2 evőkanál száraz élesztő? Ma csináltam és nem duplázódott meg, igaz nem mertem ennyi élesztőt bele tenni /hátha elvan írva/. De azért finom lett, csak kevés. . A beiglid is amit mindjárt lehet sütni /azt hiszem tőled olvastam/ nagyon finom lett, ilyen jót nem sikerült készítenem, hamar el is fogyot
Egy masik pogacsa forma - rendhagyo forma. Nalunk lehet kapni mirelit pogacsat... amit erdekesen is meg lehet sutni, egy "bundt" formaban. Nem a mai divatos mindenfele forma, hanem egy egyszeru sima formaban, szepen sorba rakva a nyers, kiszaggatott pogacsakat (tetejuk jo ha vajjal meg van kenve, hogy ne nagyon ragadjanak ossze).
Eddig csak mirelit pogacsabol csinaltam, sajat tesztabol nem - de ki fogom pobalni.
A tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtva egyben kell átrakni a kizsírozott tepsibe, majd mélyen és sűrűn bevagdosni, úgy sütni. A vágások mentén szépen lehet tördelni, most úgy ettük, hogy felvágtam 3 részre a tepsiben, egymásra téve a darabokat csomagoltam egy kenyérruhába, és mindenki tört belőle egy-egy részt. Mivel szabadban ettük, nyilván még sokkal jobban esett volna melegen, de így is nagy sikere volt, a mák kitűnő "szóróanyagnak" bizonyult rajta. Legközelebb majd lefotózom. :) ribizli
Itt az enyem - mostanaban tobbszor sutottem, es rajottem, mennyire finom etel :)).
Sajtos pogacsa
Melegitsd elo a sutot 220 C fokra 4 csesze liszt 2 10-12 dkg vaj 2 tevokanal szaraz eleszto 1/2 evokanal so (lehet picit tobb ha a sajt nem nagyon sos) 10 dkg+ 10 dkg reszelt sajt 2 + 1 tojas szobahomersekleten 1 csesze tejfol
Morzsold ossze a vajat es a lisztet Add hozza a sajtot, sot, szaraz elesztot, keverd ossze. Add hozza a tejfolt es a tojasokat. Addig dagaszd, amig ruganyos tesztat kapsz, es nem ragad. Pihentesd meleg helyen amig megduplazodik.
Ujra dagaszd a tesztat, de ne pihentesd utana, nyujtsd ki kb 2 ujjnyi vastagra. Vagd be a tetejet atlosan mindket iranyba - es szaggasd ki a pogacsakat. A tetejet kend be felvert tojassal - tegyel ra reszelt sajtot. Lehet pihentetni ujra .
15-20 percig susd, amig aranybarna lesz a teteje es a sajt elolvad.
Dokumentálásként: ma megint sütöttem "egybenpogácsát", kb. 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 sütőpor, 4 dkg liszt, só és kb. 1 dl kefír keverékéből. Először a száraz anyagokat elmorzsoltam a margarinnal, utána hozzáadtam a tojást és annyi kefírt, hogy keményebb tészta legyen, aztán óvatosan még adagoltam, míg lágy és ragadós lett. Ekkor alaposan lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtottam, vajazott tepsibe raktam, és mélyen, sokszor, több irányban bevagdaltam. Kefírrel vékonyan megkentem a felületét, aztán mákkal szórtam be, meg kevés borsot őröltem rá. 200 °C-on sütöttem, míg jól megpirult. Szépen feljött, illatos is, de kóstolni csak holnap fogjuk, remélem, jó lesz. A tészta lazának látszik. ribizli
Imádok pogácsát sütni, javíthatatlan megszállottja vagyok, csak nem igazán tudok, mindig van kisebb-nagyobb gikszer. De fejlődőképesnek érzem magam! :D Főzni egyébként a hírek szerint remekül tudok, a pogisütés művészete még hiánycik nálam. :)
Tudtok olyan receptről (mondjuk vajas, sajtos), aminél nem kell hajtogatni, de élesztős, nem sütőporos és garantáltan bevált? Légyszi adjatok egy-két ötletet! Ja, finom krumplis is jöhet ;)
Gondoltam felhozom ezt a jó kis topic-ot. Két kérdésem lenne hozzátok. Egyik, hogy ha élesztős, kelesztett tésztával készül a pogácsa, akkor kell-e, ill. lehet-e utána még hidegen, néhány órát pihentetni? Másik kérdésem, hogy tud-e valaki igazán jó, bevált krumplis pogácsa receptet?
Köszi előre is. Jó pogácsa sütést mindenkinek. Remélem, nem én vagyok egyedül...
Túl sokat nem vagyok hajlandó hajtogatni... általában az a legtöbb, amit megteszek, hogy előzö nap megcsinalom a tesztat és pihentetem hütőben vagy bepacolom a hust napokkal előbb. Mivel rendszeresne főző anya vagyok, az idegrendszerem kimélése érdekében a macerás kajákat inkább hanyagolom, igyis rendszeresen éjfélkor piszmogok a konyhában...
Ó, szóval a kutya is a szakértőkhöz sorolható?! Hát nem lehet rossz sorsa :-))
Valaki kifejezetten hangsúlyozta, hogy a kelt tésztának nagyon jót tesz, ha a sütés előtt a tepsiben is pihen még egy kicsit.
Van egy nagyon jó pogácsa receptem, igaz nem túrós. Azt nem hajtogatni kell, hanem feltekerni és a tekercset kisodorni. Egy probléma van vele: az újra összegyúrt tésztánál már nem működik.
megcsinaltam ( kipróbáltam ) a liszt-turo-margarin-tojás-élsztő variációs túrós pogácsát. Olyan átlagos lett, nem mondanám rossznak, de jónak sem. Azt hsizem a pihentetés kell neki nagyon, mert a masodik tepsi ami ugye többet várakozott a sütésre, sokkal jobb lett mint az első.
Vagy talán többször kellett volna hajtogatnom? Vagy talán egy éjszakát kellett volna pihennie a hütőben.
megpróbálom legközelebb a nyanyad által leirt variációt.
Egyébként még igy nem tökéletesen is jobb, minta többi pogácsa, mert puha belül és a kutyaktol kezdve a gyerekeimen at a kollégámig mindenkinek izlett ( bár ők nem pogácsa szakértők )
Hát, szerintem nem könnyebb, hanem más az állaga. Ránézésre minden rendben ezzel a recepttel :-)
Ami receptet eddig talaltam, abban nem volt élesztő
Erre gondoltam. Érdemes kipróbálni a másikat is, nagyon finom a végeredmény. Nem tömör, ha arra gondolsz, hanem laza és omlós. Minden lazító anyag hiányában is. És jót tesz neki, ha pihenteted a hűtőben.
A 25-ös pogácsára gondolsz? 25 dkg liszt, túró, margarin, abban nincs élesztő, mégis nagyon finom omlós és laza. Egyszer kipróbáltam egy kevés sütőporral, jól megemelte sütés közben, aztán persze beesett. Többet se...
Bármilyen sütit csinálsz amibe élesztő kell azt a szaggatás,vagy nyújtás után a tepsiben hagyni kell még pár percig kellni.Ez igaz a pogira is épp úgy mint a beiglire,meg minden ilyen finomságra.És a kérdésed máris meg van válaszolva:))
Ez is túrós, de az előzőeknél kicsit másképp. Egyszerű.
50 dkg. liszt, 1 Rama, 25 dkg. túró, 1 tejföl, 1 élesztő, 2 egész tojás és só.
A lisztet a rámával elmorzsolom, bele morzsolom a túrót, az élesztőt, és rádobom a többi hozzávalót. Összedolgozom. Ragacsos állagú lesz a tészta. Befedem, legalább 1 éjszakát a hűtőbe teszem. Másnap lisztezett deszkán átgyúrom nyújtom, kiszaggatom (kb. 4 cm-es a szaggatóm). Tepsibe rakom, megkenem tojással a tetejét, megszórom reszelt sajttal, süt, és eszik.
Bocs, nem néztem vissza, azt hittem, beírtam azt a receptet, amit a mindmegette.hu-n találtam egyben sült pogácsára, én azt próbáltam ki először, és a leírtakat tapasztaltam. Azt hiszem, lényeges az is, hogy jó mélyen bevagdosd, és könnyebb tészta kell ehhez a módszerhez. A sima 1-1 arányú "zsíros" tészta túl sűrű lehet, de sütőpor vagy élesztő segíthet. Szerintem nem tudod "túl meleg" sütőbe tenni a szilikonlapot, hiszen a házi sütéshez találták ki, aminél 250°C-nál nem nagyon használunk magasabb hőmérsékletet. ribizli