Keresés

Részletes keresés

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.07 -1 2 3092

Csak  WB vizsgálattal nem lehet lyme-ot diagnosztizálni, az erre a betegségre jellemző tünetek megléte fontosabb, mint a WB vizsgálat. A jó orvos ezeket mind figyelembe veszi és úgy állítja fel a diagnózist. WB vizsgálat antibiotikum kúrák hatására negatívból pozitív eredménybe válthat. Ennek oka az, hogy az antibiotikum a borreliát támadja, ami közben a külső burkát ledobja ,ezzel felszínre kerülnek antigénjei ,amit az immunrendszer eddig nem érzékelt. Ezek után, mivel már felismeri, ismét ellenanyagot kezd termelni. Emiatt pozitívvá válik az eredmény. Ez nálam is és rengeteg embernél be is igazolódott már.A WB vizsgálat másik célja, hogy a borrelia altörzseket beazonosítsa ,ezáltal a beteg megkezdheti a célzott az egyes altörzsekre érzékeny antibiotikumos kezeléseket.  A másik kérdés a tünetek okai. Nem tudják még pontosan ,hogy a tünetek hány százalékáért felelős közvetlenül a borrelia és hány százalékáért az immunrendszer, miközben az a sejtekben megbújó baktériumot támadja az ellenanyagokkal. Ezzel a támadással a sejtekben is kárt tesz tüneteket okozva. Erre céloztam, amikor a két betegség összemosódásáról beszéltem, és ezért hathatnak ilyen esetekben az immunfékező kezelések is.  

Előzmény: .ETNA. (3088)
epervirág_1022 Creative Commons License 2016.08.07 0 0 3091

Ellenia, E.T.N.A., jelzem, hogy a héten megkaptam az engedélyt és az első biol. terápiás szurit. Lehet, hogy már tényleg elég volt a fájdalmakból, de annyira nem is paráztam, mint hetekkel ezelőtt.

Heti 1 injekció lesz, remélem hatni fog, egyelőre még az összes gyógyszeremmel együtt (trexan, SSZ, delagyl) kell használni. Orvos szerint egy hónap múlva fogom érezni a hatását. Interleukin 6 gátlót kaptam, TNF alfa nálam nem jöhet szóba, az elsőként indult autoimmun betegségem kizárja (jó, hogy nem korábban jött, pár éve van más típusú szer - nálunk 2 fajta - engedélyezve). A "tűt szúrok magmba érzést" még szoknom kell. Soha nem paráztam tűszúrástól, de azt, hogy magamat szúrjam, valahogy nem tudtam elképzelni. Egyáltalán nem volt vészes, csak nagyon furcsa volt, hogy én csinálom, mintha kívülről láttam volna magamat. Lett egy jó kis kék foltom, kb olyan 20 Ft-os területen, pedig a nővér szerint jól csináltam és lassan, de ezen nem csodálkozom, én attól is kékülök, ha kicsit megvakarom magam. Állandóan teli vagyok foltokkal, amik kb 2 hét alatt tűnnek el, de itt leglább tudom majd, hogy mitől van. :)

Szóval köszi a korábbi biztatást.      

 

happysmile Creative Commons License 2016.08.06 0 0 3090

Szió!

Nincs meg neked véletlenül az emlegetett "Under our skin" film magyar felirattal? Már olyan régóta keresem és sehol sem találom,  pedig nagyon szeretném megnézni. Az angol meg nem tartozik az erősségeim közé sajnos.
Köszi előre is! :)

Előzmény: boxerkutya (3076)
epervirág_1022 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 3089

Teljesen igazad van, nagyon jól megfogtad a lényeget. 

Nem értem, hogy egy bizonyos határon túl miért kell - sokszor erőszakos módon - a másikra kényszeríteni a magunk igazát. Nem hiszem, hogy mindenki lyme beteg lenne, mint ahogy azt sem, hogy mindenkinek jó és kell a gluténmentes, paleo, tejmentes és egyéb diéta. 

Amúgy nekem, mikor felmerült az autoimmun gyanú, az Orfiban a sok vérvizsgálattal együtt tudtomon kívül megcsinálták a lyme tesztet, elisa és WB. Negatív eredménnyel. Nem hiszem, hogy a gyögyszermaffia áll amögött, hogy trexant kaptam és nem antibiotikumot, ráadásul én is jobban lettem évekre, szépen lelassította a folyamatot. Ráadásul én olyn diagnózisra kaptam, ahol ezt csak ritkán és súlyos formánál írják fel. Azt gondolom, hogy ilyen gyógyszerek mellett  - az immunvédekezés csökkentésével - a lyme  baktériumok szaporodásával csak rosszabbul lennénk. Akinek hat a gyógyszer, legyen az bázisszer, biológiai terápiás gyógyszer, ott feltehetőleg jó a diagnózis. 

Azt csak halkan jegyzem meg, hogy a betegség elfogadásában és a "nekem ilyen bajom nincs" tagadás szakaszon való túljutáson nagyon sokat segített, mikor észleltem, hogy a gyógyszerrel - amit jó ideig nem mertem szedni - jobban vagyok. 

 

Előzmény: .ETNA. (3088)
.ETNA. Creative Commons License 2016.08.05 0 0 3088

Ezzel én is pontosan így vagyok, elfogadom, hogy sokan nem hiszik, hogy az RA nem egy "álcázott" Lyme-ot okozó bakteriális fertőzés :-)

 

Egyébként Nekem az orvosom mondta, hogy először vegyük ki a mandulámat, mert mi van ha az okozza ... nem jött be, aztán javasolta a Lyme-kór szűrést, mert mi van, ha az okozza ... nem jött be. El kellene fogadnod, hogy VANNAK olyan autoimmunbetegek, akik a Lyme-kór közelébe sem szagolnak, nem hogy ebben szenvednének! Ez a kötöm az ebet a karóhoz, "mert, ha nem az, akkor is LEHET, hogy az" ... kicsit már a túltoltátok a bicajt kategória, legalábbis nálam.

 

A spec. vérvétel  kimutatja a CCP (ciklikus citrunilált peptid) elleni antitestet, ami a reumatoid arthritisz diagnosztizálásánál biztosabb "mutató", mint a reuma faktor, az RA-sok - ahogy olvastam - 85-95 %-ában kimutatható ez az antigén, ebből viszont az következik, hogy az RA-sok 85-95 %-a:

 

1./ vagy Lyme-kóros, ezért mutatható ki mindegyikőjükben a kötőszöveti antigén és csak a maradék 5-15 % valóban RA-s, de náluk meg nincs jelen az antigén (?)

2./ vagy a 85-95 %-uk NEM Lyme-kóros, EZÉRT mutatható ki náluk ez az antigén ... és csak a maradék 5-15 % lehet, esetleg, talán, elvileg ... Lyme-os

 

Egyébként, ha a WB negatív, de a beteget így is kezelik, mert mi van, ha mééégis, akkor lényegében mi a fenének kell a WB teszt :-)

 

A biológiai terápiáról meg csak annyit, hogy az antibiotikumra, a nem szteroid gyulladáscsökkentőre nem reagáló szervezetem, mióta a biolt kapom, köszöni szépen jól van! Az RA-m TELJES (!!) REMISSZIÓBAN van, nincs fájdalmam, teljes életet élek ... és pont teszek rá, hogy ez kinek biznisz, ha egyszer nekem speciel ez az egyetlen reménységem ... momentán.

 

S ha a Lyme-kórt a speciális antibiotikum kúrával lehet remisszióba vinni, akkor most a Lyme vagy reagál a TNF-alfa gátlókra is, vagy TÉNYLEG nem vagyok Lyme-os. Ez van.

 

Szerintem ezt túltárgyaltuk :-)

 

Előzmény: boxerkutya (3087)
boxerkutya Creative Commons License 2016.08.03 0 0 3087

 Azt elfogadom ,hogy sokan elvetik ,nem hiszik ezt a lyme dolgot ,ez nem probléma ,de hadd adjunk már választási  lehetőséget a döntéshez az új betegeknek.Írtad hogy a WB eredményed negatív. A lyme filmben a német orvos is azt mondta ,hogy negatív eredmény esetén is kezeli a beteget ,ha vannak tünetei, ugyanis a lyme-nál sokszor előfordul ,hogy nem termel egy idő után már ellenanyagokat az immunrendszer  ,mert megszokja a baktérium jelenlétét.Ezért a negatív eredmény ,mert a WB ezeknek az ellenanyagfehérjéknek  a jelenlétét mutatná ki ,ha lennének és nem közvetlenül a baktériumot. A kórházakra visszatérve,azok meg pont így tudnak könnyebben megélni ,hogy lehúzzák az OEP-et a drága(biol ter. plazmaferézis ) kezelésekkel. Nem akarom én ezt erőltetni senkinél ,a lényeg hogy legyünk tünetmentesek.

Előzmény: .ETNA. (3085)
.ETNA. Creative Commons License 2016.08.03 0 0 3086

Aligha túl erős az az "összemosódás", tekintve, hogy az "egyiket" tartós remisszióba viszi az antibiotikum a "másik" pedig kb. tojik rá egy ilyen kúrára.

Előzmény: boxerkutya (3084)
.ETNA. Creative Commons License 2016.08.03 0 0 3085

Maradjunk annyiban, hogy amikor valakinél a sokízületi gyulladás TÜNETEI mutatkoznak (nem túl bonyolult, nekem a belgyógyász főorvos háziorvosom kb. azonnal felismerte, kicsit képzettebb, lelkiismeretes háziorvos már eleve erre is - pl. rf érték stb. - kéri a laborvizsgálatot), akkor ahogy az orvosok, a "beteg" is reménykedik. Én is kivetettem a mandulámat ... hátha, utána volt 10 nap tünetmentesség (ki tudja miért), de az immunrendszerem magához tért a műtét miatt sokkból és újra extrán termelte a gyulladásért felelős fehérjét ... persze csináltattam western blot tesztet (Lyme), negatív lett ... aztán már a röntgen alapján is RA-s tüneteket látott a reumatológus (de már a röntgenasszisztens is), persze közben ímmel-ámmal szedtem a felírt gyógyszert ... (vagy nem), de végül muszáj voltam elfogadni, ez van oszt' joccakát, attól még nincs vége a világnak.

 

Azóta is elolvasom a híreket, kutatási eredményeket stb., de momentán nincs jobb gyógymód a remisszió eléréséhez (s ez sem mindenkinek jön be), mint a biológiai terápia. Szóval, alkalmazkodtam a "megváltozott körülményekhez" és tök jól vagyok.

 

Aki új, aki először szembesül a lehetséges kimenetellel (lényegében gyógyíthatatlan az RA), az még jó, hogy mindent kipróbál. A gond ott van, amikor - ahogy írtad is Elleina) valaki túltolja a bicajt (orvos és/vagy beteg, egyre megy) és már minden kórság mögött Lyme-ot sejt. Ha ilyen kva egyszerű volna, nyilván a spórolós állam is inkább antibiotikumot írna fel a 300ezer Ft/adag biol.terápia helyett (még akkor is, ha zsét nyom valahol, valakinek a biol.terápiás szereket előállító gyógyszer-lobbi). Na, röviden, kb. ennyi :-)

 

Szerintem, lapozzunk!

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 0 0 3084

A két betegség összemosódik ,sőt lehet hogy nincs is kettő ,de látom nem érted ,mert nem akarod érteni .

Előzmény: Ellenia (3083)
Ellenia Creative Commons License 2016.08.02 -1 0 3083

Jelentettelek a moderátornak, mert már torkig vagyok veled. Bár mivel már évek óta itt vagy, gondolom most sem fognak szankcionálni. Tényleg nem értem, hogy szándékos félrevezetésért, reklámozásért, spammelésért (ez az Autoimmun betegségek topik, te meg teleokádod állandóan a Lyme kóros dolgokkal) miért nem tiltottak még ki.

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 0 0 3082

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 0 0 3081

A lyme-kór diagnosztizálása nem egyszerû a „gyakorlatlan” szem számára. Íme, a leggyakoribb „tévedések” listája:

• krónikus fáradság szindróma
• Fibromyalgia
• SM
• Parkinson
• Lou Gehrigs (ALS)
• Lupus
• Guillian-Barre szindróma
• Depresszió, pánikroham
• Candida
• Epstein Barr Virus
• Sjögrens szindróma
• RA
• Pajzsmirigy
• Ciszták
• adrenalinhiányos betegségek.

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 0 0 3080

RÖVIDEN A LYME – HÁBORÚRÓL

Jelenleg két oldal áll egymással szemben. Az ISDA (Infectious Diseases Society of America) illetve az ILADS. (The International Lyme and Associated Diseases Society). Európában szintén az ISDA által elfogadott protokoll jött át, azonban fontos megismerni ennek a hátterét, mielõtt fenntartás nélkül elfogadnánk azt.

Ideális esetben a kezelési protokollt jegyzõk és a kezelést finanszírozó biztosítótársaságok között nem állhatna fel gazdasági összeférhetetlenség. Mégis, ha közelebbrõl szemügyre vesszük, a 14 tanácsadóból 6 fõ olyan egyetemrõl származott, mely Lyme-kórral vagy annak társfertõzésével kapcsolatos szabadalommal rendelkezik. A 14 orvosból 4 kapott támogatást Borrelia-kutatásra vagy új diagnosztikai tesztek fejlesztésére. Közülük 4 fõ került be a protokollt összeállító bizottságba biztosítótársaságok által, õk emellett igazságügyi szakértõként tanúskodnak a Lyme-kórt hosszú távú antibiotikummal kezelõ orvosok ellen, vagyis azok ellen, akik az ILADS kezelési javaslatát választották. További 9 kutató kapott támogatást gyógyszergyáraktól Lyme-kór ellenes vakcina elõállítására. Mindezekre az Under our skin címû dokumentumfilm készítõi hívták fel a figyelmet. Az ISDA (Infectious Diseases Society of America)  tagadta a vádakat és a film megjelenését követõen közleményt adott ki, melyben kijelentette, álláspontja szerint hogy nem állt fel semmiféle érdekellentét ezeknél a szakértõknél.

Sajnálatos módon a kérdésben szintén vizsgálódó connecticut-i államügyész ennek az ellenkezõjét bizonyította be, vagyis szoros pénzügyi összefonódást és érdekeltséget talált az ISDA panel, illetve a gyógyszergyártók, biztosítótársaságok között. A kirobbanó botrányt követõen a panel elnöke kivételével lecserélték az összes orvost, aki részt vett a bizottság munkájában, továbbá feltételként szabták, hogy évi 10 000 dollár feletti bevétele nem származhat az újonnan beválogatott tagoknak Lyme-betegek kezelésébõl.  Kérdés persze, hogy ez a döntés mennyiben segíti a betegek érdekérvényesítését, hiszen ez a döntés egyben azt is jelenti, hogy a kezelési protokollt összeállító orvos nem Lyme-betegekre specializálódott.

Dr. Joseph J. Burrascano, az egyik legismertebb amerikai Lyme-kórra specializálódott orvos is tanúskodott a szenátusi meghallgatáson, ami az esetleges érdekellentét megállapítására irányult, vallomása itt olvasható:

„Van egy akadémiai csoportja a Lyme-kórral foglalkozó kutatóknak és orvosoknak, aki véleménye rengeteget nyom a latban. Sajnos közülük sokan nem tudóshoz méltóan, etikátlanul viselkednek. Elavult, öncélú nézeteket képviselnek és megkísérlik lejáratni azokat, akik az övékétõl eltérõ véleménnyel vannak. Etikailag megkérdõjelezhetõ befolyással bírnak az orvosi lapok tartalma felett, ami lehetõvé teszi számukra a megalapozatlan tanulmányok publikálását. Összedolgoznak a kormányzati szervekkel az értekezletek napirendjét befolyásolva és kizárják azokat, akik máshogyan gondolkodnak. Személyes vagy professzionális érdekek vezérlik õket, beleértve számos érdekellentétet.

Ez a csoport azt vallja, hogy a Lyme-kór egyszerû, ritka betegség, amit könnyû elkerülni, nehéz elkapni, a diagnózisa egyszerû, könnyen kezelhetõ és 30 nap vagy kevesebb idõ alatt kezelhetõ antibiotikummal.

Az igazság azonban az, hogy a Lyme-kór a leggyorsabban terjedõ fertõzõ betegség ebben az országban az AIDS után, az ezzel járó költségek több milliárd dollárra rúgnak. A szabadban elkaphatja bárki, nagyon gyakran hónapokig, évekig vagy egy örökévalóságig diagnózis nélkül marad a beteg, akinél emiatt krónikus betegség alakul ki és akár teljesen lerokkanhat annak a kezelésnek az ellenére, amit ez a csoport „megfelelõnek” nyilvánít. Halálos kimenetele is volt már a Lyme-kórnak.

Ez a csoport úgy gondolja, amennyiben a beteg nem reagál a kezelésre, akkor ez az általuk elnevezett poszt-Lyme-szindrómára utal. Szerintük ennek nincsen köze a fertõzéshez, csupán reumás illetve ízületi betegségek tünetei az immunrendszer aktiválódása miatt.

Valójában számos krónikus Lyme-os beteg, akiknek a kezelését elutasították, pozitívan reagál, sõt, meg is gyógyul amennyiben további antibiotikumos kezelésben részesül.

Érdekesnek találom, hogy azok, akik a poszt-Lyme-szindrómát az arthritis egyik alakjaként definiálják, ennek a betegségnek a holdudvarába tartozó csoportokból és ügynökségekbõl élnek. Többen közülük közismerten nagy összegû konzultációs díjat kapnak a biztosítótársaságoktól olyan jellegû tanácsokért, amik alapján a 30 napot meghaladó antibiotikum káros. Teszik azt annak ellenére, hogy a beteg látja kárát. Annak ellenére, hogy a kiegészítõ kezelés segíthet és annak ellenére, hogy ez az eljárás nem fordul elõ más betegségek esetében.

Ennek a csoportnak az útmutatását követve számos állam kormányzati szerve vizsgálatot kezdeményezett, meglehetõsen fenyegetõt – azok ellen az orvosok ellen, akik liberális nézeteket vallanak a Lyme-kór diagnózisát és kezelését illetõen. Be kell vallanom, magam is kockázatot vállalok azzal, hogy ma nyilvánosan beszámolok ezekrõl a véleményekrõl annak ellenére, hogy több száz orvos és több ezer beteg világszerte egyetért velem.

A belsõ kör torzítása miatt a Lyme-kór egyszerre aluldiagnosztizált és alulkezelt, ami számos állampolgárunkat hátrányosan érinti. Hadd térjek ki ezekre részletesen.

Aluldiagnosztizálás

  1. Bejelentési kötelezettség. A jelenlegi kritériumok alapján történõ bejelentések nem megfelelõek és megközelítõleg a betegek 30-50%-át nem veszi figyelembe. Egyes államok csökkentették a bejelentés idejét, ezzel mesterségesen 40% esetcsökkenést idéztek elõ, ami miatt a tájékozatlanok azt hihetik, a Lyme-kór terjedése hanyatlásnak indult. A bejelentési eljárás annyira nehézkes, hogy sok orvos nem is veszi a fáradtságot. Számos orvos találta magát az egészségügyi nyomozások célkeresztjében. Végezetül, sok orvos és a kormányzat egy olyan szeriológiai tesztre alapozza a diagnózist, ami a megbízhatatlanságáról híres.


Nem megfelelõ Lyme-diagnosztika. Köztudott, hogy a szeriológiai vérteszt a Lyme-kór esetében nem elég érzékeny, nem megbízható, nem szabványosított és az esetek 40%-át elhibázza. Ennek ellenére orvosok, fõleg azok, akikrõl az elõbb beszéltem és a CDC illetve a NIH vezetõsége ragaszkodik ahhoz, hogy ha a teszt negatív, a beteg nem szenvedhet Lyme-kórban. Ezt az álláspontot nem támasztják alá tények. A Lyme-kór diagózisa klinikai, akkor is fennállhat a fertõzés, ha a vérteszt negatív.

  1. Közel 4 évvel ezelõtt a NIH egyik laborja, a Rocky Mountain Lab, ami egyike az ország legjobbjának a kormányzatiak közül, kifejlesztett egy nagyszerû diagnosztikai tesztet, a további munka azonban leállt az anyagi források hiánya miatt. Hihetetlen, hogy ha nem lett volna a non-profit National Lyme Disease Foundation 5000 dolláros adománya, az ez irányú kutatás teljesen abbamaradt volna. További 30 000 dollár gyûjtött össze ugyanez a szervezet, hogy más, az oltással kapcsolatos projektek megvalósulhassanak. Sokan úgy vélik, a kormány által odaítélt több ezer dollár rossz befektetés, a munka nem releváns és a Lyme-betegség prioritása alacsony.

 
A kormányzat és az akadémia által propagált Lyme nem ismeri el a betegség más jellegû megnyilvánulását, az ebbe a kategóriába tartozó betegeket nem diagnosztizálják vagy kezelik, számukra nincsen megfelelõ orvosi ellátás. Ennek az az eredménye, hogy egyes Lyme-betegek akár 42 különbözõ orvost felkereshetnek az évek alatt, hihetetlen összegekért, mielõtt megszülethetne a megfelelõ diagnózis. Sajnos amennyiben ez idõ alatt a betegség elhatalmasodott, a beteg akár örök életére beteg maradhat. Sõt, bizonyos orvosok „Lyme-hisztéria” címkével látják el, õket és minden tünetet pszichiátriai problémára fognak.

Alulkezelés

Ennek oka a diagnózis hiánya a fenti okokból kifolyólag.

  1. Az akadémia és a kormány által jóváhagyott kezelési protokollok emipikusak, elégtelenek, olyan állatkísérletekre utalnak, melyek nem a megfelelõ modellekkel voltak elvégezve és alapvetõ farmakológiai ismereteket nélkülöznek. Nem alapulnak valódi, szisztematikus tanulmányokon illetve újabb eredményeken, információkon.

 
A rövid távú antibiotikumos kezelést követõen a krónikus betegek nagy ritkán térnek vissza a rendes kerékvágásba, ezzel szemben bizonyíthatóan fennáll a fertõzésük. A hosszú távú kezelés azonban politikai okok és/vagy a biztosítótársaságok miatt meg van tagadva tõlük, azokra az önkényes és informálatlan tanácsokra alapozva, amiket a biztosítótársaságok által fizetett orvosok adnak.

  1. A hosszú ideig kezeletlenül hagyott vagy alulkezelt betegeknél bizonyítottan alakul ki egy évtizeden belül súlyosabb betegség, emlékeztetnék a hírhedt Tuskeege tanulmányra, amikor szándékosan hagytak szenvedni kezeletlen szifiliszes betegeket, egyes esetekben fatális következményekkel.

 
A Lyme baktériuma a test olyan részeit támadja meg, ahol az immunrendszer és az antibiotikum nem éri el, mint például a szem, mélyen az ínak vagy a sejtek. A baktérium életciklusa rendkívül összetett, ami lehetõvé teszi az ellenállást az egyszerûbb kezelési stratégiákkal szemben. Ezért a hatékonyság érdekében nagy adagban és hónapokon át van szükség az antibiotikumra, mindaddig, amíg az aktív fertõzés jelei fennállnak. Mivel visszaesés ezután is elõfordulhat, hosszú távú kezelési tervre van szükség, évekre, akár évtizedekre, mielõtt a kezelést megfelelõnek, a betegek gyógyultnak nyilvánítanánk.

  1. Megfelelõen képzett orvosok közremûködésével a hosszú távú antibiotikumos kezelés biztonsággal kivitelezhetõ. Az országban létrejött több száz Lyme önsegítõ csoport, és a több tízezernyi elégedetlen, félrekezelt és szenvedõ beteg, akik ezeket a csoportokat alkotják, arra mutatnak rá, mennyi valós probléma létezik a Lyme-kór igazi világában. Azt kérem, hogy hallják meg a hangjukat, hallgassák meg a történeteiket és védjék meg azokat az amerikaiakat, akiknek az egészségi állapota forog kockán a Lyme-kór túlpolitizálása miatt. Köszönöm.

 
2012 februárjában újabb fejlemények borzolták fel a kedélyeket: a tanulmány, ami 12 évig, hevert elfeledve (elrejtve?) a fiókok mélyén, pedig alapjaiban változtathatta volna meg a Lyme-kórban szenvedõ betegek kezelésének megítélését. Ebben Embers és kollégái tanulmányozták majmokon a 90 napos antibiotikumos terápiát követõ Borrelia jelenlétet, kiegészítéseképpen a Klempner által végzett emberkísérleteken, melyet 1996-ban kezdtek el és aminek a végkövetkeztetéseit már 2001-ben közzétették.
Az Embers által jegyzett változatot a Klempner kísérletben részt vett betegek képviselete szorgalmazta azzal a céllal, hogy az eddig elért eredmények megerõsíthessék egymást. A gyógyszerek mindkét esetben megegyeztek: 30 nap intravénás Rocephin, ezt követõen 60 nap Doxycycline. Embers 24 majmot fertõzött meg a Borrelia burgdorferi (Bb) baktériummal, a „kontrollcsoportban” 4 egészséges állattal. 12 fertõzött majmot kezeltek antibiotikummal, a fennmaradó 12 kezeletlen maradt. Az antibiotikumot kapó csoportból egy majom a kísérlet során ismeretlen okból elpusztult. Az egészséges csoport fele, 2 majom szintén kapott antibiotikumot. Az állatok kezelését 27 hétnyi várakozás elõzte meg. Hat hónappal a gyógyszeres kezelés végeztével a kutatók újfent megvizsgálták az állatokat, a betegség nyomait keresve. A 11 állat közül 8 fertõzött majom esetében mutattak ki a kezelés ellenére fennálló fertõzést, a következtetés pedig az volt, hogy a 4 hónapig kezeletlen majmok esetén a 90 napos kezelés után fennálló fertõzés normális, valamint a tanulmány javaslatot tesz egyéb terápiás lehetõségek feltárására, hosszabb kezelésre, ami a krónikus fertõzések, mint például a TBC esetében 2 év, eltérõ illetve kombinált antibiotikum választásra.

A tudósok megállapították, hogy a Lyme-kórért felelõs baktérium 90 napnyi kezelést követõen ugyanúgy jelen van, azonban az antitestek csupán az esetek 50%-ban voltak kimutathatóak. Miért fontos ez? Nos, többek között azért, mert a jelenleg érvényben lévõ, rövid távú antibiotikumos kezelést elõíró IDSA (Infectious Diseases Society of America) útmutató a Klempner tanulmányra hivatkozva tagadja a fertõzés további fennállásnak lehetõségét, ezáltal a hosszú távú antibiotikumos terápiát lehetetlenné téve. Valóban, minek is kezelni egy olyan fertõzést, ami nem is létezik?

2012-ben az említett tanulmányokat újabb „utórezgés” rázta meg. Allison DeLong, a Brown University Center biostatisztikusa a Contemporary Clinical Trials augusztusi számában tette közzé megfigyelését, miszerint a szóban forgó négy tanulmány nem bizonyítja be minden kétséget kizáróan a kezelés hatástalanságát. DeLong szerint a kísérletek dokumentációi egymásnak ellentmondanak, kettõ közülük pedig valójában jelentõs javulást mutatott ki.

A biostatisztikus kíváncsiságát az érzékeny téma iránt barátja betegsége keltette fel tíz évvel ezelõtt, aki saját zsebbõl volt kénytelen finanszírozni a terápiáját. 2009–2010-ben DeLong és néhány kollégája tüzetesebben átnézték a témához kapcsolódó jelentõsebb publikációkat, amíg sikerült leszûkíteni a kört a négy legfontosabbra. Azokra, amelyekre az IDSA (Infectious Diseases Society of America) is alapozza a politikáját. Ezek közül a Klempner által jegyzett számít a legbefolyásosabbnak, ami 2001-ben jelent meg a New England Journal of Medicine-ben. A gyógyszerkísérlet résztvevõi krónikus Lyme-betegek, negatív vagy pozitív IgG-vel, melyek közül az egyik csoport intravénás, illetve orális antibiotikumot kapott, a másik csoport placebót. A teljes folyamat alatt a két csoport tüneteit az SF 36 nevû kérdõívvel mérték. Klempner az értékek alapján nem ítélte meg hatékonynak a kezelést, DeLong szerint azonban az általa megadott célértékek teljesen irreálisak voltak és nem a megszokott arányban történtek más krónikus betegségekhez képes

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 -1 1 3079

Dr Esztó Klára főorvos ,több ezer betege van a többsége gyógyul. Nem kuruzslás amit csinál ,antibiotikummal baktériumot pusztít. Nem őt reklámozom ,hanem az antibiotikum hatásosságát erre a betegségre. Ahogy én nálam nem ismerték fel az ideggyógyászok a betegséget, úgy ezreknél nem ismerik fel.

Tájékozódjál az USA-ban működő amerikai infektológiai társaság(IDSA)és a nemzetközi infektológiai társaság(ILADS) harcáról, pereskedéseiről. Hazánk sajnos az IDSA-val ért egyet , Dr Lakos András támogatásával, aki a protokolljában szinte kizárja a lyme betegség súlyosságát  . Ennyi az egész lényege ,miért alakult ki ez a helyzet és ezért nem ismerik el a krónikus Lyme létezését.

Előzmény: Ellenia (3077)
boxerkutya Creative Commons License 2016.08.02 -1 0 3078

Tudatlan vagy ,nem értesz hozzá, röviden ennyi.

Előzmény: Ellenia (3077)
Ellenia Creative Commons License 2016.08.01 -1 1 3077

Remélem azt mindenki látja, hogy boxerkutya egy homályos magyar oldal (amin egy csomó 6 soros, komoly cikk van) linkelésén meg szintén ellenőrizetlen forrásból bemásolt szövegen kívül semmilyen módon nem reagál arra, amit írok, és semmilyen normális, hivatalos tanulmánnyal, cikkel nem képes igazolni, hogy bármi igazság lenne abban, hogy a Lyme kórnak köze van az autoimmun betegségekhez. (vagy bármilyen egyéb betegséghez). Az, hogy innen-onnan összeollóz valamit, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezt nem egy szakmailag hozzá nem értő személy követte el.

 

Fórumtémák, beteg emberek által vezetett blogok, hobbi oldalak és ellenőrizetlen Facebook csoportok stb. nem hivatalos források. A hülyeség gyorsan terjed, csak mert néhány ember állít valamit, az még nem biztos, hogy úgy van. Kizártnak tartom, hogy az orvosok 99%-a hülye lenne, és mindenki el akarná tussolni az igazságot, stb. – marhaság. Ugyan vannak pénzéhes orvosok, a java részük szerencsére még mindig normális, ha egy szemernyi igazság ezekben lenne, akkor annak módján kezelnék az embereket.

 

Lyme kezelés hatására ALS-ból kigyógyult, tolószékből felállt SM-es, gyógyszert nem szedő súlyos pajzsmirigy betegségből felgyógyult egyéneket pedig boxerkutya nem tud bemutatni, mert ilyen emberek nem léteznek. De ugyanez igaz lehet az összes többi más betegségre is, aminek a topikjába bőszen írogat és terjeszti az igét.

 

Továbbá, míg az autoimmun betegségeknek (és más betegségeknek) van kódjuk, úgy a krónikus Lyme én úgy tudom, hogy még BNO kódot sem kapott, és az orvosok java része el sem hiszi, hogy ez a betegség egyáltalán létezik. A betegséget kizárólag magánúton lehet kezeltetni, mert az állam nem támogatja, ha valaki lerokkan vagy bármi tartós baja lesz, még a leszázalékoltatás sem egyszerű, mert ilyen betegség hivatalosan nincs is.

 

Én nem mondom, hogy nem létezik, de azért ez elég sok mindent sejtet arról, hogy az orvos közösség nem egészen úgy áll ehhez a témához, mint ahogy boxerkutya állítja és véleménnyel van róla, meg amiket ömleszt az összes betegséggel foglalkozó fórumcsoportba. Nem is tudom kinek érdemes hinni, a világ majdnem összes orvosának, vagy boxerkutyának, aki nyilvánvalóan több szakvizsgával, PhD-vel rendelkező, nagy Lyme kutató szaktekintély.

 

Mivel boxerkutya észosztását ezek szerint úgysem lehet leállítani, és továbbra is ontani fogja a reklámüzeneteket az Istenhegyi klinikáról és E. doktornőről meg az állítólagos gyógyulásáról (ami ugye nem létezik, mert állítása szerint továbbra is kezelésre szorul), remélem, hogy a jövőben idetérő új emberek szkeptikusan fognak ehhez az egészhez hozzáállni, és nem rohanni a klinikára, csak mert boxerkutya, akiről azt se tudjuk kicsoda, próbálja elhitetni az összes emberrel, hogy Lyme kórja van.

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.01 0 0 3076

Interjú Willy Burgdorfer-rel - a borrelia baktérium felfedezőjével2015.03.16

2007. februás 28-án az Under our skin c. dokumentumfilm stábja meginterjúvolta Dr. Willy Burgdorfert, aki a National Instititutes of Health (továbbiakban NIH) volt dolgozója. Az interjú három órán át tartott az otthonában, Montanában. Dr. Burgdorfer a Lyme-kór okozójának a Borrelia Burgdorferi-nek (mely egy spirochéta - egy baktérium típus) felfedezője és névadója. Rengeteg díjat kapott, többek között a Robert Koch Arany Medált,és ő a Lyme Borreliosis nézőpontjai címü könyv társszerzője. Épphogy csak elkezdtük a filmezést, dörömbölést hallottunk az ajtón és a közeli Rocky Mountain Laboratoires, egy a NIH-hez tartózó biológiai kutatóintézet egyik vezető kutatójával találtuk szembe magunkat. A hívatlan vendégünk a küszöbön állva azt mondta: “Azt az utasítást kaptam, hogy ezt az interjút felügyeljem. Ez az utasítást a legmagasabb szintekről kaptam. Vannak dolgok amiről Willy nem beszélhet.”

Megdöbbentünk, mivel Dr. Burgdorfer még 1986-ban nyugdíjba vonult. Mi úgy mentünk oda hogy egy privát személlyel beszélgessünk, egy nyilvános felfedezés történetéről amelyért Nobel díjra is felterjesztették. Korábban még ugyanebben az évben a NIH visszautasította a kérésünket, hogy bármelyik kutatójukat is megintejúvoljuk. Mi is folyik itt? Miért is akarja a NIH cenzúrázni az USA-ban a leggyorsabban terjedő kullancsok által terjesztett betegségről szóló információkat?

Szerencsénkre a mi vasakaratú rendezőnk, Andy Abrahams Wilson kiutasította a házból a NIH-ből érkező munkatársat, és ami ezután következett, az egy elképesztően őszinte interjú a Lyme-kórról – annak veszélyeiről és az azt övező vitákról. Az alábbiakban a három órás interjú legfontosabb részletei olvashatóak:

Andy Wilson: Mik a hasonlóságok a Borrelia burgdorferi és a syphilis között?

Dr. Burgdorfer: A hasonlóságok amikről én tudok azok az agy, az idegrendszer fertőzésével kapcsolatosak. A syphilis spirocheta, a Treponema pallidum vonzódik az idegrendszeri szövetekhez. A Borrelia burgdorferi nagyon hasonló hozzá. A gyermekek különösen érzékenyek a Borrelia burgdorferi–re. A Lyme-kór spirochetája sokkal virulensebb mint a szifiliszé. Még nem tudunk mindent róla. És még vérkenetet sem csinálhatunk a Borrelia burgdorferi-t keresve, mert bár az organizmus ott van, mi mégsem látjuk. Nem lehet megtalálni ezt a spirochetát benne.  Hogy miért is nem? Van egy betegem, mindene remeg testszerte, és az izületi folyadékai tele vannak spirochétákkal de a vérében nem lehet látni őket. Tehát van valami ebben az organizmusban amitől más, mint a többi.

Andy Wilson: Miért olyan nehéz megtalálni a Borrelia burgdorferi-t a testben és kitenyészteni azt?

Dr. Burgdorfer: A Borrelia burgdorferi-t a beteg szöveteiben rettenetesen nehéz kimutatni először is azért, mert senki sem szereti ha mintát vesznek az agyából azért, hogy spirochétákat keressenek benne. Ugyanez a helyzet a beteg többi szövetminta vételével is. Bármely szerv vagy szervrendszer ferzőzött lehet a szervezetben spirochétával, de ezt bizonyítani rendkívülien nehéz. Sebészi beavatkozást igényel, ami nagyon drága.

Andy Wilson: Hisz ön a kiújuló Lyme fertőzés elméletében?

Dr.Burgdorfer: Igen, hiszek a kiújuló fertőzésekben mivel az emberek akik Lyme-kórban szenvednek tíz, tizenöt vagy húsz év múlva ismét betegek lesznek. Mert úgy tünik, hogy ez a mikro-organizmus képes arra, hogy elbújjon a szövetekben és lehetséges, hogy egyszer csak újra megjelenik, és magával hozza azokat a klinikai tüneteket, amiket már korábban is okozott. Ezek vitatott kérdések a mikrobiológusok számára, mint ahogyan az orvosok számára is akik a betegséget hivatottak kezelni.

Andy Wilson: Mi a véleménye a Lyme-kórt övező vitákról?

Dr. Burgdorfer:  A Lyme-kórt övező viták és harcok szégyenletesek. És ezt azért mondom mert az egész egy politikai dolog. Sok olyan orvos van aki hozzá sem nyúl egy Lyme-os beteghez. Az asszisztensnek mondják: “Mondja meg ennek az embernek, hogy menjen el. Nem akarom látni.” Ez szégyenletes. Ez azokra az orovosokra is vonatkozik akiknek még ahhoz sincs bátorságuk hogy megmondják a páciensnek, hogy “Lyme-kórja van és én semmit sem tudok erről a betegségről.”

Wilson: Mit gondol mi a kapcsolat a Lyme-kór és az olyan neurodegeneratív betegségek között, mint az Alzheimer vagy a Parkinson-kór?

Dr. Burgdorfer: Jelenleg folyik egy kutatóintézet felállítása a Columbia Egyetemen, amely többek között ezt a kérdést fogja kutatni, mert sok orvos hiszi úgy, hogy a neurológiai tünetek, függetlenül attól, hogy milyen típusúak, tipikusan jellemzőek a Lyme-kórra.

Wilson: Mi a kutatások következő lépése?

Dr. Burgdorfer: A kutatás következő szakasza az idegrendszeri megjelenések kutatása kell hogy legyen. A Borrelia burgdorferi változékonysága elképesztő. A spirohéta változékonyságát, azt hogy a spirochéta képes-e betegséget okozni vagy sem, antigén struktúrját kell kutatni. Ezek a baktériumok bebújnak a lymphocytákba, mindenféle szövetekbe. Attól hogy nem látjuk őket az adott szövetben, attól még ott vannak. Ahogy az immunrendszer válasza legyengül, képesek-e újra bekerülni a véráramba és betegséget okozni?

 

Wilson: Van önnek Lyme-kórja?

Dr. Burgdorfer: Nem, nincs. De ezt csak óvatosan mondom, hiszen 1981 óta a Lyme-kórral dolgozom.

Nem sokkal miután kikapcsoltuk a kamerát és elkezdtük összeszedni a felszerelésünket, Dr. Burgdorfer kényszeredett mosollyal azt mondta: “Nem mondtam el mindent”.  

 

Kommentek:

“Lassan elveszítem a látásomat a krónikus Lyme miatt, míg eközben már lassan tönkremegyek anyagilag az antibiotikumok kifizetése miatt amik nem is használnak. A jobb szememre már majdnem teljesen vak vagyok. Kétségbe vagyok esve. Valaki meg tudja mondani, hogy az Ezüst kolloid használ-e? Annyi féle dolgot olvastam róla..”

“Kérem Dr. B., ha tud valamit ami segítene a betegség okozta szenvedésen enyhíteni, ossza meg velünk. Én és a lányom Lyme-mal fertőzödtünk Georgiában. Elutasították a kezelésünket, mondván hogy a Lyme délen nem fordul elő. A pozitív tesztünk “ál pozitív” és a tüneteink az “idegesség”. Mi folyik itt? Ne gyere Atlantába a Lyme-mal segítséget kérni, mert itt ez nem létezik vagy inkábbúgy mondanám, hogy nem “elfogadott”!”

“Meg akarok halni. Már 32 éve Lyme-kóros vagyok. Nagyon sokkolt a Dr.B-vel készült interjú, hogy mennyi ember szenved krónikus Lyme-ban és a kezelést mégis visszatartják. Isten segítsen meg bennünket, mert nincs kihez máshoz fordulni.”

boxerkutya Creative Commons License 2016.08.01 -2 2 3075

A disznótor nem erőszak. Nem kell elhinned semmit ,ha ide írok nem hozzád szólok . 

Előzmény: Ellenia (3074)
Ellenia Creative Commons License 2016.07.31 -1 1 3074

Most komolyan egy ki tudja ki által szerkesztett, ellenőrizetlen, még csak normális domain nevet sem birtokló oldalon levő információk alapján kellene elhinnem, hogy ezek közül bármi is igaz? Legalább hivatalos, orvosi portálokat linkeltél volna be, nem öt soros cikkeket, amiket bárki meg tud írni. Pár óra alatt össze lehet dobni egy ilyet.

 

Ha az oldalon felsorolt cikkekben bármi igaz lenne, akkor akkor Lyme kór ellen kezelnék a pácienseket. Tudom, hogy van gyógyszerlobbi meg maffia, meg kontár orvosok, de ezeken most lépjünk túl. Most mégis az van, hogy Magyarországon az E. doktornő nagyjából egyedül van a véleményével és kezeli sajátságos módon a betegeket, és valamiért nem követik tömegével az orvosok és egyéb eü dolgozók. 

 

Beleolvastam az oldalba, egy-két gondolat:

 

Minden ALS beteg nagyon rövid időn belül meghal. Mindegyik. Stephen Hawking valami csodával határos módon él, de ő nagyjából az egyetlen a világon.  A szerencsétlen, súlyos beteg ALS-osoknak is Lyme tanácsokat osztogattatok az ő fórumukban, többen panaszkodtak, hogy a Lyme kezelések miatt kis híján korai halált okoztak egyes betegeknek. Később persze sajnálatos módon mégis elhunytak, akkor azt írtátok, hogy későn lettek diagnosztizálva, azért. Ha már valakit diagnosztizálnak ALS-dal, az maga a halálos ítélet, amin semmi, a Lyme kezelés se segít. Úgyhogy ne próbáljátok megmagyarázni, hogy jobban lesz egy ALS-os ember a Lyme kezeléstől, mert egy élő példát nem lehet felhozni.

 

Az SM betegek nem Lyme betegek, ez megint valami téves diagnózis, ami ezúttal a neurológusok tudását vonja kétségbe. Van két SM-es ismerősöm, az egyik évek óta tolószékes, a másik még frissen diagnosztizált, ő jól van, még. 30 éves srác, ha szerencséje van, akkor nem lesz rokkant. Ha a Lyme-nak köze lenne az SM-hez, és antibiotikumokkal helyre lehetne rázni, akkor miért nem jár az ismerősöm? Vagy miért nincs ezekkel a sikersztorikkal tele a sajtó?

 

Hashimotóm van, de nincs társfertőzésem, sem Lyme-om akárki akármit ír az ötsoros cikkben. Ha valaki nem szedi a pajzsmirigy gyógyszert, az rosszul lesz. Ha kapnék egy rakat Lyme-ra való antibiotikumot, attól se múlna el az alulműködésem. Hashimoto pajzsmirigy alulműködésből sem gyógyult meg soha senki. A hormonpótlás az egyetlen, ami tünetmentessé tudja tenni az embert, de gyógyult sose lesz.

 

A gluténmentes étkezés megint csak egy mítosz, vannak emberek, akiknél beválik, de a legtöbb embernél ez szükségtelen. Én alapvetően cukormentesen étkezem, de nem a Hashimoto miatt, amiatt még nyugodtan lehet cukrot enni (bár amúgy senkinek sem tanácsos).

 

A beszúrt szöveg, hogy lehet Lyme kórod, ha negatív a teszt akkor is, megint csak egy ismeretlen forrásból jövő agyszülemény, ami a bizonytalanságot próbálja elhitetni az emberrel, hogy mindenképpen Lyme-ja van, még akkor is, ha nincs. A Lyme tünetek között pedig kb. a világ összes tünete szerepel, úgyhogy bárkire rá lehetne húzni, hogy az van neki. 

 

Előzmény: boxerkutya (3070)
boxerkutya Creative Commons License 2016.07.31 -2 1 3073

Mindjárt törölnek !

Előzmény: Közeli angyal (3072)
Közeli angyal Creative Commons License 2016.07.31 -1 0 3072

Az igen, fejből nagyon jól mondod, tényleg látszik, hogy évek során sokat foglalkoztál vele.

Előzmény: boxerkutya (3071)
boxerkutya Creative Commons License 2016.07.31 -1 1 3071

Négy ok, amiért a lyme teszted negatív lehet, akkor is ha valóban lyme-kóros vagy2015.06.13

Attól függően, hogy mely tanulmányokat nézzük, a jelenlegi lyme-kór tesztek pontossága 50-80% között mozog, vagyis ez a megbízhatósági fokuk még a legjobb laboratóriumok/tesztek esetében is. Maga az IGeneX a lyme specialista orvosok által leginkább használt és legmegbízhatóbbnak tartott laboratórium is a következőt állítja: "A diagnózist nem szabad csupán a teszteredmény alapján felállítani."

"Egy pozitív IgG vagy IgM Western Blot eredmény csupán azt feltételezi, hogy az adott személy Borrelai burgdorferi-vel fertőződött. Csupán ez alapján nem erősíthető meg maga a lyme-kór fennállása. Nem jelenti azt, hogy a páciensnek valóban lyme-kórja is van, a lyme-kór ugyanis egy klinikai diagnózis." IGeneX forrás, 1998.

A jelenlegi lyme tesztek pontatlansága miatt a legjobb lyme specialista orvosok nem diagnosztizálnak lyme-kórt csupán tesztek alapján. Csak a tünetekkel együtt értékelik azt.

Létezik olyan eset, hogy egy páciens folyamatosan negatív teszteket produkál lyme-kór irányában, de ennek ellenére fennálló aktív lyme-kórja van. Rengeteg oka van annak, hogy egy lyme teszt miért adhat negatív eredményt, fennálló fertőzés ellenére is. Ez a cikk négy okot fog részletezni, de nem csak ezek lehetnek az okok és a miértek között.

1. ok: Más borrelia altörzzsel vagy fertőzött, mint amit a teszt vizsgál

Jelenleg nincs 100%-os lyme teszt!

Például a sürgősségin az orvos kérhet számodra egy hagyományos lyme-tesztet, ami aztán negatív eredménnyel jön vissza. Majd az orvosod kér egy másik típusú lyme tesztet, ezúttal olyat, ami a lyme-kór egy másik alfaját viszgálja, a borrelia miyamotoi-t. A teszted ezúttal viszont pozitívan jön vissza - és így meg is van a rosszulléted oka.

A pontatlanságon kívül a másik probléma a tesztekkel, hogy csak a borrelia bizonyos altörzseit vizsgálják. Az USA-ban például a standard lyme tesztek csak a borrelia burgdorferi-t vizsgálják, Európában a standard tesztek csak a borrelia gainii-t tesztelik. Jelenleg kb. már 18 felfedezett altörzse van a borreliának, a figyelem viszont csak néhányra irányul.
 

2. ok: A labóratórium, ahol a teszted készül

A laborok nem egyformák, ami azt is jelenti, hogy a tesztek sem egyformák. A WesternBlot teszt a leginkább használt formája a lyme vizsgálatának. Antitesteket vizsgál, melyet az immunrendszer termel a lyme-kór baktériumának jelenlétében. Az egyik labor egy teljesen másik protokollt vagy technikát használhat, mint mondjuk egy másik.

A lyme szakorvosok által legkedveltebb labor az IGeneX, akik WesternBlotot végeznek, de ez sem 100%-os megbízhatóságú, és ezt az IGeneX is hangsúlyozza, noha az ő technikájuk fejlettebb és modernebb, mint más laboroké. Például egy magasabb koncentációjú polyacrylamide gélt használnak a 31 kDa és 34 kDa antigének szétválasztására. A 31kDa band antigén ez OspA felszíni protein, míg a 34kDA egy másik felszíni protein OspB - ezek az antitestek nem csak  a lyme fertőzés fennállására utalnak, hanem a betegség vagyis fertőzés késői stádiumára is.

Egy modernebb labóratóriumban elvégzett fejlettebb technikájú teszt növeli az esélyét annak, hogy az adott illető pozitív leletet fog kapni, amennyiben lyme-kórban szenved.

3. ok: a használt teszt típusa

Több módszer is létezik egy személy tesztelésére, amennyiben lyme-kórra gyanakszik ő vagy az orvosa. A leginkább ismertek és használtak pl. a borrelia baktérium DNA-ját keresi a vérben a  PCR vizsgálat, a baktérium ellen termelődő antitesteket vizsgálja az ELISA vagy a WesternBlot vagy a western Immunoblot típusú teszt, vagy magát a baktériumot keresi a vizsgálat, ez a tenyésztés.

Míg ezek a vizsgálatok adhatnak pozitív eredményt, addig időről időre tévesen negatív eredményt is kaphatunk. A következő információk elmagyarázzák, miért lehet negatív a teszteredmény fennálló fertőzés esetén is:

PCR - a borrelia DNA-ját vizsgálja, de a véred lehet éppen egy borrelia DNA-t sem tartalmaz, mert amikor a borrelia cisztás formában van, csak nagyon ritkán bocsájt ki DNA-t. Valamint a baktérium aktivitása is változik, nagy valószinüséggel csak akkor lesz pozitív eredményed ezzel a vizsgálattal, amikor a baktérium éppen aktív szakaszban van vagyis aktivizálja magát.

Antitest teszt vagyis WesternBlot vagy ELISA - Ez a leginkább használt módszer, és az immunrendszer által termelt antitesteket vizsgálja, amit a szervezet a lyme baktérium jelenlétében termel. Remekül müködik, ha valakinek a szervezete termel antitesteket. Sajnos azonban több esetben nem termel az immunrendszer antitestet annak ellenére, hogy a lyme baktérium jelen van a szervezetben, ezért a vizsgálat fals negatív eredményt adhat. Sok oka lehet annak, ha egy lyme beteg immunrendszere nem termel antitestet, pl: cisztás forma, mely nem termel olyan felszíni proteineket, amellyel az immunrendszernek találkoznia kell ahhoz, hogy ellenanyag termelést indítson. Vagy antibiotikum kezelés, ilyenkor a szervezet lehet nem termel ellenanyagokat. Vagy túl korai tesztelés, amikor a szervezet még nem kezdett ellenyagot termelni, de lehet oka a teszt típusa is, az ELISA pl nem elég érzékeny. Tenyésztés esetén a probléma az, hogy a baktérium a gazdatesten kívül nem él sokáig vagyis nem életképes, még cisztás formában sem. Amennyiben mégis ilyen vizsgálatot végeznek, a vizsgálatot a vérvételtől számított 24 órán belül el kell végezni.

A fent említett pontatlanságok miatt egy jó lyme szakorvos a tünetekkel együtt fogja a teszteredményt figyelembe venni, és ez alapján állít fel diagnózist.

4. ok: Nincs lyme-kórod, van viszont más kullancsfertőzésed

Ha egy kullancs megcsíp, az tulajdonképpen olyan mintha lottóznál, a kullancscsípés során ugyanis különféle fertőzések kombinációja juthat át beléd, amik egyáltalán nem korlátozódnak kizárólag csak a lyme-kórra. A legtöbb ilyen kullancs által okozott úgynevezett társfertőzés remekül tudja utánozni a lyme-kór tüneteit, ahhoz teljesen hasonló tüneteket produkálva. Lehetséges, hogy egy vagy több ilyen társfertőzésed van és nem lyme-kórod.

Következtetés

Ha neked vagy egy ismerősödnek a lyme tesztje negatívan jön vissza a fennálló és tapasztalt tünetek ellenére, és több negatív teszteredmény is születik, akkor is  vedd számításba továbbra is, hogy lehetséges, mégis lyme beteg vagy. Keress olyan orvost, aki tisztában van a fals negatív lyme teszt ellenére fennálló fertőzés lehetőségével, mert az orvosok szeretnek a negatív teszteredményre hivatkozni.

A krónikus, vagyis hosszabb ideje fennálló lyme-kórban vannak orvosok akik hisznek, és vannak akik nem. Nem találsz napjainkban olyan asztrofizikust, aki ne gondolná azt, hogy a Hold a Föld körül kering. De az asztrofizikusok esetében sem volt ez mindig így.

Ne feledd, ha lyme tüneteid vannak és a teszteredményed pozitívan jön vissza, jó okod van arra, hogy elhidd, hogy lyme-kóros vagy. Ha lyme tüneteid vannak és már az ötödik teszted jön vissza negatívan, akkor se vesd el teljesen annak lehetőségét, hogy lyme-kórban szenvedsz. Ez a cikk nem a lyme-kór tesztelésének fölöslegességét kívánja hirdetni, csupán annyit próbál javasolni, hogy ne higgy 100%-osan egy lyme teszt eredményében, különösen azért, mivel nincs napjainkban olyan lyme teszt, ami 100%-os biztonságú lenne.

Előzmény: Ellenia (3069)
boxerkutya Creative Commons License 2016.07.31 -1 1 3070
Előzmény: Ellenia (3069)
Ellenia Creative Commons License 2016.07.31 -2 2 3069

Nem vagyok orvos, de te sem, úgyhogy jó lenne ha befejeznéd az állandó reklámozást meg a mások behülyítését végre. Ha meg ennyire értesz hozzá, akkor végezd el az orvosi egyetemet, és legyél Lyme szakértő. Senki nem gátol meg.

 

Ezt a két betegséget mossák össze az orvosok? Akkor miért írtok egy rakat más fórumba is? Nekem ne próbáld meg bemagyarázni, hogy minden betegség a Lyme kór miatt van. Vannak emberek, akik kedvesen ajánlanak valamit vagy valakit, de 

a ti hozzászólásaitokban semmi jóindulatú, kedves ajánlás nincsen, kőkeményen mindenkinek odavágjátok, hogy az ország összes Lyme orvosa egy kivétellel egy idióta, és az immunológusoktól elkezdve az urológusokig mindenki egy kókler, aki bármivel, de nem Lyme-mal diagnosztizálja az embert. A megváltást pedig az Istenhegyi klinika és a bizonyos doktornő hozza csak el, de ő se tud segíteni, csak életed végéig antibiotikumokkal tömni. Mindenkinek - az epekövestől az autoimmun betegig, az SM-estől a prosztatagyulladással küzdőkig - Lyme-ja van szerintetek. Aki eltöri a lábát, annak is az van?

 

Nemrég azt írtad, hogy a harmincadik antibiotikumos kúrádat gyűröd, azaz nem gyógyultál meg - már ha egyáltalán valóban beteg vagy, és nem egy fizetett posztoló.  Csodálom, hogy egyéb bajokat nem okoztak még nálad ezek a szerek. Állandóan közlöd, hogy ebből sose lehet meggyógyulni, akkor meg milyen gyógyulásról szóló sikertörténetről beszélsz? Hány milliót vettek már ki a zsebedből? Írod, hogy jobban vagy, jobban vagy, de ha már harmincadjára tömik beléd a mérgeket, akkor valószínűleg mégse vagy annyira jól.

 

Nekem is írtál, engem is behülyítettél korábban, 12 ezer forintom bánta, hogy voltam olyan ostoba, hogy hallgattam rád meg a többiekre, akik bogarat ültettetek a fülembe. Jó lenne, ha másokkal nem tennéd ezt, beszélgess a saját fórumtémádban inkább, és hagyj minket itt békén.

Előzmény: boxerkutya (3068)
boxerkutya Creative Commons License 2016.07.31 -2 1 3068

Nem értesz hozzá röviden ennyi ! Én hét éve ezzel a betegséggel foglalkozok és tudom, hogy összemossák a két betegséget az orvosok. Hidd el sok minden tapasztaltam és tanultam ezzel a betegséggel kapcsolatban, a bizonyíték pedig a saját gyógyulásom . Te azzal kezeled magad amivel akarod , de én el fogom mondani a véleményem, most is, meg máskor is és nem neked írok, hanem másoknak !  

Előzmény: Ellenia (3067)
Ellenia Creative Commons License 2016.07.31 -2 1 3067

A Lyme topik tetejére ez van kiírva:

 

"FIGYELEM!!

 

Minden erőfeszítésünk ellenére sajnos nem minden esetben tudjuk megakadályozni, hogy a Fórum felületét morálisan és szakmailag kifogásolható személyek is használják. Ezért kérünk titeket,  egészségügyi kérdésekben is mérlegeljétek kinek hisztek és kiben bíztok. A nickek mögött álló természetes és jogi személyek személyazonosságát, illetve szavahihetőségét nem áll módunkban ellenőrizni. A felhasználók által megnevezett, ajánlott nickek (ajánlott cég, személy) és az ajánlást tevő nickek mögött nem kizárt hogy ugyanazok a személyek találhatók. Hasonlóképpen legyetek kellően gyanakvók a javasolt kezelésekkel szemben is, a hangzatos címek és a nagy összegekbe kerülő kezelések nem garantálják a gyógyulást."

 

Az Index úgy tűnik, nem hogy nem minden esetben, hanem inkább semmilyen módon nem igyekszik ezeket a dolgokat meggátolni, ugyanis a promózás és az emberek megtévesztése, tévútra vezetése már évek óta tart, nem egy hete van így. Másrészt értelmetlen pont a Lyme topikra ezt kiírni, hiszen pont ők azok, akik osztják az észt minden más topikban, felhívni a figyelmet a többi fórumban kellene, nem náluk. Az sem segít, hogy egy ember, egy e-mail címmel végtelen fórumnevet kreálhat magának, így csak az Indexesek tudják, hogy nem egy vagy két ember áll-e az egész mögött, ötven nicknév mögé bújva.

 

Most, hogy benéztem a topikba látom, hogy micsoda mocskolódás megy ott, borzalom.

 

Sajnos túl nagy az Index fórum, egy újonc nem fog visszaolvasni sok oldalt, az én kommentem is el fog tűnni hamarosan, és valaki új majd megint megvezethető lesz. Mert mindig ez van: valaki új ír, segítséget kérni. Nem telik bele pár óra, már jön is a segítség valamelyik Lyme kóros fórumozótól, jön, osztja az igét, bogarat ültet a frissen diagnosztizált, összezavarodott szerencsétlen fülébe, aki kínjában, más diagnózis reményében belemegy mindenbe.

 

Amikor ide jöttem a topikba, engem is letámadtak, be is húztak a csőbe. A szerintük tuti Lyme kóromról kiderült, hogy nem az. Azt javasolták a Lyme-os csoportban, hogy az eredménytől függetlenül menjek el a doktornőhöz (naná, hogy ezt javasolják). Negatív lelettel nem mentem el, de erre ők azt mondanák, hogy ááá, negatív lelettel is lehetsz Lyme-os, menj el a doktornőhöz, mert biztosan az van neked!

Közeli angyal Creative Commons License 2016.07.31 -2 0 3066

Végre valaki megmondta; én is olvasgatok és azt látom, hogy még a szklerózis multiplexesnek is Lyme kórja van. Aztán, ha meg úgy vélik, hogy neked nincs Lyme kórod, ekkor elzavarnak a csoportból elég drasztikus módon. A pánikbetegek meg rettegnek attól is, ha valaki frissen regisztrált és ír a csoportjukba; már írnak is a moderátornak;de nekik ez a betegségük, tehát elnézzük nekik. Szóval érdekesek ezek az egészségügyi csoportok.

Előzmény: Ellenia (3065)
Ellenia Creative Commons License 2016.07.31 -2 1 3065

Most már nem nagyon bírom szó nélkül hagyni a Lyme kóros fórumozók állandó nyomulását, az Istenhegyi klinika meg E. doktornő promózását. Akárki akármelyik betegfórumba ír, egy Lyme-os rögtön megjelenik, közli, hogy már pedig Lyme-ja van, nem az amit diagnosztizáltak, a világ majdnem összes orvosa hülye, és mindenki félre van diagnosztizálva. A szerencsétlen beteg számára csak a Lyme tesztek, az Istenhegyi klinika és E. doktornő nyújthat megoldást (ha a helyre és az orvosra nem a legelején, akkor pár poszttal később veszik rá), meg természetesen a soha véget nem érő, vagyonokba kerülő antibiotikum kúrák. Tök mindegy, mi a betegség, szerintük azt a Lyme csinálja és kész, pont, kb. minden orvos hülye, csak az az egy nem. Sőt, azt is olvastam, hogy azok is Lyme diagnózissal távoznak az Istenhegyiről a konzultáció után, akiknek negatív a leletük. Ha ez tényleg így van, erre nem is tudok mit lehet mondani... 

 

Nem tudom, hogy ezekből a fórumozókból a fanatizmus beszél, vagy pénzt kapnak a reklámozásért. Elhiszem, hogy van Lyme kór, de miért nem tudják békén hagyni azokat, akiknek diagnosztizáltan más bajuk van? Mi se megyünk a ti topikotokba. A szerencsétlen beteg emberek az utolsó szalmaszálba is képesek kapaszkodni, mindent kifizetnek, hogy jobban legyenek, és ők ezt használják ki.

.ETNA. Creative Commons License 2016.07.29 0 1 3064

Aha, köszi, most már kicsivel világosabb, azért ezek a kilátások sem túl kecsegtetőek, sok a "ha" és a "talán", ahogy általában az immunrendszer működési mechanizmusával kapcsolatban, kb. minden kórság esetében.

 

Olyan csoda, olyan bonyolult és ma még az emberiség számára megfejthetetlen finoman "hangolt" az immunrendszerünk, hogy képtelenek vagyunk a saját testünk felett átvenni a "hatalmat", vagy kikapcsoljuk teljesen (szerátültetésre gondolok), vagy a tüneteket kezeljük, de resetelni és a "programot" újra beindítani, vagy bizonyos fázisokat újraprogramozni, ma még képtelenek vagyunk. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez - sajnos - még sokáig így is marad :-(

Előzmény: boxerkutya (3063)
boxerkutya Creative Commons License 2016.07.29 0 1 3063

Jelenleg a tünetmentességet lehet elérni a krónikus lyme kezelése során. Nem pusztul ki a borrelia nagy dózisú, kombinált antibiotikum kezelések hatására sem ,de a inaktiválódhat . A gyógyszerkúra rásegít az immunrendszernek ,ami egy idő után már magától is kezeli a betegséget, féken tartja a baktériumokat. A baktérium pusztításon kívül az immunrendszerben kell keresni a gyógyulás okát.Vannak olyan lyme hordozó emberek, akiknél egész életük során nem alakul ki tünet ,vagy csak nagyon minimális. Mi ennek az oka ? Ezt kellene megfejteni. 

Előzmény: .ETNA. (3062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!