Keresés

Részletes keresés

vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25121

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Hank Evans (25120)
Hank Evans Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25120

Szagolj bele, ha csípős, szén-dioxidos "szaga" van, akkor erjed és a tömítéssel van probléma. Ha tudsz, mérj sűrűséget.

Előzmény: vaszilje (25119)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.04 0 0 25119

Igen, a vödör szorosan zár, ott elvileg nem szökhet. A kotyogó mellett sem, gondolom.

Előzmény: Hank Evans (25115)
Zanbato Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25118

Az íze inkább alkoholos én nem érzem kimondottan édesnek.

Próbáltam adagolni még cukrot, és élesztő tápsót is, hátha valami beindul. Már 26 C fokon van egy hete, de még mindig semmi.

Megpróbálok 1-2 l-t átfejteni ahogy javasoltad. Köszi az ötletet

Előzmény: Tótikám (25110)
Tótikám Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25117

Star san ioncserélt vízbe keverve, majd főzés .Kuktában lenne az igazi.

Előzmény: sziras (25113)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25116

A felületi habképződés beindult a tartályban de a kotyogó "nem működik"

Tíz esetben tízszer tömítetlenség miatt nem jönnek a buborékok. ;)

Előzmény: vaszilje (25114)
Hank Evans Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25115

Az erjesztővödör tetejét rázártad rendesen? Lehet hogy azért nem kotyog, mert szökik a gáz, pedig erjed normálisan. 

Előzmény: vaszilje (25114)
vaszilje Creative Commons License 2018.01.03 0 0 25114

Sziasztok! Most először próbálkoztam otthoni sörfőzéssel és azzal a problémával szembesültem, hogy az erjedés látszólag nem indul be vagy elégtelen. A felületi habképződés beindult a tartályban de a kotyogó "nem működik" - ez az erjedés 3. napja. IPA-készletet vásároltam, az erjesztővödör pedig 17-18 Celsius-fokos helyiségben van. A cefrézéskor a lépcsős eljárással próbálkoztam, és sajnos elkövettem azt a hibát, hogy a melegítéskor a középső stádiumot (65 C) átugrottam, mert hirtelen szökött fel a hőmérséklet 74 fokig, itt tudtam megállítani (előtte 52 fokon tudtam tartani). Lehet, hogy az emiatt történt hiányos cukorképződés miatt nincs megfelelő erjedés?    

sziras Creative Commons License 2018.01.02 0 0 25113

Sziasztok!

 

Mindenkinek Boldog Új Évet!

 

Ti milyen fertőtlenítő szert használtok? Élesztő szaporításhoz milyet ajánlotok?

 

Köszönöm!

Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25112

Wikipédia szerint az exportra szánt licsit/talán csak/ kénnel kezelik romlás ellen.

Előzmény: _Sevi_ (25108)
novakszab Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25111

Málnával én is aliexpress komlózsákban, fagyasztás majd felengedés  után, főrejedés 4.-ik napján hozzáadva készítettem.

Ugyanígy készítettem banános búzasört is, az problémásabb volt a banán púderszerű maszata miatt ami a sörlében lebegett.

Ászokolás alatt szépen leülepedett az üveg aljára, kibontáskor viszont a kifelé igyekvő zacc futást eredményezett.

 

 

Előzmény: Tótikám (25109)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25110

Az alapanyagokból ,cefrézési hőmérséklettel,  M41 élesztővel 1.011 körülire várnám a végét. Most az íze édes ? Érdemes lenne pl. üvegbe átfejteni úgy hogy nyakáig tölteni,dugó,kotyogó.És várni fénymentesen a csodát.

Előzmény: Zanbato (25102)
Tótikám Creative Commons License 2017.12.30 0 0 25109

Komló forralás utolsó 5percére vagy a főerjedés végénél.Elsőnél sok az aroma vesztés másodiknál fertőzés veszély.Málnát használtam második módszerrel fagyasztva és zsákba rakva.

Előzmény: _Sevi_ (25108)
_Sevi_ Creative Commons License 2017.12.29 0 0 25108

Sziasztok!

 

A hétvégén sört fogok főzni és most először használok gyümölcsöt (licsit) sörfőzéshez.

IPA típusú sört fogok készíteni és az lenne a kérdésem ,hogy mikor a legcélszerűbb bele rakni a gyümölcsöt a sörlébe?

Illetve van valami különleges eljárása a gyümölcsök használtnál?

Köszi a válaszokat!

 

Üdv,

Sevi

SzaKáL28 Creative Commons License 2017.12.27 0 0 25107

Szia

 

A beírásodból nem derült ki számomra, hogy más eszközzel, más sörfajtát főztél-e már.

Ha még nem talán nem a pilsnerrel érdemes kezdened, több a buktató, mint a felsőerjesztésűeknél.

A pilsner előtt főzz néhány ale-t, hogy a folyamatot megtanuld.

 

Tanácsaim: nézd meg az alábbi videót, vedd meg és olvasd el az alábbi két könyvet.

 

http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2&zenid=0bafbf40c4f152d4c756fce8dd13245c

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=545

http://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_15&products_id=1075

 

A "Házi sörfőzde" című könyvben recepteket is találsz. Pilsner receptet is!

 

Ha nem akarsz könyvekre pénzt kiadni a világhálón is megtalálsz minden szükséges info-t, bár kicsit több energiát igényel ez a verzió. Szerintem hasznos ha megvannak nyomtatásban szépen összeszedve az alapvető információk.

 

Jó szórakozást! :)

Előzmény: kushido2 (25099)
SzaKáL28 Creative Commons License 2017.12.27 0 1 25106
Előzmény: Katyvasztó (25105)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.12.27 0 0 25105

Hali! 

Megfőznék egy Távoli Galaxist, vagy valami klónt.

Megvan valakinek a receptje?

sziras Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25104

Kézimalom

 

 

Annak idején sikerült szereznem 2 darabot, mindkettőt felújítottam, az egyiktől megválnék, megegyezés szerint.

Újszerű állapotú, az őrlést végző tárcsa teljesen új, kiváló malátaroppantó.

 

Ha valakit érdekel: battap@freemail.hu

 

Üdv

sziras Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25103

Az élesztőnek amit használsz vinni kellene ezt a mennyiséget. Nincs ötletem, csak az, hogy várj még.

Előzmény: Zanbato (25102)
Zanbato Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25102

10 kg malátából 65 °C-on cefréztem kb másfél órát 2,5-szörs vízzel. Ebből lett még 400 g barna kandiscukor hozzáadásával forralás után 23 l sörlé.

8 kg pilseni

2,5 kg dark munich és

0,5 kg karamellmalátát használtam.

Az élesztő Mangrove Jacks Belgian ale M41

Előzmény: sziras (25101)
sziras Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25101

Boldog, békés karácsonyt minden kedves fórumtársnak!

 

Milyen élesztő volt és mennyi volt a cefre?

 

Üdv

Előzmény: Zanbato (25098)
kushido2 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25100

Tisztelt Fórum.

Minden tudornak és érdeklődönek kellemes ünnepeket kivánok. Megleptem magam egy Klarstein xxl es készülékkel, elsősorban Pilseni tipusu sört szeretnék késziteni magamnak, Ha volna némi tanács segitség és recept, - hálásan megköszönöm mindenki tanácsát.  Üdv.

 

Mészáros Jenő 06209758051

kushido2 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 25099

Üdv, Kellemes ünnepeket elöljáróban. Megleptem magam egy ilyen klszülékkel, nagyon szeretnek készíteni magamnak Pisner tipusu sört.. Tudnál segiteni recept témában? 

Esetleg a kezdeti bukatatókrol pár szót?

 

Mészáros Jenő

Előzmény: SzaKáL28 (25072)
Zanbato Creative Commons License 2017.12.25 0 0 25098

Sziasztok!

Először is Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

 

Van valakinek tapasztalata Mangrove Jacks élesztőkkel?

Egy belga barna söröm nem akar leerjedni. OG 1.094 és most 3 hét után is 1.038. (elvileg 1.025-ig le kellene mennie).

2 tasakból csináltam startert, és mikor nem változott 2 hétig, adtam neki még egy tasakból, ugyanúgy starter-t készítve. Természetesen megpróbáltam megmozgatni, melegebb helyre vinni (19-20 fokról 22-23 fokra). Miután ez sem segített, elkeseredésemben pezsgőélesztőből csináltam starter-t, és mikor még habosan erjedt, akkor adtam hozzá. Meg se moccan.

Egy valamit nem próbáltam még, várni. Van bárkinek jobb ötlete?

Ez már a 3. söröm, ami Mangrove Jacks élesztővel elakad.

CsA Creative Commons License 2017.12.22 0 0 25097

Köszi! Ezt az oldalt még nem láttam, itt a legolcsöbb... :-)

Komlót egyenlőre nem rendelek, mert eddig a könnyű utat választottam és sűrítményből csináltam gluténmentes sört...

Meglepően jó lett egyébként, már a 6. vagy 7. vödörnyi (23 liter) mennyiségnél tartok... Szerintem finomabb mint a bolti sörök, max. a szénsav kevesebb benne...

Előzmény: acerola (25096)
acerola Creative Commons License 2017.12.21 -1 0 25096

Magyarországon sajnos nem láttam sehol. Nem hiszem, hogy ez egyelőre változni fog. Van egy angol oldal ahol van. Itt is drágább a szállítás, de 30 kilóig 10 font. Csapj hozzá néhány komót... https://www.themaltmiller.co.uk/product/clarity-ferm-enzyme-per10ml-vial/

Előzmény: CsA (25095)
CsA Creative Commons License 2017.12.21 0 0 25095

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy tudja-e valaki, hogy Magyarországon hol lehet Clarity Ferm enzimet beszerezni, ami házi sör készítéskor lebontja a glutén jellegű fehérjéket? Autoimmun betegség  miatt gluténmentes étrenden vagyok, ami nagyon bevált. A búzakenyérről gond nélkül lemondok, de a sör már más tészta... :-) Szívesen készítenék más sört is mint a Mangrove Jack's Gluténmentes Pale Ale... Külföldi webáruházakban ugyan találtam, de onnan a szállítási költség a beszerzési ár sokszorosa, még több darab rendelése esetén is...

Előre is köszi, ha valakinek van ötlete!

 

Üdv:

CsA

Tótikám Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25094

 Elsősör honlapján a letölthető anyagoknál találsz élesztő írást.

Előzmény: novakszab (25093)
novakszab Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25093

Igen, ez alapján számolva is kevés, sok hiányzik az ideálistól, S-04-el számolva.A kérdés az hogy előző nap 1040 körüli sörlével szaporitva jó?

Előzmény: tea5 (25092)
tea5 Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25092

Itt egy hasznos link az élesztő mennyiségének számításához. https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Előzmény: Hank Evans (25091)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!