Keresés

Részletes keresés

zenefaloo Creative Commons License 2014.11.29 0 0 200

:) Ki tudja :)

Előzmény: Törölt nick (199)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.28 0 0 199

Én meg azt hittem,hogy visszafelé gyorsabban jön...:)

Előzmény: zenefaloo (198)
zenefaloo Creative Commons License 2014.11.27 0 1 198

Vagyis nyolc óra oda és vissza is. Gondolom az időeltolódás miatt vannak így megadva az adatok.

Előzmény: Törölt nick (197)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.27 0 1 197

A polskibus megy már Vilniusba is. Varsóból 9 óra,vissza 7.   kb. 3000ft/út.

vdk3x Creative Commons License 2014.11.25 0 0 196

Sziasztok!

 

Barátaim azt találták ki, hogy március utolsó hetében 3-4 napra ugorjunk ki Tallinnba. Tervezett útvonal:

Bp-Helsinki: Finnair

Helsiki- Tallinn: komp

3 éjszaka Tallinnban

visszaút: ugyanúgy, mint oda.

 

Néhány konkrét kérdésem lenne az utazással kapcsolatosan:

1. Március végén nem lesz-e túl hideg és kellemetlen az időjárás (szél, hó, latyak) egy kellemes városlátogatáshoz?

2. Nincs ilyenkor minden bezárva, nem túl kihalt a város?

3. Melyik komptársasággal érdemes utazni, hogy a finn alkoholturistákat elkerüljük? (vagy ez, az árak emelkedése miatt manapság már nem annyira vészes?)

4. A városnézésen kívül hova érdemes esetleg Tallinn környékére ellátogatni (mondjuk 50 km-es körzetben?

5. Március végén nagyon rövidek még a nappalok? Hány órán át van ilyenkor világos?

 

Előre is köszi a válaszokat!!!

zenefaloo Creative Commons License 2014.11.20 0 0 195

Én az a hajnalban kelek, késő estig rohanok típus vagyok. Inkább kényszeres, mint kényelmes :) Sok minden érdekel. Várak, természeti kincsek, de talán elsősorban a városok, az építészet, a terek, utcák egymáshoz való viszonya. Az emberek. Illetve szeretem felfedezni, hogy egy adott nép miben tér el a többitől. Ami bevallom kevésbé érdekel, a múzeumokban szokásos kincsestár, fegyvertár, kőtár, szobrok, stb. jelenleg érdekel, hogy ezek a városok (főleg a fővárosok) mennyire izgalmasak, érdekesek, mennyi látnivaló van, stb, stb. Köszönöm az eddigi információkat is. 

Előzmény: Mustár (192)
Mustár Creative Commons License 2014.11.20 0 0 194

Igen, Pääsküla ravaraba, na jó, a fél nap tényleg túlzás.

Előzmény: timetable (193)
timetable Creative Commons License 2014.11.19 0 0 193

hiba lenne hazamenni legalább egy bog (mocsaras terület) meglátogatása nélkül. Van is egy jó kirándulóhely Tallinn déli részén, az is egy fél nap

A Hiiu melletti erdőre gondolsz? Ha fél nap nem is volt, de pár órás kirándulásra nagyon jó volt, körbejártuk a kiépített ösvényen az egészet.

 

 

Előzmény: Mustár (192)
Mustár Creative Commons License 2014.11.19 0 0 192

Segítene, ha tudnánk, mi érdekel úgy általában, mennyire vagy kényelmes városnéző stb.

Én most Tallinnban vagyok, 3 hónap alatt nem sikerült megnézni mindent, amit akartam (jó, elcsatangoltam néhány hétvégét máshova is, meg most a sötétben-hidegben kevésbé mozdulok is ki, hétköznap meg meló).

Viszont sajnálom az időmet meg a pénzemet éttermekre, szuvenírboltokra pazarolni.

 

Az óváros Toompea-val együtt fél nap alatt megvan.

A Kadriorg palota kívülről, a történeti kerttel és japánkerttel + ha továbbmész kelet felé, Pirita tengerpart, kolostorrom, szabadtéri színpad, ez-az - ez is lehet egy félnapos program.

A palota közelében van a Kumu nevű szépművészeti múzeum. Ha érdekel, javaslom, ez is pár óra.

Nyugatra van a skanzen, az is egy jó délutános program, attól függően, van-e épp valami extra program.

És ha Észtország, hiba lenne hazamenni legalább egy bog (mocsaras terület) meglátogatása nélkül. Van is egy jó kirándulóhely Tallinn déli részén, az is egy fél nap.

Satöbbi.

 

Tartut nem hagynám ki, fél-egy nap. Ha a kisvárosok érdekelnek, akkor Rakvere vagy Haapsalu beiktatható a programba. Kuressaarét sokan ajánlották, de az kicsit kiesik, nem feltétlenül éri meg az utazást, ha nincs kocsid, amivel körbemenj a szigeten (Saaremaa). Illetve még Tartutól másfél óra busz Vőru nevű kisváros, ami egy nagyon nyugis helyen van nagy tavakkal, erdővel, kitűnő relax. Narvába szerettem volna eljutni, de kimarad.

 

Lettországról van még több tapasztalatom. Riga belvárosa szerintem egy nap, érdemes elcsatangolni az óváros peremein túlra is. Ha érdekel, itt is van skanzen, hasonló a tallinnihoz, de nekem ez jobban tetszett. Sigulda 1 nap. Kuldiga fél nap, ha a homokbarlangig is elkirándulsz (ahova én nem mentem el), akkor egy nap. Liepaja 1 nap. Ventspils vicces, de kisebb. Cesis fél nap.

 

Litvániában Kur-félsziget kötelező, egy nap, hozzácsapva Klaipeda néhány óra. Vilniussal kapcsolatosan kissé homályosak az emlékeim, ott csak egy napot voltam, elég volt, de annyira nem készültem fel. A többi települést nem ismerem.

Előzmény: zenefaloo (191)
zenefaloo Creative Commons License 2014.11.18 0 0 191

Már egyszer kérdeztem és választ is kaptam, de megkérdezem újra, hátha vannak más vélemények. Rigára, Vilniusra és Tallinn-ra hány napot érdemes szánni? Melyik városokat érdemes még a három országban megnézni? 

Mustár Creative Commons License 2014.09.06 0 0 190

Röviden.

Kur: gyönyörű volt, Nida mellett nekem Juodkrante is belefért, leginkább a Boszorkányok hegye, csoda a félsziget. a smiltynei delfináriumot skipeltem.

Klaipeda: Kur mellett egy fél napot max. megér

Liepaja: a belváros is érdekes, és északon a szovjet negyed is megdöbbentő. mint ahogy az is, hogy Lettország 3. legnagyobb városában augusztus végén este semmi élet nincs, se nyitva tartó pub, se ember az utcákon (nem volt ekkor rossz az idő)

Ventspils: ez a város olyan, mint egy nagy játszótér, színes térkő, szobrok, virágok mindenütt.

Kuldiga: masszív gyönyör, még erősen esős időben is...

Daugavpils: vittek, nem láttam sokat, csak az erődítmény egyik helyrepofozott részét, az alábbi linken is látott képeken látható épületben egy múzeum van, ahol helyi jelentőségű alkotók képzőművészeti dolgai vannak. egyet megnéztük, oké, de nem ezért jöttem. nagyon körbenézni nem volt idő, de amit láttam, az alapján nem is bánom. tényleg őrült a közlekedés.

Aglona és környéke, Latgale: vittek, szép, a fehér katolikus templom mellett van egy disneylandszerű templom is. a tavak jók.

Riga: nehéz kiszeretni belőle. most leginkább az eddig nem ismert részeket néztem meg, illetve a szabadtéri múzeumot is,az nagyon klassz volt. a könyvtárat nem értik a helyiek.

gw Creative Commons License 2014.09.06 0 0 189
Tegnap végigtekertem Nidából Smyltinéig, de mindjárt a start után megdöbbentem, mikor az első szembejövő autó magyar volt :) úgy látszik másik is szeretnek erre járni.
Most Liepajában ülök a parton, a tenger melegebb mint a levegő de amúgy remek az idő.
timetable Creative Commons License 2014.08.12 0 0 188

Tallinnból kompoltunk Helsinkibe, és onnan repültünk haza, úgyhogy ez most sajnos kimaradt...

Előzmény: Elnar (186)
timetable Creative Commons License 2014.08.12 0 0 187

Daugavpils:

 

Ott jártunk, de valahogy pont ezen a napon voltunk a legfáradtabbak az utazás során, így nem voltunk túlzottan lelkesek a városnézést illetően...

 

Az erődöt láttuk ugyan a buszról mikor megérkeztünk, de nagyon meleg volt aznap délután, így maradtunk pár órát a szálláson, és nem mentünk vissza oda alaposabban szétnézni. gw topiktárs képei kárpótolnak tán egy kicsit.

Végül is egy kisebb séta lett belőle, az jópofa ahogy a lakótelepek és a faházas épületek keverednek. Voltunk a 3-as villamossal a város északkeleti felén lévő végállomáson, ahol egy tófürdő van - ezt sem próbáltuk ki, de egyébként tömve volt helyiekkel. A főutcán (Rigas iela) a Vesma nevű étteremben vacsoráztunk - nem volt kimagaslóan jó a kaja, de ízletes volt, ár-érték arányban tökéletes.

 

Kur-földnyelv:

Odajutás: Klaipedaból két komp megy át, a gyalogosokat és bicikliseket szállító régi, illetve az autókat is szállító új, ami nem az óvárosból, hanem attól kb. 1-2 kilométerre délebbre üzemel. A régi kompról jó tudni, hogy egyik-másik térkép hibásan jelölheti a kikötő helyét: a városon átfolyó, és a tengerbe torkolló folyó északi oldalán van ugyanis, nem a délin.

 

2,9 LTL egy útra a menetjegy, elég sűrűn (átlagosan óránként 2 alkalommal) jár. A túloldalon, a Smyltine nevű városrész van. Volt korábban egy a félsziget földrajzával foglalkozó múzeum, az útikönyv még jelölte - de nem találtuk, vlszleg itt már nincsen meg. Utána egy kisebb tengerészeti kiállítás van az út mellett (ingyenes), hajókkal, halászkunyhókkal, stb. Ahová azonban a tömegek igyekeznek, a Lithuanian Sea Museum, ahol delfinárium van, illetve egy vizesárokkal körbevett erődítés, melyben fókák úszkálnak. (A főleg növény és állatvilággal foglalkozó múzeumi rész ezen belül működik).

 

A komptól Nidába óránként jár autóbusz (12 LTL, diákkal a fele). Útközben megáll Judokranteban, ami közelében a Holt-dűne van. Mi ezt nem láttuk, egyből Nidába mentünk, ahol a kempingben sátoroztunk. Körbe lehet nézni a településen (turistás, de nem taszítóan, jó hangulatú hely), illetve a földnyelv nyugati oldalán jó a strand! Múzeumot, ilyesmit itt nem néztünk. A fő látványosság, a homokdűnés rész rövidke séta a településről, és az a jó benne, hogy a legmagasabb partfalak tetejét, valamint az orosz határsáv menti részt kivéve szabadon lehet benne kóborolni. Nincsenek kiépített gyalogutak, úgyhogy nyugodtan "le a cipővel"...:) 

Előzmény: Mustár (184)
Elnar Creative Commons License 2014.08.09 0 0 186

Üdv!

Visszafelé próbáljátok meg beütemezni Druskininkai-t Dél-Livániában. Nagyon szép város, faragott faházakkal - litván viszonylatban is - van egy nagyon érdekes szovjet szoborparkja, meg nem messze egy hatalmas nemzeti park. Sajos eléggé kiesik a főbb útvonalakból. Fél napot voltam csak sajnos, csoporttal, Vilniusból most tavasszal.
//júliusban jöttem haza egy éves ösztöndíjról, ha információ kell valakinek Litvániáról//

Ha erődök érdekelnek, akkor viszont Kaunas, napokig :)

Előzmény: timetable (183)
gw Creative Commons License 2014.08.04 0 0 185
Előzmény: Mustár (184)
Mustár Creative Commons License 2014.08.04 0 0 184

Hát ha majd lejártátok Daugavpilst, tudósíts.

Illetve még a Kur-fsz. tapasztalata érdekelne. Elvileg elég sok mindent ajánlanak ott megnézni, de mindent nem lehet meg nyilván nem is érdemes.

Előzmény: timetable (183)
timetable Creative Commons License 2014.08.03 0 0 183

Udv Rigabol!

 

Igen, iparvaros. De en az a tipus vagyok, akit pont vonzanak az ilyenek. Van egy regi erodje, mint latnivalo, a hangulata az amit at szeretnek elni. Villamossal vegigmegyunk majd rajta, elvileg egyik vonal vegen van egy kis to is, ahol lehet furdeni is. Olcso varosnak tunik, 15 euroert foglaltam szallast, reggelivel - holnap megnezzuk.:)

 

Itt vagyunk a tersegben 5 napja, eddig a Kur-foldnyelv, a nidai turzassal, es Riga a legkellemesebb elmeny, de mashol sem ert csalodas. (eddig bejarva: Kaunas, Vilnius, Klaipeda, Nida, Jurmala). 

 

Siauliait mi pont lattunk a buszrol, ami a Klaipedabol Riga fele ott ment el egy kilometerre a domb mellett, szerintem is kihagyhato elem.

 

Elottunk: Daugavpils, Aluksne, Tartu, Tallinn, meg meg ami jon. Ha lesz meg kerdesed igyekszem valaszolni, de lehet csak egy het mulva otthonrol esedekes. Itt most a rigai Turiba kollegiumban vagyunk (koszonom aki korabban javasolta itt a forumon, teljesen rendben van, vonattal 10 perc a kozpont), es itt talaltam internetszobat.

Előzmény: Mustár (182)
Mustár Creative Commons License 2014.08.03 0 0 182

Az okos útikönyvem azt írja, hogy kb. semmi érdemleges nincs Daugavpilsben, szomorú szovjet lenyomatú város ortogonális úthálózattal, pont.

Valami biztatóbbat mondjon, aki tud.

(most hogy kezdek jobban elmerülni a meglátogatásra szánt városok leírásában, azt hiszem, tényleg kihúzom Siauliait, vagy max. majd ősszel elnézek arra, ha arra járok)

Előzmény: timetable (179)
Mustár Creative Commons License 2014.07.23 0 0 181

Még lehet tologatni a terven. A keresztes hegy keltette fel elsőnek az érdeklődésemet, de gondoltam, ha már 4. (?) legnagyobb város az országban, csak lesz még más is.

Előzmény: gw (178)
gw Creative Commons License 2014.07.22 0 0 180

Menni is kell, amíg még van RVR a napi forgalomban, bár amióta a Tatrak ott vannak, már alig látni. Hétvégén meg szinte csak a KTM-ek járnak.

Az erődöt érdemes megnézni, nagyon dolgoznak a felújításán. Érdekes a Templomok dombja három különböző vallás templomával egymástól kőhajításra. Nekem érdekes volt a bezárt repülőtér is :) Kicsit északabbra ott van Aglona, óriási egy templom.

Előzmény: timetable (179)
timetable Creative Commons License 2014.07.22 0 0 179

Daugavpils szerintem izgalmas tud lenni

Tervben van...kipróbáljuk majd a szovjet villamosait. :)

Bármi konkrét tipp a hellyel kapcsolatban?

 

Előzmény: gw (178)
gw Creative Commons License 2014.07.22 0 0 178

Daugavpils szerintem izgalmas tud lenni, Siauliaiban viszont én nem tudtam felfedezni semmi látnivalót, de lehet, hogy bennem van a hiba. Talán Kurtuvenai is megéri a látogatást.A keresztek "hegye" is inkább számomra legfeljebb történeti szempontból lehet érdekes, semmint látványnak, vagy érzésnek. Esetleg még a Nato gépek a repülőtéren, jövőre jönnek a magyar Gripenek is :)

 

Előzmény: Mustár (177)
Mustár Creative Commons License 2014.07.21 0 0 177

Az a baj, hogy sok megcsodálnivaló van. Én Lahemaa-ban egyetemi csoporttal voltam, tényleg szuper. ("the bogs")

 

Nekem úgy lesz, hogy Riga - vidéki ismerős tanyája (ha belefér, megnézzük Daugavpilst) - Riga - Siauliai -Klaipeda - Kur - Liepaja - Ventspils (ha az ismerősöm rávehető, itt még belecsúszhat Kuldiga) - Riga.

Előzmény: timetable (175)
gw Creative Commons License 2014.07.20 0 0 176

Vormsiban nem jártam (autóval kicsit macerásabb a szigetekre menni, kivéve ha több napot akarnánk ott eltölteni), a Lahemaa-ról pár képet csináltam tavaly: http://www.tura.wlab.hu/20130905/

 

Ezek a legmagasabb pontok viccesek, bár mondjuk Lettországban tényleg van pár pont, ahonnan tényleg bármeddig el lehet látni.

Előzmény: timetable (175)
timetable Creative Commons License 2014.07.20 0 0 175

Kur-földnyelv lesz valószínűleg. Jelenleg az tűnik a jó megoldásnak, ha Vilnius felől a reggeli vonattal elmegyünk Klaipedába, át a turzásra, és ott keresni szállást Nidában: lenne egy délutánunk és másnap még egy fél napunk kóborolni, aztán irány Riga.

 

Be szeretnénk utazni a Gulbene-Aluksne vasutat. Onnan viszont Észtország felé vagy vissza kell menni Siguldáig, és onnan vonatozni, vagy marad a bizonytalan stoppolás, illetve ritka buszokhoz igazodás, ha Vöru felé folytatnám az utazást.

 

Járt esetleg valaki Észtországban, Pölva közelében, a Piusa-barlangoknál? (Egy emberkéz formálta, homokkőbe vájt barlangrendszerről van szó.) Ugyanerre Haanja közelében van a Baltikum legmagasabb pontja - ha tehetem, megpróbálom ezt is felkeresni. :)

 

Tallinnon kívül két programtervem van még Észtországban - Vormsi szigete, illetve a Lahemaa NP. Utóbbit mindenki azt mondta hogy ki ne hagyjam. Előbbiről van-e esetleg tapasztalat? 

Előzmény: gw (174)
gw Creative Commons License 2014.07.20 0 0 174
Ha jól emlékszem Rigában a buszpályaudvaron van csomagmegörző.

Én is a Kur földnyelvet választanám, tavaly mikor Klaipedában voltunk, nem fért bele az időbe, idén meg csak Ventéig mentünk fel.

Én sok stoppost ugyan nem láttam, de egy spanyol párt azért sikerült sokkolni, amikor Aglonából elvitte egy magyar autó Daugavpilsbe :)
Előzmény: timetable (172)
Mustár Creative Commons License 2014.07.20 0 0 173

Én a Kur-földnyelvet céloznám/célzom meg. Ki tudja, marad-e még belőle valami, mire legközelebb arra jársz...

Igen, erre a couchsurfer megoldásra én is gondoltam, csak egy ilyen felvetéshez baromi nagy jófejség kell, ami a tavalyi portugáliai szörfözésünkből kiindulva nem biztos, hogy könnyedén menni fog...

 

Előzmény: timetable (172)
timetable Creative Commons License 2014.07.20 0 0 172

Mi "csak" hátizsákos turistaként vágunk neki a barátnőmmel a területnek, másfél hét múlva. Van már némi rutinom a menetrendek kibogarászásában - de azért sikerélmény, amikor pl. a lettországi Aluksne és az észtországi Vöru közötti útvonal bejárásához szükséges buszmenetrendek előkerülnek, arra az esetre ha az autóstop nem jönne össze a kihalt vidéki utakon. :)

 

Rigában esetleg egy sima csomagmegőrző? Vagy megkérni egy ottani surferest, hogy nála hagyhasd a csomagjaid egy részét egy időre?

 

---

 

Ami a mi utazásunkkal kapcsolatosan még eldöntésre vár: a Kur-földnyelv, vagy a Kolka-fok legyen-e az, ahová elmegyünk? A kettő együtt, nem fog az időbe beleférni. Szerintetek melyiket válasszuk?

Előzmény: Mustár (171)
Mustár Creative Commons License 2014.07.20 0 0 171

Köszi! A website-jaik - főképp az angol részük - nem mindig működik túl jól. Eddig nem egyszerű a dolog. Igazából elég átgondolatlanul szerveztem a menetrendemet. Ugyanis ősszel néhány hónapra kiköltözöm Tallinnba, de előtte szeretnék egy kört tenni a lett-litván vidéken. Ki is néztem a városokat, amelyek érdekelnek, megvettem a repjegyet... A szállás nálam leginkább ismerős / couchsurfing lenne. Csak éppen azt nem mértem fel, hogy lesz nálam egy rakat téli cucc, amit elég problematikus lesz turista jelleggel körbehurcolászni a Baltikumon. Mivel Rigából indulok, és oda térek vissza, volt egy olyan ötletem, hogy az első napra és az utsóra is foglalok egy szobát ugyanabba a hostelbe, és a fennmaradó időben otthagyok egy csomagot (ha van lockerük), de eddig nem lelkesedett az ötletért, akinek írtam.

Előzmény: timetable (170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!