Keresés

Részletes keresés

kissmama Creative Commons License 2008.05.27 0 0 48
Hi, azt gondolom, hogy aki megteheti (havi 15ezerért megtehető) az ne sokat vacilláljon, mert ha neadjisten gond lesz a gyerekkkel, rosszul fogja érezni magát. Azt kívánom, hogy soha ne kelljen felhasználni, de ha megengedeti magának valaki, ne fogja vissza magát.
Az őssejteké lehet a jövő, ami bár most még csak ígéret, de ki tudja? Mi mindenestre abban bízunk a férjemmel, hogy soha nem kell majd visszahívni a lefagyasztott sejteket...
forumoss7 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 47
Kis élet jól jött már ebbe a fórumba, most hogy ilyen "érdekességek" vannak a hazai cégeknél:(

Én mindenestre megnyugodtam, mikor visszajeleztek, hogy volt elegendő sejt a vérmintában, mert hát sose lehet tudni, ahogy a tudomány most fejlődik akár még más sejteket is lehet ezekből tenyészteni. Mondjuk nem értek hozzá ennyire. Azt viszont érzem, hogy amit lehet, megteszek a kicsiért, ha netalán valami lenne, ami nem lesz:))
nóném1 Creative Commons License 2008.05.27 0 0 46
Látom, már nem is írod a zeliont:))

Mi a sejtbankot választottuk, utólag ez látszik jó döntésnek a történtek után, bár anno hezitált a nejem mert neki habosbabos rózsaszín zelionos stílus tetszett inkább.

Tavasszal beleástuk magunkat a témába, mikor egy ismerősünk is eltetette az őssejteket és elmondta, hogy havi 15ezerbe fáj neki, annyit mi is kibirunk! Nem volt semmi egyszeri befizetendő díj, meg ilyenek, korrektek voltak. Ez is a sejtbank mellett szólt.

A hazai - külföldi tárolásról csak annyit, hogy az itthoni kórházi állapotok nem sok jót ígértek akkor sem, bár azért ezt a mi a zelionnal történt, nem gondoltam volna mégsem. A sejtbank központjának a honlapján annyi volt a zászló (ahány országban jelen vannak) hogy meggyőzött minket.
garfeeld Creative Commons License 2008.05.13 0 0 45
Hello!

Van valakinek tapasztalat melyiket ajánlja?
Krio, Sejtbank?

Üdv. G.
forumoss7 Creative Commons License 2008.05.05 0 0 44
Cikk a főlapról:

Nem szólt az őssejtcég, hogy csődben a bankja

* Spirk József - spirk@mail.index..hu

| 2008. 05. 05., 21:27 | Frissítve: 33 perce

Meghatározatlan időre leállt a hazai őssejtbiznisz második legnagyobb cége. A magát a köldökvérminták itthoni tárolásának előnyeivel reklámozó Zelion Őssejt Kft.-nek éppen az itthoni tárolóval, a hosszú távú hűtését végző állami intézettel gyűlt meg a baja. A cég és a felszámolás alatt álló Országos Gyógyintézeti Központ együttműködése megszűnt, de erről az érdeklődő ügyfelek még nem kaptak felvilágosítást.

„Első számú garanciánk, hogy az OGyK egy országos állami intézet” érvelt alig néhány napja a Zelion Őssejt Kft. egyik alkalmazottja, amikor egy várandós kismama a cég által kínált szolgáltatások előnyeiről érdeklődött, a cég azonban - miután többen is jelezték, hogy egy másik, kevésbé ismert vállalkozáshoz próbálták őket irányítani - az Index érdeklődésére elismerte, a fagyasztott nitrogénes hűtővel felszerelt laborral megszűnt a hivatalos együttműködés, ezért újabb ügyfelekkel nem kötnek szerződést.
Sokan adnak érte 350 ezret

A Zelion Őssejt Egészségügyi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 2005. novemberében másodikként indult el a lendületesen növekvő, mára milliárdos forgalmat bonyolító magyar piacon, azt ígérve, hogy szükség esetén a hazai tároló laborból bármikor gyorsan, akár órák alatt eljuttatják majd az újszülöttek köldökzsinórvéréből nyert készítményt a transzplantáció helyére. A szülőkkel történt megállapodás után a Kft. 350 ezer forintot kért a húsz éves tárolásért. Az összeg tartalmazta a minta felhasználásakor felmerülő belföldi szállítási költségeit is.

A Magyarországon alig félévtizedes múltra visszatekintő őssejtbanki szolgáltatásra a legfrissebb statisztikák szerint a szülők 10 százaléka áldozott, hogy a sejtkészítmény elraktároztatásával csökkentse gyermeke számára a daganatos vagy immunológiai betegségek kockázatát. A növekvő igényeket érzékelve már több konkurens is megjelent a 2-3 milliárd forintos piacon.
A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s
Nem jelezték

A hasonló nevű, Zelion Pharma Gyógyszergyártó Kft. tulajdonában álló őssejtes vállalkozást az elmúlt években a gazdasági tárca, majd az MFB Beszállítói Befektető ZRt.-n keresztül az állam is támogatta, de még nagyobb segítség volt, hogy a Galgóczi István András és Kollár Mihály érdekeltségébe tartozó cég az igazán beruházásigényes feladatokra a Szabolcs utcai kórház területén működő Országos Gyógyintézeti Központtal szerződött. Az OGyK-ban 2004-ben kezdődött meg a kísérleti fázisú laboratórium kiépítése, felszerelése, így ott megteremtődtek a feltételek nagyobb mennyiségű minta hosszú távú tárolására is. Az intézményben a csontvelő-átültetést szolgáló, klinikai jellegű köldökvér-bank kialakítását tervezték, de a Zelion felismerte a lehetőséget, és hamar gyümölcsöző együttműködésre lépett a központtal. A magánvállalkozással kötött megállapodásról az OGyK honlapján [1] egyáltalán nem lehet olvasni.
Kiviszik a magyar vért

A piac másik három számottevő szereplője külföldön raktározza a rábízott vérmintákat. A magyarországi úttörő vállalkozás, a Sejtbank Kft. már öt éve Belgiumban és Hollandiában tárol. A kisebbek, a Humancell Kft. eleve svájci, az erős kampányt folytató Ceptra pedig szlovák hátterű vállalkozásként próbálja meggyőzni a szülésre váró kismamákat és apukákat, hogy a magzat születése után ne a kukába kerüljön a köldökzsinór, hanem az általuk biztosított gyűjtővel nyerjék ki belőle a 20-200 milliliter, őssejtben gazdag vért, amit a vállalkozások futárai juttatnak el a mínusz 190 fokot biztosító tárolókhelyekre.

Az állami infrastruktúra számára komoly kihasználtságot produkáló üzletre a 2006-os kórházreform vetette az első árnyékot. Az egészségügyi kormányzat ugyanis bejelentette, hogy megszűnteti az OGyK-t. A központ azóta részben felszámolás alatt van, részben pedig az Országos Vérellátó Szolgálat irányítása alá került. A Zelion honlapján [2] viszont – bár mind a mai napig referenciaként hivatkoznak rá – egyetlen utalás sincs arra, hogy javában zajlik a központ felszámolása. Csupán a céges honlap fórum rovatában, éppen az OGyK Köldökvér- Őssejtbank laborvezetőjétől, Regéczy Nórától értesülhetett néhány érdeklődő, hogy a őssejtbank labor működésével járó feladatokat az átszervezés miatt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vette át.
Nem kellett az őssejt

A zavaros helyzetet jelzi, hogy hétfőn a Zelion munkatársa, Kelemen Janka részletek ismertetése nélkül azt mondta, hogy az együttműködést a vérellátó szolgálattal kellett megszakítaniuk. Miskovits Eszter, az OVSZ főigazgatója viszont ezt kategórikusan cáfolta, és azt állította, hogy az őssejtügyhöz nekik semmi közük: volt ugyan szó a szolgáltatás átvételéről, de erről nem született megállapodás. A vérellátó vezetője szerint a működési zavarokról a felszámolóbiztos tudhat részleteket.

A OGyK központi számát azonban hétfőn senkit vette fel. Sikerült viszont elérni a sejtlabor vezetőjét, Regéczy Nórát, aki most azt mondta, pontos kormányzati döntés híján tavaly nyár óta folyik a jogászok vitája arról, hogy a labortevékenység hova tartozzon. Regéczy Nóra szerint a Zelion leállását is jelentős részben ez az elhúzódó jogi bizonytalanság okozta, ami az OgyK őssejtprojektjének finanszírozását is bedöntötte. Regéczy szerint a labor jelenleg nem működik, felelősen pedig nem lehet megjósolni, mikor indulhat be újra a kutatás. A laborvezető azt viszont leszögezte, hogy az újabb minták befogadásának leállítása ellenére a tárolt őssejtek biztonságban vannak és maradnak a jövőben is.
Vénuszdomb Creative Commons License 2007.07.31 0 0 43

Ez a másik topic. Én meg ezt találtam meg elsőre.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9053936&la=6979572

forumoss7 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 42
Ez jó, levetetni lehet, tárolni nem.

Egyébként itthon a sejtbank is ezt csinálja, leveszi itt és tárolja Belgiumban....
Előzmény: Coge (41)
Coge Creative Commons License 2007.07.10 0 0 41

A Procedura alatt leírják ugyanazt, amit a magyar oldalakon, hogy hogyan lehet megrendelni a levételhez szükséges Kit-et és hogyan juttatják azt el szülés előtt.

Az Autorizzazioni alatt megerősítik, amit korábban írtatok, hogy várják még az Egészségügyi Minisztérium idevágó rendeletét, ami majd engedélyezi (vagy nem) az olaszországi tárolást, addigis külön miniszteri engedéllyel le lehet ugyan vetetni, de tárolni csak külföldön (Belgiumban) szabad.

Előzmény: henn (40)
henn Creative Commons License 2007.07.10 0 0 40
Jó lenne tudni, hogy mit írnak a Pocedura / Autorizzazioni alatt. (Én sajna nem tudok olaszul.)
Előzmény: forumoss7 (38)
pataporc Creative Commons License 2007.07.10 0 0 39
Igen, de ebből az őssejt a lényeg, azt meg más módon - vagy akár másból is :) - elő lehet csalogatni...
Mint írtam, a köldökzsinórvérből nyert őssejtmennyiség egy max. 25 kilós gyereknek elegendő, azaz utána, egy felnőttnek már nem elégséges.
Előzmény: forumoss7 (36)
forumoss7 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 38
http://www.cryo-save.com/italy/index.html
forumoss7 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 37
Ahhoz képest, hogy az olaszoknál nem lehet működni, a legnagyobb banknak van cége ott, Rómában. Ez a Cryo-Save Európa legnagyobb bankja, a magyar Sejtbank is őket képviseli....


"Contatti

Cryo-Save Italia Srl
Via Giulio Vincenzo Bona, 133
00156 Roma

Per informazioni contattare:

Tel. +39 (06) 41 11 346
Fax +39 (06) 41 22 97 02

E-mail: info-italia@cryo-save.com
Website: www.cryo-save.com

P.Iva 09026571001
Il nostro servizio è attivo 24 ore, 7 giorni su 7
La nostra Banca:
UniCredit Banca
Ag. 00742
L.go N. Franchellucci, 57
00155 Roma (RM)

Conto corrente n. 000010800094
ABI 02008 - CAB 03274 - CIN W"
Előzmény: henn (34)
forumoss7 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 36
A gáz csak az, hogy kdzsvér meg csak a születéskor elérhető, nem 10 év múlva.... Nekünk is ez lesz a gondunk rövidesen:)
Előzmény: Nyuszog (35)
Nyuszog Creative Commons License 2007.07.09 0 0 35
Ó, hát itt igazodjon ki az átlagpolgár. A francia és az olasz vélemény elég megdöbbentő. Most akkor erre a bizonytalanságra költhettünk volna 350 ezer Ft-ot... Talán 10-20 év múlva kiderül, hogy mi lett volna a jó döntés. :(
Előzmény: henn (34)
henn Creative Commons License 2007.07.09 0 0 34
Na, kicsit utánaolvastam a Wikiépédián. A magyar W-n nincs ilyen cikk, ezért az angolt és a németet néztem meg. (http://en.wikipedia.org/wiki/Cord_blood, http://de.wikipedia.org/wiki/Nabelschnurblut)

Mindkét cikk azt írja, hogy már elég sok őssejt-transzplantáció történt, de a legtöbb idegen őssejetet használt. Részben a saját őssejt transzplantáció körüli ellentmondások miatt.

Az angol cikk azt írja, hogy az általános őssejtbankot (amikor nem a sajátodat kapod) határozottan támogatják az egészségügyben dolgozó szakemberek. A magán őssejtbankot (saját ssejt őriztetést) viszont általában nem javasolják hacsak nincs valami családi genetikai megbetegedés. Franciaországban és Olaszországban nem is engedélyezik a magán őssejtbankokat. (!!!) A Tudomány és új technológiák etikájával foglalkozó európai csoport (ez valami intézmény neve, az utolsó sorban belinkelt cikkben van link hozzájuk) is ellenzi.

A német cikk is részletezi a kritikákat a magán őssejtbankokkal szemben.

Az angol W.-n van még egy külön "őssejtbank" cikk. Ebben van a legtöbb érv leírva, szerintem a legjobb, olvassátok el. (Bocsi, de már nincs energiám ezt is összefoglalni, meg nem is egyszerű.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cord_blood_bank
Előzmény: henn (31)
pataporc Creative Commons License 2007.07.09 0 0 33
Nekem a második passzus eszembe sem jutott, de logikus. Nyilván nem fognak sok pénzért őssejtet tárolni azért, hogy utána egy kuruzsló kezébe kerüljön.
A harmadik bekezdés is áll, jobbak az esélyek, ha a másik oldalnak is van cserealapja.
Előzmény: henn (31)
forumoss7 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 32
Kínához: ott annyi minta van, hogy nem gáz, hogy nem a gyereké, tutira találnak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező őssejtforrást.

Itthon: nekem is a Sejtbank jön be, mert a legrégebbi és a legnagyobb a európai cég hazai képviselője, nem mellesleg, ők harcolták ki azt, hogy lehessen legálisan 20 évre tároltatni az őssejteket. A többiek utánuk jöttek, mondhatni az ő farvizükön. Ha végre lesz gyerek tuti náluk tároltatom.
henn Creative Commons License 2007.07.09 0 0 31
Nem tudom, állítólag Németországban is létezik a saját magunknak őrizgetett saját kzs vér intézménye. Hogy miért választják egyesek mégis azt, nem tudom. Valami oka biztos lehet. Erre lennék kíváncsi, mert ezt nem sikerült megtudnom. (Lehet, majd utánanézek az interneten.)

Én amúgy csak saját ötletelésből többféle okot is el tudok képzelni, pl. egyik lehet az, hogy egy ilyen közös államilag szervezett bankból nem adnak ki csak úgy őssejtet, csak mondjuk olyan orvoslásra, amit a hivatalos orvostudomány is támogat, a kínai "kuruzslásra" lehet, hogy nem. A saját őssestedet meg bizti kiadják, mert az a te tulajdonod.

Másfelől viszont (szerintem) pl. a német őssejtbankból biztos kaphatnak magyarok is, ha másképp nem, hát pénzért. Többe biztos nem kerül, mint a saját magadnak őriztetett saját. (Hiszen ezt az őssejt-őriztetést profitorientált cégek végzik, profitért.) Úgyhogy mi egyik gyereknek se vetettük le.
Előzmény: pataporc (30)
pataporc Creative Commons License 2007.07.09 0 0 30
Mert ezen valaki sokat keres. Nyilván. :)
Előzmény: Nyuszog (28)
pataporc Creative Commons License 2007.07.09 0 0 29
Engem meglepett, nem is találtam róla a neten semmit. Például tök érdekes, hogy a cigányoknak (akik jellemzően nem a bankot megfizetni tudó réteg) olyan speckó vére van, hogy nem találni nekik donort (pl, ha egy cigány kisgyerek lesz leukémiás), szóval esélyegyenlőségi szempontból sem lenne rossz egy közös bank.
Előzmény: henn (27)
Nyuszog Creative Commons License 2007.07.08 0 0 28
A kínai riportban is azt mondták, hogy megkértek szülésre készülőket, hogy levehessék tőlük, ingyen. Most akkor hogy is van ez? Itt miért nem ez a változat fut?
Előzmény: henn (27)
henn Creative Commons License 2007.07.08 0 0 27
Kapaszkodjatok meg: Mo-n kívül van _közös őssejtbank_, gyakorlatilag úgy működik, mint a vérbank (az is közös, ugye)

Igen, én ezt tudtam, ezért is kérdeztem, hogy mennyivel rosszabb is egy közös. A terhesség alatt egy német terhességre felkészítő könyvet olvasgattam, amiben szó volt (természetesen) a terhesség és szülés minden lényeges aspektusáról, és szó volt a köldökzsinórvérről is. De leesett az állam, mert nem azt írta, hogy lehetőség van saját gyerekemnek őrizgettetni jópénzért a saját köldökzsinórvérét, hanem azt, hogy anyák, adakozzatok köldökzsinórévrért a köldökzsinórvérbanknak, semmibe nem telik nektek, később emberek életét menthetitek meg ezzel.
Előzmény: pataporc (25)
pataporc Creative Commons License 2007.07.08 0 0 26
Rákérdeztem, a válasz nem, nem használtak még fel nálunk köldökzsinórvért (ugye matematikailag sincs rá sok esély, hiszen alig pár éve létezik ez egész cumó). További hasznos információ, hogy ebből a vérből csak annyi őssejt nyerhető, amennyi egy max. 25 kg-os gyereknek elegendő (azaz alsó tagozat).
A László Kórház honlapját ajánlották, ott valahol állítólag elég jól le van írva ez az egész...
Előzmény: potton2 (22)
pataporc Creative Commons License 2007.07.08 0 0 25
Helló,
egyáltalán nem lényeges, hogy saját legyen, sőt - talán még egy árnyalattal jobb, ha mástól kapod (nincsenek benne azok a bakik, mint a sajátodban).
Kapaszkodjatok meg: Mo-n kívül van _közös őssejtbank_, gyakorlatilag úgy működik, mint a vérbank (az is közös, ugye), ugyanígy Mo-n is lehetne ilyen, egyszerű finanszírozási és szervezési kérdés, hogy lesz-e és hogy mikorra.

Látszik, hogy most voltam fejtágításon. :)
Előzmény: henn (24)
henn Creative Commons License 2007.07.06 0 0 24
A kínai őssejtbeültetésnél meg nem saját őssejtet ültetnek be, és mégis működik.

Igen, engem meg pont ez érdekelne, erről viszont semmit se hallani: mennyire lényeges, hogy saját legyen? Mennyivel romlik az ember esélye akkor, ha közeli rokon adja, vagy ha idegen? Szabad felhasználású, kellően nagy darabszámú őssejtbank mellett (ahol nem feltétlenül a sajátodat kapod vissza, de nem is fizetsz az őrzésért) mennyivel rosszabb az ember esélye?

Vagy a kutatások még annyira az elején tartanak, hogy ezt nem is lehet tudni?
Előzmény: Nyuszog (23)
Nyuszog Creative Commons License 2007.07.06 0 0 23
Sziasztok. Mi gondolkodtunk a dolgon, de azután nem vetettünk le vért.
Először is akkor (decemberben) volt a buli, hogy most választott orvosnál szülhetünk vagy sem, azt olvastam, hogy levételnél az orvossal is kötnek valami szerződés-félét, én nem tudtam elképzelni, hogy egy előrángatott ügyeletes doki esetében ez hogy történik, pláne, ha ő esetleg még nem látott ilyen szettet. :(
Az sem volt világos, hogy a külön kért, de vidéken is megcsináltatható vizsgálatokat ki fizeti ki. Jó, ez mondjuk egy telefon.
Azután elgondolkoztunk azon, hogy kb. 300 eFt az, hogy elteszik a vért 20 évre. De arra még becslést sem találtunk (és nem is lehet megbecsülni), hogy 20 év múlva mennyibe fog kerülni a gyereknek (amit néztünk, ott ő hosszabbíthatja meg), hogy meghosszabbítsa, vagy mennyibe kerül az, ha valaki fel akarja használni.
A kínai őssejtbeültetésnél meg nem saját őssejtet ültetnek be, és mégis működik.
Egyébként szerintem az ajánlatok eléggé egyenlőek. Kb. mint a bankhitelek. Kinek mi a fontos.
potton2 Creative Commons License 2007.07.06 0 0 22

Szia,

 

Igen, konkrétan ez érdekelne. Mert az olvastam hogy pl. a Szent Lászlóban sok őssejt transzplantációt végeznek, de csontvelőből nyert sejtekkel, a köldökzsinór vérről viszont soha sehol senki nem beszél, csak általánosságban.

 

Köszi!

Előzmény: pataporc (21)
pataporc Creative Commons License 2007.07.05 0 0 21
Szia,
konkrétan az érdekel, hogy Mo-n hol és milyen célból végeznek őssejtbeültetést?

Találtam még egy jó oldalt a témáról:
http://www.zelion.hu/07_zelion_faqa.html
Előzmény: potton2 (20)
potton2 Creative Commons License 2007.07.02 0 0 20

Szia,

 

Köszi a cikket,esetleg rá tudnál kérdezni az ismerősödnél ha nem nagy gond? Csak azért érdekelne, mert továbbra sem tudjuk eldönteni hogy megéri-e a kzsv levétel ezt a nagy hűhót, és tényleg Magyarországon biztonsággal fel tudják-e majd használni ha ne adj' isten beteg lesz a gyerekünk. Mert kínai, ukrán és egyéb sokmillióba kerülő külföldi esetekről lehet olvasni, de hogy Magyarországon vki csinálta-e már ezt arról semmit.

 

Köszönöm.

 

Pöttön

Előzmény: pataporc (18)
buxa Creative Commons License 2007.07.01 0 0 19
az egy ket evvel ezelotti cikk...
Előzmény: glad (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!