Keresés

Részletes keresés

Mad árka Creative Commons License 2005.07.28 0 0 198
A mondandóddal teljesen egyetértek, csak azt nem értem, ez miről jutott eszedbe. Mielőtt nekiállnék mindenkit lezsibbasztó hosszúságú mondatokat írni, tényleg inkább megkérdezem, hogy "honnan" indultál.
Előzmény: iglice (196)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.28 0 0 197

Azt hiszem, lassan kéne egy ződfejűek egymás közt offolnak c. topik is. ;) Mire is gondoltál, hogy Rád célzok? (Tudod, hogy kielégíthetetlen az információéhségem, minek adsz még lovat is alám?)

Előzmény: Törölt nick (195)
iglice Creative Commons License 2005.07.28 0 0 196

Miért válik több kategória, pejoratív jelzővé egy biológus szájában? (mert fáradt és a sztereotípia) 

 

Az ember éhen döglene, ha nem lennének azok az átkozott gyomok, melyeknek legnagyobb hányada gyógynövény vagy ehető növény. Az az "undorító" disznóparéj is. Persze, lehet mondani hogy adventív, agresszív meg pionír gyom, de ne lekicsinylően beszéljünk róluk, mintha ők tehetnének elterjedtségükről.

Az sincs rendben, ha egy mezőgazdasággal foglalkozó ember csak a számára gazdaságosságot jelentő értékek alapján osztályozza az élővilágot, (mert ugye a többi hasznát nem annyira ismeri, de nem is érdekli), de egy biológiával foglakozó ember  kategóriát csak taxonómiai és cönológiai differenciálás érdekében állíthat (szerintem).

A legfontosabb azonban, hogy minden növény csoda. A selyemkóró, a a libatop, az üröm, a ragadós galaj stb. Ugye ezt nem kell mondani. Arról, hogy hülyét csinálunk a pincsikutyából, (már akkor mikor kitenyésztettük) azonfelül még masniztatjuk, és édi kis ruhákba öltöztetjük, nem a pincsi tehet.

Előzmény: Mad árka (194)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.28 0 0 194
Előbb járt a fejem, mint a kezem. Arra gondoltam, mint amit -quess.who- leírt. Néha szinte már röhögve indulok el fotózni, szoktam is mondani az ismerőseimnek, megyek, lefotózom az összes "vulgaris" és "mezei" meg "gyomszélitársulásokbannövő" növényt. Egy ideig zavart, aztán rájöttem, hogy ezek legalább annyira fontosak, mint a ritkább zőccségek. Uff, mára vége a bölcselkedésnek, elpilledtem. :)
Előzmény: iglice (192)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.28 0 0 193

Közdög. :)

"Vulgáris állatok és növények", azaz a közönséges, mégis a legtöbb ember számára ismeretlen növény- és állatfajok bemutatására gondolt szerintem.

Előzmény: iglice (192)
iglice Creative Commons License 2005.07.28 0 0 192
Mit jelent, hogy "vulgaris állatok"?
Előzmény: Mad árka (189)
iglice Creative Commons License 2005.07.28 0 0 191

"....A harangvirágok ott nőnek, ahol füvet nem ér a kasza...."

 

off

Nem akartam, de megint feldobtad a labdát. 

Előzmény: Törölt nick (190)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.28 0 0 189

Bármit és akárhogy nyavalygunk (ez most ilyen hétösszegző székfoglaló beszólás), azt hiszem, az emberek egy része jószándékú hülye. Tehát kellő tájékoztatással néhánynak lenne esélye ezeket a dolgokat felfogni. (Amikor azt mondom, nincs esélye, nem feltétlenül arra gondolok, hogy az agyi képessége nincs meg, hanem a szándéka.) Én elég nagy gondnak érzem, hogy akárhogy kepesztek, viszonylag ritkán találkozom úgymond "érdekességekkel" a hazai flórát, faunát illetően. Nagyon szépek a "kisminkelt" Animal Planet állatok és meghatóak a National Geographic orrszarvúk és zebrák, de hát mégsem ott élek, élünk... Én is ezer helyről szedek össze úgymond "alapgondolatokat" vagy próbálom magam kikövetkeztetni. S ilyenkor bosszús szoktam lenni. Persze ez is valahol kötődik... hm, most eszembe jutott Tudom Kicsim árnya, ahogy hátravágódik a székben és harsányan röhög, bazze, nőből vagy te is, pihenj, úgyhogy itt pont. A lényeg benne van az elejében :-).

 

(Ui. Csak még annyit... Ha még picit okosodom és nagyobb leszek, biztosan fogok írni/csinálni ilyen ismeretterjesztő, vulgaris állatokat és növényeket bemutató anyagokat. Csak az a baj, hogy kevés a kiindulási pont...)

stiglinc Creative Commons License 2005.07.27 0 0 186
Ez így igaz, ahogy mondod... Csak a dolog ott kezdődött, hogy előbb mást, pl. nádast kaszáltak le nem kevésbé gazdag életközösségével együtt, aminek a helyére a kanadai aranyvessző nyomult be készségesen... Nekem, magánemberként, csupán annyi bajom van vele, hogy a veteményesemból nem győzöm gyomlálni a magoncait. Amit én vetek, ápolok nem nő, ő meg mindig és mindenhol, tavasztól-őszig kel és cseperedik...
Előzmény: Törölt nick (183)
alyce Creative Commons License 2005.07.27 0 0 185
Nos kedves, hullafáradtságom ellenére megszólalok. Szívemből beszélsz, de az illetékesek- és a lakosság jelentős hányada a hasát fogja a röhögéstől. Szukcessziót majd csak ezután pedzd nekik. Esetleg a fantáziadúsabbak hozzáteszik, majd mi csinálunk ultraspeed szukcessziót (markoló, dózer, úthenger).
Előzmény: Törölt nick (183)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 184
Már borulok lefelé a székemmel és a klaviatúrámmal együtt, így utolsó nyögésként még ennyit lihegek a topikba: tényleg essetek rá a google-ra és nézzétek meg, mi szó van a magas aranyvesszőről és mi a kanadairól... bennem összekeveredett a kettő,... hm, őszintén: nem tudtam, hogy kétféle aranyvessző is van így... Nahh, hork, zzzz, jó éjt és simogassátok egymás fejét, miegyéb...
Előzmény: stiglinc (181)
stiglinc Creative Commons License 2005.07.27 0 0 181

 

Tudom kicsim, guess who - nem todomány, csak saját tapasztalatok:

 

A kanadai aranyvessző rendkívül agresszív, terjed a tövével és a milliárdnyi virágporával, mindenhol és mindennek a helyén...

 

A parlagfű tényleg bimbózik és, ha nem vigyázunk, virágzik rendszeres fűnyírás után is, alacsonyan, szinte tőből. Csak a tövetől történő kirángatással lehet tőle megszabadulni...

 

 

Az a plakát egy förmedvény, egy baromság, egy eszement ostobaság - részben az én pénzemből.. A bőr lesül a képemről...

-guess.who- Creative Commons License 2005.07.27 0 0 180
A szlovákoktól jött át Aggteleknél, vagy 5–10 éve.
Előzmény: Törölt nick (179)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 177

Megpróbálom röviden:

 

Van az a plakát ("Levágok MINDEN gazt és semmivel se lesz gondom, parlagfűvel sem"). Stop. Hülye a reklám. Stop. Honnan tudhatná "mindenki", hogy mit vág le? Stop.

 

Madár - stop :)

Előzmény: Törölt nick (176)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 175

Figyelj, be van dugulva az orrom és vakon gépelek. Jelenleg úgy érzem, a seggemen keresztül lélegzem, de ez semmiben sem akadályozza az információéhségemet. ;) Hívjatok nyugodtan lokális piócának :-))).

 

 

A beilleszkedés erről jutott eszembe: "Ám sokkal fontosabb, hogy valamely növény özönnövény-e, vagy képes beilleszkedni a társulásokba..." (TK)

Illetve niwa is említette. S akkor eszembe jutott, hogy én speciel nem tudnék egyet sem mondani, örülök, ha a relatíve őshonost megkülönböztetem az invázióstól.

(S nem újkor volt, hanem kora újkor, gondoltam, akkor már időben essünk egybe mondjuk a földrajzi felfedezésekkel, amikor igazán nagy hullámban indult meg a növények ide-odahurcibálása.)

Előzmény: Törölt nick (174)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.27 0 0 172

Az alapkérdés úgy szólt, hogy "beilleszkedni tudó növények", nemde? A kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) mindenfelé előfordul vizes élőhelyek környékén, és egyáltalán nem tűnik beilleszkedőnek.

 

A parlagfűnél a kaszálás a virágzás megakadályozása miatt fontos, mert a virágpor az allergén. És mivel egyéves növény, lényegtelen, hogy ki tud-e hajtani újra, ha nem virágzik... :)

Előzmény: Mad árka (171)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 171

Hm, azt hiszem, a kanadai aranyvesszőt én veszélyes, behurcolt fajnak tanultam. Most utánaolvastam picit és gyorsan beleírtam az előzőbe az "azt hiszem"-et, mivel ahogy nézem, az emberek keverik a magas aranyvesszőt a kanadai aranyvesszővel.

 

(Nem vág témába, de az igaz, hogy a parlagfüvet hiába kaszálják, mert úgyis újra kihajt a tövén? Bár nem vagyok allergiás, csak kíváncsi. De ez már úgyis kiderült, vazze. :)

Előzmény: Törölt nick (169)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 170
Ne akard, hogy viszonttippeljek... [távolban elhaló, sátáni kacaj]
Előzmény: Törölt nick (169)
niwa Creative Commons License 2005.07.27 0 0 167

utolsó off:

Többet nem kívánok reagálni a tehetetlenségedből adódó személyeskedő sértegetéseidre. Nyissál egy másik topikot, ahol lehet jókat anyázni. Ez nem idevaló. Majdnem leírtam, valószínűleg miért itt éled ki a dühödet, amikor olvastam a következő írásodat (a "hátsónrúgott" takarítónőről). Mégha képletes is a történet, sajnállak. De ezt itt és most kell abbahagyni. Látom, az ordítós (nagybetűs) szövegkiemelés véletlen volt. Pedig nagyon illik a tartalomhoz. Mégsem szeretsz vitatkozni... ezt is sajnálom. Ki nem tud gondolkodni?? (csak költői kérdés volt)

 

on

 

Előzmény: Törölt nick (159)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.27 0 0 166

Kezdetnek egy: orvosi kálmos (Acorus calamus).

1574-ben hozták Konstantinápolyból Bécsbe gyógynövényként, és onnan terjesztették el idővel hazánkban is. Mára meghonosodottnak tekinthető, sőt védett faj; nem agresszív, nem túl versenyképes, csak kis állományokban él elszórtan. Ráadásul hiába virágzik, a terméseit nem tudja beérlelni, így csak vegetatívan tud szaporodni - azt viszont lassan teszi.

Előzmény: Mad árka (165)
Mad árka Creative Commons License 2005.07.27 0 0 165
A sok szőrös után most én itt medvebocs leszek, mert eddig főképp csak állat- és növényszervezettanos óráim voltak, na de! A kérdés: milyen beilleszkedni tudó növényeket ismertek ma a hazai flórából? (Mondjuk a kora újkortól akár.) Neveket akarok. ;)
iglice Creative Commons License 2005.07.27 0 0 162

Ugye legalább a maci, a történet mellékszereplője őshonos összezsugorított kis hazánkban?

Off

Megyek dolgozni, mert megkapom, hogy csak offolok és nem vagyok elég szakmai. Egy kicsit félek.

 

Előzmény: Törölt nick (161)
iglice Creative Commons License 2005.07.26 0 0 160

Jaj, jaj, kedves, kedves "felnőttgyerek" kollégák!

Mivégre ez az időpocsékló diskurzus, oly dolgokról, melyek azért születtek (elmélet), hogy menjetek és oltalmazzátok mindazt, amiről itt vitáztok. Valóban, egymásnak feszíteni a megtanult ismereteket és szubjektív konklúziókat mi értelme, ha hiányzik a megérteni akarás és közös nevezőre jutás vágya. Enélkül szerintem csak kivagyiság. Mindkettőtöknek igaza lehet, van, de menjetek a mezőre, menjetek Zalába, állítsátok meg a markolókat, hogy a Leocojum hagymákat ne vigyék Hollandiába .... minden perc vesztegetett idő, amit nem a gyakorlati védelem érdekében teszünk. Ez egyben önkritika.

 

És még egy kalap alá veszik a természetvédőket...

A bélyeg jogos.

padlock Creative Commons License 2005.07.25 0 0 158
Ok, akkor erről ennyit :) Én is szerettem Schmidt Gábor óráit. És valaki kérdezte - igen, ez a 91-es jegyzet, nem tudom van-e újabb. Őszintén szólva kétlem, de ez magánvélemény.
Előzmény: niwa (150)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.25 0 0 157
Oké, köszi előre is!
Előzmény: niwa (156)
niwa Creative Commons License 2005.07.25 0 0 156
Augusztus 2. hetétől jobban ráérek, ha addig nem jutsz dűlőre, emlékeztess, megpróbálok utánanézni...
Előzmény: -guess.who- (154)
niwa Creative Commons License 2005.07.25 0 0 155

Érdekesség:

Kevesen tudják, hogy az ezüst hársat külföldön magyar (ezüst) hársként (is) ismerik. A korábban leírt (magyartölgy-miért magyar?) okokra visszavezethetően. Hogy ne a levegőbe beszéljek:

http://de.wikipedia.org/wiki/Ungarische_Silberlinde

 

Természetesen ez is őshonos... :)

-guess.who- Creative Commons License 2005.07.25 0 0 154
Nem vészes, csak nekem az van, és kicsit már idejétmúlt sajna. :)
Előzmény: niwa (153)
niwa Creative Commons License 2005.07.25 0 0 153

Nagyon sürgős?

Előzmény: -guess.who- (152)
-guess.who- Creative Commons License 2005.07.25 0 0 152

/OFF

Ez a dendró-könyv a '91-es Schmidt-Nagy-féle Kertészeti Dendrológia? Vagy van már újabb nála? Ha igen, akkor nem tudjátok, hol lehetne hozzájutni az egyetemen kívül? :)

/ON

Előzmény: niwa (150)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!