Régebben azt gondoltam, az AGB nagy hibával mér, mert kicsi (700 körüli) a mintája.
De több dolog miatt másként gondolom:
1. 20 perces adásszünetet (sötét képernyő) százezrek (a számra már nem emléxem) néztek. Végig. Ez hihetetlen - ekkora hiba nincs. Bárki megpróbálhatja, odaültet valakit egy tévé elé, hogy "mindjárt bekapcsolom", Mérje stopperrel, hány másodperc után kezd fészkelődni, és 2 vagy 3 perc után áll föl, hogy nem hajlandó az üres képernyőt nézni.
2. A KSH (ha jól emléxem) statisztikái szerint a hazai x korú lakosság 2.3 órát néz tévét naponta, és ezt egy jó nagy mintából csinálták. A KGB (sic!) felmérései szerint ugyanezek 4.8 órát töltenek naponta a tévé előtt.
3. A nézettség puszta szám, nem tudnak figyelést, érdeklődést, nézők megoszlásait mérni. Csak darabszámot. 700 darabból nem lehet megmondani, hogy mennyi pedagógus, segédmunkás, diák, agysebész nézett valamit. Legalábbis én még sohasem olvastam ilyesmit.
4. A KGB egyedül van, monopolhelyzetben. Szerintem vagy egy állami kontrollt kellene teremteni, vagy segíteni egy konkurrens létrejöttét. A monopolhelyzet minden csaláshoz ideális: azt hazudik, amit akar, mert a hirdetőnek mindegy, ő elhirdet egy forintot, az adatok alapján. A tévék meg fizetnek az eredményekért, amelyek a csillagok megfelelő állása esetén még szépek is.
Hogy túl kicsi a minta, a statisztika szempontjából szarul vannak-e meghatározva a mintavételi pontok - szándékosan, vagy tudatlanságból - nem tudom.
Számomra mindenestre olyan mértékig hiteltelen, hogyha így kezdődik a híradás: az AGB adatai alapján, akkor pontosan tudom, hogy most vaskos hazugság következik.
Szerintem is ez lehet a gond. Pl. hibanak tekintik a "nulla nezot", azaz aki be sem kapcsolja a tv-t. Ez alapjan tolem valoszinuleg nagyon hamar leszerelnek a mero keszuleket. Pedig biztos mas is van igy vele...
Miért fontos az, hogy elhisszük-e a nézettségi adatokat? Ez a reklámozó cégeknek és a tévétársaságoknak fontos, de egy átlag tévénézőt szerintem teljesen hidegen hagy. Úgyse az alapján választ műsort, akkor meg nem mindegy?
Ekkora számoknál minimum 1000-es mintát tekintenek ugye ajánlatosnak - persze az AGB vsz. illesztett mintát használ. A bibi inkáb baz lehet, hgoy vsz. a nagyobb mintahatékonyság kedvéért TV-függő családokhoz helyezik ki a készülékeket, ezért erősen torzít -azaz csal - a mintájuk. Nem véletlen, hogy eddig az összese ellenőrző kutatás merőben más eredményt hozott ki.
Bár a statisztikához tényleg nem konyítok, azért annyi biztosan igaz (bölcsészet ide vagy
oda), hogy kellő számú statisztikai adatból minden és mindennek az ellenkezője is
bizonyitható! :) Csak és kizárólag nézőpont kérdése az egész. :)
Ha tényleg úgy gondolod, hogy korrektül (!!!) reprezentálhatja 840 háztartás a tízmilliós
országot, - még ha oly annyira válogatott társaság is - szerintem nagyfokú hiszékenységre
vall. Én az utánam hozzászóló Kaszap Mátyással értek 100%-ig egyet, s ez egy fős mintán
értendő ( :) ), s erős ellenérzéseim vannak bármiféle un. "közvélemény kutatással"
kapcsolatban amit a legutolsó választás teljesen pontatlan előzetes adatai csak
erősíteni tudtak. :)))
Az Oracle statisztikához a következőt fűzném csak hozzá:
"Az Oracle szerint ez a minta az általa megkívánt pontossággal reprezentálja a teljes táblát.)"
Egy kérdésem maradt csak: Mi az általa kívánt pontosság PONTOSAN??? Szerintem a defaultnál
hasonló lehet az eredmény az AGB pontosságához!!! :))))
az a visszaszavazó (kb. 2,5 milió) talán nem akkora elnyomásként élte meg mint a mai ifjú lovagjaink nekik bemagyarázni akarják.
A népet , igy kisbetűvel sokkal kevésbé érdekli a politika mint ahogy a tüzes tekintetűek hiszik.
A népet olyan érdekli, mint :
- közbiztonság,
- munka,
- kenyér,
- nyugalom,
- kiszámithatóság,
- béke,
- békesség,
-..........
-..........
Van akinek ez állóviz.
Nem baj.
Vannak sebes sodrású patakok (Afganisztán, Szudán, Irak, Baszkföld, stb.) ott kiélhetnék magukat, de Ők inkább itt akarják mozgásba hozni a vizeket.
Meglepődnek amikor milliók mondják ( ikszelik a szavazó lapra), hogy : NEM.
(OFF: Van abban valami nagyon ijesztő, hogy egy nép a korábbi elnyomóit szavazza vissza. Az ijesztő az, hogy a többség számára ez volt a legjobb alternatíva - azaz senki nem nyujtott ettől jobb lehetőséget.)
Kedves Józsi bá!
Ha a nép "visszaszavazta" az volt "elnyomóit", akkor valószínűleg az előző kormány még rosszabb volt. Inkább a "volt elnyomó", mint hogy a "mindent rabló" FIDESZ maradjon.
Miután a "nézettségtől" a cégek nyeresége függ, nyilvánvaló, hogy az ABG egy fogadó iroda. Annak a nézettségét mondja nagyobbnak, aki zsebbe jobban fizet. Így az ABG a legnagyobb adócsaló is.
Az üzlet az üzlet. A nézettségi ráta meg egy baromság.
Ezt ti elhiszitek? Most pártállástól függetlenül, az tuti, hogy ilyen szinten még nem izzott a levegő a választások körül. Utcán, otthon, munkahelyeken mindenki ezzel foglalkozik. Valószínű, hogy a legmagasabb részvétel lesz most 2002-ben.
Ebben a felfokozott hangulatban azt akarják velem elhitetni, hogy a 8 millió választóból csak 0,9 millió ember volt kíváncsi a pártelnöki vitára?
traficc :
Anno a főiskolán az első éveseknek magyaráztam:
..Önök a társadalom 3 %-a. Azok kik a gimnáziumba ahová a társadalom mintegy 1o%-a kerül, ahhoz a réteghez tartoztak akik sikeresen tovább is tanultak.
Ma már más ez a szám.
De.
A politikai, mennél mocskolódóbb annál inkább hidegen hagyja a tömegeket.
Mindig lesz egy értelmiségi elit aki napi szinten ismeri.
a tömeg pedig megeégszik azzal, hogy a sánta Balogh fiját ( igy "jé-vel) válasszuk polgármesternek mert ez az ernőgyerek jól csinálja.
Nem kell ezen megsértődni.
Van 1OO-15O városunk ahol - esetleg - számit a pártválasztás.
A többi 31OO lakott településünkön nem pártot hanem személyt választanak.
Egy 8OO fős (magyarátlag) faluban van 6OO-7OO választásra jogosult.
Abból 5OO - talán - majd választ is.
Nekik semmilyen információ tertalommal nem bir a tólük 25O kilóméterre ülő két idegen vitája.
E két idegen 1O perc alatt - együtt sem - találná meg a térképen az Ő falujukat.
Az Ő vitájuk a sánta Balog fija meg a szomszéd falu patikusának ide férhezjött lánya között fog eldőlni, aki ugyan csak betelepülő de szép műsorokat szervez szüretkor a kultúrban.
Nezz csak szet a Torzsasztalon, a valosagshow-kal foglalkozo topicok vannak allandoan legfelul. Es par het alatt a hozzaszolasok szama is rekordszintu.
De inkabb nezz szet a vilagban... az embereket ez es az ilyesmik erdeklik.
Te mugger, Te bölcsész vagy? Ugye semmit nem konyitasz a statisztikához ?!
Egyszerű gondolatkísérlet.
Egy _löszergyárban_ hogyan végzik szerinted a legyártott lőszerek minőségi ellenörzését ?
Egy tétel löszerben nem lehet 3%-nál több hibás.
Egy löszerröl eldönteni, hogy jo-vagy rossz csak kiprobálással lehet.
Mert ugye, ha elpuffogtatják az egészet, akkor mivel löjön a katona ?
De legalább biztosan tudják, hogy hány is volt rossz.
A kérdés tehát a következő?
Hány véletlenszerüen kiválasztott löszert kell elpuffogtatni, ahhoz, hogy azt lehessen mondani, hogy az egész ládában nincs több hibás löszer 3%-nál ?
Na itt jön a statisztika.
És kb. ugyanezt csinálják a közvéleménykutatók is.
Ezért én elhiszem nekik, hogy ekkora mintán tudják reprezentálni a telje mo. lakosságát.
A probléma nem ott van, hogy kicsi a minta, amire Te panaszkodsz, hanem ha nem elég véletlenszerü.
Egy gyakorlati példa.
Közvéleménykutatást végzel, hogy melyik párt fogja nyerni a következő választást.
Kimész az utcára megkérdezel 5000 szembejövőt.
Azt kapod, hogy a válaszolok 80%-a a Magyar Sör Pártot támogatja. (Igenám, de azt felejtetted el, hogy a M. S. P. éppen a szembenlévö kocsmában tartja kampánynyitó nyaggyülését, ahol ingyen mérik a sört. A választáskor ez a párt országos szinten 7000 szavazatot kap.)
Itt sem a minta nagyságával, hanem véletlenszerüségével volt a baj.
(Van egy gyakorlati példám is.
Az Oracle adatbáziskezelőben van lehetőség a táblák statisztikai elemeztetésére.
Több lehetőség van, van full ez igen-igen időigényes, be lehet állítani x%-ot ekkor a tábla méretének x%-át eléemzi csak, és van egy default.
A default még 200 - 300 millios rekorszám köröl is 1.5-2 ezer körül van.
Az Oracle szerint ez a minta az általa megkívánt pontossággal reprezentálja a teljes táblát.)
Szerintetek hogyan lehet komolyan vehető adatokat
produkálni 840 (nyolcszáznegyven) db. háztartás nézettségi adataból. Merthogy nevezett AGB cég ennyiből állítja elő pl. a 2,076,575 nézőszámot!!!
Ennél a hasraütéses módszer is pontosabb! :) A cég korrekt adatainál már csak az nevetségesebb aki ezt el is hiszi.:)
Én nem voltam otthon, éppen ezért fölvettem a pártelnöki vitát.
Lehet, hogy Barátok Közt-fanék is inkább nézték az agyleépítőt, és videóra vették a vitát. Márpedig a videós megoldást nem tudják mérni az AGB Hungary-nél, amely egyébként az egyetlen, hiteles, nézettséget mérő cég.
Az RTL Klub Barátok közt című sorozata fölényesen verte a nézettségi versenyben a csütörtökön este a közszolgálati televízió által közvetített kétórás pártelnöki vitát.
Csütörtökön este a nézők 13 százaléka (978 ezer) követte figyelemmel az M1-en Pokorni Zoltán és Kovács László vitáját - derül ki az AGB Hungary adataiból.
A vitával párhuzamosan az RTL Klub műsorán futó Barátok közt című sorozatra ezzel szemben az összes tévénéző 28,9 százaléka, 2, 179 millióan voltak kiváncsiak."
Ezt ti elhiszitek? Most pártállástól függetlenül, az tuti, hogy ilyen szinten még nem izzott a levegő a választások körül. Utcán, otthon, munkahelyeken mindenki ezzel foglalkozik. Valószínű, hogy a legmagasabb részvétel lesz most 2002-ben.
Ebben a felfokozott hangulatban azt akarják velem elhitetni, hogy a 8 millió választóból csak 0,9 millió ember volt kíváncsi a pártelnöki vitára?