Nagyon nagyszerű, örülök és együttérzek. Ha olvasgattál visszább, panaszom volt a holland sütőm önterjesztő hatásáról, azóta sütőben ki lett égetve, zsírral előzőleg bekenve, tehát az integrálódott belé. Azóta erős, ujjal nyomott csuszmatolásra sem terjeszti magát molekulárisan, tehát nincs áttevődött szag vagy vasmolekula által színezett, emberi ujj. A tojássárgája a következő teszt, de szerintem ott sem lesz jelen az eddigi méregzöld, elszínező hatás. Ez így már jó! Tapintásra is teljesen más, a amolyan plasztikus-selymes, ezt is vártam egyébként a sütőben történő eljárástól. Mivel ez egy lábas, kíváncsi leszek, meddig tartja meg a patináját (paradicsommal, mint erős savas tényezővel nem tervezem terhelni). Zavar a dologban az, hogy modern technika kell hozzá, hogy használható legyen, de ha azt veszem, hogy kemencében is megejthető a kiégetés, akkor ez az aggály is feledhető.
Azt írja a hasznàlati utasítást, hogy olajozzam be, hevítsem fel egy óráig, hagyjam kihülni, és a felesleges olajat töröljem le. Aztán még kétszer ugyanígy. Nem töröltem nagyon le róla semmit, mert a papír beleragadt volna. Kicsit ragadós a felület.
Ezt most nem értem. Kihűlés után törlöd át papírtörlővel és még utána olajozod? Kihűlés után van mit letörölni róla?... Azt nem kéne. Az olajozás az lényegében egy picit olajos papírtörlővel való áttörlés. Égetés után már az az olajréteg polimerizálódik, nincs mit letörölni. Ha túl vastagon kened, az nem jó.
Ikeás vaslábast vettem, azt írja a kézikönyv, hogy az első hasznàlat előtt ki kell olajozni, és 150 fokon, 1 órán keresztül melegíteni. Mindezt háromszor.
Meg azt is írja, hogy nem szabad majd a tisztítàshoz mosogatószert hasznàlni.
Na most: az első egy órás procedúra megvolt. Előtte forró vízzel kiöblítettem, szárazra töröltem. Nem hasznàltam mosogatószert. Kellett volna? (Utólag átvondolva lehet, hogy nem ártott volna.)
Nem tudom milyen porózusságot emlegetsz... Ha beavatod és használod, akkor a rajta kialakult "patina", ami tulajdonképpen ráégett olaj, zsír, fehérjesalak, tökéletesen elszigeteli a vasat az ételtől. Egy vékony szenes páncél.
Még mosogathatod is. Nem szívódik át rajta semmi. Az ilyen elemi szenes dolgot nem oldja semmiféle oldószer. Pláne háztartási... így a mosogatószer sem.
Mechanikailag lehet esetleg lekaparni, drótozni (acélgyapotozni) róla, de azt meg nem szokás.
A zománc sérülhet. A natúr egy jó beavatás után örökélet. Vagy újra avatható. Amit linkeletem amazonost, az jó márka és beavatva érkezik.
Nem tudok anyagtulajdonságokról írni. Van olcsó kínaim is, drágább ikeás is, fogalmam sincs mennyit érő ócskapiacos is, mind működik. Az olcsóbb kidolgozottsága nem olyan szép és jó, mint a drágábbé, de működik. Igaz, én gázon és sütőben használom...
Esetleg szénacélon nem gondolkodsz el? Ezek is szuperek:
Az öntött, de, porózus. Előző étel megjelenhet bukéilag valamelyest egy következőben, de nem kötelező. Anyagtulajdonságokról még mindig nem írsz. Rongyosra néztem már neten őket. Menjek egyszerűen csak márka után? Ennél több kell. Köszi azért a gondolatokat.
Az ikeás csak nem és kész; szerelem vagy nem. A kettősök sem jönnek be, zománcos és natúr közt vacilálok. Ami fixbiztos, hogy kiöntők nélkül nem ér semmit az egész!;)
Ja ja, tényleg elképesztő. Az indukciós csak 14 centi átmérőn melegít valósan. Megvan itt mindennek az oka. Ezért írtam a múltkor, hogy kisütni nem tudom, nincs sütőm. Na. Nem merek használtan venni semmit, mert a sok agyas a porózusságot megkínálja mosogatószerrel. Akár ugyanabban a cikkben, amiben meg azt is leírja, hogy az ételek fedésbe kerülhetnek egymással, pont a pórusok megléte miatt. De engedjük el ezt. Van ajánlat, ötlet jó minőségre? Nem kell, hogy aktuálisan létező ajánlat legyen, elég az információ, hogy milyen ismertetőjegyei vannak a jó öntöttvasnak. Van, ahol a sima felület és szürkébe hajló a rossz jele, szemben a rücskös, tényleges fekete színnel, mert az meg a jó.Hogy ezekből mi igaz, azt nem tudom.
Valahol abban bízom, hogy létezik ellenállóbb, elvégre is 300 (4-5-600?) fok feletti esetekben szabadna deformitásnak csak megtörténnie. A vas kioldódásának mértéke, milyensége sem mindegy, emiatt is fontos.
A bonyhádi viszont hasas mivolta ellenére is elég jól szerepelt ma indukcióson. Sült krumpli, majd tócsni, csuda élmény volt a tapadásmentesen sütögetni. Remélem találok ilyen tudást öntöttben is.
Mindig arról megy a közhelyezés, hogy magas hőfokon tessék a patinát belégetni az eszközbe. Egy nyamvadt számot nem látok sosem. Hány fokra érti? Tegnap indukcióson 1400 Watton sikerült billegést varázsolni a holland sütőbe.:/ A múltkor sem tudtam már hol lakik az igazság, most megint el vagyok akadva, második felvonásként. Azt gondoltam, hogy sokkal nehezebb összehozni egy ilyet. Fontos lenne a nem ipari körülmények - azaz háztarzási - közt való tökéletes elb@szhatatlanság. Most haragszom magamra. Az indukciós is középen jobban melegít valamiért, mint a széleken, ez így pont nem jó, pont ettől púposodik minden a legjobban. De hogy ez is... A drabális gyártmány is deformálódik.
Patina esetén szabad-e megjslennie fekete szén pörzsanyagoknak/vasnak a tükörtojás-palacsinta-tócsni alján?
Milyen anyagminőségi fokozatokat, irányokat tapasztaltatok meg már? Szeretnék egy jó serpenyőt, tehát Home Perfecttől eltérőt. Nem szeretném viszont azt az élményt, hogy ugyanúgy megszűnjön a tökéletes felfekvése a sokpénzért beszerzettnek és középfe gyűjtse a zsírt. Az ikeás nem tetszik.
Semmilyen tapadásmentes nem tudja felvenni a versenyt tartósságban az öntöttvassal. Kerámiám csak valami gagyi volt, talán egy évet bírt. Szuper teflon 2-3 év után már tapad.
Most nagyon jó áron sikerült vennem egy márkás rozsdamenteset, szerintem az is jó lesz.
Nem pont ugyanaz, mert a zománc sima. A kerámiabevonatot manapság már meg tudják úgy csinálni, hogy csak látszik simának, de igazából nanoméretű mélyedések és csúcsok váltják egymást, így sokkal kisebb felületen érintkezik az étellel, valamennyire tapadásmentes beavatás meg más speciális kezelés nélkül. Volt ilyenem már 2 is a T betűs francia gyártótól, új korukban szuper kényelmes használni őket, de (legalábbis az enyémek) nagyon gyorsan hanyatlottak. A tartósságuk összemérhetetlen az öntöttvassal.