Szerbusztok konyhások!
Régi vágyam teljesült azzal, hogy van immár egy teljesen új (vagyis nagyon régi, de sosem használt), saját, külön bejáratú Remoskám. Ablakos! Akinek volt ilyen valaha, az tudja, hogy milyen csodákra képes. Viszont nem nagyon találok hozzá szakirodalmat. Mi lenne, ha elindítanánk a XXI. század új Remoska-mozgalmát? Várom az ötleteket, recepteket, hátha így még boldogabbá tehetők a boldog Remoska-tulajdonosok.
De örülök, hogy megtaláltam ezt a fórumot, hátha tudtok segíteni. Van egy remoskám, ezeréves kb (tehát legalább 30!) és nagyon ritkán használom, de nagyon meg voltam elégedve amikor beüzemeltem. A kérdésem a következő: van-e olyan edénye valakinek, aminek ki lehet emelni az aljából egy akkora átmérőjű lapot mint maga az edény. Mert az enyém ilyen. Kb fél cm-es ferde pereme van ennek a kivehető lapnak és azzal a rúddal lehet kiemelni ami kiáll a közepéből és amire rá lehet húzni a harang alakú fém izét... A kérdésnek az lenne a lényege, hogy mire való ez a kivehető betét? Előre is köszi ha valaki tud válaszolni és most megnézem, milyen receptjeitek vannak!
Inkább lágyabb tésztát csináljunk, mint keményebbet.
Ezt vagy egy tálban készítjük el vagy a kenyérdagasztóban. Kelesztjük. A Remoskát én befújom egy sütö spray-jel, mely vékony réteget tesz rá és amit sütsz nem ragad bele, de ezt el is lehet hagyni, mivel teflonos a bevonat. (nálam legalábbis, bár tudom vannak alusok itt) A megkelt tésztát beleöntjük, ököllel ellapítjuk egyforma vastagságúra, megint kelesztjük, de nem túl magasra, ugyanis a sütésnél még megnö. 30 percig sütjük, mjad megfordítjuk és a másik oldalon is. én villával szúrtam bele, miután jól megégettem magam a falapátnál való manöverezésnél....:o))) A sütési idöt mindenki tapasztalja ki magának, mivel ez kissé a liszt minöségétöl is függ. Mielött kezdjük a sütést, le lehet vízzel is spriccelni a megkelt tésztát, attól lesz gözképzödés és ez segít a kenyérnek megnöni szépen. A fordítás után ugyanígy lespricceljük a másik oldalt is jócskán. (nekem van egy virágspriccelö spray-em, azzal szoktam)
Még a múlt héten végigolvastalak benneteket, nagyon sok jó receptet is leszedtem, köszönöm. Párat kis is próbáltam a Grand Remoskámban, kisebb-nagyobb sikerrel. A piskóta szerü sütim sajnos nem sikerült, de a sült csirke comb és rakott krumpli nagyon finom lett.
Ami miatt regisztráltam, megjelent pár fözös oldalon a Slow Cooking új eszköze, CROCK POTT a neve, ha beadjátok a gugliba így, kidob egy csomót: egy kerámia tálból álló elektromos fözökészülék, megfizethetö (30 és 80 euró között). Kérdésem lenne: ismeritek, mit tartotok róla? Lassú párolással készülnek az ételek benne, reggel kell betenni és estére lesz minden készen, persze vannak fokozatok benne, lehet nagyon lassan, de lehet valamivel gyorsabban is párolni mindent benne. Az én Remoskám 500 Watt-os, ez a fözö meg 170 Watt-ot ígér egy 5 literes edénynél (van 3 literes is).
Nekem azért érdekes ez, mert párszor a Remoskát túl gyorsnak találtam. Viszont ha belegondolok, tán meg lehet a lassú párolást oldani a platnin is fent egy vasedényben tetövel vagy lenn a sütöben, itt azért gondolom nem jön ki a 170 Watt fogyasztás. az igazság az, hogy várok mások tanácsára, mivel nem tartozom azok közé, akik minden konyhai kütyüt megvesznek. Márcsak hely hiánya miatt is. Az alacsony höfokon való hús sütést alkalmazom sokszor, már ezért is megérné nekem ez az új edény. Remoskámat azzal együtt imádom és sokra tartom. Használom továbbra is, a villanyszámlám tényleg lecsökkent töle.
A múlt héten lapos kenyeret sütöttem benne, isteni lett, ez most gyakrabban készül majd. Persze félidönél fordítással készült.
Várom válaszotokat, tanácsaitokat, hozzászólásotokat...remélem jön valaki. Köszönöm.
Egy ideje már vannak ezek a mindenféle légkeveréses, meg kvarccsöves(?) edények. (Orion, Hauser, Tefal stb.) Ezek hasonló elven működnek? Kiszoritják a remoskát, vagy mégse?
200 g burgonya 200 g káposzta 150 g füstült hús 1-2 gerezd fokhagyma 10 g finom liszt 40 g zsír bors só káposztát felszeletelve egy kis vízzel megpirítjuk. 2/3 zsírt elolvasztjuk remoszka serpenyőben, hozzáadjuk szeletelt hagymát és folytonos keverés mellet csak meghabosítjuk (kb. 1 perc). A hagymára tesszük lecsöpögtetett dinsztelt káposztát és burgonya szeleteket. Hagyjuk megpirítani . hozzáöntjük egy csésze vizet, vagy húslevest, rántást a maradék zsírból és lisztből, sót és borsót. Betakarjuk a remoszka fedelével, puhára sütjük, időnként megkeverve, utána hozzáadjuk a megfőtt füstült húst és préselt fokhagymát
Hozzávalók: � 4 nagyobb darab csirkecomb � 2 db nagy fejű alma � 2 dl almalé � 2 dl vörösbor � rozmaring, majoránna � 2 fej vöröshagyma � 0,5 kg burgonya Elkészítés:
A burgonyát pucold meg és vágd fel gerezdekre, a hagymát csíkokra. Az alma héját hámozd meg és vágd fel cikkekre. A felszeletelt burgonyát és a hagymagerezdeket fektesd a tál aljába, tedd rá a megtisztított, sóval, rozmaringgal, majoránnával befűszerezett csirkecombokat, és szórd rá az almadarabkákat. Öntsd hozzá az almalét és a bort, és morzsolj a tetejére egy kevés vajat. kezdd el a sütést, kb. 60-70 perc alatt süsd készre.
Az almát hámozd meg és vágd fel vékony cikkekre, a szilvát tisztítsd meg a magjától,majd a gyümölcsöket keverd össze. Ízesítsd csipetnyi sóval, borssal, fahéjjal, egy-két evőkanál mézzel. A burgonya héját hámozd meg. A karaj csontos oldaláról a húst lefejtve nyisd ki, halmozd rá a gyümölcsös tölteléket, és fedd be a kinyitott húsrésszel, majd egy zsineggel kösd az egészet össze. Tedd a húst a tálba a csontos részével lefelé, szórd mellé a burgonyát, és ha maradt még a gyümölcsös töltelékből. kezdd el a sütést, Kb. 80 perc alatt készül el. A mártáshoz valókat forrald össze a megmarad pecsenyelével.
Az almát hámozd meg és vágd fel vékony cikkekre, a szilvát tisztítsd meg a magjától, majd a gyümölcsöket keverd össze. Ízesítsd csipetnyi sóval, borssal, fahéjjal, egy-két evőkanál mézzel. A burgonya héját hámozd meg. A karaj csontos oldaláról a húst lefejtve nyisd ki, halmozd rá a gyümölcsös tölteléket, és fedd be a kinyitott húsrésszel, majd egy zsineggel kösd az egészet össze. Tedd a húst a tálba a csontos részével lefelé, szórd mellé a burgonyát, és ha maradt még a gyümölcsös töltelékből. kezdd el a sütést, majd Kb. 80 perc alatt készül el. A mártáshoz valókat forrald össze a megmarad pecsenyelével.
Csirkecomb almaval
Hozzávalók: � 4 nagyobb darab csirkecomb � 2 db nagy fejű alma � 2 dl almalé � 2 dl vörösbor � rozmaring, majoránna � 2 fej vöröshagyma � 0,5 kg burgonya Elkészítés:
A burgonyát pucold meg és vágd fel gerezdekre, a hagymát csíkokra. Az alma héját hámozd meg és vágd fel cikkekre. A felszeletelt burgonyát és a hagymagerezdeket fektesd a tál aljába, tedd rá a megtisztított, sóval, rozmaringgal, majoránnával befűszerezett csirkecombokat, és szórd rá az almadarabkákat. Öntsd hozzá az almalét és a bort, és morzsolj a tetejére egy kevés vajat. kezdd el a sütést, majd kb. 60-70 perc alatt süsd készre.
Hozzávalók: � 60 dkg hosszú sertéskaraj � egy nagyobb fejű karfiol � 4 dl tejföl � 1 dl fehérbor � ételízesítő � fokhagyma, fűszerek, vöröshagyma � 10 dkg vaj � 20 dkg kemény sajt Elkészítés:
A vöröshagymát tisztítsd meg, és vágd fel vékony csíkokra. A sertéskarajt vágd szeletekre (vagy a hentessel vágasd fel), és klopfold ki. Fűszerezd ételízesítővel, fokhagymával, esetleg pecsenye- vagy flekkenfűszerrel. A tál aljára dobj néhány darabka vajat, egy sor cikkekre vágott vöröshagymát és a rózsáira szedett nyers karfiolt. Fedd be a kiklopfolt, fűszeres hússal, és kezdd elölről a rétegezést, amíg a hozzávalókból futja. Locsold le az egészet fehérborral, fedd be tejföllel és reszelt sajttal. kb. 80 perc alatt elkészül.
A római tálat áztasd be hideg vízbe. Hámozd meg a karalábéfejeket, tetejüket vékonyan metszd le, majd a nagyobbik részekből vájd ki a belsejét, és tedd félre a töltelékhez. A gombát hámozd meg és vágd fel kocka alakúra, a sonkát szintén kockázd fel. A töltelékhez a vöröshagymát vágd fel apróra és kevés vajon pirítsd meg, add hozzá a gombát, a karalábé kivájt és felaprított belsejét és a sonkakockákat is. Fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. Keverd bele a főzőtejszínt, a tojást, majd töltsd meg vele a karalábéfejeket. Tedd bele a tálba, és lefedve 50-60 percig süsd készre.
Bekapcsolod a remoskat az 1 mm olajajal.. Elkezded bepanírozni a szokott módon a csirkét. a tepsibe bele a csirke, es hagyod 30 percig. akkor kinyitod a remoskat es megfordítod a csirkét és 30 percig hagyod sülni. Ha az idő letelt, azonnal kiveszed, én papírtörlőre rakom. A tepsibe még teszünk a hús mellé megsózott egészben hagyott gombát, megtisztított, hosszában kettévágott sárgarépát és rengeteg tisztított egészben hagyott vöröshagymát.
Cigánypecsenye
A kicsontozott tarja szeleteket egy kicsit kikloffolod és sóval, borssal ízesíted. Nagyon kevés olajon, pl. teflon serpenyőben sütés közben forgatva mindkét oldalát megsütöd. Sütés ütán jénai tálba teszem, és megkenem a hússzeleteket zúzott fokhagyma és pirospaprika keverékével. Kisütött szalonnaszeletekkel díszítem. Sült krumpli, meg uborkasali megy hozzá nálunk.
Nem lehet abbahagyni csirke
6 csirkecomb, (de készülhet egy feldarabolt közepes csirkéből is, vagy csak alsó, vagy csak felső combból, de akkor több kell vagy mellböl) 8-10 dkg liszt 1 pupozott teásk. pirospaprika 1-1 mokkáskanál majoranna és töröttbors 1 teáskanál só 2 gerezd fokhagyma 10 dkg(lehet több isfüstölt sajt 1 nagy fej vöröshagyma 2-3 dl tejföl 4 ek. olaj kevés vaj, késhegynyi őrölt kömény
A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott v. szétnyomott fokhagymával összekeverem. A husdarabokat egyenként megmártom a fűszeres lisztben. Kivajazott tepsibe, vagy nagyobb jénaiba egymás mellé rakom a lisztes husikat, a maradék lisztes kutyulékot a tetejére szórom, egyenletesen elosztva. Rákarikázom a megtisztitott vöröshagymát, rászórom a reszelt sajtot, és az olajjal elkevert tejföllel szépen lelocsolom. kb. 50 percig sütöm, majd villaval ellenörzöm a hus puhasagat. Mindenfajta köret illik hozzá, és szereti, ha salátaféle is társul mellé Nagyon finom, becsszó nem lehet abbahagyni!
Krumpli sütve Hozzávalók: 2,5 kg krumpli 3-4 hagyma 250 g húsos szalonna 3 tojás só, bors olaj A krumplit megreszeljük durvára, a hagymát szintén , a szalonnát meg kockákra vágjuk. Mindezeket összekeverjük a felvert tojással és erösen sózzuk ( a krumplinak sok kell) és borsozzuk. Egy tepsit kiolajozunk, az oldalát is és beletöltjük a masszát. A tetejére is öntünk kis olajat és sütjük . Akkor jó, ha a teteje már barnára sült. Salátával vagy hússal tálaljuk. Ez a mennyiség 4 embernek elég. . Lehet kolbásszal is csinálni.
Rakott padlizsán
Hozzáv.:60dkg padlizsán,20dkg gomba,10dkg rizs,3 paradicsom,1fej hagyma,só,olaj.a padlizsánt hámozzuk,hosszában 1cm szeletekre v.besózzuk, pihen,majd olajjal kikent tepsibe tesszük. Erre jön a vágott hagyma és a gomba.A rizst megfőzzük, a paradicsomot karikára vágjuk. Ki-lajozott tűzálló tálba lerakjuk. egy sor padlizsán ,beborítjuk rizs-zsel,rásimítunk egy réteg hagymás gombát,amit paradicsomkarikákkal fedünk be.amíg lehet folytatjuk a rétegezést. tetejét meglocsoljuk kevés olajjal,és a sütőben szép pirosra sütjük.Atetejét meg szórhatjuk reszelt sattal/ha koleszterinünk engedi. Szerintem keszithetö nem elöfözött rizzsel is, de akkor fel kell önteni a rizs duplaja mennyisegü folyadekkal!!
Hozzavalok: 2 db vöröshagyma, 2 db sargarepa, kb. 100 g zeller, 150 g bacon szalonna, vagy füstölt kolbasz, vaj, 1 l husleves vagy husleves kocka + viz, 1. 5 dl vörös lencse, 2 teaskanal bazsalikom, , fekete bors, 2 dl creme fraiche vagy zsiros tejföl, so, 0. 5 dl aprora vagott petrezselyem.
A hagymat megpucolod, aprora vagod a füstölttel eggyütt, es kicsi zsiradekon atforgatod. felöntöd huslevessel, beleteszed a zöldseget, es felfözöd. ha a zöldseg felig puha, beleöntöd a leöblitett vörös lencset, es keszre fözöd. izesited a füszerekkel, es a creme fraichel. isteni finom !
Sajtkrémes csirkemell
egy elronthatatlan recept csirkemellből: Előmelegíted a sütőt 180-200 fokra. 1. Kisebb csirkemell filéket megmosol, sózod, borsozod picit. 2. Egy tepsit vagy remoskat vékonyan kiolajozol, belepakolod a melleket, de ne szorosan! 3. Kb 5 percre berakod a husit, amíg láthatóan fehér lesz. 4. Tejfölt, felaprított fokhagymát (ízlés szerinti mennyiségben) és Camping vagy más tömlős sajtot összekeversz. Itt az a lényeg, hogy a sajtkrém ne legyen puha. Mennyiség 2 személyre: 4 pici mellfilé, 1,5 (kis) pohár tejföl, fél tömlő sajtkrém és 3-4 gerezd fokhagyma. Ez a massza magában is finom, nyugodtan lehet kóstolgatni, hogy jó-e az összetétele már. 5. Kiveszed a husit a sütőből és a tetejét bekened ezzel a masszával úgy, hogy ne látsszon ki a husi, Minden darabot külön-külön. 6. Visszateszed és megsütöd, kb 30 perc. Akkor jó, amikor egy szép gusztusos "kéreg" lesz a masszából.
Rakott hús remoskahoz Hozzávalók: Fejenként 1-2 szelet sertéskaraj (A néhány generációval korábbról származó családi recept még marhabélszínt ír. Karajból kicsit takarékosabb - ezzel arányosan krumpli, sárgarépa, petrezselyemgyökér (Ez el is maradhat.), hagyma - só, bors - valamilyen zsiradék Elkészítés: A remoskát kend ki a zsiradékkal! A krumplit, a hagymát, a répát és a petrezselymet hámozd meg, és vágd karikára! A remoskába tegyél először egy réteg krumplit, fedd be kiklopfolt hússzeletekkel. Sózd, borsozd. Ezután egy réteg hagyma, majd a répa, petrezselyemgyökér következik. Aztán újra krumpli, és ez így megy tovább, amíg a hozzávalók vagy az edény tart. A tetjére krumpli jön, amit aztán meg kell borsozni. Az egészet meg kell kenni zsiradékkal, hogy szép piros legyen (ha nem olajat, hanem margarint/vajat/zsírt használsz, akkor olvaszd meg előtte). Végül zuttyants rá egy fél pohár vizet, és süsd, amíg szépen meg nem pirul-puhul. (Ez utóbbit úgy tudod ellenőrizni, ha közben időnként beleszúrsz egy villát.) Ez egy nagyon-nagyon finom, bár kissé fűszeres étel. A családod férfitagjai biztos, hogy nagyon fogják szeretni.
Dampfnudeln (bukta gözben) Hozzávalók: 500g liszt 100 g vaj 2 tojás 2 dl langyos tej 5 g só 3 evökanál cukor 20 g élesztö ezeken kívül: 1 csésze tej, 50 g vaj vagy 2 ek olaj, 1 ek cukor, csipet só
A hozzávalókból (elsö rész) élesztös tésztát csinálunk, hagyjuk megkelni és utána fél centiméterre nyújtjuk. Egy pohárral kiszaggatjuk (fánk nagyságúra) és a deszkán megint kelni hagyjuk. Remoskaban (melyhez fedö van!) a tejet, vajat cukorral, sóval felforraljuk. A megkelt tésztát beletesszük szorosan egymás mellé. Befedjük és Kb. 30 percen keresztül sütjük. A fánkok a helyhiány miatt felfelé nagyra nönek a gözben. Vanília- vagy borsodóval kínáljuk. Lehet lekvárral is enni. Ha a cukrot elhagyjuk, köretnek is megfelel szaftos húsok mellé. Ha marad belöle, felszeleteljük és kis zsíradékban kisütjük. Nem nehéz csinálni.
kb 50 dkg gom, 2 nagy fej vöröshagyma szeletelve, so, bors, 5 szelet hosszukaraj füszerezve. ezt sütöttem 1 orat. utana beteritettem a szeletekre vagott padlizsannal es meg 30 percet sütöttem. isteni finom lett , rizibizivel es birsalma kompottal fogyasztottuk. vizet nem felejtettem el irni, mert semmi folyadekot nem öntöttem ra, es nem is kellett.
4 tojás fehérjét felverünk kemény habnak, 4 tojás sárgáját 20 dkg. cukorral egy kávéskanál citromlével 1, 5 dl. olajjal 20 dkg. liszttel és fél csomag sütőporral kikeverünk. Hozzávegyitjük a tojásfehérjék habját. Azt teszünk bele ami otthon van (cukrozott narancshéj, mazsola, dió, lekvár, gyümölcs, csokoládé stb. ) azzal a zsiradékkal kenjük ki az edényt, amit tettünk a sütemény tésztájába és kb. 35-40 percig sütjük. Megszórhatjuk porcukorral és kettévágva megtölthetjük lekvárral vagy nutellával.
Csokis süti
2 tojás 1 pohár cukor 1 van.cukor 1 pohár tejföl fél dl olaj 1 pohár liszt+1/2 cs. sütőpor+ 3-4 kanál kakaópor Jól összekeverni és tűpróbáig sütni."
Kevert tészta
Hozzavalok: 8 evőkanál liszt, 7 evőkanál cukor, 1 van. cukor, 1 sütőpor, 4 egész tojás, 6 ev. olaj, 1 ev. citromlé. Összekeverni, és sütöm. nem kell se lisztezni, se olajozni a tepsit. Lehet ebbe meggyet, v diót, v mákot, v. bármi mást beleszórni. ehhez is jó étvágyat!!