Keresés

Részletes keresés

Ajad Creative Commons License 2007.02.24 0 0 985
Labrador..úgyhogy nagyon kajás:D
Tegnap gyakoroltam vele és volt hogy az utcán is klikkeltem párszor és bár még tök bizonytalanul de felfigyelt h most akkor kaja?:D:D
És akkor szted ma már megpróbálhatom vele a már hagyományosan betanított feladatokat hogy ráerősítek klikkerrel?Vagy még ne rohanjak?
Előzmény: Manci22 (984)
Manci22 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 984

Persze. Ott már magát a feladatot nem kell megtanítanod, mert már tudja, csak ráerősíteni a klikkerrel.

Ha kajás, akkor gyorsan fog menni a bekondícionálás! :-)

Előzmény: Ajad (983)
Ajad Creative Commons License 2007.02.23 0 0 983
rendben köszi,egyébként ma vettem klikkert és most akarom kipróbálni rajta vagyis megmutatni neki:)
Juuj tökre izgulok remélem nem rontok el semmit..
Egyébként használhatok klikkert azoknál a feladatoknál is amiket hagyományos úton tanítottam meg neki?
Előzmény: Manci22 (982)
Manci22 Creative Commons License 2007.02.23 0 0 982
Tudni fogja, hogy mikor klikkeltél te! :-) Az én tapasztalatom szerint ez nekik nem okoz problémát! Nyugodtan használd az engedelmességinél is.
Előzmény: Ajad (981)
Ajad Creative Commons License 2007.02.23 0 0 981
Sziasztok!
Én eddig klikker nélkül tanítottam a kutyámat,de most elkezdtünk agilityzni és ki szeretném próbálni a klikkert.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy az összezavarná-e a kutyát ha mondjuk csak az agilityt tanítanám neki klikkerrel az engedelmességit pedig hagyományos módon?
A másik pedig hogy a kutyasuliban az engedelmességi résznél többen is klikkerrel tanítják a kutyájukat és nem fog a sok klikker hangtól összezavarodni..mármint ha mellettem klikkelnek nem fogja azt hinni h én klikkelek??
Manci22 Creative Commons License 2007.02.14 0 0 980

Sosem késő elkezdeni! :-) Hajrá! Az alább említett könyvet tudom ajánlani neked is! A népszigeti kutyaiskolában kapható a könyv.

Érdeklődni ITT lehet!

Előzmény: zaphyr (979)
zaphyr Creative Commons License 2007.02.07 0 0 979

Sziasztok!

Van egy 10 hónapos Bassetem, és azt szeretném megkérdezni, hogy ugye nem késő elkezdeni a clickeres tanítást, ha már tanítgattam anélkül? A tanítgatás alatt azt értem, hogy ül, fekszik, és mancsot nyújt...

maxted Creative Commons License 2007.02.03 0 0 978

Sziasztok'

 

Fel lehet hasznalni a kikkert elelem megtagas kikepzesere?

Mrs.Rickman Creative Commons License 2007.02.01 0 0 977

Szia.

Köszönöm,de már néztem,és nem volt.Föl is hívtam a hozzám közel eső könyvesboltot,de nekik sincs.

Eredetileg én arról az oldalról találtam ide.

Szóval,ha esteleg lenne itt köztetek olyan klikkerező,akinek van ilyen könyve de már ninc sszüksége rá,én megvenném tőle.

Ha tudtok akkor légyszives segítsetek.

Előre is köszi.

*Egyébként elég murisnak tartom ,hogy én is klikkerrel szeretném tanítania  kutyusom,és közben pedíg az én nevem is ez. :)

Klikker Georgina

:)Bár tudom,hogy ez csak a fonatikus kiejtése,és angolul nem így írjuk.

Előzmény: g-krisz (976)
g-krisz Creative Commons License 2007.02.01 0 0 976
Hello!

A www.klikker.hu oldalon keresd meg a cikkek közül a könyvről szólót. Ott fel van sorolva jónéhány internetes áruház és mégtöbb könyvesbolt, ahol elvileg kapható. Mindenhonnan csak nem fogyot el...
Előzmény: Mrs.Rickman (975)
Mrs.Rickman Creative Commons License 2007.01.31 0 0 975

Sziasztok.

Azt szeretném kérdezni,hogy nincs-e valakinek eladó Klikkerkiképzés kutsáknak című kötete?Mert sajnos nem találtam sehol könyves boltban sem webáruházban mert nincs készleten.

Egyébként nekem most szombaton jön a retriverem,és vele szeretném elkezdeni majd a kiképzést a klikkert már megrendeltem.

Mutatok egy képet a kutyusról. :)

 

Előzmény: g-krisz (974)
g-krisz Creative Commons License 2007.01.11 0 0 974
Lehetséges, de a motivációtól is függhet. Ha olyan dolog van nálad, ami számára érdekesebb, mint az idegen emberek, kutyák, vagy jobban szeret veled foglalkozni, mint másokkal, akkor nem fogják zavarni.
Egy gyakorlatot mindig a lehető legoptimálisabb körülmények között érdemes elkezdeni tanítani, majd ha ott már jól működik, akkor fokozatosan lehet nehezíteni a körülményeket.
Előzmény: Dári (973)
Dári Creative Commons License 2007.01.07 0 0 973

  

 

    Szia!

 

  Hú, ez jól jött!:) Rá kellett jönnöm egy alap hibámra, Én egy fém tollat fogtam a kezemben, és azzal kezdtem  nem gondoltam, hogy jelentősége van a hossznak. Ennek az lett a következménye, hogy túl közel volt a kezemhez, és ha oda bökött azt is elfogadtam. Na, tehát  most leszereltem egy rádió antennáját, és újra kezdtük. A szabadon követés szépen megy, de még nem kész, ha valaki megzavarja nem tartja, de gondolom ehez idő kell. Szépen abba maradt a "clikkerezem a gazdit"dolog már csak néha próbálkozik:) Közben csináljuk az ül, fekszik, marad gyakorlatot is. És szépen csinálja őket, de egyenlőre még a külső események könnyen megzavarják. Az hogy idegen emberek között is koncentráljon, rutin kérdése?

Előzmény: g-krisz (972)
g-krisz Creative Commons License 2007.01.05 0 0 972
Készítettünk egy kis videót a pálcakövetésről:
Pálcakövetés videó (14MB)
Előzmény: Dári (971)
Dári Creative Commons License 2007.01.05 0 0 971

 

   Köszönöm:)

 

  

Borderbella1 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 970

Sziasztok!

 

Nálunk e "klikkerezés mellékhatását" úgy igyekeztünk kiküszöbölni, hogy a tréning befejezésével elhangzik a "kész, vége" egy vizszintes kézmozdulat kíséretében.

Ilyenkor persze eljátsza, hogy elfordul, eseleg tesz egy pici kört majd ismét megtalál és akkor kezdené előlről. Ilyenkor igyekszem nem figyelni rá.

Séta közben a lábam közé áll, és hosszan jön és klikkerezni próbál.De ez a "kész vége" bevált.

Előzmény: Dári (965)
g-krisz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 969

Pálcakövetés:
Egyszerűen kondícionálás kérdése, valószínüleg nem mindig azt erősítetted meg amit akartál, vagy még nem általánosított a kutya.
Egyszerűen formáld a viselkedését a klikker segítségével, vagyis:
- csak akkor klikkelj, amikor érdeklődése valóban a pálca felé irányul, az időzítés kulcsfontosságú, amikor a kezedre vagy a kajára, klikkerre figyel, akkor soha ne klikkelj
- a pálcát ne mindig ugyanabban a pozícióban tartsd, ha azt már érti, hogy a pálcával kell valamit kezdenie, onnantól, mozgathatod, forgathatod, átteheted másik kezedbe, sőt, akár le is teheted
- az orr ott tartásának nyújtása elmondva nagyon egyszerű: fokozatosan minél később klikkelj, miután megérintette, de még nem vette el az orrát a pálcától. A gyakorlatban ezt igencsak nehéz megvalósítani, főleg az elején, amikor a másodpercek törtrésze alatt kell jól időzíteni. Az nem baj (ezen a szinten), ha időnként nem kap megerősítést az érintésért, legközelebb majd határozottabban próbálkozik, és talán egy szempillantással tovább tartja ott az orrát, és máris van haladás.
- azt is érdemes lepontosítani, hogy a pálcát sem mindegy, hogy hol érinti meg, ugyanis a kéztől távolabbi vége a kívánatos, így a leghatékonyabb ha később más gyakorlatokat is szeretnénk ennek a segítségével tanítani, továbbá így egyértelműbb, a különbség a kéz és a pálca között.
Előzmény: Dári (968)
Dári Creative Commons License 2007.01.04 0 0 968

 

     

Sziasztok!

Köszi a tippeket:)

Megpróbáltam, és bejött az, hogy határozottan lezártam az otthoni foglalkozást Átraktam a lakás más részébe, az egyik családtagomhoz. Amikor visszajött minden rendben volt. De azért abban is lehet valami, hogy a lefárasztott kutyi nem nyaggatja az embert.

Az erdei sétáknál a szabadon követést, hogy ne tegye csak kérésre, még nem jött be. Egész úton szorosan mellettem jött:) De nem adtam neki jutalmat, lehet hogy a holnapi sétánál már lesz eredmény.

Volna még egy kérdésem, a pálcás tréningnél azt veszem észre, hogy nem a pálcára hanem a kezemre koncentrál. Egyrészt amikor a pálcát kéne megböknie, ha teheti a kezem böki, vagy nyalja meg, másrészt utána rögtön a klikkert tartó kezemre koncentrál. De itt azt is észre vettem, hogy ha másik kezembe veszem a pálcát, nem vált ő is kezet, hanem az előzőt böki az orrával, amibe most nincs is pálca. Mi lehet a gond? És arra van valami tippetek, hogy lehet elérni, hogy ott is tartsa az orrát, és ne rögtön a kaja felé forduljon?

vau1111 Creative Commons License 2007.01.04 0 0 967
:))

Vicces, megkaptad a klikker egyik mellékhatását... Ha jól oldod meg a problémát, nyert ügyed van.

Most gyakorlatilag ő klikkerez téged. Leül eléd, produkálja magát, és várja TŐLED, hogy tedd az elvárt dolgot (klikk+kaja)

g-krisz-t megerősítve, az egyedüli jó megoldás, ha nem foglalkozol vele akkor, ha nem kértél semmit. Fogd fel az egészet úgy, mint egy rossz szokásról leszoktatást.
Kérés nékül produkálja magát, ez nem kívánt cselekedet, tehát közömbös maradsz. Ha befejezi, megkapja a jutalmát, ami az, hogy nem várja tőled a jutalmat... Minél erőszakosabban próbálkozik, annál közömbösebbnek kell lenned.

Még egy lehetőség, hogy egyszerűen simogatással, játékkal viszed el a próbálkozásait más irányba. Ez kicsit semleges, kicsit jutalmazó magatartás, de mindenesetre jelzed neki, hogy vetted a jelzését, de ezt most nem akarod végrehajtani.
Előzmény: Dári (965)
g-krisz Creative Commons License 2007.01.04 0 0 966
Konkrét esetekben szerintem egyszerűen próbálj meg nem figyelni rá, mással foglalkozni. Ezután két dolog történhet.
1. Megunja a dolgot, és abbahagyja. Ebben az esetben el is érted a célod.
2. Egyre erőszakosabbá válik a próbálkozása (kapar, ugat, hisztizik). Ha ésszerű keretek között megoldható, akkor itt is működhet az 'egy idő után abbahagyja' dolog. Ha mégsem célszerű ezt választani, akkor kínálhatsz neki alternatívát (pl helybenmaradás, valami játék, séta), vagy szelíden arréb tessékeled ("most hagyjál békén").

Ha folyton rajtad lóg és produkálja magát, akkor valószínüleg több foglalkozásra van szüksége, egy edzés, séta vagy játék lefáraszthatja és utána nyugodtabban el lesz. Az én kutyáim is addig pörögnek, amíg nem sétáltak/tréningeztek. Utána elheverésznek.
Előzmény: Dári (965)
Dári Creative Commons License 2007.01.03 0 0 965

 

     Konkrétan arról van szó, hogy otthon állandóan leül elém, és várja érte a klikk+jutit. Most megpróbáltam, hogy elkezdek a lakásban sétálni, Ő persze követ, ha megállok rögtön leül, de most megcsináltam hogy hiába ült, és nézett, elnéztem a feje fölött, majd elindultam, utána megálltam, és mondtam neki, és mutattam az ülj parancs szót. Ezt többször ismételtem, és úgy látom, valamennyire veszi a lapot. Jó úton járok? A dolog nehezebb része az amikor ülök, mert akkor ha nem reagálok, elkezdi kaparni  a lábam, majd újra ül.  A másik probléma, hogy sétánál csinálja a szabadon követést, de nem azért mert én kérem, hanem mert ez bejött neki, vagyis kapott érte klikk+ jutit, így hát fogja magát és az egész sétát a sarkamban teszi meg, Az elején, gyorsan pisil egy- kettőt és kész. Hát az eszére egy szavam se lehet :) De valahogy meg kellene oldanom. Kérlek, ha van ötletetek írjatok.

g-krisz Creative Commons License 2007.01.03 0 0 964
Hello!

A klikkertréning a kutya kezdeményezőkedvén, kreatívitásán alapul, tehát ami nálad probléma, valójában nem is az, hiszen gyakorlás során épp ezt várjuk a kutyától. Mindenesetre értem mire gondolsz és megpróbálok tippeket adni.
Az én kutyáimmal is előfordul, hogy olyankor is produkálják magukat, amikor én nem akarom. Például szabadon sétálgatunk erdőn, mezőn. A kutyám mehetne szaglászni, futkározni, erre ő jön láb mellett, és néz rám folyamatosan várva a jutalmat. Én úgy döntök, hogy most nem jutalmazom, erre ő még koncentráltabban, még szebben jön láb mellett, olyannyira, hogy nem tudom megállni, hogy ne jutalmazzak rá. Ezzel persze épp azt érem el, hogy legközelebb még kitartóbban fog próbálkozni :)

Nem hiszem, hogy túl nagy törést okozna a kutyának, ha nem foglalkozol vele, amikor produkálja magát. Maximum megunja és otthagy. Ha egyébként szívesen "dolgozik" veled, akkor úgy is lelkesen fog jönni, amikor edzés lesz és megerősítéshez juthat.
Tehát az is jó megoldás, hogy ha nem akarod, hogy produkálja magát, egyszerűen nem foglalkozol vele. Előbb-utóbb abbahagyja.
Az egyértelműségen segíthetsz még a következőképpen: Az edzéseket mindig válassza el valami az élet többi részétől, főleg a befejezésnél fontos. Tehát, amikor úgy gondolod, hogy most vége, annak legyen valami határozott jele. Pl otthagyod a kutyát és bemész a lakásba / szobába - ahová nem tud utánad jönni. Vagy edzés zárásként, jackpotként egy nagyot labdáztok és kész, vagy indultok sétálni vagy.... Egyszóval legyen lezárása a dolognak és utána ne kapjon klikket semmiért. Így előbb-utóbb rájön, hogy mikor kell produkálnia magát és mikor nem.
Előzmény: Dári (963)
Dári Creative Commons License 2007.01.03 0 0 963

 

   Sziasztok!

 

  Kértem már korábban tanácsot Tőletek, és kaptam is:) Most szépen beindult a munka a Havanesemmel, de nem tudom mit tegyek azzal a dologgal, hogy állandóan produkálja magát, hogy kapja érte a jutalmat. Ha nem jutalmazom félek kudarc élménye  lesz, vagy megzavarodik. De nem tudom állandóan jutalmazni!  Szóval szerintetek   mit lehet ilyenkor tenni?

julesblaidd Creative Commons License 2006.11.22 0 0 962
http://www.youtube.com/watch?v=7jef5Zvrhjg

Kis belga - nagy szabadonkövetés... :-) Érdemes megkukkantani.
julesblaidd Creative Commons License 2006.11.17 0 0 961
Alulbecsülöd magad... kb. a 342576232354. vagy. :-)
Előzmény: hiryu (959)
DenBesteSykkel Creative Commons License 2006.11.16 0 0 960
Van ekég sok írott info is róla pl itt (a kezdetekről) Falconry and Modern Operant Conditioning címmel:
http://clickertraining.com/node/282

Előzmény: tinnunculus (956)
hiryu Creative Commons License 2006.11.13 0 0 959

Lehet hogy én vagyok a 628. aki felteszi a kérdést, de bocs... Hol kapható? / Akkor győzött meg  a módszer amikor négyhónapos kölökkutyám uszkve egy délután alatt megtanult visszajönni a gazdihoz, (addig első hívásra, bármi trükkre elindult az ellenkező irnyba...) de a házikészítésű csettegőm valahogy  nem az igazi...

julesblaidd Creative Commons License 2006.11.07 0 0 958
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Igazából én még csak kutyáknál használtam klikkert, de láttam már sok videót, ahol használták más állatfajokon is... macska, ló, piranha (!), vadászgörény, hörcsög, sólyom (!)... stb.

Menj fel a http://www.youtube.com oldalra, írd be a keresőjébe, hogy "clicker" és találsz egy vagon videót a témáról !
Előzmény: tinnunculus (956)
vau1111 Creative Commons License 2006.11.07 0 0 957
Miért ne lehetne? A klikker fajfüggetlen módszer.
Előzmény: tinnunculus (956)
tinnunculus Creative Commons License 2006.11.07 0 0 956

Sziasztok!

 

Kérédsem lenne: olvastam a könyvet és ott írja, hogy nagytestű papagájoknál használják a klikkert. Lehet-e a solymászatra idomított rgadozóknál is? Elvileg az operáns tanulást alkalmazzuk náluk (nekem még csak két szarkám volt, sajan a héjám elpusztúlt még érdemleges munka előtt), szóval működhet?

 A választ köszi

 

Ui.: a kutyámmal és a macsekommal kitartóan gyakorlunk.:-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!