziasztok!

Nem nagyon tudok jönni, kicsit sok lett a munkám. Nem csináltam sok mindent, csak a kacsintgatás próbálgatását - nekem ez is embert próbáló feladat :) Majd egyszer talán ráérzek a mikromozgásokra is, jó lenne esetleg személyesen találkozni ehhez, egyedül nekem nem megy. Szerintem nekünk máshol lehet a probléma, de a mozgatás segít. Az e-mailem publikus, írj, ha van még kérdésed. Szép napot!

Előzmény: párnaf (113)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 140

Megértelek, én se tudtam, mégis hittem abban, hogy meg tudom csinálni - csak sok mindent meg tennem azért. Persze az nem jó érzés, mikor szinte kínozza magát az ember. Én sokat tompítottam a fájásokon, rossz közérzeten - a hangokkal. Mindoig dudorásztam valamit, így nem éreztem magam rosszul. Ez a legnagyobb vékezője annak, hogy az emberek csinálják ezt vagy azt - mert bizonyos ideig rossz lesz. De ez olyan természetes, szinte mindennél ezt tapasztalni. Említettem a legújabb szórakozásomat - a gerelyt. Hát az első hetekben valami kegyetlen volt az is, az első napokban gond volt utána az ajtókat is nyitogatni. Szinte mindenem fájt, ma meg meg se kottyan és már a világcsúcs jár az eszemben.....

 

Perszehogy nem lett jobb érzésed, mert gondolom nem is nagyon pislogtál és nem is volt elég könnyed az olvasásnál. Meg kell tanulni, mikor időd van rá, hogy minden belégzéskor pislogj, még jobb, ha egyszerre gyorspislogsz legalább hármat. Egy idő után ez nem fog gátolni, megszokod és a szemeidnek és a látásodnak is jót fog tenni. Én azt gondolom, hogy a nempislogástól készült ki a szemed. A meló közben, olvasás közben, vagy bármi amire koncentrálsz - nem tudod ellenőrizni a pislogásod. Ezt valahogy bele kell gyömöszölnöd a tudatalattiba. Nekem már olyan automatikus, hogy akkor is csinálom, ha nem is gondolok rá, mint a légzés. Nem egyszerű, de ha kitartó leszel, sikerülni fog. Persze több apróság is közrejátszott.

 

Nos ez a hátrafelémenet. Néztem hátrafelé presze egy kis időre (vagyis a menetirány felé), éppen csak annyit, hogy lássam merre kell mennem. De az idő tälnyomó részén normálisan néztem, tehát akkor minden távolodott tőlem, mivel hátrafelé mentem. Majd 10-12 lépés után megint gyors nyaktekerés és megnéztem merre megyek. Az életben minden jön közelebb hozzád, közeledik, közeledik vagy közel van. Na most egyszercsak minden távolodott, mégpedig huzamosabb ideig, napokon, hónapokon át (4 -5 hónapig csináltam hátrafelé is). Mit gondolsz, miért lett ettől máris jobb a távolbalátásom? Megyek ebédre, majd utána leírom. S aztán ezt a felismerést rendesen ki tudtam használni máshogy is, nem is kellett hátrafelé mennem, majd megírom.....

Előzmény: párnaf (139)
párnaf Creative Commons License 2014.04.10 0 0 139

Hát pont ezért Nálad nehezebb a helyzet, mert egyszerre nem tudod letenni. Így a szemnek és az agynak sokszor kellen váltania és megszokni az újabb szemcsit. A helyzetet rontja még az is, hogy távolra is meg olvasásra is más más szemcsit teszel fel. Na ezek szinte lehetetlen faladat elé állítják a szemeidet meg az agyadat is. Az egyes szemcsikkel látsz ide oda, de a tested, az agyad, a szemeid ebből semmit se tudnak hasznosítani.

 

Ezért nem tudom, hogy mit csináljak.

A jó szemüvegemmel (ami a legerősebb) látok közelre is, távolra is, tehát még alkalmazkodik a szemem.

A tesóm (46 éves) azt mondja, hogy neki kicsit javult a rövidlátása, de közelre mégse jó, nehezen olvas.

Szóval nem tudom, hogy mit csináljak. Jó, ha így "kínozom" a szemem és a fejem is ezáltal, hiszen nem jó a közérzetem, mivel nem jól látok.

De úgy vagyok vele, hogy miért olvassak a 10-essel, ha látom a betűket a 9-es dioptriával is.

Vagy jobb lenne, ha megdolgoztatnám a szemizmot és ugyanaz a szemüveg lenne mindig?

A melóba nem is viszem a gyengébb szemcsit, mert a monitort nem látnám, ill. nem folyamatos monitori munka van, bejönnek az emberkék, csinálni kell velük ezt-azt, azt meg nem tudom megcsinálni, hogy 2 percenként váltogatom a szemüveget.

Ezért mondtam, hogy én már annak is örülnék, ha a szemszárazságtól megszabadulnék.

Akkor te mit javasolsz ghepard? Használam párhuzamosan a 2 szemüt vagy ne?

Írtam azt is, hogy a tananyagot a gyengébb szemüvel olvastam. Azt éreztem, hogy nem tett jót a szememnek. Kérdés, hogy az olvasástól lett-e rosszabb (bár nem vittem túlzásba a tanulást, napi szinten csak olyan 3-5 óra lehetett, az is megszakítva, tehát szerintem sose volt fél óránál több olvasás, ez nem olyan rettenetes időtartam, gondolom) vagy a szemem kikészült  a sok szemüveg cserétől?

Nem tudom.

Mi történt 2009-ben?

És ez a hátrafelémenés? Közben néztél hátra,nem?? Ha nekem a bal szemem a rossz (száraz), akkor balról kéne hátrafele néznem? És ez miért jó? Ezt nem értem, bevallom.

Most kimegyek, pislogok egy adagot. Kár, hogy jön a jó idő, a meleg, hidegben jobban könnyezett a szemem.

szerinted így jól csinálom?

Egy szemorvosnak nem említetted még ezeket a dolgokat??

(ma szabin vagyok)

 

 

Előzmény: ghepard (135)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 138

Na még hozzáteszem, hogy 2008-2009-ben már kb 6 éve itt ott kisérletezgettem a hangokkal és egyéb saját magam keltette rezgésekkel, vibrációkkal. És akkor egyenlőre csak a pislogásra tudtam gondolni, mint gyors kicsi mozgásra a szemeknél, na meg a hangokra. Akkor még a mikromozgásokról nem is igen tudtam valamit, de 2009 elejétől rengeteg dolgot átolvastam szem és látás témában - s nemcsak az ember kapcsán, hanem állatok kapcsán is...... Mivel egypár dolgot már addigra sikerült kikezelnem a hangokkal és gyors kicsi mozgásokkal - gondoltam a szemeknél is segíthetnek valahogy. Ilyen a torokgyulladás is, az minden évben volt nekem, nagyon sok évben kétszer is. De ki tudtam belőle kecmeregni orvosság nélkül is 1979 óta, de nem tudtam elkerülni, hogy ne kapjam el - lehet azért, mert akkor is mindig valami teát, mézet, fokhagymát, alkoholt meg ilyen csekélységeket is próbáltam bevetni. 2006-ban mertem nekimenni minden cucc nélkül, de 2007 decemberében még elkapott. De ez volt eddig az utolsó. Tehát már majd 7 éve nem kaptam meg, tehát jól csináltam 2007 decemberében, amikor utoljára volt (legalábbis eddig). Közben a feleségemnek minden évben továbbra is van többször is, az unokáknak is - de akkor se kaptam el, mikor betegen is összepuciltak.

Előzmény: párnaf (130)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 137

Hát a szempirosság az nekem is ismerős, 2007-től (érdekes 2006-ban hagytam abba az esti meg félig éjjeli halászást) már szinte minden nap találkoztam vele. 2008-ban már alig egy másfél óra után rossz volt a melóban, akkor kezdtem el minden kb 2 órában kimenni az erdőbe  kb 5-8 percre.

A klíma és a szél nagyon növeli a párolgást, így tehát sokkal hamarébb felszárad a könnyfilm is - s ha nincs utánpótlás érezni is fogod....... De ezt fel is használhatod arra, hogy legyen több könnyed. Elég ha néhány mpre becsukod mindkét szemed, vagy csak a rosszabbikat  -majd kinyitod. A csukás alatt felmelegszik és aztán a nyitáskor az így keletkezett hőmérsékletkülönbség hirtelen annyira összeszorítja a szemeket, hogy sokkal nagyobb erővel kilőki a könnyet - és máris pisloghatsz ezerrel. Ha sokat fogod csinálni, olyan lesz mint a légzés és idővel finomíthatod, hogy észre se fogod venni..........

Előzmény: Tibi1986 (131)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 136

Már 2008 telén volt egy kalandom a gyorspislogással. Tiszta jeges volt a út, vigyáznom kellett, hogy ne csússzak el a bicajon. Olyan mellékúton mentem az aszfalton, ahol nem járnak autók. Már akkor nagyon éreztem, hogy szárazak a szemeim. Akkor már tudtam, hogy keveset pislogok a monitor mögött, de semmi se tudott rávenni, hogy tegyek ellene valamit. Na a bicajon kezdtem el, vagy 40-50 percig csináltam. Könny volt rengeteg, mert fagypont alatt volt és fújt a szél. Nagyon jó érzéseim lettek ettől, de a lustaságom megint túlharsogta ezt is. De már bennem volt, hogyha kibírhatatlan lesz nekikezdek, már akkor átfutott az agyamon, hogy ez még a látásom javításánal is jól jöhet. Aztán a véletlen 2009 elején mindent összehozott és teljes erővel mentem a látásom javításáért és a szemszárazság ellen is........

Előzmény: párnaf (130)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 135

Igen, úgy gondolom, hogy javíthatnál. Az orvosok ezzel nem tudnak mit csinálni, csak mint Te is írod - a tünetet kezelni, szemcsivel, ktlencsével stb. De Te és mindenki maga sokat tehetne azért, hogy javuljon a látás is. Mert ahhoz se kellett valami csoda, hogy elromoljon. Persze vannak génhibák, meg örökletes bibik - de azok csak kb 1-2%. A rossz látás valahogy kialakult az évek folyamán annak függvényében, hogy hogyan éltünk, mit csiáltunk, vagy éppen mit nem csináltunk stb. Egy kisgyerek szeme igen hamar rossz irányban növekedhet, az még igen puha. Például rájöttek arra, hogy sok kismama sétálgat kint a természetben a kicsivel, aki gyakran el is alszik - a baj csak az, hogy világosban. Világosban a szemek közelre akarnak beállni (sötétben távolra) és így ebben az irányban feszülnek ott bent az izmok meg nyomódik össze a szemlencse is. Mivel még elég puha, nagyon könnyen deformálódhat - ami egy kettőre rövidlátáshoz vezethet. Ehhez még hozzájön, hogy ma már az egész picik is rengeteget nézik  a TV-t, számgépet, mobilt, meg az iskolai füzeteket, könyveket stb.......

 

Nekem 5 szemcsim volt, már hatodik éve egy se kell - a feleségem használ 2-3-t belőlük.

 

Hát persze. Miért is kezd száradni? Eleinte persze nem veszi észre az ember, de a látása icipicit rosszabbodik és emiatt nagyobb odafigyelést igényel az olvasás és az egyes tárgyak felismerése. Ez meg egyre több energiát vesz el az agytól és az ember elfelejt olyan dolgokat megcsinálni, ami ment a tudat alatt szépen. Elfelejt pislogni, ami egy idő után már akkora méreteket ölt, hogy észreveszi - de akkor már igencsak benne van a pácban. Elmegy szemorvoshoz, kap szemcsit és azt hiszi az ember, hogy ezzel meg is van oldva a probléma. Egy időre igen, mert jól lát a szemcsi alatt, de egy idő után észreveszi, hogy megintcsak nem jó.....

 

Már akkor is javulhatna, ha gyengébbet próbálnál hordani. Egyszerre megszabadulni a szemcsitől nálad szinte kivitelezhetetlen. Igen nekem is kegyetlenek voltak az első hetek. Írtam is a topikomban, hogy nemcsak a szemeim fájtak, hanem a fejem is  - azt hittem, hogy kihúzzák az agyamat. Ezért az első nap csak 20 percig bírtam. A második nap már 40 percig, harmadik nap már 2 órát - s a negyedik naptól már kibírtam egész munkanap. De még pár hétig nem volt valami rózsás a helyzet, de fokzatosan javult a helyzet.

 

Hát pont ezért Nálad nehezebb a helyzet, mert egyszerre nem tudod letenni. Így a szemnek és az agynak sokszor kellen váltania és megszokni az újabb szemcsit. A helyzetet rontja még az is, hogy távolra is meg olvasásra is más más szemcsit teszel fel. Na ezek szinte lehetetlen faladat elé állítják a szemeidet meg az agyadat is. Az egyes szemcsikkel látsz ide oda, de a tested, az agyad, a szemeid ebből semmit se tudnak hasznosítani.

 

Hát hogyan, azt mondják magukban a kis vízkőcseppek - hogy hé itt van egy szem, kitérünk előle? Szerintem bemegy oda is, de ha volna saját könnyed rendesen, akkor el tudna menni. Én mindenesetre ilyet nem csinálnék sose és a klímát is kerülöm.

 

Hát a lencse a peremén gyakorol a legnagyobb nyomást a szaruhártyádra, talán pláne ha távolba volt. A lencse alatt ilyen, a lencsén kívül meg olyan a helyzet - s pont a lencse határán meg amolyan.

 

Hát én gyakorlatig nem csináltam azt a szemtornát, amit a szemtrénerek ajánlanak. Voltam egypár fórumon is, többükkel sokat leveleztem is, magyarokkal (eggyel nagyon nagyon sokat), csehekkel is. Azzal a klasszikus szemtornával nem nagyon mit tudtam kezdeni a monitor mögött...... Én másképp látom a dolgokat, mint Ök. Egyben azonban nagyon egyetértek velükl - van más út is, mint a szemcsi, ktlencs, meg a lézeres műtét.

 

Írtam, hogy már az első hátrafelé menetelő túrám után nem is akartam elhinni, hogy simán tudom olvasni a TV-n a legkisebb feliratokat is és gyönyörűen látok mindent rajta. Az már távolbalátasnak minősül, hisz a TV 350-360 centire van a szemeimtől. Sokáig nem volt tippem, hogy ez miért lehet, de pár hét után (1-2 hónap) rájöttem egypár dologra. Majd leírom. 

Előzmény: párnaf (129)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 134

Na, akkor ez már hatalamas változás, mint írtam is. Ez látszott az írásaidon is már. Enélkül nem is igen csinálnál valamit. Ha már ennyire gondolsz rá, akkor ez mindenképp jó előjel.

 

Nagyszerű, lehet ott is gyorsabb áramú levegőt találni. Én szoktam néha úgy  (tavalyelőtt próbálkoztam), hogy kinyitottam kb 5-8cm résre az ajtót, madzaggal biztosítottam, hogy ne nyílhasson kijjebb. Most az ablakhoz mentem és elferdítettem pár centit, vízszintesen nyílik. A szemeimet meg pont az így felgyorsuló levegőáramba helyeztem néhány mpre. A kicsi rések irányába igencsak fel tud gyorsulni a levegő. De ezeket csak érdekességként csináltam. 

 

Hát aludni én is szeretek, télen nem ritka a 10-12 órai alvás. De ahogy hosszabbodnak a nappalok, egyre tovább vagyok fent - a kert miatt is...

 

Már csak azzal, hogy az a lány kiiktatta a ktlencsét, hatalmas tehertől mentesítette a szemeit. S így talán egymaga ez a tény is jó irányba indította el a szemei működését. Párnaf, Ök valóban nem tudnak ezzel mit kezdeni (már az orvosok), s gyakorlatiag Ök semmit se tesznek - csak adnak szemcsit, ktlencsét, egyél igyál ezt azt stb. Tehát akkor sem Ök segítenek, mikor felteszed a szemcsit - azt nem az orvos készíti, csak neked adja. És azt is Te hordod, nem Ö. Én még nem találkoztam egy emberrel sem, akinek a szemcsi vagy a ktlencse megjavította volna a látását. Inkább a fordítottja igaz. Annyira jó, hogy egy idő után erősebb fog kelleni. Pedig ha javítana valamit, akkor egyre kisebb erejű kellene.....

Előzmény: párnaf (127)
ghepard Creative Commons License 2014.04.10 0 0 133

Igen, valahogy én is észrevettem, hogy egyre több ember panaszkodik a "modern" orvoslásra és más utakat is keresnek.

 

Az autóvezetés is, meg a monitor mögötti meló nagy koncentrációt igényel. Emiatt meg egyre jobban elfelejt az ember pislogni. Ezt nem is tudatosítod, csak akkor mikor már jelez a szemed, hogy száraz, meg egy idő után észreveszed, hogy nem is látsz már tökéletesen vagy távolra vagy közelre. Mai embernél ez inkább az, hogy nem lát jól távolra. Írtam kb, hogy miért, Te is tipikus eset vagy. Az autóvezetés se fejleszti a távolbalátást  - több okból is gondolom ezt.  De a számgép egyenesen rontja......

Előzmény: Tibi1986 (126)
párnaf Creative Commons License 2014.04.10 0 0 132

és akkor hanyas a szemed??

Ha se lencséd nincs, se szemüveged, nem lehet 5-ös!

Előzmény: Tibi1986 (131)
Tibi1986 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 131

Nagyon sokat be pirosodik,de ha fúj a szél vagy az autó klíma használat után az nagyon rossz,meg estére már kezd is fájni.

Meg érzem hogy száraz,a pislogásoknál észrevehető hogy nem olyan gördülékeny!

Előzmény: párnaf (128)
párnaf Creative Commons License 2014.04.09 0 0 130

Még egy kérdés!

Hogy jöttél rá, hogy gyorspislogni kell?

Előzmény: párnaf (129)
párnaf Creative Commons License 2014.04.09 0 0 129

Írod ghepard, hogy talán javíthatnék a dioptriámon is.

Mindig azt mondták nekem, hogy olyan 40 év körül (amikor az ép szemű embereknek kell először olvasó szemcsi) majd javul a szemem kicsit.

Amikor előjött ez a szemszárazság és el kezdtem sokat hordani a szemüveget, pár hét alatt 2 dioptriát romlott a szemem. A frász jött rám.

Itt a fórumon egy optikus csaj elmagyarázta, hogy miért, ezzel nem untatlak benneteket.

Most van 2 szemüvegem, egyet olvasáskor használok, a másikat mindig.

Olyan érdekes ez is, hogy egyrészt azt mondják, hogy az az egészséges a szemnek, ha hol közelre nézünk, hol távolra, tehát nem jó sokáig egy bizonyos távolságra, főleg közelre nézni.

És az ép szem szépen igazodik is ehhez.

Azért kérdeztem azt, hogy mikor kezdett előjönni a szemszárazság, mert esetleg lehet egy olyan, hogy fáradt a szem, mert nem lát jól.

Pl. most, a vizsga előtt a tananyagot a gyengébb szemüveggel olvastam. Fájdogált a szemem.

Ebből csak azt akarom kihámozni, hogy vajon jó-e, ha dolgoztatjuk, netán kissé erőltetjük a szemet?

Ami esetleg fájhat, de lehet, hogy ez egy „hasznos” fájdalom.

Ilyeneken gondolkozok, hogy ha mondjuk itthon a gyengébbik szemcsit hordanám, javulhatna-e a szemem?

Amúgy szerintem már most ezzel a legújabb szemüvel se látok teljesen jól.

Szombaton viszem a lányomat kontrollra, majd én is elolvasom a táblát, amin a számok vannak.

Neki azt mondta a dokinénije, hogy olvasáskor a régi szemüt használja.

Egy bibi van, ha a régi szemüben vagyok, hogy el kezd fájni a fejem, mintha tiltakozna az agyam.

Mint ahogy neked is fájt ghepard, amikor nem használtad a szemüveget.

Vagy neked csak a szemed fájt akkor?

Vagy ilyenen agyalok, hogy van az asztalomon egy kis párásító készülék. Ultrahanggal veri szét a vizet.

És a vízkövet is. Az asztal, de még a szemöldököm is vízköves. Tényleg:)

Nem lehet, hogy a kis vízkő szemcsék a szemembe is bekerülnek?? Szerintetek??

És hogy vajon miért csak a szemem külső zuga fáj, ill. egy másik pont, ott ahol a lencse volt. Annak is inkább csak a széle fáj. A kemény lencse picike.

De ott máshogy fáj, ott inkább olyan kidörzsölődést érzek, a zugnál pedig hm.. nem tudom, kicsit élesebb fájdalmat vagy nyomásárzékenység. Franc tudja.

Mielőtt leültem ezt megírni, pislogtam egy adagot és most folytatom tovább.

Ja igen! Ghepard! Másfajta szemtornát csináltál?

Előzmény: ghepard (120)
párnaf Creative Commons License 2014.04.09 0 0 128

Tibi!

Milyen panaszaid vannak? Miért mondod, hogy száraz a szemed?

Előzmény: Tibi1986 (124)
párnaf Creative Commons License 2014.04.09 0 0 127

Ez tényleg így van, egész nap foglalkoztat!

Amint van az irodában egy kis nyugi, azonnal pislogok, és a wc-n is:)

REggel nehezebb volt könnyet csalni a szemembe, kiálltam a nyitott ajtóba, csak úgy, köntösben.

A kocsiban ma még nem csináltam, mert elől ültem és nem akartam ezzel idegesíteni a sofőrt.:)

Sötétben nem nagyon tudok lenni, mert örülök, ha megalszom a 8 órámat, sajnos elég aluszékony vagyok.

De jönnek a nyári bográcsozós esték, majd kipróbálom.

 

Tibi! Üdv a körünkben!

Szerintem is elírtad a diioptrát, szerintem csak 0,5-ös a szemed. 5-tel már az orrodig se látnál el.

Nem tudom végig olvastad-e, amiket itt írtunk. Én a saját tapasztalatomat tudom neked elmondani:

Rengeteget olvastam a neten ebben a témában.

Ghepardot és egy lányt kivéve (ő kiiktatta a lencsét és valahogy magától megjavult a szeme több éves kínlódás után) SENKIT nem tudnék mondani, akinek megjavult.

Egy barátnőm egy szemész professzor mellett asszisztens, ő azt mondta, hogy igazából semmit se tudnak ezzel csinálni.

A szemcseppekről, műkönnyekről: én is mások is tapasztalták, hogy rövid ideig talán hatnak (ezalatt perceket érts), de aztán semmi, sőt, nekem csak mindig rosszabb lett. Ezt is rengetegen írták.

Több orvos és szemészeten dolgozók is írták, hogy tüneti kezelés van, de szinte gyógyíthatatlan.

A ghepard módszerét azért próbálgatom most, mert neki sikerült. Azóta állítólag tisztalapnak is.

Nem kerül semmibe, nem csepegtetsz mindenféle vegyianyagot a szemedbe.

Ha elolvastad, amit pl. tegnap este írtam....a saját bőrömön is tapasztalom, hogy jólesik.

 

Előzmény: ghepard (120)
Tibi1986 Creative Commons License 2014.04.09 0 0 126

Sokan.és egyre   többen látják be hogy a mai orvostudomány már más elvek alapján akar gyógyítani,és ezért is fordulnak inkább a természetes dolgokhoz vagy a természetgyógyászokhoz.

Igen autóra gondoltam vezetésnél,és számítógép előtti munkát végzek!

Előzmény: ghepard (125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!