Keresés

Részletes keresés

Daniel's Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2313

Igen nyilván tudom mikor mondják és miért, de végül is jogosan! Én vezetni tudom, ő szerelni tudja :) Mindkettőre szükség van. És nem, nem akarok én egyetlen amatőrt sem bántani, hisz amatőr akarok lenni, rádiózni szeretnék. A Reprádióhoz is csak Fónia vizsga kell, nem kell hozzá tudni a kapcsolási rajzát :)

Előzmény: Unatkozó_majomidomár (2312)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2312

Repülőgépvezetőként nyilván jól ismered a mondást:

"A majmot is meg lehet tanítani biciklizni, de biciklit javítani soha.'

És nyilván azt is tudod, mikor mondják ezt a repülőtereken a

pilótáknak és miért...... 

Előzmény: Daniel's (2310)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2311

Itt a megoldás, át kell költözni abba a csodálatos Romániába. Sok sikert kívánok hozzá.

 

Azt azért útravalóul elmondanám, a rádióamatőr vizsgát nem a rádióamatőrök, hanem a hatóság végzi.

Így a rádióamatőröket szidni talán nem a legjobb út. Az, hogy a hatóságnál évtizedekig hivatalban lehet

egy a rádióamatőröket nyíltan gyűlölő osztályvezető, szintén nem a mi felelősségünk. Nyilván a kies

Romániában ez is másképp van. Az pedig, hogy hol milyen nehéz a vizsga, erősen szubjektív.

Az elmaradott és a digitális világtól teljesen elzárt USA-ban igen kemény vizsga van, ami mellett folyamatosan

nő a rádióamatőrök létszáma. Ugyan hogy lehet ez? Esetleg ott felfogják, hogy a célokért küzdeni kell és a 

sült galamb nem repül a szájba csak úgy? Látszik is rajtuk, nem is viszik semmire, mint a fejlett Romániában.

Folytathatnám, de nincs értelme. Igaza van a korábbi hozzászólónak. Csak a bukottak háborognak és keresnek

önigazolást a lustaságukra. A sikeresen levizsgázók valahogy mindig elégedettebbnek tűnnek. Hogy lehet ez? :)

Előzmény: Daniel's (2307)
Daniel's Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2310

Nem gond a vizsgadíj, a pénzel semmi baj. De nem mindenki teheti meg, azt hogy 300 km-ről felautókázzon havonta... Nincs baj a jogi részével, élménnyel tanulom, nincs baj a forgalmazási részével, csont nélkül meglett! -Repülésben is használom! Élménnyel tanultam! De, miért kell nekem, ehhez műszerésznek lennem? Jó rendben, nem tudtam felrajzolni egy feszültségosztó kapcsolást. Oké, tanultam az esetből megtanulom! De kitudja mit kér a következő vizsgán??? Hogy tanuljam meg? Nem vagyok műszerész, de buta ember sem! Szívesen beavatlak a repülés világába, megtanítom a termodinamikát, a műszerrepülést, stb. Mert ehhez értek! De nem kellett buszvezetésből levizsgáznom, ahhoz hogy pilóta engedélyt kapjak! Ez az amit el kellene fogadni, hogy fejlődött a világ! Nekem tudnom kell vezetni a repülőt, de nem kell tudnom hogyan kell felépíteni a robotpilóta moduljának panelét! Használni kell tudjam!!!!! Mi értelme van számonkérni a vizsgán olyat, amire SOHA nem lesz szükségem!? Ha követelmény is, miért kell túllihegni és emiatt buktatni, jólesik az a kis hatalom? Régen más volt igen! Kellett tudni, mint ahogy robotpilóta sem volt régen, de most van, és nem kell ismernem a régi rendszereket! Nem siránkozom, félre értés ne essék! De miért nem lehet elfogadni azt, hogy ez a világ már nem az! Miért tanulok olyat, ami nem kell, soha nem fogom alkalmazni, és emiatt bukok meg! Ezek utána  buszsofőröket tanítsuk meg a termodinamikára, hogyan számolják ki az úttest tapadási tényezőjét. Minek? Bemegyek a boltba, veszek négy dolgot, egy rádiót, egy antennát, kábelt és csatlakozót! Ennyi a matekja! Én veszek egy rádiót félmillióért, ugyan azt építsd meg a sarki elektronikai boltból bevásárolt kis dolgaidból! Mérjük be! Nemlétezik már ilyen, miért kell mégis számonkérni? Miért nem koncentrálunk a rádiózásra, forgalomból 5-10 kérdés? Vicc az egész. Miért nem műszakiból van 5, forgalomból 30. Kérjük azt amit kell. De mindegy is. A végén is elmondom, nem rinya! Észrevétel, felszólalás! Ez a baj a világgal, annak a pár embernek akinek érdeke vallja, szívatva vele azt a néhány embert akit tényleg érdekel. A szabályos rádiózást kérik ha engedélyem van, vagy azt hogyan forrasztok.... Értelmetlen.

Előzmény: XANTIi (2309)
XANTIi Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2309

Azt azért nem kellene összemosni, hogy vizsgát "megvenni" avval, hogy van némi vizsgadíj. Mert egy OKJ-s tanfolyamon nem a hatósági bizonyítvány kerül a nagy pénzbe, hanem a tanfolyam. Ahogy a jármű jogsinál is.

Itt nincs semmilyen kötelező tanfolyam, óraszám. Csak azt a pár alap törvényt kell megtanulni.

Előzmény: Daniel's (2307)
XANTIi Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2308

Szépen összefogott kifogás halmaz. Sokkal egyszerűbb megoldások is vannak.

A legfontosabb, hogy azt a pár dolgot tényleg meg kell tanulni. Igazán egyszerű emberek is megcsinálják, évtizedek óta.

A tananyag bárkinek elérhető AKI AKARJA. A többi csak tekergés, nyafogás.

Vidéken a nagyon kevés jelentkező miatt nincs vizsga.

A vizsgáztatók is rugalmasak, normálisak.

(Nem bántásból, de akinek hétszer nem sikerül, az vagy kamu, vagy tényleg a rádiózás más ágát kellene űzni. Vagy csak egyszer egy hetet tényleg komolyan foglalkozni vele.)

Az, hogy sok mai vizsgát pénzzel meg lehet "okosban" oldani, lehetséges. Akkor azt kell hobbinak választani.

Előzmény: Daniel's (2307)
Daniel's Creative Commons License 2018.07.05 0 0 2307

Hidd el, többen inkább azt a "nem olcsó" lehetőséget választanák. Nekem egy vizsga 30 ezer forintomat bánja vidékről felmenni stb. Egyszer már voltam, három alkalom majdcsak egy százas. Lehet még a hetedik vizsgán is ott ülök, (van ilyen ismerősöm). Inkább szó nélkül fizetném ki, ha tudnám kinek kell....  ez egy Hobbi akárki is akárhogy lihegi túl. Azzal hogy beszélek egy rádióba, semmilyen jövedelmező tevékenységet nem csinálok. Komolyabb vizsgákat meg lehet venni... Pl, minden OKJ-t. Barátomnak aranykalászos gazda vizsga kellett, mert földet örökölt, és anélkül nem folytathatta a rajtalévő tevékenységet, kifizette a pénzt, megkapta a vizsgalapokat, betanulta, levizsgázott, csókolom. Sok időmbe került, de utána jártam a környező országbeli vizsgáknak. Oké a harmonizált CEPT követelmény ugyan az. Csak náluk a szemlélet más. Romániában: Fiatal vizsgáztatók, minden vizsgán kb 30 fő, és nem erőltetik a kapcsolási rajzokat, ha azt látják hogy az ikszelősöket jól megcsináltad, de nem igazán tudsz számolni, kapcsrajzokat gyártani, átengednek! Nem veszik el az élményt, a kedvet a hobbitól! És nem kell kifizetni senkit. Ja és még az odautazási költségedet is visszatérítik! (Vonat, busz...) Ja és ott minden körzetben vizsga van... Kolozsvár, Temesvár, Arad, Nagyvárad... Teljesen felesleges túllihegni, lassan az analóg rádiózás meghal, nyomul a digitális rádió, adok én bárkinek egy marék ellenállást, meg diódát, építse meg... ahogy előttem írták, nem azért rinyálok mert nem sikerült a vizsga. Hanem, mert azt látom, hogy nincs rugalmasság.... stb. Senkit nem érdekel az utánpótlás, egy pont híjján megbuktál.. az amatőrök 70% a 70 felett életkorral bír. 20 év múlva elmúlnak.... Nem lesz aki rádiózzon. És pont most kellene azokat a fiatalokat tolni, akik nem a diszkóból hajnal háromkor visznek a detoxba, mert sem életcélja sem hobbija.. akit meg érdekel, elmegy vizsgázni, pénzt öl bele, hobbiként tekint rá, sz@arnak rá. Na ez a különbség a környező országokhoz képest.  RUGALMASSÁG. Soha életemben nem fogok sem én, sem a következő rádiós generáció panelen forrasztani, rádiót építeni! A mai technológia annyit fejlődött úgy sem tudna olyan rádiót építeni.... Digitális világot élünk. Segíteni kellene az ifjakat, támogatni, összetenni a kezünket hogy van fiatal akit még érdekel, pénzt, időt öl bele. Nem mindenki úgy születik meg, hogy műszerész. De mégis érdekli a hobbi. Süketek az átjátszók! Néha elkapok rajta egy egy időjárás jelentést, prosztata probléma tárgyalást, aranyeres tünetekkel foglalkozó kört... De FIATALT MÉG SOHA NEM HALLOTTAM, vagy csak nagyon nagyon ritkán. A másik, normális hatóság úgy követel valamit, hogy megmondja miből! Ha nincs KDR jegyzet, vagy anyag, mit kell megtanulnom? Miből kell tanulni? Mit kérnek számon? Romániában a kérdés listát is megkapod! Németországban anyagot kapsz hozzá... Nem is sorolom tovább.

Előzmény: top_agy_ (2306)
top_agy_ Creative Commons License 2018.07.04 0 0 2306

Pedig van. Csak nem olcsó.  

 

 

Előzmény: XANTIi (2304)
ha7vc Creative Commons License 2018.07.04 0 0 2305

Igaz. Halványulnak az emlékek, bocs!

Előzmény: schlumberger (2302)
XANTIi Creative Commons License 2018.07.02 0 0 2304

Vagy nem találják a módját az "okosban" megoldott vizsgának.....Még a végén tényleg meg kellene tanulni! Hallatlan!

Előzmény: normafa műhely (2297)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2018.07.02 0 0 2303

Illene.....

Előzmény: schlumberger (2301)
schlumberger Creative Commons License 2018.07.02 0 0 2302

Virányi Józsi bácsinak 

 

Miklós bácsi volt az Laci! Meg Peck Józsi bácsi. Jó emberek voltak, segítőkészek.

Előzmény: ha7vc (2281)
schlumberger Creative Commons License 2018.07.02 0 1 2301

most azért látok néhány ráncosabb kezet.

 

Hát ez az... Az enyém is ráncos, sőt már öregségi foltok is vannak rajta :-) De mi még tudjuk, melyik vége  megfogható a pákának :-) Hallatlan műszaki fejlődés ment végbe néhány évtized alatt - mi még a csöveket tanultuk. Mire megtanultuk, jött a tranzisztor, mire azt is megtanultuk, jöttek az IC-k... Most meg már vannak kész modulok, kitek, amikből könnyű építkezni, persze a műszaki tudás nem kerülhető meg.

Azért egy feszültségosztóval tisztában kell lenni még a kitek korszakában is!

Előzmény: Desert Rat (2280)
normafa műhely Creative Commons License 2018.06.27 0 0 2297

Azt én is észrevettem, hogy mindig azok mondanak negatív véleményt akiknek nem sikerült a vizsga.

Előzmény: oldgoldfox (2296)
oldgoldfox Creative Commons License 2018.06.27 0 0 2296

Nyugi , a vizsgára csak az panaszkodhat , mondhat véleményt aki sikeresen vette,   a  többi szánalmas  nyöszörgés. Ilyen egyszerü.

top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2295

"A kezdők ne építsenek adót

Már nem építheti meg akárki az amatőr állomás fő berendezését. Korábban az számított amatőrállomásnak vagy annak fő berendezésének, ami rádióamatőr által, rádióamatőr számára épített vagy átalakított berendezés volt. Ez már csak CEPT NOVICE vagy CEPT HAREC fokozatú rádióamatőr engedéllyel rendelkező rádióamatőr által vagy rádióamatőr számára épített vagy átalakított berendezés lehet."

 

Akkó jó van. Majd megtanulják, mire már nem lesz rá szükségük.  

Előzmény: pacs_425 (2294)
pacs_425 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2294

Most nyújtsa fel a kezét aki életében épített már rádiót, esetleg rádióadót

 

Kéz fent :)

 

Egyéb érdekesség:

http://qrp.hu/radioamator/tobb-meglepo-modositast-is-tartalmaz-radioamator-rendelet-modositasa/
MAGYAR KÖZLÖNY 90. szám 2018. június 21., csütörtök

Előzmény: Desert Rat (2280)
top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2293

Bocsánat, nem haladni, visszafejlődni, lezülleni!  

Előzmény: top_agy_ (2292)
top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2292

Lehet, azt mondjátok, elitista vagyok. De az ember a 60 felé közeledve inkább konzervatívvá válik. A magam részéről, ha elsőre nem jutok be az elitbe, akkor majd másodszorra, harmadszorra...

De a rádióamatőr hobbi vagy szolgálat, nem a rádiótelefonálásról szól és ezzel nem akarok megbátani senkit, arra vannak más lehetőségek. Irányadónak a magyar rádióamatőr mozgalom mellett a HAM Spirit elveket tartom. És itt most nem az ingyenadományokra gondolok, mert egyáltalán nem ez a lényege. Önképzés, haladó szellem, előzékenység, önzetlenség, hazafiság ... 

A műszaki tartalom lezüllesztése belefér-e?  

Ja, hogy így kihal a mozgalom, nem jönnek az újak, a fiatalok? Akkor ennyi volt! 

Sajnos olyan világot élünk, amikor a szakmunkástanulókból is csak robotot képeznek. Minek azoknak közismereti vagy éppen a természettudományos tárgyakat megtanulni - mondja a hivatalosság éppenséggel a makkos cipős vállakozói réteg nyomására. 

Lehet ebbe az irányba is haladni. Értelme?  

AR612 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2291

A PMR és CB nem kér papírt. Se jogi, se forgalmi, biztonsági és műszaki ismereteket sem. Nem kell logot vezetni, bármilyen téma, akár direkt bizniszelés is belefér. Anyázás, zsidózás, migráncsozás dettó.

Előzmény: Unatkozó_majomidomár (2288)
top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2290

Amit a spektrumon látok, hogy bejön egy erőszakos álomás és az előírt sávszélesség, plusz teljesítmény többszörösével lefoglalja a sávot, az nem csak műszaki kérdés. Egykor volt olyan, hogy éteretika, kihalt. Forgalmazási ismeretek. Lehet, hogy vizsgázott belőle a majom, de minek? Még, ha maga építette volna az adóját, akkor azt mondom, nagy hiba. De nem, mert itt neves, milliós rádiókról van szó. 

Nekem inkább a forgalmazási ismeretek a száraz anyag, de anélkül nincs rádiózás. 

Előzmény: Unatkozó_majomidomár (2289)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2289

Én mondjuk építettem már néhány adó-vevőt, de ez nem lényeg. Én az egyik véglet vagyok. De ez a dafke elutasítás meg a másik véglet. Bocsánat, ez egy műszaki hobbi. Akit tényleg nem érdekel ez az egész, az minek erőlködik? Az, hogy a műszaki ismeretek elvesztése hova vezet, az hallgasson bele a 3615 kHz forgalmába és utána mondja azt, hogy erre vágyik..... :)

 

Előzmény: Desert Rat (2280)
Unatkozó_majomidomár Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2288

Az, hogy milyen az átlagemberek általános műveltsége és ki mit tanult meg a középiskolás tananyagból, ne itt vitassuk meg. Ettől függetlenül a szóban forgó kérdés igenis egyszerű fizika feladat, a megoldásához nem kell nagy előtanulmányokat folytatni.

Ez a kérdéskör egyébként is rendkívül egyszerű. Jelenleg ez a követelmény. Pont. Ha valaki rádióamatőr engedélyt óhajt szerezni, az levizsgázik. Ha nem megy, sajnáljuk. Ennyi.

Ha megváltozik a jelenlegi szabályozás (amihez egyébként én is hozzáteszem a magam részét), akkor már nem kell ilyen hallatlanul bonyolult dolgokat tudni, de műszaki nélküli vizsga soha nem lesz, mert a nemzetközi szabályozás előírja. Pont.

Az már a magánvéleményem, hogy akit ennyire nem érdekel ez az egész, az vegyen CB-t, PMR-t, beszélni lehet azon is.

Előzmény: Daniel's (2279)
top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2287

Tranyót csak hagyományos forrásból! Oroszat litvántól. A kínaitól néhány fajta kis 1:1-es hangfrekis trafót rendeltem.  

Előzmény: ha7vc (2285)
XANTIi Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2286

A 2 év alatt ők is fejlődnek. Ma legalább a 80% kamu. Sajnos már amcsi profinál is beszalad néha. Rfparts és 3553. Persze korrigálták, de akkor is....

Előzmény: ha7vc (2285)
ha7vc Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2285

Csak óvatosan a kínai szeméttel! Én megjártam némely tranyóval. Még szerencse, hogy a szükségesnél sokkal többet rendeltem. (2N3553; 2N1613; 2N3866) Kb. 40%-uk egyáltalán nem működött, volt olyan tok, amelyben csip sem volt. :-)

Persze ez már több, mint 2 éve volt, azóta bizonyára sokkal jobb a helyzet...

Előzmény: top_agy_ (2284)
top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2284

Ki épít ma adót vagy vevőt? Szeretünk játszani meg szeretjük a sikerélményeket, ezért hobbi. Nem szaladok előre, de, ha végeztem a csöves RH vevőmmel, állok neki a Germániumnak. Ez lesz a neve tranzisztoros SSB adómnak. Ráérek, mert egyes alkatrészek mire ideérnek Kínából, az kb. szeptember.  

top_agy_ Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2283

Hiszed vagy nem, egy régi-régi galaxisban...

1981-ben az szfvári Nagysándor híradóezrednél fél évig csak rádió műszaki ismeretek voltak a tantermi és az "irányított szabadidős" foglalkozásokon. Az akkori rádióamatőr szinten kellett elsajátítani a rádióelektronikai berendezésk működését általában és csak utána jött a speciális katonai rész. Ugyanígy a forgalmazás is tananyag volt. Nem véletlen, hogy az alapokat MHSZ-es tananyagból adták elő. Az nem volt kérdés, hogy melyik távírász tanulta meg, mert be kellett számolni róla. Volt, hogy ugrott a hétvégi eltáv, helyette tanulás.

Na ezt már csak azért vetettem ide, mert az ott megtanultak alapján, akár amatőr engedélyt is ki lehetne állítani, azaz lehetett volna. De az a hajó már elment...  

 

 

Előzmény: ha7vc (2281)
XANTIi Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2282

Adót talán már kevesebben építenek. De antennát már többen. Az is a műszaki része.

Előzmény: Desert Rat (2280)
ha7vc Creative Commons License 2018.06.26 0 0 2281

Bizonyos mértékben valóban túl van lihegve egy kicsit a vizsga. Viszont, ha azt nézzük, hogy pl. nekem anno iskolai táblára kellett felrajzolnom a szupervevő tömbvázlatát és élőszóban a tábla előtt felelve Virányi Józsi bácsinak elmagyarázni a működését, akkor van némi fejlődés. Gondolom, ma már nem téma a Barkhausen-féle csőegyenlet és társai sem. Tény, hogy ma már nem nagyon, sőt talán egyáltalán nem folytatunk olyan párbeszédeket, hogy : "Vevőkészülékem egy 120 csöves, 25-ször transzponált szuper, adóm, egy 3 csöves VFO-FD-PA felépítésű rig. Ugye, hogy nem!? Ha most véletlenül a QSO közben bedobja az op., hogy milyen típusú gyári cuccal dolgozik, kb. mindenki szemei előtt megjelenik a rig. Nyilván nem fog beletúrni senki, stb. Ad abszurdum azt is el tudom képzelni, (bár magamból kiindulva, igen nehezen) hogy akad olyan HAM, akinek soha nem jutna eszébe egy kísérleti rádióadó áramkör elkészítése. Mondjuk van ilyen.

A műszaki ismeretek nem is e-miatt szükségesek. Persze nem fogom itt hosszan ecsetelni indokaimat, elég, ha arra gondolunk, hogy ezen ismeretek hiányában fel sem tudjuk mérni, hogy milyen készülék van a birtokunkban. Műszaki ismeretek hiányában akár úgy is gondolhatjuk, hogy URH készülékkel is dolgozhatunk az RH szegmensben, sőt sávon kívül is. Vagy, mivel nem tudjuk mi az az antenna, dolgozhatunk a-nélkül is, vagy csak egy darab drótot a készülék fenekébe dugva, mondván, hogy így is hallom az állomást, akkor engem is hallanak! Folytathatnám a szakismeret hiányában elkövethető bakik felsorolását, egészen a drága készülék vagy a lakás leégetéséig, de nem teszem.

Szóval kell a műszaki felkészültség, más kérdés, hogy kell-e ilyen mélységű, mint amilyet mainapság követelnek. 

Én pl. azzal nem értek egyet, hogy olyan embereket is vizsgáztatnak műszaki kérdésekből, akiknek szakirányú végzettségük van. Ez komplett röhej, hogy egy elektromérnöknek, vagy akár egy elektroműszerésznek feltesznek ilyen kérdéseket. Feltételezem, hogy a vizsgáztatónak sincs magasabb szakirányú végzettsége némely vizsgázónál, sőt!

Előzmény: Daniel's (2279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!