Keresés

Részletes keresés

ökörnyál Creative Commons License 2002.01.04 0 0 18
Ez a legnagyobb Buddha érdekes, ugyanis nekünk ezt egy Pekingi templomról mondták el. Láttuk is, elég nagynak tűnt. Úgy látszik, ez is olyan, mint az Európa közepe.
Előzmény: Lady Levender (4)
Tub Creative Commons License 2002.01.03 0 0 17
Szia!

Családi túrát tervezünk, reményeim szerint ősszel. Goldoltam elkezdem összeszedni a dolgokat, nem hiszem, hogy többször el fogok jutni oda, így nem akarok kihagyni semmit sem.

Előzmény: Lady Levender (15)
Tub Creative Commons License 2002.01.03 0 0 16
Szia!

Szerintem a vonat maga lesz a halál - bár hatalmas élmény lesz...főleg amikor leszállsz róla:))) Láttam róla nemrég a tv-ben. Nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb így (lehet, hogy tévedek, csak saccolok:)))

A szállást, ottani közlekedést hogyan tervezed?

Milyen útikönyvet érdemes elolvasni hozzá?

Előzmény: FUNTHOMAS (14)
Lady Levender Creative Commons License 2002.01.03 0 0 15
Szia Tub!
Én nagyon kivételes modón jártam ott, szóval még útikönyvem sincs, ott volt a család idegenvezetőnek, érted?
Közbiztonság, jobb ha van veled ismerős, egyébként is egyedül utazni veszélyes.
Üdv Funthomas!
Hány hétig fogtok azon a vonaton rázkódni? Nagyon durva...repülő nem jobb, nem létezik hogy sokkal olcsóbb lenne a vonatút...?
FUNTHOMAS Creative Commons License 2002.01.03 0 0 14
Szevasztok!

Jelenlegi állás szerint májusban megyünk Kínába de nem a szokásos módon...:)

Budapest-Moszkva repülö
Moszkva-Peking (via Ulán Bátor) vonat!(Trans-Mongolian Express)
Peking-Budapest repülö

Kínában:
Peking 4 éj, Datong 2, Xian 2, Luoyang 2.

Kb 350,000/fövel számolunk, ez reálisnak és tarthatónak is tünik.

Ha tud valaki valamilyen érdekességet a fentiekkel kapcsolatban akkor szívesen meghallgatnám! :)

Üdv.

Tub Creative Commons License 2001.12.29 0 0 13
Ezt Ferihegyen is csinálták:(((((

Milyen útikönyvet érdemes beszerezni? Mennyire lehet szabadon mozogni az országban? A közbiztonság milyen?

Előzmény: Lady Levender (12)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.28 0 0 12
Amikor ott voltam, nem volt túl jó hangulatom, talán mert állati fáradt voltam egész idő alatt. Csak mostanában, ahogy nézegetem a képeket, meg hogy így a kérdéseidre válaszolgatok, pereg le hogy a világ másik felén jártam. Szóval részemről a szerencse.
Tényleg biztonságosabb egy étteremben enni, sőt ha van rá keret egy puccosabb hotel éttermébe simán bemehetsz farmerban meg polóban, senki nem mer rád szólni, mert fehér vagy. De ha Pekingben vagy, a belvárosban az egyik fő sétáló utcában (a nevét ne kérdezd) késő estig nyitva van egy kaja bazársor. Klassz dolgokat lehet ott enni, volt panírozott banán, meg cukormázzal leöntött gyümölcs füzér. Szóval jól főznek, és sok más konyha is van. Teszteltem a thai-t, az indiait, koreai konyhát, de a legrosszabb nekem a japán volt, a nyers polip egyből vissza jött...lehet hogy az előzőleg leküldött párolt hínár volt a ludas ebben. Szóval szusi nélkül letudom élni az életem. Egy ismerősöm a spektrumon állítólag pácolt egérembriókat is látott mint kínai különlegesség, hála istennek ettől megkímélt a sors.
Vigyél dollárt, és a legbiztosabb módja ha bankban váltod át, az utcán inkább ne lobogtasd.
Én nem sokkal a szeptemberi hisztéria után utaztam, a cd-kel nem törödtek, de a körömvágó ollót, a fém körömreszelőt, sőt a hajlakkot is elvették a kézipoggyászból.
Előzmény: Tub (11)
Tub Creative Commons License 2001.12.28 0 0 11
Köszi szépen, hogy segítesz, rendes vagy!!!!

Úgy tűnik, hogy egy nagy bevásárlásra is fel kell készülnöm (persze ennek örülök, főleg a dvd-knek:))) Tényleg a vámnál lesz ebből valami probéma (akár a kínainál, akár Fereihegyen)?

Mi az az étel/ital, amit feltétlenül ki kell próbánom? Mennyiben más, mint az itteni kínai éttermekben? Egy ismerősöm azt mondta, hogy csakis hotelekben szabad enni. Ez igaz?

Milyen pénzt érdemes magammal vinni? Dollárral fizethetek mindenhol, vagy át kell váltanom? bankkártya, autómata gondolom ki van lőve, vagy nem?

Előzmény: Lady Levender (10)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.28 0 0 10
A repülőjáratokra kitérve, ha belföldi járatra szállsz az csakis Dragon airlines legyen mert azoknak fehérek a pilótáik, meg az egész olyan kultúráltabb mint pl. china airways.
A kressz táblák stimmelnek (asszem), és a helyiség meg utcanevek ki vannak írva latin betűkkel is. Ha ott vezetésre szánja el magát az ember van egy nagyon fontos alapszabály: ne várd tőlük, hogy majd elsőbbséget adnak meg ilyesmi. egyszerűen nem néznak rád, mintha levegő lennél (ez vonakozik autósra, biciklisre, gyalogosra) szóval neked kell figyelni rájuk, nehogy baleset legyen a vége.
Védőoltás: hepatitis A-B alap, de asszem azt utazás előtt már egy fél évvel be kell varratni.
Ugyanúgy vannak koldusok, csak ott az a rémes hogy a földön fekszenek, és egyszerűen a lábadra akaszkodnak főleg turistáknak...
A piacokon lehet olcsón cd-t meg dvd-t venni. Nem kell keresni majd jönnek maguktól: szidi? dividi? háló misszi, luka, luka (look). Aztán bekísérnek pl egy cipő bolt raktárába, ahol a kezedbe nyomnak egy tv-s dobozni lemezt, hogy nézd át. A minőségük nem garantátlt, de van néhány ami sok évig is kihúzza, az áruk idén 8 és 10 remembi közé esett.
Sajna, nekem kimaradt a cseréphadsereg, kevés volt az idő, 1 napi vonatút pekingből Xianba.
Ja, ha Hong-Kongban jár az ember nem szabad kihagyni Shen zen-t, a vonat végállomása ott van. Itt is ki kell tölteni átlépő papírokat, mert az már nagy Kína része de elfogadják a HK dollárt is. Ahogy átjön az ember a határon ott magasodik egy plaza szerű építmény, minden emelet ugyanolyan, könnyen el lehet tévedni: méterárú, táskás, manikűrös, ajándékbolt, szemüvegbolt, méterárú, ruházati üzlet, táskás, táskás, manikűrös. De imádtam ott csámborogni, Dior táska, Louis Vuitton hátizsák, Gucci neszeszer, minden bagóért (kiadós alkudozás után) a kis kozmetikuslányok folyton beakartak rántani az üzletükbe: Hálló missszi, mániqr? És mutogatták a kis pirosra pingált műkörmeiket, nem volt könnyű lerázni őket.
kár, hogy az itthoni Józsefvárosi piacra még nem hozták be ezeket a cuccokat...meg nem is olyan barátságosak...
Előzmény: Tub (9)
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 9
Köszi szépen! Nem tűnik drágának (a repülő lesz majd az:)))

Ha már a betűknél, feliratoknál tartunk, mennyire van angolul (vagy más európai nyelven) kitáblázva az ország? A közlekedési táblák többnyelvűek?
Más: valamilyen védőoltásra szükség van, vagy teljesen ok minden? Az emberek mennyire élnek szegénységben? Gondolom hajléktalanok nincsenek.

Előzmény: Lady Levender (8)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.26 0 0 8
Sok az amcsi látogató, de akad más európai is, ott a húzottszeműek között, a kisebbségben lévő fehérek csak jobban összetartanak.
A kínaiak elvannak magukban, félve nézegetnek minket, de ha rád kiáltják hogy vájló, ne csodálkozz. Azt jelenti fehér ördög, a vájpó pedig a női változat ezzel riogatják a kicsiket. Nagy kínában elvétve beszélnek angolul, de lepődj meg ha mondjuk a belváros egyik sétáló utcájában megrohamoznak a diáklányok, hogy beszélgess velük angolul, meg akad egy-két jófej kereskedő is. Az árak, ha jól tudom most 1 remembi vagy jüan 38 Ft körül van. Egy bőséges vacsora 6 személyre egy 100 jüanra jön ki, utána vettünk pár sör meg csokit ugyanannyit fizettünk.
Pekingben érdemes kimenni a silk marketre, olcsón fel lehet öltözködi mindenféle jó márkából. Mivel egy csomó divatcégnek kínában van gyára (olcsó munkaerő). A kínaiak meg mindent lemásolnak, ellopnak. Ott szemrebbenés nélkül le kell alkudni mindent a negyedére. Ha rázza a fejét és mondja hogy nem, akkor szépen odébb állsz, de a legtöbb esetben utánad szalad, mert így is megéri nekik. pl: vettünk egy Fendi böröndöt 100 remembiért, átszámolva 3800 Ft, a reptéren bementem a duty free Fendi uzletbe ott kb:50.000 Ft-ot kértek érte. Szóval kevés csomaggal érdemes oda menni, mert tényleg vannak jó cuccok, csak a jó szem sem árt, hogy ne a gagyi másolatot hanem az eredeti lopottat vedd meg.
A tömegközlekedést kihagytam főleg taxival jártunk ott van 4/6 jüan/km, jó ha a cím le van írva kínaiul is mert, mondom gyatra az angol tudásuk.
Előzmény: Tub (7)
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 7
Köszi szépen!

Ezt a WC dolgot az oroszok is csinálják rendesen:((((

Gondolom a látogatottabb helyek azért valamivel kulturáltabbak. Tényleg sok túrista van arrafelé? Főként kik (amerikaiak?)

Milyenek az árak (Ft-ra átszámolva)? Kaja, pia, szolgáltatások, közlekedés, stb.?

Milyen az emberek hangulata, temperamentuma? Vidámak?

Előzmény: Lady Levender (6)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.26 0 0 6
Tudni kell, hogy a kínaiak állandóan turháznak, vagy szívják vagy köpdösik, de egész nap!
A palackos viz alap, de ne kínait csak is valami külföldi márka jöhet szóba, inkább a drága Evian mint utána 2 hónapig fosóláz. Evés előtt kötelező 2 qpica vodka a gyomorfertőtlenítéshez, amúgy jó a kaja és nagyon olcsó. Az emberek: sandán nézik, méregetik a fehéreket, amúgy félnek mindentől és mindenkitől, de ne éjszaka menj bazárt nézni.
WC sztori:
A tiltott városban már az egész napi talpalás után, igencsak feszít a hólyagom, végre kinn egy toilett tábla. Meg is rohamozza a csoportom. Oda érek elsőnek, erre az öreg kínai néne hát nem besurran az egyetlen angolwc-re előttem. Volt ott még kb 20 balkán, talán üres is, de európai nő lévén mégse mindegy mégis mi fölé pucsítok. Várom, hogy kijöjjön, közben hallom káromkodik rendesen. Végez, végre bemegyek és fura nyomokat látok a wc karimán, olyan cipőtalpminta szerű kis körök. Kit érdekel, végre szabad folyást engedtem magamnak amikor hirtelen elkap a röhögés, és leesik miért káromkodott a néni: RÁGUGGOLT A WCKARIMÁRA! És úgy pisilt, le a kalappal az egyensúlyérzéke előtt...szóval vannak ám dolgaik.
Majd mesélek még, ha jövök legközelebb.
Előzmény: Tub (5)
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 5
Írtad, hogy a a higéniával vigyázni kell. Gondolom csak palackos víz, éttermi kaja. Milyenek az emberek? Közvetlenek, vagy nem foglalkoznak a külföldiekkel?
Előzmény: Lady Levender (4)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.26 0 0 4
Én, szerencsés családba születtem (rokonok élnek kinn) kipipálhatom Hong-Kongot, Pekinget és Sanghait.
Hong-Kong egy kiválóan megszervezett metropolisz (angol gyarmat volt nemrég). Láttam ott a 10000 buddha monostorát, ma már közel van hozzá érdemes át menni Lantau szigetére, ott van a világ legnagyobb buddhája, meg ott van a régi portugál gyarmat Macau: erőd, St.Paul templom (csomószor leégett, csak a homlokzata maradt meg)és persze a casinok.
Sanghai kihagyható, nincs ott semmi nézni való mármint régi dolog (a kulturális forradalomnak köszönhetően rengeteg műkincset ledozeroltak) csak csupa modern épület, amolyan Jetson család filing.
Peking: Nyári palota, mennyek temploma, tiltott város és előtte van a nagy tér. Onnan Mutianyu felé érdemes menni a nagy falhoz mert ott nincs turistatömeg, és a völgyben magad foghatod ki a pisztrángot ebédre.
Előzmény: Tub (3)
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 3
Szia!

Minden sztori érdekel!

Peking és környéke, és persze Hong Kong is:))) Nemrég láttam valamelyik adón egy útifimet. Sajna nem tudtam megjegyezni a pontos neveket, de gyönyörű dolgokat láttam. Néhány dolog, ami megmaradt bennem:
Volt egy több km hosszú lépcső, ami egy hely tetejére vezetett. Azt mindenképpen látni szeretném. Aztán van egy öböl (?), ahonnan magas hegyes sziklák állnak ki, a tetejünön fákkal.
Persze a Nagy Fal, az Agyagkatonák, Peking, Sanghaj.
Az az igazság, hogy körülnézegettem a weben, rengeteg nagyon szép dolgot láttam, de nem tudom őket helyileg beazonosítani.

Mit érdemes mindenképpen látni? Kb. 2 hét idő alatt mit lehet megnézni? Tednál ebben segíteni?

Előzmény: Lady Levender (2)
Lady Levender Creative Commons License 2001.12.26 0 0 2
Üdv!
Mégis melyik részére igyekszel? Mert azért elég szép nagy orzság: Peking-Hong Kong ég és föld.
Higénia? Van egy-két muris sztorim erről.
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 1
Szerintem se!
El szeretnék jutni oda, remélem minél hamarabb. Teljesen más lehet az élet ott. Más kultúra, más civilizáció. Ezer évek remekeit lehet látni, ráadásul nagyon fejlődnek is - legalábbis ezt látni a médiában.
Előzmény: Fazekas Henrik (0)
Fazekas Henrik Creative Commons License 2001.12.26 0 0 0
Hát, nem 0 hely, az biztos.
Előzmény: Tub (-)
Tub Creative Commons License 2001.12.26 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Nagyon érdekel Kína. A történelme, a kultúrája, a földrajza.

Nem nagyon találtam ilyen témájú topikot, úgyhogy indítok egyet.

Kérek mindenkit, aki már járt arrafelé (vagy vágyódik) írja le az élményeit, a tapasztalatait (vágyálmait).

Ilyenekre gondoltam pl.:

- Milyen utazási irodával érdemes odalátogatni?
- Milyen körülmények (főleg higénés) körülmények várják az odalátogatókat?
- Mit érdemes megnézni, hogy ne maradjon ki semmi? Milyen úton közelíthetők meg ezek a helyek?
- Mennyi az a minimális idő, amit érdemes ott tölteni országnézés céljából?
- Milyenitalokat, ételeket kell feltétlenül megkóstolni?
- Mire kell vigyázni?
- Kb. mennyibe is kerül ez?
- Tapasztalatok a helyiekkel, a hatóságokkal, stb...
- És minden kapcsolódó dolog...

Persze jöhetnek linkek, képek, minden mennyiségben!

Szóval mindent Kínáról!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!