Keresés

Részletes keresés

Csimpolya Creative Commons License 2013.07.27 0 0 2551

Lehet, hogy Lenke volt kiszemelve erre a célra, nemcsak tudott, de szeretett is táncolni.

Viszont elgondolkodtam: Jablonczay Lenke, Gacsáry Emma és Rickl Mária egyaránt ugyanabba a csapdába esett bele: jóképű, sármos és felelelőtlen emberekbe szerettek bele. Lenke legalább nem ábrándulhatott ki Józsiból, hiszen nem éltek együtt.

Még valami jutott eszembe. Vajon Anselmusnak miért nem jutott eszébe, hogy megvegye az elárverezett birtokot, akár közvetítőkön keresztül? Jó föld volt, és ha a körmére néznek az intézőnek, akkor még jövedelmező is. Anselmus meg a saját terményeivel (is) kereskedhetett volna. Nem értem, hogy Rickl Máriának miért nem jutott eszébe az, hogy diszkréten indítványozza, ha nem is az apjának, hanem közvetve, az anyjának. Nem mint jótékonysági tettet, hanem mint hasznos befektetést. 

cudarka333 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2550

Igazából nem is Hoffer Jóskán akadtam ki, el tudom képzelni, hogy akkor is volt pár elkényeztetett ficsúr, aki azt hitte, hogy neki mindent szabad és botrányt okozott. 

Nekem az volt a furcsa, hogy a lánysor mindenen röhögött kezdve Lenke ruhájától. Meg olyan hirtelen összecsapottnak tűnt, ahogy a tánctanár partnert keresett a nyitótánchoz. Ez akkoriban nem volt előre lebeszélve?

Nekem a végén már az volt az érzésem, hogy már csak megszokásból hülyézi le. Pedig tényleg Gizella volt a legkevésbbé hülye a három gyerekből,.

Előzmény: Csimpolya (2545)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2549

És ez ok rá, hogy valaki lefeküdjön a nővére vőlegényével, aztán a tesóm olyan hülye gondolattal ne is foglalkozzon ezzel a kis jelentéktelen aprósággal. Ez elég fejletlen erkölcsi érzékre utal. Nekem Annuska sohasem lesz az a pozitív hős, aminek Szabó Magda be akarja állítani.

 

Nem arról beszélek, ahogy Melinda az anyjához áll hozzá. (Én is ismerek embereket, akik szeretik az anyjukat, holott az nem érdemli ezt meg.) Szabó Magda a pozitív szereplői szájába adja hogy mit kell gondolni a szereplőkről és Klicsnénél nincsen az az elítélés, mint pl. Auer Szilviánál. Klicsnére mindenki csak romantikus jóindulattal gondolt, hogy szegény asszony hibázott itt-ott, de azért milyen jó anya volt.

 

Egyébként a DAnaidában az is megérne egy misét, hogy a gyerekkori szexuális abúzuson átesett Melinda hogyan tudott harmonikus testi-lelki kapcsolatot kialakítan Elekkel.

Előzmény: Csimpolya (2547)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2548

Köszi.

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2544)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2547

Annuska mentségére legyen mondva, hogy igenis félt a katonáktól. Talán érthető, hogy azt akarta, hogy legalább az első férfit ő válassza. Más meg nem nagyon volt kéznél.

Melinda anyja tényleg elég kétséges jellem, de van egy mondás, nem tudom eldönteni, mennyire igaz: Rossz anyáknak van jó, szerető gyerekük. Egyébként ilyen eset az ismeretségi körömben is előfordul.

Előzmény: cudarka333 (2542)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2546

Bányai Rákhel korrekt volt, az örökséget kitűnően kezelte, és az utolsó fillérig ki is adta. Milyen jogon tartotta volna vissza? A másik unokájának, Erszébetnek is kiadta, az ő férje is gyorsan végére járt.

Számára is szörnyű csapás lehetett, hogy mindkét unokája ilyen körülmények között ment férjhez. Meg kell adni, az unokavejeivel kapcsolatos aggodalmai több mint megalapozotttak voltak. 

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2539)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2545

Nem, ez egyáltalán nem volt tipikus viselkedés egy bálban. Viszont Hoffer Jóska nagyon el volt szállva magától. Gazdag, jóképű, nagy jövő elé néz, az apja jó darabig nem neheztel a bolondériáért, alighanem a fiataság -bolondság állásponton van. Az, hogy a fiacskája győzött, illetve egyáltalán részt vett egy párbajban, csak növelte a presztízsét. Viszont az már nem fér egy bankár világképébe, hogy egy szegény lányt vegyen el, ha mégannyira is IV. Béla leszármazottja is. Persze, lehet, hogy oltak kétségei aziránt, hogy mind a tizenöt ősanya ragaszkodott a férje kizárólagos társaságához. Az, hogy Lenke szép, szellemes, jól zongorázik, nem egyensúlyozza ki azt, hogy semmije sincs. Ezért aztán a kedves papa lépett is, méghozzá gyorsan! Valami hasonlót mondott Gizella is. Egyébként én sem értem, miért hülyézi le folyton az anyja, ha kicsit is odafigyel, rájött volna, hogy ő hasonlít ra a legjobban a családban.

Előzmény: cudarka333 (2540)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2544

Hát ezen, meg a kövekező beírásodon akkorát röhögtem,  hogy majdnem  teleköptem a monitort! :-DDD

Előzmény: cudarka333 (2541)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2543

Hu, most olvastam át mit írtam.

Tehát:

"Le az álszent nyugati prüdériával!" felirattal.

 

illetve 

 

megcsalás

 

és 

 

mennyasszony helyett vőlegény

Előzmény: cudarka333 (2542)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.25 0 0 2542

Szabó Magda íróként zseniális, az egyik legtehetségesebb magyar író. És ez nagyon sokáig elfedte előttem azt, hogy a világképünk mennyire más. Legelősször a Freskó-nál kezdtem el gyanakodni. Két dolog szúrta a szememet. Először is az, amikor Annuska lenézett rokonai elbújtak a pincébe és bekoromozták az arcukat, mert féltek az orosz katonáktól. Aztán megjöttek a jámbor oroszok, akiknek eszükbe sem jutott nemi erőszakot elkövetni és jól körberöhögték a rettegő nőket, akiket Szabó Magda nevetségesnek és szánalmasnak állított be. Ilyet írni azok után, hogy a szovjet "felszabadító" hadsereg milyen állatiasan bánt a magyar nőkkel egyenesen érzéketlenség. Egy oroszok által megerőszakolt nőnek hatalmas arculütés lehetett ilyet olvasni. VAgy egy meggyilkolt lány szüleinek. 

Értem én, hogy az igazságot nem írhatta meg, de van különbség a hallgatás és az áldozatokon való gúnyolódás között.

A másik, amin lehidaltam ebben a regényben az amikor Annuska feszültséglevezetésképpen kamatyol egyet a nővére mennyasszonyával. És ez mint egy kis mellékes jelenet, ami miatt nem kell lelkiismeretfurdalást érezni. Tudom, hogy a megcsalád dolog nem olyna egyszerű, hogy aki csalt az rossz, ez ennél bonyuloltabb, de azért vannak bizonyos határok. És az egy határ, hogy a testvére partnerével nem kezd az ember. Főleg nem feszültséglevezetésképpen. Ha Annuska annyira le akarja vezetni a feszültséget, nyugodtan megvárhatta volna a szovjet hadsereget és onnan kérhetett volna segítséget. Bár Szabó Magda világában a szovjetek úgyis azt mondták volna, hogy: - óh, nem én megfogadtam egy nagyon becsületes, jobboldali békepapnál, hogy addig nem nyúlok nőhöz, amig az egész világon nem lesz béke és szeretet.

vagy:

- óh, nem, én nem tehetem, nekem otthon családom van, édes pici családom, akiket nem csaphatok be ilyen rútul. MOst is biztos együtt olvassák nagy szeretetben a családi Kommunista Kiáltványt és közben rám gondolnak.

 

Szabó Magdának vannak ilyen érdekes hozzáállásai a sexuálitáshoz, mint az a jót kefélünk a testvérünk partnerével meg a DAnaidából már emlegetett prosti, aki 11 éves korától kényszeríti a lányát sexuális kapcsolatra férfiakkal, de azért milyen jó anya. Az ilyen dolgairól mindig az a jelenet jut az eszembe, amit talán Szolzsenyicin mesélt, hogy a 20 években Leningrádban látott pár fiatalat tök meztelenül sétálgatni az utcán, egy transzparenst vittek, melyen a "Le az álszent nyugati prüdériával!"

cudarka333 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 2541

Kicsit elsiettem ezt a film legalja címkézést. Megjelent Hoffer Jóska.

Előzmény: cudarka333 (2540)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 2540

Hát, ha így viselkedtek annak idejében egy bálba............hát azon nagyon csodálkoznék. Tompos Kátya meg Lenkeként ..........tragédia............a film legalja........talán nincsen is szó.

AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 2539

Eeeegen... a könyv szerint nem ment egyáltalán Bécsbe.

 

Bányai Rákhelben nem volt semmi emberség. . KIadta a hozományt, aztán utna  őtőle éhen is halhatott volna . Nemhogy felmegy Bécsbe és figyemezteti az unokáját, hogy vigyázzon.  Rickl Mária meg a franc tudtja mitől volt olyan nagyra a kártyás,  csaló, nőcsábász, gyakorlatilag tolvaj fiacskája matt. Akkor lett volna esze, ha szerez neki egy éppen olyan kereskedőlányt mint ő volt, és megmonddja neki, hogy havonta adjon x pengő zsebpénzt Kálmánkának, és mindenről számoltassa el.  Kap egy dúsgazdag gyönyörű fiatal lányt menynek, erre kiátkozza meg minden csak azért mert kálvinista. Ahelyett, hogy  sokat besszélgetett volna vele és szövetkezett volna Kálmánka fékentartásában. Már csak amiatt, mert ő csinálta ilyenné Kálmánkát azal, hogy mindent elnézett neki, mindent megadott neki.

 

Ja meg az a sok hülyézés amit művel, eszem megáll. Abban a korban az anya azt mondta a lányának, hogy "te szerencsétlen hülye???" Ha a kis Rickl Mariska gyerekkorában ezt a szót kimondta volna jókat kapott volna a kis kalmár fenekére szíjjal, az biztos.

Előzmény: Csimpolya (2538)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.21 0 0 2538

A hétfői adásban szerepelt mind a két kedvenc jelenetem, már csak ezért is szívesen néztem újra. Az egyik Rickl Mária és Bányay Rákhel találkozása volt. Furcsa módon a Gyűrűk ura egyik mondata jutott eszembe. Gandalf mondja az egyik hobbitnak, hogy nincs könnyű helyzetben két szörnyű vénember között. Szegény Jablonczay meg két szörnyű asszony között próbált közvetíteni, nem túl nagy sikerrel. A nagytiszteletű asszony volt nehezebb helyzetben, de azért próbált értelmesen érvelni. Rickl Mária reakcióit kissé eltúlzottnak éreztem és érzem, hiszen mindig gazdag feleséget akart a fiának, most megkapta. Igaz, nem azt, akit ő válaszott volna, ráadásul - ó minő borzadály - ez a lány még kálvinista is.

A másik kedvencem, mikor Bányai Rákhel meglátogatja az unokáját, és a szobalány manikűrösnőnek nézi. Kálmán reakcióját látva, galádul mosolyogtam, holott nem volt túlzottan humoros az az esemény, amiért a nagymama Bécsbe jött.

Csimpolya Creative Commons License 2013.07.13 0 0 2537

Úgy emlékszem, a tévé-sorozat forgatókönyvét Szabó Magda írta, vagy legalábbis alaposan besegített. Szerinte a könyv (és a belőle készült színdarab) Jablonczay Lenke, a sorozat Rickl Mária igazságát igyekszik ábrázolni. Szerintem viszont nagyon jó a megfilmesítés, díszlet, jelmez, színészi játék, minden a helyén, de én alighanem (nem is) kissé elfogult vagyok ebben a tárgyban. Igen, Esteván érdekes karakerfigura, és nagyon Koncz Gábornak való szerep. Persze, hogy a sörházba nem jártak nők, legalábbis tisztességes férjes asszonyok nem, de Mária nem éppen átlagnő.

Ami pedig a vendéget ilelti, senki nem örülne annak, ha valaki a férjét ivásra és kártyázásra invitálná. A vendégjog szép dolog, a börtönviselt múlt ebben az esetben növeli az illető hírnevét, de mindennek van határa! Ha beérné azzal, hogy a Jablonczay kúriában eszik-eszik-lakik, esetleg kissé hasznosítja magát a gazdaságban, nem kellett volna ilyen méltatlan körülmények között távoznia.

Még egy érdekes alak van a sorozatban, éspedig az atya. Ő lenne Rickl Mária lelkiismerete, ami az idők során alaposan megkopott.

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2532)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2013.07.12 0 0 2536

Egyetértek!

PL volt az a mellékszál, hogy az Eperjes  Károly az áruja közé rejett mindenféle csempész szabadságharcos cuccot meg ilyesmi, ami egyrészt nem igaz, másrészt csak az időt rabolta a sorozatból.  Nopersze az Epewrjesnek muszáj volt valami kamu szerepet adni, mert ő mekkora szinész ugye? (Egy frászt...)

Előzmény: rita kamélia (2535)
rita kamélia Creative Commons License 2013.07.12 0 0 2535

A Régimódi történethez.

Hát ez az! A könyv és a film köszönő viszonyban sincsenek!

Ritka rosszul sikerült megfilmesítés. Volt a könyvben elég cselekméény amit be lehetett (és kellett) volna vinni, szükségtelen volt egy új történetet kreálni. Sok minden magyarázható lenne a szűk költségvetéssel, de ez a parafrázis aligha. 

 

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2532)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 2534

Rickl Máriától elég nagy pofátlanság lett volna, ha kirúgja az apósa vendégét az apósa házából. 

A tv sorozat borzalmas volt, a mélypontja a gyerek Kálmánkát játszó kisfiú és Tompos Kátya volt a busa szemöldökével (hát a légies Lenkét valahogy nem így képzeltem el) és a nulla színészi tehetségével. Nála csak a szerelme, nemtudommilyen JÓzsef volt szarabb, pedig nagy feladat volt Tompos Kátyát tehetségtelenségben felülmúlni.

A film egyetlen értékelhető részét Koncz Gábor nyújtotta, amikor "én már György urat szolgálom" kijelentéssel ment felakasztani magát.

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2532)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 2533

Rickl Mária és Pólika (Disznótor) személye között érzek hasonlóságokat. Mindkettőt megviselte az élet és mindkettő belekeseredett. Bár Pólikával tudok inkább együtt érezni, mert ő sokkal többet szívott, mint R.M. (akinek szintén nehéz lehetett, hogy a házasságával belecsöppent egy számára teljesen idegen világba, tele értelmeteln szabályokkal és hiába küzdött ellenük, senki nem értékelte az igyekezetét, hanem rohantak a vesztükbe) Meg Pólika csak keserű lett, míg Rickl Márai kifejezetten gonosz a gyerekekkel. 

Előzmény: Csimpolya (2530)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2013.07.11 0 0 2532

Azért a könyv és a 6 részes tv sorozat nagyon sok pontban eltér egymástól, a könyvben semmiféle ingyen tej nem volt, meg nem szerepelt benne az a váratlanul beállító kedves vendég (a szabadságharcos), akit én is kirúgtam volna  Rickl Mária helyében .  Sőt, Rickl Mária egyáltalán nem adott semmiféle kereskedő tanácsot  a Jablonczaiaknak, elkártyázták azt a birtokot a maguk erejéből is, nem kellett ahhoz nekik pazarolni, csak közben R. M. a szülésekkel volt elfoglalva, egymás után szült 3 lányt és egy fiút. Nem járt az ivóban sem , elképzelhetetlen volt, hogy egy nő beállítson, és hazahozza a férjét....  és még millió apróság, ami miatt az egész valahogy másmilyen lesz mint aminek eredetileg szánták.

Előzmény: Csimpolya (2526)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.11 0 0 2531

A DIA-n (Digitális Irodalmi Akadémia) találtam egy Szabó Magda interjúgyűjteményt, időrendi sorrendben felsorakoztatva. Nagyon érdekesnek tartom, de még csak az első ötöt olvastam végig, később még visszatérek az hozzá.

Csimpolya Creative Commons License 2013.07.11 0 0 2530

Igen, ez a dzsentri gesztus elterjedt volt akkoriban, legalábbis az irodalom szerint. Az, hogy ilyen módon (pl. ingyentej) gondoskodjanak az embereikről, nem volt szokásos, de ez is visszaütött, hiszen a birtok eladása után nem biztos, hogy minden léhűtőt megtartottak, sőt biztos, hogy nem.

Az ingyentejről jut eszmbe a debreceni református kollégium egyik donátora, aki a villanyszámla 80%-át fizette ki. Azt mondta, megtehetné, hogy a teljes összeget vállalja, de akkor senki nem kapcsolná le a villanyt.

Ami nagyon idegen számomra, az, ahogy Rickl Mária a lányával, Gizellával bánik. Bezzeg a fiát bálványozza! Ezzel viszont biztos nem tesz jót neki. Persze, csak az én ismeretségi körömben is volt ilyen helyzet, a két fiút favorizálták, a lányt meg hanyagolták, úgyhogy ez a helyzet sem életidegen.

Előzmény: cudarka333 (2529)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 2529

A Régimódi történet nekem nagy kedvencem. Az egyetlen Szabó Magda regény, amiben úgy érzem, hogy életszerűen viselkednek a szereplők.

Oké, a Jablonczay család viselkedése nekem is idegen, de akkor a nemesi családok valószínűleg így viselkedtek. 

Előzmény: Csimpolya (2526)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 2528

rosszallást

Előzmény: cudarka333 (2527)
cudarka333 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 2527

Komolyan? Pedig párszor rosszalást éreztem a regényeiben, amikor egy nő foglalkozik a külsejével. 

Előzmény: MayItBe (2515)
Csimpolya Creative Commons License 2013.07.05 0 0 2526

A Régimódi trténet ismétlését sokadszorra is nagy érdeklődéssel néztem, de még mindig nem értem a Jablonczay család viselkedését, Rickl Mária fél éjszakán keresztül számol, egyeztet, és mit mond apa és fiú egyaránt: ne vonják felelősségre az ispánt, mert megsértődik. Mit lehet erre mondani? Sértődjön, aztán mondjon fel, már épp eleget szerzett.

Csimpolya Creative Commons License 2013.06.30 0 0 2525

Nem vagyok biztos benne, de azt hiszem, a Szemlélők c. regényről még nem beszéltünk. Kinek mi a véleménye róla?

Csimpolya Creative Commons License 2013.06.29 0 0 2524

Lehet, hogy Pista bácsi mogorva, de ugyan mitől kellene folyton vigyorognia? Az is lehet, hogy nem túl művelt, viszont nem ajánlott összekeverni az illető tudását és az erkölcsi tartását. Egyszerűen nem képzelhető el, hogy Pista bácsi ellopna akár egy szál krétát is. Ami a gyerekverést illeti, nem szép, de az ő számára ez volt a dolgok rendje.

Zsófi mamája meg nem hibáztatható azért, mert arról ábrándozik, hogy a gyereke jól megállja a helyét. Abban viszont igen, hogy nem ismeri fel a tényleges képességeit. Míg a férje élt, az ő hatása jól kiegyensúlyozta a teljesítménycentrikusságát. Azért ő sem reménytelen eset, a vége felé rájön egy s másra.

Előzmény: AliceCsodaországban01 (2522)
Csimpolya Creative Commons License 2013.06.29 0 0 2523

Azért nem szabad elfeledkezni arról, hogy a Támogat kategóriába tartozott szinte az egész világirodalom, Ausentól-Zoláig. Akkor alapoztam meg a könyvtáramat, és ebben nem csak a könyvesboltok, hanem az antikváriumok is sokat segítettek, mindkettőben jól képzett és segítőkész emberek voltak. Egy világ omlott össze bennem, amikor kb. két éve le kellett betűznöm Agatha Christie nevét, aki a második legtöbbet kiadott szerző a világon. Alig tudtam megállni, hogy meg ne kérdezzem, mit árult ezelőtt, zoknit? Viszont ezek után jobbnak látam, ha a Sztrugackij nevet írásban mutatom meg.

A kortárs irodalomból is sok jó regényt adtak ki, az utóbbi húsz évben nem nagyon került elő csodálatos remekmű az asztalfiókból. Ráadásul elfogadható árakon forgalmazták a könyveket, egy-egy könyvheti alkalommal két-háromezer forintért tele szatyor könyvet vásárolhattam. Ott volt az Olcsó Könyvtár soroazt, ebben eleinte három, aztán négy forintért adtak egy kötetet, és általában megválogatták, mit adnak ki.

Előzmény: Micimorcy (2521)
AliceCsodaországban01 Creative Commons License 2013.06.28 0 0 2522

Hát igen, eléggé vörös posztó.

 Zsófika anyja egy maximalista, csakis a látszatra adó beképzelt nő, szentül meg van győződve arról, hogy ő fujja a passzátszelet, aki vérig van sérvte, hogy az ő gyereke nem kitünő tanuló, és ennek még tanuja is a volt évfolyamtársa Márta, aki a gyereke osztályfőnöknője - amúgy meg egy besúgó. A hölgykoszorúhoz tartozik még Kató, ai szintén egy sznob picha,  viszont sikeres pedagóga, mert olyanná nevelte a lányát, amilyenné szerette volna, beképzelt, önző, csakis a saját érdekeit szem előtt tartó luvnyának.  Adva van még ugye Dóra nővére ( a neve em ut eszembe), ainek uramisten annyi a vétke, hogy szereti a férfiakat és nem él apáca életet, amúgy a saját keresetéből tartja el a hugát. Hát igen, elcsábítja Kató férjét Kálmánt, amit egy pillanatig nem csodálok, mert Kató mellett épeszű férfi nem marad meg, de ez is olyan szinten van megírva, mintha  legalábbis ők dobták volna le  az atombombát Hirosimára.

 

Aztán itt vannak a férfiszereplők, a mogorva izé bácsi aki egy primitív  lélek, nem átallja megütni a neki segítő Zsófit, ráadádásul az írónő minden gondolatát úgy írja meg, hogy teli van hejesirási hibákkal, és rettentő fárasztó így óvasni és elhiheted, hogy éppen elég sokat gondúkodik ahhoz, hogy megfájdujjon a fejem tülle. Meg az a kőművessegéd, aki képtelen értelmezni egy mondatot, egyáltalán képtelenek megérteni bármit is, félreértések akarnának lenni, de csak a sötétség jön le belőle.

 

És hát a megtalált mondat.. miszerint apád az egész (szocialista) ország... na elég ennyi.

Előzmény: cidri (2520)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!