Keresés

Részletes keresés

Csabesz000 Creative Commons License 2023.09.11 -3 0 20548

Voltam màr Jordàniàba , várom igaz utat a nagyobb látnivalók azok megvannak ,csak azért kérdeztem, hogy Izraelbe van e fakultatív program .

Előzmény: szervezkedő (20547)
szervezkedő Creative Commons License 2023.09.11 0 2 20547

Annyi időre bőven jut Jordan program is. Ne komplikald az életet.

Előzmény: Csabesz000 (20546)
Csabesz000 Creative Commons License 2023.09.11 -1 0 20546

1 hètre ! 

szervezkedő Creative Commons License 2023.09.11 0 0 20545

Mennyi időre mégy Aqabába?

Előzmény: Csabesz000 (20544)
Csabesz000 Creative Commons License 2023.09.11 -4 0 20544

Sziasztok.  Szeptember 20.-àn utazok az Anubis travel utazàsi irodával Jordàniàba /Aqaba/. Tudna valaki segíteni, hogy Izraelbe fakultatív programba el lehet jutni ? 

Zsolt1958 Creative Commons License 2023.08.30 0 1 20543

Sziasztok!

 

Ha valakinek van megmaradt jordán dínárja, szívesen megveszem, mi októberben megyünk.

Tasa99 Creative Commons License 2023.08.10 -1 1 20542

Sziasztok!

Eladnám ZAIN szolgáltatónál 2023.08.02-én vásárolt, 50 GB (+állítólag kaptam hozzá ajándékba még 50GB adatot) SIM kártyámat, amiből 3,08 GB lett felhasználva. Korlátlan helyi telefonhívás és 50 perc nemzetközi hívás volt még a csomagban, ebből kb 10 percet használtam el. Az eredeti ára 29,5 JOD (14700 Ft) volt, 5000 Ft-ért odaadnám Budapesten. Érdeklődni lehet: tarjanyi.zsolt70@gmail.com

ppekka_ Creative Commons License 2023.07.19 -1 0 20541

Amikor még indulás előtt neten lefoglaltam az adott autót az adott napra, akkor kérték, hogy küldjem be emailen a nemzetközi jogsit, és amikor ezt megtettem, onnantól volt "confirmed". 

 

A fekvő rendőröket amúgy sokkal jobban megszoktam kint 10 nap alatt, mint itthon évek alatt... Az autópályán is kint a sebességhatár, hogy éppen 90 vagy 100 km/h személyautóknak, de ha 80-90-nel mentem is simán hagytam le mindenkit, szóval egyáltalán nincs meg a késztetés a száguldozásra, pláne ha nyaral az ember és nincs időszűkében. Az autópályán meg jóelőre ki vannak táblázva a bukkanók, simán kényelmesen elengedve a gázt 50-60-nal gond nélkül abszolválhatók, úgyhogy így egyáltalán nem okoznak gyakorlatilag semmi gondot - viszont pikpakk leszoktatnak az esetleges gyorshajtásról.

 

Sztorikat hallottam a traffipaxokról, hogy valami kézi kütyüvel mérik és súlyos összegeket varrnak az autósok nyakába.. persze külföldiként kb esélytelen kétségbe vonni azt avagy bizonyítékot kérni, szóval tényleg jobb a békesség és a kényelmes vezetés, pláne ha tempomat is van a verdában.

 

Meg pl Akabában a belvárosban a főúton minden zebra előtt kb 10m-rel fekvő rendőr van, tehát mindenképp lassítani kell. De ha a gyalogos csak álldogál, az életben nem fogják elengedni maguktól, viszont ahogy elindul az ember, minden autós megáll, aki keresztezné az útját (tehát pl az 1 sávval odábbi nem feltétlenül áll meg előre), szóval ahogy rááll az ember a forgalom ütemére, onnantól sima ügy minden. Vagy jobbkezes kis utcánál is nem értette a nekem jobbról érkező, hogy miért nem megyek át a kereszteződésen, ha én értem oda előbb... szóval más a logika, de abszolút működik, én azt tapasztaltam.

Előzmény: nagypapi (20539)
Utazó1974 Creative Commons License 2023.07.19 0 0 20540

Kedves Csoporttagok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy Isam Salameh taxissal utazott-e valamelyikőtök, és ha igen, milyenek a tapasztalataitok? 

nagypapi Creative Commons License 2023.07.19 -1 0 20539

Köszi a részletes beszámolót!

 

Kell a nemzetközi jogsi? Nézték is? :-o

Néhány éve voltunk, tőlünk nem kérték.

Az autó nálunk is teljesen rendben volt, mi is nagyobbat kaptunk, szintén ráfizetés nélkül. 

Hasonló útvonalat jártunk be, mint Ti, csak Ammant mi kihagytuk, helyette Madaba, de az is nagyon megérte.

A fekvőrendőrök valóban sűrűn vannak, és a checkpointok is. Egy helyen volt gondunk, de ott sem az ellenőrzés miatt, csak gyorshajtásért büntettek meg, jogosan.

Előzmény: ppekka_ (20538)
ppekka_ Creative Commons License 2023.07.19 -2 3 20538

Üdv,

 

Gyors beszámoló, nemrég értünk haza (apuka, anyuka, nagyfiú, kislány).

 

Tudtam, hogy jó lesz, de Jordánia minden várakozásomat bőven felülmúlta. Ammanra 1 napot szántunk, közlekedés a Careem nevű appal (a kinti Bolt taxi, az Ubernél is olcsóbb), Citadella és Római színház, ahol felmenni a tetejére és a lenti X jelen állva beszélni tényleg nagy flash volt, a Rainbow Streetet pedig látni kell, felüdülés az ottani rend. Vacsora a Hasheemben a belvárosban, igaz, hogy egy műanyagfólia a terítő és a pincérek nincsenek a helyzet magaslatán, de iszonyat jót ettünk, fizetés kifelé a bódánál a cetli alapján, amit a pincér ad.

Autóbérlés a Reliablecarral az Airport Roadon, nem kértek depositot egyáltalán, nagyobb autót kaptunk, mint amit kértünk 0 ráfizetéssel, emailen és whatsappon is simán ment a kommunikáció, visszavivéskor pedig ingyen kivittek a reptérre, se a benzinszintet nem nézték, se az autó esetleges sérüléseit (benzint kb ugyanúgy adtam vissza, mint ahogy kaptam). Kia Cerrano, működő légkondi, automata, ülésmagasítóval, full biztosítással 1 sofőrrel 369 USD volt 9 napra. Tankolás a kutakon kiszállás nélkül, közlöm az emberrel, mennyit kérek, adom a pénzt, tankol, go.

 

A Nebo hegy fantasztikus volt, nem vagyunk nagy templomba járósok, de az ottani templom kb a legmegragadóbb volt, amit valaha láttam. Kerak keresztesvára hozta, amit kell, útközben az elképszető Bait Khairat Al Karak Mumia-ban ebédeltünk, sajnos ott aludni nem volt lehetőségünk.

 

Petrát látni még úgy is libabőrös érzés volt, hogy hónapok óta készültünk rá. A full út elejétől a végéig tényleg megterhelő gyalog a 40 fokban, de találtunk a Treasury után magyarul is kicsit beszélő csacsis beduin bácsit, aki 20-ért elvitt minket per kopf majdnem egészen a Monastery-ig, megvárt és visszafelé a sírokat is megnéztük vele kvázi ráérősen. Gyerekkel ez máshogyan kivitelezhetetlen lett volna, azóta is bánnám, hogy csak a felét tudtuk volna megnézni a csacsik nélkül. A szállásadónkkal szerveztünk piknik vacsorát Little Petrában a hegytetőn, az is durva volt egy szinte perfekt angollal rendelkező beduin sráccal.

 

Aztán Wadi Rum, ami igazán lenyűgöző, pláne éjjel a csillagaival... az itteni helyszínről-helyszínre rohangálás turistamódra ugyan nem a legautentikusabb, de bőven kárpótolt a látvány és az idegenvezetőnk kedvessége, viccessége. Mi nem sátorban aludtunk, hanem a szabad ég alatt egy fölénk magasodó szikla mellett gyékényen, és egyáltalán nem volt hideg éjjel sem, linkre vittünk pulcsit meg hosszúgatyát :)

 

Akabát is imádtuk, a Coral Gardennel mentünk sznorkelezni, whatsappon írtam neki 1 nappal a tervezett út előtt, jöttek értünk a szállásra, kaja, felszerelés, luxusjacht, búvárok, elsüllyedt repülők.. a kislányom is pikpakk megszerette a sznorkelezést a kezdeti parái után (mély víz+halak mindenütt), pláne, hogy az egyik srác végig vigyázott rá a vízben.

 

Aztán Wadi bin Hammad útban a Holt tenger felé. Fantasztikus volt a térdig érő langyos vízben csatangolni egész nap, pláne hogy összesen nem láttunk 10 embert a jegyárussal együtt. Ja, idegenvezetőt, térképet, létrát kérni/venni felesleges, a kishíd előtt jobbra le, a patak útját követtük és a bazi nagy szikla sem jelentett akadályt, felette van kötél a bátrabbaknak, de a párom pl a szikla alatt bújt át simán..

 

A Holt-tengernél a Samarah Resortban foglaltunk szállást (airbnb vagy booking), ez volt a legdrágább kecónk Jordániában, kb 10e/fő/éj, de a környezet az tíz csillagos a Hilton és a Marriott közt közvetlen a parton saját stranddal, medencékkel, zuhannyal már a parton is, free golfcar ride aki a tengertől sem akar felsétálni, vízipipabár, 5 perc sétára bevásárlóközpont vagy autóval 8 perc a Beit Sweimeh étterem, ahol csak nők dolgoznak és nem akármilyeneket főznek.. a tenger minimálisan csíp ugyan, de simán kibírható, imádtam.

 

Összességében kevesebbet költöttünk, mint hittem, szerintem valamivel olcsóbb, mint itthon. Az emberek mindenhol iszonyat kedvesek és legalább minimálisan tudnak angolul, lehúzáspróbálkozásban kb sehol nincsenek szerintem Tunéziához vagy Délkelet-Ázsiához képest, nem is ért semmilyen rossz élmény minket sehol. Max a vízzel okoskodnak, mert annak lehetetlen belőni az aktuális értékét, Akabában vettem 6x1,5L vizet 1JD-ért speckó vízboltban, de a Wadi Bin Hammadban az egész napos izzadás után 1 db 1,5L hideg vízért sem tűnt soknak a 2 JD. Ételek terén pedig a családom minden tagjából előjött az a mondat a 10 nap alatt, hogy "szerintem ez most itt életem legjobb kajálása". Ja és az itthoni 35 fokokon csak röhögünk, a kinti klíma után ez nem is tűnik olyan durvának...

 

Ja, SIM kártyát a reptéren érdemes venni, a kijáratnál egymás mellett van a 3 szolgáltató standja, simán összehasonlíthatók az árak, meg eldönthető, hogy kinek hány giga net kellhet. Én sztem még túl is vásároltam magamat a 20 Giga Orange SIM-mel 15 JD-ért. Beszéltem valakivel, aki a belvárosban vett kártyát 50JD-ért 4 GB nettel :-/ Autóval közlekedés sima ügy, pláne ha figyel, hogy nappal vezessen és ne menjen be Ammanba. Igaz, hogy nincsenek sávok meg összevissza közlekednek, de sokkal elővigyázatosabb mindenki, mint itthon és senki nem megy gyorsan/agresszíven, plusz a fekvő rendőrök (még az autópályákon is!) is segítik az összességében nyugisabb közlekedést. Sok checkpointnál állítottak meg rendőrök, mint mindenkit, de ahogy angolul köszöntem, kivétel nélkül azonnal intettek, hogy haladjak tovább. Persze a nemzetközi jogsi ettől függetlenül kell már csak magához az autóbérléshez is.

ppekka_ Creative Commons License 2023.06.16 0 0 20537

Köszi nagyon a gyors választ, én is erre tippelek, csak a Wizz 2 napja küldte a mailt kiemelve, hogy kötelező, ezért ijedtem meg, pláne hogy napokon belül indulunk.

 

Próbálom hívni a követséget, de nem veszik fel. Ennek az oldalnak is írtam, gyorsan válaszoltak, de semmire nem megyek azzal sem (this email is only for technical support, for more information visit the FAQ - ahol persze érdemben szintén sehol semmi)

 

Bár ahogy próbálgatom az EU-s országok random kiválasztásával a Nationality-t, mindenhol ugyanezt írja, szóval nem csak egy bugnak tűnik, hogy magyaroknak nem engedi.

Előzmény: tkisgyongyi (20536)
tkisgyongyi Creative Commons License 2023.06.16 -1 0 20536

Nem kell már regisztrálni, ez az oldal kiírja magyarul is: https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/

 

Előzmény: ppekka_ (20535)
ppekka_ Creative Commons License 2023.06.16 -1 0 20535

Üdv, tud valaki erről valamit?

 

A külügyminisztérium honlapján és a wizzair is szól emailben, hogy a Jordániába tartó gépre való fellszálás előtt regisztrálni kell egy Declaration Form kitöltésével QR kódért itt: https://www.gateway2jordan.gov.jo/index.html

 

Namármost a gond csak az, hogy ahogy elkezdeném kitölteni és beírom hogy Nationality: Hungary, megjelenik, hogy "Registration on this platform is not required for this nationality"

 

Ne izguljam túl, mert ha magyarokonak nem kell, akkor nem kell? Na de akkor erről hogyhogy nem tud se a külügy, se a wizzair..?!

 

Valakinek, tapasztalat? A külföldi fórumok is mind azt írják, hogy kötelező..

 

 

rezeda9001 Creative Commons License 2023.06.10 0 1 20534

Szia, bocs hogy csak most reagálok, de jelentkeztek érte és sztem már fel is használták.

Előzmény: Z.Klári (20533)
Z.Klári Creative Commons License 2023.05.29 -1 0 20533

Szia! Ha még aktuális a kupon, engem érdekelne! Köszönöm 

Előzmény: rezeda9001 (20532)
rezeda9001 Creative Commons License 2023.05.11 -1 1 20532

Sziasztok, kaptam a JETT Traveltől egy 15%os kedvezményre feljogosító kupont, ha valakinek jól jönne augusztus 30-ig, írjon és elküldöm számára. 

rezeda9001 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 20531

Szia, a reptéri váltást nem ajánlom, 4,5 JOD a váltás költsége, a legkevesebb pénzt itt kaptuk az eurónkért. Amman belvárosában rengeteg pénzváltó van. A számunkra legkedvezőbb váltó az Alawneh Exchange volt, kiváló árfolyamon és jutalékmentesen dolgoznak. A Grand Husseini mecset közelében vannak.

 

Wadi Rumban egész napos túrán voltunk, őszintén szólva a vége fele már elég unalmas volt mert szép, gyönyörű a táj, de pár óra után teljesen egyforma lett számomra minden sziklaformáció. Ha még egyszer mennék, akkor valahol a sivatag mélyén keresnék szállást és gyalogosan bolyonganék napközben, plusz elmennék egy 4 órás jeeptúrára.

Előzmény: Albert Előd (20526)
UTAZO JORDANIA IZRAEL Creative Commons License 2023.03.15 -2 0 20530

Sziasztok! Esetleg valaki mostanában utazott Ammanból Jeruzsálembe? A JETT buszok járnak 6:30-tól (KingHussein Bridge felé)? Taxival esetleg valaki megtette ezt az utat? A határon a kilépési díj 13 JD? Jordániába ugye JORDAN PASS-szal érkezünk. Izraelbe való belépéskor nem.kérnek majd tőlünk vízumot, ugye? 

Válaszotokat és segítségeteket köszönöm!

szervezkedő Creative Commons License 2023.03.14 -1 0 20529

Pénzváltás:

Usa dollárt vigyetek magatolkkal (vagy eurot ha van otthon).

A jordan dinár árfolyama fix 0,7 a dollárhoz képest. Tehát gyakorlatilag mindegy hol váltassz, ha ezt az árfolyamot adja. Gyakorlatilag mindenütt ez az árfolyam. A reptéren nem lesz szükséged kp-ra, SIM kártyát kártyával meg tudod venni.

 

Autóbérlés. Az hogy mikor kapod vissza a penzed ez ugyanúgy cég függő mint a zárolás összege. Amikor céget válaztassz, ezt nezd meg előtte. Ugyanarra a kategóriában akár többszörös eltérés is lehet és akár egy kis yarist millió körüli deposit zárolás után vihetsz el.

 

Wadi Rum kirándulás kapcsán pár hsz ezelőtt tettem fel konkrét nevet, telefonszámot. Egyeztessetek vele, mielőtt beleugrotok más ajánlatba.

Előzmény: Albert Előd (20526)
peliatan Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20528

Keress a pénzváltóknál JOD-ot Ft-ért, az a legjobb megoldás. Tichy, príma.

Előzmény: Albert Előd (20526)
COOP Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20527

a depzitot a bankod tartja vissza és pontosan 30 nap.

pénzt a reptéren kijjebb váltottunk-bent rosszabbul váltják.  jó hogy váltottunk, mert nekünk gond lett volna váltani.

Fizess USd-ban, kp-ban és akkor azt a részt nem kell váltani. A szállásokat dollárban foglaltuk és abban is fizettük.

Csak ott fizettünk kártyával ahol nem számoltak ezért fel + ktg-et.

 

Előzmény: Albert Előd (20526)
Albert Előd Creative Commons License 2023.03.13 0 0 20526

Sziasztok!

 

Egy par kerdesre szeretnek valaszt kapni, aki volt mar Jordaniaba es segitene a valaszokkal, ha megkernem szepen.

Ki mit ajanl a penzvaltasra? Hol valtsunk penzt? Ammanba bent a varosba? (Repteren nem szeretnenk). 

Autoberlesnel a hitelkartyarol visszatartott depositot mennyi idore ra adjak vissza? 

Wadi rumba a jeepes turakat mennyire ajanljatok? 

Mi most megyunk marcius vegen.

rezeda9001 Creative Commons License 2023.03.04 0 4 20525

Még három hétig érvényes Orange kártyámat rengeteg gigabájtnyi nettel ajándékba átadom a hétfői naptól Budapaten, pontosabban Budán. Széll Kálmán tér vagy MOM park környékén.

rezeda9001 Creative Commons License 2023.03.04 0 1 20524

Végül nem lett kipróbálva mivel teljesen behalt a honlapjuk 2án. A szállásadónk vette meg a jegyeinket a Jett irodában.

Előzmény: péeldé (20522)
rezeda9001 Creative Commons License 2023.02.26 0 0 20523

Köszi szépen, ki lesz próbálva kint is, eddig csak otthonról tudtam próbálkozni, de már Ammanban vagyunk.

Előzmény: péeldé (20522)
péeldé Creative Commons License 2023.02.25 0 1 20522

A Jett-nél a kinti tartózkodás alatt többször is fizettem a jegyért, online, minden gond nélkül.

szerintem a bankodtol függ, mit kér az autentikációhoz. A https://www.jett.com.jo/en/ oldalon a Revolut egyszer használatos kártyájával fizettem.

Előzmény: rezeda9001 (20521)
rezeda9001 Creative Commons License 2023.02.24 0 2 20521

Sziasztok, sikerült megfejteni a probléma okát és van egy megoldás is arra az esetre ha valaki még itthonról szeretne online fizetni a buszjegyért: 

 

A buszjegy a https://jtt.com.jo/  oldalon fizethető itthonról is, de nem buszjegyként, hanem túraként, 10 JOD helyett 18 JOD-ért. Nem tudom ezért a felárért valamilyen plusz szolgáltatás jár-e, ha valaki kíváncsi rá, majd kérdezzen és válaszolni fogok az út után.

 

És az ok amiért fizetési problémával küzdöttem: 

2021.01.01-től az Európai Unió kötelezővé tette az erős ügyfél hitelesítést (Strong Customer Authentication) az online vásárlásoknál. Ez azt jelenti, hogy amikor online fizetek, akkor meg kell adnom még egy plusz adatot a bankkártya adatok mellé, hogy igazoljam magam, és elinduljon a fizetési folyamat. És a  https://www.jett.com.jo oldala (ahol buszjegyként vásárolhatnám meg a buszjegyet) ezt nem tudja, a https://jtt.com.jo/ (ahol túrákra, szállásokra szakosodtak) viszont tudja. Így az utóbbi oldalon sikeres a kártyás fizetés, mert kéri az oldal ezt a kötelező authentikációs adatot.

szervezkedő Creative Commons License 2023.02.23 0 0 20520

Teve és a kecskepásztorok földjén ne vesszetek el az online világban. Én nem erőltetném az itthonról történő jegyvásárlást.

Előzmény: rezeda9001 (20519)
rezeda9001 Creative Commons License 2023.02.23 0 0 20519

Sziasztok, olyanoktól érdeklődnék akik a Jett bus honlapján vásároltak már buszjegyet, hogy ezt a vásárlást Magyarországról végezték-e? Nekem 00080-as erroral utasítja el a fizetést debit, credit, Visa és Mastercard kártyával is, de nem a kártyával lehet gondja, hanem a fizetési folyamattal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!