Keresés

Részletes keresés

Pató Pali Creative Commons License 2012.05.06 0 0 35

szerintem a gyógyszergyárak  és az extra profit reménye tarja életben ezt az álságos hisztériát, a mindig új és újabb egészségromboló "szerek" forgalmazásával...a familiánkban sajnos többeknek lett komoly baja ezektől az átkozott kemikáliáktól...én betiltanám a forgalmazásukat, de - ugye - a profit...számos természetes anyagot lehet találni, ami "karbantartja" a szintet...

Előzmény: afintha (34)
afintha Creative Commons License 2012.05.05 0 0 34

A koleszterin es egyeb lipideknek a szintet nem csak a maj szabalyozza.

Az erelmeszesedes es koszoruerbetegsegek kialakulasanak folyamatban (tobb mas tenyezo mellet) a magas koleszterinszint (kulonosen LDL) is onallo rizikofaktor.

Emiatt a "hiszteria" megallapitas nem tenyszeru.

Előzmény: sinusbela (32)
Pató Pali Creative Commons License 2012.05.04 0 0 33

sztem tökéletesen összefoglaltad...örülök, hogy van még ilyen reális vélemény... gratulálok !

Előzmény: sinusbela (32)
sinusbela Creative Commons License 2012.05.04 0 0 32

A magas koleszterinnel való riogatás egy mesterséges hisztéria. A koleszterin nagyon fontos a szervezet számára, Érdemes utána olvasni, mi mindenhez kell. Teljesen mindegy, hogy mit eszel, a máj szabályozza a koleszterin mennyiséget. Ha kevesebbet viszünk be, többet termel és fordítva.

Előzmény: almabimbo (26)
Pató Pali Creative Commons License 2012.01.07 0 0 31

...pedig saját pédámon tanusíthatom, hogy tartósan 8 fölötti szintről vitte le 4-5 közé és nincs rossz íze sem....gyógyszert nem vagyok hajlandó szedni...ez is megoldja...igen, igazad van: minden nap 1-2 gerezd fokhagyma is megy...üdv

Előzmény: almabimbo (29)
almabimbo Creative Commons License 2012.01.06 0 0 30

A fokhagyma oldja legjobban a koleszterint.

almabimbo Creative Commons License 2012.01.06 0 0 29

A zabkorpa is a disznóknak való.

Persze biztos egészséges....

Előzmény: Pató Pali (28)
Pató Pali Creative Commons License 2011.12.07 0 0 28

...de, sajnos magas...mivel erősen gyógyszer-ellenes vagyok, nekem nagyon bevált a kaukázusi kefírbe áztatott zabkorpa rendszeres fogyasztása...

 

Előzmény: almabimbo (26)
almabimbo Creative Commons License 2011.12.07 0 0 27

A margarint én a disznóknak se adnám! Méreg! Akkor már inkább a vaj.

Előzmény: angel_fire (6)
almabimbo Creative Commons License 2011.12.07 0 0 26

Milyen inaktív lett ez a topik. Senkinek sem magas a koleszterinje?

almabimbo Creative Commons License 2011.11.29 0 0 25

Még azt szeretném kérdezni, hogy a tojásban sok a koleszterin? Évekig tiltották, heti egyet engedélyeztek csak, most meg agyon dícsérik.

almabimbo Creative Commons License 2011.11.29 0 0 24

Bocsánat, egy hozzászólásban kellett volna írnom, de új vagyok még.

almabimbo Creative Commons License 2011.11.29 0 0 23

Ja és a citromlé ivását is! Az feloldja a zsírt. De csakis a friss citrom leve - cukor nélkül természetesen.

almabimbo Creative Commons License 2011.11.29 0 0 22

Én 10 kilót fogytam ezzel a diétával és a koleszterinszintem is csökkent. Mindenkiinek jó szívvel ajánlom!

almabimbo Creative Commons License 2011.11.29 0 0 21

Sok almát és kevés szénhidrátot javaslok!

Törölt nick Creative Commons License 2009.04.27 0 0 20
Évszaktól függ a koleszterinszint

* MTI

| 2009. április 27., hétfő 07:26 | Frissítve: 9 órája

Érdemes többször is megvizsgálni a koleszterinszintet, mert ha nyáron valakinek alacsony értéket mutat a vizsgálat, attól még decemberre, januárra megemelkedhet a szint.

Évekkel korábban kiderült, hogy a vér koleszterinszintje télen jelentősen magasabb, mint a nyári időszakban, de most azt is kimutatták, hogy ez a gyógyszeres kezelésben részesülőknél is kimutatható. A szakembereket is meglepő eredményt az American Journal of Cardiology szakfolyóirat közölte.
Évszakonként változik

A koszorúérbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője az emelkedett, "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin vérszintje. Ezért valamennyi egészségügyi tanácsadás javasolja, hogy minden felnőtt ember tisztában legyen azzal, milyen vérének koleszterin tartalma és ha annak értéke kórosan magas, orvosával megbeszélve valamilyen formában igyekezzen azt megfelelő szintre csökkenteni.

Öt éve amerikai kutatók félezer önként jelentkező felnőtt vérkoleszterinjének laboratóriumi meghatározását egy éven keresztül ismételten elvégezték. Kiderült, hogy jelentős különbség van ebben a fontos biológiai tulajdonságunkban, évszaktól függően is. A munkacsoport azt találta, hogy a koleszterin télen van a legmagasabb, nyáron a legalacsonyabb szinten.
hirdetés

A nők koleszterinszintje januárban tetőzött, a férfiaké már decemberben. Ennél fontosabb volt az a felismerés, hogy téli időszakban 22 százalékkal több vizsgált személynek volt kórosan magas a koleszterinje, mint a nyári hónapokban. Ez azt jelenti: vannak olyanok, akiknek laboratóriumi vizsgálata kezelést igénylő koleszterin szintet mutat, mert a mérés decemberben történt. Ha nyáron szúrták volna meg, a meghatározás normál koleszterin szintet mutatott volna.
Gyógyszeres kezelés mellett

Egy nagy vizsgálat adatainak elemzése most azt a meglepő tényt igazolta, hogy az évszaki különbség a gyógyszeres kezelés mellett is megmarad. Stephen D. Wiviott és munkatársai kétféle koleszterincsökkentő gyógyszer adása esetén is azt találták, hogy ez emelkedett vérkoleszterin enyhébb adagú, vagy erélyes kezelése ellenére egyaránt függ a téli-, vagy nyári időszaktól.

Akár az erősebb hatású készítményt, akár a mérsékelt hatású gyógyszert szedték a betegek, ugyanazon gyógyszeradagnál is nyáron a koleszterin szint jobban csökkent, mint a téli hónapokban. A kutatók hangsúlyozzák, hogy mind a betegnek, mind kezelőorvosának fontos, hogy tisztában legyenek ezzel a törvényszerűséggel.

* Címkék:
* koleszterin
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 18
Egy vegyület eltávolítja a fölös koleszterint a sejtekből

* Független Hírügynökség - ugyelet@mail.index..hu

| 2009. január 27., kedd 11:00

Amerikai tudósok egerekben azonosítottak egy olyan vegyületet, amely megszünteti a sejtekben felhalmozódó felesleges koleszterint. A felfedezés megnyitja az utat az abnormális koleszterinfelhalmozódással járó, örökletes rendellenességek gyógyítása felé.

Ilyen rendellenesség a C típusú Niemann-Pick betegség, amelyre az jellemző, hogy genetikai mutáció miatt koleszterin halmozódik fel a sejtek lizoszómájában, abban a sejtszervecskében, mely többek között megemészti a sejtbe behatoló mikrobákat vagy az elhasználódott más sejtszervecskéket. A lizoszómákban felszaporodó koleszterin májbetegségeket, elbutulást és idegelfajulást okoz.

A kutatók azt találták, hogy a CYCLO koleszterinmegkötő vegyület egyszeri adásától is hirtelen felszabadul a sejtekben felgyülemlett koleszterin, és normálisan metabolizálódik (feldolgozódik).

NP-C mutációt mutató egerek már egyetlen CYCLO-injekció után elkezdték ugyanúgy feldolgozni a koleszterint, mint a normális egerek. Majd 49 nap elteltével az egerekben lényegesen alacsonyabb volt a szöveti koleszterin, mint a kezelésben nem részesített egereknél. A kezelt egereknek javult a májfunkciójuk, és kisebb volt náluk az idegelfajulás is.


A felfedezést közzé tevő John Dietschy azonban felhívja a figyelme, hogy még nem az NP-C gyógymódját találták meg. "Még nem értjük, mi is történik molekuláris szinten, csak azt látjuk, hogy ez a vegyület valahogyan ellensúlyozza a genetikai defektust, amely egyeseknél koleszterinfelhalmozódáshoz vezet".

A kutatók következő lépésként azt szeretnék kideríteni, hogy mekkora koncentrációban szükséges a CYCLO jelenléte a koleszterin felszabadításához, mennyi ideig tart a vegyület hatása, és mennyi CYCLO-ra van szükség a beteg állat életének meghosszabbításához. Ehhez először azt fogják vizsgálni, hogy milyen hatása van a vegyületnek, ha hetente adják be.

A kísérletről a Proceedings of the National Academy of Sciences, az amerikai tudományos akadémia hivatalos folyóirata számolt be.
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.26 0 0 17

Vigyázat! Transz-zsírok

Kezdő oldal >  Elhízás > Vigyázat! Transz-zsírok


Mit kell tudni a transz-zsírokról?
Az élelmiszeripari termékekhez adagolt mesterséges anyagok, melyek tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Óvatos becslések szerint Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transz-zsírsavakat teljesen száműzni lehetne.

FELHÍVÁS

Korlátozzák hazánkban is az iparilag hozzáadott transzzsírokat - ezt kéri a Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívása.

Olvassa el az Önszabályozó Reklám Testület reagálását is!

Milyen zsírok vannak? Mit jelent a transz kifejezés?
  • Telítetlen (egyszeresen és többszörösen telítetlen)
  • Telített
  • Transz
A telítetlen zsírok "jók", a telített és transz-zsírok mennyiségét korlátozni kell, mert érelmeszesedést okoznak. Ha érdekli a kémia, nézze meg bemutatónkat a zsírsavak közötti különbségekről. <<< zsírok >>> 
Mennyi transz-zsírra van szükségünk naponta?
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint az összes elfogyasztott energia 1%-nál ne fogyasszunk többet. Elfogadható egy termék transz-zsír tartalma, ha egy adagban 0,5 grammnál kevesebb van.
Miért káros a transz-zsírsav?
Mert emeli az érelmeszesedést fokozó LDL-koleszterint és csökkenti a védő HDL-t. Emeli továbbá a triglicerid szintet. A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6). Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált.
"Csak" érelzáródást okoz a transzzsírsav?
Nem, sajnos egy sor más egészségi problémát is előidéz. Fokozza az elbutulás (Alzheimer-kór) romlását, nőkben csökkenti a fogamzóképességet. A transz-zsír bevitel 2% növelése a fogamzóképességet 73%-kal rontja le. Hangsúlyozni kell, hogy olyan anyagról van szó, ami helyettesíthető lenne az élelmiszeripari gyártás során!
Hány ember életét lehetne Magyarországon megmenteni a mellőzésükkel?
Óvatos becslések szerint évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar nem használná.
Óriási szám! <!-- Hogy jön ez ki?

-->Hogy jön ez ki?

  Sajnos az általunk becsült évi 1000 elkerülhető haláleset egy nagyon
  óvatos számítás. A világon egyik legtekintélyesebb orvosi szaklap,
  a New England Journal of Medicine összefoglaló közleménye alapján
  a koszorúér eredetű halálozás várható csökkenése a transz-
  zsírsavak teljes kiküszöbölése esetén 6 és 19 százalék közötti.
  Magyarországon a KSH kimutatása szerint 2005-ben a keringési
  rendszer betegségein belül koszorúérbetegségben 36 893-an
  hunytak el. Az általunk becsült évi megmenthető életek száma tehát
  a megadott százalékos tartomány alsó határértékének a felénél is
  kisebb.


<!--
Felhívás a transz-zsírok csökkentésére
--> Mennyit fogyasztunk el naponta?
5-6 gramm mennyiséget. Az ábrából megtudja, milyen források teszik ki az általunk elfogyasztott transz-zsír mennyiséget. Bár a margarinok révén is sokat fogyasztunk, a legtöbb a ropik, kekszek, chipsek elfogyasztásával kerül szervezetünkbe. Sok transzzsírsav van a mélyhűtött pékárukban,
levesporokban, salátaöntetekben, mélyhűtött pizzákban. A gyorséttermek és más vendéglátóhelyek is előszeretettel használnak tömbös kiszerelésű ipari sütőmargarint, melynek magas a transzzsír tartalma.
Miért használják, ha káros?
Javítja a termék állagát, a margarint könnyen kenhetővé teszi hideg állapotban is. Hosszabb ideig megőrzi a termék a minőségét, mert ezáltal csökkentik az oxidációra (avasodásra) hajlamos zsírsavak arányát.
Mióta tudjuk, hogy veszélyes a transz-zsír?
Az első átfogó vizsgálatok 1990 után láttak napvilágot. Az utolsó 5 évben világszerte nagyobb figyelem fordul a transzzsírsavakra. 1995-ben egy, az élelmiszeripar által szponzorált jelentés még megkérdőjelezte a bizonyítékok súlyát. Azóta további, nagyon részletes kutatások egyértelműen igazolták: a transz-zsírok rendkívül agresszíven tönkreteszik az ereket. Ebben mérföldkő volt a Harvard Egyetem jelentése az érelmeszesedést okozó hatáskról.
Az élelmiszerek cimkéjén szerepel-e az összetevők listáján?
Nem kötelező feltüntetni, ezért az élelmiszer-gyártók érthető okokból nem is tüntetik fel néhány kivételtől eltekintve. Az Egyesült Államokban 2006. január 1-től minden tápanyag-címkén feltüntetik a transzzsír tartalmat.Nézze meg Ön is, mennyivel könnyebb a vásárló helyzete a megfelelő tájékoztatás esetén!


Honnan tudható mégis, miben van transz-zsír?
Az összetevők között "hidrogénezett növényi olaj" vagy "részlegesen hidrogénezett növényi olaj" szerepel. Gyorsétteremben reggelire elfogyasztott fánk és ebédre kért nagy adag sültkrumpli akár 10 g mennyiséget is tartalmazhat a veszélyes anyagból.
Mi lehet a megoldás?
Az élelmiszer és vendéglátóipar ellenérdekeltsége miatt tartós eredmény csak kötelező érvényű államilag előírt szabályozástól várható. A szigorú állami szabályozás akkor sem kerülhető meg, ha néhány nagy cég önkéntesen csökkenti a termékekben ennek a káros anyagnak mennyiségét. A vásárlók tájékoztatására legyen kötelező a termékeken feltüntetni a transz-zsír tartalmat.
Mit jelent az omega-3 és az omega-6 kifejezés?
Ha szereti a kémiát, könnyű megérteni az ábránkon. Az omega utáni szám azt jelenti, hogy a kettős szénatom kötés a zsírsavlánc végétől hányadik szénatomnál van. (Omega-3 = a kettős kötés a végétől a harmadik szénatomnál van). Az omega jelenti a szénatomlánc végét. Az egészséges táplálkozás érdekében ajánlott több omega-3 zsír fogyasztása.
Mi a helyes omega-3/omega-6 arány az étrendben?
A szakemberek szerint a helyes arány 1:3 és 1:5 között van. Ezzel szemben az átlagétrend 1:10 - 1:30 arányban tartalmaz csak omega-3 zsírsavat. A megoldás a magas omega-3 tartalmú olajok fogyasztása. Ilyen a repce, len, dió, mogyoró, tengeri halak olajai.
Korlátozták-e már valahol hivatalosan az ételek transz-zsírsav tartalmát?
Igen! New York város 2006 decemberében határozta el, hogy a város éttermeiben és vendéglátó helyein meg kell szüntetni a transzzsírok használatát. New York példáját követte egy másik amerikai metropolisz, Philadelphia is. Dániában az egész országban tilos 2%-nál magasabb transz-zsír tartalmú élelmiszert forgalomba hozni. Számos nagyvállalat önkéntes korlátozást vezetett be, mint például a Disney. A transz-zsír használatát a "fejletlen" Indiában is korlátozzák.

Pro és kontra: Ártalmatlan margarin, veszélyes keksz
Komoly veszélynek vannak kitéve a nagy mennyiségű transzzsírsavat tartalmazó készételek fogyasztói - állapították meg a kutatók. Az élelmiszergyártók viszont attól tartanak, hogy divat lesz eltúlozni a veszélyt. A tudomány és a piac képviselőit, dr. Nagy András kardiológust, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnökét, és Boródi Attilát, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnökét faggatta a Kosár Magazin   >>>tovább>>>

Friss bizonyíték: a transz-zsírok szívbetegséget okoznak
A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézete által végzett vizsgálat az eddigi legerősebb bizonyítéka a transz-zsírok és a szívbetegség kapcsolatának. Az amerikai nők körében háromszoros volt a koszorúér betegség kockázata azoknak, akikben a transz-zsírok vérszintje magas volt.   >>>tovább>>>

Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására
A legnagyobb szigetországi kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury's vagy a Marks and Spencer. A lépés segítheti a szívbetegségek és az elhízás csökkentését.   >>>tovább>>>

Philadelphiában is száműzik a transzzsírokat
Philadelphia Város Tanácsa egyhangúlag elfogadta a város éttermeiben felszolgált ételek transzzsír mentesítését előíró rendeletet. A rendelkezés 2007 szeptember elsejétől fokozatosan lép hatályba, elsőként a sütési zsiradékokra és a kenyérre kenhető krémekre vonatkozik.   >>>tovább>>>

Miért nehezebb egészséges élelmiszereket vásárolni Magyarországon?
Mert az élelmiszer címkéink rosszak. Tartalmilag szegényesek, sok fontos információ hiányzik, méretük pedig nem megfelelő, sokszor olvashatatlanul apró betűs. A szegényesebb választék mellett nálunk a fogyasztó nem is tudja, mi az, amit megvásárol. Az Egyesült Államokban kötelező hatósági előírás az élelmiszerek összetevőinek részletes feltüntetése. Nézzen utána, mennyivel könnyebb eligazodni a megfelelő tájékoztatás alapján a vásárlónak. Hazánkban miért titok, mit adnak el nekünk?   >>>részletesebben>>>

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.26 0 0 16

Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására

Kezdő oldal >  Hírek, érdekességek >  Brit kereskedők összefognak a transz-zsírsavak korlátozására


A legnagyobb szigetországi kereskedelmi láncok az év végéig megszüntetik az egészségre ártalmas transz-zsírsavak hozzáadását a saját márkanév alatt forgalmazott termékeikhez. A bejelentésben, a hazánkban is jól ismert Tesco mellett a legjelentősebb kereskedelmi cégek is szerepelnek, mint a Sainsbrury's vagy a Marks and Spencer. A lépés segítheti a szívbetegségek és az elhízás csökkentését.


A gyorséttermi láncok által is használt koleszterin-szint emelő transz-zsírsavakat a pékárukhoz és tejtermékekhez keverik, a minőség megőrzési idő és a termék állagának javítására. A transz-zsírok ugyanakkor táplálkozási szempontból értéktelenek, és emelik az érbetegséget okozó koleszterin vérszintjét.

A bejelentés a transz-zsírsavak visszaszorításának gyorsulását jelenti. A közelmúltban New-York város rendeletben kötelezte - szigorú bírság terhe mellett - az étterem tulajdonosokat a sütéshez használt olaj mentesítésére ettől a káros anyagtól. A vendéglátóiparban ugyanis, eltérően a háztartásoktól, nagy arányban használnak részlegesen hidrogénezett olajokat. Ezek az olajok magas transz-zsír tartalmúak, ezért a szakemberek szerint elősegítik az érelmeszesedést. Az Európai Únióban is már elkezdődött a folyamat, Dániában a részlegesen hidrogénezett olajok használatát már négy éve betiltották.

Sajnos Magyarországon a Tesco nem követi az angol mintát és nem is tervez hasonló lépést, azaz nem kívánja csökkenteni termékeiben a káros transz-zsírsav hozzáadását.

Törölt nick Creative Commons License 2008.07.26 0 0 15
Schwarzenegger lecsapott a rossz zsírsavakra
  • MTI - ugyelet@mail.index..hu
  • | 2008. július 26., szombat 09:09

    Számos halálos szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vezetnek a transz-zsírsavak, ezért betiltják őket Kaliforniában.

    Aláírta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó azt a törvényt, amelynek értelmében az Egyesült Államokban elsőként az ország nyugati partvidékén fekvő szövetségi államban kitiltják az éttermekből az egészségre ártalmas zsírsavakat tartalmazó ételeket.

    A testépítőből és filmsztárból politikussá lett Schwarzenegger helyi idő szerint pénteken látta el kézjegyével a jogszabályt, amely 2010-től kitiltja a növényi olajok hidrogénezése közben keletkező zsírsavakat tartalmazó étkeket az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államának éttermeiből. A tilalmat 2011-től a pékségekre is kiterjesztik, a törvény megsértőit pedig 25-től ezer dollárig terjedő pénzbírságra büntethetik.

    Schwarzenegger azzal indokolta a tilalmat, hogy az úgynevezett transz-zsírsavak összefüggésbe hozhatók a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, márpedig Kaliforniában e betegségcsoport a leggyakoribb halálozási ok.

    A cikk a hirdetés után folytatódik h i r d e t é s

    banner( 10110, 1382, 310, 232, 0, 0 )

    cont = document.getElementById( "uniq6985109" ).parentNode.parentNode; if ( cont.id == "microsite" ) { cont.style.width = "310px"; cont.style.marginLeft = "65px"; }

    Korábban már több amerikai város és gyorsétterem-lánc is bevezetett hasonló korlátozást, de egy egész államból most először "tiltják ki" a transz-zsírsavakat.

    Ez utóbbiak a növényi olaj ipari feldolgozása, állagának keményítése, illetve az olaj tartósítása közben telítetlen zsírsavakból keletkeznek a hidrogénezésnek nevezett folyamat során. A margarinok például hidrogénezett növényi olajok, amelyeket mesterségesen tesznek szilárddá. A hidrogénezés hatására a zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, a zsírsavakban az atomok elhelyezkedése megváltozik.

    A transz-zsírsavak a biológiailag hátrányos tulajdonságú telített zsírsavakhoz válnak hasonlatossá, növelik a vérben a káros hatású LDL-koleszterin szintjét, csökkentik a jó, HDL-koleszterin szintjét, hozzájárulva a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rendszeres testedzés hatására a HDL-koleszterinszint kellően magas lesz ugyan ahhoz, hogy még a magas, káros LDL-koleszterinszint mellett is kellő védelmet nyújtson az érfalaknak és a szívnek, a transz-zsírok azonban ezt nem engedik, ezért a telített zsírokhoz képest dupla kockázatot jelentenek az ember egészségére.

    Küldje el ezt a cikket

    Törölt nick Creative Commons License 2008.07.20 0 0 14

    Nu, akkor vissza kell térni a disznózsirhoz ???????! :O)

     

    A növényi olajok inkább ártanak, mint használnak az ereknek

    2008. július 17. csütörtök 20:10 A Journal of Lipid Research (Lipidkutatás) szakfolyóirat júliusi számában megjelent írás megfosztja a növényi olajokat a glóriától, amelyet a szívbetegségek kivédésében eddig köréjük festettek. A növényi olajokban található vegyületcsoportról, a szterolokról bizonyítottnak vettük, hogy hatásos módon csökkentik a koleszterinszintet, ezzel csökkentik az érszűkület, beleértve a szív erei szűkületének kockázatát is. Régebbi elképzelések szerint nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva a szterolok csökkentik a koleszterin bélből való felszívódását. Naponta körülbelül 3 gramm képes néhány hét alatt lecsökkenteni az LDL koleszterinszintet, átlagosan 14%-kal. Ennyit azonban egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással is el lehet érni. A szterolok táplálékkiegészítő formában való fogyasztása azonban nem előnyös, mert akadályozza a zsírban oldódó vitaminok felszívódását.

    Aorta billentyű szűkületet okoz ugyanis a bal kamra és az aorta közötti billentyűben a koleszterin felszaporodása, ami akadályozza a vér áramlását és a szívet megterheli. A 65 év felettiek 2 %-ának, a 85 felettiek 5 %-ának van aorta billentyű szűkülete. A népesség elöregedésével a probléma súlya növekszik.

    A növényi szterolok akadályozzák a táplálékkal felvett koleszterin felszívódását, ezért a túlnyomóan növényi táplálkozást és a növényi szterol táplálékkiegészítők fogyasztását (vagy a táplálékkiegészítőt egymagában) gyakran használják a magas koleszterinszint csökkentésére.

    Bár a növényi szterolok rosszul szívódnak fel, mégis képesek bejutni a szervezetbe. Finn kutatók megvizsgálták, hogy a szervezetbe bekerülő növényi szterolok is akkumulálódhatnak-e az aorta billentyűben.

    82, súlyos szívbillentyű szűkületben szenvedő betegtől vérmintát vettek, 21 pácienstől pedig, akik szívbillentyű műtéten mentek keresztül - aorta billentyű mintát.

    Megállapították, hogy a nem-koleszterin szterolok - beleértve a növényi szterolokat is - felgyűlhetnek az aorta-billentyűben, méghozzá olyan mértékben, amilyen mértékű a koncentrációjuk a vérben.

    Ez a kutatás azt sugallja, hogy a szívre jótékony hatásúnak hirdetett növényi szterolok kockázati tényezőként végzik...
    A kutatók előtt még sok vizsgálat áll. Azt is meg szeretnék tudni, hogy a szterol táplálékkiegészítők eltérnek-e hatásukban a növényi olajoktól.

    (Forrás: EurekAlert/Független.hu)

     
    Előzmény: Törölt nick (13)
    Törölt nick Creative Commons License 2008.07.20 0 0 13
    A koleszterint csökkenti, de a szívbillentyű elmeszesedik tőle
    2008. július 19. 04:04 | Forrás: STOP/MediPress

    nyomtat | elküld



    A növényi szterolokról eddig azt tartották, hogy hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. A JLR júliusi számában megjelenő tanulmány azonban felfedte, hogy ezek az összetevők kockázatosak is lehetnek, mert felhalmozódhatnak a szívbillentyűkben, és azok elmeszesedését okozhatják.

    //

    Kapcsolódó cikkek

    Együtt romlanak - vérkoleszterin és az emlékezet
    A gyümölcslé néha jobb a gyümölcsnél?
    Nem mindenkinél hatnak egyformán a gyógyszerek
    A koleszterin nagy része alapvetően jó

    <!-- -->

    Az aorta billentyű meszesedés (AS) oka a koleszterin felhalmozódása az aorta és a bal kamra közötti billentyűben. Ez akadályozza a vérkeringést, így a szívre nagyobb terhelés hárul. A 65 év felettiek kb. 2 %-a, a 85 évnél idősebbeknek pedig az 5 %-a szenved ebben a betegségben. A társadalom öregedésével a probléma növekvő tendenciát mutat - írja a MediPress.

    A növényi szterolok meggátolják a koleszterin felszívódását. Az ehhez hasonló kiegészítőket gyakran használják a koleszterinszint csökkentésére. Bár a növényi szterol gyengén szívódik fel, bekerülhetnek a szervezetbe. Satu Helske és munkatársai ezért azt vizsgálták, felhalmozódhatnak-e az aortabillentyűkben. 82 súlyos AS-es beteg vérmintáit gyűjtötték össze, illetve 21 műtéten átesett beteg aortabillentyűit. Azt vették észre, hogy a nem-koleszterin szterolok felhalmozódhatnak az aortabillentyűkben, a vérben található szintjüknek megfelelő arányban.

    Az eredmények arra utalnak, hogy a hasznos növényi szterolok növelhetik az AS kialakulásának kockázatát, habár több tanulmányra lesz szükség, például annak megállapítására, hogy az étkezési szterol illetve a táplálékkiegészítő termékek hatása eltérő-e.

     STOP

    Törölt nick Creative Commons License 2008.01.19 0 0 12
    Tények és tévhitek Margarin kontra vaj: mi az igazság?

    2008. január 16. 12:23 | Utolsó módosítás:2008. január 16. 12:53

    A jó minőségű margarinok nem, vagy csak az egészségügyi világszervezet (WHO) által ajánlott mértéket meg nem haladó mennyiségben tartalmaznak a szervezet számára káros transzzsírsavakat. A vaj margarinnal való helyettesítése hosszú távon - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően - segíthet megelőzni az első számú népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását.

    <!-- if(!window.goAdverticum) document.write(''); --> if(window.goAdverticum) goAdverticum.addZone(39709);

    Mivel készüljön a szendvics?

    © Dripnet

    Az elmúlt év utolsó hónapjaiban a média különböző csatornáin újra és újra felcsaptak a margarinellenes hadjárat hullámai. Az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorának műsorvezetői a karácsonyi bevásárlások idején tanácstalanul üldögéltek a stúdióban. Egyikük az interneten körlevél formájában megjelenő levélről mesélt, amely a margarin káros hatásait ecsetelte. A másik műsorvezető azonban védelmébe vette a margarint. A beszélgetés végül azzal a konklúzióval zárult, hogy évekkel ezelőtt a vajat kiáltották ki első számú közellenségnek, most pedig eljött az ideje, hogy ugyanezt tegyék a margarinnal. De vajon mi az igazság a sok állítás körül? Táplálkozási szakemberek összegyűjtöttek néhány tévhitet és az azokat cáfoló tényeket. 
     
    Milyen hatással van a margarin a koleszterinszintre?

    A margarint érő támadások első pontja szerint a margarin emeli a koleszterinszintet. Emeli, mert az előállításához szükséges szilárd növényi olajok a szervezetre ártalmas, úgynevezett transzzsírokat is tartalmaznak. E zsírok rendszeres fogyasztása pedig csökkenti a vérben levő jó koleszterin szintjét, így növeli az érelmeszesedés kialakulásáért felelős, rossz koleszterinét. Tény ugyanakkor: a hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül, a ma kapható, jó minőségű margarinokba kerülő növényi olajokat már nem hidrogénezik, helyette kemény, a természetben előforduló növényi zsírokat (kókuszzsír, pálmazsír) használnak a kívánt, kenhető állag elérésért. Így mára sikerült a transzzsírsavak arányát 1-2 százalékra vagy ez alá csökkenteni, és ezt az információt bizonyos gyártók a csomagoláson található tápanyagtáblázatban fel is tüntetik termékeiken. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma alacsony, a WHO által ajánlott 1 százalék alatti, zsírsavösszetételüknek köszönhetően a szív- és érrendszerre kifejezetten jó hatással vannak. A többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó margarinok nem emelik a koleszterinszintet, épp ellenkezőleg: zsírsavösszetételüknek és más összetevőiknek köszönhetően segítenek csökkenteni. 
     
    Felborulhat az egyensúly

    A margarinfogyasztók tévednek, amikor azt hiszik, hogy a koleszterin nem szükséges az emberi szervezet működéséhez. Így csupán koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tény: való igaz - egyébként senki nem állította ennek ellenkezőjét -, hogy koleszterinre igenis szüksége van a szervezetnek. Az emberi szervezet pontosan ezért állítja elő a koleszterint. Sajnos a táplálékkal bevitt túlzott mennyiségű koleszterinnel, valamint a telített és transzzsírsavakkal - amelyek jellemzően olyan  állati eredetű élelmiszerekben vannak, amilyen például a vaj is - felboríthatjuk a védő és az ártó koleszterin egyensúlyát, az utóbbi javára. Ezzel pedig növelhetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Tiltott élelmiszerek szerencsére nincsenek, csak betartandó mennyiségek: ezért megfelelő mennyiségben vaj és egyéb állati zsiradékok is fogyaszthatók, de ételkészítéshez, kenyérkenéshez a növényi olajokat, margarinokat ajánlott előnyben részesíteni.
     
    Növényi és állati eredetű zsírok
     
    Ismert tény, de nem lehet elégszer ismételni: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők jelentős része táplálkozással befolyásolható. A Magyar Szív Egyesület 2007-ben készült hazai, reprezentatív koleszterinkutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek (20-90 év közöttiek) 24 százalékának emelkedett a koleszterinszintje, 17 százalékának pedig magas. Így a felnőtt lakosság jelentős részének nem javasolt a koleszterinszint növekedését okozó élelmiszerek nagymértékű fogyasztása. A jó minőségű margarinok fogyasztása jól beilleszthető a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásba.
     
    A korszerű táplálkozásban az állati eredetű zsiradékokat lehetőség szerint (de nem teljesen) növényi eredetű zsiradékokra érdemes cserélnünk. Sütéshez az olívaolaj jelenthet jó megoldást, étrendünket gabonafélékkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel, zsírszegény húsfélékkel és tejjel-tejtermékekkel, valamint halakkal kell minél változatosabban összeállítani.

    Tiltott élelmiszerek nincsenek, csak betartandó mennyiségek: ezért megfelelő arányban vaj és egyéb állati zsiradékok is fogyaszthatók, de ételkészítéshez, kenyérkenéshez a növényi olajokat, margarinokat ajánlott előnyben részesíteni - hangsúlyozta Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.


    OTS-Hírvonal
    Ar'kel Creative Commons License 2007.02.19 0 0 11
    Köszi a választ. Úgy látom nincs más megoldás csak a gyógyszer.
    Előzmény: kkmd (10)
    kkmd Creative Commons License 2007.02.19 0 0 10

    Érelmeszesedés, érszűkület, magas vérnyomás, különböző szervek infarktusai.

     

    Az LDL-t a sejtek nem egyszer genetikai okok miatt nem képesek felvenni, ekkor emelkedik meg a vérben a koleszterinszint. Vagy szeded a gyógyszert, vagy próbálod minél jobban megemelni a HDL szintedet, mert nemcsak az LDL számít, hanem az LDL/HDL arány a döntő. Ez utóbbit táplálkozással már tudod befolyásolni, halolaj, fokhagyma, E.vit. stb.

    Előzmény: Ar'kel (9)
    Ar'kel Creative Commons License 2007.02.15 0 0 9

    A koleszterin szintem olyan magas, hogy a szemem alatt koleszterin kicsapódás látható. Amikor ez kiderült, a diétát nem javasolta a doki (168cm/58kg), gyógyszert kaptam rá.

    Az lenne a kérdésem, hogy utalhat-e a magas koleszterin szint valami májbetegségre?

    18 évesen a doki tapintásra azt mondta, hogy meg van nagyobbodva a májam. De ne gyertek most az alkohollal, mert attól egész biztosan nem lehet.....

    Illetve az érdekelne még, hogy a magas koleszterin szint milyen problémák előidézője?

    faqkac Creative Commons License 2005.09.30 0 0 8

    Ja....., azóta néhányszor magam is kipróbáltam, ( havi rendszerességgel) hátha nekem sikerül befolyásolni. Hááát... nem sikerült.

     

    Amióta gyógyszert kapok ( Lipanor Sortis) az eredményeim megegyeznek az élsportolókkal.

    Hozzáteszem gyógyszerellenes vagyok!!!

    faqkac Creative Commons License 2005.09.30 0 0 7

    Sziasztok

    Az én drága anyósomnál, megállapították, hogy baromi magas a koleszterin szintje.(1-2%-al haladta meg a normát)

    A javasolt diéta betartásával olyan szépen lefogyott, hogy csak akkor ért hozzá a szoknya ha fenéken billentették. A koleszterin szintje mit sem változott.

    Elvittem egy barátomhoz (az Ormoson lótuszfaktusz) aki azt javasolta, hogy most egy hónapig csak olyanokat egyen, ami jólesik. Mondanom sem kell a laboreredmény ugyan az lett.

    A barátom azt mondta, hogy táplálkozással a koleszterin szintet nem lehet befolyásolni, ez teljesen alkati kérdés. Ugyanis ha nem viszel be a szervezetedbe koleszterint, a májad termel. Egyetlen módszer a befolyásolásra (sajnos) a gyógyszer. Mondom ezt én is három infarktus, és egy szívműtét után.

             

                                                    Sok sikert mindenkinek: Fa@

    angel_fire Creative Commons License 2005.08.04 0 0 6

     

    Helló! Hátha segít, ezt Pados Dr, egyik óráján jegyzeteltem.

    Megjegyzem halkan, diétával, ha nem táplálkozási eredető magas koleszterinszinted van, sokra sajnos nem mész, annyi mint halottnak a csók. Kb abban segít, hogy magasabb nem lesz. Próbálj meg több rostos dolgot enni, eleget inni, többet sportolni, aktívabban élni, kerülni a stresszt, jó sok fokhagymát enni :) (komoly) Aztán ha végképp nem megy, akkor sajnos gyógyszer. (nekem is magas, fiatal vagyok, vékony, sportoló, családi anamnézisben semmi, olyan gyógyszereket nem szedek, helyesen táplálkozom, mégis magas)

     

    Azért bemásolom, ártani nem árthat,

    Üdv

    egy dietetikus

     

    A diéta idején ehető ételek

    • Húsok és húsféleségek:
      marha-, baromfi-, vad-, borjú-, bárányhús sovány része, a húson látható összes zsír eltávolítása után, sovány sertéshús, párizsi, krinolin, szafaládé, virsli, fehérpecsenye, gépsonka, zalai felvágott, baromfi- és pulykafelvágott, diétás kenőmájas és sonkaszalámi, mindenfajta hal, makréla halkonzerv
    • Tojás:
      heti 1-2 tojás
    • Zsírok, olajok:
      margarin (Flora), növényi olajok
    • Tej és tejtermékek:
      0,51 tej (1,5% zsírtartalmú), joghurt vagy kefir, félzsíros túró, 20% zsírtartalom alatti sovány sajtok
    • Kenyér, tésztafélék, édességek:
      barna kenyérből, rozs- vagy korpás kenyérből, szójás kenyérből 1 vékony szelet (kb. 50 gramm) naponta
    • Zöldségek és főzelékek:
      minden fajtájuk nyersen vagy főzve, párolva vagy salátának, burgonyából maximum 10 dkg
    • Gyümölcsök:
      alma, citrom, egres, eper, görögdinnye, grapefruit, körte, málna, meggy, narancs, ribizli és az ezekből készített, nem cukrozott vagy édesítőszerrel készített kompótok
    • Italféleségek:
      kávé, tea, ásványvizek, csapvíz, édesítőszerrel készített limonádé, energiamentes, mesterséges édesítőszerrel (szacharin, ciklamat, aceszulfam, aszpartam) készült "light" italok

    A diéta idején kerülendő ételek

    • Húsok és húsféleségek:
      zsíros húsok, liba, kacsa, kolbász, hurka, belsőségek, húskonzervek, szalámik, felvágottak
      Az elkészítési eljárások közül a rántás és a zsírban sütés helyett a főzés, a párolás, a grillezés, a teflon, az alufólia ajánlott.
    • Tojás:
      zsíros tojásrántotta és majonéz, tojással készült ételek
    • Zsírok, olajok:
      állati eredetű (sertés-, liba-, kacsa-) zsírok, szalonna, tepertő, vaj, vajkrém
    • Tej és tejtermékek:
      több, mint 0,5 l tej, tejföl, tejszín, tejszínhab, sűrített tej, zsíros tej, zsíros (20-25%-nál nagyobb zsírtartalmú) sajtfélék
    • Kenyér, tésztafélék, édességek:
      fehér kenyér, zsemle, pékáruk, kalács, liszt, tésztafélék, rizs, cukor, lekvár, méz, glukonon, marcipán, bonbon, csokoládé, kakaó, fagylalt, rántással készült leves és mártás
      Az úgynevezett diabetikus édességek is tilosak!
    • Zöldségek és főzelékfélék:
      szárazbab, zöldborsó, lencse, kukorica, sütőtök
    • Gyümölcsök:
      ananász, banán, cseresznye, datolya, dió, füge, gesztenye, mazsola, mogyoró, őszibarack, ringló, szárított gyümölcsök, szilva, szőlő
    • Italféleségek:
      alkoholos italok (bor, sör, pálinka), a kereskedelemben kapható üdítőitalok (pl. kóla, tonik, szörpök, gyümölcslevek)
    • Étvágycsökkentőként fogyasztható:
      búza- vagy zabkorpa, zabpehely 3x1-2 evőkanállal, zabalapanyagú rostos italok
    Előzmény: moes (-)
    nemisbéka Creative Commons License 2004.08.06 0 0 5
    Hát arról semmiképp sem :), csak ne egyed nonstop. Amúgy ha beállsz egy szénhidrátszegényebb, viszont telítetlen zsírsavakban gazdag étrendre, néha egy kis kihágás belefér.
    Előzmény: moes (4)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!