Keresés

Részletes keresés

Watchman Creative Commons License 2008.05.13 0 0 2093

Szíriai várat ásnak a magyar régészek

A 11. században indított keresztes hadjáratok során a Szentföld védelmére hatalmas várakat építettek, amelyek közül Margat az egyik legnagyobb. Ebben a várban kezdte meg október elején a feltáró munkát a Szír-Magyar Régészeti Misszió - derül ki a Múlt-kor második évfolyamának tizenegyedik adásából.

13-14' kezdődik. Nem tudom mi lett belőle. A Magyar Régész Szövetség honlapján ua. van, mint a MTP-n. Ill.:

Esztergomi régész a keresztesek nyomában

Szíria, Libanon topic

Watchman Creative Commons License 2008.04.10 0 0 2092

"A zarándokok védelme és vendégül látása..."

Santiago de Compostellaval kapcsolatban, találtam (a 2085. hozzászóláshoz is kapcsolódóan) 2 db. igen érdekes képet (figyeld az első képen, a baloldali alak sityakját!):

TMP1

TMP2

Forrás!

Tanulmányozzátok Tiburtius! ;-)

Ajánlás a zarándokutak kedvelőinek:

KOLOSTORÚT
Tiburtius Creative Commons License 2008.04.09 0 0 2091

-A célokra itt van a Rend weboldala.

http://www.miliziadeltempio.org/zielehu.htm

 

-Ami a barátkozást illeti:úgy veszem észre, Te egy világméretű bocsánatkérést vársz a Szentszéktől. A gond az, hogy a mai Rend NEM jogutódja a réginek, tehát nem a mai rendtől kell(ene) az Egyháznak bocsánatot kérnie...Mivel a régi lovagrend már nem létezik, így a maiak mégiscsak más kategória, nem? Ami a viccemet illeti, jogi oldalról egyszerűen nem lehetne visszacsinálni a régi rendszert, gondolj csak mondjuk a jóvátételre, vagy ahogy a pesti commendétor írta: jó ügyvédekkel fél Európát visszakövetelhetnék...De minek? AZ a régi templomos élet elmúlt....Másképp kell ma az Egyházat támogatni és védeni.... Én személy szerint nem értek az egyházjoghoz; menj és kérdezz meg egy commendátort, ő mindent elmond majd neked a dolog jogi részét illetően (fogadjunk, hogy nem mégy el...). Másfelől, gondolod, csupa templomos-fan egyháziak vannak mindenhol? A maiaknak is szükségük van bíboros patrónusokra, sajnos kettő is elhunyt a múlt évben... Óriási munka volt eddig is mind a magyar, mind az összes többi praeceptóriától, hogy a mai eredményeket felmutathatják. Mondjuk ha az ember nem is akarja értékelni....

 

-Ami a Szentföldet illeti: anno voltak bemutatkozó látogatáson a Jeruzsálemi Pátriárkánál, aki egyben a Szent Sír Lovagrendnek is az egyik vezetője, tehát ott is tudnak róluk....de mint mondtam, jelenleg más feladatok vannak kiosztva. Minden praeceptóriának, azon belül minden commendának. Vagy netán Te az iszlám elleni háborút hiányolod?

 

A magam részéről lezárom a dolgot, ennél többet úgysem tudok írni. Nem látok bele a püspökök-bíborosok fejébe...De addig is, a háborgás és a gyűlölet helyett kérlek menj, és imádkozz a régiek lelki üdvéért és maiak munkájáért. Már az is ,,bocsánatkérés" , hogy ezt nyíltan megtehetjük...

 

 

Előzmény: Törölt nick (2087)
Watchman Creative Commons License 2008.04.05 0 0 2090
2084. hozzászólásban minden választ megkaptál. Ugyanakkor a megadott honlap is rendelkezik minden szükséges információval ahhoz, hogy további információhoz jussál. Ha gondolod írjál mailt: kapcsolat. Viszont ha javasolhatom, akkor ne ebben az undorító stílusban. További kapcsolatfelvétel: ITT!
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.05 0 0 2089
:))
Üres mellébeszélés szokás szerint.

A kérdéseim fenntartom. És válaszra várnak.
Watchman Creative Commons License 2008.04.04 0 0 2088
MSZE Forrás: A középkori művészet történetének olvasókönyve. Marosi Ernő az MTA alelnöke. Magyar Tudományos Akadémia. Bevezetés: " E könyv első része a Gondolat Kiadó Európai Antológia című sorozata számára készült, és 1969-ben jelent meg. Célja, terjedelme, sőt címe is adott volt. A célt a kiadónak az a szándéka határozta meg, hogy az akkoriban tervezett művelődéstörténeti sorozat valamennyi kötetéhez készüljenek szövegválogatások, köztük a kiszemelt nagy korszakok művészetéről szólók is. Ez egyben a kis, kézhez álló kötetecskék befogadóképességét, szerkesztésük módját is meghatározta: egy kivételével, s ez Szilágyi János Györgynek A görög művészet világa (1962) című kétkötetes, utolérhetetlen munkája volt. Amit ez a könyv „a görög képzőművészetek archaikus és klasszikus korának írott forrásaiból” magyar nyelven közvetíteni tudott, azt tűzte mércéül a kiadó a kezdő szerző elé, aki a megtiszteltetéstől és a bizalomtól talán el is kápráztatva, elég balgán belement a játékba. Nem úgy, mint Garas Klára, aki a maga szövegválogatásának a Kortársak a németalföldi festőművészetről (1967) címet adta, s ugyanúgy, mint Castiglione László, aki munkáját A római művészet világa (1974) címen jelentette meg. Több művészettörténeti kötet azután nem is látott napvilágot e sorozatban, pedig lehetett volna még hat..."


Törölt nick Creative Commons License 2008.04.04 0 0 2087

A kérdés, az egész topikra vonatkozó lényegi kérdés:

 

1. hogy kerül a csizma az asztalra, hogyan lett az egykori üldözőből,

a  katolikus egyházból a "mai templomosok" "barátja"?

("Katolikus oldalról szemléli a templomosokat":

"semmit sem számít, hogy anno irtották őket"..Jó vicc. :))

 

2. Mi a mi "templomosok" célja, mi maradt meg az EREDETI

célokból, ami ma létjogosultságot jelent? (A történelmi kavalkádon,

lovagi játékokon kívül.)

 

Előzmény: Törölt nick (2086)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.04 0 0 2086

"én tisztán katolikus oldalról közelítek a régi-mai Lovagrendhez- ...

 

"Régi-mai lovagrend"? :)

Ezt lazán elintézted. Kérdéztem már:

A réginek volt célja meghatározott körülmények között jött létre.

A mainak mi a célja? Milyen "hagyományokat" ápol?

 

 

"És ezen semmit sem változtat, hogy az egyházi felsővezetés néhány tagja anno 1307-től mit tett, vagy nem tett"

 

Aha :) "Semmit sem változtat" így van, hogy a pápaság üldözte a

templomosokat, inkvizitórikus eljárás alá vonta őket,

mint a kor tiszta keresztényeit ("eretnekek", "másként gondolkodók").

Ezen tényleg semmit sem lehet változtatni, mégha maga a "római pópa" is lesz templomos :))

 

Vagy csak a történelmi szálak felevenítéséhez jobb, ha

"kibékülnek"...? Ravasz! (László) ;)

Előzmény: Tiburtius (2084)
Watchman Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2085

The Secret Castle: The Key to Good and Evil

What really happened? This is the story of how one man answered that question about his grand-fathers at the outbreak and after the Spansih Civil War (1936-39).

The author, determined to find out, ended up immersed in the History of the Knight Templars and their brethren the Hospitallers.

Even more surprising is the discovery that the real beginnings of the Nazi movement have much to do with Occultism, and the Secret Power of Runes, as well as with the Chivalry Myths associated with the Templar Knights.

The Secret Castle’ is the result of ten years of personal research. The author examined the Secret Archives and made long visits to seven different countries, following the steps of the Knight Templars and Hospitallers in the Middle Ages, and the Fascists and Nazis in the first half of the 20th century.

All revenues from sales of this book will be donated to a scholarship to help poor foreign students at Gonville and Caius College (University of Cambridge, United Kingdom): a college that can boast more Nobel Laureates than all countries except for the USA, and that counts with people like Stephen Hawking as an active Fellow and personal friend of the author.

The book's preview

Tiburtius Creative Commons License 2008.04.03 0 0 2084

Nos, ami engem illet, én tisztán katolikus oldalról közelítek a régi-mai Lovagrendhez- sőt, már ne is haragudjatok, de szerintem nem is lehet másképp. És ezen semmit sem változtat, hogy az egyházi felsővezetés néhány tagja anno 1307-től mit tett, vagy nem tett. Erről még beszélhetünk. A mai Lovagrend nem jogutódja a réginek, egyszerűen nem lehetne azt a régi templomos életstílust követni. De higyjétek el, ugyanolyan a szellemisége a maiaknak is: megvallani és megvédeni a Hitet, az Egyházat, és mindezt teljes engedelmességben a Szentatya iránt. Én őszintén szólva nem is tudom, mit vártok el a mai lovagoktól: újra páncélban rohanjanak a Szentföldre? Igaz, a Szentföld talán nem annyira kiemelt ,,tevékenységi" területe a mai Lovagrendnek, lévén a Nagymester más feladatot szabott ki a Magyar Praeceptóriának- amennyire én tudom. Jelenleg a tridenti rítus minél szélesebb körű terjesztése az elsődleges, különösen, amióta a Szentatya kiadta a Summorum Pontificum c. apostoli levelét. Ha tudtok ilyen rítusú szentmisén résztvenni, menjetek el. A budapesti Ferenciek terén a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébániatemplomban rendszeresen vannak ilyen szentmisék, amire a Lovagrend budapesti commendája is elmegy testületileg. De ezekről olvashattok a Lovagrend weboldalán is. Elhihetitek, nem is olyan ,,egyszerű" ma lovagnak lenni, én már kezdem kapizsgálni, mennyire nem. Ugyanolyan életfogadalom az ővék, mint a régieknek, vagy ahogy az egyik rendi káplán mondta nekem: mintegy kvázi-szerzetesek ők. Kötelességekkel, tennivalókkal, elkötelezettséggel és nem utolsó sorban imádságos lelkülettel. Ha vki ezt nem vállalja fel, nem sok keresnivalója van a templomosok közt. Valóban nem püfölik egymást láncingben és kardokkal holmi fellépéseken, de mint mondtam, nem ez a cél. Arra van külön templomos hagyományörző csoport, Muhiban most fognak fellépni április 5-én.

Watchman Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2083

Kedves kepimado!

A topicot valamikor tempro nyitotta: "Örülnék ha valaki tudna információt adni a magyarországi templomos lovagrendről!" Ezzel kapcsolatban én, Scriba, Kopancsi elkezdtünk beszélgetni úgy magában véve a templomos rendről is, mivel a "templomosok tikai" topikban sokmindennel nem értettünk egyet. Így lett, vagyis akar lenni ez a topic, egy a Templomos Lovagrendről szóló fan-topic., mindannak párhuzamaiban amivel az Mo.-t is érinti. Ez engem vallás-történeti, vallás-filozófiai oldalról érint, mivel a kutatási területem egyikét képzi a kereszténységen belül. Sem a "Kard, Kereszt, Korona szövetség"- nek, sem a Mo.-i Templomos Lovagrendnek nem vagyok, nem voltam és nem is leszek tagja. Az ugyanis érdekes lenne! ;-)

"Melyik Magyarország? A mai vagy a középkori?"

Itt olvashatsz róluk!

Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2082

WATCHMAN!

 

A topik témája "MAGYARORSZÁGI TEMPLONYOSOK" :)

 

1. Melyik Magyarország? A mai vagy a középkori?

 

2. A templomosok nem viccből alakultak anno, konkrét céllal.

A cél megszűnt, a maiaknak mi a céljuk?

 

Olyan, mint a visegrádi lovagi játékok?

Beöltöznek lovagnak és püfölik egymást? :)

Előzmény: Watchman (2080)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.02 0 0 2081
 

KEDVES INDEX FÓRUMOZÓK!

 

Látott már közületek valaki templomost?

De komolyan! :))

 

Mi köze a mai tempomosoknak a régiekhez? Akiknek ugye még volt dolguk :))

 

Watchman Creative Commons License 2008.04.01 0 0 2080
A Sagakról (szájhagyomány által őrzött, a 12. századtól kezdve pergamenre írt elbeszélés) is van bejegyzés.
Watchman Creative Commons License 2008.04.01 0 0 2079
A Beowulfot megőrző kézirat első oldala A főhős, Beowulf (az eredeti szövegben Bēowulf és Bīowulf alakban is szerepel) köré feltehetőleg a 7. század közepén formálódott epikus hagyomány a mai Svédország délnyugati részén élt gaut törzs körében. A gaut epika eredetileg feltehetőleg a délre lakó dán, valamint az északabbi svéd törzsek elleni háborúkról szólt, ennek bizonyos nyomai a Beowulfban is felfedezhetőek. Az eposz tartalma mindazonáltal nem ez, hanem hatalmas, természetfeletti szörnyetegekkel vívott csaták elbeszélése. Valószínű, hogy a mai Angliába vándorló angolok és szászok már egy kész, kerek Beowulf-mondakört vittek magukkal, erre utal a műben leírt több korai angol helynév, illetve a mű egyik részletében leírt hajóstemetkezési szertartás régészeti lelete a suffolki Sutton Hooban. Az egész eposzt, megközelítőleg ma ismert tartalmával a 8. században, már a brit szigeteken szerkesztették egybe, feltehetőleg egy udvari énekes, aki ugyan rendelkezett némi irodalmi műveltséggel, ismerte a Bibliát, sőt Vergilius „Aeneis”-ét is, művét mégis az északi germán epikus történetek mintáját követve, a szóban előadott epikus történetek szabályait betartva jegyezte le. A mű ránk maradt kézirata a 10. század végéről származik, kései nyugati szász dialektusban íródott, amely korábbi angol nyelvi sajátságokat is megőrzött. Magát a kéziratot 1563-ban fedezte fel Laurence Nowell, ma a British Museum könyvtára őrzi. Forrás: wikipédia.
Watchman Creative Commons License 2008.04.01 0 0 2078
Requiem Aeternam Tiburtius! Szép. Itt lehet belehallgatni! Requiem Aeternam was recorded on 19th November 2005, and 12th & 13th June 2007 in St Chad’s Church, York. Recording & Engineering: Christopher Barlow. Producer: Paul Gameson & Christopher Barlow. Editing & Mastering: Cloister Records. A Ceremony of Carols hasonló. Szép a borítójuk. Ill. a média ipar terítékén: Látványorgiával érkezik az óangol hőseposz A cikk tavalyi. A film már innen-onnan letölthető. Még nem sikerült megnéznem. Írják: "A film alapjául egy ősi germán hősmonda verses feldolgozása szolgál: a Beowulf az egyetlen olyan, népvándorlás kori óangol epikus költemény, amely teljes terjedelmében fennmaradt, így a görögök eposz-irodalmától eltekintve ez a legrégibb hasonló történet Európában."
Watchman Creative Commons License 2008.03.31 0 0 2077
A Bizánci Állam Története
Georg Ostrogorsky: A bizánci állam története

"Ostrogorsky munkája az egész bizánci történetet felöleli, és kiváló képet ad róla. Fő célja, mint a címe is jelzi, a bizánci állam történeti fejlődésének a bemutatása, amit belső és külső hatások befolyásoltak. Ennek megfelelően a politikai történetre irányítja a figyelmet, mégis a társadalmi, gazdasági és kulturális jelenségek is érvényre jutnak a kötetben. A szerző bizonyos kérdéseknél maga is állást foglal, és kritikai álláspontra helyezkedik, így betekinthetünk a bizantinológiai műhelyek munkájába. A belső fejlődés mellett képet ad a külső meghatározó tényezőkről, és ily módon összefoglalja a bizánci állam fejlődésére ható külső és belső hatásokat." Forrás: Könyvelő

Előzmény: Watchman (2067)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2076
Igazad van, Hamvas sem mindenhato:))

Nem szoktam kikelni magamból, az igaz, de már a sokadik topikot nézem, ahova
ír ez a nick és nagyon bánt a fellengzős stílusa.

Ez a Baranyi Tibor Imre "tradícionalista" meg az összes cikkében
lehúz valakit: itt pl. Pap Gábor művészettörténészt, aki ismert spirituális
műveiről: http://lazadas.ho8.com/www.tar.hu/lazadas/oknaci.htm

Itt meg arról a Baranyi Tibor Imréről és "Metafizikai Hagyomány Egyházáról"
olvasni, akik sosem értették meg Hamvas spiritualitását és fújnak
azokra, akik értik az ezotériát. Itt az Indexen is fikázzák őket.

Ezek a hazai "tradícionalisták" szélsőjobbosok, az igazi, tiszta spiritualitást
nem értik (Hamvas pl.) csak GUÉNON könyvein keresztül érintkeznek a témával
:))

A másik hazai "tradícionalista" László András, itt olvasható róluk:
http://forumkereso.hu/f%C3%B3rumok/index/politika%20k%C3%B6z%C3%A9let/a%20polidili/hol%20a%20jobb%20sz%C3%A9le%20%C3%A1llami%20t%C3%A1mogat%C3%A1ssal


"A szövetség programját László András a Sacrum Imperium című folyóirat első – eredetileg 1997-ben kiadott, majd 2002-ben újranyomott – számában hirdette meg. A szövetség finoman elhatárolódik a „vulgáris” szélsőjobboldaltól, ám szimpátiával szemléli a fasiszta és nemzetiszocialista pártokat, mozgalmakat. (A Sacrum Imperium egy másik száma tudósít arról, hogy 1999 februárjában, a budai Várban, az úgynevezett becsület napja alkalmából tartott rendezvényen – Györkös István, a Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője és több száz bőrfejű társaságában – László András is „elhelyezte az emlékezés virágait”.) A Kard-Kereszt-Korona Szövetség a parlamentáris demokráciát „szánalmasnak és nevetségesnek, visszataszítónak tekinti”, hangsúlyozva, hogy az „uralmat és a hatalmat nem parlamentáris úton kell birtokba venni”. De nem is az alkotmányos rend erőszakos megdöntésével. Akkor hát hogyan? László András erről kicsit rejtélyesen így ír: „A hatalom és uralom adekvát birtokbavétele csak világméretekben, de legalábbis összeurópai méretekben gondolható el – másképpen semmi módon”."

Ők magyarázzák Hamvas Bélát.....:((
Előzmény: miszne (2075)
miszne Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2075
Jaaj, bocsánat, nem emlékszem Hamvas hogy nyilatkozik ezügyben, nem olvastam minden könyvét,....és őt sem tartom tévedhetetlen gurunak, ahogy senki mást sem.....de természetesen hatalmas koponya volt, de ő is csak ember...bocsáttassék meg nekem...

Nem szoktál te ennyire kikelni magadból, hé! Az hogy más hogy csinálja, az az ő dolguk...jobban jársz ha függetleníted magad :))
Előzmény: Törölt nick (2073)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2074
Ne "kedvesezz", ismerjük a stílusodat:
el(meg)keseredett "intellektuális spirituális" :)))
Sikeres topik-mérgező "tradícionalista" (szómágia).

A Hamvas Bélát nyugdíjas könyvtárossá, filozófussá degradáló mai "tradícionalisták" (szómágia-ebbe belesűríteni hisznek mindent, ami spiritualitás, de hogy az a GYAKORLATBAN MI, arról nem tudnak nyilatkozni)
tehát a Hamvast leértékelő, nem értő "intellektuális spirituálisok" (értsd: könyvespolci
ezotérikusok) állítják fejre a világot.

Látnivaló az Indexen is, hogy a Hamvas Béla topikból hétvégi filosz-gyűlést csinálnak,
a spiritualitáshoz köze nincs: ez korunk szellemtelenítése, amit ma
hazánkban leginkább a BARANYI TIBOR IMRE-féle "tradícionalizmus" (szómágia!)
fémjelez leginkább.
Előzmény: Törölt nick (2073)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.30 0 0 2073
"hehe...fejreállt világ?? :))"

Pontosa! A Hamvas Bélát nyugdíjas könyvtárossá, filozófussá degradáló mai "tradícionalisták" (szómágia-ebbe belesűríteni hisznek mindent, ami spiritualitás, de hogy az a GYAKORLATBAN MI, arról nem tudnak nyilatkozni)
tehát a Hamvast leértékelő, nem értő "intellektuális spirituálisok" (értsd: könyvespolci
ezotérikusok) állítják fejre a világot.

Látnivaló az Indexen is, hogy a Hamvas Béla topikból hétvégi filosz-gyűlést csinálnak,
a spiritualitáshoz köze nincs: ez korunk szellemtelenítése, amit ma
hazánkban leginkább a BARANYI TIBOR IMRE-féle "tradícionalizmus" (szómágia!)
fémjelez leginkább.

Szégyen és szomorú, hogy Hamvasból intellektuális bohócot sejtetnek,
félrértve, a spiritualitását meg nem értve. Az Indexen ez szépen látszik,
az ilyenek stílusára jellemző a topikrombolás, mindenbe beleszólnak, leszólnak
másokat.

Ahogy mondod: legszívesebben fejreállítanák a BARANYI-féle "tradícionalisták" a világot: de csak az általuk könyvtárrá degradált spiritualitás világát.
Amihez ugye lökésük sincs: ez kiderül napmintnap az Indexen:
"Templomosok", "Szabadkőművesek", "Hamvas topik", stb.... de milyen szinten...

Méltatlan Hamvas Bélához - DE Guénonhoz, meg a "tradícionalistákhoz" (szómágia) nem! :))))
Előzmény: miszne (2071)
Watchman Creative Commons License 2008.03.29 0 0 2072
;-) Kedves kepimado, le kellene higgadnod. "A test van fenn és a szellem lent." Egy idézet, majd megkövetett szóhasználat Hamvas Bélától. Persze meglepődnék, ha feltűnt volna. A topikkal meg felesleges azonosítanod, mi több, nagyon mellényúltál.
Előzmény: Törölt nick (2070)
miszne Creative Commons License 2008.03.29 0 0 2071
hehe...fejreállt világ?? :))
Előzmény: Törölt nick (2070)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.29 0 0 2070
"test van fenn, a szellem lenn."

Watchman nick. A spiritulitás non plus ultrája :D
Watchman Creative Commons License 2008.03.20 0 0 2069
Írhatnál sűrűbben, mert a sötétben tapogatódzom! ;-) Magyar vonatkozása (wikipédiában): "Aragónia volt az egyetlen olyan spanyol terület, amelyet magyar uralkodó felkeresett: Luxemburgi Zsigmond király látogatott ide a konstanci zsinat idején a királyi párhoz."
Előzmény: Tiburtius (2068)
Tiburtius Creative Commons License 2008.03.19 0 0 2068
Azta, de rég írtam ide...hogy mozogjak itt is: egy picurka térkép az aragón templomos helyekről. Egyébként a Corona de Aragon e-book formájában fenn van a neten.
Előzmény: Watchman (2065)
Watchman Creative Commons License 2008.01.31 0 0 2067
Watchman Creative Commons License 2008.01.30 0 0 2066
Sikerült elszúrnom a hivatkozást! :) Helyesen itt!
Előzmény: Watchman (2065)
Watchman Creative Commons License 2008.01.30 0 0 2065
Az oldalon elvétve (eldugva) akad azért többnyelvű hivatkozás is: Domus Templi (Corona de Aragón). Sajnálom egyébként, mert néhány hivatkozás igencsak megérdemelné, hogy angol nyelven is elérhető legyen. Van itt egy virtuális könyvtár, de a hozzáféréshez regisztráció szükséges, amit úgylátom nagyon alaposan megkövetelnek.
Előzmény: Watchman (2064)
Watchman Creative Commons License 2008.01.30 0 0 2064

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Térkép!

Forrás!

Ha valaki tud valami közelebbit a kiadványok angol nyelvű
változatairól (Tiburtius?) linkeljen! ;)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!