Keresés

Részletes keresés

fakanálka Creative Commons License 2009.08.07 0 0 332
Sziasztok!

Nemsokára veszek egy zebrapinty párt, már minden szükséges dolog megvan, kivéve a kalitkát. Mekkorát vegyek, hogy akár szaporodni is hajlandóak legyenek, és jól érezzék benne magukat? Ti mekkorában tartjátok őket? Úgy tudom, hogy ők viszonylag szaporák. Imádom az az állat"kölyköket" és szerintem a madaraknál a legszebb megfigyelni a szaporodást. :)

Üdv.: Fakanálka ( jójó, szar egy név, de a végén már nem jutott más eszembe xD)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.21 0 0 330
Eteti, akkor "szerelmesek", szerintem hamarosan jönnek majd a tojcik.
Előzmény: SuetiMueti (329)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.20 0 0 329
Nagyon köszönöm a segítséged.
a csőrözés alatt azt értem, hogy olyanok mintha puszilkodnának, de hogy az etetés e vagy sem, azt nem tudom:)
Fészket holnap kapnak és rájuk bízom mit szeretnének kezdeni vele:)
Köszönöm a hasznos tanácsokat!!
Előzmény: boszoke (328)
boszoke Creative Commons License 2009.07.17 0 0 328

Jó reggelt!

Mostmár csak annyit fűznék az elhagzottakhoz,hogy bízd rá magad a madárkákra,adj meg nekik mindent ami a szükségletük és majd ők eldöntik hogyan tovább!Minimálisan zavard az életüket,csak maradj megfigyelő,az éppen elég fizetség a munkáért,ha teheted engedd ki őket időnként röpködni!

Teljes sok örömed bennük, ha bármi adódik,természetesen szívesen válaszok,amennyiben már találkoztam a felvetődött problémával!

Előzmény: SuetiMueti (325)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.17 0 0 327
A csőrőzést úgy érted, hogy etetik egymást?
Előzmény: SuetiMueti (325)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.17 0 0 326

Az az igazság, hogy innen nehéz megmondani, hogy milyen korú vagy, de mostanában elég divatosak ezek a kifejezések, én is másoktól tanultam. Sőt, valaki olyan e-mailt írt (tizenéves), olyan rövidítésekkel, hogy meg sem értettem, hogy mi a kérdés?

 

Nem bántónak szántam, segíteni akartam.

Előzmény: SuetiMueti (324)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 325
Hát kb egy hónapja vannak együtt, hiszen pont itt javasoltá(to)k hogy a hím mellé mihamarabb vegyek nőstényt. :) Nagyon jól kijönnek, tisztogatják egymást:)
néha "csőröznek" ami nem is tudom mit jelent nekik, de szerintem aranyos:) Mondjuk Zénóka érdekesen fogadta Verácskát. Épp hogy kibújt a dobozból Verácska, rárepült egy ágra, mikor Zénó "köszöntötte" őt... kb 5 másodpercig tartó villám szerelmeskedést láttunk, de úgy meglepődtünk :) Hiszen még sose látta előtt Verát. Talán ennyire hiányzott mellé már valaki? Kb egy hetet töltött egyedül miután Pannácska meghalt...
Előzmény: boszoke (322)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 324
"Most mi bajod" kérdésedre a válasz: Köszönöm, jól vagyok, a torkom kapar egy kicsit.

A stresszelés és idegeskedés távol áll tőlem, kérlek emiatt ne félts. Szimplán a stílusod egyszerűsége -ismeretlenként néha mármár bunkónak érzendő, de nyilván nem vagy az - ami zavaró számomra, de mások vagyunk. Csak nem szeretem a "ne parázz" szöveget, mert nem parázom. Tény h írtam hogy félek attól hogy kikelnek a kicsik, de ez koránt sem azt jelenti hogy visítva rohangálok a szobában vagy hogy az utcán állítatok meg embereket hogy "úristen mi lesz?!!" :)
Eszemben sincs se kapkodni, de idegeskedni.
Nehéz lehet olvasás közben megérezni azt, hogy milyen hangsúllyal írok, vagy szeretnék kérdezni. Szerintem kicsit túlreagálod.

A tippeket nagyon köszönöm Tőled is.
Előzmény: Feketemarcsi (323)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 323

Most mi bajod?

 

Én ezt nem rosszindulatból mondtam neked, csak sokkal többet ártasz, ha idegeskedsz, kapkodsz és ezt a madarak is megérzik, a stressztől pedig megbetegszenek.

 

Ezt a hülyeséget én is megcsináltam, egy madár elpusztult, aztán a többit meg árgus szemekkel figyeltem, hogy minden stimmel-e velük. Erre tök idegbajosak voltak, mikor én is megnyugodtam, hogy nincs semmi vész, akkor ők is és költöttek szépen, pedig elég kényes fajták.

 

Az állatoknak megvannak a titkos antennái, hogy megérezzék az ember hangulatát, nem szabad stresszelni közöttük, mert akkor ők is stresszesek lesznek.

 

A pintyekkel nem nehéz bánni, nem lesz semmi baj!

 

Bár,  ha az előző tojó párzott a hímmel és nem voltak fiasak a tojások, elég nagy esély van rá, hogy most sem lesznek.

 

 

Én az etető lágykajába első héten főtt tojást, laktiferm m+c-t és háztartási kekszport keverek, a második héttől reszelek bele sárgarépát. Van, aki tesz bele mákot, hogy a tojástól ne legyen hasmenése a kicsiknek, de ezt kiválón helyettesíti a laktiferm és nem is szedálja a kicsiket.

 

Nálam minden felnőtt madár kap Juventa Columbát a költési időszakban, calcium columbát egész éveben, és teszek be nekik zeolitot, ez ásványi anyag keverék, alomnak is tökéletes.

 

A fészekodúnak ne használj ilyen fonott bigyót, az kicsi, nem tudod ellenőrizni, jobb a kívülről az ajtóra szerelhető felnyitható, alomnak tökéletes a szárított fű, de van aki iratmegsemmisítőből való papírcsíkokat, papírzsepit használ. Én a természetesre szavazok.

 

Szóval tényleg ne parázz!

 

Ha beleavatkozunk a dolgok természetes menetébe, az sokkal több kárt okoz. Pl a stresszesebb madárban képes elakadni a tojás, ha nincs hová letojnia, legutóbb a kiállításon is így járt az egyik barátom pintyecskéje. A természet tudja a dolgát, neked csak aszisztálnod kell és szeretni ezeket a kis tollgombóckákat.

 

Előzmény: SuetiMueti (321)
boszoke Creative Commons License 2009.07.16 0 0 322

Sikerült megnézni a képet,szépek!és minden esély megvan,hogy párba is álljanak,de ha jól értem még nem igazán volt idő rendesen összehangolódniuk???Tévedek?

Náluk is van szerelem elsőlátásra,rögtön tojás és mind kikelt,de arra is volt már példa,hogy teljesen idétlen módon tojt egyet.kettőt,szétrámolták a fészeknekvalót,stb,(örültem nem lesz szaporulat!!),aztán egyszercsak eléggé felnőttek és gyönyörűen költöttek,nem volt már semmi gikszer!!

Előzmény: SuetiMueti (321)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 321
Na talán most:


http://imgfrm.index.hu/imgfrm/7/6/2/0/THM_0006177620.jpg


Én inkább parázok, mint a tudatlanságomban megöljek állatokat, sajnálom ha nem tesztik, naivan azt hittem a fórum arra való hogy a felmerült kérdéseimet olyan emberekhez intézhetem, akik értenek hozzá és szívesen segítenek. Elnézést.
Előzmény: Feketemarcsi (318)
boszoke Creative Commons License 2009.07.16 0 0 320

félned nem kell azért,a normális  szülők tudják  mi a teendő,te csak adj majd lágyeleséget,én sosem veszek készen kaphatót,mert nem ették meg ,de a főtt tojás lereszelve,héja porrázúzva,sárgarépa,keksz lereszelve meghintve zabkorpával  keverékkel már jó néhány fiókát felneveltek nálam,sosem volt elhullás,mind gyönyörű ,szépen röpülő erőteljes kismadár lett!!Neked is fog sikerülni,csíráztass majd nekik magot is!!Tyúkhúr apróra vágva add,hogy ne fészekanyagnak hordják be!Hoztam képet,még a zöld is látszik a begyükben!!

Előzmény: SuetiMueti (317)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 319
Próbálok képet:
Előzmény: SuetiMueti (317)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 318

EL tudod adni, vagy az állatkereskedésbe is beviheted, elcserélheted más madárra, eleségre, sok lehetőséged van.

Ne parázz már! A pintyeket könnyű kezelni és nevelni.

 

A főt tojást legalább 20 percig főzd, keverheted reszelt répával, keksz porral, esetleg mákkal, de tehetsz bele vitamint, mészport (állatoknak valót).

 

Ha nem fias a tojás, nem a tojóval van a probléma, vagy nem összeillő a pár és nem párosodnak, vagy a hím terméketlen.

Előzmény: SuetiMueti (317)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 317
Köszi a tippet, szépia van nekik mindig és két itató is. Ma kapnak akkor egy kis alámt, megnézem hogy tetszik nekik:) egyszer adtam főtt tojást nekik, mert azt is ajánlották, és teljesen megették mindet. Magcsíráztatást télen csináltam, amikor semmit se tudoka kertből hozni, azt is lelkesen eszik.

Viszont az előző nőstény mértéktelen számú tojást rakott, persze egy se kellt ki, de 6-osával tojt, és időnként ki-ki dobott egyet és rakott helyette másikat... lehet hogy "meddő" volt?
Ettől félek, hogy Verácska már olyan tojást fog lerakni amiből lesz kicsi, és én nem tudom mit kell velük csinálni...

mindenesetre kapnak fészket:)
Előzmény: boszoke (315)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 316

Az uborkával vigyázni kell! Ha azonnal nem eszik meg, a levegővel érintkezve az oxidáció során toxinok képződnek benne, ami egy kisebb testű madárnál pusztulást okozhat, az érett uborka meg hasmenést. Egy óránál tovább nem lehet előttük hagyni.

 

A sirályka más, azok tényleg őrültek, akkor is tojnak 10 tojást, ha kedvük tartja, ha van hová, szapora madarak, gyakoriak a népes fészekaljak.

Előzmény: boszoke (315)
boszoke Creative Commons License 2009.07.16 0 0 315

Nem mondtak rosszat neked,heti egyszer adj lágyeleséget,a magkeverék,fürtösköles,kis tyúkhúr,esetenként egy szelet uborka vagy alma,nagyon megfelel,szépia fontos,legyen mindig friss víz,tiszta fürdővíz és ha nem lesz hol költsenek abbahagyják a tojást:ha nem sikerül mert annyira költeni akarnak,akkor természetesen nem szabad a végtelenségig hagynia hiábavalóan mert kimerül a tojó,tehát ha 3 max négy tojás után sem hagyja abba,akkor add meg magad és tegyél be fészket nekik,IDRE-én egyik tenyésztő 10 tojásig várt,aztán már ő sem bírta tovább adott nekik fészket,de az japán sirályka volt,a zebra nem ennyire őrült módon ragaszkodik a költéshez,ez a saját tapasztalatom.

csíráztass magot,ez  bőven elég vitaminforrásnak és ha már lesznek legalább félig érett gyommagvak egy csokorral beköthetsz nekik.Szép,egészséges madaraid lesznek,nem lesz azokkal semmi baj!!

 

Előzmény: SuetiMueti (313)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 314
Az számít sanyargatásnak, ha magot, meg vizet kap, esetleg némi zöldet. Ezeknek a kis jószágoknak megvannak az igényeik, azt ki kell elégíteni.
Előzmény: SuetiMueti (313)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 313
Az sanyargatásnak számít ha nem kap gyümölcsöt? Én tök hülye vagyok ehhez, értem, de pont azt olvastam h nem szabad nekik adni...
magkeveréket kapnak és fürtös kölest, ahogy a boltban mondta a bácsi, mit adjak. emellé önszorgalomból szoktam betenni nekik pásztortáskát, egy edénybe madárhomokot és egy másikba fürdővizet. Nagyon édik, mikor 5 perc alatt úszik az egész szoba és ők is csurom vizesek:)
Előzmény: Feketemarcsi (312)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 312

Szerintem inkább etesd őket rendesen, kapjanak megfelelő vitaminokat, zöldet, zöldséget, gyümölcsöt, lágyeleséget,  úgysem fognak már holnap tojást rakni. Ha viszont takarékos üzemmódban tojást raknak, akkor már eleve gyenge fiókák kelnek.

Amúgy semmit nem kell csinálni, csak ha ki nem kelt tojás, vagy elpusztult fióka van, azt kivenni és gondoskodni a szülők számára lágyeleségre az etetéshez és friss vízről. A többit tudják maguktól.

 

Nálam reszelt főtt tojás, laktiferm, kekszpor az első heti menü, a második héttől répát is reszelek bele.

Előzmény: SuetiMueti (310)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 311

Remek ötlet! Sanyargatni szerencsétlen madarat a gazdi szájíze szerint.

 

Az állatok jó létét a szaporodásuk eredményessége jelzi, ha a természetben rosszak a körülmények, nincs elég táplálék, nincs elég víz, stb. akkor az állatok nem szaporodnak, jelen esetben a madarak nem költenek, mert takarékoskodnak a kevéske energiával, tartalékon élnek, céljuk, hogy életben maradjonak.

 

Vegyük pl. a vegetariánusokat, mert az ember is így működik, ha nem pótolja a szükséges vitaminokat, ásványokat, akkor a nőknek elmarad a menstruációjuk, a férfiak pedig sterillé válnak, mert ilyenkor belép az első számú ösztön, a létfenntartás.

 

Ugyanez van a madaraknál is, ha nem kapnak meg minden szükséges tápanyagot, akkor más életfunkciókon takarékoskodnak, mint pl. az ivari működésen, hogy életben maradjanak.

 

Ezek a dolgok viszont a kondiciójuk rovására megy, ami pedig gyengíti az immunrendszert, hajlamosabbá teszi rá a madarat, hogy egy banális fertőzés végezzen vele, amit egy normálisan etetett, fészken ülő madár észre sem vesz.

Előzmény: boszoke (309)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 310
Szóval akkor új etető, száraz kaja + tyúkhúr, reménykedés és semmi fészek:)
Mit tegyek ha lesz tojgli ÉS MÉG kis is kellnek a picik??? :)
Nagyon köszönöm hogy segítetek
Előzmény: boszoke (309)
boszoke Creative Commons License 2009.07.16 0 0 309

Szia!

Ezen úgy próbáltam változtatni ,sikerrel,hogy olyan etetőket tettem be,amibe nem férnek bele,szorítkozz csak a szárazkaja etetésre + kis zöld,már újra fellelhető tyúkhúr is és abbahagyják a tojásrakást!(én is tenyésztőktől kaptam eme tanácsokat,valóban működik,esetleg még egy-két tojást elpottyant,de abbahagyja!)

Előzmény: SuetiMueti (307)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.16 0 0 308

Ki kell, hogy ábrándítsalak, de akkor fognak tojást rakni, mikor ők akarják. Én is úgy jártam velük, hogy még nem akartam, hogy költsenek, egy hete voltak nálam, mikor dudorodott a tojó pocija, úgyhogy most egy üres fürdőben kotlanak 6 tojáson.

 

Szerintem bízd a természetre.

Előzmény: SuetiMueti (307)
SuetiMueti Creative Commons License 2009.07.16 0 0 307
A kislány, akit vettünk a hím mellé nagyon takaros, Zénóka és Verácska. Jól megvannak együtt.

az lenne kérdésem, hogy szabad-e nekik fészket betenni? Nem kezdenek rögtön tojásrakáshoz? Nem vagyok gyakorlott zebrapinty tartó, nem hiszem hogy okos lenne ha tojásokat raknának, nem tudom mit kell velük tenni. Viszont így meg most az etetőben alszanak:)
Előzmény: boszoke (298)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.07.01 0 0 306

A beiskolázás után már máshol lesznek, most meg még nem énekelnek, az énekverseny után meg mindegy, hogy mit énekelnek, akkor már úgy is más a fő feladatuk.

 

A kanárik szeretik leginkább a társaságot, a törpefürjekkel is olyan jól elvoltak, a tojócskák még külön lányok egymás között tanácskozást is tartottak az egyik sarokban rendszeresen.

Előzmény: Törölt nick (305)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.06.29 0 0 304

Az már fel sem tűnik... Vannak hullámosok, roller kanárik, sirálykák.... A rollerek egy része marokszámra produkálja a tollakat éppen naponta... Amúgy is mindennap porszívóznom kell a madárszobában...

 

A többiekről már néhány kép felkerült, nézzétek meg: www.marcsimadarai.mlap.hu

Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2009.06.27 0 0 303
nagyon kedves jószágok, de takatítani sokat kell körülöttük.

Gratula az új családtagokhoz!
Előzmény: Feketemarcsi (302)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.06.23 0 0 302

Vasárnap egy pár zebrapinty tulajdonosa lettem, valakivel cseréltem... Szerintetek nem fogom én ezt megbánni?

 

tarkinca Creative Commons License 2009.06.23 0 0 301

Megözvegyült zebra hím új feleséget és szerető gazdit keres.

 

Érd:06-20-325-0870

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!