Keresés

Részletes keresés

TuskóHopkins2 Creative Commons License 2010.06.09 0 0 194
Sziasztok!

Épp most kezdem el autodidakta módon a tanulást.
Régen kerestem már a könyvet. Eddig egy szkennelt PDF-et olvastam.
Tanfolyamra nem szeretnék (még) menni.
Most láttam, hogy lehet kapni a könyvet és munkafüzetet is.
Alexandra, Libri és Bookline is árulja :-)

Kíváncsi vagyok a munkafüzetre.

Üdv!
TH
oiuz Creative Commons License 2010.06.09 0 0 193
Sziasztok!

Most kezdtem el könyvből a jobb agyféltekés rajzolást!
Az lenne a kérdésem, hogy a keresőket (kereteket) mekkorára vágjam A4-es rajzlaphoz. A könyv 20x25-ös rajzlaphoz adja meg a méreteket nem A4-eshez!

Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv
oiuz
bachnorbi Creative Commons License 2010.06.01 0 0 192
Hogyan válasszunk jobb agyféltekés rajztanfolyamot PDF Nyomtatás E-mail
Mit kérdezzen meg, mielőtt kiválasztja, melyik jobb agyféltekés rajztanfolyamra jelentkezik?

http://www.rajztanfolyamok.hu/magamrol/72-hogyan-valasszunk-jobb-agyfeltekes-rajztanfolyamot
Müszakizseni Creative Commons License 2010.03.29 0 0 191

Szerintem ez a tanfolyam arról szól, hogy abszolút kezdőknek adjon egy kis indítást, nem művészképző, ezt a tanárom kihangsúlyozta! Én abszolút kezdőként  végtelenül boldog vagyok, mert tudom, honnan kell egyáltalán elindulni.

tudokrajzolni Creative Commons License 2010.03.08 0 0 190
Szimpatikus a hozzáállásod.
Én csak azt szerettem volna valahogy leírni az előző hozzászólásomban, hogy ha egy fotó másolása közben sikerül áttérni jobb agyféltekés működésre, akkor egy olyan kreatív feladat közben, mint az önálló alkotás még mélyebben bele lehet merülni ebbe. Néha érzek olyat, hogy a cél, (hogy jó kép szülessen) már nem is fontos, egyszerűen felszabadít a napi problémák, mag a világ nyomása alól. Talán a jobb agyféltekés rajztanfolyamok célja is az, hogy sikerüljöb eljutni és ebbe az állapotba.

Szerintem az, hogy a modell mozog nem olyan lényeges. Egyébként nem csak embereket lehet rajzolni. (csendéletek, tájképek, stb..) Lényegtelen, hogy az a ránc a ruhán, vagy az a fény az arcon úgy volt e pontosan. Ez csak a maximalizmushoz mereven ragaszkodó bal agyfélteke okoskodása.

Ha van kedved, próbáld ki azt, hogy a képsík segítségével felvázolod egy tárgy (személy, szoba, városkép stb..) főbb vonalait és a meglévő technikai tudásod segítségével kiegészíted azt. Ha "logikus" fényeket rajzolsz, senki sem fogja megkérdőjelezni, hogy a valóságban valóban úgy volt e.
Ilyen gyakorlatokkal lehet fokozatosan elhagyni a fotókat és áttérni az élő témákra..

A neten rengeteg művész van aki realisztikus képeket másol tényleg fantasztikus minőségben. Valamiért nagyon népszerűek ezek a képek. Nekem is tetszik néhány, de inkább az emberi teljesítőképességet csodálom (22 nap munka 1 képen meg hasonlók) mint a művészi teljesítményt. Addig dolgoznak egy képen, amíg olyan nem lesz, mint egy fotó. De mi értelme van ennek, ha bármikor nyomtathatunk egy fotót? :-) A keletiek azt mondják, nem az a tökéletes, amihez már nem lehet többet hozzátenni, hanem az, amiből már nem lehet elvenni. Ezért sokkal nagyobb hatása van az olyan képeknek, ami a művész "szűrőjén" keresztül érkezett és a néző elméje, gondolati, felismerése egészít ki.



Előzmény: Castia. (189)
Castia. Creative Commons License 2010.03.06 0 0 189
Üdv. :)

Bizonyos szempontból igazad van, de talán a tanárod se tévedett nagyot. Én egyelőre ott tartok, hogy próbálkozom különféle technikákkal, igyekszem megtalálni a megfelelő eszközöket, papírt, ceruzákat, tónusozási módszereket, kísérletezgetek velük. Erre tökéletesen megfelel a fényképről másolás. A fénykép nem mozdul el, nem lesz türelmetlen, nem változnak rajta a fényviszonyok, félrerakhatom egy hétre is akár, stb. Úgy gondolom akkor lesz érdemes áttérnem az élő modellre vagy az emlékezetből rajzolásra, ha már elég biztosnak érzem a kezemben és a fejemben az alapokat, és a másolás többé nem jelent kihívást. Ettől most még messze vagyok. :)

Ugyanakkor egyetértek veled, ha azt mondanám hogy fejest ugrok a mélyvízbe, és csak képzeletből/modellről rajzolok, többet fejlődnék ezekben, mint mire a fent leírt módszerrel eljutnék ugyanoda. Csakhogy borítékolható - hangsúlyozom, magamról beszélek, a jelenlegi tudásszintemmel - hogy jódarabig nagyon vacak képek születnének, és mivel nekem ez csak egy hobbi, előbb feladnám a rajzolást a kudarcélmények hatására, mint ahogy eljutnék egy értékelhető, legalább számomra elfogadható szintre.

Akárhogy is, a gyakorlás mindenképpen szükséges, bármelyik utat választja az ember. Nekem ha van bármilyen célom is a rajzolással, azon kívül hogy szórakoztat, akkor az az, hogy pár hónap múlva egy családi ünnepen olyan portrét tudjak átnyújtani, amit nem ciki kitenni a falra. Ez szerintem meglesz. Ha komolyabb terveim lennének, talán én is csalódott lennék/lettem volna a tanfolyam után.
Előzmény: tudokrajzolni (188)
tudokrajzolni Creative Commons License 2010.03.04 0 0 188
Szia neked is! :-)

Remélem nem haragszol, ha neked is válaszolok, de felkaptam a fejem arra a mondatra, hogy "Nem tudom, eljutok-e valaha odáig, hogy élő modellről rajzoljak."
Az első pár hétben gondoltam azt, hogy mindent le fogok fényképezni aztán jól le fogok másolni. :-) Azt figyeltem meg, hogy a másolt rajzaim jóval erőtlenebbek. Lehet, hogy pontosabban berazjolom a tereket, jobban eltalálom az árnyékok tónusát, de hiányzik belőlük valami.
Engem a képzeletből rajzolás vonzott leginkább. Emlékszem a tanárom azt mondta, hogy ha sokat másolok akkor lassan megjön a képesség az emlékezetből rajzolás, majd a képzeletből rajzoláshoz. Hát nem jött. Kitaláltam magamnak mindenféle gyakorlatot, és rájöttem: Az emlékezetből rajzolást csak emlékezetből rajzolással a képzeletből rajzolást meg csak képzeletből rajzolással lehet fejleszteni.

Szép napot!
J.


Előzmény: Castia. (186)
tudokrajzolni Creative Commons License 2010.03.04 0 0 187
Szia !

Bár nem ebből élek, barátoknak tartottam már jobb agyféltekés rajz"tanfolyamot”. Ebben a cipőben én is jártam, ezért úgy vélem van némi rálátásom a dologra.
Amikor én jelentkeztem az első 4 napos kurzusomra, hatalmas elvárásokkal és tervekkel voltam tele. Én is csalódott voltam, hogy nem tudtam a 4 nap után a fantáziámban élő csodálatos színes képeket papírra vetni, ezért elhatároztam, hogy elolvasom az összes fellelhető jobb agyféltekés, és rajzzal foglalkozó könyvet.
Az egyik könyv olvasása ráébresztett pár dologra. Olyanokra, amikről a tanfolyamon nem esett szó. Pl. zavart, hogy csak képek másolásával foglalkoztunk. Ezek a képek, amik másolásra kerültek, eleve profi fotósok hibátlanul komponált művei, gyengített kiadásban, úgy-ahogy lerajzolva is megállják a helyüket. Betty Edwards könyvében olyan fejezeteket is találtam, amiről egyáltalán nem, vagy csak érintőlegesen esett szó. Pl a perspektíváról szóló gyakorlatok szinte elmaradtak, pedig ez az arcok rajzolásánál is fontos szerepet kapnak!
Ahhoz, hogy egy arcon a tereket úgy le tudd rajzolni, hogy az felismerhető legyen (az arcfelismerés is a jobb agyfélteke területe) nagyon pontos megfigyelések kellenek. Fokozottan fontos a helyes arányok megfigyelése.

Úgy gondolom, hogy fotók másolásának gyakorlásával, csak a fotók másolását lehet megtanulni. Portrérajzolást a portrérajzolás gyakorlásával lehet megtanulni.. :-)
A tanfolyamokat is lehetne úgy alakítani, hogy abban több szerepet kapjon az élő dolgok, modellek rajzolása. Egy statikus fotót másolni sokkal kötöttebb és kevésbé kreatív.
Persze ezekkel a tanárnak is többet kell dolgozni. Fotók másolásával sokkal látványosabb az eredmény…
Előzmény: nimola (184)
Castia. Creative Commons License 2010.03.03 0 0 186
Ne haragudj, de ha azt gondoltad, hogy művészi szinten fogsz rajzolni, akkor irreális elvárásaid voltak. Vagy ha ezt ígérték neked, akkor erős túlzásba estek (mondhatnám azt is, hogy becsaptak). A tanfolyam ad egy alapot, egyrészt megismersz néhány technikát a grafitrajzoláshoz - szerintem ebből lehetett volna több is, legalábbis nálunk -, másrészt a sikerélménnyel, amit ezek szerint te is megtapasztaltál az első és a 3. nap végi rajzod között. Ezek után viszont gyakorolni kell, mert innentől kezdve csak a saját tapasztalataidból tudsz továbblépni. A tanfolyam után én még megnéztem egy halom how to videót a youtube-on, olvasgattam tutorialokat, és azóta is rendszeresen figyelem mások munkáit a deviantarton, mert azokból is sokat lehet tanulni. Ha érdekel, tudok ezekből ajánlani.
A saját rajzaimon azt látom, hogy minden egyes alkalommal egyre jobbak lesznek, de ha szigorúan vesszük, ez még mindig csak másolás. Nem tudom, eljutok-e valaha odáig, hogy élő modellről rajzoljak. De nem is feltétlenül ez a célom, élvezem azt, amit most csinálok. Ha megszeretted a rajzolást, akkor neked is ezt tudom tanácsolni, élvezd azt, ahol most tartasz, gyakorolj és fejlődni fogsz. Sok sikert hozzá! :)
Előzmény: nimola (184)
Castia. Creative Commons License 2010.03.03 0 0 185
Ugyanakkor végeztem a tanfolyamot, amikor az unokaöcséd - talán vele együtt is, volt a csoportban ilyen korú fiú -, tehát most már eltelt majdnem három hét. Nem fordult velem 180°-ot a világ, de ezt nem is vártam. A rákövetkező héten talán feldobottabb voltam az átlagnál, akkor majdnem minden nap rajzoltam is még. Az önbizalmat biztosan erősíti, hogy néhány nap alatt látványos fejlődésen mész keresztül a rajzolásban, de hogy emiatt könnyebben oldanál meg az élet egyéb területein problémákat, abban nem hiszek. Bár lehet, hogy aki hisz benne, annál működik is. :)
Előzmény: Ripper (180)
nimola Creative Commons License 2010.03.02 0 0 184
Sziasztok!

Én is elvégeztem egy 4 napos tanfolyamot. Kicsit vegyesek az érzéseim a dologgal kapcsolatban..
A tanfolyamon lekötött a rajzolás és nem is gondolkodtam ezen, de hiányérzettel fejeztem be a négy napot. Azért jelentkeztem a tanfolyamra, mert szerettem volna képessé válni arra, hogy portrét rajzoljak. (Mindig csodálattal töltöttek el pl. aVáci utcában rajzoló művészek.) A tanfolyam után csalódottan vettem tudomásul, hogy erre továbbra sem vagyok képes. Igaz, a rajztechnikám fejlődött (sokkal jobban néz ki a nyomi portrém), de amit vártam nem kaptam meg.
Rajzfun Creative Commons License 2010.02.22 0 0 183
Ez az oldal tényleg nagyon hasznos, és mindenféle anyagot le tudsz tölteni :-)

Viszont nem mindenkinek elég a könyv, mert mikor kérdésed van, akkor nincs ki segítsen, és a rajzaidat sem javítja senki, így a fejlődés nem biztos, hogy az lesz, amit szeretnél.

Én távoktatásban/ online tartok jobb agyféltekés rajztanfolyamot, (hogy ne legyenek fizikai és időbeli korlátok) és vannak olyan tanítványaim, akik először könyvből kezdtek, aztán végül nálam kötöttek ki :-) (rajzhobby.hu)

Előzmény: rajzolas (179)
Ripper Creative Commons License 2010.02.21 0 0 182
Nohát. Sehol senki?!
Degeczi Creative Commons License 2010.02.14 0 0 181
köszi, ez valóban hasznos gyűjtemény az érdeklődőknek!

így bárki ki tudja próbálni, könyv ill. videók alapján mire jut magában
Előzmény: rajzolas (179)
Ripper Creative Commons License 2010.02.14 0 0 180
Unokaöcsém – 19 éves srác – ezen a hétvégén vett részt a tanfolyamon. A mai – utolsó – napjáról még nincsenek híreim, de az első három nap nagyon tetszett neki, és az ekkor készült képeiből is mutatott – döbbenetes. Engem és a páromat is érdekelné a dolog, ezzel kapcsolatban volna néhány kérdésem azokhoz, akik már túl vannak a tanfolyamon.

Számomra a motiváció igazából nem is a rajzolási képesség „feljavulása” – bár ez is örvendetes fejlemény -, hanem inkább az érdekelne, az élet egyéb területein milyen hatásai vannak ennek a dolognak. Nyilván ad egy azonnal sikerélményt, örömteli hangulatot, de tényleg vannak egyéb pozitív hozadékai is ennek? Hozzásegít ahhoz, hogy az élet egyéb területein – pl. munka, család – az ember máshogy álljon hozzá a problémákhoz, hatékonyabban oldja meg azokat? Mik a tapasztalatai ezzel kapcsolatban azoknak, akik pár hete-hónapja már túl vannak a foglalkozáson?

Elsőre hirtelen ennyi. Ha még eszembe jut valami, jelentkezem.:-)

rajzolas Creative Commons License 2010.01.31 0 0 179
Sziasztok!

Jobb agyféltekés rajzolás - Betty Edwards könyve alapján!!!

Rajzolni tanulsz? Szeretnél megtanulni rajzolni?

Látogass el az alábbi linkre: http: //jobbagyfeltekesrajz.gportal. hu, ahol megtalálsz mindent a jobb agyféltekés rajzolásról.

Elérhető és letölthető Betty Edwards könyve, munkafüzete, sőt személyesen Betty Edwards által tartott online jobb agyféltekés videóanyag is!

Ezen kívül számos rajzolással kapcsolatos könyv, videó, link, fórum ...
Degeczi Creative Commons License 2010.01.22 0 0 178
hol lehet ilyen leleplező videót találni?
amiket néztem, ott csak mellette áll a segítő, nem látható egyértelmű irányítás

(de ha úgy is van, mondom, már az is megdöbbentő, h ilyen finom, kontrollált mozgásra képesek az ormányukkal. Ha netán tényleg irányított, akkor is ruleziznak az elefántok)
Előzmény: sissa (177)
sissa Creative Commons License 2010.01.22 0 0 177


Hello!
Az elefántok csodálatos állatok de csak a tréner tud belőlük ilyen képet, ámulatba ejtő képességet kihozni. Aki mellette áll és fogja az ormányát vagy a szarvát és úgy alakítja a képeket.
Először én is bedőltem... aztán tovább néztem pár videóval.
Előzmény: Degeczi (87)
sissa Creative Commons License 2010.01.22 0 0 176
Szia!

Én a 4 napos után elkezdtem járni, egy rendes rajzsuliba, hogy szinten tartsam magam és tovább fejlesszem a látásmódot. A VII. ker-be mondjuk nem tudom az mennyire jó neked. Ott adnak órát heti 3x 1 alkalommal nem kurzusszerűen.
Barcsay a neve a rajziskolának, meg fogod találni aztán majd látod :)

üdv
Előzmény: Törölt nick (171)
meoindil Creative Commons License 2010.01.21 0 0 175
Szia!
A rajzol6nál van hasonló, rajzklub, ha nem s hetente, de havonta egyszer.
Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.21 0 0 174
oks, lehet hogy félreértettem ...
Előzmény: Törölt nick (173)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.21 0 0 173
Nem igazán értem a hozzászólásodat. Egzisztencia? Nekem olyan hely kéne a lányomnak, ahol szakkör jelleggel tud hetnete 1x vagy 2x rajzolni, de mindenhol csak az intezív tanfolyamokat hirdetik.
Előzmény: Törölt nick (172)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.19 0 0 172
Szerintem félreérted, ez a dolog nem egzisztencia-termetésről szól, még ha fel is tudod rá használni.

Előzmény: Törölt nick (171)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.19 0 0 171

Sziasztok!

 

Tudtok olyan helyet, ahol a 4 napos intenzív után hétről hétre lehetne rajzolni? Szerintem semmi értelme a dolognak, ha a tanfolyam után vki nem foglalkozik vele. Engem elsősorban a XVI., XV. és a XIV. kerület érdekel.

bachnorbi Creative Commons License 2009.10.25 0 0 170
Kedves Lakos!
Kérlek, áruld el kinél voltál!
Előzmény: lakos (168)
nrgrsc89 Creative Commons License 2009.10.08 0 0 169
Persze, hogy nem rossz! sőt! Bár tény, hogyha valaki elvégzi attól még nem lesz Picasso. Viszont ha évekig tanulod az sem garancia rá:) Alapnak minden esetre tökéletes.
Előzmény: lakos (168)
lakos Creative Commons License 2009.10.08 0 0 168
Nem rossz dolog ez a 4 napos bohóckodás, de én azóta elkezdtem egy rendes rajziskolát is, mert tényleg szeretnék megtanulni rajzolni. Hátha lehet még belőle valami.
Előzmény: nrgrsc89 (167)
nrgrsc89 Creative Commons License 2009.10.06 0 0 167
ez hosszabb valamivel de meg van ez is:

[LINK http://webcast.tv2.hu/naplo/index.php?m=video&video_id=398405]
nrgrsc89 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 166
Na utána néztem a riportfilmnek, a tv2-n is fent van ott elég bonyolult kibányászni, itt viszont ezzel kezdődik az oldal:
[linktudatoselet.hu]
nrgrsc89 Creative Commons License 2009.09.30 0 0 165
Látod ez egy jó ötlet:) este ha lesz időm rajzolok én is valamit:)
Előzmény: lakos (163)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!