Keresés

Részletes keresés

portugéza Creative Commons License 2 napja 0 1 34257

A montenegrói határ környékéről két szép emlékem van a vonatból. Felülről láttam egy felhőpamacsot alattunk egy kis völgyben, sajnáltam, hogy akkor még nem kotortam elő a fényképezőgépemet. A társaság már fenn volt úgy-ahogy, kora hajnalban is. Tátottuk a szánkat a vonatablakból. A tényleges montenegrói határ környékén (?) a hegyoldalban volt egy kis bódé, mellette idős bácsi (vasutas?)egyenruhában, tányérsapkában szalutált a vonatnak. Zseniális pillanat volt.

 

Szeptember elején a vonat már nem volt teljesen tele. Éjjel szinte fázott az ember, a melegítőruha kevés volt. Ahogy került magasabbra a nap, úgy zakatoltunk egyre délebbre, ez így jól jött ki. Az ember kezdett átmelegedni. A podgoricai síkságra érve kezdtek megjelenni a gránátalmafák, fügebokrok a sín mellett. Shkodrai-tó. Majd utána a finálé: be az alagútba, majd onnan kirobbanva már rögtön a tengerparton voltunk, megcsapott a meleg. Sutomore vasútállomás: kicsit balatoni érzés.

 

Megérkeztünk. Az ember otthon érzi magát. 

 

Egyszer akartam még vonattal utazni, kihasználni az akkor még létező szezonon kívüli kedvezményt. Jött az árvíz Szerbiában...

 

Előzmény: Amaribp (34256)
Amaribp Creative Commons License 2 napja 0 0 34256

Én is csak egyszer utaztam vonattal, egyszerre volt megdöbbentő, és Montenegrói határ után csodás a táj. (többi  utas aludt :D )

Előzmény: portugéza (34254)
Amaribp Creative Commons License 2 napja -4 1 34255

Oké :) hozott anyagból a legjobb. Mit szólt hozzá? Kovászos uborkához mit szólt?  ha hozott volna egy csirkét, egy paprikás csirke galuskával? Vagy hozzá még káposztát, és töltött káposzta :D  Én az ország gasztronómiáját nem ismertem meg, illetve a darált húsos dolgokat, meg grillezett ezt azt, legjobban a  babgulyás tetszett.  Fekete kagylót egyszer ettem, semmi gond, de ennyi volt. Okrát piacon láttam, még nem volt ingerenciám, hogy kóstoljam. De két hét alatt, minden jó volt, ha már nagyon éhes voltam :)

Előzmény: lajoska69 (34247)
portugéza Creative Commons License 2 napja 0 1 34254

A MÁV (megint) megszünteti a közvetlen kocsikat Montenegróba jövőre.

 

https://www.mavcsoport.hu/mav-start/menetrendvaltastol-csokken-utasellato-kapacitasa

 

Ahogy telnek az évek, egyre kedvesebb emlék az első odautam Sutomoréba a Bárig közlekedő kocsiban. Úgy alakult, hogy nem utaztam Montenegróba így többet. (Ami talán nem teljesen véletlen.)

Bujazliz Creative Commons License 2 napja 0 0 34253

Egy dologra odafigyelni a blökinél: Mind a veszettség elleni oltás, mind a féreghajtó bélyeg dátuma ne legyen lejárat előtt pár nappal.

Bujazliz Creative Commons License 2 napja 0 0 34252

Én két napja tértem vissza nyaralásból Szerbián keresztül. Megnézik az útlevelét a blökinek,de semmi egyéb!

Tavaly Montenegróban apartmanban nyaraltunk (nem először). Semmilyen hatósági állatorvosi vizsgálati papírt ne kértek, az uniós útlevélben minden benne van,elfogadott mint Montenegróban, mint Szerbiában. Azt szoktuk átnyújtani a határon a személyinkkel együtt. A külön hatósági igazolásnak csak egy értelme van itthon: fizessen az állattartó.

Előzmény: Beus199 (34249)
www.bunjevac.hu Creative Commons License 3 napja 0 0 34251

Ha már emlegetik Montenegrót is.

 

Egy turistaparadicsom, ahová az életben nem megyünk vissza

 

 

termosz Creative Commons License 3 napja 0 1 34250

Tavaly Májusban 20-21 fokos volt a tenger és simán fürdöttem benne...

Előzmény: Mr.DanaXI (34243)
Beus199 Creative Commons License 3 napja 0 0 34249

Ha kozuletek vitt valaki kutyat szerbian keresztul montenegrobe, kerem szepen valaszoljon!  Most olvasom az alkatorvosi kamara weboldalan, hogy ha fenti helyekrol vissza us akarom hozni a kutyat akkor kell hatosagi allatorvosi vizsgalat, es vakami vervizsgalat, titer ertek meghatarozasa. Utlevele van veszettsegi oltassal, feregtelenitessel es csipelve van!

 

lajoska69 Creative Commons License 3 napja -1 3 34248

A vége valamiért lemaradt.... pedig az a legjobb...

lajoska69 Creative Commons License 3 napja -3 6 34247

Kedves „Amaribp” Előző hozzászólásodat idézem (34221) :  „Képeid meg egy  gasztronómiai kaland :)”…. Reménykedem, hogy ma sem vallok csúfot…. Ma reggel a háziasszonyunk azt mondja: tudja, hogy ma nálunk Nemzeti Ünnep van… Mondom neki, jól tudja…. Néhány perc múlva, hoz egy néhány csevapot, hogy készítsük el…. Mondom neki, hogy hogyan gondolja??? Azt mondja rám bízza…. lehet másképpen is… Készítsek valamit, amit együtt elfogyasztunk az ünnep tiszteletére…. Még azt is mondta, minden alapanyagot biztosít hozzá…. Ám legyen, gondoltuk…. és a fantázia beindult…. Van egy kis bacon a hűtőnkben… Gondoltuk becsavarjuk a csevapokat….(tudjuk, itt indul a „szentségtörés kategóriája…”) remélve, ez több megütközést és negatív pontozást vált ki azokból akiknek amúgy is szálkák vagyunk, főleg így a 35. nap után… Na, de szalmát rá!
Néhány pityókát hajában előfőztem, majd a göngyölt csevapok közé raktam… Vékonyra szelt gyöngyhagymával és lilahagymával, és sütnivaló piros paprikával borítottam…. Fűszerként kakukkfüvet és rozmaringot, só és borsot tettem hozzá…. Kevés vékonyra szeletelt paradicsom és a fokhagyma…. Kicsit átkentem olívával, majd a háziasszony sütőjében folytatta az útját. Sült-sült , mint a hamuba sült pogácsa mindaddig, míg megpirult a teteje, pirosodtak a pityókák is… Ekkor, jó sok sajtreszelékkel egy kis „kisjela pavlaka” azaz tejföl vegyítésével betakarva, pirosra sütöttünk…A tetejére, hogy egy kicsit magyarosabb legyen egy két szelet magyarkanizsai füsttöltszalonnából tarjt készítettem... Megszórva egy kis "martonosi" tört paprikával... Remélem "szervezkedő" Fő-tagtárs, mint...(33176) "Konyhában inkább felhasználói oldalon vagyok ..." címmel is elfogyasztaná eme finomságot.... Akár itt MNO-ban, vagy otthon...
A múlt héten elkészült (második) kovászos uborkánk nagyszerű köretként szolgált az elkészült variációhoz…. „Még egyszer mondom….” (és rángatom a vállam….) ez egy variáció….!!! Ha valaki nem szeretne valami hasonlót enni, ne tegye….. ha valakinek tetszik, csinálja meg otthon, és várom a fejleményeket…. Talán „portugéza” írta, hogy meghosszabbítja az emlékeket, ha otthon is készít valami olyat, ami az utazásira emlékezteti… Ám legyen…. Jó étvágyat kívánunk! az itt lévőknek és az otthoniaknak….! Kellemes szép estét az otthoni tűzijátékokhoz! Egy kellemes Vranac a "jutalmunk" a háziaktól, de nekünk inkább a jóízű elfogyasztás volt a fontosabb a háziak részéről...!

Amaribp Creative Commons License 3 napja 0 0 34246
Amaribp Creative Commons License 3 napja 0 0 34245

Kíváncsi leszek a beszámolóra. Embere válogatja, ki mit szeret. Sokan nem, a balkáni nyüzsgést, mások meg imádják, érdekesnek tartják.  Ulcinj városa  déli határ, onnan azért nem egy ripsz-ropsz autóval eljutni, Budvára, vagy Kotori öbölbe,nyári forgalomban. Persze mindig van akit vonz a lassan mélyülő homokos tengerpart, (Balaton, csak nem sós) pedig ott van Tivathoz közeli Plavi Horizont, lassan mélyülő, homokos, és Tivat a Kotori öbölben fekszik, és biztos drágább, mint Ulcijn. Én azt tanácsolnám, fedezd fel Ulcinjt  és környékét, következőben meg más régiót. A lényeg: autó-busz, csak gyalog nem sok mindent látsz. Ha valaki elképzelt valamit, és az nem olyan, és nem rugalmas, az csalódott.  De erre van a google :)

Előzmény: Vivien2017 (34235)
nickd1977 Creative Commons License 3 napja -1 0 34244

Ulcinj az már Albánia :) Rengeteg albán és koszovói albán van a városba, nincs túl nagy tisztaság sem, de sokak szerint csak ezen a részen van homokos tengerpart Montenegroba.

De ez nem teljesen igaz :) Ha Budváról elindulsz Tivat felé, ahogy leérsz a sík részre, balra ki van írva JAZ. Ez is homokos, de ha a Donjogrbaljski put-on elindulsz befelé (hegyi út, többnyire egy sávos és néha aszfalt sincs rajta, szóval itthon eszedbe se jutna rámenni egy ilyen útra), akkor néhány km után egy öbölbe található Ploce Beach.

Nekem az abszolutt kedvenc. Egy öbölbe fekszik, igaz nem sok a hely, de ezt az üzemeltető megoldotta a tengerbe épített stégekkel, amikről akár közvetlenül is be tudsz mászni a vízbe. Mint Montenegroba a jó strandok nagy többsége, ez is a nyílt tengerre néz.

Ulcinj helyett inkább Budvát ajánlottam volna, mert nálam Budva az abszolutt kedvenc, ráadásul a montenegroi partszakasz - durván - közepén, ami kirándulás szempontjából sem rossz :)

Előzmény: Vivien2017 (34235)
Mr.DanaXI Creative Commons License 4 napja -2 0 34243

Ulcinjban csak 24 a víz   ??   

az nem túl bíztató ...    mi lesz szeptemberben  ?? 

Előzmény: termosz (34214)
Vivien2017 Creative Commons License 4 napja -3 1 34242

Köszönjük szépen az Ulcinj-ra vonatkozó hozzászólásokat, alapvetően mindet pozitívnak értékeltük, és így már nyugodtabban vágunk neki az útnak. :)

portugéza Creative Commons License 4 napja 0 2 34241

Pár éve voltam Ulcinjban, nem mostanában. A városi, Kis strand (Mala Plaza) viszonylag kicsi és főszezonban nagyon zsúfolt. Ráadásul a most augusztus elején kijött mikrobiológiai vízminőség mérések alapján nem javasolják fürdésre (ez jelenleg az egyetlen ilyen strand az országban a vizsgáltak közül, tavaly azt hiszem nem volt ilyen gond sehol).  

 

A várostól arrébb, délre kezdődik a Nagy strand (Velika Plaza) 12 km hosszan. Vannak fizetős, éppen ezért jól karbantartott részei. Aki a homokos partot keresi, itt tobzódhat és válogathat kedvére. A víz lassan mélyülő. (Nemsokára indulnak oda a szüleim, remélem minden rendben lesz, én még nem voltam Ulcinjnál délebbre.) Kék zászlós strandok is vannak errefelé. A homokot felkavarja a nyílt vízi hullámzás, ezért koszosnak tűnhet.

 

Ulcinjban a városi stranddal párhuzamosan van egy sétány, emlékeim szerint ott nagy korzózás folyik esténként, bárok is vannak. Látnivalók közül adott a vár, a városi strandtól, ill. a parti sétánytól, el lehet odáig sétálni. Arra nem emlékszem, hogy magában a várban milyen a közvilágítás. Nem biztos, hogy esténként úgy lehet ott korzózni, mint Kotorban vagy Budvában az óvárosban, sok lépcsőre emlékszem és néhány lakatlan épületre. Azon kívül a városban rémlik még elszórtan egy-egy mecset, az óratorony, ilyesmi.

 

Ulcinj térsége kevésbé fejlett, mint mondjuk a Kotori-öböl, ez tény. Sajátosság az itt nyaraló sok koszovói és külföldről hazalátogató albán. Mondhatjuk rá, hogy kicsit "balkáni", valakinek ez bejön, a hangulat, a békés káosz. Keleties, de nem annyira kifinomult, mint Szarajevó.

Előzmény: Vivien2017 (34235)
merkurusz Creative Commons License 4 napja 0 0 34240
Előzmény: merkurusz (34239)
merkurusz Creative Commons License 4 napja 0 0 34239

Csak koccanásos baleset volt, a másik sávban egy lapátos mutatta ki mikor menjen.

8 euro per koponya pl. 2 szemelyre, szoba hütőszekrénnyel, fürdő közös, konyha az udvarban. 40 eur 4 személyre , szoba 4 ágy saját fürdö, saját konyha. Budvátol lefele inkább.

Előzmény: szervezkedő (34230)
lisy Creative Commons License 5 napja 0 0 34238

Szia! Amennyiben a homokos strand a fő szempontotok, akkor Ulcinj a megfelelő választás. Ha az igazán "tiszta, kék tenger" élményt keresitek, akkor nem biztos. De ebben az esetben sem kell kétségbe esni, az ország, elsősorban a tengerpart méreteiből adódóan, biztosan megtaláljátok a nektek megfelelő strandot egy kis autózással. Javaslom a Google Streetview, Earth használatát. Ezek segítségével még a szállást is le tudod csekkolni előre.
Ulcinjnak van egy sajátos hangulata, ami valakinek bejön, valakinek nem. Mi szinte minden évben ellátogatunk ide is, idén valószínűleg többször is (kisfiunk miatt- ő nagyon élvezte tavaly is a homokos partot), annak ellenére, hogy nem itt van a bázisunk. Mi is holnap hajnalban indulunk. 

Előzmény: Vivien2017 (34235)
Tasziló bácsi Creative Commons License 5 napja -1 2 34237

 Az első képen a két hölgy burkiniben fürdik. Bizony ez már majdnem Albánia, de attól sem kell félni :)

Tasziló bácsi Creative Commons License 5 napja -1 3 34236

Szia,

 

Kettő hete voltunk Bárban és kirándultunk egyet Ulcinj, Velika plaza-ra.

Ez egy nagyon hosszú partszakasz, ahol tucatnyi karbantartott strandot találsz, ahol garantáltan tisztaság van. Tudnod kell, hogy itt a homok különösen apró szemű, így könnyen felkavarja a hullámzás és a sok fürdőző. Én a gyerekeimmel azon mulattam, hogy utaztunk 900 km-t, aztán megérkeztünk Zamárdiba. Pont olyan "koszos" a víz, mint a Balaton :) Magyarul, nem kell tőle félni! Mi találomra behajtottunk egy parkolóba a Coco és a Paradise beach között és eltöltöttünk egy napot. A "szabadstrandon" sem volt különösebb mocsok és tömeg.

 

A városról nem tudok nyilatkozni, mert arra nem jutott időnk. De, ha nem tetszik a szállás vagy a környezet, szerintem nem nagy gond odébbállni, hacsak nem fizettél előre ( nem szabad!). Néhány 10 km után egészen más környezetben találod magad és bőven van szabad apartman. Még a főszezonban is válogathatsz, alkudozhatsz.

 

Pár kép a két említett "beach" ről:

 

Coco beachParadise beach

 

Előzmény: Vivien2017 (34235)
Vivien2017 Creative Commons License 5 napja 0 0 34235

Sziasztok!

 

Mi 20-án vasárnap megyünk Montenegróba, azon belül Ulcinjban foglaltunk szállást. Most először megyünk "önállóan", utazási irodát kihagyva, interneten foglaltuk le a kiválasztott apartmant. A lassan mélyülő, szép tiszta homokos strandhoz közeli szállásokat kerestük, így jutott a választásunk Ulcinjra. 4-en megyünk, az a cél hogy ne csak a tengerparton legyünk 1 hétig, hanem lássunk is szép tájakat, így utazgatni is fogunk országon belül. Itt is már sok okos ötletet olvastunk, hogy mit érdemes megnézni, ezekből szeretnénk is meríteni!

De, a megnyugtatásunk érdekében, örülnénk néhány olyan hozzászólónak, aki a napokban/hetekben járt Ulcinjban!!!!

Ugyanis, távolabbi ismerős körből, volt kint múlthéten egy család... és csak a rosszakat mondta.. koszos a tengerpart és a víz.. semmi esti sétálási lehetőség az óvárosban, mert annyira lepukkant.. Ők is azon az oldalon foglaltak szállást ahol mi, és nem abba a szállodába kerültek végül, hanem egy koszosba, ami 1km-re volt a tengerparttól (közvetlen tengerparton foglaltak eredetileg).. Na, most nem is ez a lényeg, mert mindenkinek lehet rossz élménye, valamilyen szinten hozzáállás kérdése is sok minden.. Csak ha valaki járt mostanában Ulcinjban, akkor kérjük szépen ossza meg velünk tapasztalatait, hogy ugye igaz amit sok oldalon olvastunk, hogy a Velika Plaza az egyik legszebb strandja Montenegrónak?! :D

 

Köszönjük szépen előre is annak aki akár csak egy mondattal ad egy kis pozitív töltést nekünk így nyaralás előtt 2 nappal! :)

il D co Creative Commons License 5 napja -1 0 34234

Köszönöm a válaszokat :)
A végállomás Kotor, emiatt írtam ide, de igazad van, a másik topikba kellett volna.

A leírás alapján látom az utat, köszi.

Előzmény: Bosanac (34232)
marci3_ Creative Commons License 6 napja 0 0 34233

Arra figyeljenek, hogy Kiseljak felé senki ne menjen. 40 km lakott terület egybefüggően. 40-50 kmh-val.

Előzmény: Bosanac (34232)
Bosanac Creative Commons License 6 napja 0 0 34232

Nos, nem teljesen érthető a feltett kérdésed:
- ha Bp - Mostar utazás a feladat, itt a kézenfekvő 3 gugli maps útvonal: https://goo.gl/maps/QQSoC8kzHMp

= látszik, hogy a Goo.gl szerint HR autópályán menni sem nem rövidebb, sem nem gyorsabb, se nem szebb - ellenben jelentősen drágább (autópálya díj, gépi és emberi üzemanyag ára): Az ideális út Bp-Udvar-Samac-Doboj-Sarajevo-Mostar (persze ha tudsz normál közúton közlekedni... :)

- ha Udvaron keresztül mennél, ahogy írtad, akkor Osijek elkerülőig az út világos/egyenes, csak az Osijek-Svilaj közti ~65km szakaszon mehetsz rá  az A5 autópályára, de annak az ára nem 25eFt (hanem jóval kevesebb) viszont szvsz. fölösleges is rámenni - pár percet nyerhetsz vele. Itt elmehetsz - ahogy írod, - "mellette" a főúton direktbe Samacig. Itt határátkelés BiH-ba. Onnan végig a Bosna folyó völgyében lecsorogsz Zenicáig - nagyrészt közúton - majd innen végig autópályán Sarajevo külső érintésével (tán) Tarcinig. Ennek díja töredéke a HR autópályák díjainak. Innen végig tovább Mostarig közúton - a pompás Neretva völgye rárakja a koronát az utad végére.

Tehát szerintem Eszék után Horvátországban ne menj fel az A5 autópályára, Boszniában Samactól Mostarig meg mindenhol, ahol lehet.

Visszafele ugyanígy - ha csak nem szeretnél másfele kalandozni.

Boszniában régen jelentősen, ma már csak egy kicsit olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk - ezen az útvonalon tán legolcsóbb Dobojtól egy picit északra - de erről (is) biztos volt szó már korábban...

Jó utat.

(Viszont ha esetleg vársz 2-3 évet, fenti okfejtés okafogyottá válik: Akkor Bp-n fölhajtasz a magyar M6-osra és Boszniában Donji Sviljanál legördülsz a (~)horvát A5-ösről - és addigra már a Sarajevo környéki autópályát is meghosszabbítják pár 10km-rel.)

Ps: Van egyébként BiH topic is: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9124284 - oda jobban illene a kérdésed.

Előzmény: il D co (34229)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja -2 0 34231

Gps-en kiveszed az autópálya opciót és megoldodik a probléma, ha nem szeretnél pályán menni. Szerintem felesleges a horvátok felé kerülni. Én egyenesen csak legurulnék az M6-on, majd onnan tovább.

Előzmény: il D co (34229)
szervezkedő Creative Commons License 6 napja 0 1 34230

Jajj nekem! Kettő baleset is volt az éjszaka?

Az gáz! Ki tudtátok kerülni?

 

Ez a 8euro első hallásra nem is hangzik rosszul, csak kérdés milyen kompromisszumokat kell ezért vállalni. Környék? Település?

Előzmény: merkurusz (34216)
il D co Creative Commons License 6 napja -1 1 34229

Sziasztok!
Borzasztóan rosszul tájékozódom,GPS-sel is simán képes vagyok eltévedni, szóval türelmes embertől kérnék hozzászólást :)
Mostarba mennénk Bp-ről(tranzitszállás), Udvar felé. 
Olvasom, hogy a horvát autópálya cirka 25e Ft és jelentősen nem gyorsabb, mintha mellette mennénk. (Jól láttam? Tényleg érdemes nem igénybe venni?)
Ez lenne a kérdésem: melyik város után kell figyelni, hogy ne menjünk fel az autópályára és meddig kell menni ezen az úton? 
Köszi a türelmet :)

merkurusz Creative Commons License 6 napja 0 3 34228

Teljes mértékben egyezek veled. Ma Voliban vettem csevaphúst 3,8 eur, szerintem ez nagyon jó ár. Azt mondják Szarajevóban van az igazi, sokan azért kerülnek arra, hogy bevásároljanak belőle. Lajoska írásait szeretem képekkel fűszerezve, természetesen nem kell mindent úgy csinálni ahogyan ő, de lehet ötleteket meríteni.Ahányan vagyunk annyiféleképpen szeretünk nyaralni, van aki egyedül megy az más eset mint aki családostól egy szakajtó gyerekkel.   Én sem hordok le mindent helyszűke és a súly miatt sem.1.5 liter sörre  kaptam engedélyt levinni, pedig ahogy írtam egy nagyágyún 1 euró a haszon, ez 100 drb-on 100 eur, meglehetne gazdagodni csak bírja az ember mája :-)

Előzmény: portugéza (34219)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!