Keresés

Részletes keresés

erikanyu Creative Commons License 2020.01.20 0 0 1610

Bocsánat az Egri Bikavér fejreállt :)

Előzmény: erikanyu (1609)
erikanyu Creative Commons License 2020.01.20 -2 0 1609

Szia! Köszönöm ha hasznosnak tartottad írásomat.  Best Western Plus Amazon Hotel, tényleg ajánlom, csak kérd hogy ne a lift mellett legyen a szoba. A többi minden rendben volt. Reggeli nagyon finom, szép tiszta szálloda, könnyen megközelíthető. A bookingos képek abszolút reálisak. Ha bármiben segíthetek, írj nyugodtan. Ja és nézzétek mire bukkant férjem az egyik közértben :)

Előzmény: Rennina (1608)
Rennina Creative Commons License 2020.01.20 0 1 1608

Köszönöm a beszámolódat, mi is pont márciusban készülünk Athént meglátogatni, sok hasznos dolgot írtál le.

Hol volt a szállásotok? Ém még nem foglaltam, ezért ha szívesen ajánlod, lehet, hogy megnéznénk.

Előzmény: erikanyu (1607)
erikanyu Creative Commons License 2020.01.19 0 6 1607

Egy kis összefoglaló :)

1. nap

Erre az útra bizony sokat kellett várnunk. Pontosan egy évet. Tavaly pont beteg voltam nem tudtunk elutazni. Aztán idén úgy hozta a sors, hogy megint nagyon olcsó volt a repülőjegy Athénban, hát akkor hajrá. Ugyanoda foglaltunk szállást, amit már előtte is kinéztem, és bizony nem csalódtunk. De akkor kezdem az elejétől.

Első reggel jó korán indultunk a 6 órás repülőhöz. Kicsit álmosan, de beértünk időben a reptérre. A wiz kellemesen egymás mellé ültetett minket nem volt szükség variálásra. Az út nagy részét végigaludtuk, majd kissé fáradtan, de lelkesen érkeztünk meg. Az x95 buszt hamar megtaláltuk a fórumozók segítsége lévén. Jegy megvétele után már robogtunk is a központ felé. Jó választás volt a busz, olcsó, és kevesen voltak rajta, le tudtunk ülni. A Syntagma tértől nem messze volt a szállás hamar megtaláltuk. A szobánk még nem volt kész, ezért egy gyors hátizsák rendezés után nekivágtunk a városnak. Első helyen az Ősi Agóránál megvettük a kombinált jegyet 30 euróért. Megjegyezném bármelyik helyszínen meg lehetett vásárolni. Majd megnéztük a Római Agórát, Hadriánusz könyvtárát. Ekkor már kissé éhesek voltunk és a bazársoron vettünk egy gyrost (aztán másnap már kerestük is). Nagyon finom volt. Teljesen más tésztában adják, mint itthon. A tzantziki nagyon finom benne. Ebéd után felkerestük a szállodát, és bepakolás után pihentünk egy órácskát. Délutáni terv az Akropolisz múzeum lett volna, mert, hogy jobb előbb megnézni, és utána felmenni az Akropoliszhoz. Na ezt jól benéztem, én voltam a hibás, nem néztem meg rendesen a nyitva tartást, és csütörtök lévén (én péntekit néztem itthon), csak 5 óráig volt nyitva a 8 óra helyett. Nem baj újabb tervezés és akkor irány a Likavitosz hegy. Utunk pont a Parlament előtt vezetett, így ott megvártuk az őrségváltást. Férjemnek nagyon tetszett, neki Rómában is az ágyúdörgés a kedvence. J Gyalog tettük meg a távot. Ja itt jegyezném meg , hogy aki szeret sétálni tényleg simán bejárható minden gyalog. Mondjuk, nem tudom milyen lehet 40 fokban a város, de 13 fokban a magyarországi kemény tél közben nekünk isteni volt az athéni időjárás. Szóval elsétáltunk a hegyhez és felmentünk a siklóval. A kilátás valóban csodás, a kivilágított város. Nem gondoltuk volna, hogy Athén ekkora. Lefelé én sétálni szerettem volna, de a párom ezt nem vállalta be, nem ismerjük még a várost, kicsit féltünk, kivel futunk össze esetleg útközben. És akkor itt egy kis intermezzo a városképről. Migránsokat nem nagyon láttunk. De láttunk sok koldust, gyerekkel asszonyokat, engem ez nagyon megérintett. A sok falfirka is igen kiábrándító. De ezeket félretéve csodás város, nagy kincsekkel, hangulatos utcácskákkal, kedves segítőkész emberekkel. Későre járt megkerestük a bazársort, kellemes volt ott csatangolni. Sajnos a gyroszosunk már bezárt, de találtunk a Monastrika téren más finomságokat. Még kicsit csatangoltunk aztán a reggeli korai kelést már elfárasztott minket, így irány a szállás. Ami még nagyon tetszett, hogy séta közben kicsit oldalra és a magasba pillantva a fák között mindig kikandikált az Akropolisz.

2.nap

Kellemes alvás után, amit csak a kicsit hangos légkondi és a lift zaja akasztott meg néha, ismét szép időre keltünk. Kitaláltuk, hogy ma reggel az Akropolisz előtt megnézzük a piacot. Te jó ég mi minden van ott. Valahogy elsőre pont a hentesek utcájába keveredtünk be, amit egy idő után gyorsan elhagytunk. Aztán megnéztük a halakat, én még ennyifélét életemben nem láttam. Hogy fogy el ekkora mennyiség egy nap alatt nem tudom. Aztán innen kikóvályogva most már tényleg nekivágtunk az Akropolisznak. Az Anafiotikán szerettünk volna átmenni, de aznap nem találtuk meg. Gondoltuk majd fentről beazonosítjuk a helyet. Fent egy csoda várt minket. Kissé fújt a szél meg borús volt az idő de valahogy közben sütött a nap is és ez olyan misztikus fénnyel vette körül az épületeke, oszlopokat, romokat. Azért jó még a tli csavargás, mert nincs tömeg. Csudajó képeket tudtunk mindenhol készíteni. Na jó persze a kínai szelfis lányokkal meg kellett most is küzdenünk, de sikerült. (amikor valaki órákat tölt, egy műemlék előtt a haját igazgatva az kicsit kiborít, simán belesétáltam egy idő után a képébe.) A hegyen számomra megállt az idő, fogalmam sincs mennyi időt töltöttünk el. Miután mindenhol számunkra elég időd töltöttünk lejöttünk a Kerameikosz felé. Tetszet, főleg a kis múzeuma. Délelőttre tervben volt még Zeusz temploma is. Bár már igencsak vonszoltuk magunkat, egy kis erőt merítettünk a bazársoron tegnap megtalált gyroszosnál, és hajrá. Azok a magas oszlopok, tényleg ott érzi az ember porszem mivoltát. Elhaladva Hadrianusz diadalíve mellett indulunk vissza a szállodánkba egy kis lábpihentetésre. Pihenő után most akkor már tényleg az Akropolisz múzeum következik. Tudom jobb lett volna első nap, de azt elcsesztem. Nem baj azért így is nagyjából összerakjuk a dolgokat. A kisfilm sokat segít benne. Az alsó szint nem volt nyitva, nem tudom csak a téli nyitva tartás miatt-e? Este kitalálom, hogy akkor most igenis megkeressük az Anafiotikát, pihenő alatt a neten jobban elolvastam a fórumos hozzászólásokat, így meg is találjuk. Sötétben nem olyan varázslatos, meg nyáron sok virággal biztos szebb, de nekünk így is tetszik a sok kis sikátoros apró utcácska. Innen megint a Monasztrika tér, vacsorához. Nem ülünk be sehová, keresünk egy másik gyroszost, de ez is finom. Hazafelé megnézzük a bevásárlós utcát, sokan sétálnak errefelé még. Aztán bedőlünk az ágyba.

3.nap 

Utolsó nap terv a Pireusz kikötő. Jó tudni a villamos nem jár, de már 2018 óta. A Google akkor is ad hozzá utat a villamossal, na erről ennyit. Aztán újratervezés és akkor kipróbáljuk a metrót. Ha Rómában sikerült abszolválnunk, akkor itt is menni fog. Szívesen fogadtuk a görögök segítségét, mert ezt nem így terveztem, de sikerült átszállni a Pireuszi metróra. Azonban a metró sokkal messzebb áll meg a hadihajó múzeumtól, így azt elengedjük. Először a nagy hajók között csatangolunk, ámuldozunk a méretein, majd találunk több térképet, amin látszik, hogy a Marina kikötő az út túloldalán nincs is olyan messze, nézzük meg. Jó ötlet volt. Láttunk már sok kikötőt, horvát, olasz helyeken, de itt aztán tényleg nagyon gazdag jachtokat látunk. Kicsit elábrándozunk, mi lenne, ha …aztán ránézünk az óránkra, hogy most már indulni kéne visszafelé, mert lekéssük a repcsit. A túloldalon megint sikerül egy jó kis gyroszost találnunk (valaki írta itt a fórumon, hogy kevés helyen van, nem tudom mi mindig belefutottunk egybe). Megtaláljuk az x96 busz megállóját, mire megesszük, ebédünket jön is a busz. Teljesen üres, majd út közben észrevesszük, hogy a Marinánál is van megállója, kár volt visszarohanni. Na mindegy. Várom, hogy a parton menjen a busz, mert azt írtátok a fórumon. Aztán tényleg, imádom a tengert, tényleg klassz lehet itt nyáron is. Szép. Így búcsúzom Athéntól. Már csak a becsekkolás és a hazaút van hátra. Klassz volt. Köszönöm a segítségeteket, most is.

bombahoppa Creative Commons License 2020.01.13 0 1 1606

abszolút fiktív, kedvcsináló, két stadion látogatás és Dél

 

Ne vegyétek komolyan!

 

https://vote4bombahoppa.blogspot.com/2020/01/aaa-anonim-alkoholistak-athenban.html

erikanyu Creative Commons License 2020.01.04 -1 0 1605

Köszönöm az infókat.

Előzmény: FLaci (1604)
FLaci Creative Commons License 2020.01.04 0 1 1604

A Syntagma téri metró állomáson biztos lehet mindenféle jegyet venni. Az új chipes jegyek bevezetése óta én csak reptéri metrójegyet és 5 napos jegyet vettem. Sima papír jegy formában jöttek. Gondolom a metró/busz vonaljegy is ilyen.

A reptéri metró elõnye hogy gyors és nem áll a dugóban. Viszont drága és csak 30 percenként jár.

Ha a reptértõl-reptérig belefértek 72 órába, akkor meggondolandó a 3 napos jegy €22-ért. Ebben benne van a reptéri metró oda-vissza.
Ha több mint 72 órát lesztek, akkor én vennék 5 napos jegyet €9-ért. Nem sokkal drágább mint pár darab vonaljegy, és nem kell számolgatni hogy mi mennyi. (Plusz persze a reptérre külön busz vagy metrójegy kell, amelyik tetszik.)

Előzmény: erikanyu (1603)
erikanyu Creative Commons License 2020.01.04 0 0 1603

Sziasztok! Akkor még kérdeznék így a jegyek bűvöletében. A szállásunk a központban lesz ezért nem érdemes kombinált jegyeket vennünk, elég lesz a x95-96-ra a jegy., és kb 4 darab sima vonaljegy. Ezeket ha jól olvasom meg tudom venni a Syntagma téri metró aluljáróban is? (Arrafelé lesz a szállásunk) Az automata ad sima papirjegyet is, vagy ott van rendes jegypénztár is? Néztem egy oldalt, de ott elég macerás kártya feltöltésről ír, azért kérdezem. Kérdezném még, hogy a metróval bejövetelnek van előnye a busszal szemben? Nekem azért kérdéses, mert az a tervünk, hogy utolsó nap kimegyünk a Pireusz kikötőbe csavizni, és megnézni a hajómúzeumot. Onnan meg talán jobb bejönni a repülőtérre a x96 busszal? Nem tudom. Köszönöm ha válaszoltok.

erikanyu Creative Commons License 2020.01.04 -1 0 1602

Köszönöm az infókat. Akkor nem veszek előre jegyet. :)

Előzmény: FLaci (1601)
FLaci Creative Commons License 2020.01.04 0 1 1601

Ez az (új) Akropolisz múzeum honlapja, ami az Akropolisztól délre van. Az odysseus.culture.gr főlapja nekem bejön, de semmi más nem. A etickets.tap.gr-re onnan van egy link, úgyhogy hivatalosnak tűnik. Az ott leírt nyitvatartás akár jó is lehet. Viszont felmerül a kérdés, hogy minek előre jegyet venni, főleg télen...

Előzmény: 'szti (1600)
'szti Creative Commons License 2020.01.04 0 1 1600

ez hivatalosak tűnik:

https://www.theacropolismuseum.gr/en/content/hours-and-ticketing

jegy elővételt passzolnám

Előzmény: erikanyu (1599)
erikanyu Creative Commons License 2020.01.03 0 0 1599

Sziasztok! Szerettem volna az aktuális téli nyitvatartási időket megnézni az Akropolishoz, de ez az oldal nekem most nem jön be. http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384.  Tudtok más oldalt, ahol megnézhetném? Valamint vásárolt már valaki innen előre jegyet? https://etickets.tap.gr/webengines/tap_b2c/english/tap.exe?PM=P1

Előre is köszönöm. BUÉK :)

Marci14 Creative Commons License 2019.12.14 0 0 1598

Köszönöm, ez elég hasznosnak tűnik. 40 eurót ír, a reptérről a Razikotzika(?) útig, elvileg ott lesz a szállás. Tényleg, azt a környéket ismeri valaki? Rendben van nagyjából?

 

Nagyon gondolkozom, ezen a 22 eurós 3 napos tömegközlekedési jegyen, alapvetően ami biztos, hogy nem gyalogos út lesz az a reptér-szállás-reptér, illetve az OAKA csarnokba lesz egy oda-vissza utunk. Ezen felül, ha az időbe belefér, talán a tengerhez mennénk le, de az már közel sem biztos. Ezen kívül ahogy elnéztem gyalogosan simán bejárható minden a szállástól, és gondolom, hogy az Über még olcsóbb opció lehet, mint a taxi. Na mondjuk azt sem szeretném, hogy a reptérről akár be, akár kifelé menet a dugóba vesztegeljünk, gondolom ez bőven benne van a pakliban. 

Előzmény: petneházyrét (1597)
petneházyrét Creative Commons License 2019.12.14 -1 0 1597

Ezt nézd meg:

https://www.welcomepickups.com/athens/airport-taxi/

Ha jól emlékszem 50 eur volt a belvárosból a repülőtérre, Mercedesszel, angolul jól beszélő sofőrrel. Időben jött és annyi idő alatt értünk ki, amennyit mondtak.

Előzmény: Marci14 (1596)
Marci14 Creative Commons License 2019.12.12 -1 0 1596

Sziasztok!

 

Február elején megyek Athénba néhány napra. Ugyan vélhetően a legtöbb kérdést már mások is feltették, de engedjétek meg, hogy újra megtegyem, gyorsabb és egyszerűbb, mint visszaolvasni :)

 

Az ingyenes belépőkhöz csak nemzetközi diákot fogadnak el, vagy a magyarországi diákigazolvány is jó lehet? Érdemes kiváltani a nemzetközit?

 

Van aki Überezett már Athénba? Például a repjegytől a belvárosig kb milyen árral kellene kalkulálni. Négyen megyünk, azon gondolkozom, hogy lehet jobban megéri, mint a metró, vagy a busz. Van bárkinek tapasztalata erről?

 

Az Akropolisz, Akropolisz Múzeum, Régészeti Múzeum, Plaka, Nemzeti Kert és az Őrségváltáson kívül mit érdemes még megnézni? Minderre egyébként nincs túl sok időnk (csütörtök déltől vasárnap reggelig), viszont a szállás cirka 500 méterre van az Akropolisztól, így azt tervezem, hogy viszonylag sok minden fog beleférni egy napba, lévén nem kell ott helyben sokat utazni. 

 

Köszi előre is a válaszokat és minden jó tanácsot!

Jahno Creative Commons License 2019.12.03 0 1 1595
Én első 3 napban pld. jegy nélkül el voltam. Úgyis ízlés kérdése.
Előzmény: zsofika75 (1590)
Jahno Creative Commons License 2019.12.03 0 0 1594
Strandra én tán Kalamakihoz mentem. Többször is. Hozzászólásoknál keress rá, írtam róla, hogy melyiknél mik voltak és miért ez (?) jött ki nyerőnek.
Előzmény: zsofika75 (1593)
zsofika75 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 1593

Google maps szerint a szállás 2,3 kilométerre északra van a Syntagmatól, ami nem tűnik vészesnek, egy normál városnézős nap nálam legalább 8-10 km sétát jelent, abba ez is beleférhet. 

Tengerparti gyönyörködéshez Edem megállóhoz menni jó választás? Vagy van ésszerűbb/jobb választás?

Köszi

dexter0719 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 1592

ezek közül csak Pireuszhoz kell tömegközlekedést választani, az összes többi gyalogosan könnyen bejárható,

ha a szállásod is a belső részen van.

Előzmény: zsofika75 (1590)
Pontikos1 Creative Commons License 2019.12.03 0 0 1591

Google térkép segít a távolságok mereseben. 

Függ attól is, hogy hol a szallasod.

Érdemes egy precíz, logikus útvonalterv, ha csak gyalogolni akarsz. 

Valakinek pl. egy metromegallomyi séta is sok, de valakinek öt is belefer. 

Ezt mind rakd össze, hogy és már ki is jön, hogy, vajon nektek kell-e bérlet. 

Előzmény: zsofika75 (1590)
zsofika75 Creative Commons License 2019.12.02 -1 0 1590

Igazából a kérdés az, hogy milyen távolságok vannak Athénban, alapvetően gyalogos városnézésre vagy inkább tömegközlekedésre kell-e építeni. Ha jól értem, a 22 EUR-s 3 napos turista jegy megéri, ha a reptéri transzferen kívül is sokat használjuk a közösségi közlekedést, ha viszont begyalogolhatók a távolságok, akkor felesleges és jobban megéri egy Airport Express bus ticket 6EUR-ért meg ha 1-1 alkalommal kell, akkor sima vonaljegy. Eddig a tervben Akropolisz, Nemzeti Kert, Nemzeti Régészeti Múzeum, Plaka negyed, Anafiotika, Parlament és Pireusz.

zsofika75 Creative Commons License 2019.12.02 -1 0 1589

Abban is szeretnék segítséget kérni, hogy 3 napra milyen tömegközlekedési jegyet/bérletet érdemes megvenni, illetve a repülőtérről a belvárosba mi a legcélszerűbb és költségkímélő mód bejutni?

zsofika75 Creative Commons License 2019.12.02 0 0 1588

Köszönöm, Jahno!

 

Előzmény: Jahno (1586)
Jahno Creative Commons License 2019.12.01 0 0 1587

Ja, és sok helyen ezt fogják ajánlani, pár éve nem volt még ennyi lehetőség és valahogy népszerű volt a hely, én is jártam arra, viszont költöznek/felújítanak:

 

https://leaveyourluggage.gr/en/

Előzmény: zsofika75 (1585)
Jahno Creative Commons License 2019.12.01 0 0 1586

Nekem párszor a szállásadó is megengedte, meg hozzám is raktak le már csomagot, míg ott voltam, aztán ilyesmiket is használtam:

 

 

Előzmény: zsofika75 (1585)
zsofika75 Creative Commons License 2019.12.01 0 0 1585

Sziasztok! Van valakinek ötlete, hogy Athén belvárosban hol lehet egy fél napra csomagot letenni? Kora reggel száll le a gépünk és csak délután foglalhatjuk el az airbnb lakást. 

MrMumbles Creative Commons License 2019.11.27 -1 0 1584

Egy jobb minőségi belvárosa tartó repülőtéri transzfer, vagy ahogy a külföldiek keresik “Airport Transfer to the city” körülbelül 10-20 ezer Ft közöti összegért elérhető https://aktis.taxi/ Itt már olyan prémium minőségi autókkal utazhatnak a vendégek mint a Mercedes márka modelljei.

Borsihun Creative Commons License 2019.11.02 0 1 1583

Valahol azt olvastam ,hogy nem érdemes télen a kombinált jegyet megvenni, mert egyesével olcsóbb. Mi is januárban utazunk. Igen olcsók erre az időszakra most a jegyek wizzairnel. 

Előzmény: erikanyu (1581)
FLaci Creative Commons License 2019.10.28 0 1 1582

99% hogy bármelyiknél. Az Agóra a legnagyobb, ott 100%. Mi tavaly a Lykeion-nál vettük meg. Csak egy kis árusító bódé volt, de ott is lehetett kapni, de csak kp-vel lehetett fizetni, kártyával nem.

Előzmény: erikanyu (1581)
erikanyu Creative Commons License 2019.10.28 0 0 1581

Sziasztok! Tavaly betegség miatt elmaradt Athén. Idén januárban megyünk. :) A kérdésem a következő lenne. Első nap Róma fórum, Agóra, Hadrianusz könyvtárával kezdenénk. Melyik helyen tudom megvenni a kombinált belépőt, mert akkor azzal kezdünk. Előre is köszönöm a választ. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!