A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Az elmúlt héten mintha csökkentek volna a késések a Kaposvár-Mernye szakaszon is, van hogy csak 2-3 perc az eddigi 4-5 helyett, a hajnali szaladós vonat pedig néhányszor 30 perc alatt kiért Mernyéig, tehát mintha ezen a szakaszon most nem végig csak 40 lenne a sebesség.
Lenne más megoldás is: módosítani a menetrendet, átcsoportosítva 3-4 percet a Kisbárapáti-Karád szakaszról a Kaposvár-Mernye szakaszra, és akkor se felesleges várakozás nem lenne az egyik szakaszon, se késés a másik a szakaszon, hanem mindenütt pontosan lehetne közlekedni.
És ha módosítanák a menetrendet, egyszersmind a 38323 siófoki csatlakozását is megoldhatnák 17:50-kor.
(Meg még néhány más elkapkodott részletet is illene helyre tenni...)
A megállóhelyeken 250m, de az állomásokon nem. Kb ennyi volt a rendezöelv anno, s szokás szerint az üzemeltetői oldal ebben sem tudott mit nyilatkozni...
Hivatalosan 250 méter hosszúak (a legtöbb helyen ennyi). Elsőre valóban hosszúnak tűnik, de pl. 2024-ben a Fenyves Expressz 5 Halbival és Csörgővel volt tervezve, ami már majdnem 150 méter. Ha még néhány kocsit rátesznek valamiért erősítésnek, akkor már megvan a 250 m is. Persze tudom, hogy most nincs megállása tervezve a vonalon, de ez nem volt mindig így (volt, amikor sok helyen megállt a Pécs-Balaton vonat).
A fonyód kaposvár vonal nem olyan rég lett felújítva. Végignézve a videót, feltűnt, hogy a legtöbb peron értelmezhető hosszúságú, de van néhány extra hosszú.
Pl.: Kaposfüred (2:12), Somogyjád (3:50). Ennek van bármi értelme? De most komolyan. Nem gondolom, hogy ennyire pénzben gazdagok a mellékvonalak, hogy 270m-es (google maps szerint) peronokra el lehetne szórni. Nem ez a sok pénz egy felújításban, de azért mégis.
"Szfv-Siófok személyek Siófok felé Lepsényről miért lettek 1 perccel eltolva, talán pont azért, hogy a menetrendi kereső ki se hozza, mint átszállást?"
Ennek szerintem nincs köze a 35-ös vonalhoz: a vpe augusztusban publikált menetrendtervezetében Szabadbattyán és Lepsény között a lassújelek miatt (illetve állítólag azon a szakaszon a sebességet végig le akarták venni 120-ról 100-ra) két perc menetidőnövekedést terveztek, ami az IC-k esetében úgy valósult volna meg, hogy egyik sem állt volna meg Lepsényben, a személyvonatok setébe pedig úgy, hogy Fehérvárról óra:52 helyett óra:51-kor indultak volna és Siófokra óra:44 helyet óra:45-kor érkeztek volna (másik irányban Siófokról óra:15 helyett óra:14-kor indultak volna, és Fehérvárra óra:05 helyett óra:06 lett volna az érkezésük).
Ezt aztán az utolsó pillanatban (állítólag minisztériumi elvárásra) visszacsinálták: maradt a Tópart IC-k lepsényi megállása, és a személyek időadatai is visszaálltak a tavalyira, egy kivétellel: a személyek siófoki érkezése valami miatt nem került vissza óra:44-re, hanem maradt óra:45.
A 35-ös vonalhoz annak van köze, hogy a 38323 indulását az eddigi 17:30 helyett miért pont 17:45-re tették, és miért nem 17:50-re (ami a 17:45-höz képest már lényegtelen különbség lenne, és Tabon szerintem így is bőven jutna idő a 38316-al való keresztre, a csatlakozási lehetőséget tekintve viszont lényeges különbség).
Egyébként de facto ma is létrejött a csatlakozás, mert a 8726 Szabadifürdőig pontos volt, ezért a Siófok előtti tartalékidők miatt oda már korábban, 17:43-kor érkezett, a 38323 pedig egy perc késéssel, 17:46-kor indult:
Ezzel kapcsolatban írtam az ÉKM-nek és a MÁV-nak is. Illetve rákérdeztem a pályaállapotokra is ismételten.
Számomra is értelmetlen a 38397 és a 38323 indulási ideje Siófokról. Ehhez fél-off, de a nem tudom, hogy a Szfv-Siófok személyek Siófok felé Lepsényről miért lettek 1 perccel eltolva, talán pont azért, hogy a menetrendi kereső ki se hozza, mint átszállást?
Mi történt, talán a féléves periódusokat követve decemberben is végigment a mérővonat és ilyen pályaállapotokat mért?
És mi van azzal, hogy idén októberben az lett kiadva, hogy Siófok - Karád között a pálya végig stabil 40-es legyen (mert ha ott ez meglenne, az menetidőben összességében kb. ellensúlyozná a Felsőmocsolád-Karád közötti 30-at)?
A menetrendváltás sebességemelést sajnos nem hozott a vonalon, viszont újabb sebességcsökkentést igen.
A Kisbárapáti mrh. - Karád mrh. szakasz 40 km/h helyett újra 30 km/h-s lett, a tehervonatok számára engedélyezett sebesség pedig ezen a szakaszon 0 km/h, magyarul ki vannak tiltva.
Számomra még az is furcsa még mindig, hogy itt nem telepítettek már jó régen rugós váltókat. Csak 1 vonatkereszt van,
Leginkább ezért. Forgalmista már csak hétköznap van, egyszerűbb ez, mint évi átlagban napi fél kereszt miatt berendezést telepíteni, váltófűtést kiépíteni.
Ha Kisbárapáti és Karád között visszaemelték 30-ról 40-re a sebességet, akkor az nem lehet, hogy a Kaposvár-Felsőmocsolád szakaszon is visszaemelik 40-ről 50-re?
Ezen én is nagyon meglepődtem, hogy előrébb került 5 perccel, ezzel növelve az ádándi tartózkodást. A technológiai idő szerintem is bőven megoldható volt eddig is, sőt, ha valamiért nem tudott a vonat elindulni 6:00-kor Siófokról csatlakozás miatt, hanem csak olyan 6:05 körül, akkor is a 38310 időben tudott továbbmenni Siófok felé, már ha eleve éppen nem késett :)
Számomra még az is furcsa még mindig, hogy itt nem telepítettek már jó régen rugós váltókat. Csak 1 vonatkereszt van, ezért nem sok értelme van a forgalmi szolgálatnak, pláne, hogy a csak 1 személy teljesít szolgálatot úgy, hogy helyszíni a váltóállítás. Itt amúgy valaki írta a fórumon hónapokkal ezelőtt, hogy Ádánd esetében már elkezdtek gondolkodni a rugós váltókon (illetve Mernye, Tab esetén meg a motoros, központi állítású váltókat), ezzel kapcsolatban történtek előrelépések, fejlemények, konrkétumok?
Hát az meg miért? Most már 28 percet fog várni Ádándon?
Annyi idő egész biztosan nem kell a kereszthez, példaként itt a mai adat: 21 perc alatt bonyolódott le a kereszt (de több alkalommal láttam, hogy ennél is sokkal gyorsabban meg tudják csinálni késés esetén):
Valaki biztos bemondott egy irreális időszükségletet a váltóállításra, és azt kritika nélkül benyelték :(((