Keresés

Részletes keresés

.ETNA. Creative Commons License 2015.07.29 0 0 2889

... akarom mondani literszámra fogy a jégkrém :-)

Előzmény: .ETNA. (2888)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.29 0 0 2888

Ami azt illeti, bár mindenki feszt azt hangoztatja, hogy mi szegény "elnyomott" immunrendszerűek mennyire fogékonyak vagyunk a mindenféle fertőzésre ... én még akkor sem kapom el a náthát, amikor a család minden - velem egy lakásban élő - tagja krákog és állandóan az orrát fújja:-) Igaz, hogy régen sem voltam beteges, ez is számít (bizonyára), a mandulagyulladáson kívül kb. soha nem volt semmi bajom. Mivel pedig a mandulámat - mint lehetséges, gyulladást kiváltó "gócként" azonosított "tettest" - kivették még az RA kialakulását követő év elején, azóta még a mandulagyuli sem játszik, mondjuk torokgyulladásom simán lehetne, mert csak hűtött vizet iszom és a jégkrém ilyenkor kilószámra fogy (imádom), de szerencsére semmi gondom nincs.

 

Az egyik fogorvos egyszer (egy kisebb esztétikai dolog volt) még lidocaint sem mert adni, mert mielőtt kezelt volna, szóltam, hogy Trexant szedek és biol.terápiát kapok (a reumatológusom külön felhívta a figyelmem már az elején, hogy biol.terápiásként és Trexanosként mindig szóljak a fogorvosnál is és minden orvosi kezelés előtt), ő pedig azonnal el kezdte olvasgatni a protokollt és úgy találta, hogy még a lidocain is kétséges, így inkább óvatosan csinálta, de nem kaptam zsibbasztó szurit:-)

 

Fogászati kezelés idején megnyílik a "rés" a pajzson és könnyen bekerülhet a szervezetbe bármilyen fertőzés, gondolom ezért kell előtte antibiotikumos kúra. A reumatológusom csak annyit mondott: olyan "antibio", amit a fogorvos szokott általában alkalmazni ...

Előzmény: Hociarmandó (2885)
Ellenia Creative Commons License 2015.07.28 0 0 2887

Nagyon örülök, hogy minden rendben! Furán hangzik ez az antibiotikumos kezelés. Mennyi ideig szükséges ez?

 

Én is a biztos diagnózis híve lennék, ezért is mentem bele még a lumbálásba is. Viszont sajnos attól félek, biztos ADEM diagnózist nem fognak tudni felállítani. Mivel ez csak egyszer történik, így vagy meg kellett volna halnom, vagy kórházba kellett volna kerülnöm, hogy helyben kimondják, de ehhez képest fel sem tűnt, hogy baj van, a lábfájást leszámítva. Utólag, hónapokkal később meg már nehéz pontos diagnózist felállítani.

 

Kezelés: konkrétan semmit nem kapok, adtak szteroidos infúziókat, de nem használt. Még azt sem tudom, hogy ha tényleg ADEM, akkor annak van-e célirányos kezelése, eddig nem mondtak semmit csak azt, hogy az idő eldönti majd... Erre vonatkozólag olvastál valamit? Nagyon kevés dolog van erről a neten. 

 

Jobbulást a fogaddal és jó nyaralást!

Előzmény: .ETNA. (2884)
Evicke Creative Commons License 2015.07.27 0 0 2886

pedig elég egyértelmű. a trexan meg a többi hasonló immunszupresszáns szar elnyomja az immunrendszert, ezért aki szedi, sokkal fogékonyabb a fertőzésekre.

de azt még én se hallottam, hogy minden fogorvosi kezelés előtt antibiotikum-kúra kell. jéézus....

ez azt jelenti, hogy amit a gyógyszer maga nem intézett el a belekben, azaz az a jó immunrendszerért felelős LEGFONTOSABB szervben, azt minden antibo-kúrával újra és újra taccsra vágják. 

 

már azt hittem, a "szuper" orvosi eljárásokkal nem tudnak meglepni, de mindig sikerül...

Előzmény: Hociarmandó (2885)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.27 0 0 2885

Szia!

 

Most olvastam amit a fogászati protokollról írtál, és nagyon elcsodálkoztam mivel nekem ezt még egy orvos sem mondta. Az utóbbi két évben, szinte minden hónapban voltam fogorvosnál mert  porlanak a fogaim, és a doki nem győzi tatarozni. A trexanról is sokat olvasgattam, de ezzel az antibiotikum kúra dologgal még nem találkoztam. Jövő hónapban megyek immunológushoz, és ez a dolog is rajta lesz a kérdéseim listáján.

Előzmény: .ETNA. (2884)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.27 0 0 2884

Köszi, jól vagyok, fájdalom továbbra sincs, gyulladás sem, most voltam kontrollon 21-én, előtte volt vérkép és tüdőröntgen, minden normális. Most éppen fogorvos kapcsán győzködöm magam (kiesett egy tömés), de úgy félek tőlük, mint a tűztől (na jó, nem teljesen, csak majdnem) és mivel a fogászati kezelés előtt antibiotikum-kúrát kell kezdeni (ez a biol.terápiásoknál, Trexant szedőknél a protokoll, nehogy fertőzés kerüljön a szervezetbe), muszáj lesz mielőbb elmennem, mert augusztusban megyünk nyaralni.

 

Ami azt illeti, szerintem a bizonyosság még mindig jobb, mert ha nincs diagnózis, az ember hajlamos arra, hogy beképzeljen dolgokat, vagy túlparázza a helyzetét, ami nem is csoda ... így én inkább a mielőbbi, biztos diagnózisra szavazok, legyen az akármilyen rossz is, mert így legalább egyetlen területre kell csak koncentrálnia betegnek, orvosnak egyaránt :-)

 

Szerintem Nálad is az lenne jó, mert bármi is lesz a betegség neve, az lenne a fontos, hogy mielőbb célirányos kezelést kapj. Ahogy az ADEM-mel kapcsolatban olvastam, többnyire tényleg teljesen jól ki lehet jönni ebből a gyulladásos betegségből (igaz, hogy gyerekekre vonatkozó volt a statisztika), de szerintem itt is igaz, hogy minél később kezdődik a kezelés, annál több "maradványtünet" lehet.

 

 

Előzmény: Ellenia (2883)
Ellenia Creative Commons License 2015.07.27 0 0 2883

Én is remélem! :) Állandóan bizonytalanság van, és szerintem ez nem jó. :( Vagy az a jó, ha nem mondanak semmi konkrétat? Már magam sem tudom.

Ha októberben is minden negatív lesz, akkor szerintem véglegesen kimondják az ademet. Állítólag ez az az autoimmun, amiből fel lehet épülni, csak már látnám... Te hogy vagy amúgy a melegen túl? Remélem jó napjaid vannak. Nyaralás?

Előzmény: .ETNA. (2882)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.25 0 0 2882

:-) na ja, ez tipikusan az "uborkaszezon" :-)

 

Remélem, hogy használ a krém ..., viszont októberig marad a bizonytalanság, ez nem túl jó, de a semminél egy fokkal jobb:-)

 

Imádom a meleget, jól bírom kint, de a lakásban olyan meleg van, hogy katasztrófa lenne légkondi nélkül :-)

Előzmény: Ellenia (2881)
Ellenia Creative Commons License 2015.07.23 0 0 2881

Megvolt az immundoki. Immuntesztet nem csinált, csak megnézett, azt mondta a szteroidos lökés miatt lehet, hogy nem lenne pontos az eredmény még, így azt eltoltuk októberre. Ő is valószínűnek tartja, hogy ADEM-em volt/van, nem lupusz (vagy más). Megnézte ő és a főorvos is az arcomat meg a mellkasomon lévő pöttyöket, foltokat, és azt mondták, nem tűnnek lupuszos elváltozásnak, hanem inkább valami más bőrproblémának. Kaptam krémeket, meglátjuk.

 

Ti hogy vagytok? Hogy bírjátok a hőséget? Nagyon elcsendesedett a topic.

Ellenia Creative Commons License 2015.07.14 0 0 2880

Köszi! :)

Előzmény: Hociarmandó (2875)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.13 0 0 2879

Ja, bocsi, ha nem érdekel (a Te EGYIK kérdésed volt, hogy mit értelmeztél rosszul, én csak leírtam, hogy MIT) a válasz, az más  :-)

Előzmény: Evicke (2878)
Evicke Creative Commons License 2015.07.12 0 0 2878

No, ez bizony nem oszt, nem szoroz semmit, mert ha csak azt nézzük, amit H. magáról leír, abban aztán minden van, csak javulás nem. Gyógyszer ide vagy oda. Max. stagnálás, de az is nagy erőfeszítéssel. És még ha a tünetek enyhülnének is a gyógyszer hatására, még az sem javulás, mert az nem a betegségben következik be.

Ergo a lényeg nem változik, bárhogy csűrjük-csavarjuk, próbáljuk szépíteni. 

Majd akkor korrigálj, ha lesz miért....

Előzmény: .ETNA. (2877)
.ETNA. Creative Commons License 2015.07.12 0 0 2877

Hociarmandó (aki korábban írta, hogy 10 évvel ezelőtt kezdődött a betegsége) a 2868-as hozzászólásban ezt írta Ellenianak (!!):

"Amint megvan a helyes diagnózis, és beállítják a megfelelő terápiát biztosan lesz javulás." - ennek értelmezése:ha lesz majd helyes diagnózisa ELLENIANAK, akkor utána már lesz NÁLA javulás (remélhetőleg), vagyis nem Hociarmandónak nincs még 10 év elteltével sem helyes diagnózisa és javulása.

 

Na csak úgy mondom ...

Evicke Creative Commons License 2015.07.12 0 0 2876

:-)

hát érvek nélkül nehéz is vitázni, úgyhogy ez a legjobb, amit tehetsz. 

Előzmény: Hociarmandó (2874)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.11 0 0 2875

Szorítunk. :)

 

Előzmény: Ellenia (2873)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.11 0 0 2874

Még egyszer nem húzol be a csőbe, és nem bonyolódom veled vitába. Van egy mondás miszerint "Ne vitatkozz h...ékkel mert lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal" Részemről itt van vége a csevegésnek.

Előzmény: Evicke (2872)
Ellenia Creative Commons License 2015.07.10 0 0 2873

Megjöttek a sima labor eredményeim. Az tyreoglobulin meg az a-Tg magas, elvileg ezek jelzik az autoimmunitást. Az tyreoglobulin kicsivel emelkedettebb a normálnál, az a-Tg meg háromszor annyi, mint a normál érték. Nem döbbenek meg, eddig is tudtam, hogy autoimmun a pm-em, a-TPO is 600+ volt. 

Viszont másfél hónap alatt a TSH-m csökkent annak ellenére, hogy semmi gyógyszercsökkentés nem történt. Ki érti ezt... Még mindig határértéken kívüli, de alakul. Talán a ligetszépe+szelén kombó hatásos. :) 

Másfél hét múlva immunteszt jön, remélem minden jól alakul. 

Evicke Creative Commons License 2015.07.10 0 0 2872

1. mert hogy kéne értelmeznem? meséld el!

 

2. mire gondolsz, milyen jutalék, ki fizetne nekem jutalékot?

ja, biztos azért gondolod ezt, mert neked fizetnek jutalékot az orvosaid és a gyógyszereid reklámozásáért.

 

Én amúgy a helyedben amilyen szarul vagy, és csak egyre szarabbul, a kötekedés és a segítő szándékkal érkezőbe való belekötés helyett inkább azon agyalnék, hogy mit tehetnék magamtól magamért, keresném-kutatnám az alternatív gyógymódokat, mert az orvosoktól kurvára semmit nem remélhetek....

 

Előzmény: Hociarmandó (2871)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.10 0 0 2871

Itt csak egy valami hiányzik, az írott szöveg értelmezésének a képessége részedről. Egyébként mi az ismételt értetlenkedés oka? Kevés a jutalék?

Előzmény: Evicke (2869)
Evicke Creative Commons License 2015.07.10 0 0 2870

Egyébként már köztudott (persze nem orvosi körökben, legalábbis nem hivatalosan, a protokollok formájában), hogy a RA-t és a többi autoimmun betegséget valójában mi okozza.
Mindennek az alapja a rossz bélflóra, és ennek egyik következménye, az áteresztő bél szindróma. Másodlagos okok pedig a glutén, a kazein, és a többi, amit még itt felsorol:
http://eatlocalgrown.com/article/12612-a-functional-medicine-doctor-tells-you-how-to-recover-from-rheumatoid-arthritis-in-6-steps.html?c=jer

 

Előzmény: Evicke (2869)
Evicke Creative Commons License 2015.07.09 0 0 2869

és 10 éve nincs meg se a helyes diagnózis, se a terápiát nem tudják beállítani? :-O ez ám a teljesítmény. :-P

Előzmény: Hociarmandó (2868)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.09 0 0 2868

Amint megvan a helyes diagnózis, és beállítják a megfelelő terápiát biztosan lesz javulás. Az elején kb 2 hét alatt jutottam el addig hogy nem tudtam egyedül öltözni, nem tudtam felállni a wc-ről.  A többszöri szteroid lökésterápia megtette a hatását, és amennyire lehetett önellátó lettem, és azóta a kikísérletezett legalacsonyabb dózis mellett, stagnál az állapotom. Egy Immunológus professzor azt mondta nekem hogy nem tudják pontosan mitől, és hogyan működik az immunrendszer, ezért nincs specifikus kezelés.

Előzmény: Ellenia (2867)
Ellenia Creative Commons License 2015.07.06 0 0 2867

Hát, ezek szerint téged jól betaláltak ezek a betegségek, sajnálom, hogy ennyire nem vagy jól. Viszont akkor ha jól értem, várható javulás, ugye? Drukkolok, hogy így legyen. Folyamatosan alakult ez ki, hogy nem bírsz menni, emelni, vagy lassan? Hihetetlen, hogy 2015-ben itt tartunk, hogy ezekre a nyavalyákra nincs semmi gyógymód. :(

Előzmény: Hociarmandó (2866)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.07.05 0 0 2866

Havonta járok laborba így már a jelentkező, de tüneteket még nem okozó problémákat korrigálni lehet a gyógyszeradag változtatásával. Egyébként lényegében az elmúlt kb 2 évben stagnál az állapotom, mindamellett tapasztalom a végtagjaim vékonyodását. Leszázalékoltak, és sajnos valóban nem tudok dolgozni. Bot nélkül csak néhány száz métert tudok sétálni, illetve egy pár percet tudok ácsorogni. Kisebb súlyokat fel tudok emelni de nem tudom megtartani vagy vinni, ha ülök bedagad a lábam. A trexant heti 22,5 mg-al, és a  medrolt napi 10mg-al szedem jelenleg, aminek mellékhatásaként mindkét szememet műtötték szürke hályog miatt, a bőröm elvékonyodott a vérkeringés leromlott ezért egy még februári balesetben keletkezett szakított seb amit varrtak, még a mai napig sem gyógyult, kötözni kell. A hajszálaim elvékonyodtak illetve látványosan kopaszodni kezdtem nem is beszélve a jellegzetes holdvilág arcról ami a kezdeti nagy dózisnál alakult ki majd lassan bár nem teljesen elmúlt. A tünetek kialakulása, és lefolyása amennyire tudom elég specifikus. Az én betegségem a kezdetekor nagyon agresszív, majd javul, míg pl. az SM lassan építi le a beteget

Előzmény: Ellenia (2863)
boxerkutya Creative Commons License 2015.07.04 0 0 2865
Előzmény: Dijjuka72 (2864)
Dijjuka72 Creative Commons License 2015.07.04 0 0 2864

Sziasztok!

 

Èn egy 9 èves dermatomyositises kislàny anyukàja vagyok. A betegsège nagyon makacs ès komoly mozgàskorlàtozottsága van az izomgyulladástól. 1,5 ève diagnosztizáltàk a betegsèget. Az elsö lökèsszteroidos kezelèstől fèl èv utan jobban lett,de 5 honap utan iujra belobbant a betegsèg.

most tul vagyunk egy biologiai teràpiàn (rituximab) amit 2 honapja kapott, de mem segitett. :(

most ciklofoszfamid kezelèst akarnak neki adni, de nagyon fèlek a mellèkhatàsoktól.

ha van közöttetek valaki aki ebben a betegsègben szenved, vagy màr gyógyult ,esetleg gyermeke beteg ès màr kapott ilyen kezelèst kèrem irja le tapasztalatait.

köszönöm

 

Ellenia Creative Commons License 2015.07.01 0 0 2863

Nem hangzik túl jól, amiket írsz. Az öt év alatt rosszabbodtál, vagy nagyjából stagnál az állapotod? (hullámvölgyek vannak, gondolom, de kb-ra) Dolgozni tudsz azért? A dózisod nagy? Én még a kórházi szteroidos infúzióba is nagyon nehezen mentem bele, hallottam a szörnyű mellékhatásokról. 

Nem tudod, ezeknek a betegségeknek van enyhe változata, vagy mindenképpen ilyen komolyan jön ki? Eléggé parázok, hogy eljön a nap, amikor én sem tudok majd kikelni az ágyból. 

Előzmény: Hociarmandó (2862)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.06.30 0 0 2862

2005 óta voltak valami lappangó betegségre utaló jelek (pl: fáradékonyság, és nyirokcsomó duzzanatok), de a konkrét diagnózist csak 2010 tavaszén állították föl amit egy "ismeretlen eredetű" kétoldali tüdőgyulladás illetve 30 kg-os izomtömegvesztés előzött meg.  A kivizsgálás során különböző szövetmintákból, és vérvizsgálatokból, lényegében egyszerre derült fény mindenre. Egyébként az orvosok is azt mondták hogy a polymyositis mellé általában társul más autoimmun nyavalya is, ezért többfelé vizsgálódtak.  A gyógyszerekkel, és főleg a szteroiddal az a baj hogy több problémát okoz , mint amennyit megold. A gyulladást csökkenti , de mellékhatásként izombetegséget, szembetegséget, és keringési problémákat okoz amikkel kénytelen az ember együtt élni. Ha szedem vannak ugyan fájdalmaim, de el tudom látni magam, és a ház körül is el tudok végezni apróbb munkákat, viszont alacsony dózis mellett is, már néhány nap alatt annyira legyengültem hogy csak segítséggel tudtam felkelni az ágyból is, így a gyógyszerek elhagyása szóba sem jöhet. Évente megpróbáljuk az adag csökkentést, de a folyamatos laborkontroll már néhány nap után mutatja a CK, LDH, CRP mennyiségének/szintjének a kóros emelkedését.

 

Előzmény: Ellenia (2861)
Ellenia Creative Commons License 2015.06.29 0 0 2861

Mióta szenvedsz ezektől? Egyszerre jöttek ki, vagy egymás után? Szeded a gyógyszereket, és mégis folyamatos fájdalmaid, izomgyengeséged van? :( Rákerestem, ez a PM/DM is nagyon ritka, hogy jöttek rá, hogy az van? Bocsi, ha már ezeket leírtad korábban, a frissebb üzeneteket még nem olvastam el.

 

A szelén úgy tudom a pajzsmirigy betegeknek jó, de mivel a dobozra az volt ráírva, hogy az immunrendszer egészséges működéséhez fontos, ezért kérdeztem meg, hátha te tudsz róla többet. Gondolom az általad szedett gyógyszerek miatt kell pont ezeket szedned. Amikor a szteroid infúziókat kaptam, akkor én is kaptam káliumot meg gyomorvédőt is.

Előzmény: Hociarmandó (2860)
Hociarmandó Creative Commons License 2015.06.29 0 0 2860

Szia!

 

Amit szedek azt a debreceni klinika vezető immunológusa ajánlotta, de a szelén nem jött szóba. Gondolom az is betegségfüggő hogy melyik vitamin illetve ásványi anyag ürül ki nagyobb mennyiségben a szervezetből, így azt kell pótolni is.

 

Az a szerencsém (már ha lehet annak mondani) hogy a különböző nyavalyáim által okozott tüneteket, ugyanazok a gyógyszerek enyhítik így nem kell többféle mérget beszedni. Egyébként az utóbbi kb 2 évben nagyobb fellángolás nem volt így stabilnak mondható az állapotom, persze azért a folyamatos fájdalommal, és izomgyengeséggel együtt kell élni.

Előzmény: Ellenia (2859)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!