A Kaposvár-Mocsolád-siófoki (HÉV) vasútvonal 100 éves évfordulójára hoztam létre ezt a topicot.1894.08.23-án a Kaposvár-Mocsolád,1906.10.19-én a Mocsolád-Siófok vonal megnyításának alkalmából.
Egyébként meglestem a Som közelében lévő szakaszt:
Ha jól látom, akkor viszont az eddigi kb 100 méter hosszú 20-as lassújel most 500 méter lett, de lehet csak én nem vettem észre egy feloldót, mert a régebb óta itt lévő 20-as lassújel még mindig ki van téve Som-Nagyberény felé.
Igen, a 38344 csak Mernyéig ment, és a 38346 is csak addig fog közlekedni, közben javították a tájékoztatást is.
Viszont ha Felsőmocsoládot nem érinti a pótlóbusz, odáig igazán elmehetnének, ugyanúgy mint a 38342.
Az imeig szerint egyébként Felsőmocsolád és Kisbár között egész délelőtt tartózkodik egy Dacia mozdony, talán a megrongálódott pályaszakaszt állítják helyre?
Illetőleg mégse teljesen. Az az egy járatpár, amely Felsőmocsoládig közlekedik, az végig ment, az összes többi csak Mernyéig, és ezek pótlóbuszai nem is érintik Felsőmocsoládot. (Igaz, Felsőmocsoládon kint van az állomás a semmi közepén -- miért is még mindig?? --, valószínűleg a kutya nem használja onnan a vonatot.)
A frissített tájékoztatás szerint valahogy ma már Kisbárapátiig mégis el tudnak menni a vonatok:
"Siófok, Tab és Mernye között a heves esőzés több helyen alámosta a vasúti pályát, valamint vízátfolyások és nagymennyiségű sár is akadályozza a vonatforgalmat, emiatt Siófok és Mernye között pótlóbuszok közlekednek. A helyreállítás ideje bizonytalan, akár több napig is eltarthat.
Kivételek:
A Kaposvárról Felsőmocsoládra 7:13-kor és 22:43-kor, Kisbárapátira 10:31-kor ás 14:31-kor, valamint Felsőmocsoládról 8:00-kor, a Kisbárapátiról 11:40-kor és 15:40-kor Kaposvárra induló vonat (38342, 38344, 38346, 38348, 38347, 38345, 38343) teljes útvonalán közlekedik, nem kell pótlóbuszra szállni."
Még tavaly azt a választ kaptam már nem is tudom, hogy a START, Pécs vagy ÉKM felől, hogy Kisbárapáti-Mernye között több helyen a vízelvezetésen fognak javítani. Kíváncsi lennék, azóta bárhol csináltak-e valamit, majd rákérdezek.
Egyébként a Siófok-Tab szakaszon lehet tudni, hol van gond, hogy az is járhatatlan?
Az elmúlt héten mintha csökkentek volna a késések a Kaposvár-Mernye szakaszon is, van hogy csak 2-3 perc az eddigi 4-5 helyett, a hajnali szaladós vonat pedig néhányszor 30 perc alatt kiért Mernyéig, tehát mintha ezen a szakaszon most nem végig csak 40 lenne a sebesség.
Lenne más megoldás is: módosítani a menetrendet, átcsoportosítva 3-4 percet a Kisbárapáti-Karád szakaszról a Kaposvár-Mernye szakaszra, és akkor se felesleges várakozás nem lenne az egyik szakaszon, se késés a másik a szakaszon, hanem mindenütt pontosan lehetne közlekedni.
És ha módosítanák a menetrendet, egyszersmind a 38323 siófoki csatlakozását is megoldhatnák 17:50-kor.
(Meg még néhány más elkapkodott részletet is illene helyre tenni...)
A megállóhelyeken 250m, de az állomásokon nem. Kb ennyi volt a rendezöelv anno, s szokás szerint az üzemeltetői oldal ebben sem tudott mit nyilatkozni...
Hivatalosan 250 méter hosszúak (a legtöbb helyen ennyi). Elsőre valóban hosszúnak tűnik, de pl. 2024-ben a Fenyves Expressz 5 Halbival és Csörgővel volt tervezve, ami már majdnem 150 méter. Ha még néhány kocsit rátesznek valamiért erősítésnek, akkor már megvan a 250 m is. Persze tudom, hogy most nincs megállása tervezve a vonalon, de ez nem volt mindig így (volt, amikor sok helyen megállt a Pécs-Balaton vonat).
A fonyód kaposvár vonal nem olyan rég lett felújítva. Végignézve a videót, feltűnt, hogy a legtöbb peron értelmezhető hosszúságú, de van néhány extra hosszú.
Pl.: Kaposfüred (2:12), Somogyjád (3:50). Ennek van bármi értelme? De most komolyan. Nem gondolom, hogy ennyire pénzben gazdagok a mellékvonalak, hogy 270m-es (google maps szerint) peronokra el lehetne szórni. Nem ez a sok pénz egy felújításban, de azért mégis.
"Szfv-Siófok személyek Siófok felé Lepsényről miért lettek 1 perccel eltolva, talán pont azért, hogy a menetrendi kereső ki se hozza, mint átszállást?"
Ennek szerintem nincs köze a 35-ös vonalhoz: a vpe augusztusban publikált menetrendtervezetében Szabadbattyán és Lepsény között a lassújelek miatt (illetve állítólag azon a szakaszon a sebességet végig le akarták venni 120-ról 100-ra) két perc menetidőnövekedést terveztek, ami az IC-k esetében úgy valósult volna meg, hogy egyik sem állt volna meg Lepsényben, a személyvonatok setébe pedig úgy, hogy Fehérvárról óra:52 helyett óra:51-kor indultak volna és Siófokra óra:44 helyet óra:45-kor érkeztek volna (másik irányban Siófokról óra:15 helyett óra:14-kor indultak volna, és Fehérvárra óra:05 helyett óra:06 lett volna az érkezésük).
Ezt aztán az utolsó pillanatban (állítólag minisztériumi elvárásra) visszacsinálták: maradt a Tópart IC-k lepsényi megállása, és a személyek időadatai is visszaálltak a tavalyira, egy kivétellel: a személyek siófoki érkezése valami miatt nem került vissza óra:44-re, hanem maradt óra:45.
A 35-ös vonalhoz annak van köze, hogy a 38323 indulását az eddigi 17:30 helyett miért pont 17:45-re tették, és miért nem 17:50-re (ami a 17:45-höz képest már lényegtelen különbség lenne, és Tabon szerintem így is bőven jutna idő a 38316-al való keresztre, a csatlakozási lehetőséget tekintve viszont lényeges különbség).
Egyébként de facto ma is létrejött a csatlakozás, mert a 8726 Szabadifürdőig pontos volt, ezért a Siófok előtti tartalékidők miatt oda már korábban, 17:43-kor érkezett, a 38323 pedig egy perc késéssel, 17:46-kor indult: