Keresés

Részletes keresés

c_babbage Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24956

Az erjesztővödörből ki fogja szorítani a levegőt a széndioxid. Másodlagosnál veszélyesebb a nagyobb légtér. Emiatt ne aggódj. Nem úgy mint a lepalackozott söröd esetében... Az időzített bomba. Korábban már leírtam ide a tapasztalaimat ezügyben:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143894471&t=9158096

Előzmény: tea5 (24954)
-Toti- Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24955

Ha 30 literes vödörben 14 liter sörlé van, akkor a maradék 16 literben elég sokáig elfér a képződő szén-dioxid. Nem aggódnék a helyedben, szép lassan púposodik majd a fedő, meg elmozdul a kotyogóban a vízszint.

Előzmény: tea5 (24954)
tea5 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 24954

Köszi! Jó kis blog:) Én lepalackoztam, nem ment lejjebb.  Vajon fel fog robbanni? Még egy kérdés, csináltam új főzetet,  vettem új vödröt, viszont ismét nem kotyog. A légtér több mint a fele a vödörnek a lé fölött. Lehet ez a baj, később beindulhat?

Előzmény: acerola (24953)
acerola Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24953

A sorforum.blog.hu-n írtam róle egy hoszabb cikket. A google.kidobja, ha rákeresel.

Előzmény: tea5 (24952)
tea5 Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24952

Valaki tud valamit mondani valamit erről a megakad erjedésről? Köszi!

Előzmény: tea5 (24948)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24951

Lényegében igen, annyi helyreigazítást kell hozzátegyek, hogy a cukorral együtt kell 300ml folyadék, azaz ne a 300ml vízbe tedd bele a 150g cukrot, hanem a cukorhoz önts hozzá annyi vizet, hogy 300ml legyen az összesen az űrtartalma. Acerola blogján tudsz még utánaolvasni.

http://sorforum.blog.hu/2014/10/14/hazisor_keszites_hogy_kerul_a_bubi_a_palackba

Ki lehetne számolni, de igazából nem tudod h pontosan hány ml-t töltesz a palackba, így értelmét veszti egész. Ráadásul több képlet is van az alkohol kiszámításához, szóval ott alapból van egy bizoyntalansági tényező. +0,5% alkohollal számolt az egyik sörös ismerősőm, én is ehhez tartom magam, de hajrá! Ásd bele magad a témába és írd meg az eredményt!

Előzmény: tea5 (24947)
CsA Creative Commons License 2017.08.21 0 0 24950

Üdvözlöm a topictársakat!

A múlt héten interneten rendeltem egy házi sörfőző start készletet, és megpróbálkoznék a házi sörkészítéssel.

A kérdésem az lenne, hogy Debrecenben, vagy közelében van-e olyan bolt, ahol alapanyagok, sörsűrítmények, sörfőző csomagok beszerezhetők?

Próbáltam keresni a hozzászólások között, de sajnos ilyen információt nem találtam.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Üdv:

CsA

macokk Creative Commons License 2017.08.19 0 0 24949

Március elején főzve, mostanra szépen letisztult, összeért.

(A pohár nem túl autentikus). Egs.

Előzmény: macokk (24943)
tea5 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24948

Nem jött össze a palackozás. Elmostam, elfertőtlenítettem az üvegeket, majd megmértem és még 5 ballingfokos, mekkora amatőr vagyok. Felnyitottam és így néz ki, csak várjak vagy van valami teendő vele?

Előzmény: c_babbage (24946)
tea5 Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24947

Köszönöm a választ! Nem akarom feltalálni a spanyol viaszt, majd legközelebb több vízzel máslok. Ha 9g/l cukrot szeretnék, akkor úgy jó, hogy kimérek 150g cukrot felöntöm felforralt vízzel 300ml-ig, ekkor 1ml oldatban van 0,5g cukor, a 0,5l-es sörhöz kell 4,5g cukor az-az 9ml folyadék. Ez ok? Még egy kérdés az utólag hozzáadott cukor mennyivel változtatja az abv-t? Alapból 7,5 %-os a sör egy üvegbe töltök 491ml-t mert még adok hozzá 9-et, 491ml-ben van 36,83ml alkohol ezt hígítom 500ml-re ekkor lesz 7,37%-os, + amennyi a 4,5g cukorból lesz, szóval kb mennyi lesz? :)

Előzmény: c_babbage (24946)
c_babbage Creative Commons License 2017.08.18 0 0 24946

Én is cukoroldatot szoktam hozzáadni, de 0,5 literhez 6ml-t. Nemrég palackoztam meggyes sört, ott kb. 20ml-t adtam hozzá, de ott eleve meggylébe kevertem a cukrot. (ne felejtsd el felforralni a cukros oldatot!) Fura, h így akarod hígítani. Azért nem bevett eljárás, mert akkor inkább több máslóvizet használhattál volna, és jobb lenne a kihozatalod. Hígabb cefrét pedig könnyebb leerjeszteni, több vízben jobban oldódik a komló a forralásnál, stb. De hajrá, próbáld ki, és írd meg a tapasztalaidat!

 

Egyből erjesztőből szoktam palackozni, szifonnal. Nem fog felkavarodni. Első és utolsó kettő palackban több lesz az élesztő, ezért megjelölöm a kupakjukat, de nem azért mert érezni lehetne rajta vmit. Azokat nem adom oda ajándékba. (utazás közben jobban felkavarodik, nem helyesen töltik ki, stb)

Előzmény: tea5 (24944)
mátékája Creative Commons License 2017.08.17 0 0 24945

Köszi a válszat :)

Előzmény: acerola (24934)
tea5 Creative Commons License 2017.08.17 0 0 24944

Lassan eljön az első palackozásom ideje. Arra gondoltam, cukoroldatot használok 0,5l-hez 60ml-t adok, hogy kicsit gyengébb és több söröm legyen. Ez mennyire bevett eljárás?
Illetve érdemes átfejteni a fickósört és úgy palackozni, vagy ha marad az erjesztőben és a csapon adagolom, az nagyon felkavarja az élesztőt? köszi!

macokk Creative Commons License 2017.08.12 0 1 24943

Hogy ez mennyire Belga, azt nem tudom, mert amerikai komlókkal van, de nekem nagyon ízlett/ízlik a végeredmény:

10 gallonhoz (38l)

9,7kg Bécsi maláta (Wiener)

0,8kg Caramünch II

0,5kg Spec. B

 

forralás vége felé 1 kg cukor (én sima kristálycukrot tettem bele)

 

20g Magnum 60p

20g Cascade 20p vége előtt

100g Cascade a láng elzárása után, 7 percig keverve (whirlpool hop)

 

MJ 31 élesztővel erjesztettem (felszaporítva mágneses keverőn)

1.075  -ről 1.010 -re levitte, (BRIX 19,2 -ről 8,2-re ment le) ez 9,7% ABV

 

Ha nem akarsz ennyire erőset, tegyél kevesebb cukrot bele.

Elvárja, hogy érleld vagy pár hónapot, szépen simul az íze, és enyhül benne az erős alkohol érzet, összeérik.

Előzmény: fekrics (24936)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.08.11 0 1 24942

Ugye megmondtam! :-) Jó lesz az!

Én vettem gagyi kínai refraktométert, azzal nézegetem, amikor már nem változik, akkor palackozok.

JóSört!

 

 

Előzmény: tea5 (24941)
tea5 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 24941

6,5B° megnyugodtam:)

Előzmény: Katyvasztó (24933)
Steiner VCF Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24940

Ja a máslóvíz ph-ját semmi értelme nézni mert semmi köze nincs a másláskori ph-hoz, nem is foglalkozik vele senki. (nekem pl. amikor  besavazom a máslóvizem simán lehet leesik 7-ről 4 köré* de a malátával összekeveredve beáll 5.2-5.3 köré)

 

(*még nem mértem de a hazai karsztvízbe annyi sav kell, hogy simán savanykás a máslóvizem)

Előzmény: Steiner VCF (24939)
Steiner VCF Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24939

Én anno beírtam a vizem meg a recept malátáit a Brewers Friend Advanced Mash calculatorba, világos sörhöz 5.2-5.3 körüli ph-t állítottam be, kibökte milyen savból mennyi kell (citrom sav annyira nem ajánlott mert elvileg annak a legkönnyebben megérezhető az íze) belenyomtam a vízbe még a máslás előtt, a mash 15 percében vettem mintát, hagytam lehűlni szoba hőmérsékletre a mintát (mások tapasztalatai alapján hittem a kalkulátornak) frissen kalibrált mérővel megmértem és kiadta azt amit a kalkulátor (+-0.05) és megnyugodtam. 

Előzmény: Kristof84 (24938)
Kristof84 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24938

Hello! 

Cefre Ph-beállítással kapcsolatban lenne kérdésem. Egy szimpla smash blonde ale-t szeretnék készíteni, egylépcsős cefrézéssel, 67 fokon. Milyen hőmérsékleten állítsam be és milyen értékre? Pár hasonló receptben a cefrézési hőmérsékletet írják, a pihentetés megkezdésekor, viszont az én mérőm a leírása szerint csak 60 fokig jó. 

Máslóvíz ph-ja? 

Citromsav alkalmas erre? 

Előre is kösz az infót... 

firekiller Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24937

Felszisszentenék pár üveg sört és meginnám, az megnyugtat :)

Két hét múlva meg lepalackoznám a finom kész sört.

Előzmény: tea5 (24926)
fekrics Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24936

Sziasztok!

 

Egy belga tipusú sört szeretnék készíteni,hozzáteszem elöszőr csinálnék tehát biztos hogy sokkal tapasztaltabbak vagytok nálam :)

Amit kereskedelemben ittam az a Piraat és a Duveel is nagyon izlik..persze gondolom,hogy olyanokat nem tudnék,de valami hasonló erősségü ,kinézetű sörnek nagyon örülnék.. :)

nagyjából tudom milyen maláta vagy komló kellene ,de pl élesztő fogalmam sincs illetve kandis cukrot karamellt mikor hogy kelll hozzátenni... vagy bárki tud esetleg és meg is osztja erős belga receptjét nagyon megköszönném :) egyszerűen belga receptet hogy mi kell hozzá pontosan vagy hogy csinálják nem találok sehol :( köszönöm mindenkinek! 

Steiner VCF Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24935

1/4" (inch) külső átmérőjű csövet ami sör csapolásra alkalmas lehet kapni itthon?

acerola Creative Commons License 2017.08.10 0 1 24934

A régebbi sörfőzdék rézüstökben főztek. Valamint az átlagos hűtőspirál is rézből készül és érintkezik a sörrel. Szóval szerintem lehet benne főzni, bár kis méretben nagyobb lehet az oldódott réz aránya.

A plusz réz viszont befolyásolhat pár dolgot. A habtartósságot növeli, mint minden fém ion. A kén vegyületeket megkötheti. Tehát mondjuk az élesztő által termelt kéndioxid csökkenhet vagy el is tűnik.

Olvastam viszont olyanról is, hogy a komlóban lévő kéntartalmú aromaanyagok a thiolok (amik egyébként az aromaanyagok kis részét adják csak) szintén reagálhatnak a rézzel. Ez lehet talán csak egy kicsit hátrányos. Most hirtelen más nem jut eszembe.

Előzmény: mátékája (24929)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24933

szerintem már olyan 5-7 körül lesz! :-)

Előzmény: tea5 (24932)
tea5 Creative Commons License 2017.08.10 0 0 24932

17ről :), ma este tudom megmérni majd

Előzmény: -Toti- (24931)
-Toti- Creative Commons License 2017.08.09 0 0 24931

Mennyiről indult?

Előzmény: tea5 (24930)
tea5 Creative Commons License 2017.08.09 0 0 24930

Köszi! Balling fokolóm van 17B volt 23 C°-on , most kb. mennyin kéne lennie 3 nap elteltével?

Előzmény: Katyvasztó (24928)
mátékája Creative Commons License 2017.08.09 0 0 24929

Sziasztok!

 

Nem találok arra vonatkozóan infót hogy rézedényben lehet-e sört főzni. Egy pálinkafőző beszerzését tervezem, és tudnom kellene, hogy sörfőző szemmel is fontolgassam-e a típust.

Előre is köszi a segítséget!

Katyvasztó Creative Commons License 2017.08.08 0 1 24928

Szia! 

 

Ezen az aggódáson mindenki átesik! :-)

 

Nekem már a többedik söröm volt mikor egy új vödörben erjesztettem, és a kotyogó meg sem nyikkant!

Mégis úgy leerjedt, ahogy kell!

 

Ha tudsz, akkor vegyél mintát a léből, és mérd meg fokolóval, refraktométerrel, hogy változott-e az eredeti sűrűség.

Ha nincs eszközöd a méréshez, akkor vegyél le a csapon egy fél decit, (ha csapos az edényed) és nézd meg, hogy gyöngyözik-habzik-e.

 

Jó söröd lesz, ne aggódj! 

 

 

Előzmény: tea5 (24926)
-Toti- Creative Commons License 2017.08.08 0 1 24927

Ha habzik, akkor valószínűleg dolgozik az élesztő. Ha tényleg rendesen zár a vödör teteje, és a kotyogónál sem ereszt (ezt esetleg szigetelőszalaggal meg lehet vastagítani, ahol szivároghat a CO2), akkor pár óra múlva már púposodnia kell a vödör tetejének.

Előzmény: tea5 (24926)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!