Keresés

Részletes keresés

ShaReRe Creative Commons License 2 napja 0 2 96687

"8kW rendszer decemberi termelése ~380 kWh" - kizárt dolog!

Előzmény: gr74 (96671)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 0 96686

A szolgáltató szerintem precízen teszi a dolgát . Én nagyon meg vagyok vele elégedve . Most sem végette akarok váltóztatni .

Előzmény: Capt.IQ229 (96684)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 0 96685

Minden évben egyszer beindítom egy órára . 

Természetesen havonta kézzel átforgatom , hogy az olajfilm megmaradjon a felületeken és törődök az akkumulátorával is . Úgy mint a FI relé havonkénti ellenőrzésével is . :-)

Előzmény: Capt.IQ229 (96682)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja 0 0 96684

Basszus mekkora hülyeséget írtam a 6 évvel. :)))))

27 évig nem kell indítanod. :))))))

Ha csak nem visszafejlődött a tót szolgáltató.

Előzmény: peterch (96669)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 1 96683

A dízelem még abból az időből maradt meg mint vészmegoldás , amikor az Ukránok lopták az orosz gázt ( 2008 környéke ) és leállt a rendszer . Nem becsípődés az , csak végre egy rendszer stabil része lesz ,csak egy váltókapcsoló elfordítása és a hálózat helyett a dízel lesz a betáplálás pluszban az off-grid inverternek ,  ami akár több napos áramkiesés és borús idő esetében is biztosítja a " normális " élethez az elektromos energiát és részben a hulladékhőt is , ami pluszban besegíthet a fűtésbe hűvösebb időben .  

Előzmény: Capt.IQ229 (96678)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96682

NEM akarja használni a dieselt. Lehet, hogy 6 évig egyszer sem indítja be.

Van neki egy mentális betegsége, éjjel fel szokott sírni, hogy jajjIstenemnincsáramröffentsünkvalamit.

Ez van, ez az ő extrém keresztje, cipelje.

Ne repüljrá 100-ad rangú semmiségekre.

Előzmény: MZ/Y (96667)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96681

Kifizeted a szolgáltatónak a 7, 5, 7, 7, 7, kWh-kat és nincs hiba.

Ez mindössze 33X36Ft=1188Ft. Tétel? Nem gondolnám.

Utcátokba be van vezetve a villany? Akkor meg mi a gond?

Előzmény: MZ/Y (96665)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96680

Nálam is a készen, kapuba leszállított "névvel rendelkező" akku lett a befutó. Nézegettem ugyanezen gyártótól CSAK összerakós KITet, de az a pár ezer forint nem tétel, legyen konyhakész.
Aztán, hogy hol lesznek ezek a MA "névvel rendelkező" gyártók 10 év múlva nem tudjuk.

Nekem  műszaki tartalomban van bizodalmam. SMmián vannak 8-12 éves LiIon-os cuccaim "0" hibával.

Előzmény: peterch (96664)
peterch Creative Commons License 2 napja 0 0 96678

Nem szidok én senkit , csak megállapítottam , hogy a politikusaink itt Szlovákiában nem értenek ahhoz , amit csinálnak .

Sajnos !

Szerinted az , hogy akinek van HMKE fent a tetőn , zöldenergiát termel , a ház egész éves energiafogyasztását megtermeli , tehát a ház úgymond 0 energiás , azt diszkriminálni kell és úgy kezelni , mintha magánvállalkozó lenne , csak azért , mert a szolgáltató euróban jegyzi a betáplált energia értékét a számlán és nem kWh-ban ? Csak elméleti az az összeg , mert egy normálisan megtervezett rendszer nem tud érdemleges mennyiségű energiát termelni , ami üzleti célú lenne . Havi befizetés van olyan összegben , amit a szolgáltató meghatároz . Az , hogy némi aprópénzt visszaküld a számlámra , az nem jelenti azt , hogy üzleti céllal van a HMKE felszerelve . A diszkriminációt meg arra értem , hogy csak a HMKE tulajok szúrják a szemüket . A piacon árusító gazdák  azok mivel másabbak például ?

Előzmény: Capt.IQ229 (96675)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96678

Rég óta ezt az ötletedet látom tök értelmesnek. Kivéve a dieselt, de van aki sót dobál a vála fölött babonából, vagy a fekete macskától fél, neked ez a diesel a becsípődésed.

MZ-vel ne foglalkozz, neki addig minden szar, amíg nincs meg a 101% 1 heti ködben sem. 

Előzmény: peterch (96657)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96677

Nagyjából ugyanerre lövök én is. Csak kicsit több fogyasztással.

Első kör a 10kWh körüli akku, aztán majd meglátjuk. Én 2/3 fölé szeretnék menni, szerintem nálad sem lesz gond ezzel. Bár a téli fogyasztásaidat te látod.

Nyáron meg megy  minden a medencébe, meg villanykocsiba.

Nekem a legnagyobb fejfájásom a nyári dolgok miatt lesz. Fájni fog, hogy fentmarad a sok energia az égen.

Előzmény: peterch (96653)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96676

Egyszer már végigfutott- pont miattad  atéma. AKkor sem értetted meg.

Most sem fogod. 

Nem nem az átkapcsoló (ami nem létezik) és nem a 100kWh akku a megoldás

Előzmény: MZ/Y (96652)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96675

Január 1-töl leállítom a visszatáplálást és csak mint fogyasztó leszek a hálózaton . 

Ez a legjobb megoldás.

Egyébként meg nem kell szidni mindjárt mindenki mást.

Nekik az a feladatuk, hogy védjék az ügyeskedőktől a tisztességes fogyasztókat.

Lásd itt is van aki a giga rendszerét, hibás elgondoláson tervezve, mindenki mást hülyéz, mert nem cibálhatja tovább a hálózatot büntetlenül.

Előzmény: peterch (96651)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96674

Így van, ha nincs -már- nagy haszna akkor el kell felejteni a hálózatot.

Szaldó NAGY haszon volt. Hülyének is megérte.

Előzmény: gr74 (96649)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2 napja -1 0 96673

Dehogy lehet eladni. A cirkót sem. Vezsel egy bontottat 20e-ért, mester megszögeli 40e-ért. Lesz egy 20+éves tákolmányod +60e-ért. És tök nyugiban vagy karácsonyig.

Vagy veszel 200-ért egy ÚJAT és van nyugodt 20 éved.

Előzmény: gr74 (96648)
Atis57 Creative Commons License 2 napja -1 0 96672

Szia!

Ez azért túl szépen  nézz ki   --a 2.--

A decemberi --de még a nyári is jóval alacsonyabbra jön ki, szerintem.

Én a kalkulátor 1/3-t tudom elérni........

Előzmény: gr74 (96671)
gr74 Creative Commons License 2 napja -2 1 96671
  1. "Szigetüzemről beszéltél."

Nem.
    Hibrid szigetüzemről beszéltem, ahol van betáp,
    csak működünk nélküle is.
    (Különben nem is lenne értelme arról beszélni, hogy lemondunk-e az 5 forintos visszatermelésről.)

2. "Aha. Télen, hó alatt termel 10 kWh-t naponta."

Itt egy kalkulátor: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html
    Magyarország közepére, egy 45° déli tetőre berakott 8kW rendszer decemberi termelése ~380 kWh, azaz napi átlagban 12 kWh. (Minden más hónapban jóval több.)

Nyilván, ez átlag érték, tehát lesznek rosszabb napok, amikor kevesebbet termel (arra ott a betáp),
    de a többi napon bőven megvan a 10 kWh még télen is, amiből estére kb. elég 5kW-ot elraktározni.

3. "Mesélj már, mit csináltál volna első nap estétől?"

Ugyan azt, mint aki akku helyett visszatáplálásra költötte el a 400e forintot. Megvettem volna a szolgáltatótól az áramot.

A különbség, hogy az akkus rendszer a napsütéses napokon az esti fogyasztás ~100%-át saját termelésből fedezheti,
    míg akku nélkül kénytelen vagy eladni napközben a termelésedet 5 forintért, majd este visszavásárolni 37-ért (vagy 70-ért, ha nagyobb fogyasztó vagy).

4. Azt is fontos megemlíteni, hogy az akkus rendszer magasabb saját felhasználása miatt könnyebben belefér a rezsicsöki limit alá,
    így azt a kevés áramot, amit megvásárol, azt 37 Ft/kWh áron teheti.
    Míg a visszatermelős rendszer könnyebben belekerül a 70 Ft/kWh sávba is már.

És egy gyakorlati példa számítás a 3. pont kiegészítéseként:
Feltételezzük, hogy van decemberben 5 felhős nap, amikor ~4 kWh a napi termelés és ebből következően a hónap maradékában meg napi átlagban ~14kWh (ez jön ki a havi 380kWh termelésből).

Szintén feltételezzük, hogy a fogyasztás felét sikerül a 8 órás napsütéses időszakra ütemezni, és csak a fele esik a sötétedés utáni 16 órára.

Az akkus rendszer az 5 felhős napon megvásárolja a hiányzó ~5x6kWh = ~30 kWh áramot. A többi napon szépen elketyeg a termelésből áramvásárlás nélkül (a fogyasztás éjszakai részét a nappal feltöltött akkuból fedezve).

A visszatermelős rendszer a napsütéses napokon is csak a fogyasztás 50%-át fedezi napáramból, 16:00-8:00 között kénytelen vásárolni.
A 380 kWh decemberi termelésből kevesebb mint ~150 kWh a direkt felhasználás, a termelés maradékát (230 kWh) eladja 5 Ft/kWh áron
De ez csak ~30 kWh áram bekerülési költségét egyenlíti ki, így neki 120 kWh áramot kell saját zsebből fizetnie az akkumulátoros rendszer 30 kWh decemberi igényével szemben.

Atis57 Creative Commons License 3 napja -2 2 96670

Szia!

kiegészitésként......

1,Ez a dizelagregátor esete ------1995ben még nem volt ennyire álltalános a napelem.

Mivel télen a sarkkörön túl ," szokásos volt a kisebb hóesés" 20-30cm........néha 1m !!

Minden távvezeték leszakadt.

Igy maradt a dizel(petróleum ) aggregát. Erősen takarékosan használva 20..30 perc ....1 óra üzem , akkutöltésre+ nagy fogyasztókra ---utána 1-3 óra szünet.    Igy telente 6 raklap (72 hordó! ) petróleum ment el.

Persze  volt rajta fekvő homok akku is,  fűtés+ melegviz hez  

Azért jelentős költséggel járt! 

2. Itthon egy hegyi zsákfaluban van házam . Ide 1db 22kV-s távvezeték jön --télen gyakran leszakad !

Ilyenkor akár 2...5 napig sincs áram . A napelem is sokat ér  11,15 től ------kb 16,30 ig !

Tehát a mostani áron  a 180...230Ft/kWh ban van az áram aggregáttal -+akkuval.(Li akku ! )

peterch Creative Commons License 3 napja -1 1 96669

Sohasem írtam , hogy kiváltani akarom a hálózatot . Mint Te is írtad , igen a ház fogyasztásának 2/3-át ,tehát durván 2500-2700 kWh körüli értéket . Ami a dízelaggregátort illeti , ott is azt írtam , hogy vészhelyzetben , tehát , ha hosszabb időre kiesik a hálózat . Igaz , nálunk 1998-óta csak háromszor volt leállás , ami nem tartott az egyik esetben sem tovább , mint 3 óra , ebből kétszer előre szóltak .

Nem akarom akkumulátortöltésre használni normális állapotban !

Az mennyivel jobb megoldás , ha az egész faluban fával tüzelnek és a füst alacsonyan megakad a házak között ? 

A dízelem csak 400cm3-es , 2,5 kW-ig annyit fogyaszt , mint egy-két " nagyember " többliteres autója alapjáraton . 

JAMIE222 Creative Commons License 3 napja 0 1 96668

Szerintem rossz nyomon jársz, nem arról volt szó, hogy a háznak szigetüzemben kell működnie. A napelemes rendszernek-inverternek kell úgy működnie, a ház meg onnan kapja a delejt, ahonnan lehet. Peterch sem dízelaggregátról akarja ellátni a házát, max ha armageddon lesz és jönnek a zombi-hordák.

MZ/Y Creative Commons License 3 napja -1 1 96667

Nálunk még tavaly is volt. :) igaz, nem sok.

És így volt olyan a termelés, amit írtam. Hónap felében-harmadában sötétség lenne a házban.

Felvidéki topiktárs is írja, az év 2/3-ában elég lesz a napelem - ja, 1/3-ában, főleg télen, amikor igazán kell meg nem.

A dízelaggregátor meg... Egyrészt az atom, gázerőmű helyett használ lokálisan és sokkal jobban szennyező áramfejlesztőt (még a nagy olajos erőmű sem szennyez annyira fajlagosan, mint ez, a szenesnél talán jobb). Csodás lenne ha mindenki igy gondolkodna, fasza levegő lenne a faluban. Másrészt meg nekem erősen kérdéses, hogy a mindenféle jövedéki adóval sújtott dízellel éves szinten olcsóbbra jönne ki, mint a virtuális akku költségével (ha a fogyasztás mondjuk 1/5-ét azzal termeli).

1 milláért 25 kWp akkut valószínűleg gondolkodás nélkül kérnék :), de még azzal sem mennék szigetüzembe.

Előzmény: szilvatövis (96666)
szilvatövis Creative Commons License 3 napja 0 1 96666

Hó? Az milyen?

MZ/Y Creative Commons License 3 napja 0 2 96665

Aha. Télen, hó alatt termel 10 kWh-t naponta.

Szigetüzemről beszéltél.

Indulsz feltöltött 5 kWh energiával, aztán délután 3-ra elfogy, termelés semmi, és gyertyafény mellett nézegeted a kockás papírt, mi a fene történt. Aztán 5 napig még gondolkodsz ezen.

Most csak a Te kedvedért megnéztem, tavaly november ben 5 egymást követő nap a 8 kW-os rendszer termelt volna 3, 5, 3, 3, 3 kWh-t. Mesélj már, mit csináltál volna első nap estétől? Mikor kiszívtad az 5 kWh-t, és csak 3 jött a tetőről? 

Decemberben 20-ával bezárólag 2 nap volt, mikor meglett volna a 10 kWh termelés. Januárban (áthúzódva) 7, 7, 10 napig kevés a termelés.

Ez a tél.

Tavasszal, nyáron egy napfényes napon 1-2 óra alatt teleszalad az akku, aztán míg nem használsz belőle, addig meddő termelés. Indulsz feltöltött akkuval, oda már nem tudsz tenni, a megtermelhető 30 kWh-ból 10-et elhasználsz, 20 meg megy a levesbe..

Te mit szedsz? Érdekelne. Egyébként nem, olyan elemi problémád van, hogy biztos nem én küzdök meg vele.

Előzmény: gr74 (96658)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 0 96664

Igen , vannak olcsóbb források is .

Én is nézegettem sok alternatívát , de számomra a gyártó 10 éves garanciája megéri a " felárat " . A hazai piacon minimum dupla áron vesztegetik a hasonló akkumulátorokat . 

Előzmény: umnyo (96663)
umnyo Creative Commons License 3 napja 0 0 96663

20+6 azaz összesen 26 db 280Ah-s CATL lifepo cella volt kb 520ezer ft átszámítva, durván 23kWh. Ez csak maga a nyers cella.

Előzmény: peterch (96661)
umnyo Creative Commons License 3 napja 0 0 96662

Hát nem egyszerű lesz egy 10 éves eszközt ami napi 24 órában üzemelt értelmes áron eladni..... Gombokért maximum.

Lást pl tizenéves Sunnyboy 3kW körül inverterek mennyioért mennek a valóságban, már ha van aki megveszi. 

Előzmény: asdf_ (96650)
peterch Creative Commons License 3 napja 0 2 96661

Az általam említett akkumulátor 2 darab , 51,2V 102AH , 8000 ciklus , 10 év garancia , kerül házamhoz szállítva 1336 euróba , amit ha 400HUF-fal számolok is 534 400 HUF.

Előzmény: gr74 (96658)
gr74 Creative Commons License 4 napja 0 2 96658

Miért kéne 50kWh vagy 100kWh akku napi ~10kW fogyasztáshoz?

Normális adatokból induljunk ki, ha el akarjuk dönteni, mi éri meg.

Napi ~10kW fogyasztáshoz elég egy 8kW-os rendszer, és mondjuk 5kWh akku.

1. Egy ilyen akkut kb. naponta feltölt a rendszered, és naplemente után ki is szeded belőle az áramot.
    Az 5kWh akku ~400e Ft (A megtérülése 70 Ft/kWh árral kalkulálva ~4 év).

2. Ha akku helyett inkább a visszatermelésre gyúrunk, akkor a következő költségekkel számolhatsz:

Napelem rendszer tervezése és engedélyeztetése (az első esetben mehet minden házilagosan).

Az ingyenes 1x32A helyett a bekötés felbővítése 3x16A-re (ennek tervezési és kivitelezési költségeivel - engedélyes tervezővel/szerelővel)
    És még örülhetsz, ha villanyóraszekrényt nem kell cserélned.

16A teljesítmény bővítés költsége.

Szolgáltatói óracsere oda-vissza mérő órára.

Ez így együtt minimum 400e Ft még óraszekrény csere nélkül is.
    (A 8kW-os napelem rendszered 10 év alatt termel annyi áramot, amennyit 400e forintért visszavesznek Tőled - nem beszélhetünk megtérülésről.)

3. És van egy rossz hírem.
    Akkura visszatermelés esetben is szükséged lesz, különben a termelésed igen kis részét tudod csak elfogyasztani, és minden más 5 Ft/kW-ért megy visszatáplálásra, amivel sosem térül meg.
    5 Ft/kWh visszatermelési ár még a 2. pontban leírt költségeket is csak 10 év alatt hozza vissza. Hol van még a napelemek ára, az inverter, a szerelés és a többi?
Előzmény: MZ/Y (96652)
peterch Creative Commons License 4 napja -2 2 96657

Mire megyek télen ? 

Arra , hogy amit megtermel a mező , abból a saját fogyasztásán kívül az inverternek és az akkuknak , minden Watt hasznosul .  Mint írtam , az év kétharmadában simán fedezem az egész napos fogyasztást . Valamint az átmeneti időben , mint mostanában , a hőszivattyúm éjjel fűt , mert napközben van elegendő hulladékhő esetleg napsütés , így éjjel használja az elektromos energiát .

Környezetvédelem ?

Ne repkedjetek évente 5 helyre pár napra , hanem 1 helyre legalább 14-21 napra és már jóval több károsodástól óvjátok meg a Földet . Kevesebb kerozint égettek el . Ne járjatok még WC-re is autóval ! Nagy bevásárláson kívül nem járunk autóval , gyalog járunk . Mint már sokszor leírtam , a házam ( 63nm ) régen fogyasztott évente 1750 m3 gázt és 2700 kWh elektromos energiát . Ma megelégszik 3900 kWh elektromos energiával és még ebben az évben 22 m3 gázzal , mivel mióta üzemel a hőszivattyú , az vette át a HMV készítését , ha a napkollektorok nem győzik . Majd , ha mindenkinek ilyen alacsony lesz az éves energiaszükséglete a házának nm-re számolva , akkor nem lesz gond a környezetvédelemmel . 

Előzmény: MZ/Y (96656)
MZ/Y Creative Commons License 4 napja -1 2 96656

Mire mész télen 10 kWh akkuval? Semmire. Dízel generátor? De szép is lenne, ha az utcában minden 3. házban beröffentenék. Nesze neked zöldülés meg környezetvédelem.

A háztartások döntő többségében a mai árakon nem éri meg a szigetüzem. Nagy előrelépés lenne, ha az autó akkukhoz lenne bms emészthető áron. Vagy az akku árak csökkennének, most sokkal olcsóbb az autóba szánt akku, pedig arra extra védelem kell.

Előzmény: peterch (96653)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!