Hecsedlinél nem is a mag a probléma, hanem a körülötte lévő szúrós szőr. Nagyon sűrű szitán kell ahhoz átszűrni, hogy attól megszabadulj. Van még valamennyi 6-7 éves hecsedlilekvárom, fánkhoz, csörögéhez kötelező 😊
Anyu egyébként passzírozta az epret, persze azért került bele némi mag. Én jobban szeretem a gyümölcsdarabos eperdzsemet. Málnát, szedret viszont jobban szeretem mag nélkül. Ja, és a ribizlit is, annak a magja körül van egy kemény tok, ami mindig felragad a szájpadlásomra 😆
Én az eperből dzsemet főzök, benne van a gyümölcs szőröstől-magostól. Persze, akinek emésztési gondot okoz az aprómag, annak jobb a szűrt-passzírozott lekvár.
Barackból főzök lekvárt is, dzsemet is, ez utóbbinál forrázom a barackot és lehúzom a héját. Lecukrozom (30-40 dkg/kg, a gyümölcs édességétől függően), másnap felfőzöm, kicsit sűrítem, és mehet az ágyba, párnák közt dunsztolódni. Pici citromsavat rakok hozzá, hogy megtartsa a színét. Ezt nagyon szerettem, jobban, mint a lekvárt, bögrés mákos, vagy kefíres kakaós kevert süti mellé nagyon finom (volt 😔)
van itt a piacon egy holgy, mindenfele lekvarokat arul. az epret szoktuk ala venni. szilvalekvart pedig az alfoldrol szerezzuk be szinten piacrol. vagy bekes, vagy szarvas.
viszont amikor kb 2 eve voltunk januarban citromszureten, ott kostoltam citromlekvart. hihetetlen jo ize volt. vettunk is vagy 2-3 uveggel, de szinten nem lett meg megbontva.
nalunk a zasszony csak kajszit tesz el, evente olyan 20-25 uveg korul. cukrot es azt a 3 az egyben dzsemfixet. hasznal hozza. en tavaly sutottem szilvalekvart tepsiben, illetve az iden cseresznyet. csak 2-3 uveggel. meg nem kostoltuk oket. a szilvat csak magaban, a cseresznyehez valami receptbol vettem a cukormennyiseget, de frissen kostolva nekem nagyon edesnek tunt.
Én is készítettem hozzáadott cukortól menteset. (Meg olyant is, amiből kivontam a zoxigént, illetve a cukrot. Az átlátszó lett, majd megkóstolod az Őrségben. ;))
A szilvának alapból nagyon magas a cukortartalma, azt még hosszú főzéssel betöményítik annyira, hogy minden egyéb tartósítő nélkül elálljon. A barackot viszont úgy szeretem, ha friss, gyümölcsös íze van és szép színe, akkor viszont kell bele édesítő, sűrítő és tartósító is.
Van a gyümölcs természetes cukortartalma, persze. Hozzáadott cukor nincs. Kényszerből, mert cukorbeteg vagyok. De nagyon finom lett. Nagymamám is így főzte be régen, a gyümölcs természetességében. A szilvalekvárt is így szokták, hozzáadott cukor nélkül. Azt is készítek majd.
Ma a fagyasztóból volt ebéd, mert átaludtam a délelőttöt is. Biztos az időjárási front teszi.
Itt a kérdés megoldása. :) Nálam 20 dkg liszt kb. 20 palacsinta. Zabpehelylisztből készítem; megtévesztésig ugyanolyan. És tettem el sárgabarack lekvárt, cukormentest.
Közben elkészült az almás párolt káposzta. Valami sütnivaló hússzeletet még ki kell olvasztanom mellé. És akkor holnapra is kész az ennivaló.
Teásbögre, persze. Csak a folyadék 1/2 l + 20 dkg liszt + 2 tojás. Szép, nagy bögre 🤦♀️
És igen, etetném én az éhes szájat, ha lenne, de lány madárétkű (haha, madár, éérted?), 2 palacsinta az adagja. Ahogy nekem is ennyi az engedélyezett. Férj megeszik 3-4-et. Úgyhogy a 10 még sok is 😁
tiz palacsinta? azt miben kevered ki? teasbogreben? ha nalunk palacsinta keszul, az also hangon 30. mondjuk en saccperkabe 3-at eszek meg, de vannak ehes szajak :) hiszen anya csak egy van :)
Én szeretek enni, szeretem a jó ízeket, de fel nem érem ésszel, hogy fér némely emberbe ennnyi kaja 😳 Leg"zabálósabb" koromban (serdülőkor, ugye) is max. 4 palacsinta csúszott le egy evésre... Mondjuk, voltam vagy 50 kiló 😁
Én nagyon szeretem a salátát, a zöldségfélét, igazából nem volt annyira nehéz beilleszteni az étrendembe. Lehetne gyakrabban is, de nem mindig van kedvem még külön magamnak vesződni vele. Luca is szereti, kettőnknek már inkább nekiállok. Férjem is megeszi időnként, csak legyen mellé bőven hús meg krumpli 😆