Keresés

Részletes keresés

H.Rudolf Creative Commons License 2019.09.19 0 0 309

Az ilyen párhuzamok jegyzettek? 

 

Pecsenyeska; from 1912 to 1918 Csernabesenyő - úgykülönben eredetileg Herkulesfürdö . mj.:Érdekesmód az Acquincum-i párhuzamokat (Herkulesvilla..) nem hangsúlyozzák Pedig nyliván van tartva hogy Herkules és a forrásvizek , már már összetartozó fogalmak.  ...Szentendrénél "Herculia sive Sicambria" . 

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.17 0 0 308

Ez a kérdéskör ennél jóval összetettebb.

A 940-es, 950-es években a besenyők egy része már a Kárpát-medencében lakik, a magyarok között, az Al-Dunánál sátorozó nagyobbik részük is inkább barátságos viszonyt ápol a magyar törzsekkel, mint ellenségest, a 894 évi véres magyar  besenyő háború ekkor már halovány emlék csupán, amire csak a legöregebbek emlékeznek.

Előzmény: fakó bakó (307)
fakó bakó Creative Commons License 2019.05.17 0 0 307

Tényleg? Akkor VII. Kostantinosz vajon miért fizet adót Turkiának? Amikor ott vannak a szuperharcosok a besenyők, akiktől a  turkok felettébb  félnek. A császár miért nem bérli fel  a besenyőket a magyar törzsszövetség  féken tartására ? Ehelyett Bulcsú a császár vendégbarátja lesz,római patrícius. Olyan címek ezek,amelyről a kor európai uralkodói csak álmodoznak. A bizánci uralkodó,hogy a számára megalázó helyzetet elleplezze, még egy keresztelőt is megszervez,mert így úgy látszik mintha Bulcsú  a birodalom kegyeltje,nem pedig  egy ellenség lenne, aki diktál Bizáncnak. A tetemes adót beszedi, a császár meg fizet. Ebből csak annyi következik,hogy a magyar törzsszövetség egyáltalán nem fél a besenyő haderőtől. 

Előzmény: Afrikaans8 (298)
grálizidor Creative Commons License 2018.06.22 0 0 306

Én a helyedben a topiknyitónál reklamálnék....

Előzmény: H. Bernát (305)
H. Bernát Creative Commons License 2018.06.21 0 1 305

A kronológia nem játék!

 

Akkor sürgősen hagyd is abba és fáradj át a bolondériáiddal alteres miliőbe.

Előzmény: grálizidor (304)
grálizidor Creative Commons License 2018.06.20 -1 0 304

 Két-háromszáz éve még az arabokat próbálták ott több ízben föltartóztatni a kazárok." 

 

El kéne dönteni, hogy 200 vagy 300 éve... 

 

A kronológia nem játék!

Előzmény: Afrikaans8 (301)
grálizidor Creative Commons License 2018.06.20 -1 0 303

Csak Xólok, hogy a 320/932-es dátum az i. sz. 1126-os évet takarja...

Előzmény: Afrikaans8 (302)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.06.07 0 0 302

Minorsky:

 

Előzmény: Afrikaans8 (300)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.06.07 0 0 301

Ha Maszúdínak hinni lehet, a frontvonal, de legalábbis az ellenségeskedés színtere a Kaszpi-tengertől a Konstantinápolyt övező síkságokig húzódott, és a döntő csatát az egykori kazár fővárosnál vívhatták. Két-háromszáz éve még az arabokat próbálták ott több ízben föltartóztatni a kazárok.

Előzmény: Afrikaans8 (300)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 300

A 932. évi balandzsári csata Maszúdí tolmácsolásában

 

Ezután Maszúdí előadja, hogy a törökök ostrom alá vették W.l.nd.r városát, melyet I. Rómanosz Lekapénosz megpróbált felmenteni egy hatalmas sereggel, de a törökök nem hátráltak meg, hanem csatára rendeződtek.

 

"Mikor megvirradt, a besenyő király sok lovasosztagot rendelt a jobb szárny mellé, mindegyik osztag ezer lovast számlált, ugyanígy a balszárny mellé is. Mikor azután felsorakoztak a csatasorok, a jobb szárny lovasosztagai a bizánciak derékhadára törtek, és nyílzáport zúdítottak rá, miközben átmentek a balszárnyra. A bal szárny lovasosztagai is felvonultak, és nyílzáport zúdítottak a bizánciak derékhadára, miközben odáig jutottak, ahonnan a jobb szárny lovasosztagai kiindultak. A nyilazás így állandóan folyt, a lovasosztagok pedig forogtak, mint a malomkerék. Maga a türk jobbszárny, középhad és a balszárny azonban nem mozdult. A lovasosztagok tovább folytatták akciójukat ezres csoportokban: azok, akik a türkök jobb szárnya mellett voltak, elkezdték nyilazni a bizánciak bal szárnyát, majd a bizánciak jobb szárnya felé törekedve, állandó nyilazás közben a bizánci derékhadig is eljutottak. Azok a lovasosztagok pedig, melyek a türkök bal szárnya mellől indultak ki, a bizánci jobb szárnyat nyilazva haladtak a bizánci bal szárny felé, miközben a derékhadig is eljutottak. A lovasosztagok a bizánci derékhadnál találkoztak, és a leírt módon váltogatták egymást. Mikor pedig a kereszténnyé lett mohamedánok és bizánciak látták, hogy miként bomlanak fel soraik, s hogy hogyan tér rájuk vissza állandóan a nyílzápor, rendezetlen soraikkal támadásba mentek át, s az eddig mozdulatlanul álló türk (fő)sereget rohanták meg. A (türk) lovasság utat is nyitott nekik. Utána azonban egyetlen hatalmas nyílzáporral borították el őket. Ez a nyílzápor lett az oka a bizánciak megfutamodásának: a türkök ugyanis nyílzápor után rendezett sorokban végrehajtott támadásukkal megszerezték a győzelmet. Az ő soraik ugyanis rendezett állapotban maradtak és nem bomlottak fel. A lovasosztagok jobbról és balról száguldoztak. Előkerültek a kardok is. Elsötétült a láthatár, és sűrűn hangzott a lovasok kiáltása..."

Előzmény: Afrikaans8 (299)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 299

Pont Maszúdí számol be tőle szokatlan részletességgel és vitatható hitellel egy nagy összecsapásról a Hidzsra 320. évéből (= Kr.u. 932) Balandzsár városánál, amelyben a besenyők és három másik "török" nép serege a kétszeres túlerőben lévő bizánciak seregét felmorzsolta. A besenyők előbb nyílzáporokkal szétzilálták a bizánciak sorait, majd a török főhadak - tőlük ritkaságszámba menő közelharcba bocsátkozva - kardjaikkal felaprították a megzavarodott császáriakat. Ezek szerint Bizánc a 932. évi balandzsári csata után kezdte a besenyőket kvázi zsoldosként használni külpolitikai céljai érdekében.

Előzmény: Afrikaans8 (298)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.06.06 0 0 298

"A turkok nemzetsége szintén nagyon retteg és fél az említett besenyőktől, minthogy gyakran szenvedett tőlük vereséget, és már-már a teljes pusztulás szélén volt. Ezért a turkok szemében mindig félelmetesnek számítanak a besenyők, s ezek féken tartják őket." (3. fejezet)

 

"... amikor egyszer Gábriel klérikust a császár parancsából elküldték a turkokhoz, és az azt mondta nekik, hogy: »A császár üzeni, menjetek el, és űzzétek ki a besenyőket a lakóhelyükről, és telepedjetek le ti ott (hiszen korábban is ti laktatok ott), hogy közel legyetek császári felségünkhöz, és amikor csak akarom, küldök hozzátok, és hamar megtalállak benneteket«, a turkok összes fejedelmei egyhangúlag felkiáltottak, hogy: »Mi nem kezdünk ki a besenyőkkel; mert nem bírunk velük harcolni, minthogy nagy ország az, nagyszámú nép és gonosz fickók; többé ilyen beszédet ne mondj nekünk, mert nem kedvünkre való az.«" (8. fejezet)

 

 

Maszúdí 934. tájára vonatkozó tudósítása a besenyőkről: „A mi időnkben sokan közülük a rómaiak szolgálatába léptek, úgymint az örmények, a burġar, akik a saqāliba egyik fajtáját képezik, s a törökökhöz tartozó al-bağanāk.”

Előzmény: Afrikaans8 (250)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.26 0 0 297

Ez egy ősi, feltételezhetően iráni nyelvű közép-ázsiai nép neve, akiknek a nyomait a Kr.e. 2. századig lehet visszavezetni.

 

A besenyő - kangar törzszövetség létrejöttekor 5 besenyő és 3 kangar törzs lépett szövetségre.

 

Állítólag a 3 kangar törzs volt ennek a törzsszövetségnek a vezértörzsei, de hogy ez konkrétan miben nyilvánult meg, nem tudom.

 

A besenyők türk nyelvűek voltak, nyelvükből leginkább csak törzs- és személynevek maradtak fönt, de azok szinte kivétel nélkül türk eredetűek.

 

Lehet, hogy arra az időszakra, amikor a besenyőkkel szövetségre léptek, már a kangar törzsek is eltörökösödtek nyelvileg és kulturálisan.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kangarok

Előzmény: homo neanderthalensis (296)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2017.07.25 0 0 296

VIII. sz. második fele: A besenyők az ujgurok elől nyugat felé, az Aral-tótól É-ÉNy-ra eső területre költöznek. Valószínűleg itt jött létre a kangar-besenyő törzsszövetség (3+5 törzs).

 

 

És honnan ismert a kangar népnév?

Előzmény: Törölt nick (294)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.24 0 0 294

És hogy honnan származnak és mikoriak az első írásos említéseik ezeknek a vad besenyő törzseknek, a honfoglaló magyarok ádáz ellenségeinek?

 

VII. sz. első fele: Egy kínai forrás a Taskent vidéki tielő törzsszövetségben említi a besenyőket.

 

VIII. sz. közepe: Tibeti nyelvű ujgur követjelentés említi a besenyőket. Az ujgur birodalomtól északnyugatra laknak, 5000 katonájuk van és harcban állnak az ujgurokkal.

 

VIII. sz. második fele: A besenyők az ujgurok elől nyugat felé, az Aral-tótól É-ÉNy-ra eső területre költöznek. Valószínűleg itt jött létre a kangar-besenyő törzsszövetség (3+5 törzs).

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.24 0 0 293

A középkori Magyar Királyságban a besenyők különálló népcsoportként történő utolsó említései a 15. századból valók:

 

Ugyanakkor a 15. sz. elején a Besenyő mint nemesi családnév jelenik meg, a név hordozói valószínűleg valóban besenyő származásúak lehettek:

 

Például:

 

1350: Besenyő János Nagy Lajos király al-lovászmestere volt s mint ilyen részt vett a nápolyi hadjáratban. A beneventói harcban nagyon kitűnt. Egymaga három német zsoldost vágott le, noha a harmadik őt fején súlyosan megsebesítette.

 

1352:  Nagy Lajos király megszünteti a besenyő ispánságot. A besenyők utolsó /ispánja/ főbírája Zsadányi Besenyő János fia Gergely. A fejér megyei nemes besenyőket felveszi az országos nemesek sorába.

 

1353 nov. 26.: Besenyő János egy zólyom vármegyei vadászaton megmenti a király életét, leteríti és megöli a királyt már földre teperő és a lábán megsebesítő medvét. Élt még 1383. is. Ekkor Veszprém vármegyei főispán volt. Őt küldötte Mária királyné kormánybiztosként a dalmát városokba, hogy azokat megnyugtassa és hűségben megtartsa. (Hist. Hung. Fontes Dom. III. 161. 166. Márki, Mária királyné 38.)

 

1355: a töbörzsöki besenyők gyümölcsöskertjéről írnak.

 

1367:  Szentágotai Miklós fia Demeter besenyő írástudó deákként (litteratus) jelenik meg

 

1399-től Hard birtokosai besenyők (1280-1334 közötti urai még magyar nemesek) Kései besenyő alapításról, de méginkább egy eredetileg magyar birtok névváltásáról lehet szó: a névadó birtokosok az 1320-as években létező besenyő személyek.

 

1402: (özdögei)Besenyő Pál. (Előnevéről ítélve nyitra vármegyei származású.) Részt vett a nikápolyi csatában, azután komáromi várnagy volt.

 

1402 második felében: Garay II. Miklós helyébe Zsigmond király, (özdögei) Besenyő Pált tette horvát-, dalmát- és tótországi bánná; de szerencsétlenül járt, mert Bebek Imre vránai perjel állítólag csalfasággal elfogta és diadaljelül Nápolyi László ellenkirálynak küldötte. Később kimenekült fogságából.

 

1404-6. (özdögei) Besenyő Pál újra horvát-dalmát-tótországi bán volt. Ekkor azzal bosszulta meg magát, hogy Vránát elfoglalván, a perjelségbe ő ült bele Bihácsot is ő foglalta vissza a magyar király számára (Pray: De prioratu Auranae. Katona: Hist. critica Hung. XI. 773-9.)

 

1412-ben besenyő nemesi tulajdona And (Ez1337-ben még királyi ember lakóhelye) Udvarnokföldével együtt.

 

1412-ben Hardi Miklós besenyő egyik fia, István pécsi kanonok, a fehérvári Szt. Miklós egyház prépostja.

 

1495 körül: Bonfini ismeretlen forrás alapján leírja a Csanád megyei(?) (valószínűleg a Besnyő - Nagybesnyői - utóbb Bottalütő Besenyőnek is nevezték) nemessé lett besenyők megjelenését: zászlóik vannak, lenyírják a szakállukat, nagyra növesztik a bajuszukat, lófarokbokrétás süvegük van, perzsa módra bő selyemköpenyt hordanak, szeretik a lovakat.

 Besenyő, más néven Nagybesnyő helyiség régen Csanád utóbb Torontál megyében . Itt őrizték meg a besenyők Magyarországon legtovább népi különállásukat. Úgy látszik utóbb Bottalütő Besenyőnek is nevezték. "

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.24 0 0 292

A besenyők és a kunok rövid története évszámokban:

 

http://users.atw.hu/khangaria/bajak-bota.php

Előzmény: Törölt nick (291)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.24 0 0 291

A mai Magyarország legnagyobb besenyő faluja, a Heves megyei Besenyőtelek. :-)

 

http://besenyotelek.hu/telepulesunkrol/tortenet/

 

Korábban a neve egyszerűen Besenyő volt.

 

 A zásztyi apátság alapítólevelében a XI. században a besenyők kútját, besenyők temetőjét említették ezen a helyen.

 

Egy 1278. évi oklevél szerint a falu egy Tekme nevű besenyő birtoka volt, aki utódok nélkül halt meg.

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.18 0 0 290

A regényben a besenyők főfejedelmének címe beke, a helyetteséé pedig szerdár.

 

Namost a beke az - gondolom - hogy az ótörök népek között gyakori bek, beg, bég, bej cím változata lehet.

Állítólag a magyar bő szó is ebből a szótőből származik, az eredeti jelentése még nemzetségfő volt.

 

A szerdár meg egy oszmán-török cím volt, katonai főparancsnokot jelentett, egy hadjárat vagy nagyobb hadseregcsoport kinevezett főparancsnokát.

 

Nem tartom valószínűnek, hogy a szerdár cím a besenyők között létezett volna...

Törölt nick Creative Commons License 2017.07.11 0 0 289

Utánanéztem a magyar orkán szónak, nem török eredetű.

 

A végső soron indián (maja?) eredetű hurrikán szóból származik holland és német közvetítésen keresztül...

Előzmény: Törölt nick (288)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.10 0 0 288

...de a regényben egyértelműen Okkánnak van írva, nem én gépeltem el.

Előzmény: Törölt nick (287)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.10 0 0 287

Én is az orkán szóra gondoltam, ráadásul a régi török nyelvekben személynév is lehet, pl. Orhan szultán, az Oszmán Birodalom második uralkodója.

Előzmény: grálizidor (286)
grálizidor Creative Commons License 2017.07.10 0 0 286

Lehet, hogy csak a főszelek Istene? Orkán?

Előzmény: Törölt nick (285)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.08 0 0 285

Most olvasok egy honfoglalás témájú történelmi regényt, amelyben a besenyők főistenét Okkánnak hívják (és nem Tengrinek, mint a nomád török népek általában).

 

Van ennek valami alapja vagy egyszerű írói fantázia?

Tomtom76 Creative Commons License 2015.12.20 0 0 284

Nálam ez a szó ünnep jelentésű (elkerülés) a szövegben, hogy értelmezhető??? 

Előzmény: homo neanderthalensis (282)
netuddkivogymuk Creative Commons License 2015.12.19 0 0 283

A DAI-ban leírt kazár polgárháború következményeiből lehet visszakövetkeztetni. 

Előzmény: Afrikaans8 (279)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 282

Igen, azt írja, hogy Bulcsú Pészakh

Előzmény: Tomtom76 (281)
Tomtom76 Creative Commons License 2015.12.19 0 0 281

"Bulcsú nevű zsidó vezért"

 

Nem zsidó vallású kazár vezérről van? Egyébként nevesíti, hogy zsidó? 

Előzmény: homo neanderthalensis (280)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2015.12.19 0 0 280

a kazár polgárháborúra a Cambridge-i dokumentumban van a legtöbb adat

az említ egy Bulcsú nevű zsidó vezért is...

Előzmény: Afrikaans8 (279)
Afrikaans8 Creative Commons License 2015.12.18 0 0 279

Hol van erre az adat?

Előzmény: netuddkivogymuk (278)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!