Keresés

Részletes keresés

pinté34 Creative Commons License 2005.05.14 0 0 47

Teljesen megértem a problémát, ami miatt a topic megnyílt.

Váltpozatlanul keresek anyagot, forrást, bármit a lett nyelv elsajártításához.

Aki tud segítsen!

pinté34

armagnac Creative Commons License 2005.05.12 0 0 46
Bimbum drága, neked súlyos fogalmi zavaraid vannak, nem is tudom, mivel kezdjem: pl. a korai középkorban nem létezett Románia, Erdélyben pedig nem éltek románok, emellett a legrégebbi erdélyi nemzetiség a csekély számú szlávok mellett a magyar. Ezekután nem lenne rossz, ha revideálnád a székelyeket befogadó Román államról szóló teóriádat, persze alternatively jöhetsz további anakronizmusokkal és ledöbbentő hülyeségekkel is, a fórumszoffer elbírja.
Előzmény: Bimbum (37)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.11 0 0 44

 

Itt arról van szó, hogy amikor még létezett a Szovjetunió, pár száz magyar a jobb élet reményében Kárpátaljáról Lettországba költözött.

 

Tudom!

 

De mint pl. a leányom esetleg megtanulhattak volna az alatt a 15 uszkve 30 év alatt mióta ott élnek, a jobb élet reményében, lettül! Nem olyan nehéz az!

 

 

Előzmény: Unua (12)
Boldog ember Creative Commons License 2005.05.11 0 0 43

Rendkivül fontos lenne Hegyi elvtársat felvilágosítani arról, hogy Magyarországon is kötelező az állampolgári vizsga aminek mind a formája mind a tartalma azonos a Lettországi állampolgári vizsgával.

 

Talán kezdje a magyarországi állampolgári vizsga eltörlésének a követelésével a felszólalását már csak a kiegyensúlyozottság miatt.

 

Ha pedig a be meg a ki telepitést itt szóbahozta valaki 1941-ben Sztálin a nagy telepitő, úgy indított, hogy 160000 lettet áttelepitett Szibériába! Ami a lakosság 7-8%-át jelentette, nem ismerek olyan lett családot akinek ne lett volna Szibériában rokona! a 60-as évek végén. Visszatelepülni csak a 80-as évek legeleje óta lehet!

RogerWilco Creative Commons License 2005.05.11 0 0 41
Az etnikai arányok valóban megváltoznak, ha addig lakatlan területre letelepítenek határőröket...

(NB a korai középkorban a kutyát nem érdekelte az etnikai hovatartozás, csak a rendi hovatartozás számított)
Előzmény: Bimbum (37)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.11 0 0 40
Ezek a magyarok szüleik okán jogosultak lennének a magyar állampolgárságra, nem?

Nem, mert a szüleik szovjet állampolgárok (voltak). Olvass vissza, Kárpátaljáról áttelepült magyarokról van szó.
Előzmény: Molaf (31)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.11 0 0 38
Előzmény: armagnac (35)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.11 0 0 37
A székelyeket kifejezetten a határok védelmére telepítették Magyarország peremére a korai középkorban. S persze az etnikai arányok megváltoztatása is cél lehetett.
Előzmény: armagnac (34)
Molaf Creative Commons License 2005.05.11 0 0 36
Nem olyan egyszerű. Lettországban laknak, magyar nemzetiségűek. Lett állampolgárságra vágynak, hogy gyakorolhassák állampolgári jogaikat. Hazánk is ezt akarja, de sajnos ebben autoritása van Lettországnak. Így tehát vagy sikerül őket rávenni valahogy, vagy áthidaló megoldás után kell nézni. Lehet itt játszani az igazságosztót, de ha ez a kezdeményezés elvérezne, akkor sztem az ötletem megállna, mivel ezt az egészet azért csinálja Lettország, hogy kizárja az orosz többséget a hatalomból. Uniós polgár esetén viszont már nem játszik ez a szempont, mert őket anélkül is megilletik fél év után ugyanazok a jogok, tehát a magyar tárgyalási potenciál megnőne, így talán már könnyebben kaphatnának lett állampolgárságot is.
Előzmény: Bimbum (33)
armagnac Creative Commons License 2005.05.11 0 0 35
Valamiért nem bízok benne, hogy fel tudod őket sorolni...
Előzmény: Bimbum (33)
armagnac Creative Commons License 2005.05.11 0 0 34
Mikor is szállta meg Magyarország Romániát, hogy az etnikai arányok megváltoztatása céljából betelepítse a székelyeket? Tetteted vagy tényleg?:)
Előzmény: Bimbum (32)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.11 0 0 33

Egyszerű: ők Lettországban élnek, és lett állampolgárok szeretnének lenni.

 

Általában az a normális, ha az ember annak az országnak az állampolgára, ahol tartósan él.

 

Nekem is van olyan erdélyi magyar ismerősöm (egyetemet végzett, Romániában magyar líceumban érettségizett), akit simán megvágtak elsőre a magyar állampolgársági vizsgán. Valahogy összekeverte az árpádházi királyokat (villamosmérnök a lelkem).

Előzmény: Molaf (31)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.11 0 0 32

Ez elvárható lenne a székelyektől is, hiszen már majdnem száz éve Romániában élnek, aztán mégiscsak csapnivaló általában a román nyelvtudásuk.

 

Akkor most vonja meg Románia az állampolgárságukat?

Előzmény: RogerWilco (17)
Molaf Creative Commons License 2005.05.11 0 0 31
Ezek a magyarok szüleik okán jogosultak lennének a magyar állampolgárságra, nem? És még az MSZP-nek sem kell tőlük tartania, mert nem is tervezik békés államunk vad hordák módjára való lerohanását. Miért nem adjuk meg nekik mi az állampolgárságot? Azzal azonos jogot kapnának, mint a lettországi lettek.
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.11 0 0 30

Sokatmondó kik azok, akik itt a letteket támadják.

RogerWilco Creative Commons License 2005.05.11 0 0 29
mik azok a "nyomós okok"? - ha a Szovjet Hds. 1989 után Magyarországon maradt volna, családostul, gyerekestül, nagymamástul (+ 4 millió csak úgy betelep(-ed/-ít)ett orosz civil), akkor te valszeg azonnal magyar állampolgárságot adtál volna nekik (?)
Előzmény: Pásztörperc (23)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.11 0 0 28
Senki (senki) se kifogásolta a litván és az észt állampolgári ismeretek vizsgát
Kivéve az észtországi, litvánia oroszokat na meg Oroszországot.

A lett állampolgári ismeretek vizsgában messze nem csak nyelvtudás van -- és a felmérésexerint a született lettek abszolút többsége megbukna rajta.

Mint ahogy az amerikai állampolgársági vizsgán is megbukna a jenkik jelentös része - na és?

Senki (senki) se a nyelvtudásról beszél
Ehhez képest a baltikumi oroszok jelentős része nem tudott 10-15-20-40 év alatt megtanulni észtül, lettül, litvánul. Tallinnban gyakran könnyebb oroszul kommunikálnom, mint finnül (NB. aki tud észtül az megérti a finnt és viszont) Menj el Narvába - ott szinte senki nem beszél/ért észtül.
Előzmény: Pásztörperc (21)
armagnac Creative Commons License 2005.05.10 0 0 27
Nálunk is él és dolgozik 200 ezer külföldi állampolgárságú magyar, akikitt adóznak, itt születik a gyerekük, sőt, a nagyszüleik is itt születtek, de mégsem lehetnek több év sorbanállás, szép summák befizetése, kismillió feltétel teljesítése és állampolgári vizsga letétele (amin a legtöbb magyar állampolgár lazán megbukna) nélkül magyar állampolgárok. Ugye nem kell emlékeztesselek a tavalyi népszavazás hivatalos és félhivatalos szocialista érvkészletére?

A "mi vagyunk többen, ezért elszedjük a pénzeteket" gondolatmenetet eléggé nehezen tudom értelmezni: nem tudom, hogy mennyire szúrt neked szemet, de az oroszok 150 millióan vannak, a lettek 1,5 millióan, és nem a lettek akarják einstandolni Oroszországot, hanem pontosan fordítva történt. Egy szerencsés történelmi pillanatban sikerült visszaszerezniük az irányítást a saját országukban (rendkívül aljas módon, ugyebár), amúgy 2050-re kihalt népként tarthatnánk őket számon. Számomra tökéletesen érthető, hogy ragaszkodnak a saját országukhoz, így csak annak adják meg az utóbbi évtizedekben betelepült oroszok közül a lett állampolgárságot, aki hajlandó elismerni, hogy ő a bevándorló a lettek országában.
Előzmény: Pásztörperc (23)
topdzsoj Creative Commons License 2005.05.10 0 0 26

Idestova tizennégy éve Lettországban hontalanként élö magyarjainkat mi tartja vissza attól, hogy megtanulják választott hazájuk nyelvét, amúgy sajnálatosan rövid történelmét, - egy kis alkotmánytannal kibövítve?

Talán csak nem a szovjetek visszajövetelében reménykednek, és a jelenlegi helyzetet tekintik ideiglenesnek?

Akkor meg utazgassanak nyugodtan a fehér útlevelükkel.

(megjegyzem egy ötvenhatos dissz. ,unokatestvérem a hetvenes évek végén vietnami veterán létére fehér USA útlevél birtokosa volt, - nem volt hajlandó vizsgát tenni az állampolgársághoz)

toloba Creative Commons License 2005.05.10 0 0 25
A lettek nem kompLETTEK...
Pásztörperc Creative Commons License 2005.05.10 0 0 24
4 % --> 40 % (kinyomtam a NumLock-ot)
Pásztörperc Creative Commons License 2005.05.10 0 0 23

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ország lakosságának 4 %-a ott él, ott dolgozik, ott adózik, ott születnek gyerekei -- csak éppen jogfosztott: nem szólhat bele abba, hogy mire költik el a tőle beszedett adót.

 

Mesélj: mik azok a "nyomós okok"? Tudod mit? Egy is elég! Mondj egy ilyen nyomós okot! (Mármint azon kívül, hogy "Mi vagyunk többen és erősebbek, ezért elszedjük a pénzeteket, mert ti kevesebben vagytok!")

Előzmény: armagnac (22)
armagnac Creative Commons License 2005.05.10 0 0 22
Neked erről ilyen részletes infóid vannak?
Megjegyzem, ha a lettek (és a többi baltiak, ugyanis velük is van ilyen probléma, még ha Hegyi olvtárs nem is szólalt fel miatta) a Szovjetunió felbomlásakor megadják az állampolgárságot az oroszoknak, kis "szerencsével" már nem rendelkeznének saját országgal.
Amennyire tudom, a jelen helyzet az, hogy az számít a baltikumban állampolgárnak, aki a szovjet megszállás előtt lett lett (észt, litván), vagy ilyen állampolgár leszármazottja. Nyomós okuk van kemény feltételekhez kötni az állampolgárság megszerzését.
Előzmény: Pásztörperc (21)
Pásztörperc Creative Commons License 2005.05.10 0 0 21

Senki (senki) se a nyelvtudásról beszél -- kivéve persze Téeged, aki nyilvánvalóan nem tudod, miről van szó. A lett állampolgári ismeretek vizsgában messze nem csak nyelvtudás van -- és a felmérésexerint a született lettek abszolút többsége megbukna rajta.

 

Senki (senki) se kifogásolta a litván és az észt állampolgári ismeretek vizsgát: mindkettőt tök normálisnak fogadják el.

Előzmény: RogerWilco (19)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.10 0 0 20

Hegyi egyszerűen alájátszik az oroszok balti országok, köztük Lettország elleni propagandájának. Az orosz hódítók elhurcoltak/kiirtottak sokszázezer lettet, litvánt, észtet, helyükbe mindenhol oroszokat telepítettek, alapjaiban megváltoztatva ezzel ezen országok enikai összetételét. Ezt ma már mindenféle nemzetközi jogszabályok tiltják. Az a kétszáz magyar természetesen csak ürügy,  Hegyi számára: ne feledjük, a balti országok voltak olyan szemtelenek, hogy nem kívánták megünnepelni országaik többszöri orosz megszállását. Szemben az itthoni poszt(?)bolsikkal.

Előzmény: tomp (4)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.10 0 0 19
Megtorlás? Hol? Egy (három) frissen függetlenné vált állam elvárja a nyelvtudást azoktól, akik addig a megszállói voltak és most állampolgáraivá akarnak válni - ez megtorlás? Mindenhol számot kell adni a nyelvtudásról, ha állampolgár akarsz lenni, nem csak a Baltikumban!
Előzmény: Pásztörperc (18)
Pásztörperc Creative Commons License 2005.05.10 0 0 18

Megpróbálom nagyon lassan írni, hogy megértsd: a most Lettországban élő oroszok, magyarok stb. közül gyakorlatilag senki se részes a lettek ellen elkövetett embertelenségekben, bűnökben. Azokat rajtuk "megtorolni" éppen olyan aljasság, mint azok a bűnök voltak anno.

 

Ezt a "logikát" nagyon jól ismerjük a történelem legkülönfélébb időszakaiból. Ha hagyták érvényesülni, mindig rontotta a közállapotokat: ha fékeveszetten nekiszabadult, egészen a tömegmészárlásig. Az átmenet folyamatos.

 

Nem szabad hagyni. Jóérzésű ember nem tehet mást, mint hogy minden, rendelkezésére álló eszközzel felveszi a harcot ellene.

Előzmény: RogerWilco (17)
RogerWilco Creative Commons License 2005.05.10 0 0 17
Hogy viselkedtek az oroszok? Népesség 30%-a Szibériába huss! Értelmiség konyec (már aki nem tudott elmenekülni)
Most meg mi van? A megszálló hds és titkosszolgálatok tagjai nyugdíjas éveiket szeretnék ott tölteni, anélkül, hogy a nyelvet megtanulnák?
Én nem érzem túlzásnak, hogy 50 év megszállás után az ottmaradóktól elvárják, hogy ismerjék az ország nyelvét, ha az ország állampolgárai akarnak lenni.
Előzmény: Bimbum (16)
Bimbum Creative Commons License 2005.05.10 0 0 16
Ha az oroszok úgy viselkedtek volna mint a franciák Algériában, akkor bizony kő kövön nem maradt volna az országban. Amellett az oroszok (és oroszul beszélők) aránya 40% ebben a kis országban.
Előzmény: RogerWilco (14)
pucogi Creative Commons License 2005.05.10 0 0 15
Senki nem kötelezheti a letteket arra, hogy törvényesnek ismerjék el a külső hatalom által kierőszakolt etnikai-arány módosítást.
p
Előzmény: malaclopo (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!