Keresés

Részletes keresés

Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.08.28 -1 2 550

 

Valószínűleg igazad van - de bizonyos szempontból mégis kevésbé lényeges. Paál Zoltánnak, mint rovósámánnak megvolt a joga, sőt az volt a kötelessége, hogy érthetően adja közre az Arvisurát. Így többek közt a 4000 évnyi Észak-Kínában való hun tartózkodás során a számtalan kínai állam nevét, és mindegyik államon belül a dinasztiák neveit ritkán közli - mert állandóan magyarázkodnia kellene, így szinte mindig "kinaj"-oknak írja őket.

 

 Ha Bánlaky József - A magyar nemzet hadtörténelme (1928-1942) című nagy munkájában Károly Róbertként említi Károlyt ( http://mek.oszk.hu/09400/09477/html/0007/500.html ), mi kifogásolni való lehet abban, hogy Paál Zoltán is így tesz - függetlenül attól, mi van a rovások fordításában, vagy mi a jelenkori történész szakvélemény.

Előzmény: zik eszaki (548)
zik eszaki Creative Commons License 2020.08.28 -1 0 549

"nincs arról szó, hogy egyes részei kései írásszülemények lennének."

 

de, szó van.

 

a 36.rész stilisztikailag és tartalmilag is eltér a többi arvisurától.

zik eszaki Creative Commons License 2020.08.28 -1 0 548

dehát egyszerűen nem is igaz. nem igaz az, h "a királyt sosem hívták Róbertnek"

 

keress rá: Carobert 1301

 

számtalan bizonyíték van rá...

Carobert = Carolus Ubertus 

 

 

Előzmény: Császár István (Ljerk) (546)
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.08.28 -1 0 547

Úgy írsz, hogy sem a történelmet, sem az Arvisurát nem ismered. Kíváncsi vagyok, hogy, ha dolgozol valahol - ott a munkáddal kapcsolatban is megengeded magadnak ugyanezt?

Előzmény: Jokki (543)
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.08.28 -1 0 546

Annyit hozzá tennék, hogy Paál Zoltán, mint rovósámán azt kapta feladatul, hogy közérthetően lefordítsa az Arvisura szövegeket - ebben részben szabad kezet kapott. Mivel Magyarországon az említett királyt Károly Róbertként ismeri mindenki, felesleges volt bonyolítani magyarázkodással.

Előzmény: zik eszaki (540)
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.08.28 -1 0 545

Lehet nézni, hogy folyik a vita köztem, és Kanyó Ferenc között:

- volt aminek nem nézett utána rendesen,

- a Dugovics Titusz kérdés már nehezebben eldönthető kérdés, de az Arvisurában nem Vas megyei Dugovics - tehát nem egyértelmű,

- igaza van Kanyó Ferencnek, Szapolyai nem a szultán börtönében halt meg, viszont ezt az Arvisurában is 30 évvel az események után hallomásból írta le az akkor idelátogató sámán,

- szóba került a málnaszüret kérdése, hogy akkor nem lehetett Mátyás Budán - csakhogy 1 korabeli forrás áll szemben két másik korabelivel, utolsó előtti hozzászólásomban pont egy visszafejtés során kifejtem, hogy a régi történetírók is tévedtek, két forrás közül Fraknói kizárta azt, amiről később kiderült, hogy a valós, így Corvin János életrajzírója téves helyszínre utazott el adatokat gyűjteni (persze sikertelenül) - a teljes kórtörténetet én fejtettem vissza ezen vita során. Kubinyi András, Ritoókné, Berzeviczy, Schönherr, az osztrák helytörténészek és mindenki aki a kérdéssel foglalkozott nem ásott a legmélyebbre (Istvánffy művére).

 

Egyenlőre nem dőlt el semmi a vita során, remélhetőleg folytatódni fog - én jobban ismerem az Arvisura belső szerkezetét, Kanyó Ferenc pedig a történelmet.

 

https://ntf.hu/index.php/2020/08/12/a-magyar-keso-kozepkor-es-az-arvisura-minek-tekinthetjuk-az-arvisurat/

 

 

 

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (539)
zik eszaki Creative Commons License 2020.08.15 -1 0 544
Előzmény: Jokki (543)
Jokki Creative Commons License 2020.08.15 0 0 543

"Eged építteti meg a Csörsz árkot" - ezen azért már én is besírtam....

"Csörsz árok" a magyar népi kultúrában mindig is a Tejutat jelentette, tehát nem építette senki sehová. Persze mivel sokan ma már nem tudják ezt, lehet ilyen kifejezéseket bedobálni, hogy a sok birka tátott szájjal nézze, milyen csodás dógok vannak ebben az ajvésúrában....

zik eszaki Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 542

A harcz életre-halálra kikerűlhetetlennek látszott. Csák Máté, kit hívei immár fejedelemnek czímeznek,[156]

 

156 A nyitrai káptalan hiteles kiadványában így czímezi Csák Mátét: «Magnifico principi domino Matheo palatino», s a szövegben: «magnitudo vestra». Hazai Oklevéltár (kiadja a M. Tört. Társ.) 185. l

https://mek.oszk.hu/05500/05587/html/

 

 

 

Csák Máté királyi várakat foglalt el

 

A legjava Csák Máténak jutott. Venczel magyar király mindazon, a király és. királyné birtokához. tartozott várakat, mezővárosokat, falvakat, majorokat, erdőket, földeket, mezőket, vizeket a hozzá való vámokkal s egyéb bármi néven nevezendő haszonélvezetekkel együtt, melyeket Máté nádor akármi úton módon szerzett és bírt, nevezet szerint Trencsény várát és vármegyét, Nyitra vármegyét és Bajmócz várát, néki és örököseinek örök időkre ajándékozza.[67]

 

Mi világos jele annak, hogy Csák Máté már előbb, nagyrészint valószínüleg az interregnum alatt foglalta el hatalmasúl a vág- és nyitravidéki összes királyi javakat. 

 

 

királyokkal háborúzott

 

 

 

...........

1301

Volt tehát két koronás királya az országnak. Az ország egy része Károlyt, más és nagyobb része Lászlót (Venczelt) nevezte csak királyának, mert tényleges hatalma egyiknek se volt: sem a királyi várak, sem a királyi jog, jövedelem, sereg, hatalom nem állott rendelkezésökre.[73]

 

Venczel Budán lakott, melynek polgárai nagy részint hozzá szítottak; Károly-Róbert pedig az ország déli határán, Péterváradon, a IV. Béla által alapított bélakúti cziszterczita monostorban vonta meg magát.[74] Vele voltak kétségkívűl benső hívei, kik csínyt forraltak Venczel ellen, melynek kiviteléhez alkalmas időre vártak. Nem kevesebbet terveztek, hanem hogy Buda várát meglepik, rohammal beveszik és Venczel királyt elfogják.

 

Csák Máté nevével ez alkalommal sehol se találkozunk; 

 

 

a "vicces" az, h mindkét "magyar" király 

 

Vencel 12 éves volt 

KárolyRóbert 13 éves

Előzmény: zik eszaki (541)
zik eszaki Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 541

III. Endre 1301. január 14-én halt meg Budavárában, mérgezés következtében.

... 1301. január 14-én az Anjou-ház hívei Budán megmérgezték.

 

Kr.u.1301. medvetor havának (január) 15. napján összeült Budán az Árpádházi leszármazottak tanácsa, hogy kijelölje az új királyt. A Csák és Kurszán nembéliek Csák Mátét akarták. Anna hercegasszony és Erzsébet csoportja Ladiszláv herceget, az osztrákokkal kevert csoport pedig Ottót javasolta.

Amikor Csák Mátét 1301-ben Budavárban az Árpádház megkoronázta...

 

 

 

 Szilágyi Sándor szerint: „1301. január 13-án még adományoz a margitszigeti apácáknak; egy nappal később elhunyt. Halálát méregnek tulajdonították, épp úgy mint anyjáét, ki néhány hónappal előtte halt meg.”[3]

https://hu.wikipedia.org/wiki/III._András_magyar_király

 

 

 

Már a kortársak között elterjedt a vélekedés, hogy András merénylet áldozatául esett, gyanújuk szerint olasz udvarnoka mérgezte meg. A háttérben a nápolyi Anjoukat gyanították, akik már IV. László halála után kinyilvánították trónigényüket. Királyjelöltjük az akkor tizenhárom éves Caroberto, a későbbi Károly Róbert, anyai ágon V. István (uralkodott 1270-1271) dédunokája volt.

 

A merényletet ravasz módon hajtották végre: mivel néhány hónappal korábban már mérgezés áldozata lett András édesanyja, a gyanakvó uralkodó minden ételt megkóstoltatott, mielőtt evett volna belőle.   A végzetes napon halat szolgáltak fel, amelyet az asztalnokmester olyan késsel vágott fel, amelynek a király felőli oldala méreggel volt bekenve. Andrást bizalmasa, Ákos-nembéli István nádor e szavakkal búcsúztatta:

https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2017/01/14/716-eve-1301-januar-14-en-iii-andras-halalaval-ferfiagon-kihalt-az-arpad-haz/

 

 

A magyar nemesek egy csoportja már 1301-ben – alkalmi koronával – megkoronázta Károly Róbertet, akit a nemesek nagyobb része nem ismert el törvényes uralkodónak. Az ő jelöltjüket, II. Vencel cseh király Vencel nevű fiát Fehérvárott koronázták meg.

A mai napig folyik a vita arról, valóban Andrással hal-e ki férfiágon az Árpád-ház. Az ő származásával kapcsolatban is merültek fel kételyek, nagyhatalmi játszmáik miatt az Anjouk, de a pápa és Habsburg Rudolf is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az Árpádok IV. Lászlóval kihaltak.

https://korkep.sk/cikkek/tortenelem/2017/01/14/716-eve-1301-januar-14-en-iii-andras-halalaval-ferfiagon-kihalt-az-arpad-haz/

 

Még élt IV. László, amikor András a Kőszegiek hívásának engedve újra Magyarországra érkezett, csakhogy az egyik előkelő fogságba ejtette, s kiszolgáltatta Habsburg Albert osztrák hercegnek.

IV. László meggyilkolása után nem sokkal Lodomér esztergomi érsek ügynökei a bécsi fogságból Magyarországra szöktették Andrást.

 

Előzmény: Qedrák (538)
zik eszaki Creative Commons License 2020.08.13 -1 0 540

I. Károly, későbbi királlyal a 313(A) Arisurában találkozunk először, ahol helytelenül, Róbert Károlyként írták le a nevét.[4] Valójában a királyt sosem hívták Róbertnek, okleveleiben mindig Carolus rex, azaz Károly király maradt, a Károly Róbert elnevezést a századokkal későbbi magyar történetírás ragasztotta rá.[5]

 

ez nem igaz...

 

Alternative Titles: Carobert of Anjou,

franciául Charles Robert d'Anjou, 

olaszul Carlo Roberto d'Angiò

 

egy nagyváradi Mátyás-korabeli krónika azt írja:

a saját hazájában Karobertnek nevezték, Magyarországon csak Károlynak

Előzmény: Qedrák (538)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.08.12 0 0 539

Gratulálok! :-)))

Előzmény: Qedrák (538)
Qedrák Creative Commons License 2020.08.12 0 1 538
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.07.27 -1 0 537

Földrajzilag hirtelen eltájoltam magamat, az rémlett, hogy nagyon az Amu-Darja közelében folyik a Szír-Darja. De nem! Nagyobb a távolság a két Aral-tóba ömlő folyó közt, és a Szír-Darja Taskent térségét is érinti..... :). :) 

Előzmény: Császár István (Ljerk) (536)
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.07.27 -1 0 536

ie. 25.
"Kövezsd a szétszakított hun birodalmat Ordosz székhellyel újra egyesítette és meg­osztotta testvéreivel. Eged kapta a nyugati szkíta birodalmat, Bakát a káspivári szé­ki-hun birodalmat. Kövezsd a szintén Kövezsd nevű fiával átvette Ordosz vezetését, Koncsurnak pedig az Ordosztól keletre levő területek jutottak."
(megj.: Eged építteti meg a Csörsz árkot, Nagypályiban van a székvárosa, a mai Krím-félszigeten)

 

iu. 275
"Gyula fejedelem a Jenő, Gyula, Megyer és Gyarmat törzset vezette a beavatott Nyék törzs irányításával. Ezt az 5 törzset magyari törzseknek nevezték. A másik cso­port a Kéri, Keszi, Tarján és Kürt törzsből állott a Béla-törzs vezetésével. Ezek vol­tak a magyarok, az Etil bal oldalán. Törzsszövetségük székhelye Bakát városában volt."

 

Paál Zoltán Pataky Lászlónak írt levelében a ma Szír-Darja néven ismert folyó térségét jelöli Bakátnak (lásd a mellékelt részletet Kozsdi könyvéből).

Kozsdi Tamás: A magyar ősemlékezet és az Arvisura világkép 4. bőv., átd. kiad. 2016. Angyali Menedék K., ISBN 978-963-08-3281-6 (kibővítve Paál Zoltán és Dr. Pataky László rováskutató levelezéseinek részleteivel, csak ebben a kiadásban)

Előzmény: rigeroi (535)
rigeroi Creative Commons License 2020.07.24 -1 1 535

Bakát városa

 

49 DAI 37., A besenyők népéről: Touggáta, Kraknakáta, Salmakáta, Sakakáta, Giaioukáta városok. Theophylactos Simocatta leírja, hogy az onoguroknak volt egy Bakat nevű városuk keleten, melyet földrengés pusztított el, s moszlim földrajzi írók (pl. Ibn-Hauqal) valóban számos -kát, -káta végződésű várost, települést említenek az Oxusnál, ld. Kmoskó 2000, p. 109-110, és Függelék II. Nándor névnél.

http://mek.niif.hu/09000/09055/09055.pdf

 

551 Onogurs had towns - in earlier times they had built town of Bakat.

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/70_Dateline/72_Bulgars/bulgar_dateline_3_En.htm

 

 

 

arvisura:

650-ben a magyari-bolgár függetlenséget és a Magyar - törzsi szövetséget, a Béla törzs Bakátban való állomásoztatása mellett Megyarka vonalában helyezte el az arabok elleni határvédelemben. Csupán a Nyék törzs maradt meg az Avar-birodalom hátrahagyott bástyájaként. 

 

Fővárosukat Alkazárba helyezték át. Bakátot a türkök és besenyők veszélyeztették. Sarkel néven a görögökkel közösen felépítették Al-Bélát a Magyar Törzs-szövetség ingadozása ellen.

 

 

...

 Bakát-Bugát központban Mundzuk volt a tanfejedelem

Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.01.20 0 0 534

Neparáczki Endre újra megerősítette azt, hogy anyai vonalon Kaukázus környéki ősei voltak a testvér vezéreknek ( https://vasarnap.hu/2020/01/15/magyarsagkutato-intezet-ha-vilagosabban-latjuk-oseinket-akkor-biztosabban-formalhatjuk-a-jovonket/?fbclid=IwAR2rGavgRkVTMs_lPXoKbc2GyXCDbWf8RDs4pPmdUEL4EuDEkuTkFpv0cyc ). Az Arvisura 1977-es keltezésű kiadásában ez benne van, a karosi II. és III. számú temetőket pedig csak 1986 után tárták fel. Az alábbi képen az Anonymus által is emlegetett rokonság van felvázolva - erről írt az Arvisura is, kibővítve, hogy a fejedelmi lány, akit Álmos feleségeként említ, a Van tó környékéről származott és leánytestvére volt Hülek felesége - így lettek Árpádék unokatestvérei Szavárd, Kadocsa és Barkó.

Előzmény: rigeroi (532)
Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2020.01.19 0 0 533

Igen. Az I. karosi sírban pedig valószínűleg apjuk, azaz Hülek fekszik. Az I. temetőben ugyanis 860-as évekbeli arab pénzérmék is előfordultak, a másik kettőben a 900-es évekből való érmék voltak, és főleg nyugati érmék.

Előzmény: rigeroi (532)
rigeroi Creative Commons License 2020.01.04 0 0 532

eszerint Kadocsa, Szavárd és Barkó testvérek közül találták meg kettőnek a sírját?

Előzmény: Császár István (Ljerk) (499)
rigeroi Creative Commons License 2020.01.04 0 0 531

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=153426686

 

A Turgai kapunál mindig maradt egy-egy törzs, akik a pihenést biztosították és útbaigazították Atilla birodalma felé az odaérkező rokon törzseket. Tomaj nemzetségiek jól ismerték az Etil útját, s így a később érkezők nem térhettek a földren­géséről híres folyónyelő és fűperzselő vidékekre, hanem a Lebéd-síkságra kísérték a felvonuló harcosokat.

 

 

kazahsztán dél-keleti részén, AlmákAtyja környékén gyakoriak a földrengések

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Earthquakes_in_Kazakhstan

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/01/03/kazahsztan-kaindy-to-foldrenges-termeszeti-csoda/

https://moszkvater.com/varos-az-almafak-kozott/

 

- A Kaindy-tó egy földrengés következtében jött létre 1911-ben

- Nagy Almati-tavat. A földrengések következtében kialakult tó az Ile-Alatau Nemzeti Park részét képezi. 

Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2019.12.29 -1 0 530

Látszik, hogy nem olvastad az Arvisurát - valakinek a valamilyen hamis tudását próbálod meg elhinteni itt.

 

Seholsem írja az Arvisura, hogy Ardvisura Anahita magyar lett volna. Annyit ír róla, hogy vele együtt heten érkeztek, mint kaltesi beavatottak oda, ahol a jégkorszaki maximum elől menekültek egy része élt -> Ataiszra. Mivel Joli-Tórem (szintén misztifikált személy) szabotázzsal megakadályozta (az első bűnbeesés a tudás megszerzéséért), hogy visszatérjen hazájába (zátonyra futtatták Anahitáék vitorlását) több, mint 10.000 évvel ezelőtt, hogy minden tudást elsajátsítsanak tőlük.

 

ARM-OG-ÚR volt Anahita egyik férfi társa. szintén beavatott. Anahita pedig lejegyezte képírással, hogy honnan menekültek a törzsek oda. Többek közt ezt a tudást őrizték az Élet Templomában, amit Mezopotámiába, majd Egyiptomba menekítettek. Innen az asszír veszély miatt egy szkíta hadsereg vitte Ordoszba. Buda és Attila ezt hozták a "Budára", majd újabb veszély miatt István engedélyével Vazul 3 fia András, Béla és Levente hercegek Aldebrőn, és Kijeven át vitték Közép-Ázsiába.

Előzmény: Jehosua Nazir (528)
rigeroi Creative Commons License 2019.12.28 -1 0 529

és ezt honnan szedted, próféta?

 

 

én pont az ellenkezőjét találtam:

 

In the Avestan religion she is the typical virgin.‖40

Patai also states that Anahita is "unmistakably a virgin goddess, like her Sumerian, Akkadian and Canaanite counterparts.‖ 41

 

40 Bleeker 1963, 100.

41 Patai, 138

http://www.stellarhousepublishing.com/anahita.pdf

 

 

máshol sincs ilyenről szó

https://en.wikipedia.org/wiki/Anahita

https://journeyingtothegoddess.wordpress.com/2012/03/19/goddess-anahita/

https://historum.com/threads/the-persian-goddess-anahita.137357/

Előzmény: Jehosua Nazir (528)
Jehosua Nazir Creative Commons License 2019.12.28 -4 2 528

Paál Zoltán legszégyenteljesebb lopása maga "Arvisura Anyahita", akit a "magyarok Nagyboldogasszonyá"-nak nevez.

Ez soha nem volt magyar, hanem korai árja, később óperzsa.

 

A valóságban Anyahita egy ősi árja monda, az europidok női ideálja.

 

A királyleány, aki a mezőre ment hálni a juhokkal, hogy megtapasztalja, milyen az állati és természethez közeli lét.

 

A nő, aki beteljesítette a női lét legmélyebb misztériumait...

 

Bikeon Creative Commons License 2019.11.12 0 0 527

 

 

Paál Zoltán rovósámán hagyatéka a hun--avar--magyar/palóc és más népek történelméről.


Két kötet, keményfedeles, fűzött, aranyozott, egészvászon (és védő-) borítással.

Javított, bővített, szerkesztett kiadás (2003--2005).

 

(Püski)

 

Ár 6500 Ft + posta

Ráadásként:


Mítoszok könyve -- Tihanyi (Nemere) István műve (1998)

Keményborítós, fóliázott.

(Merényi)

(Ugyanez a könyv megjelent saját szerzői néven is a Könyvmíves kiadónál.)

 

solmes@totalcar.hu

rigeroi Creative Commons License 2019.10.06 0 0 526

igazán felemelő, amikor hamis, szándékosan hamis leírásokat hitelesítenek előítéletes hozzáállásúak, az "objektív" tudomány nagyobb "dicsőségére"

Jokki Creative Commons License 2019.10.05 0 0 525

Arvisura az egészséges gyümölcsital!

Jaaa, lehet, hogy almalé...

BéDéKá Creative Commons License 2019.10.05 0 0 524

Az irodalmi terasz építésében jeleskedő Arvisura-blog adta közre a szenzációs hírt, miszerint Budapesten rövidesen megépül a világ első transzgenetikus állat- és növénykertje. A közlemény kitér számos részletre, így tisztázza az alapfogalmakat is. Először is megtudhatjuk, hogy miben áll a transzgenézis lényege.

Császár István (Ljerk) Creative Commons License 2019.06.29 0 0 523

Valaki el is olvasta Balla D. Károly keresőoptimalizálását?

 

Úgy épít honlapokat, hogy a világhálón böngészőknek, ha azok keresnek valamit a GOOGLE-val: nagyobb eséllyel ugorjanak be ezek a honlapok.

 

Magyarán: félig csal (neten kívül ezt magamutogatásnak hívhatnánk), az Arvisurát is hasonló okokból köthette a saját dolgaihoz. 

 

A blogja erről: http://ungparty.net/blog/linkepites-seo/

 

Az Arvisura megítélése szempontjából lényegtelen.

rigeroi Creative Commons License 2019.06.28 0 0 522

nem.

 

az összes hazudozás, gyalázkodás után még humorérzékről beszélni, na az is tipikus.

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (521)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2019.06.28 0 0 521

Lehet, csak az a gond, hogy nincs humorérzéked?

Előzmény: rigeroi (520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!