Sziasztok!
Motto: "Aki a mákot szereti, rossz ember nem lehet" ... hát még a mákosgubát!
Gyerekkorom óta az egyik kedvencem, sikerült ezt átörökíteni a fiamra is. Többféleképpen készítem, de leírom a legújabb, némileg szentségtörő módszert:
10 kiflit karikára vágok, 3 tojássárgáját habosra keverek 10-15 dkg. cukorral és 1-2 cs. vaníliás cukorral. 1 l. tejbe belefőzöm, és ráöntöm a kiflikarikákra. Egy jénait kivajazok, beleteszek 1 sor kiflit, megszórom vastagon cukros mákkal. Rá még egy sor kifli, azt vastagon megszórom cukros DIÓVAL. Ráteszem a maradék kiflit, és a tetejét megkenem a 3 tojásfehérjéből cukorral felvert habbal. Forró sütőbe teszem, és kis lángon megsütöm. Azért kis lángon, hogy a hab ne csak barnuljon, hanem átsüljön, mint a habcsók. Langyosan, esetleg vaníliasodóval esszük. ISTENI! A családom szerint csak így készíthetem. Próbáljátok ki, tényleg finom.
Jut is eszembe, mit szóltok a mákos smarnihoz?
De, sajnos.
Régen gyerekkoromban a nagymamám csinált, és azt nem szerettem. Nem rántott húsból, és sült krumpliból készült, ráadásul mák is volt rajta bőven, mazsolával. Hiába egy szörnyeteg voltam.
Nem régiben megpróbáltam a vaníliás tejjel leöntött, mazsolás, szotyakos, sok mákos, tepsiben megropogtatott változatot, és nagyon jóóóó. Családom szerint is. Azóta szokott lenni, friss gyümölccsel is lehet szenségteleníteni (pl. friss eperrel).
A Hubay Jenő téren van egy Babérlevél nevű hely asszem 290 HUF -ért, igen szép adag, jól átáztatott, eléggé mákos, kissé jellegtelen ízű, de vaníliasodóval mégis feljavított változatot adnak, és minden nap kapható. Laktató, és önmagát etető.
mindnkitől elnézést, aki nem osztja a véleményemet, de:
idén karácsonykor ettem először mákos bobajkát, vagy mit
hát, nekem marad a kifli, az tuti...
ez a bobajka, ez nem lesz a kedvencem, az tuti...
olyan izetlen, inkább sós, mint édes, szóval nekem nem jött be!
mákosguba, az kifliből az igazi!
karácsonykor kaptam is ajándékba anyukámtól
előrecsomagolt változatot!
neylon, benne kifli karikázva, darált mák cukorral keverve...
eldugtam, majd amikor már elfogyott a bejgli (ami persze kirepedt...), akkor jöhet a "túlélőzacskós" guba!
:-))
csak most láttam meg a Mákosguba topicot!
hu, én úgy imádom a Mákosgubát, hogy komoly lelki válságot okozott, amikor elterjedt, hogy az EU-ban nem lehet majd mákot venni!
még a Földmüvelésügyi Minisztériumot is felhivtam, hogy hol lehet ez ellen tiltakozni!
teljesen kész voltam napokig, aztán megnyugtattak, hogy olyan nincs, hogy mák ne legyen!
szóval, megnyugodtam!
Mákosguba hmmmmmm!
Nálunk a múlt hétvégén volt,és nagyon el volt találva, a nej nem árulta el,mit rakott bele,de szárazságnak nyoma sem volt.
Szerintem kb.vanilia puding lehetett.
Természetesen hidegen a legfinomabb!
szorol - szora ezt akartam irni, még jo, h elôbb elolvastam az egész topikot!
a tojashabtol sose lesz szaraz!
én hatalmas mennyiséget szoktam csinalni és tobb rétegben a kiflit (egyenként lerakva hehe) és reszelt almat a kozépsô rétegbe.
nem szentségtorés! probaljatok ki. sose szaraz, nagyon finom.
(makosbejgli makjaba is reszelek almat ...)
tegnap pedig a Vista kávézó és étterem nevű intézménybe vetett a jósors..
420ért volt gubájuk, miniatűr adag... egy kistányért is alig terített be... vicces... szerencséjükre nem voltam éhes:)
amúgy az alapötlet jó, mert bazinagy kifliből csinálják, és ez igencsak emeli a kulináris élvezet szintjét (legalább is nálam) mélyen mákozott volt, kevés higítással (nem votl szétcukrozva) látszott hogy eredetileg gondos kezek hozták össze, még egy vaníliasodóval is megküldték, ami óriási hiba volt, mer a guba lanygos lett volna, de a sodó meg a hűtőből ugrott elő.. az elején élvezhetetlenné téve a táplálkozást, meg kellett várnom h kihűljön a guba is, úgy meg nem az igazi... szal kiváló ötlet szarul kivitelezve... mióta tulajváltás volt a kocsmában mintha visszaesett volna a színvonal... elég béna kiszolgálsá volt, pedig a többiek kajáltak rendesen, mikor az alacsony szintű elégedettségünkről európai módon adtunk információt (4700-es számlára 5000est hagyva a mappában) egy nagy pofavágás volt a reakció a kis sutyerák csicska részéről... öcsike, előbb udvariasan kellene kiszolgálni, aztán várjad a nagy lóvét! ... nem javaslom a helyet...
van még egy régi adósságom még a nyárról... egy guba-teszt rövid összefoglalása:
helyszín: Székesfehérvár, Holland fasor 6., Philips üzemi étkezde, üzemeltető: Eurest (Compass-csoport), konyhafőnök: Kárpi György (szevasz Gyuri!!)
hosszas győzködés után a konyhafőnök és a séf együttes erővel elővarázsolták a a mákosgubát, az ára baráti (200HUF) az adag... nos nem vagyok független itt ennek a megítélésében, mert a pénztárnál rákérdeztek hogy ez 2 adag?
nyilván üzemi konhya kereteiben nem várhatjuk el h szintén a Compass csoporthoz tartozó Gebreaud jellegű színvonalon tálalódjon a kaja, de egész finom volt, kissé a száraz vonulatot képviselte, de bőven volt mák és porcukor rajta, a kifli tán ázhatott volna még, de azokon a nyári naokon felüdülés volt ez is, és sikeres is:) tömeg jelegű guba volt tehát, kellemesen lágy hőmérsékleten
A bajnokság is beindult, és mivel nyertünk a 7végi fordulóban, megint elmentünk a tradícionális guba-zabálásra a Westendbe. Villageben kapni még mindig az étekből.. ami változott az annyi hogy a kisadagot alig bírtuk megenni... de a minőség ehhez a gyorsakajás szinthez képest még miondig nem rossz...
ma elérkezett a pillanat, a munkahelyi kantinban volt mákosguba!!! 200 HUF darabja...
nekem jól megpakolták, köszönhetően a jó kapcsolatomna a konyhával, de azér voltak fenntartásaim... mindenesetre rendesek, hogy egyszer elejtettem poénként h mikor lesz guba, és lett!!
legjobb az volt hogy nálunk 2 nyelvű az étlap,
Sziasztok!
Én a nagymamám receptje szerint csinálom a mákos gubát. Szerintem verhetetlen. Langyos vaníliás tejjel öntözöm a kiflit, vajjal kikent tepsibe rétegezem kifli, mák, mazsolával megszórva, cukorral kikevert tojássárgájával kicsit bolondítva, a tetejére a tojásfehérjébQl felvert habot rásimítom, be a sütQbe 20-25 percre...
vasárnap a Village-ben szemérmetlenül kicsi kisadagot adtak... (igaz éhes se voltam de akkor is) mióta nem az esztétikusan elállófülü kislány a pultos, azóta szarabb a kiszolgálás (off: mikor átment a mediterránba akkor az egyik spanyol kajából kiszedegedte nekem a rákokat, ill kiválogatta h az ne legyen...)
Na senki nem gubazik mostanaban?
Tervem a gubarud elkeszitesere vonatkozoan sajnos meg mindig csak terv szinten van, de igyekszem. Eddig makbol csak a palacsintaba jutott.
Termeszetesen ez a kis felrelepes nem ingatott meg a gubaimadatomban.