Ne haragudj, de szerintem az marhaság, hogy "Mi nem akarunk versenysportolót nevelni". Minden második kisgyerek szülei ezt mondják, irják. Mintha lehetne akármelyik gyerekből Cseh Lacit nevelni, mintha ez nevelés kérdése lenne. Vagy Maria Callast nevelni , esetleg Maradonát.
Mindenki azt reméli, hogy a gyereke okos lesz, egészséges. Ezért lehet is tenni. Viszont tehetséget vagy kap a gyerek a sorstól vagy nem. Lehet ő boldog, sikeres gyerek/felnőtt átlagos képességekkel, de ha kiderül róla, hogy rendkivül muzikális vagy valamilyen sportban született tehetség, nagyon jó testi-lelki adottságokkal, amilyen ezerből ha egy van, akkor normális szülő nem fogja akadályozni a tehetsége kibontakoztatását, ha már megkapta ezt az ajándékot a gyereke.
Volt pár éve a TV2-őn táncos teetségkutató, megatánc cimmel ha jól emlékszem. Jelentkezett egy csomó tehetséges, jó alkati adottságú, táncos karrierről álmodozó huszonéves, de az alapok hiányoztak és a zsüri is sajnálkozva csóválta a fejét. 24-25 évesen már öregek voltak ehhez. Ha nekem kiderült volna bármelyik gyerekemről, hogy tehetsége és alkata van a baletthez, biztos elvittem volna a balettintézet felvételijére 9-10 évesen. A lehetőségekkel élni kell.
Nem is úgy gondoltam, hogy én mondom meg, de ebben a sportágban több edzőnek nem mutathatod meg, csak ha egyesületet váltasz. Én meg igazából mint írtam, nem szeretnék belőle élsportolót, csak szeresse és élvezze, ő választotta hogy versenyzik. Sajnos C kategóriában megtapasztaltuk, hogy mit képzelünk, hogy egy xy neves egyesületet letaszítunk a dobogó legfelső fokáról....pedig akkor ott ők is látták, hogy a mi gyerekeink voltak a legjobbak, és ezt később a fellebezésnél el is mondták, és mégis maradt minden a régiben...na emiatt vagyok úgy, hogy hagyjuk ezt a sportágat amíg élvezi, de lelkileg ne tegye tönkre, hogy hiába tehetséges, ha nem jó helyre jár, nem fizetünk plusszba xy-nak stb.. :-(
Igen, köszi, végülis nekem is az a célom hogy ne ragadjon le egy sportágnál, mert nem versenysportolót-élsportolót akarunk belőle nevelni - ezt is ő választotta, hogy versenyezni szeretne..., hanem tényleg azt, hogy legyen beosztva az ideje, járjon egy jó közösségbe, szerezzen más barátokat is és mozogjon sokat-sokat. :-)
Sajnos olyan sportágban, ahol pontoznak + jobbára a gyerek alkati adottságán múlik az eredmény, nagyon nehéz lehet a szorgalmas, de kevésbé jó öröklött adottsággal biró gyereknek.
Az én gyerekeimnek volt szemét edzője, aki csak az 1-2 kedvenccel foglalkozott, a többiekhez jó szava nem volt. Otthagytuk, sportágat váltottunk oszt annyi.
A kajak-kenuban talán kevesebbet számit a genetikai adottság, bár egy vékonycsontú, alacsony gyengébb vállövvel, csuklóval biró gyerek nyilván nem lesz olimpiai bajnok.
Olyan sokmindenen múlik, sikeres lesz-e. A nagyon elszánt szülők gyerekének se szokott összejönni, mert nagy rajtuk a lelki teher, az elvárás. Én csak nem tudtam hova rakni őket délután.... Normális edző partnernek tekinti a gyereket meg a szülőket is. Viszont 9-12 évesen kajak-kenuban semmi tétje nincs a versenyeknek, kár stresszelni a gyereket. A pubertásig nem is kondiznak, versenyek is csak hosszabb távokon vannak, ahol az állóképesség a cél.
Szerintem abból nem lehet baj, ha nyáron kajaktáborba jár. Csinálja szivesen, érezze jól magát, ha megtetszik neki, akkor folytatja ősszel, ha nem akkor kipróbálhat más sportágakat is.
Ezt nem neked kell megítélni, hanem a szakembereknek. Az edzőnek, esetleg nézesd meg több edzővel is, akinek jó neve van az utánpótlásnevelésben(akinek sok versenyzője jutott el a válogatott szintig). Meg tudják mondani, sőt látják őket a versenyeken, és a tehetségesekről nem szívesen mondanak le. Lehet, hogy azt mondják, hogy most még nem tudják biztosan, de semmiképpen ne hagyja abba, mert kiforrhat. Te se a pontozásra hagyatkozz. És ha nem elég tehetséges, akkor sem biztos, hogy a legjobb ötlet más sportágban elindítani, nekem nagyon hiányzott a kosárlabda, amikor abbahagytam, mert alacsony voltam, mind a mai napig inkább azt játszom, mint pl úszok, pedig úszásban voltam tehetségesebb.
Minden sport szubjektív, sajnos. Sportoló családban élek, több sportágat ismerek. Pl. kézilabda, azt gondolnád, hogy ez objektív, de nem az, minél idősebb a csapat annál rosszabb. A versenysport szépsége nem csak a siker, hanem a csapat, a közösség ereje. Egyéni spotágakban is. Az iskola is szubjektív, ott sem lehet az igazságtalanságtól megvédeni őket.
Ha tényleg tehetséges kitartással végül eredményeket fog elérni, a hátszelesekkel szemben is. Persze sokkal több akaraterővel, de ehhez tudni kell, hogy tényleg van-e olyan adottsága, amivel a legjobbak közé tud jutni. (Válogatott szint legalább) Közepesként nincs értelme végigcsinálni. Akkor marad az élvezetért sportolás, a két esetben más a motiváció, amit erősítesz benne.
Zsuzsa, Köszönöm szépen. A versenysportban otthon vagyok, a lányom 6. éve ritmikus gimnasztikázik, másfél éve A kategóriás versenyzőként, előtte 2 évig meg C kategóriásként. Szóval ezt a részét ismerem és tudom, már 4 éve napi 3 óra edzésről szól nála minden hétköznap. Csak sajnos eljött az az idő amikor hiába szereti csinálni, már érzi, csak még nem érti, hogy miért, hogy ez egy szubjektív sportág, és sajnos ő kis egyesületnél van (messzire én sem tudom hordani, nincs kocsim, csak ha a férjemnek nem kell, az meg kiszámíthatatlan), és sajnos így nem juthat előrébb, én meg megfogadtam, hogy ha lelkileg bántani fogja a dolog már, akkor abbahagyjuk és keresünk mást. Most ezt az utat járom, táncoláshoz nincs tehetsége, nincs mimikája, anyjától ezt örökölte, stb...vékony, de erős gyerek, nagyon jól fut pl (atlétikázni azért nem akar), úszni tud, de annyira nem akar, hogy versenyezzen, heti többször járjon, stb...szóval mostmár valami olyan sportot szeretnék neki ami tetszik is, de nem szubjektív annyira mint a torna, korcsolya (ez is tetszik neki), stb...vízilabdára nem alkat, az rg miatt viszont iszonyat megerősödött megizmosodott, formálódott a vékonysága már arányosan izmosságba ment át, rengeteget erősítenek is (futnak, jó az erőnlétük nagyon - tavaly nyáron röhögtem, hogy a nyári edzőtáborban ahol egy wellness kpban voltak, úszótáborosok hívták ki őket versenyre és megnyerték :-))) nem az úszástudásukkal, hanem az erőnlétükkel). Bocsi, hogy hosszú voltam, szerintem nyáron mindenképpen ellátogatunk ilyen helyre, max nem táborozunk csak ismerkedünk...
Mondjuk azt neked kell tudni kb mekkora lesz a gyereked. Ha ti picik, vékonyak vagytok, akkor ő is valószinüleg akkora lesz. Nálunk várható volt, hogy magasak lesznek, a nagyobbikon az is látszott, hogy izmos, erős a válla, háta. Ez adottság, a többi az a gyerek kedvén, motiváltságán múlik.
Hidd el tökmindegy sakkról, kézilabdáról vagy kajakozásról van szó, ha a gyerek szivesen csinálja, akkor az neki jó, támogatni kell és biztatni. Neked csak idegrendszer kell a főzéshez-mosáshoz egyéb logisztikai és családszervezési problémához.
Azért a túrakenuzás kicsit más mint a kajak .... Igazából nem tudom hány évesen érdemes elkezdeni. Az én gyerekeim 12-13 évesen talán idősek voltak, bár szerintem akkor lehet látni milyen alkatú a gyerek. Magas , erős, atletikus alkatú gyereknél nem érdemes erőltetni jazzbalettet ( megpróbáltam de boldogtalan volt ) Az öttusából egyedül az úszást szerette, a triatlont nem tudtam megoldani, mármint az edzésre-versenyrejutást, mert egyedülanya vagyok és autóm sincs. Küzdősportok nem érdekelték. A vizilabda tetszett volna, de családunk béna a labdához és rövidlátók vagyunk... Tényleg csak a kajak maradt...
Szerintem nyári programnak jó a kajaktábor. Ha esetleg megszereti, kevés költséggel jó helyen lesz a gyerek délutánonként. Azokat se szokták elküldeni, akik rendesen edzenek, de gyengébben megy nekik. Négyes kajakban szükség lehet versenyen rájuk is.
Köszönöm a gyors választ. :-) 3-as metró vonalán lakunk, de a másik végén. :-)
Soroksár az ami nekün közel van, Duna ügyileg. :-)
Megnézzük akkor a nyári táborokat, illetve itt szervez mindig az egyik tanárbácsi evezést, de az 6-8 fős kenukban van, ott már evezett egyszer odafelé (lefelé) Soroksártól Dharasztiig. :-) Ennyi idősen akkor már el lehet kezdeni?
Fogalmam sincs mi van közel a XIX kerülethez...talán Csepel. Vagy Lágymányos ? Ha a 3. metro mellett laktok, akkor a KSI sincs messze,mert a Duna Plazanal van. Nézd meg az egyesületeket www.mkksz.hu oldalon. A legtöbb helyen van nyári tábor, ott kipróbálhatja magát a gyerek és nyáron felszerelés se kell.Kicsiknek az egyesület ad használt minihajót, lapátot.
Nekünk 4500 ft gyerekeként a havi tagdij. Az ő szintjükön már a legtöbb cuccot , edzőtábort stb megkapják a szövetségtől, egyesülettől, szponzoroktól, pályázatokon stb. Azért évente egyszer-kétszer otthagyok gyerekenként vagy 25 ezret a Decathlonban ( Top, rövidgatya, sapka, úszódressz ) ésirdatlan mennyiségü zoknit fogyasztanak . Meg vannak egyszeri beruházások ( cseppfogó stb ). Azt hiszem a legdrágább beruházás a speciális napszemüvegük volt ( 30 ezer )
Érdeklődni szeretnék, láttam itt többen vagytok akiknek a gyereke vízi sportot űz (evezés, kajak-kenu, stb), az én lányom 9 éves, úszni tud, 3 éves kora óta tanulta, és szeretném ha megismerkedne, kipróbálná ezt a sportágat is. Mi a XIX. kerületben lakunk, ehhez közel szeretnék valamelyen egyesületet, vagy egyéb lehetőséget, ahol esetleg megismerkedhetne a sportággal. Milyen költség vonzatai vannak?
El kell keseritselek.... ehhez nekem már nincs sok közöm. Addig élvezd a gyerekeidnek a szurkolást, amig kicsik. Fárasztó, de épp ezért a kutya se irigyli tőled, az még teljesen a tied. Azért nem tolonganak a rokonok, hogy diákolimpián vele legyenek. Most meg elolvasom az újságban és a neten a közvetitést... be se engednének, meg eleve el se jutsz azokra a helyekre ahova viszik. Mármint külföldre. Nekem a kölyökverseny volt a legnagyobb élmény a gyerekeimmel, szóval az első évek.
Nekem nem, hacsak nem az előszoba falának lefestéséhez akarsz, ez nem az én bizniszem, haem az övé. Egy századmásodperc hiján háromszoros ifi világbajnok. Igy "csak" kétszeres.
ja várj, hisz irtad is, hogy 3 megalló HÉV-vel. Ne viccelj, akkor jó helyen laktok, hát metróval meg hévvel tök könnyen lehet közlekedni. Lakik egy ismerősöm Rákosakármin, neki 8 osztályos gimibe járt a gyereke, én rögtön panikba estem, hogy uristen egyedül és ilyen kicis gyerek, de azt mondta nincs más választás, a gyerek okos, célirányosan megy, telefon van nála, gond esetén.
Meg akartam kérdezni, hogy milyen magas a lányod ? Irtad, hogy 10 éves. Azért kérdem, mert másfél éve rakosgatom a kisebbik lányom kinőtt "jócuccait" már van vagy 2 zsáknyi és az egyetlen ismerős 12 éves kislány egy kicsit túl khmm... vastag. Van benne egy csomó sportszerelés is,
Jó, akkor kérek közülük 1 önkéntest aki szerdán próbáljon meg korábban végezni és 5-kor hazamenni a fiaddal ( ezek szerint a héten csak ő van, ugye ? Vagy ha ők nem, akkor rakják össze a gardrobot és elmegyek én meggyet szedni ( bár én öreg, kövér háztartási alkalmazott vagyok és tizedannyira se fitt mint ők ) Menyi idő az úta teleptől hozzátok? azért kérdem, hogy valami tájékoztatást tudjak adni a gyerekeknek .
Tudok irni neked privatban ? van betéve e-mail cimed ?
Figyelj, a lányok élvezik a bútorösszerakást, de nekik napi 2 edzés , nekem meg a gálya a munkahelyemen teljesen ellehetetleniti a legózás örömét és idő sincs rá :-(
A fiam is kezdi cikinek tartani. Alsóban együtt készítettük az ajándékot a tanítónéninek (fűztünk,ragasztottunk,festettünk). Tegnap mondtam neki,hogy csináljunk egy tolltartót az o.főnöknek, akit nagyon szeret. Nem tudtam rávenni. Vannak nagyon szép történelmi plakátjaim,nem hajlandó bevinni a töri tanárnak .:-( A lányommal tegnap is ajándékot készítettünk évzáróra. Mi ált. kézzel készített ajándékokat szoktunk adni.
Szeretettel várom meggyetszedni,mert már nem győzöm szedni. Még tele van 2 fa és + másik kettőn is van bőven. Ált. 5 ig vannak a szigeten a táborban. Csütörtökön korábban hazakell jönnie,mert évzáró van a sulijában 5-től. A lányok élvezik a legózást a bútorokkal? :-D
jáj ezt elmesélem :-) Tegnap piacon voltam és eszembe jutott, hogy évzáró lesz. Állok a rózsaárus néninél és felhivom nagyobbik gyereket, hogy nem akar-e az ofőnek virágot vinni ( tényleg nagyon szeretik a tanárnőt ). Gyerek mondja, hogy nem, dehogy, mert az ciki és nyalás:-) Mellettem áll egy anyuka 6-7 év körüli kisgyerekkel, csóválja a fejét, hogy micsoda dolog ez meg milyen gyerek az ilyen, az övé örömmel visz virágot a tanitónéninek Mondom neki, hogy 7évesen az enyém is vitt, de 17 évesen serdülő és akkor a "ciki" meg a "gáz" kategóriákat kár erőltetni, mert úgyse győzöm meg az ellenkezőjéről...
Na erre még jobban csóválja a fejét az anyka és közli, hogy ő erre még nincs lelkileg felkészülve :-)
Tudom,hogy izgul az ember ha egyedül közlekednek a gyerekei, de sajnos előbb utóbb egyedül fognak, hidd el az se lesz könnyebb amikor elmegy a haverokkal a Zöld Pardonba és hiába tudod, hogy nem iszik , akkor is aggódsz :-(
Kikészitettek, amikor mosolyogva megveregették a vállamat azzal, hogy anyu nem kéne annyi hülye thrillert nézned a TV-ben, mert túlaggódod magad ...
Amikor tanitás van, akkor felmennek a nagyszülőkhöz ebédelni, mert az iskolánál laknak. De azért néha fözök estére. Tudod eléggé éhesek szoktak lenni...
Van lent a telepen mikro, abban melegitik meg a kaját.De azért célszerü olyat vinniük ami nem folyik hatfele és és nem rázódik össze....vagy legalábbis nem lesz gusztustalan kinézetü összerázódva :-)
A bútorösszarakás maratoni küzdelem, még nem is vagyunk készen....ráadásul este 10-kor végeztem az IKEA-ba péntek este, szombaton lerakták a lamináltat , azóta bútorösszerakunk, de az alsó szomszéd morog a zaj miatt, ugyhogy lassan halad :-(
Nálunk meg audit van a munkahelyemen :-(
A kisebik gyerek kezében már úgy áll az akkus csavarozó mint egy jó szakmunkásnak :-) kezdünk vérprofik lenni. Bár a komódból kifelejtett egy csavart, úgyhogy majd le kell szednünk a tetejét.
Jaj az a meggy annyira csábitóan hangzik.... figyelj, szerdán vagy csütörtökön hánykor megy haza a telepről a fiad ? Azon gondolkodom, esteleg a nagylányomat megkérhetném, hogy menjen el vele és szedjen meggyet. Nagyon kéne még lefagyasztanom .... de csak ő érne rá elmenni érte, mert szerdán-csütörtökön tudjuk csak összerakni a kicisvel a gardrob másik részét meg az iróasztalt, mert ma későn jönnek haza, aztán meg utaznak el a hétvégén a második válogatóra.
Hogy sikerült a bútorösszeállítás? :-) Csak nyáron főzöl nekik? Ilyenkor ételhordóban viszik magukkal és melegítik meg a konyhán? Iskolában esznek tanévidőszakában? Jövőhéten kezdünk járni a kajaktáborba a lánnyal,ezen a héten országjáró táborban van. Néhány nap kisérgetni fogom őket a metróval-megnézem,hogyan viselkednek így. Lehet,hogy titokban is megfogom őket lesni. Annyira izgulok egyedül elengedni őket. off. van még sok meggyem :-D
Képzeld kivételesen nem reggel hanem éjjel csinaltam meg az ebédet, mert nem frissensült és nagyon korán ment el a nagyobbik gyerekem. Viszont a meleg miatt betettem a hütőbe mindkét lábast, mert tejszin meg mascarpone is van benne. Reggel mondja a kicsi, hogy a nagy nem vitt ebédet, mert én nem csináltam....
lehet, hogy túlreagálom a dolgot meg fáradt vagyok, de baromira dühit :-(
17 éves könyörgöm.... fel kellett volna cimkéznem ? Ott volt az orra előtt ahogy kinyitotta a hütőajtót. vagy megkérdezhetett volna.
:-((((((((((
Szerintem várd meg az őszt a döntéssel, hogy mennyire tünnek megbizhatónak párban a gyerekek, szóval a nagy komolyan vezsi-e, hogy kisérnie kell a hugát. Esetleg kérd meg az edzőt, hogy figyelje őket. Amikor az enyéim kisebbek voltak, sokszor telefonáltam, ha késtek meg az edző is komolyan ellenőrizte, hogy időben mennek-e haza, zuhanyoztak-e, van-e rajtuk sapka. Inkább 13-14 éve skorban volt probléma, hogy elkezdték huzni az időt a hazajövetellel ( tudod megvárták a kenus fiukat meg hasonlo...)
Én sem tudok korán kelni és ébredés után is 1 órán át alkalmatlan vagyok bármire is. A lányom is megy a táborba csak még nem döntöttem el,hogy merem- e engedni a 2 gyereket egyedül későbbiekben.