A nyáron egy külföldi piacon vettem egy kis cserépedényt. Akkor egyértelműen gagyinak néztem, most azonban már nem annyira. Kicsit utánaolvastam. Hellász korabeli Zeuszt ábrázoló, kis méretű kancsó. A fogantyún egy plomba van, amit sajnos nem tudok elolvasni, mert egy része letört, de valamilyen múzeum plombája lehetett. Érdekelnének a vélemények, akár saccolt értékkel is.
Igaz az hogy a földben lévő műemlék maradványokban nagy kárt tesznek a fák gyökerei? (Minél nagyobb fa és gyökér, annál inkább) Nem az apró kincsekre gondolok, hanem az épület maradványokra, sírokra stb....
Megoldás lenne az egy műemlékvédelmi területen, hogy a fás szárú növényeket kivágják? Szoktak ilyesmit csinálni?
Most hogy alacsony a Duna vizállása sok cucc kerűl elő a parton. Én is bogarásztam hátha találok valamit. Találtam is de nem tudom hogy mit :D Probáltam keresni fórumot ahol meg tudom ezeket kérdezni és ez állt eddig a legközelebb :D 2 cserép féle van illetve csontok. Ahogy belenéztem a fórumba igazán tárgyak vannak de hátha akad köztetek aki tud valamit ezekről mondani.
1800-as évek beli lehet. Korongozva van, egész finom csíkozással díszítették (még a korongon). Anyaga szürke vagy kék agyag. Szerintem, ha Magyarországon került elő, akkor vagy dunántúli, vagy délalföldi vidéken készülhetett, de ez csak tipp. Értéke? Koránál fogva pár tízezret érhet?
Szeretnék fémkeresőt venni, használni Magyarországon. Van még erre lehetősség? Vagy akit keresésen fognak, azt leterítik? Hallatszottak ilyen jellegű hírek...
Természetesen totál legálisban szeretném csinálni. Ahol nem zavarok senkit, semmit.
Az alap kérdésem az az volna, hogy van ma M.O.- ilyen hely, vagy minden négyzetméter "védett"nek számít?
Tudok ma valahol legálisan fémkeresőt, használni, venni?
A segítségeteket kérném. Keresem a Kuncze Géza fordításában megjelent első kosárlabda szabálykönyv 1921-es első kiadását. Van ötletetek, hol induljak el?
Nem az értéke érdekel, mindössze szeretném megfejteni az eredetét, és ha van történet az ábrázolt jelenet mögött, azt is. Sorozatgyártott giccsbe nem biztos, hogy ennyi munkát fektetnek, de lehet, hogy tévedek.
:-) Osztozom az észrevételeidben:-) Érdekes, hogy az első felületes szemlélődés eredménye nekem is a szíriai-etruszk vonal jött le, de alaposabb szemrevételezés során európai középkori motívumnak tűnik. Szerintem ez egy XX. századi közepes minőségű, értéktelen (még az is lehet, hogy tömeggyártott) vékony lemez dísztányér. Olyasmik, mint a Kleopátra fejek fa lapon.
Nekem elsőre akkád-asszír-mezopotámiai jellege volt a képnek, de aztán a részletek arra a véleményre vittek, hogy ez egy eklektikus, nem korhű ábrázolás.Valószínűleg valaki egy asszír történetet akart lerajzolni, de már jóval később,int az történt.
Levantei-velencei fejfedő, gondosan nyírt egyenes szakáll, hagymakupolák, az asszírtól eltérő (nem frontális) ábrázolás mind mind azt mutatja, hogy a XI-XII. századnál biztosan később készült, de hogy mikor azt nem tudom.
A legközelebbi múzeumnak, onnan kiküldenek egy régészt, aki felméri a leletet, azt is hogy számítani lehet-e még másra is, vagy csak annyi, ami neked kifordult a földből. Ha értékes a lelet, számítani lehet megtalálási díjra.
Ha kiderül, hogy nem jelentetted be, komoly büntetésre számíthatsz. Egy két érme nem számít jelentős leletnek :-)) (ha csak nem valami ritka aranyveret)
Sziasztok! Esetleg tud valaki abban segíteni, hogy a Weiss Manfréd féle hüvely jelzésen 12 óránál mit jelent a "V" betű? És az 1922 az valós év vagy "rejtő" illetve ha rejtő, mennyi a valós év? Előre is köszönöm a segítséget!