Keresés

Részletes keresés

mercides Creative Commons License 2016.06.24 0 0 418

Sziasztok!

Hasnyálmirigy-gyulladással élők alakítottunk facebook-on egy csoportot.

Szeretettel várunk minden "érdekeltet"! A csoport zárt, a mindennapi problémáinkat beszéljük meg, kívülről láthatatlanok a hozzászólások.

 

https://www.facebook.com/groups/hasnyalmirigy/

 

Kis Kolléga Creative Commons License 2015.08.05 0 0 416

olvasva a soraidat elborzadtam, Őszinte tisztelettel osztozom mély gyászodban

Előzmény: Norbert Gyene (411)
thinkpadr500 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 415

Ha a hasnyálmirigyed akutan begyullad, az iszonyat fájdalommal jár. Azt éreznéd rendesen. Olyankor a gyomor tájékán fellépő szúró-maró fájdalmat lehet érezni, ami övszerűen kiterjed a hát irányába is. Emellett hányinger, puffadás, láz, hidegrázás, verejtékezés is fellép. És kifejezetten rossz közérzet. Gyakorlatilag azonnal kórház.

 

A hasnyálmirigy problémáit (az akut szakaszban biztosan) egy labor és egy ultrahang is ki tudja mutatni. A vérképben az amiláz, lipáz, és CRP értékek jelentősen megemelkednek. Az UH-n pedig a hasnyálmirigy megduzzadhat, valamint a környező szervek tájékán folyadék jelenik meg.

 

Ha ez a fájdalmad fennáll keress meg egy gasztroenterológust, hogy vizsgáljon meg és zárja ki a pankreász-probléma gyanúját.

 

Nincs sok gyomorsavad? Az is okozhat olyan problémákat amiket írtál.

Előzmény: Törölt nick (414)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.29 0 0 414

Sehol nem írják pontosan, hogy hol, illetve mit kellene éreznem, ha a hasnyálmirigyem fáj?
Sokszor fáj, szúr a szegycsontom mögött, és a hátam is szokott fájni. Valamint szút a jobb bordaívem alatt is állandóan! A hasam is fáj néha néha.

Lehet ez a hasnyálmirigytől? Milyen fájdalom lenne, ha a hasnyálmirigyemmel lenne baj? (Legyen az gyulladás vagy daganat vagy esetleg más)

Ez a probléma már lassan 2 éve fennáll. Voltam vizsgálatokon, de nem derült ki semmi.
Félek, hogy a hasnyálmirigyemmel van a baj, mert az a szerv, amit nehezen lehet vizsgálni.

GGabor1 Creative Commons License 2014.12.22 0 0 413

Sziasztok!

Egy aktuális kérdés: ki hogy áll a bejglivel? :) Csak mert ugye a hasnyálmirigyes-diéta szerint kerülendő a dió és a mák is... viszont én az évek múltával egyre nehezebben tudom megállni, hogy ne egyek ilyesmiket, legalább karácsonykor (csak hozzátartozik az ünnephez). Szóval lehet, hogy most bepróbálkoznék egy-két szelettel, csak nem lesz tőle semmi bajom... vagy nem tudom. Ti szoktatok ilyesmiket enni?

(Amúgy nekem enyhe krónikus gyulladásom van már kb. 6 éve, ahogy korábban talán írtam, és többnyire tünetmentes vagyok.)

gabriella33 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 412

Kedves Norbert!

Őszinte részvétem!:-((( 

Előzmény: Norbert Gyene (411)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.05 0 0 411

Hittünk, bíztunk, imádkoztunk, mindent megtettünk amit csak lehet!!!!!! NINCS ISTEN!!!!!! :((( Aug 4.-én 20:30 perckor megállt a szíve! :((( Nincs többé az élők között! :( 

Előzmény: gabriella33 (410)
gabriella33 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 410

Ez nagyon szomoru:-( Hinni kell, és bízni! Gyógyulást kívánok!

Előzmény: Norbert Gyene (409)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.04 0 0 409

Sajnos annyira legyengült a szervezete édesapámnak hogy ma meg kellett műteni! A műtét jól sikerült, kiszívták belőle a gyulladásos toxinokat meg a bacikat, bár azt mondta a sebész hogy nem volt sok.. Sajnos nagyon rossz a helyzet, ez a gyulladás annyira durva hogy a belei úgymond összeforrtak, összenőttek.. :( Azt mondják hogy itt már csak a csoda segíthet...... :( Remélem hogy isten lenéz ránk, és ad egy utolsó esélyt édesapámnak.. :( Kell az a csoda!!!!!

gabriella33 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 408

Bocsánat, én irtam el.Dr.Szűcs Ákos a neve.

Előzmény: Norbert Gyene (407)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.02 0 0 407

Bocsánat. Dr. Tihanyi Tibort kerestük meg, nem Tarjányi. 

Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.02 0 0 406

Dr. Takács Ákos? ilyet nem találok az interneten! :(

Előzmény: gabriella33 (404)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.02 0 0 405

Kedves Gabriella!

 

Most beszéltünk onnan egy orvossal, Dr. Tarjányi Tiborral, ő fogja megnézni Hétfőn és véleményezi h műteni kell avagy sem.  A Tarjányi telefonban azt mondta hogy van esély, viszont 50-50%.. 

Nála is minden 2. nap dialízist kap, csak az a baj h stagnál folyamatosan, és nem mozdul sehova a szervezete, úgymond csak "áll".. Ezért jött fel a műtét kérdése, így már 2 hét után. :(

Hétfőn remélem többet tudunk. A CT-je is mind negatív eredmény volt. Remélem hogy ő lesz az az egyik aki ezt leküzdi! Muszáj lesz neki! :(

Előzmény: gabriella33 (404)
gabriella33 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 404

Kedves Norbert!

1.se áok sebészeti klinikán dr.takács ákos hasnyálmirigy spec. én voltam nála,akut hasnyálmirigy gyulladással amit epekö okozott, nagyon kedves,becsületes orvos,nagyon jó szaktudással.Elég elkeserítő ez amit itt irsz az apukádrol..Valóban így a műtét elég kockázatos lenne.És a Dokik mit mondanak?Van esély a felépülésre? Nekem sógorom 4hónapig feküdt mesterséges altatásba, dializálták 2 naponta, 3naponta szedték ki az elhalt részeket a hasnyálmirigyéböl,még belátták mégsem tudnak segíteni:-(( Mielöbbi gyógyulást kívánok apukádak, neked pedig kitartást,és erőt!

Előzmény: Norbert Gyene (403)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.01 0 0 403

Ha elolvasta volna hogy hol fekszik az édesapám és milyen körülmények között, akkor ezt nem írja le! 

Nincs olyan helyzetben hogy ilyeneket alkalmazzunk!

Azért köszönöm a segítségét! 

Előzmény: Böbe1119 (401)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.08.01 0 0 402

Kedves Gabriella!

 

Igen, kap mindenféle infúziót, de még a mai napig sem történt semmi javulás! :( Mára már oda jutottunk, hogy feljött h meg kellene műteni, de még mindig életveszélyes ha felnyitják. 51éves, erős a szíve, de mellette az összes szerve úgy mond "áll" a gyulladás miatt. A veséivel kezdődtek, aztán jött a többi! Már több mint 2hete lélegeztető gépen van, mélyaltatásba. Nem akar sehova mozdulni a szervezete csak áll, nem tudom h mi tévők legyünk! 

 

Nem ismer vki esetleg egy olyan orvost, aki ennek a specialistája?? 

 

Köszönöm, remélem meg fog gyógyulni. Látom h küzd, de nem halad előre! :(

Előzmény: gabriella33 (400)
Böbe1119 Creative Commons License 2014.07.29 -1 0 401

Kedves Norbert!

 

Feltételnül érdemes lenne az édesapjának szednie a Prillian Ezüst forrásoldatot és használni a Prillian vulkáni kőzetes hyppsy derékpántot, ami fájdalomcsillípítóként is hat, azonkívül segít helyreállítani a szervezetben az eltéréseket.

 

Itt http://biorezonancias.webnode.com/prillian-keszitmenyek/vulkani-kozetes-termekek/ megtalálja a vulkáni kőzet hatásairól a leírást és ha szükség van rá akár az oldalon található elérhetőségen vagy pedig a

 

www.prillian.hu oldalon ha megadja ezt az ajánlókódot: 0008051123 bal oldalon ahol kéri,

 

akkor ha beregisztrál az oldalra, akkor saját magának is meg tudja rendelni. 

 

Üdvözlettel: Böbe

gabriella33 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 400

Kedves Norbert!

Gondolom infuziokat kap az apukád, ebben az esetben általában az szokott a project lenni. De több mindentöl függ a gyógyítás, a beteg életkorátol, általános állapotátol...stb. Ha lemegy a gyulladás általában mütétet szoktak javasolni.Mert a nagyobb gyulladások után a gyulladt rész elhal, és késöbb elrákosodik.Sajnos ismerem ezt a betegséget.Mielőbbi gyógyulást kívánok az apukádnak!

Előzmény: Norbert Gyene (399)
Norbert Gyene Creative Commons License 2014.07.27 0 0 399

Sziasztok!

 

Használja még valaki ezt a fórumot? Édesapám kritikus állapotban fekszik az intenzív osztályon lassan 2hete krónikus hasnyálmirigy gyulladással. 

 

Tudna esetleg valami kis segítséget adni hogy mi tévők legyünk? Egyszerűen nem történik semmi, csak várni várni kell! Helyesen kezelik? Ennek ez a lefolyása?

 

Ha esetleg valaki tudna tanácsot adni azt nagyon nagyon megköszönném.

 

email címem: gyene.norbert@gmail.com

 

Köszönettel! GyN

GGabor1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 398

"szinte minden orvos egy egyszerű kis vizsgálatnak tartja a CT-t, rutinvizsgálatnak (mondjuk az is),"

Mármint itt arra gondoltam, hogy igen, rutinvizsgálat ma már (boldog-boldogtalant kiírják rá). Kicsinek éppen nem kicsi. :)

GGabor1 Creative Commons License 2013.09.23 0 0 397

Hát akárhogy is, azokat a "nagy forraltborozásokat" nem ártott volna kihagyni. :)) Bár persze most már mindegy... De egyébként igen, ez, mármint, hogy egy alkoholizálós időszak + nagy kajálások után jelentkeztek a tünetek, némileg tényleg valamiféle hasnyálmirigy-problémára utal. (Ami viszont biztos, hogy tényleg nem olyan súlyos, mert akkor már rég nem élnél, ahogy írtam vagy írtuk.)

Érdekes, én pont azt tapasztalom, hogy szinte minden orvos egy egyszerű kis vizsgálatnak tartja a CT-t, rutinvizsgálatnak (mondjuk az is), és nem igen szoktak ellene beszélni... sőt, nekem speciel eddig mindenki azt mondta. hogy nyugodtan csináltassam meg, egy-két CT-től nem lesz semmi bajom.

Azon az oldalon, amit a múltkor belinkeltünk, és beszéltünk róla, elég jól le van írva, hogy mennyi sugárterhelés érheti a szervezet, mikor lehet már esély rákra, milyen sugárdózisnál, illetve hogy egy-egy CT konkrétan mennyi sugárral jár, ha még nem tanulmányoztad át, tedd meg. Azt pont valami radiológusok állították össze. Mellesleg mondom, abból is az derül ki, hogy EGY CT-től nem lesz semmi bajod.

"Angol oldalakon azt olvasni, hogy CT után a páciensek 20%-ában alakult ki rosszindulatú elváltozás 5 éven belül, ami azért elég nagy arány."

Ez képtelenség, BIZTOS, hogy nem így van. Akkor sztem nem is csinálnának CT-t. :D

Én ilyen nagyon alacsony, talán 001. százalékos arányokat olvastam magyar oldalakon, de tényleg nem lehet ilyen arányokat mondani, meg készpénznek venni, mertrengeteg mindentől függ, hogy mennyi sugár éri a szervezet egy CT-nél (és így mekkora lesz az esély az elrákosodásra). Ugye függ attól, hogy melyik területet vizsgálják hogy hányszor (mert ha pl. kontrasztanyagot is adnak, akkor egymás után két vizsgálat készül), milyen géppel stb. (Az újabb gépek kevesebb sugárterhelést rónak a szerveztre stb.)

"Jólenne valahogy megkerülni ezt a rohadt CT vizsgálatot."

MRI? De arra tényleg kb. fél évet kell várni, meg lehet, hogy a hasi szerveket nem is lehet kellően jól vizsgálni vele (bár ebben nem vagyok annyira tájékozott).

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.22 0 0 396

Biztos van pszichés része is már a dolognak, elvégre minden nap fájdalommal kelek és fekszem, ami azért ilyen fiatalon eléggé megterhelő. A hangulatom is eléggé elveszi mindentől, és igazán semmire sem tudok 100%-osan koncentrálni. Ez azért az embert eléggé földhöz tudja vágni, bár valamennyire azért tartom magam. Észreveszem én is magamon, hogy ha sokat olvasok egy bizonyos dologról, betegségről, akkor kicsit felfedezem magamon a tüneteit is. De hamar tudatosítom magamban, hogy ez csak az elmém játéka,és nem ez a valüdi probléma. Igazából ami Január óta állandó, és nem szünik, az a jobb oldali fájdalom, ami teljesen a jobb bordaívem alatt érződik, és néha hátra is kisugárzik, valamint a has felé is. Nyomásra is érzékeny.

A szegycsont alatti görcs vagy fájdalom nem állandó, az inkább időszerű. A hasnyálmirigy azért ugrott be, mert mielőtt elkezdődött ez a dolog, akkoriban voltak a nagy forraltborozgatások, és nagy zabálások, illetve pár orvosi oldalon írták, hogy a hasnyámirigy fájdalma sokszor jobb oldalra sugárik. Valamint ez egy alattomos dolog, bár talán Január óra már csak kitudódott volna, ha ez abajom, de sosem lehet tudni. Bízom benne, hogy nem ezzel lesz a probléma, de biztosat sajnos úgy tűnik, csak CT után fogok majd tudni, mert semmivel sem tudják megmagyarázni, mitól fáj állandóan a jobb oldalam.

 

Viszont ami idegesít, hogy az Orvosok is csak hebegnak-habognak a CT sugárzás-ról. Mindenki csak indokolt esetben javasolja, ami gondolom nem véletlen. Úgy érzem, mintha titkolnának valamit, nem mernek őszintén beszélni a dologról. A héten egy Radiológussal beszéltem, aki csak legyintett, hogy az semmi, attól nem lesz bajom, hogy egyszer meg CT-znek, csak azt nem értem, akkor pl a Gasztroenterológusok miért tartanak ettől annyira? Illetve a háziorvosom is?!

Vannak erre vonatkozó kimutatások? Mennyivel növeli a rák kockázatát? Vagy, akiket CT-ztek, mennyi idő elteltével alakult ki rosszindulatú elváltozás a szervezetében? Egyáltalán kialakult-e?

Angol oldalakon azt olvasni, hogy CT után a páciensek 20%-ában alakult ki rosszindulatú elváltozás 5 éven belül, ami azért elég nagy arány. Bár életkorokat nem írtak, de akkor is, eléggé félelmetes, hogy itt vagyok 27 évesen, csináltatok egy CT-t, és azon fogok ezután parázni, hogy lehet most rövidítettem meg az életemet jópár évvel. Illetve még nincs családom, és ha gyereket akarok, majd attól rettegek, hogy nem lesz majd egészséges....

 

Jólenne valahogy megkerülni ezt a rohadt CT vizsgálatot.

Előzmény: GGabor1 (395)
GGabor1 Creative Commons License 2013.09.16 0 0 395

Január óta tart? :O Hát akkor biztos nem lehet ANNYIRA komoly, különben már rég belehaltál volna... meg igen, akkor az ultrahangon is látszódna valami.

Szerintem egyébként ez valamennyire pszichés is lehet. Elképzelhető, hogy tényleg van szervi alapja a dolognak, de ha már év eleje óta ezen stresszelsz, folyton magaddal foglalkozol és a tüneteiddel, meg orvostól orvosig járkálsz (és senki nem tud mondani semmi biztosat ugye), akkor szinte biztos, hogy ez (tehát az idegeskedés, meg a bizonytalanság) is rájátszik a dologra. A szorongás rengeteg tünetet tud produkálni, ez saját tapasztalat. :)) Illetve ahogy írtam, én is akkor voltam a legrosszabbkor, amikor nem tudtam, mi is lehet a bajom, mindenfélét beképzeltem magamnak, és egyre újabb tüneteket vettem észre magamon (és némelyik egyre súlyosbodott is). Amikor kiderült végre, hogy mi a helyzet, akkor a tüneteim egy része (amiket nyilván csak a szorongás váltott ki) el is múlt.

Amúgy ha tényleg krónikus hmirigy-gyulladásod van, akkor az elvileg nem életveszélyes állapot. Minimum évek, de inkább évtizedek kellenek hozzá, hogy komoly szervi elváltozást, elhalást okozzon a gyulladás, esetleg elrákosodjon maga a szerv (ez utóbbihoz állítólag kb. 20 év kell, legalábbis ezt olvastam több helyen is). Nekem pl. 5 éve van ilyen krónikus hmirigy-gyulladásom, a szerv farokrészén, és gyakorlatilag 1-2 néhány miliméteres meszes folton kívül semmi elváltozás nincs rajta. Bár ez nyilván gyulladásfüggő is. Gondolom van olyan krónikus gyulladás is, ami gyorsabban leamortizálja a szervet, de ez akkor is hosszabb folyamat. És mondom, EZ nem életveszélyes, csak az akkut fajta (de neked olyan biztos nincs, mert akkor már valóban nem élnél; az pár nap-hét alatt végezhet az emberrel).

CT-re amúgy általában két héten belül szoktak időpontot adni az orvosok (ez esetben nyilván a belgyógyásszal kell intéztetni). Én elmennék rá. :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.16 0 0 394

Hát igen, ez a legrosszabb, hogy nem tudom mi a bajom már Január óta! Lassan már bármire képes vagyok, hogy kiderítsem, szóval akár már a CT is szóba jöhet. Én nagyon a hasnyálmirigyemre gyanakodom. Az orvosok nem, de ugye ezt nem is nagyon lehet a leleteim alapján igazolni, ugyanis mint írjátok sokan, szinte csak CT után derült ki nagyon sok embernek ez a probléma.

 

Túl sokféle tünetem van, ez is zavaró lehet, de szerintem pont ez a szerv tud ilyeneket okozni. Rossz közérzet, mellkasi fájdalom, hát fájdalom, sokszor szúró érzés szegycsont környékén a has tetején!  Néha kicsit olyan tudatzavaros állapot, rosszulétek.

 

Mivel valószínű idült formáról van szó, mennyire lehetek életveszélyben? Hirtelen jöhet egy rosszullét, vagy ha már ennyi ideje tart, akkor ez ilyen alattomosan rombol belülről, és csak sokára lesz tünete, ami veszélyes lesz?

Addig míg nem látni semmit UH-al, illetve labor eredményeken, addig is lehet nagyon komoly a baj? 

Mert gondolom CT-re sem másnapra adnak időpontot, nehogy addig ne adj isten valami komolyabb történjen...

Előzmény: GGabor1 (393)
GGabor1 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 393

Ezt a listát én is láttam már, épp nem olyan rég, többek között pont ezért is írtam, hogy EGY CT-től nem lesz semmi baja. (Mert ugye egy hasi CT 20 mSv-vel jár, és "a legkisebb dózis, ami emeli a rák kialakulásának esélyét", az 100 mSv, gondolom évente.) De egyébként ez csak egy általános felsorolás, nyilván gépfüggő is, hogy mennyi terheléssel jár egy vizsgálat (tudtommal évrel-évre jobb gépek vannak, és egyre kevesebb sugárral dolgoznak.).

De nekem mindegy, illetve ő tudja. :) Viszont tapasztalatból (is) tudom, hogy a bizonytalanság a legrosszabb, amikor az ember nem csak hogy kínlódik valami betegségtől, de még azt sem tudja, hogy pontosan mi a baja... Amikor kialakult a hmirigy-gyulladásom vagy 5 éve, több hónapig én is ebben a cipőben jártam, pokol volt, már mindenféle rákokról fantáziáltam és egyre rosszabbul éreztem magam, részben a képzelt betegségektől stb. Na ennek vetett véget a CT, mert az mindent tisztázott, és végre kiderült, hogy mi is bajom. :)

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 392

Azért a CT egy igen jelentős sugárterhelést jelent, főleg a hasi CT. Egyetlen hasi CT vizsgálat során az ÉVES természetes sugárterhelés legalább ÖTSZÖRÖSÉNEK vagyunk kitéve. 2-3 hasi CT vizsgálattal elérjük azt az ÉVES sugárdózist, amit tilos átlépni. Több forrás is van, ezekben pedig elég eltérőek az értékek, ez szedi össze legjobban (ebben alég durva értékek vannak, pl hasi CT 20 mSv, van, ahol ennek a felét írják csak): http://www.felsofokon.hu/orvosi-sugarterheles/2012/06/18/mennyi-sugarzast-szenvedunk-el-egy-rontgen-illetve-ct-vizsgalat

Előzmény: GGabor1 (391)
GGabor1 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 391

Ha nagyobb a májad, akkor egyértelmű, hogy azzal van valami (a tünetek is inkább arra utalnak amúgy; krónikus hasnyálmirigy-gyulladásnál tényleg inkább övszerű, deréktáji fájdalmak vannak, illetve nekem konkrétan inkább égő fájdalom szokott lenni időnként, főleg étkezések után).

Amúgy nem tudok igazán mit mondani, de szerintem csináltass CT-t, mert az "mindent lát" (nekem is csak ezzel tudták anno kimutatni a krónikus hasnyálmirigy-gyulladást, UH-val nem, pedig több tucat készült az elmúlt években). Egy CT-nek semmi "következménye" nincs! Max. akkor lenne valami, ha rendszeresen, mondjuk havonta csináltatnál pont ugyanarról a területről, mert akkor 'elvileg' elképzelhető rákos elfajulás (de ez sincs egyértelműen bebizonyítva. De mondom, EGY darabtól semni bajod nem lesz).

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 390

Ez nagyon durva.

Előzmény: gavotte (387)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 389

Na várj. A csípőd lent van, majdnem a combodnál. A hasnyálmirigy egész hátul van, a gyomor mögött, azért is sugárzik hátrafelé. Azt nem nézték, hogy mitől nagyobb a májad?

Előzmény: Törölt nick (388)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 388

Labor eredmény vagy valami nem feltételezte?  Csak a CT?

 

Mondjuk nekem a hátam nem is annyira háj, inkább a szegycsontomnál van görcsös jellegű erős fájdalom, és a jobb bordaívem alatt, inkább kicsit a csípő tájékán. Ott ha nyomom, vagy megnyomom, akkor erősödik.

Előzmény: gavotte (387)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!