A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Van elég munakerő, ha olyan fizetést adnak, amiből nem hal éhen az ember. Hanyatlik azért az ipar az elmúlt 3-4 évben, vége van már a "mindenki dolgozik nőnek a fizetések, blablabla" korszaknak. Nyilván ilyen bruttó 200-300 ezrekért csak olyanok fognak dolgozni, akiket célzottan úgy hoznak ide munkásszállókra, hogy semmi más igényük nincs, mint aludni meg dolgozni, aztán a pénzt hazaküldeni. Ilyen pénzekből egy magyar emebr nem tud megélni 2025-ben, még akkor sem, ha saját ingatlana van.
Ezek a cégek eleve így jönnek ide, hogy nem is terveznek magyar dolgozókkal, az nem éri meg nekik, hogy a munkán és alváson kívól bármilyen más igényt támasztó biorobotokat foglalkoztassanak. Emellett rengeteg példa volt már rá, hogy konkrétan leépítették a magyar munkaerőt, és a helyükre migránsokat hoztak.
Vagy Volán buszokkal teszik mindezt, lásd Kecskemét Mercedes gyár, amelyiken már akkora területet kaptak a buszmegállók, hogy az egész megállórendszer már nagyobb, mint maga a kecskeméti központi buszpályaudvar a város szívében. Az más kérdés, hogy nagyon sokszor konganak a buszok az ürességtől, amik oda bemennek (ill. kitérnek), ezzel megnövelve kb. félórával az utazási időt a környező településekről a város központjába, de ezt tudták sűríteni, a Mercedes miatt fontos volt a menetrendfejlesztés, amúgy pedig, amíg nem volt a gyár, év(tizedek)ig sem. (Az is jelzésértékű amúgy, hogy amikor betette a gyár a lábát Kecskemétre, egyből kapott vasutat is, a szegedi vonalról leágazva...)
Mindenesetre akkorát változott a helyzet, hogy most már a legkisebb, akár pár száz fős településről is mennek Volán buszok a Mercedeshez, majd utána be a városba.
Ez egyébként jellemző az országra, amikor megérkezik a külföldi befektető, annak fényesre kell nyalni a valamilyen testrészét, de az itt adófizető állampolgárok ne kapjanak minőségi tömegközlekedést, sőt hadd pusztuljanak a vasútvonalak, majd lehessen is megszüntetni. (És a hírveréssel ellentétben buszokkal se pótolják, vagy ha igen, fű alatt rövid időn belül azokat is megszüntetik.)
Úgyhogy nagyon egyetértek az előttem szólóval, aki nem túl fényes jövőt lát a magyar vasút helyzetével kapcsolatban, én is ezt látom, ezt tapasztalom, igaz, egy másik lerohadt mellékvonalon, a Kecskemét-Szolnokin. (A Lakitelken csatlakozó kunszentmártonit a Lázálom már legyilkolta.)
2003- 2005-ben 20 évvel ezelőtt már arra kértek bennünket a magyarországi befektetők Brüsszelben, hogy ne hozzunk már új üzemeket a Győr-Tatabánya-Székesfehérvár háromszögbe mert már nincs szabad munkaerő.
Nézzük csak mire vittük ezzel a hatalmas munkahelyi túlkínálattal: öldöklő verseny a megmaradt munkásokért a cégek közt?
A helyszín a kb 150 fős Bakonykúti, Székesfehérvárhoz közel, ahol a buszmegállóban találtam ezt az ellenálhatatlan hirdetést 2022-ben.
A legnagyobb betűvel hirdetett eredményük az hogy 100 településről kell összegereblyézni azokat a szerencsétleneket akik itt robotolhatnak bruttó 235 ezerért - ez már 2022-ben is nevetséges volt. Buszozz hogy dolgozhass, dolgozz hogy buszozhass. Ilyen bérekkel ne csodálkozzanak hogy csak azokat találják be akiknek problémát jelent havi 22-szer józanul beérni.
De szerintem nincsen erre idehaza elég olyan megbízhat munkáskéz aki egy hónapban legalább 22 napon át reggelente józanul megjelenik a gyárkapuban.
Hogy kicsit ON is legyen a téma.
2003- 2005-ben 20 évvel ezelőtt már arra kértek bennünket a magyarországi befektetők Brüsszelben, hogy ne hozzunk már új üzemeket a Győr-Tatabánya-Székesfehérvár háromszögbe mert már nincs szabad munkaerő.
Ez huszon plusz éve volt.
Mára ez már majdnem teljesen országossá vált.
Ha a 35-ös vasútvonal közepére, mondjuk KARÁD községbe telepítenénk egy új gyárat amihez kell 500 fő munkás akkor nem az új gyár felépítése és gépekkel való felszerelése lenne a legnagyobb gond hanem az , hogy Somogy megy ki tud e állítani 500 fő új munkást ?
Kicsi népességű területen vág át, nem túl szerencsés vonal vezetéssel.
Autóbusszal értelmes módon nem pótolható.
Ezért elleneztem minden alkalommal a busszal való kiváltását.
Még akkor is amikor sokan (vasútmániások) álmaikban, már látták a vonalat különböző listákon.
Nem volt fenn.
Akár mennyire nem Magyarország leggazdagabb vidéke a Siófok-Kaposvár közötti települések összessége azért a 380-420 autó/1000 lakos arányszámot már ott is elérik.
A teljes üzemnapra vetítve a vonatonként 5-20 utas megmarad.
Kurrens helyeken is időpontokban, például Mernye-Kaposvár reggel befelé akár 30-40 fő is összejöhet.
2:/ Senki nem foglalkozik már vasúttal, nagy ívben lesz@rják.
Ez biztosan nincs így.
Van kb. 35.000 vasutas aki naponta foglalkozik a vasúttal.
Van kb. 2000-30000 vasútbarát aki szintén majdnem minden nap foglalkozik a vasúttal.
Van kb. pár száz kormány tisztviselő akik a vasúttal foglalkoznak.
És végül van kb. naponta kb. 1 millió ember (vagy több) aki naponta, vagy csak munkanapokon vasúttal, HÉV-vel, metróval, villamossal utazik.
Tehát ha a politika azt mondja nekik, hogy lesz új 106-os vonal, korszerűn kiépítve a mostanitól 10 km-re keletre akkor megnyugszanak.
Hajdú megye lakosai 99,9%-nak nincs Hajdú megye térképe.
Nem tudja miről beszél neki a politikus.
Nem tudja hol van/lesz az új nyomvonal.
Megnyugszik.
Ezt most bezárják mert már építik az újat.
Nem igaz, még nem építik de a választó a részletekre nem figyel.
Debrecen körüli ipari parkokba pedig az új munkások nagy részét már kertkaputól gyárkapuig járó szerződéses buszok fogják szállítani akár lesz új 106-os, akár nem lesz.
A Kaposvár-Mernye közti 40 km/h-t se építették be a menetrendbe, de nem is javítottak a pályán, hogy legalább a motorvonatoknak 50 km/h legyen.
Senki nem foglalkozik már vasúttal, nagy ívben lesz@rják. Ennek ideológiai alátámasztása: "A magyar emberek az autók szerelmesei, a közúti közlekedésre szavaztak." Magyarán: a jelenlegi közlekedésért felelős(?) miniszter szerint már a választások szempontból sincs jelentősége a vasútnak.
Esetleg a (félig) kész Budapest-Kelebia vonalat átadják majd nagy csinnadrattával, dicsőítve a vasútfejlesztés terén elért eredményeket (lehet, hogy közben pl. a 20-as vonal még decemberben sem lesz járható, de hát arról ki tud, néhány "vasútmániáson" kívül - azok meg ugye le vannak sz@rv@, ahogy (tartalmilag) a vonatinfo meg az iemig nyilvános elérhetőségének megszüntetésekor megfogalmazódott egy posztban - a választások kimenetele szempontjából lényegtelen réteget alkotnak, nem tényezők).
Vagy lásd a 106-os vonal debreceni szakaszának lezárását és tervezett eldózerolását: bekamuznak egy soha meg nem valósuló új vonalat Berettyóújfaluig, a választók többsége úgyse tudja, miről van szó, egy részük tán még el is hiszi ezt a blöfföt. Ha meg esetleg mégis számon kéri valaki, arra az esetre is kész a válasz: azért nem valósul meg, mert az ellenzék és brüsszel közös erővel megfúrta.
Valószínűleg már öt évet sem kell várni, és egyetlen üzemelő vasúti mellékvonal sem lesz hazánkban. Talán költői a kérdés: ha a fővonalnak számító 20-as vonal (mellesleg páneurópai korridor) Veszprém-Ajka szakaszán közel egy éve nincs forgalom, akkor vajon a 75-ös vonal Magyarkútnál újraindul-e valaha, és ha igen, mikor?
Folytathatnám a sort: 38-as vonal?, 47-es vonal?
U.i.: Ha valaki szerint túl sötéten látom a helyzetet, az kérem, cáfoljon meg.
Gondolom akkor ezt majd a decemberi menetrendváltással bele is fogják építeni a menetrendbe...
Azért valahol bízok abban, hogy talán kisebb beavatkozásokkal vissza lehet majd emelni a sebességet, ahogy Bonnya és Karád közt is volt (bár az azért aggasztó, hogy Kaposvár-Felsőmocsolád közt azóta is csak 40-es a pálya, és semmit sem sikerült csinálni annak érdekében, hogy legalább a motorvonatoknak 50 km/h legyen az engedélyezett sebesség).
Rendbeteszik az esőzések által keletkezett károkat.
• Tab állomás 693+50-695+00 szelvényben padka kialakítás, szikkasztó árokkészítés 2025.05.08-09-én • Karád-Tab állomásközben (Somogymeggyes) 550+00-551+00 szelvényben övárok tisztítás és használt vasbeton aljakból vízelvezetés kialakítása 2025.04.29-én.
+ A 2025. évre tervezett, még meg nem valósult, sínen járó forgó-kotró géppel rézsűkanállal (ároktisztítás előkészítéséhez szükséges bokorirtási munkákkal) ároktisztítási munkák: • Felsőmocsolád-Kisbárapáti között 2025.05.19-23-ig időszakban 5 munkanap - Teljesen feltöltődött szabványárkok: 222-229, 289-292, 306-307, 311-315 szelvényben, valamint szükség szerinti ároktisztítás • Kisbárapáti-Karád között 2025.05.26-30-ig időszakban 5 munkanap - Teljesen feltöltődött szabványárkok: 372-385, 450-453, 459-460, 481-485 szelvényben, valamint szükség szerinti ároktisztítás • Karád-Tab között 2025.06.02-13-ig időszakban 9 munkanap - Teljesen feltöltődött szabványárkok: 526-528, 550-551 szelvényben, valamint szükség szerinti ároktisztítás • Ádánd - Som-Nagyberény között 2025.06.16-27-ig időszakban 10 munkanap - Teljesen feltöltődött szabványárkok: 693-695, 803-808, 819-826, 837-844 szelvényben, valamint szükség szerinti ároktisztítás. +
Egy vonat akkor klímás járat, ha az összes kocsi klímás. A 38318 mellékkel együtt megy, ami nem klímás, így a vonat nem klímás. Másnap pedig szólóban megy, akkor már lehet klímás, ha a motor az.
Most így reggel Tabon nézelődtem, hát elég rendesen megfogyatkoztak a Betonaljak.Konkrétan a Benzinkút előtt a régiből szinte egy db sincs, a Buszpályaudvar felől még ugyan van egy egész sor, de a másikat pl. Majdhogynem teljesen elvitték. Amit furcsállok hogy kb 100-150 db zsírúj betonalj van a laktanyával szemben. Tudja valaki, hogy hova tervezik beépíteni?
Az mondjuk érdekes, hogy a 38318 esetén nincsen ilyen jelzés, márpedig ez a Bz forog másnap Siófok körnéykén, azokra meg ráírták a klímás járatot ugye...
Egy vonat akkor klímás járat, ha az összes kocsi klímás. A 38318 mellékkel együtt megy, ami nem klímás, így a vonat nem klímás. Másnap pedig szólóban megy, akkor már lehet klímás, ha a motor az.
Kis érdekesség, valami kapcsán nézegettem itt a nyári menetrendet Siófokon, amikor is feltűnt, hogy a 35-ös vonali vonatok egy részénél is feltűntetésre került a "Klímás járat", június 21-től kezdve. Megnézvén közelebbről, ez a jelölés fixen megvan a napközbeni Siófok-Tab személyvonatok esetén és ebben a fordában lévő többi menetnél is (pl. 38313), de hétvégeken a 38310 és 38317 esetén is ilyen. Az mondjuk érdekes, hogy a 38318 esetén nincsen ilyen jelzés, márpedig ez a Bz forog másnap Siófok körnéykén, azokra meg ráírták a klímás járatot ugye... Hát kíváncsi leszek. Egyébként mely Bz-k vannak most errefelé, amik klímásak? Én valamennyire rendszeres utasként az utóbbi 5 évben talá ha utaztam vagy láttam errefelé klímás Bz-t háromszor vagy négyszer.
Betonaljakat is cserélnek a vonalon. Mernyén bent áll a Tvg és a jelek szerint új betonaljakat szállítottak vele. Tabra pedig kiszállítottak újabb 200db új betonaljat. Most kb.280db vár beépítésre:)