Keresés

Részletes keresés

Eolomea14 Creative Commons License 2017.01.10 0 0 5436

Ugy erzem, mintha az ejszaka kellos kozepen egy mely barlangban bolyonganek bekotott szemmel... Igazan nagy megkonnyebbules lenne szamomra, ha valaki a Tudas faklyajat magasra emelve eloszlatna a tudatlansag sototjet, ami nyomasztoan vesz korul:

 

ugyan mi ertelme van az Orion magyar feliratanak, amikor most mar nemcsak egy, hanem ket jo magyar szinkron is rendelkezesre all... ami ugyebar minimum lehetove teszi, hogy a filmet nezni [es ne csak olvasni] tudjuk - meg annak karara is, hogy igy megfosszuk halloszerveinket a nemet nyelv elvezetetol (aminek dallamossagahoz leginkabb egy regi iskolatablan valo koromkaparaszas all as legkozelebb)?!

tillA Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5435

stáblista:


(Friedrich G.) Beckhaus
(Wolfgang-Peter) Hassenstein

"mortor" = montor

"2,5 ezrelékét tudnánk evakuálni" (123)
"két ötöd ezreléke élheti túl" (413)
inkább előbbi a helyes, gondolom

Előzmény: csiri bá (5434)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5434

Igen, sajnos egyes esetekben előfordul, hogy mondatok ékezet nélkül vannak benne a feliratban, már máshol is tapasztaltam... Míg a következőkben meg ékezetesek...

Hallja a 3-as Földi Urallomas,

a Jupiter Urallomas, a Legfelso

Urhatosag Asztrotechnikai Osztalya!

 

Ha a készítői stáblistára gondolsz, azt az eredeti szinkben is így mondja be

<i>Írta:

Rolf Honold és Larsen</i>

 

A W.G. -ot elhagyták pl itt.

 

mortor - rákerestem jegyzettömbben és ilyet nem talál...

Előzmény: tillA (5433)
tillA Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5433

nos, az a helyzet, hogy éppen a helyesírás az, amit magamra vállalnék (és persze minden szót átnézek)
a filmfeliratok tördelése dolgában nincs semmi gyakorlatom

javítanivaló így is akad, sok helyen ő-á-é betűk hiányoznak, stb.
fura "szakkifejezéseket" szándékosan meghagyok, mert miért ne mondanák úgy, nemde?
pár vessző, ilyesmi

 

és néhány konzultálnivaló már akadt:

- meghagyjuk-e avagy helyretegyük-e Tamara megcsonkított családnevét?

- mi a csuda az a mortor? (valami berendezés, amit beindítanak, de nem elírás, több helyen szerepel a 2-es epizódban)
- a vége-stáblistában két név is hiányosan szerepel, ezeket kiegészítettem (keresztnévvel)

Előzmény: csiri bá (5432)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5432

Ha megengeded, javaslom,  hogy minden sort nézz át egyesével...

Nem annyira a helyesírás miatt, azt pl. Wordben hamar le lehet zavarni, hanem inkább a tördelés miatt (max 2*40 karakter/felirattábla, 20 vagy 30 millisec két tábla között, ez Subtitle Workshopban megoldható, ha nem megy, segítek), de legfőképp amiatt, mert gyaníthatóan ugyanazzal a programmal készült, amivel az élő adásokat (még a sportadásokat is) feliratozzák és így az elhangzó nevekkel a program erős kihívásokkal küszködik. Valahol érthetően, mert gondolom magyar nyelvre készült.

Pl. az Észak és Dél sorozatban állandó a névelírás, amit nem javítottak manuálisan mondjuk az imdb vagy a létező angol felirat alapján, így úgy maradtak benne, ahogy a program "kihallotta". Volt olyan név, amit hatféleképpen is írtak egy részen belül...

A helyesírás az nagyjában egészében rendben szokott lenni.

Előzmény: tillA (5431)
tillA Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5431

letöltöttem és elkezdtem a felirat korrigálását!

Előzmény: csiri bá (5429)
tillA Creative Commons License 2017.01.09 0 0 5430

"menyire mas lett volna a 2001 Urodusszeia, ha a foszerepeket pl. Robert Redford es Paul Newman jatszotta volna"


- Szerintem rendben odaérünk a Jupiter holdjaihoz. Szerinted is?
- Nem.
- Szerintem se.

 

Előzmény: Eolomea14 (5428)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.08 0 0 5429

http://data.hu/get/10239789/Orion_felirat.rar

 

A mostani vetítés demuxolt feliratai.

Nyers, javítatlanok még...

Előzmény: Eolomea14 (5428)
Eolomea14 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5428

"Pont a nosztalgia miatt a régihez annyiban kellene hozzányúlni, amennyiben pótolni kell a hiányzó részeket."

 

Leget, hogy eretnekseggel fognak itt megvadolni (es meg leszek kovezve :), de nekem az uj szinkron legalabb annyira nosztalgikus, mit a regi. Ugyanis a regi szinkronnal az Orion-t mindossze egyszer lattam - es az is jo regen volt -, mig az ujjal tucadszor.

 

Nem tudom, hogy felveteli hiba-e, de tobb szereplonek (pl. McLane, Villa) - mar elnezest - amolyan kappanhangja van a regi szinkronban. Tamaranak, McLane-nek, Hassonak, vagy kar Wamslernek de meg Villanak is, mind kellemesebb - erettebb, barsonyosabb - az organuma az ujban.

 

Meg a regiben, most, igy hogy hallom, nekem zavaro az, hogy, a szinkronhangok tulajdonosat regota ismerve es megszokva, a jol ismert szineszek ugranak be - igy szinte a hang levalik a szemelytol. Kisse eltulozva: latom a tatogo pszichiatert, mikozben hallom Bardy Gyorgyot... Az uj szinkronban ez nem problema - mar Papp Janos sem ugy hangzik, mint Pirxes koraban, a tobbi szinesz pedig ismeretlen szamomra -, igy a filmes szereploket jobban el tudom fogadni, mint a jovobeni tarsadalom polgarait.

 

Valaki megjegyezte valahol, menyire mas lett volna a 2001 Urodusszeia, ha a foszerepeket pl. Robert Redford es Paul Newman jatszotta volna. Az Orionnal (ill. a szereplok hangjaval) is hasonlo a heyzet, csak hangban - szamomra.

 

Es hat, amint mar emlitettem volt, a regi szinkron sem hibatlan, tartalmat tekintve sem.

 

Igy azt hiszem maradok az eredeti elkepzelesnel: az uj szinkront foltozom ki (ill., a mar meglevo foltokat cserelem ki) ezzel a most felbukkant regivel.

Előzmény: csiri bá (5427)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5427

Pont a nosztalgia miatt a régihez annyiban kellene hozzányúlni, amennyiben pótolni kell a hiányzó részeket.

De igazából akár több sávot is fel lehet rakni, nem néztem, mennyi hely van a maximumhoz képest a dvd-n, de egy rész hangja ac3 192kbps-sel számolva úgy 120-150 mega lehet,

Így ha van elég hely a 2 német mellett akkor akár 3 magyar is elférhet: régi, új, és a kevert.

A feliratok tkp semmi helyet nem foglalnak...

 

Előzmény: Eolomea14 (5425)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5426

Milyen streamed van neked, amiből leszűrheted a feliratot?

 

Természetesen az adás streamje. Az asztalimmal ellentétben (utóbbi egyből dvd formátumba kódolja le a felvételt, ac3 hanggal és persze jogi okok miatt kb csak 500 sornyit) a set top box a komplett beérkező streamet veszi fel mindenestől, ami benne van: videosáv, hangsáv(ok), txt felirat(ok), itt jellemzően más magyar felirat is benne szokott lenni, pl. Duna vagy M1-2, teletext, satöbbi.

Annyi van, hogy mivel az adások a szolgáltatóhoz h.264/aac kódolással érkeznek az állami adóktól, azt átkódolják mpeg2-be SD adások esetén, csak a HD marad (elvben) érintetlen, hacsak azon meg nem rontanak a bitrate-en, hogy minél több elférjen egy frekvencián.

A felvett streamből TS Doctorral ki lehet demuxolni akár a hangsávot, akár a feliratot, utóbbit *.srt-be ansi, unicode vagy uft8 kódolással).

Utóbbi azért jó, mert pl. rtl klubon ansiban rengeteg ékezetes karakter nincs benne, a másik kódolással kimentve jó, axn-en pl. jó az ansi, csak a nagy É helyett tesz be egy akármilyen karaktert, míg a köz csatornák felirata kódolásilag hibátlan ansiban, csak tördelés, helyesírás amit javítani kell.

Így megvan mind a 7 rész felirata, amit gyanítom beszédfelismerővel készítettek és kézzel pofoztak ki...

 

Ha érdekel, szívesen odaadom, gondolom a magyar dvd-s felirat az új szinkronhoz kapcsolódó fordítás, míg ez a régié. Két magyar is elfér a dvd-n, nem fog sok helyet.

 

Szinkront meg, pontosabban az aláfestő zenéket nem minden esetben az eredetit használták, pl. a jó pár évvel ezelőtt vetített Arséne Lupin sorozatot rávágni a dvd-re nem volt könnyű, sok esetben saját zenét kreáltak alá több helyen (vagy csentek máshonnan).

Előzmény: Trigon2 (5422)
Eolomea14 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5425

Meg annyit, hogy szoval mindket szinkronnal megvannak az gyengei - es persze az erossegei is. Ezert nem szivesen mondanek le az uj szinkronban kivaloan hozott Tamara es Cliff evodeserol - amibe Hasso (es kesobb Mario is) - bekapcsolodik a Teknoc fedelzeten, amikor a Hydrahoz indulnak.

 

A regi szinkron oriasi elonye az, hogy jo minosegu, igy pl. teljes reszeket lehet felhasznalni (a korabbi rajongoi felvetelek tele vannak szalghibakkal, ami kizarta, hogy egy teljes jelenethez innen tudjak hangot atvenni, es igy a szinkronhang valtozasa a legkevesbe legyen zavaro). Majd a regi szinkront "nyersen" rateszem a DVD-kre, hogy el tudjam donteni, hogy melyik szinron valtozat legyen a dominans az "en" valtozatomban. Persze, a nosztalgia miatt hozzam is kozelebb all a regi szinkron, de ugyanakkor az ujat (foleg a javitasok utan) meg mar megszoktam, hiszen sokkal tobbszor lattam ezzel az Oriont.

 

Na, majd kiderul...

Előzmény: Eolomea14 (5424)
Eolomea14 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5424

A magyar DVD ugyanaz, mint a nemet (meg az egyik resz bevezetojeben levo "kepkockanyi" kodolasi hiba is ugyanugy megvan). Ugy nezem, az uj kiadas csak egy diszdoboz, a balszerencses filmmel kibovitve + angol felirattal).

 

Jomagam a boseg zavaraval kuzdok, igy a nemet hangot (eredetit es az feltuningolt 5.1-et is beleertve) kiiktatom. (Mondjuk, ez nem teljesen igy van, mert egy-ket reszt mar atraktam onnan az "en valtozatomban".)

 

Abbol indulok ki, hogy egyik szinkron - pannonias es filmmuzeumos - sem tokeletes. Az elobbi ugyebar hianyos, az utobbi pedig tobb sebbol is verzik (Mario, iranyitokozpontos no, stb.)

 

Hibak az eredeti szinkronban is vannak' Pl. a kisbolygokra utalo "Veszta csoport" helyett, ami az uj szinkronban - tagan ertelmezve: helyesen - szerepel, "Veszta csillagkep" hangzik el Atan szajabol - ami ugyebar nonszensz. Ugyszinten, az eslo reszben Atan "tizezerszeres" napsugarzassal szediti Tamarat, aminek hatasara a no azon mereng, hogy: "ha a sugarzas eleri a normalis tizszereset, akkor miert nincsen tizszer erosebb vedopajzs?" De kapasbol talaltam mas szoveget, ami nem szerencses a regiben - es persze vica versa az ujjal kapcsolatban.

 

Ha a DVD-khez igazitjuk a szinkront (amit en alapnak tartok), akkor igy is, ugy is keverni kell a szinkronokat. Igy jomagam talan ket valtozatot csinalnek: (A) a regit a [javitott] ujjal kifoltozva + (B) az ujat a regivel kipofozva --- vagyis minden epizodhoz ket [teljes, es - ugy mint technikailag, mint ertelmileg - feljavitott] magyar szinkron lenne. Egy egyszerusubb megoldas lenne az, hogy minden epizodhoz csak egyetlen oszver magyar szinkron lenne - megpedig az, ami ahhoz a reszhez a legjobban passzol (es a legkevesebb meloval jarna).

Előzmény: csiri bá (5420)
Trigon2 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5423

Ennek a kiadásnak a csomagolása teljesen más, mint az általam ismert DVD-csomagnak. Maga a film talán megegyezik, a Bavaria anyagáról valószínűleg csak egy kópiát készítettek.

Előzmény: csiri bá (5420)
Trigon2 Creative Commons License 2017.01.07 0 0 5422

"egyszerűen csak beillesztették, ha már van."

 

Nekem is az a sejtésem. Érdekes adalék lehetne például, hogy az a gitárzene, amit a Chromán a nő lakásában a régi szinkronban hallottunk, mi is, és honnan szerezték. Mert az nem az eredeti zene. De a Wish You Were Here (és az egész Pink Floyd) is a Feladatban debütált számomra, a Pirx főcímzenéiről kiderült, hogy Emerson, Lake & Palmer Kiállítása, és biztosan tudnánk még példákat halmozni; ezekhez a filmekhez vajon engedéllyel használták a zenéket?

 

Az új szinkron végén az hallható, hogy a Filmmúzeum megbízásából a Laborfilm szinkronstúdióban készült, és bár a szerződést nem ismerjük, akkor valószínűleg a Filmmúzeum tulajdona lett.

 

Milyen streamed van neked, amiből leszűrheted a feliratot? Egyébként a magyar DVD-ről nekem is megvan, hozzá fogom csapni a filmhez. Azt nem tudom, hogy rövidítsek-e rajta, összhangban azzal, amiről korábban szó volt. Megtehetem, végül is az enyém, én gépeltem be. :-D

 

Előzmény: csiri bá (5420)
gacsat4 Creative Commons License 2017.01.06 0 0 5421

Én az "és a scifi" vagyok.

Előzmény: Trigon2 (5419)
csiri bá Creative Commons License 2017.01.06 0 1 5420

az MTV kért-e engedélyt a Filmmúzeum örökösétől a felhasználásra

 

Nem feltétlenül a FM a szink jogtulaja, lehet, hogy valami kft vagy akár maga a szinkron készítője. Fene tudja. Pl.nem egy sorozat volt, amit valami kft szinkronizáltatott le és adott el a csatornáknak, pl. Knight Rider is ilyen...

De simán lehet, hogy az van, amit írsz és egyszerűen csak beillesztették, ha már van. :D

 

A feliratokkal mi a helyzet, azokat is megcsinálod esetleg dvd-re illeszthetően?

Megvannak egyáltalán? Mert ki tudom őket muxolni a felvett streamből, ha kell.

 

A magyar dvd kiadás vajon megegyezik a német Eurovideós kiadással?

 

https://www.amazon.de/Raumpatrouille-Orion-Kult-Kollektion-3-DVDs/dp/B000CNCBXE

 

Mert erre akkor fel lehetne varrni a 2 magyar hangot és a magyar feliratot...

 

Előzmény: Trigon2 (5416)
Trigon2 Creative Commons License 2017.01.06 0 0 5419

Ezen a helyen ez természetes.

Előzmény: gacsat4 (5418)
gacsat4 Creative Commons License 2017.01.06 0 0 5418

Nagyon be vagytok indulva erre az Orionra.. :)

Trigon2 Creative Commons License 2017.01.06 0 1 5417

Ma este a tévében láttam minden idők legjobb McLane parancsnokát, Mécs Károlyt. :-) 81 éves! Simán letagadhatna tíz évet, és még akkor is egy snájdig és érces hangú urat látnánk, aki mindössze már túl van a fiatalságán.

 

Trigon2 Creative Commons License 2017.01.06 0 0 5416

Összeillesztettem a DVD-ről származó képpel a régi magyar hangot a 2. és a 3. epizódban. A 2. epizódban, ezt talán már mindenki tudja, elég nagy darabot kivágtak a főemberek vitájából, bizonyára azért, mert a kormány gyáva viselkedését kritizálják. A most leadott változatból ezek a darabkák hiányoztak. Sajnos kénytelen voltam a hiányt az új szinkronból pótolni, a német hang meghagyása sem lett volna jobb, azt hiszem.

 

A 3. epizódban viszont annak idején számomra nem érthető okból kimaradt egyetlen jelentéktelen mondat. A most leadott változatban ez benne van, a Filmmúzeum szinkronjából kipótolva. (44:01-nél.) Ez természetesen csak úgy lehetséges, ha a képet nem a hajdani pannóniás filmszalagról látjuk, hanem egy azóta készült, vágatlan kópiáról. További találgatások máskor következnek. Megjegyzés: érdekes lenne tudni, hogy az MTV kért-e engedélyt a Filmmúzeum örökösétől a felhasználásra, ha már a szerzői jogot cincálgattuk. :-)

 

Trigon2 Creative Commons License 2017.01.06 0 1 5415

Barátaim az űrben!

 

Először is: köszönöm a feltöltéseket minden kellően kifinomult ízlésű scifikedvelő nevében! Én is leszedtem a nekem hiányzó hangsávot, és a feldolgozása folyamatban van.

 

@csiri bá: A három hangsáv, amire én gondoltam, a német eredeti, a pannóniás és a filmmúzeumos szinkron. Eolomea saját változata az ő műve, és nem is lenne helyes összevonni a többivel. Azon egyelőre még gondolkodom, hogy a német hangsávot az eredeti vagy a felújításkor zajokkal kicsit feltuningolt változatban használjam fel.

 

A szerzői jogi problémáról: a magyar szerzői jogban sajnos nincs olyan, mint az amerikai "tisztességes felhasználás", ezt a Wikipédia médiatárába feltölthető anyagokkal kapcsolatban hatékonyan észbe vésik az adminok. Vagyis a szabályok szerint még egy utcai buszmenetrendről készült fényképet sem szabad írásos engedély nélkül feltölteni, mert sérti a "szerző" jogait. Viszont érdekes módon nálunk elfogadható határeset a filmből vagy szoftverről készült állókép, idézetként vagy illusztrációként használva.

 

A tévéműsorok rögzítése nincs megtiltva, ez a pontos helyzet. A másolásuk elméletileg már minden esetben tilos. Szoftvereknél a saját példányról biztonsági másolat készítése még megengedett.

 

A szerzői jogi törvényben és a hozzá kapcsolódó jogszabályokban ésszerűséget keresni fölösleges. A törvény lehetővé teszi számomra azt, hogy hosszú évtizedekre megtiltsam egy könyvem vagy zenefelvételem közzétételét. Még rosszabb eset az, amikor megvettem valakitől a szerzői jogot, majd elásom a művét. Akár csak mert fel akarom srófolni a jövőbeni árát, vagy akár csak mert be akarok tartani valakinek. Ezt a törvény megengedi.

 

A törvény azt is megengedi egy Artisjus nevű szarkupacnak, hogy megdrágítsa a boltban a laptopokat, magánadót szedve a vásárlóktól a laptopban levű merevlemez után, azzal a felkiáltással, hogy úgyis biztosan illegálisan beszerzett zenéket fog rajta tárolni.

 

Ugyanakkor a filmek letöltéséről többször is elmondták az azok szerzői jogait őrzők, hogy nem keresik a balhét, és nem fognak belekötni azokba, akik kispályás szinten maguknak letöltögetnek filmeket, annak ellenére, hogy az elméletileg tilos.

 

A filmek feltöltése és/vagy megosztása már tilos. De persze nyilván van különbség a várható következmények terén. Őszintén szólva azok az aberráltak, akik egy mozipremier napján, vagy még az előtt feltöltik a filmről készült saját felvételüket, meg is érdemlik a jókora pofánvágást. Cseppet sem hiánypótló a tevékenységük. A szerzőnek tényleg meg kell adni azt a lehetőséget, hogy hasznosítsa a művét, ez mindenképpen megilleti őt. De például az Oriont ha én most legálisan meg szeretném szerezni, már nincs rá semmilyen lehetőségem. Talán valamilyen gyűjtővel elkezdhetnék alkudozni, bár az a szerzőt már egy fillérrel sem gazdagítaná. És józan ésszel nem is várható, hogy egy magyar kiadás a következő tíz évben megjelenjen. (Nem tudom, hogy a németek tavaly kiadták-e újra az éppen 50 éves sorozatot, de szerintem nem.) Akkor viszont kulturális értékmentés az, ha bizonytalan ideig, de interneten megszerezhetővé válik.

 

Ugyanez persze a könyvekre is érvényes. Ha én csinálnék egy illegális scifimegosztó portált, kikötném, hogy az utolsó megjelenés után 5 éven át tiltólistán van minden könyv vagy magazin. A szerző és a kiadó szedje be a hasznát, az úgy van rendjén. De később már nem normális, hogy nekem könyvtárakban és antikváriumokban kelljen kutatnom utána, ha el szeretném olvasni, mert az információhóz való hozzáférés mai elvárásait csak megközelítő módon is már elérhetetlen számomra. Nem beszélve az olyanról, mint például egy ötven évvel ezelőtt írt novella, amelyet szerettem volna angolul elolvasni, hiszen magyarul nem jelent meg, de nem tudom, mit kellene tennem ahhoz, hogy erre legális lehetőséget találjak. A neten megtaláltam, hol jelent meg régen, ennyivel kell beérnem. Kezdhetem kutatni a gyűjtők között a magazin adott számát, de hol jön be akkor a szerző joga?

 

roszner Creative Commons License 2017.01.04 0 1 5414
Előzmény: Deville (5413)
Deville Creative Commons License 2017.01.03 0 0 5413
roszner Creative Commons License 2017.01.01 0 0 5412

Köszönet!   :)

Előzmény: Eolomea14 (5411)
Eolomea14 Creative Commons License 2017.01.01 0 1 5411
csiri bá Creative Commons License 2016.12.31 0 1 5410

Még egy kis OFF.

Én speciel megértem, hogy nyugatabbra tűzzel-vassal, büntetéssel üldözik az illegális letöltést.

Hiszen a zene- és filmiparnak biztos, hogy komoly veszteséget jelent, bát szerintem koránt sem akkorát, amekkorát hazudnak, talán a fele, ha igaz.

Nem veszik figyelembe, hogy a letöltők jó része, ha lehetetlen lenne letölteni, nem venné meg, nem menne el moziba, azaz akkor sem fizetne.

Másrészt, ami igazából zavar, az az, hogy tkp tőlük függ, hogy egy film (maradjunk ennél) egyáltalán látható-e valahol, megvehető-e dvd-n, br-en.

Hiába jönnek a netflix, amazon és társaikkal, hogy tkp fillérekért nézhetők rajta a filmek (most tekintsünk el a szinkron vagy felirat hiányától, aki nézni akarja, tanuljon meg angolul), a probléma az, hogy egy régebbi filmet, sorozatot, semmilyen módon nem tudsz elérni.

Mert csak.

Példának okáért felmész az amazon.de-re és rákeresel mondjuk a Daktari dvd-re, oda van írva, hogy ezt Magyarországra nem küldik.

Aztán miért? PAL kiadás, nem is pocsolyán túli ntsc, tehát Európára készült, európai webshop és még sem juthatsz hozzá legálisan.

Emellett ha egy régebbi filmet megnéznél, nincs rá legális lehetőséged.

Mondjuk ha most karácsonykor megnéznéd az Élet csodaszép-et, nem tudnád, mert dvd-n nem kapható, tv nem vetíti, satöbbi.

Magyarán nincs olyan online téka, ahol legálisan kifizetnél X összeget és a családdal megnézhetnél, bármikor, bármilyen filmet vagy sorozatot.

Azt értem, hogy egy most futó film, sorozat nem érhető el mindenhol azonnal. Mert ki kell belőle préselni a hasznot, el kell adni tv-társaságoknak mindenfelé, hogy visszajöjjön a befektetett pénz, plusz haszon.

De régi filmek/sorozatok esetében, amelyek már visszahozták a pénzt, plusz a hasznot, azok már csak pluszt termelnének, ha elérhetőek lennének akár online formában, bármikor. Itt mondjuk 10-15 évnél régebbiekre gondolok. Miért nincs rá lehetőség, hogy ezekhez legálisan hozzájusson az ember, értelmes, megfizethető összegért? Tökmindegy, hogy korongon, vagy online.

Ezek a filmek/sorozatok így semmi hasznot nem termelnek, pedig termelhetnének. Elég lenne csak annyi akár, hogy a jogtulajnál vagy egy közös forgalmazónál rendelhető lenne, kifizetnéd, letöltenéd és megnéznéd. Neki annyi lenne, hogy egy ideig letölthetővé teszi, vagy akár csak streameli.

Mondjuk minden hónapban más sorozatot/filmeket. Olyanokat, melyeket amúgy már nem nagyon tud újra eladni tévéknek vetítésre. Ráadásul nem egy és nem két film vagy sorozat sosem jelent meg adathordozón hivatalosan.

Minek ülnek rajta? Úgy nem termel semmi hasznot. Értem, hogy nem lenne akkora nézettsége, mint egy futó kurrens filmnek/sorozatnak, de lenne.

Értem, hogy sokan hobbiból űzik a letöltögetést, csak mert.

De ha a nagy többséget a legális útra akarják terelni, akkor előbb mindent elérhetővé kellene tenni valamilyen formában és értelemszerűen reális áron.

Egy 50 éves filmért ne kérjenek már el annyit, amennyit mondjuk egy Rouge One-ért most...

Ha valaha eljön az, hogy mondjuk lekérek egy 40-50 éves John Wayne filmet, vagy bármit ami valaha készült, azt feltöltik egy szerverre és ott mondjuk egy dolcsiért egy héten keresztül akárhányszor megnézhetem a nappaliban a tévén, majd akkor lesz értelme annak, hogy ezerrel büntessék a letöltést.

 

OFF vége...

 

Előzmény: Eolomea14 (5408)
csiri bá Creative Commons License 2016.12.31 0 0 5409

Tudom, mindenhol másképp van a szabályozás. Németeknél pl. , ahogy írtam, a torrentenzést erősen figyelik, és büntetik, elég, ha rákeresel a "gugliban" a Németroszág és torrent szavakra. Repkednek a több száz eurós büntik. Egy részük épp ezért még mindig az edonkey-t használja, illetve az ilyen fájl tárolós oldalakat, mint share-online és a többiek. Elég csak megnézni pár német nyelvű oldalt.

http://pcworld.hu/eletmod/csoportos-bunbeeses-a-torrent-ket-arca-158478.html

 

Máshol sem szűkmarkúbbak a büntikkel, lásd USA, Svédország, satöbbi. Ott, ahol nagy az érdekérvényesítő képessége a zene és filmiparnak.

Itt az "óhazában" annyi a szerencse, hogy a letöltést nem büntetik (egyelőre), úgymond a magáncélú másolás kategóriában van.

a feltöltés persze itt is büntethető.

http://nepszava.hu/cikk/1028498-torrentezok-rettegjetek

 

OFF vége. :)

 

 

Előzmény: Eolomea14 (5408)
Eolomea14 Creative Commons License 2016.12.31 0 0 5408

"míg idehaza a LEtöltés nem jogellenes, csak a FELtöltés"

 

Errefele mas a helyzet, igy pl. a letoltes is jogellenes - persze mindenki csinalja, de nehany eve egy sracot ket ezer dollarra buntettek, mert letoltott par szamot.

Előzmény: csiri bá (5404)
seci Creative Commons License 2016.12.30 0 0 5407

Koszi, máj fólt ;)

Persze, hogy van chrome ala is, ott is volt az extension-ok kozott, csak disabled volt (merthogy par honapja kellett NAVA letolteshez...) - minek fusson.

Koszi, szep lassan csordogal a csatornán túlra.

-seci

 

Előzmény: csiri bá (5406)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!